Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kolejna Skoda Scala czy ....

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, tomkowski napisał(a):

Za to Corolla TS Combi (2.0) i Corolla Cross (2.0) wpadły nam w oko. Obydwoma jeździliśmy i jest bardzo fajnie. Ale drogo.

Ze Skody jeszcze Kamiq odpada - za mały bagażnik. Jak już to Karoq.

Tak, tylko w/g cenników to ten karoq będzie jeszcze droższy. Lub w najlepszym wypadku w zbliżonej cenie.

Napisano
  • Autor

Ponieważ projekty trzeba dynamicznie zamykać, dziś "klepnęliśmy" KIA Sportage.

2005 przedlift, hybryda 1.6.

Wersja wyposażenia L.

Po gradobiciu przed dostarczeniem do dealera, naprawiona.

Dzięki temu cena wyjściowa to 135k.

Od wczoraj przeszliśmy przez Toyotę (Corolla Combi, Corolla Cross), Skodę (nowa Scala, Kamiq, Karoq), Cupra (Formentor), Hyundai (i30 SW, Kona).

No i Kolanka - Ceed Combi i Sportage.

Byliśmy bardzo blisko wzięcia Kony, ale oferta na Sportage była trudna do pobicia.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi!!

Napisano
1 minutę temu, tomkowski napisał(a):

Wersja wyposażenia L.

Od wczoraj przeszliśmy przez Toyotę (Corolla Combi, Corolla Cross), Skodę (nowa Scala, Kamiq, Karoq), Cupra (Formentor), Hyundai (i30 SW, Kona).

Byliśmy bardzo blisko wzięcia Kony, ale oferta na Sportage była trudna do pobicia.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi!!

Bardzo dobra cena jesli to HEV :ok:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Tak - HEV, 210KM, skrzynia 6AT, FWD

Napisano
3 godziny temu, tomkowski napisał(a):

Wersja wyposażenia L.

No a nie chciałoby Ci się jakiejś punktacji tych wszystkich testowanych modeli zrobić?

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, zenek111 napisał(a):

No a nie chciałoby Ci się jakiejś punktacji tych wszystkich testowanych modeli zrobić?

Nie;-] ale kto wie. Poza tym to była by ocena bardzo subiektywna oparta o bardzo specyficzne oczekiwania względem auta;]

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 10:27, WaWeR napisał(a):

Kamiq to podniesiona scala a nie fabia.

To tak samo dyskusje czy T-Roc to podniesione Polo czy Golf. Jak to napisał @Maciej__jeden pies :)

Napisano
12 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nie wiem jak z realną dostępnością ale na OLX są oferty w tych okolicach cenowych i ani słowa o gradobiciu. Wygląda, że takich samych, o ile kolega dodatków jakiś nie ma w swojej.

Napisano
59 minut temu, pejus1982 napisał(a):

To tak samo dyskusje czy T-Roc to podniesione Polo czy Golf. Jak to napisał @Maciej__jeden pies :)

Nie jeden , to co na czym jest lub z czym spokrewnione mówi płyta podłogowa. 

Napisano
47 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie wiem jak z realną dostępnością ale na OLX są oferty w tych okolicach cenowych i ani słowa o gradobiciu. Wygląda, że takich samych, o ile kolega dodatków jakiś nie ma w swojej.

Pewnie pokłosie wersji po liftingu, wyprzedają stocki.

Tak czy owak uważam, że to bardzo dobra cena za to co oferuje auto z tym napędem. 

Jedyny minus wersji L, to ubogi wyświetlacz przed kierowca. 

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pewnie pokłosie wersji po liftingu, wyprzedają stocki.

Tak czy owak uważam, że to bardzo dobra cena za to co oferuje auto z tym napędem. 

Jedyny minus wersji L, to ubogi wyświetlacz przed kierowca. 

Powiem tak - auto jest dla żony. Ewentualne dodatki dla mnie. (Mamy L w standardzie+ceramika z salonu).

Żona po 6 latach jeżdżenie Scalą nie za bardzo wie jak włączyć tempomat:-D

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 10:22, zenek111 napisał(a):

Ja też bo nie potrzebuje duzego samochodu, ale jeśli ktos chce duzej kabiny nic w Europie chyba Ateki nie przebije.

Jak komus starczy mniejsze wnętrze to pewnie ze Kamiq lepszy, a jak moze byc jeszcze mniejsze to Captur bo moze wtedy sie hybryda w cenie zmieści.

No a jak ktoś chce połaczyć jednak duze wnętrze, z mocnym napędem i hybryda to pozostaje chińczyk ZS Hybrid który w cenie Ateki daje jej rozmiar i prawie 200KM połączone ze spalaniem 5-6l

Chińczyki zapłaciły?

p.s. Mam Karoq-a i nie wiedziałem ze tak cienko z lakierem 😕

Napisano
W dniu 17.09.2025 o 20:39, sdss napisał(a):

Golf Leon prawdziwy kompakt. 

Patrząc na wymiary to Scala wcale nie jest mniejsza. Wybierałem miedzy Leonem i Scalą i wybór padł na Skodę, miałem wrażenie że jest więcej miejsca i lepiej się wsiada.

Napisano
W dniu 21.09.2025 o 10:05, tomkowski napisał(a):

Powiem tak - auto jest dla żony. Ewentualne dodatki dla mnie. (Mamy L w standardzie+ceramika z salonu).

Żona po 6 latach jeżdżenie Scalą nie za bardzo wie jak włączyć tempomat:-D

Moja podobnie podchodzi do auta ;]

Automatyczna klima, android auto, czujniki parkowania/kamera i reszty moze nie byc :ok:

Napisano
23 minuty temu, lukin1 napisał(a):

Patrząc na wymiary to Scala wcale nie jest mniejsza. Wybierałem miedzy Leonem i Scalą i wybór padł na Skodę, miałem wrażenie że jest więcej miejsca i lepiej się wsiada.

Tak. Tylko scala kończy silniki na 1,5 a do golfa/leona możesz dostać 2.0

Do tego kilka zmian w podwoziu.A że skoda "mistrzem gospodarowania miejscem" jest...cóż.

Napisano
1 godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Tak. Tylko scala kończy silniki na 1,5 a do golfa/leona możesz dostać 2.0

Do tego kilka zmian w podwoziu.A że skoda "mistrzem gospodarowania miejscem" jest...cóż.

No ale wtedy też cennik Golfa/Leona jest daleko od Scali.

Napisano
3 minuty temu, Majkiel napisał(a):

No ale wtedy też cennik Golfa/Leona jest daleko od Scali.

Zgoda, ale Scala mimo zblizonych rozmiarow nie jest autem na tej samej platformie co kompakty od VAG.

Wlasnie przez ograniczenia w napedach, zawieszeniu, wyposozeniu, systemach, etc.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Zgoda, ale Scala mimo zblizonych rozmiarow nie jest autem na tej samej platformie co kompakty od VAG.

Wlasnie przez ograniczenia w napedach, zawieszeniu, wyposozeniu, systemach, etc.

Scala to raczej przerośnięta Fabia, a nie kompakt. I Oktawia też siedzi rozmiarowo pomiędzy klasami.

Napisano
16 minut temu, K3 napisał(a):

Scala to raczej przerośnięta Fabia, a nie kompakt. I Oktawia też siedzi rozmiarowo pomiędzy klasami.

Uzasadnij proszę.

Napisano
23 minuty temu, lukin1 napisał(a):

Uzasadnij proszę.

Scala jest na płycie Fabii. Zwrotnica przednia ma zintegrowane jarzmo pod hamulec, który większy niż 276 mm nie wejdzie, choćby nie wiem, jak kombinował. Leon, Golf, Octa, A3 mają większą płytę i zwrotnice pod niezależne jarzma hamulcowe, gdzie można hamulce wkładać dokąd fantazja poniesie (seryjnie do 357 mm). Podstawowe wyposażenie jest tożsame z Fabią, jednostki napędowe też. 

Octavia, pomimo przynależności do segmentu C i płycie wspólnej z Golfem, Leonem i A3 jest największa nadwoziowo na tyle, że niektóre marki w segmencie D mają modele o zbliżonych, a nawet mniejszych wymiarach. I tak, rozmiarowo jest to auto pomiędzy klasami, ale tylko rozmiarowo.

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Scala jest na płycie Fabii. Zwrotnica przednia ma zintegrowane jarzmo pod hamulec, który większy niż 276 mm nie wejdzie, choćby nie wiem, jak kombinował. Leon, Golf, Octa, A3 mają większą płytę i zwrotnice pod niezależne jarzma hamulcowe, gdzie można hamulce wkładać dokąd fantazja poniesie (seryjnie do 357 mm). Podstawowe wyposażenie jest tożsame z Fabią, jednostki napędowe też. 

Octavia, pomimo przynależności do segmentu C i płycie wspólnej z Golfem, Leonem i A3 jest największa nadwoziowo na tyle, że niektóre marki w segmencie D mają modele o zbliżonych, a nawet mniejszych wymiarach. I tak, rozmiarowo jest to auto pomiędzy klasami, ale tylko rozmiarowo.

Ok. Totalnie bez znaczenie dla przeciętnego użytkownika. Scalą jeździ mi się lepiej niż Golfem 7 1.4, a miałem ich trzy sztuki jeden kombi i dwa sportsvany.

Napisano

Raczej Fabia jest na płycie scali.
Mqb w fabi to od gen4 czyli od 2021 a wtedy scala/kamiq były już dwa lata w sprzedaży.
Fabia gen3 to pq25

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
W dniu 17.09.2025 o 09:45, tomkowski napisał(a):

Kamiq.

Kamiq jest mały, bierz karoqa, to już spore auto i bagażnik ma 520 litrów więc bagaże na wakacyjny wyjazd wejdą bez problemu, jest jeszcze kodiaq ale to już jest naprawdę wielkie auto.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 17.09.2025 o 09:45, tomkowski napisał(a):

Podrzućcie jakieś pomysły. Raczej benzyna chyba, że jest powód którego nie znam by wybrać coś innego.

polecam Corolla (ja mam w wersji Cross) 

silnik 1,8

na trasie 44 między Tychami a Zabrzem potrafię wykręcić 3,5 a średnicówką 4,2

pakowny i dużo fajnych gadżetów typu aktywny tempomat: odpalasz i sam hamuje / przyśpiesza ;] 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, piotr1982 napisał(a):

polecam Corolla (ja mam w wersji Cross) 

silnik 1,8

na trasie 44 między Tychami a Zabrzem potrafię wykręcić 3,5 a średnicówką 4,2

pakowny i dużo fajnych gadżetów typu aktywny tempomat: odpalasz i sam hamuje / przyśpiesza ;] 

Ty żyjesz!! 😄
Corolla Cross pokonała nas cenowo. Będzie Sportage. Też sam hamuje i przyspiesza, więc po co przepłacać :-]

Napisano
W dniu 8.10.2025 o 08:16, tomkowski napisał(a):

Ty żyjesz!! 😄
Corolla Cross pokonała nas cenowo. Będzie Sportage. Też sam hamuje i przyspiesza, więc po co przepłacać :-]

żyje, czasami wychodzę nawet ze swojej nory ;]

cena rzeczywiście mogła by być niższa, ale co zrobić.... ja się skusiłem i powiem Ci że jestem mega zadowolony, a w szczególności z takich wyników 

P_20250920_203030.jpg.08383ac457474417098b4257db52b054.jpg

a ja głupi myślałem pół życia że to na gazie się tanio jeździ, a tu jak widać może też być ekonomicznie. 

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 10:14, Maciej__ napisał(a):

Odpowiednikiem Ateci jest Karoq.

Kamiq to podniesiona Fabia. 

tyle ze rozstaw osi mniejszy o prawie 10cm. Niby niewiele ale robi robotę. Chodzi o Kamiq a Fabia 

Napisano
W dniu 8.10.2025 o 08:16, tomkowski napisał(a):

Ty żyjesz!! 😄

Koniec świata , gdzie te "wypasie wozidła " w postaci Pandy którymi jeździliśmy . Dobra to był żart . Czyli zdradzasz Skodę . Niech ci "Kijanka " służy . My dalej brniemy w czeskie taczki . Ela zabrała Rapida, my w wszystkomajacego  Kamiq. Nam starcza bo zazwyczaj jeździmy sami a w razie czego mamy busa 8-osobowego. I widzę ze już z wiekiem dużo na automat przechodzi . Ja broniłem się długo....i głupi byłem , to jest bajka . Pozdrawiam

Napisano
Ale płyta nie znaczy ze to jest to samo. Astra i ds9 sa na emp2 . Na jednej platformie mozna zrobic male lub duze auto. Zreszta skoda to zawsze pokazywała robiąc przewymiarowane auta.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
32 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Ale płyta nie znaczy ze to jest to samo. Astra i ds9 sa na emp2 . Na jednej platformie mozna zrobic male lub duze auto. Zreszta skoda to zawsze pokazywała robiąc przewymiarowane auta.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Chodzi o konkretną płytę podwozia. Scala jest na płycie mqb A0, to najmniejsze podwozie i nie chodzi o same wymiary. Potem masz mqb A1, A2 i EVO. Rozdmuchane nadwozie na małym podwoziu nie zawsze daje lepsze poczucie komfortu. 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

A jaki przebieg w te 6 lat?

jakieś 137k