Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ścieralność opon

Featured Replies

Napisano

Jakie macie doświadczenia?

Są wg. Was jakieś modele opon, które nie są plastikowe i mają niską ścieralność?

Kiedyś kupiłem jakieś Yokohamy, kleiły na mokrym jak wściekłe, a znikły szybciej niż bardzo szybko ;]

Zrzut ekranu 2025-09-19 o 22.58.23.png

Napisano

To wszystko kwestia konkretnego modelu. Nawet w tym samym bieżniku może wystąpić różna mieszanka w zależności od np indeksu prędkości, albo homologacji pod daną markę. Z mojego doświadczenia, bardzo trwały bieżnik miały Bridgestone Turanza T005. Miałem je w BMW i Golfie, bardzo powoli bieżnika ubywało. Żona miała je w słabiutkim Mito, ale tam praktycznie nic się nie zużyły przez 30 kkm. 

Dunlop SP Sportmax RT szły w oczach, podobnie Goodyear F1 Asymmetric 6. 

Zimowe Dunlop Winter Sport 5 po jednym sezonie są bardziej zjechane, niż Barum Polaris 5 po 3 sezonach w tym samym aucie.

Napisano

Pirelli RA7+, 500km z czego ze 120km na ostro ale bez zbędnej jazdy na oponie czy latania bokami i połowy opony nie ma. 

Szajs jakiś. :phi:

IMG_9663.jpeg

Napisano
8 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Są wg. Was jakieś modele opon, które nie są plastikowe i mają niską ścieralność?

Kiedyś kupiłem jakieś Yokohamy, kleiły na mokrym jak wściekłe, a znikły szybciej niż bardzo szybko ;]

Kormoran SUV summer 225/65/17 5 sezon, bieżnik 9mm, przebieg latem to ponad 90kkm, zaczynaliśmy z bieżnikiem 11.4mm. Przyczepność na suchym i mokrym jest, ale pojazd do ciężki i wolny klocek z 4wd i leniwym automatem, czyli CR-V III gen. Ogólnie fajna opona, szutrów i bardzo lekkiego zjeżdżania z drogi się nie boi, dziury w drodze i krawężniki wytrzymuje. 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

Pirelli RA7+, 500km z czego ze 120km na ostro ale bez zbędnej jazdy na oponie czy latania bokami i połowy opony nie ma. 

IMG_9663.jpeg

Za dużo, oszczędzałeś, dlatego nie ma Cię w bestach 😌🤪

Napisano
18 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Bidgestony z nowej e12 starczyły na 40kkm nie pamiętam co to za model był, ale zraziłem się do marki 😜

Paseratti miało jakiej Goodyery i zrobiły się kartofle po 3-4 latach 😜 Też się zraziłem.

CC1 byly fajne kupiłem CC2 i mnie szlag trafił jakie głośne były a tylko 1 decybel głośniejsze (69) 😜

Napisano
18 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Zimowe Dunlop Winter Sport 5 po jednym sezonie są bardziej zjechane, niż Barum Polaris 5 po 3 sezonach w tym samym aucie.

no widzisz, a ja w Oplu przejechałem na tych winter sportach 5 sześć sezonów zimowych i wyrzuciłem bo już były stare i twarde, a bieżnika jeszcze ze 2/3. Także chyba jedyny wniosek to jak piszesz - to jest różnie

Napisano
21 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Generalnie coś za coś. Im lepiej opona klei tym szybciej się zużywa. Sam musisz znaleźć punkt który jest dla Ciebie odpowiedni.

Napisano
13 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

IMG_9663.jpeg

No to ja goodyear eagle f1 supercar 3r ubiłem po ~180km torowych ;] 

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, format napisał(a):

Generalnie coś za coś. Im lepiej opona klei tym szybciej się zużywa. Sam musisz znaleźć punkt który jest dla Ciebie odpowiedni.

Tak i nie.

Bo przy tym samym poziomie "trzymania" są różne ścieralności.

Pytam o doświadczenia, bo akurat może ktoś coś podpowie.

Co ciekawe Pilot Sporty trzymają konkretnie, a ścierają się powoli.

Ja mam problem na komplecie zrobić więcej jak 30-35 kkm, a to dwa sezony na każdy komplet lato/zima i w końcówce drugiego sezonu witam się z TWI ;]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, vaz2110 napisał(a):

Test ADAC

Jest i ścieralność. 

No i pięknie, potwierdza się, że Yoko znika w oczach, a pilot sport daje radę.

Biere na wiosnę pilot sporty :oki:

Trzymają jak głupie, tylko jak się robi zimniej to na wilgotnym trzeba uważać. 

Napisano
13 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Bo przy tym samym poziomie "trzymania" są różne ścieralności.

Trochę tak, ale moim skromnym to didaskalia w tożsamych segmentach. Generalnie ja wychodzę z założenia że albo jeździsz na oponach które coś tam kleją, albo na turingach które są lepszą wersją Dębicy Vivo. I te się tam mogą kręcić i 100kkm bez zauważalnego zużycia.

15 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Pytam o doświadczenia, bo akurat może ktoś coś podpowie.

AK akurat nie wydaje się być dobrym miejscem do tego typu sond. Bo większość ludzi ma to zwyczajnie w dupie i jeździ na chińczykach zrobionych z butelek PET. I oni chyba są nawet normalni.

16 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Co ciekawe Pilot Sporty trzymają konkretnie, a ścierają się powoli.

A to już zależy które. Ja PSP4s uwielbiam za uniwersalność, ale też 95% luda takich opon po prostu nie potrzebuje. Cupów nie uwielbiam na przykład.

20 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ja mam problem na komplecie zrobić więcej jak 30-35 kkm

To mniej więcej tyle co ja na gumach daily. Uważam że to jest okej dla mocniejszego auta na moim poziomie pałowania. 

Napisano
18 minut temu, mrBEAN napisał(a):

lying top gun GIF

*) no chyba że na cupy wchodzisz...

Napisano
  • Autor
11 minut temu, format napisał(a):

lying top gun GIF

*) no chyba że na cupy wchodzisz...

Mowa o daily jakby były wątpliwości, czyli uniwersalność. 

Napisano
42 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Mowa o daily jakby były wątpliwości, czyli uniwersalność. 

No to nie o cupach rejczel. Więc bullshit ;)

Napisano
23 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Dębica Tersus.

Wkładali je do Maluchów na pierwszy montaż.

Daaaaawno już ich nie produkują, ale były bardzo fajne. Coś jak zimówka z letnim bieżnikiem. Były miękkie i faktycznie szybko się zużywały.

4456aa4e49668d349ec14b6e58d3.jpeg.8fa6d385070495de3339d80247a88a9d.jpeg

Edytowane przez fred77

Napisano

Mam piloty 4S , maja twardą mieszankę jak na opony letnie i bardzo głośne.

Nie ma nic za darmo 

Opony sie wolniej zluzywa to beda twardsze, mniej komfortowe i głośniejsze.

Edytowane przez vanice77

Napisano
6 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Ok, zadzwonimy do Pana.

Ale ja nie mam telefonu!

Napisano
6 godzin temu, fred77 napisał(a):

były bardzo fajne

Fajniejsze od lamp z żuka? :totalszok:

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 23:00, mrBEAN napisał(a):

Jedno co zauważyłem na przestrzeni lat, to im opony droższe i bardziej premium tym szybciej znikają. Ze względu na ogólny styl jazdy nie jestem w stanie odnieść tego do przyczepności i trakcji. Teraz kupuję tylko "średniaki" Barum, Kleber, Dębica itp...

Napisano
4 godziny temu, format napisał(a):

Ale ja nie mam telefonu!

Nie szkodzi, zadzwonimy łańcuchem ;]

Napisano

Ja mam doświadczenia dotyczące bardziej stylu jazdy niż opon. Ranger na AT robi głównie wakacyjne trasy i po 105kkm komplet opon ma jeszcze 4,5mm bieżnika. Oczywiście ATki były na starcie grubsze niż zwykle opony ale to dalej imponujący wynik chyba. 

Inna rzecz, że trudno oczekiwać żeby tego typu opona kleiła jakoś dobrze na asfalcie, niezależnie od jej wieku i głębokości bieżnika. 

Napisano

Lepsze są opony, które się kleją i szybciej zużywają.
Lepiej częściej wymieniać opony niż klepać blachę... lub kasować pojazd.
Lub jeszcze inne gorsze sprawy.
Mam budżetowe kormorany, znikają dość szybko natomiast przyczepność jest dla mnie na 4+.

Napisano

O, ciekawy temat.

W Outbacku robiłem co zmianę opon pomiary głebkosci bieżnika.

Dzięki temu powstało oto takie techniczne zestawienie opon Bridgestone Alenza oraz Turanza oraz Michelin Pilot Alpin5. Ten sam woz, ten sam kierowca, łączny dytstans ok 160tys km.

Policzyłem wskaźnik zużycia mm / 10000km.

- opony Bridgestone Turanza przejechały w tym sezonie 37 744km

- były rotowane co 10tys km czyli trzykrotnie

- ciśnienie z jakim jeżdzę to 2,4bar

- są to opony symetryczne więc mogą być zamieniane miejscami również krzyżowo

- opony miały głębokość bieżnika jako nowe 7,5mm co jest niższą wartością niż fabryczne Alenzy które miały 8,0mm

- opony przez ten sezon utraciły 1,55mm względem wartości nowej

- co daje wskaźnik zużycia 0,41mm na każde 10 000km

- to zużycie jest szybsze niż fabrycznych Bridgetonów Alenza które miały wskaźnik zużycia 0,345mm na każde 10 000km

- opona TURANZA ściera się zatem 18% szybciej niż ALENZA,

- co ciekawe zimowe Michelin Pilot Alpin 5 ma podobny wskaźnik ścierania jak letnia Alenza (0,32mm na 10 000km).

image.png.9acd0ff12b67c8ccc47372d2e2984651.png

image.png.116c0bbce16087508b49c87de5491762.png

image.png.02ea115085160b6db5de02704fbf00de.png

Edytowane przez dirkdiggler
bardziej czytelne wykresy

Napisano

Jeszcze słowem komentarza do powyższego to Alenza, Turanza miały szacowany potencjał n a przejechanie 100kkm+ (do krytycznej głębokości bieżnika 3mm),  Alpin5 natomiast ok 90kkm (do głębokości ok 4-5mm).

Edytowane przez dirkdiggler

Napisano
W dniu 20.09.2025 o 21:01, mrBEAN napisał(a):

No i pięknie, potwierdza się, że Yoko znika w oczach, a pilot sport daje radę.

Biere na wiosnę pilot sporty :oki:

Popatrz jeszcze na Goodyear Eagle F1, bardzo fajne kapcie. I nawet ciche.