Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternatywa dla Mazdy 6

Featured Replies

Napisano

Do rzeczy... poszukuję nowego samochodu. Budżet na samochód to ~60k (max 65).

Byle nie kombi i raczej nie koncern VAG (nie podobają mi się), żwawy automat, benzyna, niska awaryjność, żeby przynajmniej te 160/170KM miało. Cyk 70/30 (miasto/trasa). Głównie jazda po mieście, na weekend ciut dalej.

Aktualnie jestem na etapie poszukiwania Mazdy 6 2.5 AT po pierwszym lifcie (15-17 rok). Przyjemny wolnossak, wyciszenie OK (lepsze niż w poprzednim Civicu VIII). Osiągi są OK, z awaryjnością to nie ma co się tam za bardzo psuć, fajnie wyposażona, wszystko co do szczęścia potrzebne - jest.

Lecz z racji tego, że tego na rynku nie ma dużo to myślę o alternatywie. Wstępnie celowałem w Accorda VIII ale 2.4 AT pali jak smok, a jakoś dynamiką nie grzeszy + gnije potężnie. Myślałem nad Lexusem IS250 3gen ale kompletnie nie wiem w co tam celować i jak tam z awaryjnością / kosztami utrzymania no i nie wiem czy ten budżet. Tak samo jak Kia Optima 2.0/245KM. A tej drugiej to nawet pooglądać nie ma gdzie bo są pojedyncze sztuki na rynku.

Jakby ktoś mógł się wypowiedzieć na temat Lexa, czy jest to jakiś sensowny trop? Ewentualnie jakaś alternatywa dla tych pojazdów? 

Napisano

Lexus pewnie będzie starszy od konkurencji, co najbardziej będzie czuć po multimediach i systemach wspomagających.

No i napęd na tylną oś. 

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Lexa brać hybrydę :ok:

IS fajny jest :ok:

Tylko, ze w tym budzecie to bedzie auto 10+ lat...

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

No i napęd na tylną oś. 

To na pewno na duży plus. ;)

Do M6 bardzo łatwo dorzucić Android Auto i w zasadzie więcej do szczęścia nie potrzeba. 

1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko, ze w tym budzecie to bedzie auto 10+ lat...

Właśnie tak myślę, że bardziej bym musiał celować w lata 13-14, max 15. Bo widzę, że 16 stoją w okolicy 70 do nego.

Przykładowo 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/lexus-is-ID6HFMKZ.html

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Lexa brać hybrydę :ok:

IS fajny jest :ok:

Myślałem bardziej o 2.0T 245KM

Napisano

insignia w liftbacku

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

insignia w liftbacku

Jakieś konkretne jednostki? Któreś są szczególnie odradzane?

Napisano
9 godzin temu, m1chu napisał(a):

1.6 200 wydaje się być spoko

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-insignia-ID6HetRm.html

Napisano
50 minut temu, bielaPL napisał(a):

Insignie mają słabe wyciszenie. Ale dobry stosunek ceny do roku. Wygluszyć auto na własną rękę i one raczej żadnych większych problemów nie miały 

Napisano
55 minut temu, bielaPL napisał(a):

Manual w takim aucie ;] Silnik niezbyt popularny, w dodatku z gamy GM, wiec za jakis czas moze byc problem z gratami.

Do tego model bez nastepcy, ciezko to bedzie sprzedac za kilka lat.

Po moich doswiadczeniach z CX-5, szukajac niemlodej uzywki, to bym zdecydowanie wybral Mazde 2.5.

Tam sie nie ma co psuc.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Manual w takim aucie ;] Silnik niezbyt popularny, w dodatku z gamy GM, wiec za jakis czas moze byc problem z gratami.

Do tego model bez nastepcy, ciezko to bedzie sprzedac za kilka lat.

Po moich doswiadczeniach z CX-5, szukajac niemlodej uzywki, to bym zdecydowanie wybral Mazde 2.5.

Tam sie nie ma co psuc.

Właśnie tym kluczem idę. Miałem 10 lat japońca i złego słowa nie powiem. Tylko właśnie ograniczona ilość sztuk na rynku. Aktualnie nie ma w sumie ani jednej sensownej na OLX

Napisano
53 minuty temu, m1chu napisał(a):

Właśnie tym kluczem idę. Miałem 10 lat japońca i złego słowa nie powiem. Tylko właśnie ograniczona ilość sztuk na rynku. Aktualnie nie ma w sumie ani jednej sensownej na OLX

Bo to dobre auta. A nikt takich aut nie sprzedaje bo i po co.

Napisano
19 godzin temu, m1chu napisał(a):

Wszystkie z benzynowym silnikiem i AT GM 6T/.... 💩 trzymaj się z daleka.

Insygnia manual ma tą zaletę, że jest jej duży wybór i o części zamienne bym się nie martwił.

A może i40? z dychawicznym silnikiem?

https://www.olx.pl/d/oferta/hyundai-i40-polski-salon-bogate-wyposazenie-bezwypadkowy-gwarancja-fv23-CID5-ID17z2L8.html

Lub klon Kia Optima Hyundai Sonata, tylko to egzotyka i wszystko import z USA. Jeśli nie przeszkadzają co naprawy blacharskie lakiernicze ?

https://www.olx.pl/d/oferta/hyundai-sonata-2-4-benzyna-automat-185-ps-bezwypadkowy-CID5-ID10mAeY.html

Będzie wygodnie i tanio

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano

S60 2 generacji

Każda benzyna i AT w tej budzie będzie ok

Z racji że jak volvo to ludzie szukają albo suva albo kombi to sedany można wyrwać odpowiednio taniej

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

S60 2 generacji

Każda benzyna i AT w tej budzie będzie ok

Z racji że jak volvo to ludzie szukają albo suva albo kombi to sedany można wyrwać odpowiednio taniej

Wysłane z mojego telefonu

ale serwis Volvo vs Mazda to budżet pewnie ze 3x większy. Tanie Volvo to oksymoron. 

Napisano
6 godzin temu, m1chu napisał(a):

Aktualnie nie ma w sumie ani jednej sensownej na OLX

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mazda-6-ID6HFTwo.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mazda-6-ID6HiaWr.html

Napisano
3 godziny temu, lucash napisał(a):

ale serwis Volvo vs Mazda to budżet pewnie ze 3x większy. Tanie Volvo to oksymoron. 

z usa można fajne znaleźć sztuki

Napisano
8 godzin temu, bielaPL napisał(a):

z usa można fajne znaleźć sztuki

z USA Volvo czy Mazdę? I jezdzić strzelonym autem albo przystankiem? :panic:

Napisano
9 minut temu, lucash napisał(a):

z USA Volvo czy Mazdę? I jezdzić strzelonym autem albo przystankiem? :panic:

Volvo. Sporo tego naściągano. Łatwo można sobie zobaczyć jakie były uszkodzenia i wybrać takie które jeszcze nie wróżą nic złego. 10 latki to wiesz, często już jakieś przygody miały. Kiedyś jak miałem lanosa i wstawiłem go do mechanika to się jarał że to wersja jeszcze z korei i że będzie jeździć do końca świata. Ja mu mówię no tak ale już walony był. A on na to panie a który nie był walony ;] . Także jak auto jest po jakiejś stłuczce nie siarczystym dzwonie to nie ma się co go bać.

Napisano
6 minut temu, bielaPL napisał(a):

Volvo. Sporo tego naściągano. Łatwo można sobie zobaczyć jakie były uszkodzenia i wybrać takie które jeszcze nie wróżą nic złego. 10 latki to wiesz, często już jakieś przygody miały. Kiedyś jak miałem lanosa i wstawiłem go do mechanika to się jarał że to wersja jeszcze z korei i że będzie jeździć do końca świata. Ja mu mówię no tak ale już walony był. A on na to panie a który nie był walony ;] . Także jak auto jest po jakiejś stłuczce nie siarczystym dzwonie to nie ma się co go bać.

Mazdy tez ciagna na potege z USA...

Tylko czesto maja dosc podstawowe wyposazenie, np manualna klime czy brak czujnikow parkowania lub kamery ;]

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Mazdy tez ciagna na potege z USA...

Tylko czesto maja dosc podstawowe wyposazenie, np manualna klime czy brak czujnikow parkowania lub kamery ;]

NIe wiem jak z Mazdą, ale z Volvo jest tak, że wgrywa się EU oprogramowanie i jest jak wersja kupiona u nas. Poza światłami przednimi :).

Podobnie jak z innymi markami są serwisy nieASO wyspecjalizowane w Volvo. Sąsiad kupił taki ostatni wypust S80 i jest zadowolony, jeździ już kilka lat. Wersje raczej są bogato wyposażone, jest też szansa na kupienia auta z normalnym silnikem :).

Napisano

Te nowsze Volvo to już nie zrobi byle jaki serwis. Masa rzeczy tylko w ASO na oryg. interfejsie. Montaż haka grube tysiące. Przeglądy min 2tyś. Nie jest tanio. Ale w trasie takie V60/V90 czy S60 to bajka.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
4 godziny temu, Truecolor napisał(a):

Te nowsze Volvo to już nie zrobi byle jaki serwis. Masa rzeczy tylko w ASO na oryg. interfejsie. Montaż haka grube tysiące. Przeglądy min 2tyś. Nie jest tanio. Ale w trasie takie V60/V90 czy S60 to bajka.

Coś mi się tu nie skleja, serwisują najnowsze Audi RS czy jakieś Merce a nie obsłużyli by Volvo ? Oczywiście mowa o serwisie na poziomie, co ogarnia auta a nie zczytuje błędy interfejsem za 100zł.

Przegląd jak robiłem tydzień temu to niecałe 2kzł w ASO, więc nie jakoś nie widzę takiej kwoty w nieASO :).

Napisano

Chciałem dołożyć hak (konieczne programowanie systemow bezpieczenstwa i cos tam z kamerami) Duży serwis specjalizujący sie w Volvo napisał mi że nie ma szans i że tylko ASO, ewentualnie jakis serwis w Radomiu za niewiele mniejsze pieniadze. Oczywiście że zrobisz serwisowanie poza ASO nawet najnowszego modelu Volvo ale kosztuje to niewiele mniej niż w ASO. Byle Heniek nie ogarnie, nawet Autelem za 3k. Jak znasz serwis który robi Volvo za dużo niższe stawki niż ASO to daj namiar, przyda sie po gwarancji.

Napisano
1 minutę temu, camel00 napisał(a):

60k za nastoletniego sedana? 🤯

Szok!

Napisano
13 godzin temu, camel00 napisał(a):

60k za nastoletniego sedana? 🤯

Tak... temat już poruszany tutaj ;]