Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzialka a prad i woda

Featured Replies

Napisano
6 minut temu, mikomir napisał(a):

A nie jest tak, że wszyscy obniżyli cenę w taryfie budowlanej?

https://kobo-energy.pl/prad-budowlany-co-to-jest-i-ile-kosztuje/

Nie wiem, a ten artykuł moim zdaniem miesza trochę warunki budowlanki z docelowym.

Choć potwierdza, że jest to taryfa C, a skoro jest to komercja jak dla firm, to raczej obnizen chyba nie było?

Ja w stawki taryf nie wnikam, bo mnie to nie interesuje, a przydział samych taryf do kategorii obiektów to też w praktyce lekka parodia jest, choć niby wszystko uregulowane.

Napisano
5 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

....to raczej obnizen chyba nie było? ...

W artykule ceny są zgodne z tymi które obecnie płacę, jakoś w styczniu dostałem pismo w którym obniżono mi cenę. 

Edit: należy zaznaczyć, że nie mówimy o deweloperach tylko o klientach indywidualnych budujących domy na własne potrzeby.

Edytowane przez mikomir

Napisano
13 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Tak juz za tydzien stane sie oficjalnym wlascicielem dzialki :jem: 

Napisz jak juz będziesz tym właścicielem, bo już z 5x nim zostałeś, a jak nie masz aktu w łapie to nikt z Tobą gadał nie będzie. ;]

Napisano
9 minut temu, mikomir napisał(a):

W artykule ceny są zgodne z tymi które obecnie płacę, jakoś w styczniu dostałem pismo w którym obniżono mi cenę. 

Edit: należy zaznaczyć, że nie mówimy o deweloperach tylko o klientach indywidualnych budujących domy na własne potrzeby.

Rozpisałem się i mi wcięło, a jeszcze raz na telefonie nie będę klepał.

Nie chce mi się w te taryfy o tej porze wnikać, jak nie zapomnę to w tygodniu zadzwonię do obrotu żeby podali aktualne stawki.

Napisano
49 minut temu, mikomir napisał(a):

O 10 miesiącach mówimy gdy działka nie ma swojego złącza kablowego (czytaj "skrzynki").

No to właśnie o tym jest ten temat. Chyba że @PawelWaw ma ZKP w lini działki?

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Napisz jak juz będziesz tym właścicielem, bo już z 5x nim zostałeś, a jak nie masz aktu w łapie to nikt z Tobą gadał nie będzie. ;]

tym raem juz notariusz umowiony :jem: ale wiadomo ze rozne rzeczy sie dzieja ;]

Napisano
17 godzin temu, amazaque napisał(a):

Tak, bloku wielorodzinnego, supermarketu, stacji benzynowej, szkoły, przedszkola itp. Przy budowie domku jednorodzinnego oczywiście tez można, ale o ile łatwiej mieć już swoje G11 w skrzynce przy słupku, albo pociągnąć przedłużacz od sąsiada :phi:.

Tak, właśnie stacje z marketem budowałem :)

16 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

U mnie właśnie wodociąg położyli i zamówiłem projekt przyłącza. Reszta mediów jest w ulicy. Ale oświetlenia nie ma. I sieć komórkowa słabo działa. Obiecują modernizację.

Na mojej drugiej działce też tak jest, zrobili właśnie kanalizację, woda była wcześniej. Występuje się o warunki i można podpinać. Ważne, że droga jest gminna, więc wiadomo do kogo uderzać. Gorzej jak jest niczyja, wtedy każdy ma wywalone i nie ma jak tego ruszyć, w Warszawie niestety jest bardzo duży procent takich dróg.

Jak masz dobry dostęp do netu, to można używać Wifi call.

Napisano
13 godzin temu, mikomir napisał(a):

Czemu wszyscy tak się boją tego prądu budowlanego? trochę droższy od G11, jeden kilowat to coś w okolicach 1 zł, + przesył a ile się go zużywa na budowie?, groszowe sprawy w kontekście wydatków budowlanych.  

Nie wiem jak jest teraz, ale jak budowałem w 2014-2015 to sam abo był kilka razy droższy + sporo droższy kWh, sumarycznie przy pracach budowalanych czy wykończeniowych rachunek był duży. 

NIkt tego nam nie dotował. Dlatego każdy chciał tego uniknąć ale się w większości "ZE" nie udawało. Cuda też były ze zmianą taryfy każdy ZE wymagał czego innego.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Tak, właśnie stacje z marketem budowałem :)

Na mojej drugiej działce też tak jest, zrobili właśnie kanalizację, woda była wcześniej. Występuje się o warunki i można podpinać. Ważne, że droga jest gminna, więc wiadomo do kogo uderzać. Gorzej jak jest niczyja, wtedy każdy ma wywalone i nie ma jak tego ruszyć, w Warszawie niestety jest bardzo duży procent takich dróg.

Jak masz dobry dostęp do netu, to można używać Wifi call.

Ogólnie gadać się da, ale transmisja mizerna. Można mieć Internet LTE, ale TV już nie dają w pakiecie.

Na szczęście jest lokalny dostawca po światłowodzie :ok: Do tego TV z satelity i dekoder wspomagany ze skrętki daje radę przewijać do tyłu :ok:

Napisano

12 godzin temu, mikomir napisał(a):

Któryś z ZE na południu taryfę C nazywał Moja Firma. Oburzenie ludzi, którzy budowali systemem gospodarczym było tym większe :).

Napisano
12 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

tym raem juz notariusz umowiony :jem: ale wiadomo ze rozne rzeczy sie dzieja ;]

Miałem tak raz umówionego notariusza. Zadzwonił do mnie rano w dzień podpisania aktu, że chyba pomyliłem numery KW, bo właśnie zmienił się właściel ;).

Napisano
W dniu 4.10.2025 o 08:55, PawelWaw napisał(a):

Ile realnie moze potrwac ten proces ?

Wszystko zależy jak obrotny jest Twój miejscowy monopolista energetyczny. 

Ja czekałem prawie 2 lata (linia w drodze przy działce). Co najlepsze, na prąd tymczasowy czekałbym też tyle samo wg warunków przyłączenia, które dostałem. Ale to była pandemia, którą dało się usprawiedliwić każde nieróbstwo w PGE, może teraz jest szybciej. 

Także składaj od razu na przyłącze docelowe w taryfie G, a nie żadne 'budowlane'. Najwyżej sobie komórkę postawisz gdzie umieścisz licznik jakby wymagali 'budynku'. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Wszystko zależy jak obrotny jest Twój miejscowy monopolista energetyczny. 

Ja czekałem prawie 2 lata (linia w drodze przy działce). Co najlepsze, na prąd tymczasowy czekałbym też tyle samo wg warunków przyłączenia, które dostałem. Ale to była pandemia, którą dało się usprawiedliwić każde nieróbstwo w PGE, może teraz jest szybciej. 

Także składaj od razu na przyłącze docelowe w taryfie G, a nie żadne 'budowlane'. Najwyżej sobie komórkę postawisz gdzie umieścisz licznik jakby wymagali 'budynku'. 

Na sporej ilosci dzialek widzialem tylko skrzynke elektryczna, czyli sie da bez budynku

Napisano

Tak juz za tydzien stane sie oficjalnym wlascicielem dzialki :jem: Nie wiem czy to nie blad ze w koncu mi sie udalo ogarnac temat ale co mi tam ;]

błąd...

rok czasu u mnie trwał prąd

Da sie to przyspieszac przez jakies lokalne znajomosci albo podania blagajace o priorytet ? ;l

Jak da się to się da.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, bielaPL napisał(a):

błąd...

umiesz pocieszyc ;]

juz po kilku watkach na AK zwiekszylem budzet na calosc, tanio nie bedzie...

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

umiesz pocieszyc ;]

bo byś sobie dziabnął apartament

https://www.otodom.pl/pl/oferta/z-widokiem-na-zalew-ID4ylDG

po taniości, blisko nad wodą i jeszcze z bookingu byś kasę przytulał jak nie korzystasz ;] 

Napisano
57 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Na sporej ilosci dzialek widzialem tylko skrzynke elektryczna, czyli sie da bez budynku

Różnie z tym bywa.

Napisano

Panowie, przecież sam prąd w taryfie C to prawie jak w G kosztuje, i o to nie ma co dywagować. Zabijają koszty stałe.

Tydzień temu płacone: PGE C11 moc 7kW zużycie 4kWh. Rachunek za 2 miesiące: 286,20zł.

W rameczce wypisane: Ogółem 286,20; w tym obrót 102,31; dystrybucja 183,89; Średnia cena 71,55 zł/kWh

Na G11 by wyszło, max 30zł.

Napisano
2 godziny temu, Esen3 napisał(a):

Panowie, przecież sam prąd w taryfie C to prawie jak w G kosztuje, i o to nie ma co dywagować. Zabijają koszty stałe.

Tydzień temu płacone: PGE C11 moc 7kW zużycie 4kWh. Rachunek za 2 miesiące: 286,20zł.

W rameczce wypisane: Ogółem 286,20; w tym obrót 102,31; dystrybucja 183,89; Średnia cena 71,55 zł/kWh

Ja cały czas o tym piszę, a piszę na przykładzie PGE, bo tylko w niej mam rozeznanie, choć nie wydaje mi się by pozostali mieli takie rozbieżności w taryfach by podobnie nie wychodziło.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
4 godziny temu, Esen3 napisał(a):

Dokładnie o to chodzi, a jak komuś się przedłuża budowa to buli w sumie bezsensu ..

Cały czas mowa o budowaniu/wykańczaniu dla siebie.

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Tanio czy drogo zależy dla kogo :phi:. Ale pieniądze wydane na nieruchomości, działki itp. cieszą, bo nie ma innych takich wydatków, lokat i kont bankowych które na taką skalę pozwolą zatrzymać pieniądze. Nawet dzisiaj jak bańka jest nadmuchana, a mądrze tą działkę zagospodarujesz to coś po tobie zostanie dla przyszłych pokoleń. Nie wiem, co możesz postawić na tej działce, ale idź ma maxa! :old:

Napisano

Tak juz za tydzien stane sie oficjalnym wlascicielem dzialki :jem: Nie wiem czy to nie blad ze w koncu mi sie udalo ogarnac temat ale co mi tam ;]

Od razu skladam papiery na prad i wode. 
Te media sa w drodze zaraz obok dzialki. 

Da sie to przyspieszac przez jakies lokalne znajomosci albo podania blagajace o priorytet ? ;l

z prądem to zależy od operatora jakie ma obłożenie. Ja mam skrzynkę przy działce i w zasadzie brakowało bezpiecznika żeby mieć magiczny numer PPE. Bez udowodnienia że zaczynasz budowę nawet umowy nie chcieli podpisać. PO podpisaniu umowy gdzie papierologia trwał tyle że domek już stoi mówią że do 18 miesięcy czekania. Okolice Pułtuska 

Napisano
W dniu 6.10.2025 o 09:33, PawelWaw napisał(a):

Skrzynka może być ale bez licznika ;)

Napisano
W dniu 6.10.2025 o 10:54, Esen3 napisał(a):

Koszty stałe to jest cyrk... ostatnie dwa miechy na budowie ;)

Opłata dystrybucyjna stała...

Opłata przejściowa zmienna całodobowa

Opłata abonamentowa

Opłata OZE

Opłata kogeneracyjna

Opłata mocowa

i sam prąd to 116,15zł ale cała reszta tych stałych dodatków już ~170zł...    i wychodzi prawie 390zł :P 

Napisano
4 godziny temu, kanu napisał(a):

...

i sam prąd to 116,15zł ale cała reszta tych stałych dodatków już ~170zł...    i wychodzi prawie 390zł :P 

Czy to aż tak dużo dla kogoś kto wydaje ponad 0,5 miliona PLN w skali 2-3 lat? ile to procent w całości kosztów budowy?

Napisano
4 godziny temu, kanu napisał(a):

Skrzynka może być ale bez licznika ;)

Mój OSD w takim przypadku nakłada karę i nie ma zmiłuj się 😁

edit: wtedy należy przeliczyć, czy wziąć 1F z najniższą mocą albo płacić karę a umowę podpisać później jak rozpocznie się właściwa budowa. O ile pamiętam to kara cykliczna.

Edytowane przez mikomir

Napisano
3 godziny temu, mikomir napisał(a):

Czy to aż tak dużo dla kogoś kto wydaje ponad 0,5 miliona PLN w skali 2-3 lat? ile to procent w całości kosztów budowy?

Nie chodzi o skalę tylko dlaczego jak ktoś sobie buduje dom to ma płacić za droższy prąd ? Lepszy jest on, mocniejszy ?

Jakoś za net czy wodę nie płaci się więcej w abo podczas remontów czy budów.

Jawne :sex: obywatela.

Napisano
11 minut temu, sherif napisał(a):

Jawne :sex: obywatela.

Dlatego trzeba mieć w d... ich (zakładów energetycznych) regulaminy i wnioskować o przyłącza w taryfach G, nawet jak rozdzielnica ma być początkowo w komórce na budowie (mało kto to sprawdza).

Napisano
13 minut temu, iwik napisał(a):

Dlatego trzeba mieć w d... ich (zakładów energetycznych) regulaminy i wnioskować o przyłącza w taryfach G, nawet jak rozdzielnica ma być początkowo w komórce na budowie (mało kto to sprawdza).

W wielu przypadka się nie da. Oni są cwani i się nie godzą. Dla przykładu jak chcesz podłączyć na szybko "czyli szybciej niż 18m" czy np musisz mieć zgodę przesyłu przez inne działki to robi się przyłącze tymczasowe, wtedy ląduje się w C. Ja nawet miałem stary dom, odłączony od sieci i nie dało się inaczej. Sąsiadujący elektryk, który pracuje w "ZE" mówił, że to std on też miał C. Z lektury forów wynikało, że w innych regionach jest bardzo podobnie.

Może jak ktoś ma czas na walkę z nimi i w planach budowę za X lat to może tak działać.

Aha i kabel od sąsiada to też nie najlepsze rozwiązanie .. jak nie ma koncesji na sprzedaż :).

Powinno to być rozróżnianie względem kto aplikuje osoba fizyczna ma zawsze G, firma C na czas budowy.

Napisano
38 minut temu, iwik napisał(a):

Albo brać prąd od sąsiada ;]

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

jak chcesz podłączyć na szybko "czyli szybciej niż 18m" czy np musisz mieć zgodę przesyłu przez inne działki to robi się przyłącze tymczasowe,

U mnie nie było takiej opcji. Przyłącze tymczasowe miało być za 18 m-cy, a docelowe miesiąc później 🤣

Napisano
17 minut temu, iwik napisał(a):

U mnie nie było takiej opcji. Przyłącze tymczasowe miało być za 18 m-cy, a docelowe miesiąc później 🤣

Nie wiem czy się coś nie zmieniło, ale przyłącze tymczasowe budujesz sobie sam na podstawie warunków ZE.  Docelowe budują oni w ramach swoich możliwości technicznych.

Napisano
27 minut temu, sherif napisał(a):

Nie wiem czy się coś nie zmieniło, ale przyłącze tymczasowe budujesz sobie sam na podstawie warunków ZE.  Docelowe budują oni w ramach swoich możliwości technicznych.

Nie doktoryzowalem się. Zawnioskowałem o warunki przyłączenia na oba rodzaje z nadzieją, że to tymczasowe będzie np za 3 miesiące i dostałem takie terminy w obu przypadkach. Z tym, że do tymczasowego musiałbym jeszcze 'w gratisie' wnioskować do urzędu miasta o zajęcie pasa drogowego lub przebijać się 'kretem' bo wskazali skrzynkę przyłączeniową - owszem najbliższą, ale po drugiej stronie drogi. :pukpuk:

Edytowane przez iwik

Napisano
W dniu 6.10.2025 o 09:33, PawelWaw napisał(a):

Bo kiedyś były bardziej liberalne przepisy. Raz, że można było wnioskować o skrzynkę i nikt się teoretycznie nie pytał po co ci skrzynka, a dwa, Energetyka wychodziła z założenia, że jak już ciągnie druta i buduje transformatory to lepiej zabezpieczyć cały obszar. Tylko potem ludzie nie przejmowali skrzynek bo po co płacić 600zł za przyłączenie jak działka stoi i teraz jest jak jest czyli kijowo 😄 

Napisano
23 godziny temu, mikomir napisał(a):

Niby nie dużo, bo to zależy co w danych miesiącach tam jest robione.

Np. jak kładli mi maszynowe tynki wewnętrzne to rachunek miałem na 2500zł... (w sumie za 2 tygodnie obciążenia prądowego wtedy - a samo rozliczenie standardowo 2 miesięczne) ;) 

Edytowane przez kanu

Napisano
19 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Albo brać prąd od sąsiada ;]

Po tej akcji mam prawie 70metrowy przedłurzacz 3x2,5mm2 ;) bo porzyczałem prąd 2 domy dalej 😄 😄

Napisano
W dniu 8.10.2025 o 09:38, kanu napisał(a):

Koszty stałe to jest cyrk... ostatnie dwa miechy na budowie ;)

Opłata dystrybucyjna stała...

Opłata przejściowa zmienna całodobowa

Opłata abonamentowa

Opłata OZE

Opłata kogeneracyjna

Opłata mocowa

i sam prąd to 116,15zł ale cała reszta tych stałych dodatków już ~170zł...    i wychodzi prawie 390:P 

Chyba 290 a po drugie te wszystkie wymienione opłaty są również na taryfach G:)

Napisano
55 minut temu, kanu napisał(a):

Niby nie dużo, bo to zależy co w danych miesiącach tam jest robione.

Np. jak kładli mi maszynowe tynki wewnętrzne to rachunek miałem na 2500zł... (w sumie za 2 tygodnie obciążenia prądowego wtedy - a samo rozliczenie standardowo 2 miesięczne) ;) 

Ostatnio sąsiadowi "pożyczyłem" swój prąd budowlany na tynki wewnętrzne dom ok 120 m2 z poddaszem to agregat "zjadł" niecałe 40 kWh przez dobry tydzień( 50 zł 😁). Moje tynki przy mniejszej powierzchni zjadły jeszcze mniej. Oba przypadki tynki gipsowe. Skąd 2500 zł ?

Napisano
1 godzinę temu, mikomir napisał(a):

Ostatnio sąsiadowi "pożyczyłem" swój prąd budowlany na tynki wewnętrzne dom ok 120 m2 z poddaszem to agregat "zjadł" niecałe 40 kWh przez dobry tydzień( 50 zł 😁). Moje tynki przy mniejszej powierzchni zjadły jeszcze mniej. Oba przypadki tynki gipsowe. Skąd 2500 zł ?

Jak nie włączą jakiejś nagrzewnicy, to prądu nie idzie dużo.

Szwagier zapłacił wysokie rachunki, jak musiał tynki przed zimą wysuszyć.

Napisano
W dniu 8.10.2025 o 14:13, mikomir napisał(a):

Nie chodzi o to czy to duzo w stosunku do budowy domu (choć znam ludzi co po 10 i wiecej lat jadą na budowlane), a o to że nie sa to takie same oplaty jak na G jak Ty pisałeś.

7 godzin temu, volf6 napisał(a):

Chyba 290 a po drugie te wszystkie wymienione opłaty są również na taryfach G:)

Owszem, te opłaty są, ale najwidoczniej w innych kwotach, bo na G w życiu nie bedzie takiej kwoty za gówniane zużycie przy niewielkiej mocy przyłączeniowej.

Napisano
W dniu 8.10.2025 o 18:01, sherif napisał(a):

Aha i kabel od sąsiada to też nie najlepsze rozwiązanie .. jak nie ma koncesji na sprzedaż :).

Oficjalnie tak, a życie życiem.

Napisano
7 godzin temu, mikomir napisał(a):

Ja nie wiem skąd bierzesz te swoje stawki budowlanki i czy liczysz wszystkie opłaty, bo jestem przyzwyczajony do stawek budowlanki jakie podał @kanu.

Możesz jakieś rozliczenie wrzucić?

Podać jak nazywa sie taryfa budowlana u Ciebie (bo to też podwazałeś że C)?

Nie wierzę w to ale mi to wygląda jakbys kupował energię od "innego sprzedawcy niż dystrybutor", dostawał 2 oddzielne faktury i dane tylko z tej od sprzedawcy podawał.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
9 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

...

Podać jak nazywa sie taryfa budowlana u Ciebie (bo to też podwazałeś że C)?

...

Każdy kto buduje teraz dom od dwóch lat ma energię za 50 gr/kWh netto bo jest objęty tarczą to po pierwsze. Po drugie od stycznia 2025 weszły specjalne taryfy dla nas budujących, powtórzę np. ENEA:

image.png.1f9016894ff5b174e12281683366453c.png.aea1e61c6abc2d46a044ca763209ec63.png

mam jeden rachunek.

Jak ktoś przegapił tarczę a należało na jej początku złożyć specjalny wniosek to dzisiaj za budowę płaci dalej pełną taryfę C tj. ponad 2 zł/kWh.

Napisano
58 minut temu, mikomir napisał(a):

Każdy kto buduje teraz dom od dwóch lat ma energię za 50 gr/kWh netto bo jest objęty tarczą to po pierwsze. Po drugie od stycznia 2025 weszły specjalne taryfy dla nas budujących, powtórzę np. ENEA:

image.png.1f9016894ff5b174e12281683366453c.png.aea1e61c6abc2d46a044ca763209ec63.png

mam jeden rachunek.

Jak ktoś przegapił tarczę a należało na jej początku złożyć specjalny wniosek to dzisiaj za budowę płaci dalej pełną taryfę C tj. ponad 2 zł/kWh.

Pokusiłem się aż ściągnąć taryfy, bo uparcie wklejasz obrazek, który nigdzie nie odnosi.

Po 1 w tym co wklejasz i na stronach www Enei i PGE wyraźnie podają, że dla budujących są taryfy C.

Po 2 nie ma słowa o jakiś obniżkach. Gdzie jest zapis, że budujących obejmują zniżki? Przyznaję mało dokładnie to czytałem, mogłem przegapić.

Po 3 jest tabela gdzie jasno podają stawkę 1,0381zł/kWh w C11 (sama opłata handlowa za 2 miechy w niej to 93,48 brutto), a Ty posługujesz się wyłącznie ceną 1kWh w kwocie 0,5zł netto moim zdaniem z grup G (choć w C koszt samej 1kWh nie odbiegał nigdy znacznie od G, a opłaty stałe windowały sumę).

Nie wiem jak mieliby realizować rozróżnienie C dla budowy Heńka i firmy Staszka (możliwe, że C11, C12a i C12b jest dla budowy Heńka, a Staszek musi wybrać z pozostałych).

Dla porównania poszukałem też tabelki dla PGE (ta na górze to Enea z "Twojego" dokumentu, na dole PGE).

Enea tabelka.png

PGE tabelka.png

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 6.10.2025 o 10:54, Esen3 napisał(a):

Możesz wstawić fakturę?

Napisano
19 godzin temu, mikomir napisał(a):

To był luty więc była nagrzewnica w akcji też...

Napisano
5 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

...

Po 2 nie ma słowa o jakiś obniżkach. Gdzie jest zapis, że budujących obejmują zniżki? Przyznaję mało dokładnie to czytałem, mogłem przegapić.

Po 3 jest tabela gdzie jasno podają stawkę 1,0381zł/kWh w C11 (sama opłata handlowa za 2 miechy w niej to 93,48 brutto), a Ty posługujesz się wyłącznie ceną 1kWh w 

...

Zniżki są opisane w  "Ustawa z dnia 27 października 2022 r. o środkach nadzwyczajnych mających na celu ograniczenie wysokości cen energii elektrycznej oraz wsparciu niektórych odbiorców w latach 2023-2025". Poniżej fragment  faktury. Jasną sprawą jest, że opłat stałych tarcza nie obejmuje tego nigdzie nie pisałem. Jasne jest również to, że jak tarcza minie to będę płacił 1,03 brutto za kWh, a przed tarczą płaciłem coś około 2,31 zł brutto.

obraz.png.5566d0a4adf77221657e3afe467fd437.png

Edytowane przez mikomir

Napisano
5 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

...

Nie wiem jak mieliby realizować rozróżnienie C dla budowy Heńka i firmy Staszka (możliwe, że C11, C12a i C12b jest dla budowy Heńka, a Staszek musi wybrać z pozostałych).

...

To już tłumaczę jak weszła tarcza to należało udać się do dystrybutora, wypełnić odpowiedni wniosek oraz zmienić zapisy w umowie, nie pamiętam już dokładnie ale pojawiło się coś o budowie domu na własny użytek. Kto o to nie zadbał to dalej płaci pełne stawki.

Napisano
42 minuty temu, mikomir napisał(a):

To już tłumaczę jak weszła tarcza to należało udać się do dystrybutora, wypełnić odpowiedni wniosek oraz zmienić zapisy w umowie, nie pamiętam już dokładnie ale pojawiło się coś o budowie domu na własny użytek. Kto o to nie zadbał to dalej płaci pełne stawki.

No OK.

Złożyłeś wniosek i zjechałeś ze stawką za energię do 50 gr netto i oszczędziłeś na tych 73kWh całe 36,5 netto.

Przyznam, że nie sądziłem, że pozwolą na to na budowlance, bo działa wbrew zasadzie, że jak się budujesz to masz kasę i trzeba łoić takiego delikwenta. :phi:

Wstaw jaki ogólny rachunek zapłaciłeś za te 73kWh ze wszystkimi opłatami, bo kogoś kto się buduje raczej całość interesuje i porównanie całkowitego rachunku za to samo między C i G, a nie jej część i nawet jak zejdzie o te kilkadziesiąt zł na opłacie za samą energię, to pozostałe składniki i tak dadzą w kość.

Tak jak pisałem sama cena kWh nigdy dużo nie odbiegała między C i G.

Podaj tak jak to napisał @Esen3 "PGE C11 moc 7kW zużycie 4kWh. Rachunek za 2 miesiące: 286,20zł....Ogółem 286,20; w tym obrót 102,31; dystrybucja 183,89; Średnia cena 71,55 zł/kWh...Na G11 by wyszło, max 30zł."

Średniej ceny możesz nie pisać, bo wiadomo, że przy braku zużycia będzie dążyć do nieskończoności.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
21 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

...

Tak jak pisałem sama cena kWh nigdy dużo nie odbiegała między C i G.

...

I tu się bardzo mocno mylisz, przy pierwszych rachunkach cena w mojej taryfie wynosiła ponad 2 zł brutto za kWh.