Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i odebrałem swoje pierwsze EV

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

ponad 25% wniosków

Ciekawe jakie są powody odrzuceń.

Zakładam, że przyczyny formalne - brak kompletu dokumentów auta/wnioskodawcy, złożenie wniosku na pojazd nie polegający dofinansowaniu (np zarejestrowany na dilera), itp. A nie widzimisię urzędnika. 

Edytowane przez iwik

Napisano
9 minut temu, iwik napisał(a):

Zakładam, że przyczyny formalne - brak kompletu dokumentów auta/wnioskodawcy, złożenie wniosku na pojazd nie polegający dofinansowaniu (np zarejestrowany na dilera), itp. A nie widzimisię urzędnika. 

Odrzucone tzn do poprawki czy definitywnie?

Napisano
41 minut temu, iwik napisał(a):

Papiery są tak zawiłe, że naprawdę nie trudno o to. 
Jak ja składałem, było jeszcze gorzej, pomimo, że się przyłożyłem, to miałem 7! poprawek. A jest tylko jedna szansa na poprawkę i jak nie będzie ideolo, to odrzucają. 

Ten kraj jest chory na papierologię.

Te dopłaty to rak. 

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Odrzucone tzn do poprawki czy definitywnie?

Definitywnie, ale można złożyć ponownie. Czas leci od nowa ;)

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

największy skandal: ponad 25% wniosków odrzuconych” 

W Tesli/Santander całość prowadzi taki jeden kolo. Jak się powie gdzieś że to on pomagał papiery wypełniać to każdy tam twierdził „A nieee, jak to Pan XYZ to nie ma się co martwić”

Pamietam że na podstawie tego co mi przysłał nie miałem zbytnio problemu jak te papiery wypełnić. 

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

W Tesli/Santander całość prowadzi taki jeden kolo. Jak się powie gdzieś że to on pomagał papiery wypełniać to każdy tam twierdził „A nieee, jak to Pan XYZ to nie ma się co martwić”

Pamietam że na podstawie tego co mi przysłał nie miałem zbytnio problemu jak te papiery wypełnić. 

Teraz jest trochę łatwiej 👍
Sprawy się komplikują przy spółce cywilnej choćby ;) 

Napisano
1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Papiery są tak zawiłe, że naprawdę nie trudno o to. 
Jak ja składałem, było jeszcze gorzej, pomimo, że się przyłożyłem, to miałem 7! poprawek. A jest tylko jedna szansa na poprawkę i jak nie będzie ideolo, to odrzucają. 

Ten kraj jest chory na papierologię.

Te dopłaty to rak. 

ja mialem 3 poprawki ale faktycznie chyba ze 2 litry wypilem podczas skladania tych wnioskow i poprawek ;l

Napisano

Zmiany w programie https://naszeauto.gov.pl/2025/10/14/zmiany-w-regulaminie-naboru-wnioskow-programu-naszeauto/?fbclid=IwY2xjawNbm1lleHRuA2FlbQIxMQABHkTUoUA8UiwwxZQJf1jgKdYZz7bXMSG_Dm60FOLr6OBGG3WPVC3jqJWaWxE-_aem_TpvhY6qWxi-IlAlDcl1hBw

Dobrze widze, ze w przypadku najmu dla os fiz wysokość doplaty wzrosła,  30 do 35tys. Przy czym łączna wysokość wsparcia w przypadku leasingu/wynajmu długoterminowego nie może przekroczyć kwoty netto opłaty wstępnej. Czyli, jesli mam teraz w umowie najmu 1 wpłatę 30tys netto, to moge próbować pogadać z arvalem, zeby podnieśli na 35 i przeliczyli raz jeszcze raty?:hmm: (auto jeszcze sie produkuje).

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor
W dniu 10.10.2025 o 11:24, mrBEAN napisał(a):

Właśnie zepsułeś sobie głowę, i motoryzacyjne myśli nigdy nie będą już takie same 😁

Dzisiaj moja żona po raz pierwszy pojeździła trochę naszym EV. Na koniec dnia dzwoni do mnie (akurat jestem w delegacji):

- mężu, to auto jest dla mnie idealnie!

- no, mówiłem, że ci się spodoba.

- ale jest kłopot...

- ??? (tu lekko się zaniepokoiłem ;])

- trzeba już zacząć zbierać forsę na kolejne EV, bo jak tego oddamy za 2 lata, to ja nie będę robiła downgrade do niczego gorszego!

Kurtyna ;]

To w temacie zepsucia mózgu przez EV :panic:

Napisano
6 minut temu, sowik85 napisał(a):

Dzisiaj moja żona po raz pierwszy pojeździła trochę naszym EV. Na koniec dnia dzwoni do mnie (akurat jestem w delegacji):

- mężu, to auto jest dla mnie idealnie!

- no, mówiłem, że ci się spodoba.

- ale jest kłopot...

- ??? (tu lekko się zaniepokoiłem ;])

- trzeba już zacząć zbierać forsę na kolejne EV, bo jak tego oddamy za 2 lata, to ja nie będę robiła downgrade do niczego gorszego!

Kurtyna ;]

To w temacie zepsucia mózgu przez EV :panic:

tak, odpisz jej ze tesla wjedzie w koncu ;]

BTW chyba pisalem jak moja :serducha: przewiozla kolezanke swoja EV6 ??? tak wystartowala ze swiatel ze tamta ugryzla sie w jezyk i krew leciala ;] (a dodam ze ona nie wie ze w tym aucie jest przycisk sport i zmeinia to auto diametralnie)

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

tak, odpisz jej ze tesla wjedzie w koncu ;]

BTW chyba pisalem jak moja :serducha: przewiozla kolezanke swoja EV6 ??? tak wystartowala ze swiatel ze tamta ugryzla sie w jezyk i krew leciala ;] (a dodam ze ona nie wie ze w tym aucie jest przycisk sport i zmeinia to auto diametralnie)

Tesla pomimo tego że najszybsza u najlepsza niestety jest średnia jako auto. 

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

w tej cenie nie dostaniemy nic lepszego ;]

a juz napewno nic z dzialajacym softem ;l

Napisano
8 minut temu, PawelWaw napisał(a):

w tej cenie nie dostaniemy nic lepszego ;]

Wychodząc z mięsnego z parówkami też tak mówisz wszystkim stojącym w kolejce?  😁

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Wychodząc z mięsnego z parówkami też tak mówisz wszystkim stojącym w kolejce?  😁

no jasne mozna tez kupic mieso na steka po 200 zl za kg :jem:

czyli pewnie jakies porsche elektryczne ;]

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

no jasne mozna tez kupic mieso na steka po 200 zl za kg :jem:

czyli pewnie jakies porsche elektryczne ;]

To już rozrzutność gdy obok gulaszowe wołowe za 50 😁

Napisano
31 minut temu, wujek napisał(a):

To jest trochę tak, że jak ktoś lubi motoryzację, jara się tym jakoś, to z Teslą jest jak piszesz.

Osiągi są spoko, ale jeździ się tym jak Oplem ;]

Jednak większość ludzi jednak zajawki na motoryzację nie ma. Pewnie zdecydowana większość. A nawet jak myśli że ma, to pewnie myśli o osiągach.

I dla większości ludzi taka Tesla uważam że jest najlepszym możliwym wyborem w EV. Serio. A nawet nie tylko EV.

Wsiadasz, wszystko się ustawia pod Ciebie, muzyka gra zajebiście, wszelkie umilacze nie przeszkadzają.

Są niedoróbki, ale jest ich bardzo mało.

Napisano
10 godzin temu, zinger napisał(a):

Zmiany w programie https://naszeauto.gov.pl/2025/10/14/zmiany-w-regulaminie-naboru-wnioskow-programu-naszeauto/?fbclid=IwY2xjawNbm1lleHRuA2FlbQIxMQABHkTUoUA8UiwwxZQJf1jgKdYZz7bXMSG_Dm60FOLr6OBGG3WPVC3jqJWaWxE-_aem_TpvhY6qWxi-IlAlDcl1hBw

Dobrze widze, ze w przypadku najmu dla os fiz wysokość doplaty wzrosła,  30 do 35tys. Przy czym łączna wysokość wsparcia w przypadku leasingu/wynajmu długoterminowego nie może przekroczyć kwoty netto opłaty wstępnej. Czyli, jesli mam teraz w umowie najmu 1 wpłatę 30tys netto, to moge próbować pogadać z arvalem, zeby podnieśli na 35 i przeliczyli raz jeszcze raty?:hmm: (auto jeszcze sie produkuje).

Dobrze widze, ze zniesli to durne ograniczenie dochodowe dla fizola i teraz bazowa kwota doplaty to 30kPLN?

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

To jest trochę tak, że jak ktoś lubi motoryzację, jara się tym jakoś, to z Teslą jest jak piszesz.

Osiągi są spoko, ale jeździ się tym jak Oplem ;]

Jednak większość ludzi jednak zajawki na motoryzację nie ma. Pewnie zdecydowana większość. A nawet jak myśli że ma, to pewnie myśli o osiągach.

I dla większości ludzi taka Tesla uważam że jest najlepszym możliwym wyborem w EV. Serio. A nawet nie tylko EV.

Wsiadasz, wszystko się ustawia pod Ciebie, muzyka gra zajebiście, wszelkie umilacze nie przeszkadzają.

Są niedoróbki, ale jest ich bardzo mało.

Mam znajomego co ma Yarisa GR. Jeździ nim m.in w różnych rajdach amatorskich.

Po kilku latach chciał zmienić, namówili go na najmocniejszą Teslę 3. Pojeździł dzień, został przy GR :).

7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Dobrze widze, ze zniesli to durne ograniczenie dochodowe dla fizola i teraz bazowa kwota doplaty to 30kPLN?

Też tak czytałem, dodali za to, że o dotację mogą się starać podmioty rządowe. Co może przyspieszyć wydawanie środków.

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

Mam znajomego co ma Yarisa GR. Jeździ nim m.in w różnych rajdach amatorskich.

Po kilku latach chciał zmienić, namówili go na najmocniejszą Teslę 3. Pojeździł dzień, został przy GR :).

No dokładnie o tym piszę. Yarisa GR kupił ktoś raczej nie dla komfortu czy bycia "normalnym użytkownikiem drogi" ;]

Mocno to uproszczę. Każdy lub prawie każdy user hothatcha nie będzie chciał jeździć Teslą, chociaż prawie każda Tesla objedzie tego hothatcha, nawet na torze.

Tylko że hothatchy ile jest na drogach? 1%? ;]

Inni jednak wybierają w tej cenie SUVa

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

No dokładnie o tym piszę. Yarisa GR kupił ktoś raczej nie dla komfortu czy bycia "normalnym użytkownikiem drogi" ;]

Mocno to uproszczę. Każdy lub prawie każdy user hothatcha nie będzie chciał jeździć Teslą, chociaż prawie każda Tesla objedzie tego hothatcha, nawet na torze.

Tylko że hothatchy ile jest na drogach? 1%? ;]

Inni jednak wybierają w tej cenie SUVa

Na torze to go raczej nei objedzie :).

SUV niestety racja, jeszcze gorzej że niedługo nie będzie wyboru. Ostatnio nawet Volvo z V90 się poddało a takie fajne auto było.

Napisano
39 minut temu, wujek napisał(a):

To zależy, jakie kto ma potrzeby odnośnie auta. A, w zasadzie, jak wygląda hierarchia tych potrzeb. 

Jeżeli najważniejsze dla kogoś jest, aby auto było ładne (subiektywne), bardzo komfortowe, najtańsze w zakupie, miało dużo przycisków i przełączników i ekran za kierownicą, to Teslę powinien omijać. 

Jeśli jednak wyżej stoi niezawodność i możliwość bezstresowego podróżowania, to Tesla nie ma żadnej konkurencji. 

Po moich doświadczeniach z czterema ev (bmw, kia, vw, tesla) tylko w Tesli czuję sie jak użytkownik normalnego auta. Mogę wsiadać teraz i jechać do Portugalii.

- Auto zaplanuje trasę z ładowaniami,

- Za wczasu poinformuje, ile ładowarek jest aktualnie dostepnych i które z 8 czy 40 stanowisk jest popsute. 

- Nie bedzie wymagało klikania w telefonie, aby uruchomić ładowanie,

- Ładowanie zacznie sie po dwóch sekundach (a nie po 20 (jeśli w ogóle)),

- Zużyje mało pradu,

- Nie wyświetli choinki błędów,

- Nie bedzie probowało naciągnąć mnie na okresowy przegląd. 

Dla mnie normalne podróżowanie jest potrzebą absolutnie podstawowa. 

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Na to wyglada,

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał(a):

Na torze to go raczej nei objedzie :).

Objedzie.

Coś co ma 2-3 sekundy do setki, zrobi 100m różnicy na każdej prostej. Nawet jakby się prowadziło jak wóz z węglem to Yaris tego dystansu nie nadrobi.

No taka jest rzeczywistość.

Napisano
2 minuty temu, HelixSv napisał(a):

To zależy, jakie kto ma potrzeby odnośnie auta. A, w zasadzie, jak wygląda hierarchia tych potrzeb. 

Taki "biznes kejs" ;]

Moja żona jeździ do roboty głównie Teslą. Bus pasy i te sprawy.

Jednak jeśli wie, że będzie dostępny tylko parking podziemny w jej korpo, to bierze Golfa ;)

Tesla jest za duża. 
Nigdy na tym parkingu nie byłem, ale parking jest pod starym budynkiem i już podobno sam wjazd na parking jest problematyczny taką krową.

Ostatnio mieliśmy nawet dyskusję na ten temat w domu, że przydałby się jednak ten eGolf.

I na rynku w sumie nie ma elektryka który byłby jak eGolf. Tzn miejskie auto, nie cross over, do którego wsiądą 4 osoby które mają nogi.

Zasięg w mieście nie jest super istotny.

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Taki "biznes kejs" ;]

Jednak jeśli wie, że będzie dostępny tylko parking podziemny w jej korpo, to bierze Golfa ;)

Tesla jest za duża. 
Nigdy na tym parkingu nie byłem, ale parking jest pod starym budynkiem i już podobno sam wjazd na parking jest problematyczny taką krową.

Ostatnio mieliśmy nawet dyskusję na ten temat w domu, że przydałby się jednak ten eGolf.

I na rynku w sumie nie ma elektryka który byłby jak eGolf. Tzn miejskie auto, nie cross over, do którego wsiądą 4 osoby które mają nogi.

Moja żona narzeka na promień skrętu, bo Tesla jest zaprojektowana na drogi amerykańskie a id4 zawracał w miejscu. Ale nie ma siły, aby małe vw plusy przesłoniły wielkie vw minusy. ;]

Edytowane przez HelixSv

Napisano
10 minut temu, zinger napisał(a):

Na to wyglada,

To musze sie zainteresowac :ok: Zona zmienia prace i bedzie miec biuro w scislym centrum Wawy 😕

Firma daje car allowance, ale nie ma miejsc parkingowych wiec najem EV moze rozwiazac problem.

Przy jej przebiegach, to bedzie ladowany raz na 2 tygodnie...

Edytowane przez Maciej__

Napisano
3 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Moja żona narzeka na promień skrętu, bo Tesla jest zaprojektowana na drogi amerykańskie a id4 zawracał w miejscu. Ale nie ma siły, aby małe vw plusy przesłoniły wielkie vw minusy. ;]

Tak, to fakt. Y ma promień skrętu jak tankowiec. Czasem to aż trudne do uwierzenia, że jest aż tak źle ;]

Napisano
8 minut temu, kravitz napisał(a):

Objedzie.

Coś co ma 2-3 sekundy do setki, zrobi 100m różnicy na każdej prostej. Nawet jakby się prowadziło jak wóz z węglem to Yaris tego dystansu nie nadrobi.

Zalezy od toru :) ale na torze (o ile to nie drag strip) są zakręty i wtedy róznica kilkuset kg wychodzi na dohamowaniach i w samym zakręcie. GR Yaris wazy w okolicy 1300kg. Tesla ile? 1800?

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To musze sie zainteresowac :ok: Zona zmienia prace i bedzie miec biuro w scislym centrum Wawy 😕

Firma daje car allowance, ale nie ma miejsc parkingowych wiec najem EV moze rozwiazac problem.

EV brzmi idealnie :oki:

Napisano
16 minut temu, kravitz napisał(a):

Astra, eC4 👍

Napisano
1 minutę temu, Olas1 napisał(a):

Astra, eC4 👍

To są auta ponad 10cm dłuższe od Golfa ;)
5+cm szersze

To czuć jak się kręcisz po takich parkingach.

Idealne to by było coś w stylu Polo/Fabia. Elektryki są takie, ale właśnie do przewożenia najwyżej dzieci lub osób do 160cm wzrostu.
P208 byłby najbliższy wymaganiom, ale tam z tyłu właśnie problem z miejscem.

Napisano
36 minut temu, kravitz napisał(a):

Objedzie.

Tor, to nie prosta, a GRy na torach szczególnie ciasnych jak np Modlin radzą sobie bardzo dobrze.

Napisano
22 minuty temu, kravitz napisał(a):

To są auta ponad 10cm dłuższe od Golfa ;)
5+cm szersze

To czuć jak się kręcisz po takich parkingach.

Idealne to by było coś w stylu Polo/Fabia. Elektryki są takie, ale właśnie do przewożenia najwyżej dzieci lub osób do 160cm wzrostu.
P208 byłby najbliższy wymaganiom, ale tam z tyłu właśnie problem z miejscem.

Mimo wszystko po mieście zdecydowanie wygodniej jeździ się właśnie crossoveram, małe auto, a dużo miejsca, wygodnie się wsiada, wszystko dobrze widać w każdą stronę. 

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

- Auto zaplanuje trasę z ładowaniami,

- Za wczasu poinformuje, ile ładowarek jest aktualnie dostepnych i które z 8 czy 40 stanowisk jest popsute. 

- Nie bedzie wymagało klikania w telefonie, aby uruchomić ładowanie,

- Ładowanie zacznie sie po dwóch sekundach (a nie po 20 (jeśli w ogóle)),

- Zużyje mało pradu,

- Nie wyświetli choinki błędów,

- Nie bedzie probowało naciągnąć mnie na okresowy przegląd. 

ladnie opisales elektryczne WV :jem:

Napisano
13 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Definitywnie, ale można złożyć ponownie. Czas leci od nowa ;)

Toś mnie nie ucieszył, mówimy o tym nowym naszymaucie??

Ja złożyłem, ale nie przesłałem potwierdzenia przelewu za opłatę wstępną :mlot:, mam nadzieje że tylko doślę a reszta będzie bez poprawek :spy: Patrząc na odsetek odrzuconych (25%) to nie będę odosobnionym przypadkiem.

56 minut temu, HelixSv napisał(a):

Jeśli jednak wyżej stoi niezawodność i możliwość bezstresowego podróżowania, to Tesla nie ma żadnej konkurencji. 

Dla mnie normalne podróżowanie jest potrzebą absolutnie podstawowa. 

Dla mnie też, ale jak żona słyszy że jedziemy do Berlina to ją trafia. Niby normalnie, a infra na odcinku Wrocław - Berlin jest powiedzmy mierna. W moim wypadku muszę stawać na 50kW żeby doturlać się do Bersteland. Pewnie tu winne auto jest bo z mniejszą baterią musiałbym jeszcze bardziej kombinować ;] Ale żeby trzymać diesla na 1-2 razy w roku to bez sensu.

Napisano
51 minut temu, Maciej__ napisał(a):

idealne rozwiazanie, naladujecie sobie podczas zakupow w lidlu...

Napisano
57 minut temu, kravitz napisał(a):

Taki "biznes kejs" ;]

Tesla jest za duża. 

Ja dlatego wynająłem małe Volvo bo do miasta idealne. A ma 3.7 do 100 to też wstydu nie ma na światłach. 

Napisano
8 minut temu, wujek napisał(a):

Ja dlatego wynająłem małe Volvo bo do miasta idealne. A ma 3.7 do 100 to też wstydu nie ma na światłach. 

Tak, to autko jest super, z tym że z tyłu nie da się usiąść.

Bylismy z synem z rok temu w salonie, jak szukałem bagaznika na narty na hak. Na jakimś filmiku na yt widziałem właśnie w salonie Volvo taki bagażnik pokazywany ;]

W sumie ciekawy samochód na pierwsze auto dla młodego człowieka. Niekoniecznie ta szybka wersja.

Na paliwo nie musi żydować od rodziców, bo podładuje się w domu (jak ma). A jak chce pojechac gdzies dalej, to już niech sobie płaci z tego co tam sobie odłożył.

Napisano
31 minut temu, kravitz napisał(a):

Tak, to autko jest super, z tym że z tyłu nie da się usiąść.

Bylismy z synem z rok temu w salonie, jak szukałem bagaznika na narty na hak. Na jakimś filmiku na yt widziałem właśnie w salonie Volvo taki bagażnik pokazywany ;]

W sumie ciekawy samochód na pierwsze auto dla młodego człowieka. Niekoniecznie ta szybka wersja.

Na paliwo nie musi żydować od rodziców, bo podładuje się w domu (jak ma). A jak chce pojechac gdzies dalej, to już niech sobie płaci z tego co tam sobie odłożył.

U mnie 4 osoby się mieszczą :phi: chociaż nastolatka bym tam nie upchnął. 

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Podobno to Volvo ciagle jakieś bolączki trapią? Jak u Ciebie?

Napisano
7 minut temu, Rado_ napisał(a):

Narazie jeździ ale dużych przebiegów nie zrobi. Pewnie z 7k rocznie to może i klopoty mniejsze. 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

oraz jest RWD :). Ja jeździłem co prawdę tą najmocniejszą wersją AWD, ale mimo śliskiej nawierzchni potrafią wgniatać w fotel.

Kiedy odbierasz ? To leasing na czas określony ? Jak to kosztowo wygląda ? Volvo jakoś mało przychylne do obniżania cen na ten model.

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Tam każda jest szybka :bzik:. Ja testowałem auto z córką (11lat) i nie było problemu z miejscem. Awaryjnie dla dzieci, po mieście w zupełności wystarczy.

Napisano
28 minut temu, Rado_ napisał(a):

Skąd takie info ?

Pytałem w ASO, niby nie mają z nimi problemów i nie występuje coś takiego jak typowa usterka.

Napisano
2 godziny temu, komor napisał(a):

Dla mnie też, ale jak żona słyszy że jedziemy do Berlina to ją trafia. Niby normalnie, a infra na odcinku Wrocław - Berlin jest powiedzmy mierna. W moim wypadku muszę stawać na 50kW żeby doturlać się do Bersteland.

Przejściowe trudności. 12 wtyczek w Legnicy raczej załatwi sprawę. :ok:

Napisano
38 minut temu, sherif napisał(a):

oraz jest RWD :). Ja jeździłem co prawdę tą najmocniejszą wersją AWD, ale mimo śliskiej nawierzchni potrafią wgniatać w fotel.

Kiedy odbierasz ? To leasing na czas określony ? Jak to kosztowo wygląda ? Volvo jakoś mało przychylne do obniżania cen na ten model.

To jest oferta dla pracowników tylko dlatego wziąłem. Mieszczę się w 2k netto jak uwzględnię dopłatę. 

Napisano
11 minut temu, HelixSv napisał(a):

Przejściowe trudności. 12 wtyczek w Legnicy raczej załatwi sprawę. :ok:

Oczywiście, mam nadzieje, że je uruchomią zanim im kable obetną jak ponoć w Bielanach Wrocławskich ;]

Mimo wszystko patrzysz z innej perspektywy, w PL jest dalej uciążliwa kombinacja, szczególnie dla użytkowników Tesli, dodając do tego ceny na SuC to głupi "leje" u konkurencji :mlot: Na DC 250kW mam taniej niż na słupkach AC 11 kW nad morzem :smirk:

Edytowane przez komor

Napisano

@sowik85 pisz jak sie jezdzi i czemu nikt w domu nie chce jezdzic spalinowym zlomem ;]

Napisano
15 minut temu, komor napisał(a):

Oczywiście, mam nadzieje, że je uruchomią zanim im kable obetną jak ponoć w Bielanach Wrocławskich ;]

Mimo wszystko patrzysz z innej perspektywy, w PL jest dalej uciążliwa kombinacja, szczególnie dla użytkowników Tesli, dodając do tego ceny na SuC to głupi "leje" u konkurencji :mlot: Na DC 250kW mam taniej niż na słupkach AC 11 kW nad morzem :smirk:

Ja jestem wielo-pespektywiczny. ;]

Na przykład, przejechalem trasę Świnoujście-Zakopane-Świnoujscie w każdym z czterech ev:  bmw i3, kia eniro, vw id4, tesla y sr.   🦥

Napisano
59 minut temu, HelixSv napisał(a):

Ja jestem wielo-pespektywiczny. ;]

Na przykład, przejechalem trasę Świnoujście-Zakopane-Świnoujscie w każdym z czterech ev:  bmw i3, kia eniro, vw id4, tesla y sr.   🦥

Ja jeździłem co 2 tygodnie Seicento z Wawy do Pragi, a później z Wawy do Eindhoven i to w czasach kiedy nie było autostrad w PL.

Nie wiem czy w tym kierunku chcemy iść ;]