Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i odebrałem swoje pierwsze EV

Featured Replies

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

szybko się zdezaktualizuje. I ani się człowek spostrzeże a już jedzie za TIRem planując kolejne sikania i obiady.

;l

I jeszcze sie z tego cieszy.

Ev piorą muski!

;]

Napisano
W dniu 2.12.2025 o 10:45, wujek napisał(a):

nie w chińskich autach nie ma możliwości pracy klimy razem z ogrzewaniem. Jak jest chłodno i pada deszcz jest jak w lanosie z 2000 roku szyby parują bo klima nie działa. 

Mój Lanos z 2000 roku miał klimę i działała.

:jump:

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał(a):

O, kolejny, którego żonie się Tesla nie podoba.

;]

Zobacz Forda, nam się Explorerem bardzo fajnie jeździło. Jest też Capri, które tak samo jeździ a przy tym świetnie wygląda. No i Ford potrafi wyskoczyć z konkretnym rabatem. Aha, i dają do nich gwarancję na 8 lat.

:ok:

Byłem w dwóch salonach Skody z racji przeglądu auta służbowego i w żadnym nie mieli elroqa na salonie, w jednym na jazdę próbną co najwyżej... jeszcze nawet nie jeździłem, rozesłałem za to zapytania i na razie jeden salon raczył odpisać,ale cena równa cennikowi...

Ja rozumiem, że Tesla jest najlepszym elektrykiem i nie dyskutuje z tym,ale wygląd nam się juz mocno obył , nie tylko żonie 

Na razie walczę z myślami czy w ogóle jest nam potrzebna zmiana auta(bez względu na rodzaj zasilania), które więcej stoi niż jeździ - sorry,ale auta służbowego nic nie przebije bo koszty są dla mnie zerowe i wydawać ok 100-130kpln jest mocno dyskusyjne ( t roc pójdzie za max 70kpln).... Na razie obserwuję 🤣

Napisano
1 minutę temu, Pado napisał(a):

Byłem w dwóch salonach Skody z racji przeglądu auta służbowego i w żadnym nie mieli elroqa na salonie, w jednym na jazdę próbną co najwyżej... jeszcze nawet nie jeździłem, rozesłałem za to zapytania i na razie jeden salon raczył odpisać,ale cena równa cennikowi...

Ja rozumiem, że Tesla jest najlepszym elektrykiem i nie dyskutuje z tym,ale wygląd nam się juz mocno obył , nie tylko żonie 

Na razie walczę z myślami czy w ogóle jest nam potrzebna zmiana auta(bez względu na rodzaj zasilania), które więcej stoi niż jeździ - sorry,ale auta służbowego nic nie przebije bo koszty są dla mnie zerowe i wydawać ok 100-130kpln jest mocno dyskusyjne ( t roc pójdzie za max 70kpln).... Na razie obserwuję 🤣

Weź pod uwage, ze raczej nie załapiesz sie juz na doplaty, chyba, ze cos z placu byś brał to moze... Wiec jak nie jesteś na musiku, to ja bym sie wstrzymał i obserwował jak rynek zareaguje kiedy doplaty sie skończą i czy bedzie nowy program czy juz koniec. Imo, ceny będą musiały spasc, jak przestana doplacac :cfaniak:

Napisano
W dniu 11.10.2025 o 10:33, sherif napisał(a):

Nie, nie piszę o 5ce. Wczoraj w końcu w Wawie widziałem pierwszy raz.

Może poprostu tak trafiłem, chociaż właśnie Tesli mnóstwo widziałem.

ze 4 razy widziałem piątkę i raz czwórkę ;] 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

A nie masz wtedy uczucia zimna? Przecież powietrze się miesza, ja czuję dyskomfort jeśli są duże różnice między strefami.

No właśnie nie, zupełnie normalnie to odczuwam pod względem ciepła.

Ale ja nie jeżdżę zimą w krótkim rękawku- na krótkich odcinkach miejskich normalnie wskakuję w kurtce.

Jak jedziemy gdzieś dalej to zazwyczaj z żoną u boku a wtedy grzeją obie strefy a ja jadę w swetrze ;)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Pado napisał(a):

rozesłałem za to zapytania i na razie jeden salon raczył odpisać,ale cena równa cennikowi...

Skontaktuj się z Porsche Bronowice, handlowiec Adam Zagrodnik. Nam na Elroqa zrobił fajną ofertę :ok:

Napisano
6 godzin temu, Pado napisał(a):

ja bym sprzedal trock jak chcesz koniecznie zmienic auto i wzial jakis tani najem na 2 lata i obserwowal rynek :)

Napisano
6 godzin temu, zinger napisał(a):

Weź pod uwage, ze raczej nie załapiesz sie juz na doplaty, chyba, ze cos z placu byś brał to moze... Wiec jak nie jesteś na musiku, to ja bym sie wstrzymał i obserwował jak rynek zareaguje kiedy doplaty sie skończą i czy bedzie nowy program czy juz koniec. Imo, ceny będą musiały spasc, jak przestana doplacac :cfaniak:

tylo beda zwodzic ludzi ze doplaty sa, a ze sie finalnie nie zalapia to juz inna sprawa

Napisano
6 godzin temu, Pado napisał(a):

Na razie walczę z myślami czy w ogóle jest nam potrzebna zmiana auta(bez względu na rodzaj zasilania), które więcej stoi niż jeździ - sorry,ale auta służbowego

Jak masz fanaberię to kupuj, ale z tego co widzę to nie potrzebujesz żadnego auta kupować ;)

Napisano
27 minut temu, PawelWaw napisał(a):

tylo beda zwodzic ludzi ze doplaty sa, a ze sie finalnie nie zalapia to juz inna sprawa

A to nie jest tak, że dopóki przyjmują wnioski, tzn ze jest na nie kasa?

Napisano
18 minut temu, kravitz napisał(a):

Jak masz fanaberię to kupuj, ale z tego co widzę to nie potrzebujesz żadnego auta kupować ;)

wrecz powinien jedno sprzedac ;]

Napisano
1 godzinę temu, zinger napisał(a):

Dokladnie tak jest.

Liczą wartość wniosku.

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

ja bym sprzedal trock jak chcesz koniecznie zmienic auto i wzial jakis tani najem na 2 lata i obserwowal rynek :)

Pacz, ja właśnie tak zrobiłem :serducha:

Koledze @Pado też tak polecam.

Ja nie wiedziałem, czy polubimy się z EV, stąd najem tylko na 2 lata. Z dotacją z NFOŚiGW wychodzi całkiem niedrogo.

No i z obaw o polubienie się z EV wyszło co następuje:

- żona zachwycona, powiedziała, cytuję "ona do niczego innego niż EV już swojej dupy nie posadzi"

- koszty prądu do jazdy to około 50% kosztów, które musiałbym ponieść na Pb

A z minusów:

- benzynowy Golf jest jeżdżony na tyle rzadko, że 2 dni temu wywalił błąd niedoładowanego akumulatora ;l

- limit 15kkm przebiegu w najmie EV jednak może okazać się za niski i trzeba będzie dopłacić :panic: 

Póki co, polecam :ok:

Napisano
45 minut temu, sowik85 napisał(a):

Ja nie wiedziałem, czy polubimy się z EV, stąd najem tylko na 2 lata. Z dotacją z NFOŚiGW wychodzi całkiem niedrogo.

- żona zachwycona, powiedziała, cytuję "ona do niczego innego niż EV już swojej dupy nie posadzi"

A z minusów:

- benzynowy Golf jest jeżdżony na tyle rzadko, że 2 dni temu wywalił błąd niedoładowanego akumulatora ;l

- limit 15kkm przebiegu w najmie EV jednak może okazać się za niski i trzeba będzie dopłacić :panic: 

@Ryb czytales to ??? Jak to mozliwe 8]

Napisano
  • Autor
56 minut temu, PawelWaw napisał(a):

@Ryb czytales to ??? Jak to mozliwe 8]

@Ryb robi trasy Rybnik-Gdańsk-Rybnik 3x w tygodniu, za każdym razem zmniejszając ilość postojów na siku.

EV nie jest dla niego.

A zupełnie poważnie:

Na razie przejechałem 2100km i 100% ładowań robiłem w domu.

Dłuższa trasa z postojem na ładowanie będzie w święta- 370km jazdy w jedną stronę.

Jadąc autem na Pb zaplanowałbym trasę dzień przed wyjazdem.

Jadąc EV już teraz sobie lookam, gdzie zrobię postój na ładowanie ;]

No i te aplikacje do ładowania: Elocity, Orlen, GW...

EV jest dla świadomych, @Ryb też taki jest tylko lubi się zgrywać :cfaniak:

Napisano
12 minut temu, sowik85 napisał(a):

@Ryb robi trasy Rybnik-Gdańsk-Rybnik 3x w tygodniu, za każdym razem zmniejszając ilość postojów na siku.

EV nie jest dla niego.

A zupełnie poważnie:

Dłuższa trasa z postojem na ładowanie będzie w święta- 370km jazdy w jedną stronę.

on po prostu ignoruje fakt ze EV jest dla 80% kierowcow, tylko 20% pracuje jako przedstawiciel handlowy i zyje w aucie ;l

Napisano

EV nie jest dla niego.

A zupełnie poważnie:

Stawiam raczej na Starogard ;-)
Napisano
9 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Nie,najmu nie chcę...tylko własność.

I tak jak pisałem, u mnie tak by nie było bo mam służbowe i ev by go nie zastąpiło z racji kosztów, z zerowymi kosztami nic nie wygra...

Wczoraj przyszły inne dwie ofery i już jest lepiej, z ceny wyjściowej 201kpln zrobiło się 189...tyle, że to nadal nie to o czym piszą ludzie na forach odnośnie rabatu jaki dostali -chyba, że zmyślają... na dopłaty bym się nie załapał bo czytałem, że w lutym się raczej skończy pula...

Może w przyszły weekend zbierzemy się w końcu na jazdy próbne, na szczęście nie pali nam się,a jak tu pisano, bez dopłat te rynek ev stanie bez większych rabatów...

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Pado napisał(a):

Wczoraj przyszły inne dwie ofery i już jest lepiej, z ceny wyjściowej 201kpln zrobiło się 189

To oferta bez szału :hmm:

Ja na Skodę dostałem jak poniżej, ale:

- najem w VW Bank

- rabat "lojalnościowy" za posiadanie Skody

Screenshot_20251207-094408.png

Napisano
18 minut temu, sowik85 napisał(a):

To oferta bez szału :hmm:

Ja na Skodę dostałem jak poniżej, ale:

- najem w VW Bank

- rabat "lojalnościowy" za posiadanie Skody

Screenshot_20251207-094408.png

minus 30, wychodzi pieknie :)

Napisano

W Fordzie jest tak za wersje Premiumz pakietami, czyli prawie full:

Screenshot_20251207_105854_Samsung Notes.jpg

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

minus 30, wychodzi pieknie :)

Nom, chociaż z miesiąc temu widziałem jeszcze lepsze oferty.

Koleżanka wzieła VW iD.4, co prawda podstawowa bateria 55kw ale z wyposażenia w zasadzie ma wszystko to co moja Skoda + system full bezkluczykowy.

Rata w najmie wyszła jej ~750zł NETTO 8]

Napisano
  • Autor
18 minut temu, zinger napisał(a):

O qrka, solidna obniżka 8]

Pumę tak wyceniają?

Napisano
5 minut temu, sowik85 napisał(a):

solidna obniżka

Wystarczy ustawić odpowiednio wysoko cennik i od razu obniżka wygląda okazale. 😂

Napisano
43 minuty temu, sowik85 napisał(a):

O qrka, solidna obniżka 8]

Pumę tak wyceniają?

No tak w sierpniu bylo, obstawiam, ze teraz bedzie podobnie, jak nie lepiej.

Napisano
18 godzin temu, sowik85 napisał(a):

A z minusów:

Klasyka :ok:

Napisano
5 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Koleżanka wzieła VW iD.4, co prawda podstawowa bateria 55kw ale z wyposażenia w zasadzie ma wszystko to co moja Skoda + system full bezkluczykowy.

VW przestał produkować ID4 z tą małą baterią, widocznie szybko chcą się pozbyć.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, HelixSv napisał(a):

VW przestał produkować ID4 z tą małą baterią, widocznie szybko chcą się pozbyć.

O widzisz, to nie wiedziałem :ok:

Napisano
10 godzin temu, zinger napisał(a):

Szkoda że w ev nie ma wyglądu st. Volvo przy stylu jazdy spalinowka czyli ta plus 30 do ograniczenia na autostradzie to w jedną stronę do Łodzi dojadę :panic: 

Edytowane przez wujek

Napisano
W dniu 5.12.2025 o 16:03, Pado napisał(a):

Aut na stokach podobno już praktycznie nie ma. Teraz ludzkie wykupuja wszysko co jest, bo koniec roku i koniec dopłat. Czas na decyzję skończył się właściwie kilka mcy temu.

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Aut na stokach podobno już praktycznie nie ma. Teraz ludzkie wykupuja wszysko co jest, bo koniec roku i koniec dopłat. Czas na decyzję skończył się właściwie kilka mcy temu.

Czekam na wyniki sprzedaży za grudzień :drive:

Ale to yebnie w drugim kwartale 26 ;]

Napisano
43 minuty temu, komor napisał(a):

Zobaczymy najwyżej dilerzy będą rejestrować na siebie żeby normy spełnić i będą tanie na wynajem. 

Napisano
45 minut temu, komor napisał(a):

I tu sie potwierdza, ze EV ma sens jak jest tani;]

Napisano
26 minut temu, Rado_ napisał(a):

I tu sie potwierdza, ze EV ma sens jak jest tani;]

I masz do niego odpowiednio tani lub darmowy prąd :oki: No i najlepiej gdzie wygodnie ładować, bez jednego z tych kryteriów nie ma sensu.

Napisano
49 minut temu, komor napisał(a):

I masz do niego odpowiednio tani lub darmowy prąd :oki: No i najlepiej gdzie wygodnie ładować, bez jednego z tych kryteriów nie ma sensu.

Patrząc po tym co sie u mnie w robocie dzieje, to nie idzie to w dobrym kierunku. Przyjeżdżam dzisiaj 8.30 z 15%baterii a tu wszystkie 16 ładowarek zajęte, w tym podpiete kilka pluginow,  ktore juz byly naladowane i jakis magik, ktory sie nawet nie podpial, ale ma ev to zajal jedyne sluszne miejsce :facepalm:

Na szczęście ok południa kilka bardziej rozgarnietych osób zwolniło kable po naładowaniu.

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Patrząc po tym co sie u mnie w robocie dzieje, to nie idzie to w dobrym kierunku. Przyjeżdżam dzisiaj 8.30 z 15%baterii a tu wszystkie 16 ładowarek zajęte, w tym podpiete kilka pluginow,  ktore juz byly naladowane i jakis magik, ktory sie nawet nie podpial, ale ma ev to zajal jedyne sluszne miejsce :facepalm:

Na szczęście ok południa kilka bardziej rozgarnietych osób zwolniło kable po naładowaniu.

jakby w pracy byla darmowa stacja benzynowa to bys sie do weza nie dopchal nigdy ;]

Napisano

Pierwsza zaleta EV, jeszcze w salonie: Odbierasz samochód w pełni zatankowany (naładowany) , a nie z 5 litrami benzyny w baku :ok: 

Pewnie chodzi o to, aby nie było pierwszego dnia szoku z wielością ładowarek, abonamentów i innych utrudnień przy trywialnym zadaniu odnowienia pełnego zasięgu pojazdu :hehe: 

Napisano
W dniu 5.12.2025 o 16:07, zinger napisał(a):

To może być interesujące. Tylko że jak faktycznie spadną to jest ryzyko że UOKIK się zacznie im przyglądać i jego odpowiedniki w innych krajach. 

No i kolejny argument że wszelkie dopłaty to zwykła patologia i psucie rynku. 

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Pierwsza zaleta EV, jeszcze w salonie: Odbierasz samochód w pełni zatankowany (naładowany) , a nie z 5 litrami benzyny w baku :ok: 

Pewnie chodzi o to, aby nie było pierwszego dnia szoku z wielością ładowarek, abonamentów i innych utrudnień przy trywialnym zadaniu odnowienia pełnego zasięgu pojazdu :hehe: 

w tesli w zabkach byl taki przemial ze nie nadarzali ladowac do pelna, ja odbieralem z okolicami 40% i sie zastanawialem czy dojade do domu na ursynow :lol:

te poczatki z EV ;l teraz to bym pewnie z 5% sie nie stresowal ;]

Napisano
W dniu 7.12.2025 o 11:16, sowik85 napisał(a):

Gdzie wy takie oferty znajdujecie? Dla etatowców też coś takiego znajdę? Z ciekawości popatrzyłem po dealerach i te ceny widzę razy dwa przynajmniej.

Napisano
11 minut temu, Jaruga napisał(a):

To może być interesujące. Tylko że jak faktycznie spadną to jest ryzyko że UOKIK się zacznie im przyglądać i jego odpowiedniki w innych krajach. 

No i kolejny argument że wszelkie dopłaty to zwykła patologia i psucie rynku. 

Nie bardzo to widzę,  kto im zabroni obniżyć ceny bo taki rynek. I nie ma obowiązku tych samych cen na roznych rynkach.

Napisano
  • Autor
27 minut temu, Jaruga napisał(a):

Gdzie wy takie oferty znajdujecie? Dla etatowców też coś takiego znajdę? Z ciekawości popatrzyłem po dealerach i te ceny widzę razy dwa przynajmniej.

Ja dostałem na JDG, koleżanka również. Na VW Krotoski w Częstochowie dał dobrą ofertę, ja na Skodę dostałem w salonie w Krakowie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak sie organizuje takie tanie najmy ?

Na stronie Skody za total base wychodzi z 3k PLN przy najmie na 24 miesiace

Zrzut ekranu 2025-12-17 233540.png

Napisano
8 godzin temu, Kiwal napisał(a):

Zrzut ekranu 2025-12-17 233540.png

Słowo klucz "oplata wstępna " ;)

Napisano
9 godzin temu, Kiwal napisał(a):

Jest tajna grupa na AK ;]

Godzinę temu, zinger napisał(a):

Słowo klucz "oplata wstępna " ;)

Taki prosty podstawowy parametr ;]

Napisano
W dniu 5.12.2025 o 23:04, zinger napisał(a):

Dokladnie tak jest.

Napisano
W dniu 6.12.2025 o 21:34, sowik85 napisał(a):

A z minusów:

Jestem zaskoczony 😁👍

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pojeździłem  Elroqiem 50 całe 1,5h 🤣. Przyznam, że nie zwracałem uwagi na zużycie kWh, ale skupiłem się na innych rzeczach i krótkie wnioski mam takie:

+bardzo fajne auto do miasta

+ osiągi na miasto wręcz rewelacyjne nawet w tej wersji 50

+ dużo miejsca w środku, nad głową to bym powiedział, że nawet przesadnie 

+całkiem przyzwoite wykończenie

+dynamiczny do 120kmh, potem słabnie (rozpędziłem go do 163kmh, więcej nie poleciał- pewnie jest ograniczenie, nie wnikałem w specyfikację techniczną)

-hamulce rzeczywiście sprawiają wrażenie za słabych do tej masy i jest potrzeba zmiany zachowania na drodze

- niestety na A/S przy wyższych prędkościach czuć jakby bujanie...nie czułem się zbyt komfortowo, a wcale nie wiało. Pewnie chodzi o rozkład masy , może w cięższych wersjach (85) jest inaczej

-zawieszenie, szczególnie z tyłu głośniejsze niż w moich spalinówkach 

Jako drugie auto do miasta, wokół komina rewelacja i wtedy ma sens najtańsza wersja. Jako auto w długie trasy po A/S...nie przekonało mnie po tej krótkiej przejażdżce 

IMG_20260107_163420281.jpg

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wczoraj pierwszy raz ładowałem baterie na ładowarce publicznej. Nie, żebym musiał- po prostu byłem ciekaw jak toto działa.

Ładowarka Powerdot 11kW, uruchomiłem przez apkę Elocity. W czasie ładowania zakupy w Decathlon, ładowarka z 50m od wejścia do sklepu.

Pobrano 9.8kW energii, cena 1.8zł za kWh.

Zadzaiałało wszystko płynnie:

Na apce Elocity kliknąłem start, podpiąłem kabel i za parę sekund ładowanie się rozpoczęło. Zakończenie tak samo z apki, tylko musiałem chwilę poczekać aż się wszystko przemieli i auto "puści" kabel- tak z 30s to trwało.

Najbardziej upierdliwe było wyciąganie i rozwijanie kabla z bagażnika, do tego mróz -9C balwan