Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja: 19,000 BYD sprzedanych w jeden miesiac. BYD kupuje VW.

Featured Replies

Napisano

Screenshot_20260716_073703_Gallery.jpg

140,058 nowych aut dostarczonych w 30 dni Czerwiec '26 czyli wychodzi jakies 4,500 dziennie.

Buy Your Dildo prawie 19,000 z tego torta ... 243 sztuki od bycia na pierwszym miejscu..., firma o ktorej wiekszosc ludzi nic nie slyszala jeszcze 3-4 lata temu...

Czynnik polityczne i gospodarcze napewno pomogly.

- gospodarcze , benzyna byla ponad $2 (5 PLN) za litr dzieki Iran vs reszta,

- polityczne, fundowanie EV przez reszte podatnikow, (Ciezko zarobione $$$ - podatek = na reke

vs z leasing EV:

ciezko zarobione $$$ - koszt leasingu EV + wszelkie koszty = $$$ -zmniejszony podatek = wiecej na reke + auto. )

IMG_20260716_073614_507.jpg

91 = 4PLN (wsiowa stacja 15/7/2026)

Diesel = 4.5PLN

Wyniki takie:

1. Toyota - 19,124 sztuk - minus 5.4% vs 6/2025
2 . BYD🇨🇳 - 18,881 sztuk - plus 131.5% vs 6/2026
3. Ford - 9,181 sztuk - minus 9.1% vs 6/2006

4. Tesla - 8,670 sztuk + 88.9 vs 6/2006
5. KIA 8005
6. Hyundai 7480
7. Mazda. 7278
8.GWM 🇨🇳6,104 sztuk +11.7%
9. MG🇨🇳 5,001 +28.4%
10. Chery🇨🇳 4,505 +49.0%

11.Isuzu 4209
12. Mitsubishi 4150
13.Geely 🇨🇳3507 +326.6%
14. Subaru 2902
15. Omoda Jaecoo🇨🇳 2541 +568.7%
16. Volkswagen aka Amarokwagen 2521
17.BMW 2504
18. Mercedes-Benz 2485
19. Nissan 2337
20.Zeekr🇨🇳 1954 +1660.4%
21.Honda 1525

22.Lexus 1367
23. Audi 1338
24. Suzuki 1292
25. LDV 🇨🇳1229
26.Renault 837
27.Denza🇨🇳 790
28.Volvo 660
29. Land Rover 615
30. Mini 583
31. Skoda 405
32. KGM 389
33. Chevrolet 379
34. Ram 344
35. Porsche 342
36. Polestar🇨🇳 254
37. Leapmotor 🇨🇳250
38.Genesis 175
39.Foton🇨🇳 158
40.Fiat 152

41.Deepal🇨🇳 143
42.Cupra 116
43.Farizon🇨🇳74
44.Peugeot 54
45.GMC 46
46.Alfa Romeo 35
47.JAC 🇨🇳35
48.Aston Martin 30
49.Jeep 28
50. Xpeng🇨🇳 24
51.Maserati 21
52.Lamborghini 18
53.Ferrari 16
54.Bentley 11
55.McLaren 5
56.Rolls-Royce 3
57.Forthing🇨🇳 2
58.Citroen 0
59.Jaguar 0
60. Lotus 0

Modelowo Top 20

10 modeli nalezy do China... 50%

1.Tesla Model Y 8072
2.Ford Ranger 5999
3.Toyota HiLux 5175

4.BYD Sealion 7 4730

5.Toyota RAV4 4115

6.BYD Shark 6 3398

7.Isuzu D-Max 2740
8.Hyundai Kona 2505

9.BYD Atto 2 2482
10.GWM Haval Jolion 2446

11.Chery Tiggo 4 2329

12.Geely EX5 2303

13.BYD Sealion 6 2218

14.Ford Everest 2176
15.Kia Sportage 2114
16.Hyundai Tucson2107
17.Jaecoo J5 2096

18.Mitsubishi Triton 1982
19.BYD Sealion 8 1961

20.Zeekr 7X 1868

A Buy Your Dildo?
bac90d50-deca-53c8-97c1-c45562250000.avif
BYD

BYD Sealion 7 4,730
BYD Shark 6 3,398
BYD Atto 2 2,482
BYD Sealion 6 2,218
BYD Sealion 8 1,961
BYD Sealion 5 933
BYD Atto 1 871
BYD Seal 769
BYD Atto 3 677
BYD Dolphin 645
BYD Seal 6 197

BYD Total 18,881

Denza
Denza B5 525
Denza B8 248
Denza D9 17
Denza Total 790

A Denza dopiero sie rozkreca.

Czyli w Top 10 marek mamy 4 marki typowe Made in Czajnik. (Dildo, Wielki Mur, Moryc, Wisienka) a w Top 20 modeli 10 z China🇨🇳, 50%...

Co, ciekawe - glowny klient to prywatny klient. Plus.

Z jakis 'focus groups' wynika, ze lud kupuje Czajnika bo:
- wartosc,
- Achtung Helmuty: technologia jest lepsza niz 'stare marki'.
- dopiero potem jest cena...

Jesli doda sie elektrycznego Hezusa z Gigafactory w Shanghai , niz dziwnego, ze Made in China stala sie w ciagu paru lat numerem jeden dostawy samochodow.

IMG_20260716_073549_979.jpg

Pierdziolek jest jak obiekt testowym dla Czajnikow, wypuscic model, zobaczyc czy w gusta 'zachodnie' sie wpasuje, cos tam zmienic i jedziemy na podboj krajow z forsa -UAE, Saudi I wio do EU.

Nawet PL, kto by sie spodziewal, 25 lat temu, ze powstanie kacik aut China 🇨🇳.... albo takie Dildo znajdzie ponad 5,000 nabywcow w PL w ciagu pol roku...

Czy sie komus podoba, czy nie, trend jest od Asia, po Africa. 50,000 ciec w VeeDud i proponowane nastepne 50,000 wypad na ulice nie wzielo sie z nikad.

Ba! 'Suddeutche Zeitung' spekuluje, ze za pare lat takie 'Buy Your Dildo' kupi sobie resztki Ludowego Wagena - och ironia losu, a przynajmniej jakis % ich, wywali 70% ludzi z P+R, da swoja technologie I EU lud bedzie Dildo jezdzil ze znaczkiem VeeDud... - jak dzis pewnie politycznie malo prawdopodobne, ale za pare lat zobaczymy.... z Czajnikow tez sie smiano pare lat temu, a dzis?

Screenshot_20260716_073448_Samsung Browser.jpg

A wiec Proletariusze Wszystkich Czajnikow Laczcie sie!

Screenshot_20260716_074118_Samsung Browser.jpg

Napisano
6 godzin temu, OZI napisał:

Spoko cena. U nas 7PLN przebiła i to nie jest jej ostatnie słowo.

Napisano
  • Autor
1 hour ago, ZUBERTO said:

Spoko cena. U nas 7PLN przebiła i to nie jest jej ostatnie słowo.

Panika byla... ludzie z 1,000l baniakiem jezdzili I pompowali 😄 I to wcale jakis nieodosobniony przypadek...

Screenshot_20260716_155247_Samsung Browser.jpg

Napisano

O patrz u nas tak byd jeszcze nie opanował rynku. MG oraz Omoda i Jajco prowadzą. Chyba dla EU ten Byd nadal ma za bardzo chiński wygląd...

Napisano

VW jeszcze walczy w EU:

Dziennik.pl
No image preview

Koncern odleciał z ceną i stylem. Oto nowe auto dla ludu,...

Oficjalna premiera i ogromne zaskoczenie w cennikach. Nowy Volkswagen ID. Cross wjeżdża na polski rynek z kwotą, która wprawi konkurencję z Francji i Chin w spore zakłopotanie. SUV niemieckiej marki m

Stylistyka... no cóż, takie połączenie Peugeot/Citroen/Fiat/China

Napędy... no cóż, powiedziałbym raczej stonowane

Jakieś "smaczki" stylistyczne udało im się dodać wewnątrz, najfajniejsze zegary jak w Golf 1 i 2, ale hmm... z perspektywy kilku lat wygląda to tak, damy Ci nowoczesne, ładne cyfrowe zegary, na początku musisz za nie dopłacić, bo nowość, później jak już wszyscy to mieli, to.. dopłać za analogowe w najbardziej sportowych wersjach naszych modeli. Teraz... damy te nowoczesne zegary, ale popatrz, zrobiliśmy je tak, żeby wyglądały jak te z lat 80/90, bo jednak fajne były i jest sentyment zlosnik

Napisano
4 minuty temu, klaudio napisał:

VW jeszcze walczy w EU:

Dziennik.pl
No image preview

Koncern odleciał z ceną i stylem. Oto nowe auto dla ludu,...

Oficjalna premiera i ogromne zaskoczenie w cennikach. Nowy Volkswagen ID. Cross wjeżdża na polski rynek z kwotą, która wprawi konkurencję z Francji i Chin w spore zakłopotanie. SUV niemieckiej marki m

Stylistyka... no cóż, takie połączenie Peugeot/Citroen/Fiat/China

Napędy... no cóż, powiedziałbym raczej stonowane

Jakieś "smaczki" stylistyczne udało im się dodać wewnątrz, najfajniejsze zegary jak w Golf 1 i 2, ale hmm... z perspektywy kilku lat wygląda to tak, damy Ci nowoczesne, ładne cyfrowe zegary, na początku musisz za nie dopłacić, bo nowość, później jak już wszyscy to mieli, to.. dopłać za analogowe w najbardziej sportowych wersjach naszych modeli. Teraz... damy te nowoczesne zegary, ale popatrz, zrobiliśmy je tak, żeby wyglądały jak te z lat 80/90, bo jednak fajne były i jest sentyment zlosnik

Zorientowali się, że Ford zrobił lepszego Volkswagena od nich.

hehe

17ea6cba6d348a3403da08f2138c725a.jpg

Napisano

Pewnie jedno i drugie AI projektowało zlosnik

Napisano
31 minut temu, bielaPL napisał:

Pewnie jedno i drugie AI projektowało zlosnik

To Ford ma lepszy abonament zlosnik

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał:

O patrz u nas tak byd jeszcze nie opanował rynku. MG oraz Omoda i Jajco prowadzą. Chyba dla EU ten Byd nadal ma za bardzo chiński wygląd...

Prowadzą, bo mają silniki benzynowe i HEV. Nie każdy ma ochotę dopłacać do PHEV/EV, a chyba tylko takie auta ma BYD.

Napisano
1 minutę temu, OPAL napisał:

Prowadzą, bo mają silniki benzynowe i HEV. Nie każdy ma ochotę dopłacać do PHEV/EV, a chyba tylko takie auta ma BYD.

Tak, BYD stoi na stanowisku "chcesz HEV-a" to kup sobie PHEV-a z małą bateria i korzystaj jak z HEV. Szkoda

Napisano
W dniu 16.07.2026 o 00:30, OZI napisał:

raczej to Trumpowi za to trzeba podziękować ;)

Napisano
  • Autor
9 hours ago, bergerac said:

raczej to Trumpowi za to trzeba podziękować ;)

Ciezko przeiwdziec jak to pojdzie. Dywersyfikacje zrobilem...

Napisano
  • Autor
On 7/16/2026 at 7:58 PM, bielaPL said:

EU marki jeszcze czego bronic. Ilosc ludzi zatrudnionych w moto.

IMVHo duza czesc swiatowego rynku jest stracona, ale dalej mozna obslugiwac 500m ludzi w EU wlasnym przemyslem.

BYD🇨🇳 dal sobie 5 lat na pobicia Toyota bez USDM 🇺🇲.

Patrzac jak rozbychaja sie w Asia/Brasil/Afryka - IMVHO to mozliwe ....

Patrzac jaka jest kondycja finansowa VW, to raczej pewne...

1784583669663.png

Napisano
W dniu 16.07.2026 o 17:50, zenek111 napisał:

Tak, BYD stoi na stanowisku "chcesz HEV-a" to kup sobie PHEV-a z małą bateria i korzystaj jak z HEV. Szkoda

Nie wiem, jaka jest dokładnie technologiczna różnica pomiędzy chińskimi PHEV vs normalne HEV, ale moje doświadczenie z chińską nacją mówi, że działają oni w modelu - coś chińskiego jest bardzo konkurencyjne, jeśli jest prawie tak dobre, a nie jest droższe.

Problem jest zawsze taki, że to prawie jest ukryte w szczegółach. Dopóki nie używasz, to nie wiesz, że jednak ma to jakieś (czasami duże) niedoskonałości.

Napisano
57 minut temu, kiziuk napisał:

Nie wiem, jaka jest dokładnie technologiczna różnica pomiędzy chińskimi PHEV vs normalne HEV, ale moje doświadczenie z chińską nacją mówi, że działają oni w modelu - coś chińskiego jest bardzo konkurencyjne, jeśli jest prawie tak dobre, a nie jest droższe.

Problem jest zawsze taki, że to prawie jest ukryte w szczegółach. Dopóki nie używasz, to nie wiesz, że jednak ma to jakieś (czasami duże) niedoskonałości.

Najpierw nauczyli się ciąć koszty a potem nauczyli się ciąć koszty tak, żeby nie było widać na pierwszy rzut oka - czyli do momentu aż kupisz.

hehe

Napisano
4 godziny temu, kiziuk napisał:

HEV jest tańszy w produkcji, HEV jest lżejszy, więc jak ktoś nie ma zamiaru ładowac to dla niego jest lepszy i dla BYD-a jest lepszy bo taniej wyprodukować

Trudno mi rozumieć więc ze nie chcą zrobić czegoś tańszego i lepszego dla tych którzy nie chcą doładowywac z gniazdka. Moze po prostu uwazaja ze przyszłośc jest elektryczna i nie ma po co robic kroku wstecz. W sumie tak do niedawna podchodził VW, robili elektryki, robili pluginy a nie robili HEV - teraz robia krok w tył i jednak zaczna sie bawic w HEV

Napisano

4 godziny temu, Ryb napisał:

Najpierw nauczyli się ciąć koszty a potem nauczyli się ciąć koszty tak, żeby nie było widać na pierwszy rzut oka - czyli do momentu aż kupisz.

Sorry, ale znów kula w płot.

HEV byłby cięciem kosztów bo zamiast baterii na poziomie 8-18kWh mogliby dokładać baterię na poziomie 2kWh, albo niech będzie 5kWh.

Mogliby wyrzucić system ładowania akumulatora. Mogliby odchudzić zawieszenie, hamulce, bo masa samochodu by spadła.

No ale oni nie chcą ściąc kosztów i mówią ze jak chcesz korzystac z samochodu jak HEV-a to oni i tak dołoża rzeczy które ich kosztują a których Ty nie potrzebujesz, bo dadzą Ci większa baterię i dadza te inne rzeczy których HEV by nie potrzebował a PHEV potrzebuje.

Czyli oni nie tną kosztów tam gdzie mogą, nie tną ich nawet mimo ze powinni je ściąć, bo to lepsze nie tylko dla nich ale tez dla określonej grupy klientów

Edytowane przez zenek111

Napisano
7 minut temu, zenek111 napisał:

Sorry, ale znów kula w płot.

HEV byłby cięciem kosztów bo zamiast baterii na poziomie 8-18kWh mogliby dokładać baterię na poziomie 2kWh, albo niech będzie 5kWh.

Mogliby wyrzucić system ładowania akumulatora. Mogliby odchudzić zawieszenie, hamulce, bo masa samochodu by spadła.

No ale oni nie chcą ściąc kosztów i mówią ze jak chcesz korzystac z samochodu jak HEV-a to oni i tak dołoża rzeczy które ich kosztują a których Ty nie potrzebujesz, bo dadzą Ci większa baterię i dadza te inne rzeczy których HEV by nie potrzebował a PHEV potrzebuje.

Czyli oni nie tną kosztów tam gdzie mogą, nie tną ich nawet mimo ze powinni je ściąć, bo to lepsze nie tylko dla nich ale tez dla określonej grupy klientów

Ale ja pisałem o jakości wykonania.

skromny

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał:

Ale ja pisałem o jakości wykonania.

Patrzac organoleptycznie na materiały wnętrza i spasowanie to BYD jest jednym z liderów. Takie Atto 2 za niewiele ponad 120k ma materiały lepsze niż dwa razy droższe europejczyki. BYD wyróżnia się nawet przy innych chińczykach.

No ale fakt nie wiem jak z jakością bebechów a to jednak ważniejsze

Napisano
14 minut temu, zenek111 napisał:

Patrzac organoleptycznie na materiały wnętrza i spasowanie to BYD jest jednym z liderów. Takie Atto 2 za niewiele ponad 120k ma materiały lepsze niż dwa razy droższe europejczyki. BYD wyróżnia się nawet przy innych chińczykach.

Oglądałem ostatnio Forthing. W żadnym z nich nie da się wyregulować kąta nachylenia fotela kierowcy i jest w nim po prostu niewygodnie. Niby wszystko wokół ładne, w katalogu rewelacja w a czasie jazdy będziesz się nieustannie męczył.

nie_wiem

Napisano
31 minut temu, Ryb napisał:

Oglądałem ostatnio Forthing. W żadnym z nich nie da się wyregulować kąta nachylenia fotela kierowcy i jest w nim po prostu niewygodnie. Niby wszystko wokół ładne, w katalogu rewelacja w a czasie jazdy będziesz się nieustannie męczył.

nie_wiem

Ale to raczej nie wynika z cięcia kosztów, a z tego że jeszcze nie nauczyli się projektować na poziomie wymagań (przyzwyczajenia) europejskuego klienta.

Napisano
5 minut temu, janusz napisał:

Ale to raczej nie wynika z cięcia kosztów, a z tego że jeszcze nie nauczyli się projektować na poziomie wymagań (przyzwyczajenia) europejskuego klienta.

Wynika z cięcia kosztów, fotel sterowany elektrycznie ale tylko w 6 płaszczyznach a nie w 8 jak u wszystkich innych na świecie.

ok

Napisano
40 minut temu, Ryb napisał:

Wynika z cięcia kosztów, fotel sterowany elektrycznie ale tylko w 6 płaszczyznach a nie w 8 jak u wszystkich innych na świecie.

Tam gdzie oni daja 6 płaszczyzn w elektryce, tam europejski producent daje te płaszczyzny w manualu.

T-roc II w wersji Style ma juz niby bardzo dużo wyposazenia, nawet masaż ale fotele dalej ręcznie.

Inna sprawa ze jak europejczyk da elektryke to 8 płaszczyzn a nie wiedziec czemu chińczyk tej cyfry nie uznaje, u nich jest najczesciej 6 (widac taka specyfika ich rynku) a jak skok wyzej to od razu na 12 albo nawet na 16

Napisano
2 minuty temu, zenek111 napisał:

Tam gdzie oni daja 6 płaszczyzn w elektryce, tam europejski producent daje te płaszczyzny w manualu.

T-roc II w wersji Style ma juz niby bardzo dużo wyposazenia, nawet masaż ale fotele dalej ręcznie.

Inna sprawa ze jak europejczyk da elektryke to 8 płaszczyzn a nie wiedziec czemu chińczyk tej cyfry nie uznaje, u nich jest najczesciej 6 (widac taka specyfika ich rynku) a jak skok wyzej to od razu na 12 albo nawet na 16

Ale to nie ma znaczenia co dają inni lub nie dają. Znaczenie ma, że kupujesz chińskie auto i niezależnie od jego ceny nie znajdziesz sobie w nim wygodnej pozycji. Bo żaden Forthing którego widziałem nie miał tej regulacji.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Ale to nie ma znaczenia co dają inni lub nie dają. Znaczenie ma, że kupujesz chińskie auto i niezależnie od jego ceny nie znajdziesz sobie w nim wygodnej pozycji. Bo żaden Forthing którego widziałem nie miał tej regulacji.

ciekawy temat, np z testów widziałem że sporo ma ustawienie kierownicy góra dół tylko

Napisano
6 minut temu, bielaPL napisał:

ciekawy temat, np z testów widziałem że sporo ma ustawienie kierownicy góra dół tylko

Właśnie do tego zmierzam. Próbowałem te ich cudaki pooglądać zupełnie obiektywnie, bez uprzedzeń. I zawsze jest jakiś deal-breaker. Ostatnio słyszałem o jakimś modelu co ma ustawienie tylko osiowe, bez ustawienia góra-dół. To dopiero wynalazek.

ok

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał:

Właśnie do tego zmierzam. Próbowałem te ich cudaki pooglądać zupełnie obiektywnie, bez uprzedzeń. I zawsze jest jakiś deal-breaker. Ostatnio słyszałem o jakimś modelu co ma ustawienie tylko osiowe, bez ustawienia góra-dół. To dopiero wynalazek.

ok

o przypomniało mi sie jedno ustawienie... zagłówek kierowcy w jajceoo, nie dało się go przesunąć w przód-tył, tylko góra dół, przez to przy jeździe nie można by z niego korzystać do podparcia głowy bo jest za daleko, musiałbym domontować jakąś poduszeczkę zlosnik

Napisano
Teraz, bielaPL napisał:

o przypomniało mi sie jedno ustawienie... zagłówek kierowcy w jajceoo, nie dało się go przesunąć w przód-tył, tylko góra dół, przez to przy jeździe nie można by z niego korzystać do podparcia głowy bo jest za daleko, musiałbym domontować jakąś poduszeczkę zlosnik

No to akurat też jest w Europejczykach, kiedyś wszystkie miały przód tył, dziś coraz rzadziej, a najlepsze/najdroższe fotele to te sportowe kubełki ze zintegrowanymi zagłówkami. Jak sie przesiadałem z taniej małej Kia Rio która miała przód tył na Karoqa to bralem wersje bez kubełków min. dlatego zeby mieć regulacje przód tył - no i sie zdziwiłem bo nie ma w zadnej wersji

Napisano
20 minut temu, bielaPL napisał:

Te najtańsze tak maja i europejczyki tańsze też, czy np. nowa Toyota Aygo X Hybrid też tego nie ma (nie ma też nawet podłokietnika)

Napisano
46 minut temu, zenek111 napisał:

Te najtańsze tak maja i europejczyki tańsze też, czy np. nowa Toyota Aygo X Hybrid też tego nie ma (nie ma też nawet podłokietnika)

Nie najtańsze, bo ten sam problem z fotelami mają też w autach za cenę bliżej 200k.

Edytowane przez Ryb

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał:

Nie najtańsze, bo ten sam problem z fotelami mają też w autach za cenę bliżej 200k.

Chodziło mi o regulacje kierownicy.

Natomiast jeśli chodzi o elektryke i fotele, generalnie zaletą chińczyków jest wyposażenie, wiec oni znacznie czesciej niz europejczycy pchaja elektrykę do swoich modeli, fakt ze głównie 6 płaszczyznowa jak napisałeś, ale jednak to elektryka gdzie w europejskich to juz jedna z najdroższych opcji, a chińczykach taka "średnia" nawet w tanich modelach spotykana. Jeśli chodzi o coś wiecej niż 6 płaszczyzn to widziałem ze HS3 ma 12 w elektryce, prawdziwe skóry, 4x4, 245 KM na 2 litrach w benzynie, hydrokinetyka zamiast dwusprzęgłówki i kosztuje bez targowania 160tys.

No naprawdę, na wyposażenie nie próbujmy sie z chińczykami ścigac, lepiej zostać przy braku czesci, niepewnej elektronice itp.

Edytowane przez zenek111

Napisano

Nie dałem rady przeczytać pierwszego posta choć się starałem, ale po aktywności bota Zenka wnioskuję że Ozi napisał że BYD sprzedał pierdyliard aut a Zenek tylko mimochodem dodaje w 70 postach że są perfekcyjne niczym diamenty?

Coś jeszcze ciekawego było? ;)

Napisano
5 godzin temu, Jaruga napisał:

Nie dałem rady przeczytać pierwszego posta choć się starałem, ale po aktywności bota Zenka wnioskuję że Ozi napisał że BYD sprzedał pierdyliard aut a Zenek tylko mimochodem dodaje w 70 postach że są perfekcyjne niczym diamenty?

Zacytuj choć jeden post gdzie Zenek pisze o "perfekcyjnych chińczykach".

Czemu ludzie zmyslaja sobie co ja napisałem. To jakas choroba jest :)

Napisano
  • Autor
9 hours ago, zenek111 said:

Na YT jest video jak Yanks rozbieraja Shark na kawalki. Nie jakas firma krzakach, ale firma ktora profesjonalnie Ocenia komponenty dla innych firm np Ford, GM etc.

W skrocie, BYD pozytywnie ich zaskakuje iloscia $$$ I materialow.

Napisano
  • Autor
5 hours ago, Jaruga said:

Ja mysle, I moge sie mylic , ze produkty BYD ani nie sa lepsze, ani gorsze od np Toyota.

Sa wersje pewnych rozwiązaniach technologicznych lepsze, ilosc materialu, wytrzymalosc etc pewne rozwiazania inzynieryjne nasuwają pytanie 'co on q...f.a myslal, jak to wymyslil' ...

Co jest jak narazie nie do zaakcepfowania, to nie skladniki, tylko obiad jest podany na brudnych talerzach, a krzesła są nie wygodne.

Czyli, brakuje troski o klienta, zeby forse.ponownie przyniosl i ponownie wydal.

Ale... jesli, jesli pokonają to, talerz umyją, krzesła wygodne do jedzenia dadza, to przy wsparciu całej machiny rządowej 'Made in China', BYD bedzie tym leaderem światowym za mniej niż 5 lat.

Lata gdzie D 🇩🇪🇩🇪🇩🇪 bylo wyznacznikiem technologii po prostu minęły. Nie będę pisał o.powadach, nieistotne.

Klient nawet w EU 🇪🇺, co pokazują dane exportowe zaakceptowal, cena vs jakoś na poziomie BYD .

Osobiscie przymierzam sie do nastepnego 'Czajnika'.

Dlaczego? Dlatego, ze technologicznie sa wyznacznikiem trendu - Diesel + bateria prawie 500KM i 800 Nm.

Nie boję sie , ze produkt sie rozleci. Co.mnie narazie powstrzymuje, to ten brudny talerz. Ale jak naucza sie do zmywarki wstawiać, to.pojde i kupię. Nie wazne, czy konkurencja bedzie tańsza....

Screenshot_20260714_010511_Samsung Browser.jpg

7om8e70zukobsogvmi4z4s200asa-1232984257.jpg