Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak długo grzeje się silnik?

Featured Replies

Napisano

Mnie do 90 stopni dochodzi po około 4 km. Nie za długo?

Napisano

> Mnie do 90 stopni dochodzi po około 4 km. Nie za długo?

U mnie woda "obraca" się w obiegu (termostat otwiera się, wymienia wodę i ponownie zamyka i znów otwiera) po 3 km, w tym 3 skrzyzowania ze światłami na odcinku 1 km, pozostałe 2 km to już poza miastem. Temperatura zawnętrzna taka jak dziś rano: 0* C

Napisano

to zalezy od warunków pogodowych i drogowych

Jak jedziesz w mieście i często ruszasz i hamujesz to szybciej, jak na szybkich odcinkach lub w trasie to dłuzej. 4km to chyba normalka.

Napisano

u mnie w 8v też tak po około 3-4 kilometrach ok.gif

Ale odczuwalnie zaczęło lepiej grzać w środku po wymianie płynu chłodniczego (jakiś koncentrat opla - różowy sprzedawany na litry)

Napisano

Mi w ostatnich temperaturach wcale do 90 nie dochodzi, tylko ok. 88. Latem w upały stoi prosto na 90.

Termostat zaczyna sie otwierać około 85 st. C.

Temperatury "mierzone" wskaźnikiem w kabinie.

Robiłem testy: przy nagrzanym na maksa silniku i otwartej chłodnicy (te ok. 85-88 st. C) rezystancja czujnika temperatury wynosiła 269 om. Zastąpiłem czujnik rezystorem nastawnym i ustaliłem, że 90 st. C termometr w kabinie wskazuje, gdy rezystancja wynosi dokładnie 210 om. Sprawdziłem dane: powinno być 200-300 czyli w normie, a jednak cos nie tak... Wczoraj stałem na stacji paliw w kolejce do tankowania, byłem drugi, więc nie wyłączyłem silnika, temperatura skoczyła do 90 st. C. Termostaty stary i nowy (wymieniłem 3 dni temu) otwierają chłodnicę w tym samym momencie.

U kolegów z Astrami G i F (3 osoby) w zeszłym roku jazda poniżej 90 st również występuje w czasie mrozów.

Czy ktoś wie, co tu jest grane? Termostat nowy, czujnik wskazuje poprawnie, termometr chyba też, a samochód IMHO niedogrzany. Mam nawet osłonę silnika zamontowaną i nie pomaga... mam zasłonić chłodnicę, jak w Polonezie?

PS. Płyn mam tani z hipermarketu, może taka przyczyna?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Mi w ostatnich temperaturach wcale do 90 nie dochodzi, tylko ok. 88.

Teraz zwykle trzyma koło 90 stopni. W mieście w korku potrafi dochodzić do 93, a przy szybkiej jeździe poza miastem spada do około 87 - 88. Latem rzadko spadał poniżej 89 - 90 stopni.

Napisano

> Mi w ostatnich temperaturach wcale do 90 nie dochodzi, tylko ok. 88.

U mnie tak samo! Podczas jazdy jest ok.88 st. i tak trzyma no chyba,że stane chwile w korku to dochodzi do 90-ciu.

Napisano

U mnie za to jest 90-92 stopnie non stop jak sie zatrzymam to wtedy rośnie wink.gif

Napisano

W zeszłym roku, w zimie, pewnego ranka było ok. -12 st. C, ale w nocy mogło być mniej, po przejechaniu ok. 15 km wskazówka utrzymywała się tylko pod katem 45 stopni, czyli ok. 50 st C. Dopiero na 20. kilometrze (zaczynały sie już częstsze postoje w centrum Gdańska) podeszła do 85... Zaraz poleciałem do zakładowego mechanika z pytaniem, czy mam lecieć do sklepu po termostat, a oni się śmieją, że jestem już trzeci, przede mną dwóch oplowców z tym samym przyleciało (Astra F i G). I faktycznie, wracając z pracy było normalnie (czyli 88 st. C po powolnym nagrzewaniu).

Pozdr.

Napisano

> u mnie w 8v też tak po około 3-4 kilometrach

> Ale odczuwalnie zaczęło lepiej grzać w środku po wymianie płynu

> chłodniczego (jakiś koncentrat opla - różowy sprzedawany na

> litry)

Tego lata wymieniłem na różowy płyn chłodzący oplowski oraz termostat na Wahlera. Rzeczywiście temperatura częściej utrzymuje się w okolocach 92stC (waha sie w granicach 91-94stC). Spada nwet do 90 gdy jadę z górki i hamuję silnikiem. Przedtem miałem jakiś płyn no name prod. polskiej i termostat Verneta a temperaturę silnika między 93 a 97 stC. Wg mnie : poprawiło się.

270751858-jezyk.gif

Silnik osiąga temperaturę 90stC po ok. 4,4km jadąc z prędkością 60-70 km/h bez zatrzymywania się na światłach, przejściach dla pieszych itp. dzisiaj temperatura na zdworze rano na obwodnicy 5,8stC.

x16szr '99r clasic sedan

Napisano

> Silnik osiąga temperaturę 90stC po ok. 4,4km

Zazdroszczę , u mnie wskazówka po 14 km nadal leży irked.gif.

Ale już niedługo, do poniedziałku zlosnik.gif

Napisano

> Mnie do 90 stopni dochodzi po około 4 km.

Zazdroszczę wam, w moim dieslu 88 stopni osiąga po około 10 km. No ale jak każdy diesel potrzebuje czasu spineyes.gif

Napisano

> Tego lata wymieniłem na różowy płyn chłodzący oplowski oraz termostat

> na Wahlera. Rzeczywiście temperatura częściej utrzymuje się w

> okolocach 92stC (waha sie w granicach 91-94stC). Spada nwet do

> 90 gdy jadę z górki i hamuję silnikiem. Przedtem miałem jakiś

> płyn no name prod. polskiej i termostat Verneta a temperaturę

> silnika między 93 a 97 stC. Wg mnie : poprawiło się.

> Silnik osiąga temperaturę 90stC po ok. 4,4km jadąc z prędkością

> 60-70 km/h bez zatrzymywania się na światłach, przejściach dla

> pieszych itp. dzisiaj temperatura na zdworze rano na obwodnicy

> 5,8stC.

> x16szr '99r clasic sedan

witam.

identycznie jest u mnie po około 4-5km mam 90*C

z tym że przez ten czas ogrzewanie na minimum przekręcone

u mnie rano 2,5*C

pozdro

Napisano

witam!

u mnie jest zupełnie dziwnie, od jakiś dwóch miesięcy (czyli mniej więcej od czasu kiedy wymieniłem płyn chłodniczy, teraz mam petrygo od orzełka wink.gif ). Wcześniej jak jeździłem dłuższe trasy normalnie wskazówka temp. leżała sobie trochę ponad 90 stopni. Wpadając po trasie w miasteczko lub wioskę i zwalniająć do przepisowych 50 clown.gif wskazówka leciała ostro pod 100 stopni. Ale po wyjeździe z miasteczka było ok. Szybko natomiast się nagrzewał. Po wymianie płynu jest tak, że mogę spokojnie 70 km przejechać i temp nie skoczy powyżej 90 ciągle jest poniżej, chyba że przeciągam na przełożeniach przy wyprzedzaniu wtedy już się dogrzeje, ale po chwili znowu spada poniżej 90.

Pytanie moje jest następujące: Czy w takiej sytuacji silnik nie jedzie na ssaniu, skoro czujnik temp pokazuje że silnik jest niedogrzany. Po trasie spala mniej więcej 6,5 - 7 l czasem więcej ale to już szybko trzeba zasuwać. Gożej jest w mieście bo raz jak zalałem za 50 zł to przejechałem jakieś 100 km (nie wyjeżdżając poza miasto).

Czy to normalne czy nie bardzo (pomijając spalanie w mieście, bo to to już anomalia ostra była wink.gif ).

Napisano

No to ja mam "wesołą" sprawę - u mnie temp po ok. 20 minutach jazdy po mieście zatrzymuje sie na ok. 103 st. C i ani w dól, ani w góre ....

Silnik eco.

Napisano

> No to ja mam "wesołą" sprawę - u mnie temp po ok. 20 minutach jazdy

> po mieście zatrzymuje sie na ok. 103 st. C i ani w dól, ani w

> góre ....

> Silnik eco.

kiedys troszke szybciej sie astrolot rozgrzewal -> 4 km max a teraz po dolaniu wiekszej ilosci jakiegos noname plynu z markietu silnik rozgrzewa sie ok 7 km..wiem,ze to nic wielkiego..jak juz w korek wjade to termostat normalnie sie otwiera i zamyka tam gdzie trzeba zeby.GIF ale mam tak jak wiekszosc..wskazowka teraz albo rowno na 90 albo ciut ponizej..kiedys non stop 92..

olac temat smile.gif webasto zalaczam niedlugo jak beda dalej przymrozki i bedzie gites

Napisano

Dzisiaj obserwowałem zachowanie wskaźnika temperatury:

Wyjazd przy temp. powietrza 7 st. C.

Po ok. 4 km wskazówka zaczęła się podnosić, z nawiewów leci cieplejsze powietrze

Po ok. 6 km wskazówka wskazywała ok. 50 st. C

Po ok. 8 km wskazówka wskazywała ok. 85 st. C

Po ok. 15 km wskazówka wskazywała ok. 87 st. C (większy ruch, częstsze zatrzymania)

Po ok. 18 km wskazówka podniosła się do 89-90 st. C (jazda w korku z powodu remontu)

Po 20 km wskazówka pokazywała 90 st. C. Koniec jazdy.

Trasa w cyklu miejskim Gdynia-Gdańsk, co chwilę skrzyżowanie, czyli bardzo dobre warunki do nagrzewania się silnika. Zamontowana osłona silnika.

Aż się boję pomyśleć, co będzie przy temperaturze powietrza -10 st. C...

Wniosek: trzeba zmienić płyn na bardziej "firmowy" lub zasłonić chłodnicę i zobaczyć co się zmieni. Ktoś ma inne pomysły?

Pozdr.

Napisano

> Dzisiaj obserwowałem zachowanie wskaźnika temperatury:

> Wyjazd przy temp. powietrza 7 st. C.

> Po ok. 4 km wskazówka zaczęła się podnosić, z nawiewów leci

> cieplejsze powietrze

> Po ok. 6 km wskazówka wskazywała ok. 50 st. C

> Po ok. 8 km wskazówka wskazywała ok. 85 st. C

> Po ok. 15 km wskazówka wskazywała ok. 87 st. C (większy ruch,

> częstsze zatrzymania)

> Po ok. 18 km wskazówka podniosła się do 89-90 st. C (jazda w korku z

> powodu remontu)

> Po 20 km wskazówka pokazywała 90 st. C. Koniec jazdy.

> Trasa w cyklu miejskim Gdynia-Gdańsk, co chwilę skrzyżowanie, czyli

> bardzo dobre warunki do nagrzewania się silnika. Zamontowana

> osłona silnika.

> Aż się boję pomyśleć, co będzie przy temperaturze powietrza -10 st.

> C...

> Wniosek: trzeba zmienić płyn na bardziej "firmowy" lub zasłonić

> chłodnicę i zobaczyć co się zmieni. Ktoś ma inne pomysły?

> Pozdr.

mysle,ze to kwestia plynu

ale nie ma co plakac

wg mnie jest oka skoro wszyscy tak mamy

Napisano

a ja mam pytanie odnośnie wentylatorka: poprzednio chodził mi od razu z zapłonem...wymieniłem czujnik i teraz nagrzewa się do 90...powyżej i się nie włącza frown.gif(( szykuje mi się dłuższa trasa jutro to chyba wróceę do tego co ciągle chodził - co o tym myślicie ? nie zdążę już nic innego wymyśleć, ale lepiej żeby wentylator ciągle chodził niż wogóle

Napisano

> Wniosek: trzeba zmienić płyn na bardziej "firmowy" lub zasłonić

> chłodnicę i zobaczyć co się zmieni. Ktoś ma inne pomysły?

może ktoś mi wytłumaczyć na czym polega lepsze nagrzewanie po zmianie płynu?

IMO poza tym, że przy okazji jest wyczyszczony układ to nie widzę związku hmm.gif

zasłanianie chłodnicy przy sprawnym termostacie nie pomoże.

Napisano

A u mnie jest następująco:

Silnik rozgrzewa się dość szybko... tzn. moim zdaniem poprawnie. W tych warunkach pogodowych co teraz potrzebuje na to około 4-5 km normalnej jazdy miejskiej bez korków, żeby dojść do temperatury 94-95*. Jazda w trasie to temperatura non stop 94-95* niezaleznie czy jade szybko czy normalnie.... czy przejezdzam przez jakas mieścine i zwalniam czy nie.... czy wyprzedzam czy nie.... to tez nie zmiania temperatury. Ale za to jak stane w korku... czy to w miescie czy na trasie to temperatura po chwili zaczyna dosc szybko rosnac do około 100* a nawet troszkę wyżej. Czasem (a nawet czesciej niz czasem:)) w korkach w mieście dochodzi mi do około 103-104* i wtedy włącza się wentylator... schładza silnik do około 98* i się wyłącza. Wszystkie podana wskazania to z deski rozdzielczej.... z tego co widze to zawyżone jest po prostu o 3* otwieranie się termostatu i o 3* włączanie się wentylatora. Wnioskuję, że wszystko jest oki.... tylko po prostu zawyzone są wskazania na desce. Co o tym sądzicie??

Napisano

>nie widzę związku zasłanianie chłodnicy przy sprawnym termostacie nie pomoże.

A ja widze.

Autko 2 letnie przy - 15 stopniach (zeszłej zimy) bez okrycia na chłodnice rozgrzewał się po przejechaniu ok. 10 -12 km

Przy okryciu wystarczyło mu 6-7 km.

Spadek prawie o połowe. Chłodnica zakryta w ponad połowie.

Ani razu się nie zagrzał, no chyba że korek smile.gif

Więc myśle że warto przykrywać chłodnice w połowie, jest wtedy mniejsze chłodzenie i cieplejsza ciecz wchodzi do silnika i silnik nie musi na nowo ogrzewać "wody" icon_rolleyes.gif

To tylko takie moje przemyślenia (sprawdzone w praktyce i przetestowane na 3 autach różnej marki)

Napisano

U mnie to samo. Mam sprawny termostat, a jeśli zasłonię chłodnicę to silnik szybciej się nagrzewa. Nie omywa go tak mroźne powietrze.

Napisano

> U mnie to samo. Mam sprawny termostat, a jeśli zasłonię chłodnicę to

> silnik szybciej się nagrzewa. Nie omywa go tak mroźne powietrze.

W sumie to przy -20* można jeździć bez płynu w chłodnicy. Silnik będzie chłodzony mroźnym powietrzem zlosnik2.gif

Napisano

> A ja widze.

> Autko 2 letnie przy - 15 stopniach (zeszłej zimy) bez okrycia na

> chłodnice rozgrzewał się po przejechaniu ok. 10 -12 km

> Przy okryciu wystarczyło mu 6-7 km.

a możesz to jakoś logicznie wytłumaczyć?

bo poza tym "obmywanieniem" silnika zimnym powietrzem to nie widzę związku.

Przy sprawnym termo chłodnica powinna być zimna więc co da jej przysłanianie hmm.gifniewiem.gif

Przetestuje w tym roku wink.gif

Mogę tylko potwierdzić, że wyjęcie fabrycznej zasłonki (plastiku) powoduje, że autko nie grzeje się tak latem (dłużej utrzymuje się temp poniżej 100' i szybciej się chłodzi do 93-94'). Przed wyjęciem tego plastiku jak się zagrzał na pierwszym postoju, to na każdych światłach włączał się went, teraz odcinki między skrzyżowaniami wystarczają do schłodzenia silniczka.

Napisano

U mnie temperatura oscyluje raczej w okolicach 80*C i robiąc jakiś czas temu wywiad na ten temat zauważyłem, że u innych jest podobnie (jeśli chodzi o diesla). W warszawskich korkach dochodzi do 90*C, ale nigdy tej granicy nie przekracza. Czasami na trasie (pomimo długiej już jazdy) temperatura potrafi spaść nawet poniżej tych 80*C (czasami wskazówka wygląda jakby leżała na pozycji początkowej), ale wiem że te oplowskie diesle nie lubią temperatury bo zaraz się coś tam pierdzieli w silniku więc nie kombinuje.

Napisano

Moja asterka potrzebuje około 3 km żeby rozgrzać sie do 92 stopni.Potem lekki spadek po otwarciu termostatu i po chwili znowu 92stopnie.Temperatura zaczyna sie podnosić ponad te 92 stopnie jak naprawde dobrą chwile stoje w korku.Rok temu przy okazji wymiany chłodnicy nalałem płynu SHELLA i musze stwierdzić że od tego czasu szybciej sie rozgrzewa do normalnej temperatury pracy

Napisano

Ja mam takm samo , potrafię 60 km jechać na niebieskim polu wskaźnika a w mieście dogrzewa się do 95 max (i to rzadko). hmm.gif

> U mnie temperatura oscyluje raczej w okolicach 80*C i robiąc jakiś

> czas temu wywiad na ten temat zauważyłem, że u innych jest

> podobnie (jeśli chodzi o diesla). W warszawskich korkach

> dochodzi do 90*C, ale nigdy tej granicy nie przekracza. Czasami

> na trasie (pomimo długiej już jazdy) temperatura potrafi spaść

> nawet poniżej tych 80*C (czasami wskazówka wygląda jakby leżała

> na pozycji początkowej), ale wiem że te oplowskie diesle nie

> lubią temperatury bo zaraz się coś tam pierdzieli w silniku więc

> nie kombinuje.

Napisano

Temp.na zewnatrz okolo 0.Wyjezdzam do pracy.Po okolo 4-5km silnik nabiera 92' i tak trzyma.Jade praktycznie na tym odcinku na V biegu.Roznie to wyglada,nie ma co porownywac.Inni maja skrzyzowania,swiatla itd.Jesli temp. sie w Twoim aucie trzyma w okolicach 92' to nie ma sie czym przejmowac wink.gifTermostat ok.U siebie juz go 2 razy wymienialem,wiec wiem jak sprawa wyglada jak jest padniety.Zaslanianie chlodnicy,nie ma sensu!Maly i duzy obieg chlodzenia,nie jest dla zabawy...Jesli komus auto sie nie nagrzewa,nie trzyma temp.To poprostu niech wymieni termostat i nie bawi sie w kartoniki biglaugh.gif

Napisano

> Temp.na zewnatrz okolo 0.Wyjezdzam do pracy.Po okolo 4-5km silnik

> nabiera 92' i tak trzyma.Jade praktycznie na tym odcinku na V

> biegu.Roznie to wyglada,nie ma co porownywac.Inni maja

> skrzyzowania,swiatla itd.Jesli temp. sie w Twoim aucie trzyma w

> okolicach 92' to nie ma sie czym przejmowac Termostat ok.U

> siebie juz go 2 razy wymienialem,wiec wiem jak sprawa wyglada

> jak jest padniety.Zaslanianie chlodnicy,nie ma sensu!Maly i duzy

> obieg chlodzenia,nie jest dla zabawy...Jesli komus auto sie nie

> nagrzewa,nie trzyma temp.To poprostu niech wymieni termostat i

> nie bawi sie w kartoniki

w sumie masz racje, tylko.....

Przy temp 0* to tak może być, ale przy -15 czy -20 to zimne powietrze lecące na chłodnice powoduje obniżanie temp. w silniku. Więc nastepuje zamkniecie termostatu na obieg zamknięty i ogrzewa ciecz, po nagrzaniu puszcza na duży obie i tak w kółko.

Więc......

Silnik w pewnych momentach otrzymuje zbyt zimną ciecz, czujnik przekazuje informacje o zwiększeniu dawki paliwa(ponieważ silnik jest niedogrzany) oraz zamknięciu termostatu.

Wynik......

Większe spalanie i częsta wymiana termostatu oraz cieczy bo pracują w ciężkich warunkach 270751858-jezyk.gif

Dlatego często wymieniasz termostat i zapewne ciecz biglaugh.gif

Ale to tylko takie moje zdanie oparte tylko 13 letnim doświadczeniem 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> częsta wymiana termostatu oraz cieczy bo pracują w

> ciężkich warunkach

> Dlatego często wymieniasz termostat i zapewne ciecz

Ile kosztuje termostat do Astry i jego wymiana?

Napisano

> w sumie masz racje, tylko.....

> Przy temp 0* to tak może być, ale przy -15 czy -20 to zimne powietrze

> lecące na chłodnice powoduje obniżanie temp. w silniku. Więc

> nastepuje zamkniecie termostatu na obieg zamknięty i ogrzewa

> ciecz, po nagrzaniu puszcza na duży obie i tak w kółko.

> Więc......

> Silnik w pewnych momentach otrzymuje zbyt zimną ciecz, czujnik

> przekazuje informacje o zwiększeniu dawki paliwa(ponieważ silnik

> jest niedogrzany) oraz zamknięciu termostatu.

> Wynik......

> Większe spalanie i częsta wymiana termostatu oraz cieczy bo pracują w

> ciężkich warunkach

> Dlatego często wymieniasz termostat i zapewne ciecz

> Ale to tylko takie moje zdanie oparte tylko 13 letnim doświadczeniem

2 razy wymieniony termostat w prawie 11 letnim aucie to duzo!?Dla jednych moze tak,dla mnie z cala pewnoscia nie.Robilem wymiany,przy robocie z rozrzadem.W 1.4 aby wymienic termostat,trzeba demontowac rozrzad.Wiec lepiej zaraz wymienic termostat.Przy -20,silnik w moim aucie nabiera temp.moze o 1-2km dluzej(ale to tez zalezne od tego,jak dlugo stal w mrozie)Sprawnie dzialajacy termostat,ma trzymac temp. i tyle.Obojetnie czy jest 0 czy -30!Ciecz trzyma sie dobrze.Temp.zamarzania po 4 latach -37.

Ciekawa dyskusja wynikla smile.gifDla innych uzytkownikow to dobrze...

Napisano

zakrecony.gif

witam, jestem tu nowy wiec wybaczcie że może się powtorzyć, jezdzę od niedawna astrą 1,7TDi i mam z temperaturką albo wskaznikiem podobne problemy, rzadko kiedy dogrzewa się do 90 stopni. W lato przy upałach, w korkach ledwo osiagał 100 st C. Z tego co czytam to chyba większość tak ma szczegolnie diesle? napiszcie czy to bedzie wina termostatu czy płynu (nie wiem kiedy był wymieniany) a może jak bedzie chłodniej to przesłaniać chłodnice (jak w 125p??? smile.gif

dodam tylko że w Golfie 2 1,6 td silnik nagrzewał się po kilku minutach i utrzymywał stabilnie temperaturę (mniej więcej na środku pola) niezależnie czy były upały czy mrozy

w astrze wygląda jakby był niedogrzany a silnik chodzi chyba normalnie.

Pozdrawiam!

Napisano

kupcie sobei dieselki to bedziecie wiedziec ile sie grzeje ja musz e przejechac jakies 5km przy temperaturze plus 3 do 5 stopni by poczuc ze leci jakies male conieco ciepla w samochodzie a 90 -tke uzyskuje po 15km

Napisano

ja mam disla 1,7 td (silnik oplowksi) i szczerze mowiac od zakupu samochodu (jakies 4 miesiace) ze 5 razy widzialem temperature 90 stopni bo stalem w korkach, u mnie zeby podnioslo sie ponad niebieskie pole to trzeba przejechac sporo kilometrow i to z ciezka noga. raz w sierpniu przejechalem 25 km na trasie delikatnie jechalem i dopiero po przejechaniu 20 km podniosla sie lekko ponad niebieskie pole, czy to nie dziwne? Wiecie nic nie mowilem bo spalanie jest normalne nie pali chyba wiecej. w cyklu mieszanym (bardziej miasto niz trasa) pali mi ok 6 litrow. wiec chyba normalne spalanie? nie wiem co pisac...wymieniac termostat?

Napisano

no to mamy podobnie i teraz sie zastanawiam czy wogole wymieniac termostat czy nie ?????

Napisano

> ja mam disla 1,7 td (silnik oplowksi) i szczerze mowiac od zakupu

> samochodu (jakies 4 miesiace) ze 5 razy widzialem temperature 90

> stopni bo stalem w korkach, u mnie zeby podnioslo sie ponad

> niebieskie pole to trzeba przejechac sporo kilometrow i to z

> ciezka noga. raz w sierpniu przejechalem 25 km na trasie

> delikatnie jechalem i dopiero po przejechaniu 20 km podniosla

> sie lekko ponad niebieskie pole, czy to nie dziwne? Wiecie nic

> nie mowilem bo spalanie jest normalne nie pali chyba wiecej. w

> cyklu mieszanym (bardziej miasto niz trasa) pali mi ok 6 litrow.

> wiec chyba normalne spalanie? nie wiem co pisac...wymieniac

> termostat?

Mam ten sam silnik. dojeżdzam 19 km do pracy.Dziś przy 1.5 stopniowej temperaturze po 19 km wskazówka była w połowie niebieskiego pola.

może to termostat?wymieniać?

acha dodam że mimo że skazówka ledwo sie ruszyła to ciepło dość szybko po ok 4 km leci z nawiewów

Napisano

> Mam ten sam silnik. dojeżdzam 19 km do pracy.Dziś przy 1.5 stopniowej

> temperaturze po 19 km wskazówka była w połowie niebieskiego

> pola.

> może to termostat?wymieniać?

> acha dodam że mimo że skazówka ledwo sie ruszyła to ciepło dość

> szybko po ok 4 km leci z nawiewów

Dziś zakupiłem nowy Termostat zobaczymy jak to bedzie.A ja dzis rano jechalem 24km do domu o 5 rano temp 1 do -1 stopnia i cieplo takie malutenkie polecialo po 12km a temperatura silnika doszla tylko do 85 po 24km

Napisano

U mnie jest tak, że po 7-8 kilometrach (na trasie przy temp. powietrza 0st,) wskazówka temperatury rusza z miejsca (jeśli nie włączę ogrzewania w to wcześniej). Natomiast ciepłe powietrze leci do środka bardzo szybko, już po 2-3 km. Przejechałem ostatnio 400km cięgiem przy temperaturze 0 st. Silnik miał cały czas nieco poniżej 90. Swoją drogą, że rzadko przekracza magiczne 90st. Natomiast ciekawe jest to, że nie zauważam praktycznie momentu otwarcia termostatu. Jakiś czas temu sprawdzałem na postoju i niby działał. Przy 12 km mam już 80st. Przy 15 prawie 90.

Po mieście wszystko dzieje się podobnie, odpowiednio jakieś 2km wcześniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.