Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CCs 1,1 + TURBO czy lepiej SWAP na 1,2 8/16 POTRZEBNA PORADA

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> zrób wydech, kup dobry dolot, zrób program, zamkniesz sie w 1.5tyś i

> będzie koło 65 mooooże 70KM na dzieńdobry starczy, kup skrzynie

> od abartha albo paliową będzie już szybciej przy seryjnej

> trwałości....

> jak chcesz żeby było dużo szybszy szykój więcej kasy albo zakasaj

> rękawy i rób sam

TOMI sam to ja niewiele zdziałam.. nie mam pojęcia i do mechaniki mam dwie lewe łapki.. ooooo sam to ja sobie wczoraj pompke od spryskiwacza wymieniłem i węzyk nowy załozyłem.. oo to potrafię zrobić sam... a silnika nie tykam bo cos popsuje i nie będzie jeździło...

DOLOT YANKOWY, czy np wkładke DRAGONA

WYDECH ( mam prawie przelot na seryjnej rurce [kat. jeszcze nie wyciety] zakończony końcowym DF tradycyjnie)

Napisano

a ja cos tego typu znalazłem co do zabaw

Jest to artykuł z GT, a że nie każdy go kupuje to go zamieszczam. Oto on:

Silników z rodziny FIRE powstało od 1984 roku ponad 12 milionów. Najbardziej znany

w Polsce silnik nie byłby jednak tak uwielbiany przez rodzimych tunerów, gdyby nie jego parametry konstrukcyjne - sztywność kadłuba, wytrzymała głowica oraz układ rozrządu gwarantowały bardzo duże rezerwy podczas zwiększania mocy. Plotki głoszą, iż w opracowywaniu tej jednostki maczali palce nawet specjaliści z Zuffenhausen!

Jak już wspomnieliśmy, najchętniej modyfikowanym przez tunerów oraz rajdowców silnikiem jest jednostka o pojemności 1,1 litra z jednopunktowym wtryskiem paliwa

- na jej przykładzie pokażemy, jak możliwie tanio i skutecznie zwiększyć moc silników z rodziny Fire. Prosta elektronika sterowania pracą silnika ułatwia wszelkie modyfikacje, w przypadku jednostek z wtryskiem MPI jest to nieco trudniejsze. Modyfikacje konsultowaliśmy z jednym z większych autorytetów w tej dziedzinie Jackiem Chojnackim. Poszczególne etapy prac są oczywiście umowne i jak przyznaje nasz ekspert, możliwości dłubania tego silnika są niemal nieograniczone. Przy odrobinie zapału i wiedzy technicznej wielu przeróbek można dokonać we własnym zakresie bądż w zwykłych warsztatach (np. specjalizujących się w naprawie głowic) - bez potrzeby wydawania pieniędzy

w specjalistycznych firmach tuningowych!

STAGE 1

Podstawowe prace, które nieco zwiększą dynamikę naszego Fiata, powinny objąć modyfikację układu dolotowego (wkładka, ew. filtr stożkowy odseparowany od silnika) oraz wydechowego. Wydech wcale nie musi być markowy - zdaniem Jacka Chojnackiego, dobry rzemieślnik znający się na swoim fachu, może nam przygotować kompletny wydech (od katalizatora) za rozsądne pieniądze, który spełni swoje zadanie. Możliwy przyrost - około 5KM i 8Nm.

STAGE 2

Oczekując nieco lepszych przyrostów i lepszej dynamiki, warto poddać głowicę podstawowej obróbce. Silniki samochodów produkowanych seryjnie zawierają celowo wykonane uproszczenia i niedokładności odlewów z aluminium i żeliwa - nie obrabianych fabrycznie. Modyfikacje tego typu przyjęto nazywać "GT" - generalnie chodzi o wyrównanie odlewów i zwiększenie sprawności napełniania cylindrów mieszanką paliwowo-powietrzną. We własnym zakresie można polerować kanały dolotowe czy wylotowe - technika oraz sposób obróbki są dowolne. Korzyść jest znaczna, przy zastosowaniu wspomnianego dolotu/wydechu możemy osiągnąć nawet 65-68 KM.

STAGE 3

Kolejny etap prac powinien obejmować wymianę wałka rozrządu. Jeżeli się zdecydujemy na model tzw. turystyczny (o łagodniejszej charakterystyce), nie zmniejszymy walorów użytkowych naszego bolida. Trwałość jednostki oraz spalanie nie ulegną zmianie w stosunku do silnika seryjnego. Wzrost mocy nawet do 75KM. Przy zastosowaniu wałka o ostrzejszych krzywkach, jazda miejska stanie się znacznie bardziej uciążliwa - spalanie wzrośnie niebotycznie, przy okazji mocno spadnie wartość momentu obrotowego przy niskich obrotach. "Ostry" wałek wymaga również korekty elektroniki, po przeprowadzeniu takich przeróbek wóz spokojnie może mieć 80KM. Na tym etapie warto poszukać skrzyni biegów (np. z wersji Sporting) o krótszych przełożeniach, która diametralnie poprawi dynamikę samochodu.

STAGE 4

O ile poprzedni etap prac spokojnie można polecić jeszcze na ulicę i do codziennej jazdy, stage 4 zaczyna być rozwiązaniem typowo wyczynowym. Po pierwsze należy wymienić przepustnicę (na inną fiatowską lub też przerobić istniejącą). Na tym etapie warto założyć układ wtryskowy MPI z Punto 75 (razem z elektroniką). Dodatkowo montujemy rurowy kolektor wydechowy oraz zakładamy większe zawory (po uprzedniej obróbce gniazd zaworowych). Taki zakres prac podniesie moc samochodu do, uwaga, 100 koni mechanicznych! Dla układu korbowo-tłokowego na tym etapie nie ma żadnego zagrożenia, należy jednak pamiętać o regularnych wymianach oleju, można również pokusić się o montaż chłodnicy oleju.

STAGE 5

To już inaczej mówiąc Stage hardcore - zwiększając między innymi stopień kompresji, montując inne wałki rozrządu, dwie lub cztery przepustnice oraz zwiększając maksymalne obroty silnika do 8-8,5 tysiąca obrotów, można liczyć na 130KM! Jednak dopiero od mocy 150KM konieczna będzie wymiana tłoków oraz korbowodów na kute zamienniki. Ale to już materiał na odrębny cykl artykułów ...

Napisano

> TOMI sam to ja niewiele zdziałam.. nie mam pojęcia i do mechaniki mam

> dwie lewe łapki.. ooooo sam to ja sobie wczoraj pompke od

> spryskiwacza wymieniłem i węzyk nowy załozyłem.. oo to potrafię

> zrobić sam... a silnika nie tykam bo cos popsuje i nie będzie

> jeździło...

> DOLOT YANKOWY, czy np wkładke DRAGONA

> WYDECH ( mam prawie przelot na seryjnej rurce [kat. jeszcze nie

> wyciety] zakończony końcowym DF tradycyjnie)

sporo osób zaczynało od pierdół a kończyło na swapach.

wydech zaczyna się od kolektora więc i jego nalezy wymienić wink.gif

dolot cały nie wkładka bo nic nie poczujesz poza pustką w portfelu.

Napisano

> CO oznacza PRAWIE 16v ?

> i czy silnik jest do odpsprzedania ewentualnie

1,2 8v rozwiercone na tłokach od 1,4 16v z nadwymiarem o głowica 16v zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 1,2 8v rozwiercone na tłokach od 1,4 16v z nadwymiarem o głowica 16v

ciekawy wynalazlek... a jak z moca wygląda?? i czy jest DOSTEPNY ze sie tak wyrażę

Napisano

> ciekawy wynalazlek... a jak z moca wygląda?? i czy jest DOSTEPNY ze

> sie tak wyrażę

dostepny jest jednak cena jaka za niego chce niestety w twoim pułapie sie nie zalicza frown.gif

Napisano

A może nos do kilowania lepszych autek wystarczy i zawsze mozna go zabrac do nastepnego auta zlosnik.gif

glowny mankament to cena gazu jesli sie nie ma dojscia do taniego 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A może nos do kilowania lepszych autek wystarczy i zawsze mozna go

> zabrac do nastepnego auta

> glowny mankament to cena gazu jesli sie nie ma dojscia do taniego

nos-em zabije silnik szybciej niż turbo....

Napisano
  • Autor

> A może nos do kilowania lepszych autek wystarczy i zawsze mozna go

> zabrac do nastepnego auta

> glowny mankament to cena gazu jesli sie nie ma dojscia do taniego

nos odpada.... ja lubię STAŁĄ MOC.. ze tak to ujmę.. własnie dla tego szukam "ZŁOTEGO ŚRODKA"

Napisano

> nos odpada.... ja lubię STAŁĄ MOC.. ze tak to ujmę.. własnie dla tego

> szukam "ZŁOTEGO ŚRODKA"

zajzyj dzisiaj wieczorem po 22 na mc, musimy pogadac,

Napisano
  • Autor

> zajzyj dzisiaj wieczorem po 22 na mc, musimy pogadac,

TAK JEST Wujku wink.gif

Napisano

Mi na turbinie przy normalnej jezdzie palil jakies pol litra wiecej na setke niz seria.

Napisano

> Mi na turbinie przy normalnej jezdzie palil jakies pol litra wiecej

> na setke niz seria.

Jaki silnik jakie turbo i jaka moc???

Napisano

> Mi na turbinie przy normalnej jezdzie palil jakies pol litra wiecej

> na setke niz seria.

przy wystrojonym silniku czy na pałke fmu zalane?

Napisano
  • Autor

więc.. decyzja zapadła.... po konsultacjach itp.... DECYZJA.. znalazło się troszke więcej $ więc.. montujemy TURBINKE wstepnie i tak na FMU zostanie.. ale to wszystko będzie kwestia czasu... jeżeli będziecie chcieli będe w miarę na bierząco opisywał przebieg prac... i efekty smile.gif

Napisano

> więc.. decyzja zapadła.... po konsultacjach itp.... DECYZJA..

> znalazło się troszke więcej $ więc.. montujemy TURBINKE wstepnie

> i tak na FMU zostanie.. ale to wszystko będzie kwestia czasu...

> jeżeli będziecie chcieli będe w miarę na bierząco opisywał

> przebieg prac... i efekty

chetnie...

Napisano

> przy wystrojonym silniku czy na pałke fmu zalane?

kupiłem ten zestaw od Bartka to wiem (teraz jezdzi u pewnego centomaniaka)

mała turbinka ze smarta GT12 0,4 bara + 2 dodatkowe wtryski z 75tki sterowane czujnikiem nadcisnienia (patent Grabowskiego)

Napisano

> i tak na FMU zostanie.. ale to wszystko będzie kwestia czasu...

Tak jak Ci mówiłem, fmu tymczasowo w celu ocenienia jak to chodzi, w jakiej kondycji jest turbina ITP. A pozniej jak najszybszy swap na góre z 1.2 mpi (75) i remap/ecumaster....

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Tak jak Ci mówiłem, fmu tymczasowo w celu ocenienia jak to chodzi, w

> jakiej kondycji jest turbina ITP. A pozniej jak najszybszy swap

> na góre z 1.2 mpi (75) i remap/ecumaster....

> Pozdro

O TAKI WŁASNIE JEST PLAN... smile.gif

Napisano

> mam takie zapytanko...

> Od jakiegos juz czasu jeszcze szczęsliwym posiadaczem CCS ....

> kilowanie BMW 316 juz troszkę nudzi.. stad padł pomysł na

> TURBO... znalazłem KOMPLET w rozsądnej Cenie... ale poczytałem

> troche i większośc ludzi odradza to rozwiązanie i poleca SWAP na

> 1,2 stąd moje pytanie.... CO JEPIEJ

> 1,1 TURBO

> czy może

> 1,2 8 V

> czy może jeszcze 1,2 16 V

> prosze o informację co będzie lepsze praktyczniejsze szybsze i NIE

> doprowadzi mnie do bankructwa

ja bym brał 1.1 T dlatego ze T to inna bajka jest moze mocowo wyjdzie jak zdłubane 1.4 ale momentem bedzie zawsze lepsze i druga sprawa jak sie wysra to 1.1 blok z glowicą kosztuje grosze

Napisano

> Ostatnio przewinął mi się stary kawałek artykułu, gdzie specjaliści

> piszą, że z naprawdę dobrze zrobionej głowicy 8V można uzyskać

> lepszy efekt niż z 16V

moja stara 8v jest /była tego przykładem grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Ja pwiem Ci na moim przykaldzie grinser006.gif : bo teraz skladam graty pod T:

-turbina mnie wyjdzie okolo 600zl

-regulatgor paliwa udalos ime wyrwac za 140zl z delty

-map senosor ( jeszcze nie kupilem) ale cena tak okolo 100 a 200zl

-wtryski uzywki 250 nowki od 400 w gore

-pomka trza lcizyc 400

-plus jakies rurki spawanie itp

-strojenie

Same czesci trzeba liczyc okolo 2tys, a ja jeszcze zmieniam tloki na te od 1.2, ale efekt jest podobno porazajacy bo rozmaiwlaem z posiadaczami turbo i chwala 270751858-jezyk.gif

Napisano

> moja stara 8v jest /była tego przykładem

ale twoja mega 8v objezdzala prawie seryjna 16v... takze za dobry to to przyklad nie jest zlosnik.gif

Napisano

> kupiłem ten zestaw od Bartka to wiem (teraz jezdzi u pewnego

> centomaniaka)

> mała turbinka ze smarta GT12 0,4 bara + 2 dodatkowe wtryski z 75tki

> sterowane czujnikiem nadcisnienia (patent Grabowskiego)

mała ta turbina oslabiony.gif będzie wąskim gardłem oslabiony.gif

na max 0.5bara starczy ale dalej to bym się bał oslabiony.gif

Napisano

> mała ta turbina będzie wąskim gardłem

> na max 0.5bara starczy ale dalej to bym się bał

nie kazdy robi pod osiagi auta

moim zdaniem bardzo fajna do miasta na soft turbo

ciagnie od samego dołu ok.gif

Napisano

Jesli nie masz duzo kasy nie pakuj sie w turbo bo zrobisz drut i ani to nie bedzie fajnie jechac nie wspomne o problemach z uzytkowaniem , jesli chcesz miec bezproblemowo kup sobie 1.2 16v powymieniaj w nim wszystkie uszczelki rozrzad nowe pierscionki i ciesz sie bezproblemowa jazda.

Napisano

> moja stara 8v jest /była tego przykładem

jakoś mi nie dała rady zlosnik.gif

Napisano

> Jesli nie masz duzo kasy nie pakuj sie w turbo bo zrobisz drut i ani

> to nie bedzie fajnie jechac nie wspomne o problemach z

> uzytkowaniem , jesli chcesz miec bezproblemowo kup sobie 1.2 16v

> powymieniaj w nim wszystkie uszczelki rozrzad nowe pierscionki i

> ciesz sie bezproblemowa jazda.

jakie problemy są z uturbionym CC/SC?

Napisano

> mała ta turbina będzie wąskim gardłem

> na max 0.5bara starczy ale dalej to bym się bał

Ja mam ten zestaw od Bemola i dmucham 0,5 i jakoś na razie śmiga, tyle że po remoncie silnika wywala mi ciągle uszczelkę między kolektorem wydechowym a głowicą. W poniedziałek kolektor idzie na frezarkę czy jak sie to tam nazywa bo jest trochu krzywawy, myślę że to pomoże.

Napisano

Z uturbionym po taniosci zalewanie swiec auto nie jedzie tak jak powinno upg wywala itd

Wszystko musi byc zrobione na tip top i wtedy mozna jezdzic bezproblemowo smile.gif

Napisano

> nie kazdy robi pod osiagi auta

> moim zdaniem bardzo fajna do miasta na soft turbo

> ciagnie od samego dołu

mala turbina moze byc duzym problemem... I nie chidzi tu o osiagi.

Napisano

> mala turbina moze byc duzym problemem... I nie chidzi tu o osiagi.

Między innymi spory backpressure zlosnik.gif A co to może narobić to chyba wie każdy zorientowany w temacie zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Między innymi spory backpressure A co to może narobić to chyba wie

> każdy zorientowany w temacie

ok.gif tak jak piszesz ok.gif

Napisano

> mala turbina moze byc duzym problemem... I nie chidzi tu o osiagi.

oki - wierze na słowo zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.