Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poszedł rozrząd :/

Featured Replies

Napisano

Witam,

Panowie w mojej Marysi 1.6 98r. poszedł rozrząd - właśnie przed chwilą sholowałem ją pod dom. Miałem przejechane 35 tyś od ostatniej wymiany. Mam fakturę na tą robotę - niestety nie ma na niej wpisanego przebiegu :/

Pytanie brzmi: czy coś się da jeszcze uratować czy silnik do wymiany ?? - a jeżeli ta gorsza wersja to jak gadać z mechanikiem który to robił ??

Dodam że zerwaniu paska nie towarzyszył żaden huk ani zgrzyt - nagle zapaliła się kontrolka oleju, a chwile później akumulatora - auto stoczyło się na pobocze i tyle. Wiem że to pasek bo na obudowie rozrządu jest taka mała klapka przez którą można go sprawdzić i pasek lata luźno.

Napisano

> Pytanie brzmi: czy coś się da jeszcze uratować czy silnik do wymiany

Może być różnie - zależy od wielu czynników

Ale masz pecha jak trzeba frown.gif

Tak czy tak wyjścia widze dwa

- sprawdzić na kompie kompresję cilnika - jest taka funkcja że analizuje prąd rozrussznika i jego stosunek w suwach sprężania w kolejnych cylindrach - to pozwoli ocenić stan zaworów ( choć nie tego czy trzonki nie powyginane )

- albo zdjąć główice i oceniać co i jak

Tak czy siak - kicha

Napisano

Najpierw rozbierz silnik a potem podejmij decyzję o naprawie lub wymianie.Nigdy nie wiesz co kupisz a jak naprawisz to masz pewność że jest wszystko ok.A z mechanikiem będzie ciężko coś wywalczyć.Ale próbuj.

Napisano

Kwestia ile czasu minęło od wymiany.

Napisano

pytanie dlaczego pękł pasek...kolega miał tak, że zębatki na kole napędzającym były leciutko wyrobione po jednej stronie.Mechanik nie zauważył i wymienił rozrząd który pękł po pół roku co w jego przypadku odpowiadało około 25tys km. Mechanik przyjął reklamację i zrobił silnik bez gadania.

Napisano

badz dobrej mysli smile.gif mnie dwa razy poszedl wink.gif 190 tys i 2 remonty....

Napisano
  • Autor

Dwa razy powiadasz heh to mnie pocieszyłeś smile.gif właśnie zatargałem go do mechanika - mówi że tydzień temu robił to samo w bravie 1.6 i koszt całości wyszedł 1400zeta. Zaraz jadę się kłócić do tych co mi to zakładali. Na fakturze nie ma przebiegu ale jest data wskazująca na to że robiłem ten pasek 2 dni po zakupie auta - a na umowie kupna jest przebieg więc zobaczymy co wywalczę :/ na wiele nie liczę ale przynajmniej się wyładuję.

Napisano

> Dwa razy powiadasz heh to mnie pocieszyłeś właśnie zatargałem go do

> mechanika - mówi że tydzień temu robił to samo w bravie 1.6 i

> koszt całości wyszedł 1400zeta. Zaraz jadę się kłócić do tych co

> mi to zakładali. Na fakturze nie ma przebiegu ale jest data

> wskazująca na to że robiłem ten pasek 2 dni po zakupie auta - a

> na umowie kupna jest przebieg więc zobaczymy co wywalczę :/ na

> wiele nie liczę ale przynajmniej się wyładuję.

troche kicha kicha zlosnik.gif wywalisz 1400zl w auto warte 5tys zlosnik.gif ale jak kochasz to reanimuj zlosnik.gif wymiana silnika nie bardzo ma sens bo nie wiadomo na co trafisz . roboty tez jest od groma jak nie wiecej przy swapie i do tego nowy rorzad i tak musisz wsadzic i tak . jezeli oleju nie brala twoja machina przed felernym dniem to lepiej wsadzic 1400zl w glowice niz ok 2tys w nowy silnik (uzywka 1000-1200 , swap ok 500zl i kompletny rorzad z robocizna).

Napisano

> Panowie w mojej Marysi 1.6 98r. poszedł rozrząd

...pamiętasz może co to była za firma, Dayco...?

pzdr

Napisano
  • Autor

> ...pamiętasz może co to była za firma, Dayco...?

> pzdr

niestety to było 2 lata temu - nie pamiętam :/

Napisano

> niestety to było 2 lata temu - nie pamiętam :/

To poproś mechanika przy robocie o sprawdzenie marki paska i napinacza (jeśli to jego wina). Takie info jest bardzo przydatne na forum, chociaż ja jestem przekonany, że wyroby Dayco można o kant d..py rozbić.

Napisano

> ja jestem przekonany, że wyroby Dayco można o

> kant d..py rozbić.

Ja też....Conti + skf/ruville/Ina

Napisano

> Ja też....Conti + skf/ruville/Ina

Oprawię sobie w ramkę smile.gif

Napisano

U mnie ten zestaw zawsze idzie z gwarancją najwyższej jakości. Z braku laku zamiast Conti jest Gates.

Napisano

Tylko i wyłącznie ok.gif

Napisano

> To poproś mechanika przy robocie o sprawdzenie marki paska i

> napinacza (jeśli to jego wina). Takie info jest bardzo przydatne

> na forum, chociaż ja jestem przekonany, że wyroby Dayco można o

> kant d..py rozbić.

az taka lipa z dayco ?? niedlugo u mojego mechaniora chcialem robic rozrzad i z tego co widzialem mial paski dayco

Napisano

A co szło na pierwszy montaż? Z moich informacji wynika, że Dayko z logiem Fiata, a w dostawczakach Dayko. Przy wymianie zakładam tej firmy i jest OK.

Napisano

> A co szło na pierwszy montaż? Z moich informacji wynika, że Dayko z

> logiem Fiata, a w dostawczakach Dayko. Przy wymianie zakładam

> tej firmy i jest OK.

Wielu myśli, że Dayco jest dobre, bo na pierwszy montaż szło. W takim razie teraz wszyscy użytkownicy 1,6 załóżmy Dayco i zróbmy jak producent nakazał 115 tys.km na rozrządzie hehe.gif Średni przebieg jaki wytrzymują te paski to 60 kkm, nawet te, co z salonu wyjechały, miały problem z zerwanym rozrządem w połowie przebiegu zalecanego przez producenta. W kilkuletniej karierze dotyczącej naprawy aut, uszkodzone paski widziałem kilka razy i były to Dayco, Bosch i Kager, nigdy Conti i Gates. Poza tym regularnie ktoś tu pisze o problemach z rozrządem w Fiacie, przez 4 lata moderowałem forum Audi i nie pamietam przypadku związanego z rozrządem, a tamci użytkownicy nie rzadko jeździli autami z przebiegiem 300-400 kkm. Tylko, że w VAGa wkładali Conti i ten producent robił najwięcej zamienników na kolejne zmiany.

Napisano

> braku laku zamiast Conti jest Gates.

U siebie wsadziłem do JTD pasek Gatesa. Miał bajer w stylu paski pokrywające się ze znakami na kołach. Nie powiem ułatwia montaż, zero markera biglaugh.gif Ale!!!!

Ale jak ustawisz pasek na te znaki to niezgadza się kierunek pracy wskazany na pasku. hmm.gifhmm.gif

Czyzby małe żółte rączki coś pop..........liły zlosnik.gif

Wstawiłem jeżdżę na mszę nie dałem. Ten gates jest zdecydowanie bardziej filigranowy od tego co zdjąłem . Nie wiem co to za firma bo znaki zatarte ale Niomce go wsadzili w ichnim ASO. Różnica w grubości znaczna i rzuca sie w oczy.

Napisano
  • Autor

Przed chwilą mechanik podał mi że pasek był Gatesa.

Napisano

Miałem dziwny przypadek z paskiem continentala.

Po założeniu, słychać było dziwny pogłos pracy silnika, a po wstępnym osłuchu stetoskopem podejrzenie padło na któryś z pasków osprzętu.

Zdejmowanie kolejno pasków i uruchamianie silnika, wskazało winowajcę - pasek rozrządu conti.

Po zamianie go na gaetsa - cisza. Do dziś nie wiem co mogło być z nim nie tak? Profil zęba na pasku, czy jakis wadliwy egzemplarz?

Napisano

> Wielu myśli, że Dayco jest dobre, bo na pierwszy montaż szło. W takim

> razie teraz wszyscy użytkownicy 1,6 załóżmy Dayco i zróbmy jak

> producent nakazał 115 tys.km na rozrządzie Średni przebieg

> jaki wytrzymują te paski to 60 kkm, nawet te, co z salonu

> wyjechały, miały problem z zerwanym rozrządem w połowie

> przebiegu zalecanego przez producenta. W kilkuletniej karierze

> dotyczącej naprawy aut, uszkodzone paski widziałem kilka razy i

> były to Dayco, Bosch i Kager, nigdy Conti i Gates. Poza tym

> regularnie ktoś tu pisze o problemach z rozrządem w Fiacie,

> przez 4 lata moderowałem forum Audi i nie pamietam przypadku

> związanego z rozrządem, a tamci użytkownicy nie rzadko jeździli

> autami z przebiegiem 300-400 kkm. Tylko, że w VAGa wkładali

> Conti i ten producent robił najwięcej zamienników na kolejne

> zmiany.

to albo mało widziałeś, albo albo...

W znajmoym serwisie (imo duzym) polecjają gatesa lub conti...ale jak gadałem z kumplami co robią z silnikami (pracownicy tego serwisu) to jak padały paski to były to głównie gates, bosh i conti...w tej kolejności co piszę...o Dayco nic nie wspominali. A robią mase samochodów.....

Napisano

> Miałem dziwny przypadek z paskiem continentala.

Continental to chyba opony robi :-)

Contitech - paski...

Napisano

> to albo mało widziałeś, albo albo...

> W znajmoym serwisie (imo duzym) polecjają gatesa lub conti...ale jak

> gadałem z kumplami co robią z silnikami (pracownicy tego

> serwisu) to jak padały paski to były to głównie gates, bosh i

> conti...w tej kolejności co piszę...o Dayco nic nie wspominali.

> A robią mase samochodów.....

to wszystko jest bicie piany zlosnik.gif moj stary robil przy maszynach (serwis i pierwsze uruchomienia) przez 15 lat . paski stosowali najrozniejszych producentow i nie ma szans zeby powiedziec ze te to pekaja a tamte to sa nie do zdarcia . wszystko zalezy w jakich warunkach pasek pracuje , jak jest naciagniety , jakzostal zalozony , czy byl lekko rysniety srubokretem czy nie , jest wiele czynnikow ale na bank nie jest to marka czy model paska zlosnik.gif paski klinowe , zebate czy wielorowkowe niestety pekaly i beda pekac - pecha ma ten co mu poleci glowica a inny ma szczescie bo tylko starci ladowanie albo klime w zaleznosci ktory pasek poszedl zlosnik.gif

Napisano

> to wszystko jest bicie piany moj stary robil przy maszynach (serwis

> i pierwsze uruchomienia) przez 15 lat . paski stosowali

> najrozniejszych producentow i nie ma szans zeby powiedziec ze te

> to pekaja a tamte to sa nie do zdarcia . wszystko zalezy w

> jakich warunkach pasek pracuje , jak jest naciagniety ,

> jakzostal zalozony , czy byl lekko rysniety srubokretem czy nie

> , jest wiele czynnikow ale na bank nie jest to marka czy model

> paska paski klinowe , zebate czy wielorowkowe niestety pekaly i

> beda pekac - pecha ma ten co mu poleci glowica a inny ma

> szczescie bo tylko starci ladowanie albo klime w zaleznosci

> ktory pasek poszedl

Masz rację ale...napisałem tak dla kontrastu bo pisanei że Dayco jest do dupy jest śmieszne.

Napisano

Panowie...spokojnie,to,że akurat wyjmują takie paski o niczym nie świadczy,jest to przecież tylko guma...

Można jedynie się sugerować tymi co zakładają pasek danej firmy i im pada po xx tkm, to jest obiektywne, a to,że padły paski firm co wymieniłeś nie świadczy absolutnie o niczym i możesz mieć (masz) rację, bo niewiadomo co robili uzytkownicy z autami,niektórzy wierzą,że handlarz na gieldzie wymienił im olej,filtry,rozrząd....niektórzy wierzą,że turas w niemieckim komisie pokazał im kwity na to (a oni nawet nie znaja jezyka), niektórzy dowiadują się że jest takie coś jak pasek rozrządu dopiero jak pęknie....więc nic nie jest wieczne...

Conti obecnie jest liderem na rynku i ma najlepsze produkty,sam napisałeś,że również w tym serwisie polecają conti i gates,jednocześnie przekłada się to trochę na ich cenę,jednak nikt nie da Ci gwarancji że Conti nie pęknie, wytrzyma długo ale pęknie od zuzycia...

Niektórzy płaczą,że im pasek pękł a wymieniony był 15 tys temu, owszem...ale przy wymianie poszły oszczędności na pompę wody bo pan Kazio powiedział że jest ok i nie ma potrzeby,a potem ona się zaciera i blokuje pasek który pęka mimo ze to conti,gates,dayco itd.

Każdy ma wybór co założy,jak zaoszczędzi to potem 2 razy płaci,taka jest odwieczna prawda...mozna również podejść w ten sposób,że częściej wymieniać,jednak to już dalsza polemika.Bo są ludzie co myslą ze jak mało jeżdżą np 50tyś na 8 lat to nie trzeba zmienić paska....a przecież to guma i wiadomo jak wygląda po 8 latach...

Napisano

Masz rację w 100%, ale napisałem wyżej że to dla kontrastu ....bo jak przeczytałem słowa (chyba) mechanika że Dayco to gówno to śmiac mi sie tylko chciało.....

Napisano

Nie wytrzymują średnio 60tys., a zalecają wymianę po 60 tys. W instrukcji mojej maryśki pisali o 120 tys, wymieniłem po 102tys.

Napisano

> Nie wytrzymują średnio 60tys., a zalecają wymianę po 60 tys. W

> instrukcji mojej maryśki pisali o 120 tys, wymieniłem po

> 102tys.

Mandaryna miała zmieniany fabryczny przy 103tys...

Napisano

np.częste rozruchy (jazda po mieście ) w głównej mierze przyczynia sie do żywotności paska trzeba to wziązć pod uwagę , powodów może być wiele nie koniecznie muszą to być oszczędności

Napisano

> np.częste rozruchy (jazda po mieście ) w głównej mierze przyczynia

> sie do żywotności paska trzeba to wziązć pod uwagę , powodów

> może być wiele nie koniecznie muszą to być oszczędności

Kto kiedyś słyszał o naprawie po awarii rozrządu?? Tylko regulowało się łańcuch gdy hałasował.

Kiedyś były łańcuchy albo rozrządy tzw "dożywotnie" np w Fordzie Granada V6 (koła zębate). Ale, producenci części nie zarabiali na tym.

właśnie dlatego jest montowany pasek nie łańcuch. Tylko po to, żeby strzelił, przed terminem a producent/warsztat mógł wyciągnąć 500 i więcej EURO od właściciela. Dlatego zrezygnowano z łańcuchów.

Podobnie w nowych flotowych TurboDieslach okres wymiany oleju to 30tys. km. Później nabywca będzie płacił za regenerację sprężarki i inne.

Napisano

>Dlatego zrezygnowano z łańcuchów.

Oficjalnie ze wzgledu na hałas. biglaugh.gif

Napisano

> Oficjalnie ze wzgledu na hałas.

Pewno też na ekologię się powołali 270635636-JUMP2.gif

Napisano

A sakwa jedna...

post-120657-14352502768176_thumb.gif

Napisano

> A sakwa jedna...

Jak to mówili Rzymianie - guma jest jedna... 20.GIF

Napisano

20.GIF

Napisano
  • Autor

Diagnoza mechanika - zatarte łożysko na rolce napinającej zerwało pasek. Dodam że razem z paskiem wymieniałem komplet rolek. Niestety nie wiem jeszcze jakiej firmy była ta rolka bo kontakt z mechanikiem mam jedynie telefoniczny i w krótkiej rozmowie zapomniałem zapytać. Jak się dowiem to napiszę. Poszło 13 zaworów. Koszt całości 1300zł.

Na fakturze mam symbol tej rolki: EVR 55832 - może to coś Wam podpowie.

Napisano

> Na fakturze mam symbol tej rolki: EVR 55832 - może to coś Wam

> podpowie.

Ruville - moim zdaniem ostatni chlam... smile.gif Ja biore tylko SKF/SNR/INA/Dayco (czyli to samo w roznych opakowaniach biglaugh.gif)

Napisano

> Ruville - moim zdaniem ostatni chlam... Ja biore tylko

> SKF/SNR/INA/Dayco (czyli to samo w roznych opakowaniach )

dla niektórych "mechaników" z tego forum to przedniot czci i uwielbienia i "gwarancja najwyzszej jakości"..... hmm.gif

Napisano

Niektórzy płaczą,że im pasek pękł a wymieniony był 15 tys temu,

> owszem...ale przy wymianie poszły oszczędności na pompę wody bo

> pan Kazio powiedział że jest ok i nie ma potrzeby,a potem ona

> się zaciera i blokuje pasek który pęka mimo ze to

> conti,gates,dayco itd.

Hmmm, z tego co czytalem na naszym forum akurat w BBM pompy wody nie trzeba wymieniac - wiec jak to w koncu jest?

Napisano

> Hmmm, z tego co czytalem na naszym forum akurat w BBM pompy wody nie

> trzeba wymieniac - wiec jak to w koncu jest?

To zależy jaką kto posiada wersję silnikową - co w sumie przedkłada się na to czy ma pompę płynu napędzaną paskiem rozrządu czy nie smirk.gif

Napisano

> To zależy jaką kto posiada wersję silnikową - co w sumie przedkłada

> się na to czy ma pompę płynu napędzaną paskiem rozrządu czy nie

a w 1.6 16V po lifcie?

Napisano

> Ruville - moim zdaniem ostatni chlam... Ja biore tylko

> SKF/SNR/INA/Dayco (czyli to samo w roznych opakowaniach )

Nie do końca tak jest. Ruville jest pakowaczem i w swoich pudełkach ma INA, SKF, Litens, Koyo i swój produkt. Każda firma robi dobre łożyska, jednak do montażu takich rzeczy potrzebna jest już dużo większa wiedza. Np w silniku Fiata 1,6 16V lepiej zamontować napinacz SKF, bo ma inną konstrukcję wskaźnika napięcia. Na rolkach Ruville, czy INA nie ma wskazówki pokazującej napięcie paska, tylko jest oczko i szczerbinka, przez co do napięcia jest potrzebny specjalnie dorobiony klucz.

Napisano

pompy wody w jakiej cenie chodza do 1,6 ?? bo na allegro widzialem jakas harta za 100, ale hart mnie nie przekonuje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie do końca tak jest. Ruville jest pakowaczem i w swoich pudełkach

> ma INA, SKF, Litens, Koyo i swój produkt. Każda firma robi dobre

> łożyska, jednak do montażu takich rzeczy potrzebna jest już dużo

> większa wiedza.

Zgadza sie - ale ja sie zrazilem do Ruville przez wadliwa pompe wody do TD100 oraz (chba - juz nie pamietam) wadliwy napinacz do 1.4 K16 Rovera.

Teraz zainwestowalem w teoretycznie porzadny zestaw do 20v no i mam nadzieje ze wytrzyma co najmniej tyle ile oryginal Dayco - 65 000km. Choc profilaktycznie 50-55kkm i bede zmienial. Wymienilem wszystko wiec teraz tylko sam rozrzad bez osprzetu.

P.S. Pompe wody zamowilem SKF - faktycznie pudelko bylo SKF, oznaczenia na pompie tez sie zgadzaly ale jakos wizualnie mi nie pasowala. Jak sie okazalo (podobno) w srodku siedzi chinski Kager zlosnik.gif Ale na razie dziala OK wiec moze SKF ich przypilnowalo...

Napisano

> pompy wody w jakiej cenie chodza do 1,6 ?? bo na allegro widzialem

> jakas harta za 100, ale hart mnie nie przekonuje

kupiłem w sklepie firmy DOLZ za 170zł okazało się że zepsuta i zacierała się na wałku, pojeździłbym dłużej to by jepła, poszła na reklamację a ja zakupiłem SKF u mechanika 200zł (znajdziesz i taniej)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.