Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zielona strzałka i zielone dla pieszych...

Featured Replies

Napisano

Wtedy nie będzie strzałki warunkowej , ta strzałka przeważnie jest właśnie wtedy gdy jest zielone , bo jak sama nazwa wskazuje jest strzałką warunkową ok.gif

Napisano
  • Autor

> To samo co napisałem moderatorowi

> Każdy wie jak się uczył na PJ że strzałka jest warunkowa , ponadto

> jak wjeżdzasz na ulice skręcają masz przepuścić pieszego czy są

> światła czy nie ma.

To przewiń moj drogi teraz strone do gory i przeczytaj jeszcze raz wszystkie posty uwaznie i ze zrozumieniem.

Z gory dziekuję ok.gif

Napisano

> Jakiej zaczepki ??

> światła czy nie ma.

są trzy opcje:

-jesteś nałogowym "czepialskim"

-nie zrozumiałeś pierwszego postu

-nigdy nie trafiłeś na taką sytuację jak zaproponował(a) MaryJane

Napisano

Autorce chodzi o to ze ktoś debilnie pomyślał włączenie strzałki , dlatego zadałem pytanie czy kupiła PJ ok.gif

Napisano

Czwarta , wiem co oznacza strzałka warunkowa i mam przepuścić wszystko co porusza się na drodze w którą skręcam

To nie jest zielone światło no.gif

Napisano

> Autorce chodzi o to ze ktoś debilnie pomyślał włączenie strzałki ,

> dlatego zadałem pytanie czy kupiła PJ

A co ma "ustawienie" strzałki do Jej PJ?

Napisano

> Wtedy nie będzie strzałki warunkowej , ta strzałka przeważnie jest

> właśnie wtedy gdy jest zielone , bo jak sama nazwa wskazuje jest

> strzałką warunkową

przeczytaj jeszcze raz bo chyba nie rozumiesz o czym tu jest pisane

nikt nie podważa pierwszeństwa pieszych, chodzi jedynie o moment, gdy piesi wchodzą na jezdnie

wystarczy min opóźnić zapalanie strzałki, a nie będzie problemu*

* a problem jest, skoro widzi go już tutaj kilku użytkowników

Napisano
  • Autor

> Czwarta , wiem co oznacza strzałka warunkowa i mam przepuścić

> wszystko co porusza się na drodze w którą skręcam

> To nie jest zielone światło

A zwlaszcza to co Ci wpadnie na maske w momencie gdy bedziesz juz na pasie majac zieloną strzalke i gdy pieszym wlasnie wlaczy sie zielone ok.gif

Nie rozumiesz idei postu to nie komentuj...bo rece opadają ...

Napisano

Czytam posta głównego i na niego cały czas odpowiadam , zielona strzała warunkowa nie upoważnia Cię do skrętu tak jak byś miala zielone strzałke kierunkowa na głownym sygnalizatorze tuk.gif

Napisano

> Czwarta , wiem co oznacza strzałka warunkowa i mam przepuścić

> wszystko co porusza się na drodze w którą skręcam

a jak się nie porusza to też przepuszczasz ?

bo o takiej sytuacji piszemy - pieszych nie ma na pasach i nagle wkraczają ...

Napisano

> Hans, przeczytaj jeszcze raz, o co chodzi autorce.

Dokładnie. Taka sama dyskusja jest o umieszczaniu radarów tylko po to żeby zarabiać. Zawsze któryś mądrala wyskakuje z tekstem że jeśli ktoś jeździ zgodnie z przepisami to nie ma problemu. Szkoda że żaden z takich nie pomyśli że często zdrowy rozsądek i myślenie daje dużo większe bezpieczeństwo na drodze od durnych przepisów.

Napisano
  • Autor

> Czytam posta głównego i na niego cały czas odpowiadam , zielona

> strzała warunkowa nie upoważnia Cię do skrętu tak jak byś miala

> zielone strzałke kierunkowa na głownym sygnalizatorze

hehe.gif ... czytaj dalej...moze w koncu kiedys zrozumiesz o co chodzilo w tym poscie...choc widze niewielki cień nadziei...

Napisano

Ja rozumiem znaczenie strzałki warunkowej i jak skręcam do mam oczy do okoła głowy i jade powoli bo wiem że zaraz może zapalić się zielone dla pieszych ( w 99% tak jest ) i nie widze w tym nic dziwnego , w końcu ja mam czerwone na głównym sygnalizatorze , no ale widze cześć osób które tutaj są nie mogą tego pojąć że mogą skrecić pod "warunkiem" sick.gif

Napisano

> Jakiej zaczepki ??

> światła czy nie ma.

Hans - już widzę jak stoisz na skręcie warunkowym w "Stoylcy" z ul. Powązkowskiej w Okopową. Strzałka tam świeci się w momencie kiedy lewoskręt z kierunku prostopadłego ma zielone światło. W związku z tym sytuacja wygląda następująco:

- masz strzałkę warunkową do skrętu w prawo

- samochody z twojej lewej strony stoją na czerwonym

- piesi stoją przed pasami które będziesz przejeżdżał, mają czerwone światło

Co robisz: zatrzymujesz się czy jedziesz? Skąd wiesz czy nagle piesi nie ruszą, bo zapali im się zielone?

Pomysł koleżanki miałby takie sytuacje eliminować.

EDIT: już doczytałem, "masz oczy dookoła głowy" icon_rolleyes.gif

Napisano

> a jak się nie porusza to też przepuszczasz ?

> bo o takiej sytuacji piszemy - pieszych nie ma na pasach i nagle

> wkraczają ...

nie przejażdam go hehe.gif

piszemy o zielonym dla pieszych i jednocześnie zielonej strzałce warunkowej do skrętu nie wiedze sensu gdybania o innych sytuacjach ok.gif

Napisano

> piszemy o zielonym dla pieszych i jednocześnie zielonej strzałce

> warunkowej

Czyli jednak nie doczytałeś... oslabiony.gif

Napisano

> A co ma "ustawienie" strzałki do Jej PJ?

np. jej oburzenie

Quote:

No co za idiota to wymyślił??

dla mnie taka osoba kupiła PJ skoro skręca sobie tak jakby miała zieloną strzałkę kierukową na głównym sygnalizatorze ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie przejażdam go

> warunkowej do skrętu nie wiedze sensu gdybania o innych

> sytuacjach

A ja mowie o zielonej strzalce...i zielonym dla pieszych ktore zapala sie w momencie jak zdazysz dojechac luz juz najechac na pasy...czaisz baze czy nie ?

Kurcze...chcialam robic kurs na instruktora ale to zdecydowanie nie dla mnie.... sick.gif nie mam cierpliwosci do takich jak Ty... pad.gif

Napisano

> nie przejażdam go

> warunkowej do skrętu nie wiedze sensu gdybania o innych

> sytuacjach

Nie zrozumiałeś postu koleżanki.

Chodziło jej o wyeliminowanie sytuacji gdy zapala się strzałka warunkowa a piesi ciągle mają czerwone światło. To bardzo częsta sytuacja.

Napisano

problemu nie ma żadnego to że każdy chce gaz do dechy dac i pojechać w kierunku prawym to nie moja wina , od tego jest zielona strzałka kierunkowa na sygnalizatorze głównym ok.gif

Napisano

No i mamy kolejną przyczynę wypadków na polskich drogach... Bo na całym świecie bezpieczeństwo ruchu drogowego jest stawiane na pierwszym miejscu, a w Polsce wystarczy że rozwiązanie jest zgodne z kodeksem icon_rolleyes.gif Że jest niezgodne z logiką i wpływa ujemnie na BRD - nie szkodzi - JEST ZGODNE Z KODEKSEM!!! I to jest najważniejsze... I, co gorsza, widzę tu sporo osób, które takie rozwiązania popierają, bo przecież strzałka warunkowa, to pieszy ma pierwszeństwo, a kierowcy muszą uważać icon_rolleyes.gif Przecież nikt tego nie neguje - chodzi po prostu o to, żeby małym kosztem poprawić bezpieczeństwo niechronionych uczestników ruchu, jakimi są piesi. Bo wiadomo, że w razie wypadku winny będzie kierowca - ale co to zmieni dla pieszego, który został potrącony i całe życie spędzi na wózku? Co z tego, że miał rację? Czy nie lepiej minimalizować ryzyko, zakładając, że kierowca może mieć gorszy dzień, być zmęczony (tak wiem, niech wtedy nie wsiada za kółko, ale co, jak już wsiądzie?) lub po prostu być idiotą. Życie ludzkie na tzw. "zachodzie" uznaje się za najwyższe dobro - i BEZPIECZEŃSTWO rozwiązań jest najważniejsze, a nie tylko ich zgodność z obowiązującymi przepisami... Kiedy i u nas tak będzie?

A co do strzałek warunkowych to panuje u nas straszny bałagan - znam np. skrzyżowania, na których strzałka warunkowa oznacza bezkolizyjny przejazd (ot taki paradoks 270751858-jezyk.gif ), a zielone na sygnalizatorze głównym oznacza, że trzeba puścić pieszych po skręcie w prawo (to akurat jasne).

Napisano

> np. jej oburzenie

> Quote:

> No co za idiota to wymyślił??

> dla mnie taka osoba kupiła PJ skoro skręca sobie tak jakby miała

> zieloną strzałkę kierukową na głównym sygnalizatorze

Jako jedyna osoba w całym wątku nie zrozumiałeś tego co napisała koleżanka wink.gif

Napisano

ale tak się nie da , bo wtedy w 90% nie było by wogóle takich strzałek ok.gif

Napisano

> ale tak się nie da , bo wtedy w 90% nie było by wogóle takich

> strzałek

Da się, bo zauważ że chodzi tylko o lekkie opóźnienie strzałki w stosunku do zielonego światła dla pieszych.

Oczywiście skróci to cykl strzałki...

Napisano

patrz no widzisz piszey o tym samym ok.gif , jak chcesz robić kurs to chyba wiesz że masz zachować szczegółna uwagę dojeżdzając do pasów , tym bardziej że skręcasz na WARUNKOWO na nowy pas ruchu ok.gif

Ja zawsze patrze się na sygnalizator dla pieszych przy takim skręcie ok.gif

Napisano

> Ja zawsze patrze się na sygnalizator dla pieszych przy takim skręcie

Ja też... ale wiesz ilu kierowców tak NIE robi?

Napisano

i każdy myśli wtedy jak autorka głównego postu

"co za idiota to wymyślił" a wystarczy dostosować się do przepisów , troszke własnej inicjatywy i problemu nie ma jak dla mnie ok.gif

Napisano

> i każdy myśli wtedy jak autorka głównego postu

> "co za idiota to wymyślił" a wystarczy dostosować się do przepisów ,

> troszke własnej inicjatywy i problemu nie ma jak dla mnie

Spokojnie da się tak jeździć.

Ale o ile łatwiej i bezpieczniej by było, gdyby zielone dla pieszego zapalało się równo ze strzałką.

Napisano

> patrz no widzisz piszey o tym samym , jak chcesz robić kurs to

> chyba wiesz że masz zachować szczegółna uwagę dojeżdzając do

> pasów , tym bardziej że skręcasz na WARUNKOWO na nowy pas ruchu

> Ja zawsze patrze się na sygnalizator dla pieszych przy takim skręcie

Tu nie chodzi o to co należy robić tylko dlaczego ktoś tak programuje światła.

Napisano

ja to wiem, Ty to wiesz, ale ile kierowców nie wie... A to, co proponuje autorka postu jest akurat bardzo logiczne - strzałka zapala się równo z zielonym dla pieszych - zanim dojedziesz do przejścia na poprzecznej ulicy widzisz, że piesi już przechodzą i minimalizuje to ryzyko, że ktoś ich na tym przejściu trafi. Taki drobiazg - a bezpieczeństwo pieszych wzrasta w znaczącym stopniu...

Napisano

Wiesz co?

Nie żebym się czepiał, ale tak czytam i czytam ten wątek i twoje posty i wydaje mi się że jednak nie zrozumiałeś o co chodziło frown.gif

Z drugiej strony nie wiem czy ten problem nie jest trochę za bardzo rozdmuchany, bo przecież jeśli wjeżdżamy na pasy przy zielonej strzałce i czerwonym jeszcze dla pieszych, to gdy zrobi się dla nich zielone, raczej nie będą idiotami którzy wchodzą pod maskę samochodu, który już na tych pasach jest... a może się mylę? hmm.gif

Ale fakt faktem, jakoś nigdy nie zwróciłem na to uwagi i nie było dla mnie wielkim problemem czy to zielone dla pieszych zaświeci się dwie sekundy po zielonej strzałce dla samochodów czy dwie sekundy przed nią hmm.gif Chociaż myśląc logicznie powinno się zapalać chwilę przed zieloną strzałką smile.gif

Napisano

Bezpieczenstwo pieszych wzrosnie tez wtedy, jak przed wjazdem na pasy i skretem po prostu sie zatrzymasz i ocenisz sytuacje.

Napisano

> Bezpieczenstwo pieszych wzrosnie tez wtedy, jak przed wjazdem na pasy

> i skretem po prostu sie zatrzymasz i ocenisz sytuacje.

Ale jak się zatrzymasz, ocenisz sytuację a do tego będą porządnie zaprogramowane światła to chyba bezpieczeństwo pieszych wzrośnie bardziej czy się mylę?

Napisano

> ... czytaj dalej...moze w koncu kiedys zrozumiesz o co chodzilo w

> tym poscie...choc widze niewielki cień nadziei...

To i tak lepiej, niż żaden. zlosnik.gif

Napisano

> Bezpieczenstwo pieszych wzrosnie tez wtedy, jak przed wjazdem na pasy

> i skretem po prostu sie zatrzymasz i ocenisz sytuacje.

widzę, że nic nie zrozumiałeś, ale trudno...

Napisano

> Ale jak się zatrzymasz, ocenisz sytuację a do tego będą porządnie

> zaprogramowane światła to chyba bezpieczeństwo pieszych wzrośnie

> bardziej czy się mylę?

Powiedz mi, czy zatrzymujesz sie przed takim skretem, czy dojezdzajac do skrzyzowania zwalniasz i po prostu wtaczasz sie na pasy? Pytam z tego powodu, bo jezeli zatrzymasz sie i ocenisz sytuacje, to kwestia ustawienia swiatel nie bedzie juz konieczna, piesi juz weszli, albo wlasnie zaczna, a Ty jako rozsadny kierowca ich puscisz nie doszukujac sie problemu w ustawieniu strzalki i stwiatla, jezeli natomiast wtaczasz sie od razu na przejscie niejako z rozpedu, to zmiana ustawienia swiatel o te 2 czy 3 sekundy nic nie zmieni, bo znowu bedzie sie marudzic, ze mi pieszy pod kola wlazi z winy weznadziejnego ustawienia sygnalizacji.

Napisano

> jezeli natomiast wtaczasz sie od

> razu na przejscie niejako z rozpedu, to zmiana ustawienia

> swiatel o te 2 czy 3 sekundy nic nie zmieni, bo znowu bedzie sie

> marudzic, ze mi pieszy pod kola wlazi z winy weznadziejnego

> ustawienia sygnalizacji.

ale jak ?

jak najpierw będą mieli zielone piesi, to oni wcześniej wejdą

dodatkowo samo czerwone zmusi do zatrzymania, dopiero po zapaleniu strzałki, auta ruszą ...

Napisano

jak skrecam z Rydza w Dąbrowskiego to wlasnie tak jest...

ale cos trzeba sie przyzwyczaic, ze na drodze raczej nigdy nie będzie normalnie

Napisano

> widzę, że nic nie zrozumiałeś, ale trudno...

a moze po prostu nie doszukuje sie problemow tam, gdzie ich nie ma?

Napisano

> a moze po prostu nie doszukuje sie problemow tam, gdzie ich nie ma?

a może to po prostu moja działka i troszeczkę się na tym znam?

Napisano

> Z drugiej strony nie wiem czy ten problem nie jest trochę za bardzo

> rozdmuchany, bo przecież jeśli wjeżdżamy na pasy przy zielonej

> strzałce i czerwonym jeszcze dla pieszych, to gdy zrobi się dla

> nich zielone, raczej nie będą idiotami którzy wchodzą pod maskę

> samochodu, który już na tych pasach jest... a może się mylę?

Nie jest rozdmuchany. Na nieznanych skrzyżowaniach gdy nie wiemy kiedy zapala się zielone jest to upierdliwe. Trzeba się zatrzymać przed strzałką ,ok., następnie skręcasz i dojeżdzasz do następnego przejścia bacznie obserwujesz mało widoczny dla ciebie sygnalizator czy nie zapali się zielone dla pieszych. Prosty zabieg programowy eliminuje to źródło potencjalnego niebezpieczeństwa.

Nie rozumiem po co ten dym niewiem.gif

Przecież chodzi o ułatwienie życia .

Napisano

W takiej sytuacji nie przyjął bym winy i sądził się, gdyż wjechałem na skrzyżowanie zgodnie z przepisami, a po tym zapaliło się zielone dla pieszych to jest wina pieszego zdarzenia.

Napisano

Da się, ba nawet jest! W wielu miejscach się spotkałem że wpierw zielona strzałka dla samochodów 3-4s i zielone dla pieszych.

Napisano

> Da się, ba nawet jest! W wielu miejscach się spotkałem że wpierw

> zielona strzałka dla samochodów 3-4s i zielone dla pieszych.

Ale oni chcą na odwórt hehe.gifhehe.gifhehe.gif że najpierw dla pieszych ok.gif

Napisano

Jeśli nie widzę czy mi ktoś nie wejdzie to zawsze się zatrzymuje. Tyle że nie o to chodzi. Światła mają minimalizować zagrożenie, pomagać a w opisanej sytuacji tak nie jest. Wielu kierowców traktuje strzałkę jak zielone światło. I pewnie miną pokolenia zanim to się zmieni. A ten co programuje światła powinien uwzględniać taką sytuację. Bo bardziej liczy się to co jest a nie to co powinno być. Analogiczną sytuację masz z radarami - powinny służyć podniesieniu bezpieczeństwa. A służą często zarabianiu pieniędzy.

Napisano

> W takiej sytuacji nie przyjął bym winy i sądził się, gdyż wjechałem

> na skrzyżowanie zgodnie z przepisami, a po tym zapaliło się

> zielone dla pieszych to jest wina pieszego zdarzenia.

Zależy, czy zdążył by Ci wejść pod maskę, czy w boczne drzwi. Ale ogólnie (poza przypadkiem, gdy pieszy potrąci samochód - znaczy wlezie w bok, jeśli zielone zapali się, gdy jesteś już na przejściu ;P ) wina jest po Twojej stronie.

Napisano

> Nie jest rozdmuchany. Na nieznanych skrzyżowaniach gdy nie wiemy

> kiedy zapala się zielone jest to upierdliwe. Trzeba się

> zatrzymać przed strzałką ,ok., następnie skręcasz i dojeżdzasz

> do następnego przejścia bacznie obserwujesz mało widoczny dla

> ciebie sygnalizator czy nie zapali się zielone dla pieszych.

> Prosty zabieg programowy eliminuje to źródło potencjalnego

> niebezpieczeństwa.

> Nie rozumiem po co ten dym

> Przecież chodzi o ułatwienie życia .

Nie, no ok., ja się zgadzam, że logicznie byłoby gdyby to piesi mieli pierwsi zielone a dopiero po chwili strzałka dla samochodów. Mówię po prostu, że dla mnie nie jest to jakiś bardzo wielki problem (wręcz niezauważalny w porównaniu z innymi debilizmami na naszych drogach - chociaż ten można małym kosztem, łatwo wyeliminować i powinno się to zrobić ok.gif).

Napisano

> chociaż ten można małym kosztem, łatwo

> wyeliminować i powinno się to zrobić

I dokładnie o to w tym wątku chodzi - jest to bardzo łatwe i tanie do wyeliminowania, a w znaczący sposób poprawi bezpieczeństwo ruchu drogowego ok.gif Swoją drogą warto zgłosić do zarządcy drogi ten problem (to do założycielki wątku) ok.gif

Napisano

> I dokładnie o to w tym wątku chodzi - jest to bardzo łatwe i tanie do

> wyeliminowania, a w znaczący sposób poprawi bezpieczeństwo ruchu

> drogowego Swoją drogą warto zgłosić do zarządcy drogi ten

> problem (to do założycielki wątku)

Jest łatwe i tanie podobnie jak wyeliminowanie wielu innych absurdów. Tylko sam widzisz jaki opór napotyka nawet tu. Więc czego wymagasz od zarządu dróg.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.