Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ZNALAZŁEM tablice REJESTRACYJNĄ- ZNIECZULICA spoleczenstwa ?

Featured Replies

Napisano

witam

znalazlem dzis na skrzyzowaniu kolo BP w Mielcu tablice rejestracyjna, wiem ze powinno sie ja odniesc na policje albo do urzedu komunikacji ale tak sie zastanawiam czy UK zadzwoni i odda tablice wlascicielowi czy poprostu każe mu zamowic nowe tablice i ktoś bedzie musial zapłacić za komplet. Szkoda kasy przeciez, lepiej jak da znaleźne na symboliczne 0.5l smile.gif Tablica nie jet bardzo zniszczona , pewnie kilka samochodwo po niej przejechało.:) dodam tylko ze poczatek numeru tablicy to RMI - powiat Mielec. jak ktos zgubil moze napisac do mnie na priv , jak sie nikt nie zglosi przez kilka dni to oddam na policje albo UK.

EDIT: zgloszone i oddane na policje /mieszkam 200m od nich smile.gif/ ale niech dyskusja trwa bo moze byc ciekawie smile.gif

Napisano

Idź oddaj na policję i to jak najszybciej. Kiedyś znajomy znalazł tablice, wrzucił do samochodu. Miał odwieźć na policję, ale zaomniał, Po paru dniach przy kontroli policyjnej w bagażniku znaleźli te blachy. Podobno uczestniczyły w napadzie na jakiś sklep. Gość miał prze***.

Napisano

> witam

> znalazlem dzis na skrzyzowaniu kolo BP w Mielcu tablice

> rejestracyjna, - , jak sie nikt nie zglosi przez kilka dni

> to oddam na policje albo UK.

za kilka dni będziesz głównym podejrzanym w sprawie o kradzież tablicy biglaugh.gif kiedy właściciel zgłosi kradzież kto ci uwierzy, że ją znalazłeś? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> za kilka dni będziesz głównym podejrzanym w sprawie o kradzież

> tablicy kiedy właściciel zgłosi kradzież kto ci uwierzy, że ją

> znalazłeś?

OK IDE ODDAC , wlasnie dzwonilem na Policje i bardzo mily pan powiedzial zeby poprostu przyniesc bo moze ktos bedzie dzwonił i sie dopytywał smile.gif

Napisano

Jak chcesz jeszcze jedną, to dziś widziałem w tunelu przy Zachodnim w W-wie. Niestety, jechałem busem, to nie podniosłem. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz jeszcze jedną, to dziś widziałem w tunelu przy Zachodnim w

> W-wie. Niestety, jechałem busem, to nie podniosłem.

nie jestem kolekcjonerem smile.gif tylko troszke dziwi mnie ze pewnie tablica lezala jakis czas na ulicy na sklrzyzowaniu i kazdy mial to gdzies, przeciez nowe tablice kosztuja kolo 100zł i mi by szkoda kasy było na to /chyba ze mozna jedna wyrobic/. A po drukie czy taka ZNIECZULICA panuje w naszym spoleczenstwie ??? ciekawe jakby ktos z nas zgubil tablice , przeciez wolalby zeby odebrac ja z Policji anizeli lazic po urzedach wypelniac papiery stac w kolejkach jeszcze za to zaplacic . a wszystko przez te pewnie badziewiaste ramki na tablice , dawniej sie przykrecało zawsze tablice bo juz nawet otwory mialy i nikt nie gubił.

Napisano

> nie jestem kolekcjonerem tylko troszke dziwi mnie ze pewnie tablica

> lezala jakis czas na ulicy na sklrzyzowaniu

moze krecili program z cyklu "ukryta kamera" ? smile.gif

Napisano
  • Autor

> moze krecili program z cyklu "ukryta kamera" ?

raczej nie , chyba celowe niszczenie tablicy rej jest karalne smile.gif w koncu to jakby nie patrzyl pewnego rodzaju dokument urzedowy tylko w postaci blachy zeby.GIF

Napisano

> ..... a wszystko przez te pewnie

> badziewiaste ramki na tablice , dawniej sie przykrecało zawsze

> tablice bo juz nawet otwory mialy i nikt nie gubił.

Ale w czym problem. Ja nigdy nie zgubie smile.gif

Mam wlasnie przykrecona srubami i jest OK. W czym problem zrobic otwory w tablicy?

Napisano

[...] dawniej sie przykrecało zawsze

> tablice bo juz nawet otwory mialy i nikt nie gubił.

Czyli cohmm.gif - EU tablice w ogole dziur nie majahmm.gif?

Napisano

> Ale w czym problem. Ja nigdy nie zgubie

> Mam wlasnie przykrecona srubami i jest OK.

Coś mi się o uszy obiło, że nie można w niektorych krajach - śruby/wkrety sa widoczne jako ciemne punkty.

Napisano

> [...] dawniej sie przykrecało zawsze

> Czyli co - EU tablice w ogole dziur nie maja?

Nie mają.

Tablice zazwyczaj wkłąda się w ramki.

Ja dodatkowo przykręcam je wkrętami do zderzaka, ale czasem nie da się, gdy ramka na tablicę jest przykręcona do karoserii.

Napisano

> Nie mają.

> Tablice zazwyczaj wkłąda się w ramki. [...]

Ciekawehmm.gif. Az pojde i zobacze czy NSW Euro Style majahmm.gif - jestem pewien ze takidea.gif. Moje sa w ramkach ale przykreconefly.gifzlosnik.gif...

dsc02054.jpg

nsw200.jpg

nsw-number-plate.JPG

Edit: az sprawdze stanowe prawo - bo IMVHO dziury sa wymagane przez prawozlosnik.gif

Napisano

> Nie mają.

> Tablice zazwyczaj wkłąda się w ramki.

> Ja dodatkowo przykręcam je wkrętami do zderzaka, ale czasem nie da

> się, gdy ramka na tablicę jest przykręcona do karoserii.

Ramkę do przerobu wtórnego a rejestrację przykręcić...Raz, że sama nie odpadnie, dwa-trudniej komuś ukraść. Zawsze mam przykręcone rejestracje śrubami/wkrętami.

Napisano

> Ciekawe. Az pojde i zobacze czy NSW Euro Style maja - jestem pewien

> ze tak. Moje sa w ramkach ale przykrecone...

> Edit: az sprawdze stanowe prawo - bo IMVHO dziury sa wymagane przez

> prawo

W normalnym kraju być może. W tym niektórzy potraktowali by zrobienie dziury w rejestracji jako celowe zniszczenie hehe.gif

Napisano

> Ramkę do przerobu wtórnego a rejestrację przykręcić...Raz, że sama

> nie odpadnie, dwa-trudniej komuś ukraść. Zawsze mam przykręcone

> rejestracje śrubami/wkrętami.

Ja przykręcam tablicę razem z ramką - gdzie się da - np. na plastikowym zderzaku spokojnie mozna wkrętami przykręcić. Gorzej np. na klapie bagaznika smile.gif

Napisano

> Ja przykręcam tablicę razem z ramką - gdzie się da - np. na

> plastikowym zderzaku spokojnie mozna wkrętami przykręcić. Gorzej

> np. na klapie bagaznika

ja tam z racji suba potraktowalem swoja na zywca 4x wkret 033102bebe_1_prv.gifzlosnik.gif

Napisano

Jak się da ramkę przykręcić, to i rejestrację się da hehe.gif

Napisano

> Jak się da ramkę przykręcić, to i rejestrację się da

Tak, ale wtedy śruby moga niefortunnie wypaść.

Ja przykręcam wkrętami po brzegach tablic.

A ramki sa mocowane dwoma dużymi śrubami, które wypadają gdzieś pomiędzy literami i cyframi numeru rejestracyjnego hehe.gif

Napisano

a jaki problem przykleić tablicę wewnątrz ramki? np. takif FIX -em ALL-em czarnym i po problemie (problem ma nabywca auta w momencie, gdy musi zdać stare tablice... icon_eek.gif)

Napisano

> A ramki sa mocowane dwoma dużymi śrubami, które wypadają gdzieś

> pomiędzy literami i cyframi numeru rejestracyjnego

No i tak właśnie mam przykręcone rejestracje - w niczym wkręty nie przeszkadzają, a jak się komuś nie podoba, to mozna pomalować łby na biało cool.gif

Napisano

> a jaki problem przykleić tablicę wewnątrz ramki? np. takif FIX -em

> ALL-em czarnym i po problemie (problem ma nabywca auta w

> momencie, gdy musi zdać stare tablice... )

Ew. Ty, jak np. musisz wymienić nalepkę. biglaugh.gif

Napisano

> Ew. Ty, jak np. musisz wymienić nalepkę.

to ktoś zejdzie z Tobą i naklei nową wink.gif

Napisano

> EDIT: zgloszone i oddane na policje /mieszkam 200m od nich / ale

> niech dyskusja trwa bo moze byc ciekawie

Szkoda Twojej benzyny i czasu.

Policja ma w procedurach odesłać tablice do Oganu wydającego daną tablicę.

A wiesz co dalej?

Np. Wydział Komunikacji Warszawa Bemowo...

uwaga!!!

...złomuje tablice.

Tłumczą się tym, że nie mają miejsca na przetrzymywanie tablic.

Może przysyłają im z tonę tablic tygodniowo???

Debile, k... debile. angryfire.gif

Napisano

> A po drukie czy > taka ZNIECZULICA panuje w naszym >spoleczenstwie ???

To nazywasz znieczulicą? A co powiesz na to że ludzi katują/gwałcą w biały dzień przy przystanku autobusowym.... nikt nawet na policje nie zadzwoni, nie mówiąc już o interwencji (10 gapiów na jednego barana).

Napisano

> To nazywasz znieczulicą? A co powiesz na to że ludzi katują/gwałcą w

> biały dzień przy przystanku autobusowym.... nikt nawet na

> policje nie zadzwoni, nie mówiąc już o interwencji (10 gapiów na

> jednego barana).

Zaczyna sie od braku reakcji na drobnostki a konczy sie wlasne na tym co piszesz. Wczoraj byl interesujacy program na ten temat bodajze na Discovery- jak to sie dzieje ze ludzie popelniaja wykroczenia/przestepstwa i ze czasem bardzo niewiele wystarczy zeby dana dzielnica/miasto stała sie bezpieczniejsza...

Napisano

> witam

> rejestracyjna,

było zatankować 'na nią' i uciec hehe.gif

Napisano
  • Autor

> To nazywasz znieczulicą? A co powiesz na to że ludzi katują/gwałcą w

> biały dzień przy przystanku autobusowym.... nikt nawet na

> policje nie zadzwoni, nie mówiąc już o interwencji (10 gapiów na

> jednego barana).

nie no bez przesady, to jest forum motoryzacyjne i wypowiadamy sie tylko na takie tematy,to ze masz racje nie znaczy ze trzeba o tym pisac na tym forum, tez Cie popieram ale sorry nie to forum :/

Napisano

> a jaki problem przykleić tablicę wewnątrz ramki? np. takif FIX -em

> ALL-em czarnym i po problemie (problem ma nabywca auta w

> momencie, gdy musi zdać stare tablice... )

ALbo TY jeżeli skończą sie wpisy w dowodzie i trzeba isc z blachami do urzędu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ALbo TY jeżeli skończą sie wpisy w dowodzie i trzeba isc z blachami

> do urzędu

To jest jeden z glupszych wymyslow polskich urzednikow.

Moge sie mylic, ale Polska jest chyba jednym z bardzo niewielu krajow w ktorych tablice trzeba zdjemowac i nosic ze soba do urzedu.

Mysle ze w wiekszosci krajow, tablice raz zalozone na samochod sa tam zamontowane az do konca jego zywota czyli do zlomowania.

Napisano

ostatnio jak jechałem w korku patrzę lezy tablica WD 35XXX, szybka ocena tablic na najbliższych autach i przedemna gość ma WD 35XXX to ja do niego że zgubił i lezy 50 m za nami, jak go wyprzedziłem okazało sie że z przodu tez miał yikes.gif

dobrze że ja skręcałem a on jechał prosto wpysk.gif

Napisano

> raczej nie , chyba celowe niszczenie tablicy rej jest karalne w

> koncu to jakby nie patrzyl pewnego rodzaju dokument urzedowy

> tylko w postaci blachy

Swego czasu ktoś mi ukradł przednią tablicę. Jak zgłaszałem to na Policji to się dowiedziałem, że już kilka zgłoszeń mieli z tego rejonu. Straciłem godzinę na komendzie. Kolejka w WK i 50 PLN za dorobienie nowej. Policjant przyjmujący zgłoszenie powiedział, że mimo, iż nie powinienem dziurawić tablic to wkręty są najlepszym zabezpieczeniem. Papier o zgłoszeniu kradzieży tablicy w razie kontroli może pomóc w uniknięciu mandatu, ale to zależy od kontrolującego. Często ludzie zdejmują przednie tablice jako antidotum na fotoradary. Policjanci przy kontroli często je widzą schowane w aucie robiąc dokładną kontrolę.

Napisano

[...]

> Moge sie mylic, ale Polska jest chyba jednym z bardzo niewielu krajow

> w ktorych tablice trzeba zdjemowac i nosic ze soba do urzedu.

Nie znam PL warunkow co do tablic ale generalnie sa dwie szkolyzlosnik.gif:

-tablice sa "przylepione" do osoby - mozesz je przenosic z auta na auta (oczywiscie jedno w danym czasie)

-tablice ida wraz z autem ale sa pewne ograniczenia. hmm.gif. Sa pewne obszary administracyjne - czyli trudno zeby np tablice z A byly wazne w B. W tym momencie nie bedzie az takich duzych roznic z tego co tu czytam w PL. hmm.gif Czyli przykladowo jesli zdecyduje ze NSW bedzie moim stanem w ktorym rezyduje - a przyjechalem z innego stanu to mam 3 miesiece na to zeby wymienic tablicepalacz.gif. W tym momencie ide do najblizszego Motor Registry - zazwyczaj jeden na wieksza dzielnice idea.gif i wymieniam tablice ze starego stanu na nowe - place miejscowe podatki i tyle.

Do tego dochodzi jeszcze jedna rzeczhmm.gif - inspkcja - kazde auto zarejstrownae z innego stanu traktowane jest jak ... po wypadkuzlosnik.gif - przechodzi generalna inspekcje.

[...]

Napisano

Często ludzie zdejmują przednie

> tablice jako antidotum na fotoradary. Policjanci przy kontroli

> często je widzą schowane w aucie robiąc dokładną kontrolę.

hmm a co temu komus da zdjęcie tablicy jak są nalepki ??

Napisano

> witam

> rejestracyjna, wiem ze powinno sie ja odniesc na policje albo do

> urzedu komunikacji ale tak sie zastanawiam czy UK zadzwoni i

> odda tablice wlascicielowi czy poprostu każe mu zamowic nowe

> tablice i ktoś bedzie musial zapłacić za komplet. Szkoda kasy

> przeciez, lepiej jak da znaleźne na symboliczne 0.5l

oj...chciwość przemawia przez Ciebie chciwość smile.gif

Napisano

>

> hmm a co temu komus da zdjęcie tablicy jak są nalepki ??

nalepki na szybie? hehe.gifhehe.gifhehe.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifhahaha.gif

Napisano

> Często ludzie zdejmują przednie

> hmm a co temu komus da zdjęcie tablicy jak są nalepki ??

wystarczy tak ją przykleić żeby się na niej zatrzymywała wycieraczka biglaugh.gif

Napisano

> wystarczy tak ją przykleić żeby się na niej zatrzymywała wycieraczka

albo nie przyklejać wcale, nikt na to nie zwraca uwagi

Napisano

> albo nie przyklejać wcale, nikt na to nie zwraca uwagi

no do czasu jak policial.gif cię zatrzyma i zabierze dowód rejestracyjny za brak nalepki lub przyklejenie w niewidocznym miejscu spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> nalepki na szybie?

to wcale nie jest zle stwierdzenie, w necie byly zdjecia policyjne z fotoradaru na ktorych gosc przekroczyl predkosc i mial zamalowane tablice antyodblaskiem albo mial je w specjalnej ramce na fotoradary. i Co ? drugie zdjecie bylo powiekszeniem nalepki z przedniej szyby z rejestracja i gosc sie nie wywinął zeby.GIF

Napisano

> no do czasu jak cię zatrzyma i zabierze dowód rejestracyjny za brak

> nalepki lub przyklejenie w niewidocznym miejscu

chyba żartujesz. na jakiej podstawie: subiektywnej ocenie? hehe.gif

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów:

§ 30. 1. Pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, oznacza się nalepką kontrolną, o której mowa w § 6, na której jest umieszczony numer rejestracyjny pojazdu.

2. Pojazd, o którym mowa w ust. 1, oznacza się tylko jedną nalepką kontrolną, którą właściciel pojazdu umieszcza wewnątrz pojazdu w prawym dolnym rogu przedniej szyby.

nie ma tam wzmianki o potrzebie umieszczenia naklejki nad/pod/obok pióra wycieraczki hehe.gif sam przyklejam najniżej, jak się da i jest OK 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.