Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASO - światełko w tunelu.

Featured Replies

Napisano

Wczoraj służbowy i30 zaczął jakoś dziwnie klekotać i zapaliła się kontrolka check engine.

Jako, że autko funkiel nówka szybki telefon do ASO i miły pan zaprasza w wolnej chwili na przeglądzik.

Na miejscu okazało się, że pod maskę wlazły kuny czy inne szczury (autko trzymane pod chmurką na strzeżonym parkingu), chyba żeby się ogrzać i zajęły się konsumpcją kabelków.

Kilka minut i kabelki wymienione. Szefo ASO mówi, że niestety takie uszkodzenie nie podlega pod naprawę gwarancyjną, co było dla mnie jak najbardziej zrozumiałe. Wyciągam więc portfel i pytam ile wobec tego płacę.

A gościu do mnie:

- to nie była kosztowna naprawa. Miłego dnia panu życzę. Nic pan nie płaci

yikes.gifyikes.gifyikes.gif

Przyzwyczajony do ASO Toyoty, które za zwykłą wymianę żarówy potrafi skasować 60PLN zrobiłem bardzo głupią minę, podziękowałem i wyszedłem. Kurcze, może jeszcze nie jest tak źle z autoryzowanymi warsztatami. A może na jakiś wyjątkowy trafiłem hmm.gif

Napisano

> A gościu do mnie:

> - to nie była kosztowna naprawa. Miłego dnia panu życzę. Nic pan nie

> płaci

i właśnie takie podejście buduje pozytywne relacje ok.gif

Napisano

wiesz, włożą te Twoje kable do jakiegos, co dopiero wyjechał... i dostaną do niego na gwarancji nowe... widać pan w warsztacie chciał zrobić dobre wrażenie abyście znów tam przyjeżdżali zeby.GIF

Napisano

> Przyzwyczajony do ASO Toyoty, które za zwykłą wymianę żarówy >potrafi skasować 60PLN

Sewis serwisowi nie równy... W aso Toyoty zostały u mnie wymienione za friko mocowania przewodów hamulcowych, po tym jak wpakowałem się w gałęzie pozostawione na drodze... (jak dzowniłem się umawiać powiedzieli że koszt ok 300zł, a jak przyjechałem to tak samo tylko zyczyli miłego dnia).

Miałem jeszcze jedną podobną sytuację... w każdym przypadku rózne aso - jedno w Katowicach drugie w Częstochowie, także da się waytogo.gif

Napisano

faktycznie cud noworoczny...

niedawno koledze w suzuki też coś podjadło kable pod maską i skończyło się w ASO na polutowaniu paru kabelków i 250 za fatygę...

Napisano

e tam zalezy jakie aso sie trafi, ja za czasu pracy w aso, nie jako mechanik tylko zwykly pracownik biurowy, potrafilem zmienic klientom zarowke gratis odrazu po zakupie bez zadnych oplat. wszystko zalezy od ludzi waytogo.gif

Napisano

> wiesz, włożą te Twoje kable do jakiegos, co dopiero wyjechał... i

> dostaną do niego na gwarancji nowe... widać pan w warsztacie

> chciał zrobić dobre wrażenie abyście znów tam przyjeżdżali

Ale z punktu widzenia Tomirka ASO jest warte polecenia - i zapewne o tym wszystkim w tej zabawie chodzi...

Klient zadowolony, a to przecież najważniejsze claps.gif

Napisano

> Przyzwyczajony do ASO Toyoty, które za zwykłą wymianę żarówy potrafi

> skasować 60PLN zrobiłem bardzo głupią minę, podziękowałem i

> wyszedłem. Kurcze, może jeszcze nie jest tak źle z

> autoryzowanymi warsztatami. A może na jakiś wyjątkowy trafiłem

czasem sie znajdzie normalny warsztat czy mechanika ok.gif

Dla mnie kiedys w "ramach gwarancji" w ASO Fiata powymieniali nadpalone zarowki, ktore powodowaly okresowe swiecenie sie kontrolki od przepalonej zarowki. Ani za robote ani za zarowki nic nie policzyli ok.gif

Napisano

cos z tym H jest hmm.gif u mnie na parkingu kobiecie takze cos przegryzlo kable w komorze silnika.

Napisano

No w koncu cos dociera do Polski. Osobiscie sie z podobna sytuacja spotkalem kilkukrotnie. Rzeczy typu przykrecenie czegos, dokrecenie czy drobna wymiana zdarzaja sie z ramach promocji warsztatu brawo.gif i nie tylko ASO.

Napisano
  • Autor

> dostaną do niego na gwarancji nowe... widać pan w warsztacie

> chciał zrobić dobre wrażenie abyście znów tam przyjeżdżali

ale skąd wyjechał? Z salonu? Bo salonu tam nie ma. Jedynie ASO.

Napisano

> skasować 60PLN

ja nie wiem do jakich Ty serwisow Toyoty jezdzisz, ale mnie zawsze kasowano TYLKO za zarowke ok.gif

Napisano

> ja nie wiem do jakich Ty serwisow Toyoty jezdzisz, ale mnie zawsze

> kasowano TYLKO za zarowke

... a i to nie zawsze.

Napisano

> ... a i to nie zawsze.

no fakt, odkad serwisuje auto w TOYOTA WLOCHY to wymiany zarowek mam w gratisie hehe.gifhehe.gif

Napisano

> no fakt, odkad serwisuje auto w TOYOTA WLOCHY to wymiany zarowek mam

> w gratisie

Za wymianę bezcokołówki w podświetleniu tablicy rej się nie wygłupiali - roboty 30 sekund, żarówka 1 PLN - rozumiesz :-)

Na gratisy w rodzaju HB4 za darmo to nie liczę :-)

Napisano

> dostaną do niego na gwarancji nowe...

Z moich doświadczeń... ASO Fiat, pominę litościwie nazwę i lokalizację.

zlecenie

wymiana zbiornika paliwa

co schrzanili

zgubili jeden kawałek osłony między bakiem a tłumikiem, więc reszta tych blaszanych osłon się telepała i waliła o bak.

sposób naprawy

1. nie mogli się dopatrzyć czego brakuje, więc na jeden podnośnik moje UNO, na sąsiedni .... księgowej ASO. I komisja porównuje konstrukcje... ok, wiedzą czego szukać, zaczynają przeczesywać halę napraw.... bez skutku.

2. wtaczają nówkę sztukę z salonu, hop do góry na podnośnik obok, szybka przekładka, nówka sztuka wraca do salonu.

Napisano

> A gościu do mnie:

> płaci

W moim serwisie Fiata maja podobne podejście i też bardzo mi się to podoba ok.gif Ostatnio w okolicach 21-szej w poczekalni ASO byłem ja i jeszcze dwie osoby. Ja oberwałem na sniegu osłone pod silnikiem, jednemu facetowi zamarzł zamek w starym Palio, a jednej kobitce coś niedomagało z zamknięciem maski. Wszyscy troje nie zapłaciliśmy ani złotówki.

Napisano

I to się nazywa podejście, a nie zdzieranie ze byle pierdołę lub ustalanie idiotycznych cenników wyssanych z palca jak np.: w niektórych zakładach wulkanizacyjnych.

Niedawno byłem w ASO Fiata w Opolu. podjechałem starym Cinquecento 700 mojej Szwagierki. Chodziło mi o to by zdiagnozowali usterki sterowania silnika, bo silnik jeszcze gaźnikowy ale sterowany elektronicznie i podciśnieniowo i jest tam tyle przeróżnych gumowych wężyków, że trudno się w tym połapać.

Bez problemu zdiagnozowali co i jak i też nic nie musiałem płacić, bo trwało to chwilkę, nawet powiedzieli co jest do wymiany i jak sobie z tym samemu poradzić.

Napisano

koszt kabelków pewnie nie jest aż tyak wysoki ale bedziesz miał to w pamięci plus to, ze zadzwoniłes i zaprosili CIe do ASO bez kombinowania i umawiania sie najwcześniej w przyszłym kwartale. Zawsze bedziesz chciał teraz do nich pojechac na przegląd itd i opowiesz jeszcze o dobrej obsłudze kilku znajomym. A koszt tych działań marketingowych = kosztowi kabelków zlosnik.gif

Napisano

> skasować 60PLN zrobiłem bardzo głupią minę, podziękowałem i

> wyszedłem. Kurcze, może jeszcze nie jest tak źle z

he he, niedawno znalazłem w garażu fakturę człowieka, który tam kiedyś trzymał samochód, na wymianę jednej żarówki świateł mijania w Corolli, oczywiście w ASO: 62 PLN hehe.gif

A co do podejścia do klienta, to najlepsze z jakim się spotkałem to było chyba w jednym ASO Daewoo, gdzie mój tata serwisował Nexię i Lanosa. Miałem kiedyś awarię w Lanosie jak pojechałem do rodziców 300km. Chłopaki dzień przed wigilią do późnej nocy grzebali się w moim aucie mimo że na zapleczu mieli już przygotowaną "wigilię". zlosnik.gif No ale fakt, że najpierw źle zdiagnozowali usterkę jako pompę wody, wymienili rozrząd z pompą, a nadal coś terkotało. Wtedy dopiero doszli, że to alternator. Elektryk walczył z tym alternatorem do późna, a potem, przez wcześniejszą błędną diagnozę policzyli taką kwotę, że samego rozrządu bym normalnie za tyle nie zrobił. Nie wiem czy mieli jeszcze potem siłę i czas na kolację wigilijną.

Napisano

w salnie hondy, gdzie serwisuje auto pomalowali mi zderzk za darmo bo stwierdzili, że już i tak dużo nerwów kosztowała mnie ta parkingowa pamiątka po innym aucie. Strzeliłem karpia, który trzymał mnie przez najbliższe dwa dni. spineyes.gif. Przy przeglądzie też dostałem duży rabacik. Ogólnie moim następnym autem będzie zowu honda wink.gif

Napisano

> he he, niedawno znalazłem w garażu fakturę człowieka, który tam

> kiedyś trzymał samochód, na wymianę jednej żarówki świateł

> mijania w Corolli, oczywiście w ASO: 62 PLN

Pffff... Mnie w Chevrolecie skasowali 105zł czy jakoś tak.

> A co do podejścia do klienta, to najlepsze z jakim się spotkałem to

> było chyba w jednym ASO Daewoo, (...)

Ja serwisowałem Lanosa w ASO gdzie mogłem zostawić i odebrać samochód o dowolnej porze. Po prostu stróż przyjmował i wydawał auta gdy ASO było zamknięte. Kiedyś odebrałem auto o 1 w nocy.

Napisano

Aso Mazdy AZ na puławskiej w warszawie.

Zachciało mi się kręcić przy przepustnicy. Efekt - zgubiona śróbka od mocowania czujnika położenia przepustnicy + odcięcie zapłonu przy 1500 obr/min. Mechanikiem chyba nie będę 270751858-jezyk.gif

Zrobili za free w ramach wcześniejszej regulacji zapłonu smile.gif

a i tak do ASO nie jeżdże zlosnik.gif chyba, że na wycenę dla ubezpieczyciela

Pozdro.

Napisano

ASO Daewoo na Żeraniu - AutoCentrum - naciągnęli pasek alternatora w Matizie, bo piszczał (był poluzowany) - za darmo, nic nie chcieli, życzyli miłego dnia smile.gif W stacji obsługi FeuVert - kontrola naciągu paska 45 zł!!!

Napisano

> Wczoraj służbowy i30 zaczął jakoś dziwnie klekotać i zapaliła się

> kontrolka check engine.

> płaci. Kurcze, może jeszcze nie jest tak źle z

przy tych wszystkich ochach i achach kącikowiczów ja upatrywał bym w tym drugiego, ukrytego dna, szczególnie wobec takich nowinek technicznych... gratis dostałeś kable i pewnie coś starego, co było potrzebne do drugiego auta hehe.gif może się mylę, ale to samo życie przecież...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.