Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamieniać Nexie na Lanosa ?

Featured Replies

Napisano

cały czas biję się z myślami zlosnik.gif

Nexie mam 1996 r z gazem,

jakoś ze 2 lata temu zrobiłem hamulce przód+tył komplet wszystko

rozrząd, amory i sprężyny.

w tych autach takie wymiany są śmiesznie tanie, więc z tym generalnie nie ma problemu, leczzzzzzz czy warto wymieniać archaiczny samochód nie nieco mniej archaiczny.

trafił się lanos 2000r z klima (tylko nie wiem czy sprawna haha) i LPG za 5500 zł - blachowkrętów ponoć nie ma swiety.gif

Nexii chcę się pozbyć głównie dlatego, że ma już 14 lat i zaczyna być to widać na blacharce, mechanicznie jest ok, ale za np 2 lata nie wezmę już za nią żadnych pieniędzy bo pewnie będzie zjedzona food.gif przez mulher.gif

A takim lanosem pokulałbym się ze 3-4 lata i wtedy gdy perspektywy będą inne kupił coś nowszego hmm.gif

Napisano

Lanos jest o klasę lepszy. Ale Nexia jakoś tak lepiej się odpychała i mniej paliłahehe.gif

Mówię to jako właściciel Nexii 1,5 8v golas, a potem lanosa 1.6 DOHC full wypas.

Najgorsze w nexii było:

brak wspomagania.

Deska i plastiki ulegające biodegradacji - zaczęły kruszyć się przy dotykaniu. Wszystko skrzypiało, odpadało itp.

Korozja. Nexię trzeba było dwa razy lakierować - dopiero wtedy przestała rdzewieć i wymagać co roku kilkunastu zaprawek.

Hamulce pordzewiały i zaczęły się problemy (miałem podobno te gorsze zaciski)

Ale silnik był cool. Ładnie pracował, świetnie się odpychał i nie widać było po nim upływu czasu.

W lanosie deka była w miarę OK, silnik całkiem całkiem, oprócz wiekszego spalania, żłopania oleju to był całkiem całkiem hehe.gif

Nic nie rdzewiało, niewiele skrzypiało, klima działała, wspomaganie działało. Zawieszenie delikatnie lepsze niż w nexii.

Dopiero Nubira okazała się samochodem na jako takim poziomie.

Napisano

> trafił się lanos 2000r z klima (tylko nie wiem czy sprawna haha) i LPG za 5500 zł - blachowkrętów

Jak w dobrym stanie to bym zmienił.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Moim zdaniem już teraz ciężko Ci będzie sprzedać Nexie za jakiekolwiek pieniądze.

Napisano

> A takim lanosem pokulałbym się ze 3-4 lata i wtedy gdy perspektywy będą inne kupił coś nowszego

odłóż te parę tysi , dozbieraj przez te 3-4 lata i kup coś dużo nowszego

skoro Nexii nic nie dolega to szkoda oddawać za psi pieniądz wink.gif

HanYs

Napisano

jeździłem i Nexią i Lanosem i powiem szczerze, że lepiej jeździło mi się Nexią, mimo że była wersja golas nawet bez wspomagania a Lanos był w najbogatszej wersji. Po prostu Nexia to wygodniejszy samochód. Ale porównuję auta, które miały 5-8 lat gdy nimi jeździłem. W przypadku 14-sto letniej Nexii i 10-cio letniego Lanosa brałbym po prostu to co jest w lepszym stanie dającym nadzieje w miarę bezproblemowej eksploatacji.

Napisano

Brać lanosa. Za tą cenę z gazem to grzech nie wziąć.

Jak nie bierzesz, daj namiar.

Napisano

> cały czas biję się z myślami

> Nexie mam 1996 r z gazem,

> jakoś ze 2 lata temu zrobiłem hamulce przód+tył komplet wszystko

> rozrząd, amory i sprężyny.

Zależy co masz na dzień dobry do zrobienia w Lanosie, bo jeśli Nexią bezstresowo przejeździsz bez dokładania 2-3 lata, a w Lanosa trzeba będzie włożyć 2k w rozrząd, zawieszenie i hamulce to już sam musisz policzyć czy warto...

Lanos na pewno jest nowszą konstrukcją, bezpieczniejszy, mniej podatny na rdzę (bo nowszy)...

Mnie się Nexią jeździ super w największe mrozy paliła od pierwszego, mimo tygodniowego postoju, silnik jakby żwawszy niż w Lanosie, pakowny bagażnik (sedan), tanie części, auto 'przezroczyste' dla złodziei...

Ani Nexii ani Lanosa nie sprzedasz za żadne normalnie pieniądze, więc ten argument jest trochę mniej ważny...

Napisano

>, auto

> 'przezroczyste' dla złodziei...

zagalopowałeś się. Nexia mojego ojca została skradziona.

Napisano
  • Autor

> zagalopowałeś się. Nexia mojego ojca została skradziona.

10 lat temu ? smile.gif

Napisano

> 10 lat temu ?

7 albo 8, nie pamiętam dokładnie

Napisano

> A takim lanosem pokulałbym się ze 3-4 lata i wtedy gdy perspektywy będą inne kupił coś nowszego

A taką Nexią się pokulasz jeszcze ze 2-3 lata, nie wkładając w nią prawie nic... IMHO nie ma sensu zmieniać znanego, zrobionego złoma na złoma nieznanego... I jeszcze do tego dopłacać.

A Laniego możesz wziąć na handel zeby.GIF Jak koledzy mówią, że cena dobra...

Napisano

ja osobiście bym z deszczu pod rynne nie chciał wpadać...

jeździj nexią i ciesz się z bezawaryjnej jazdy ok.gif

Napisano

> odłóż te parę tysi , dozbieraj przez te 3-4 lata i kup coś dużo nowszego

> skoro Nexii nic nie dolega to szkoda oddawać za psi pieniądz

> HanYs

Z tym ze za 3-4 lata to nie weźmie za Nexie nawet psich pieniędzy.

Napisano

> Dopiero Nubira okazała się samochodem na jako takim poziomie.

Fakt, Nubira to ma zawieszenie pancerne, a silniki (1.6 16v identyko jak w Lanosie) to już zuepłnie oleju nie biorą grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Fakt, Nubira to ma zawieszenie pancerne, a silniki (1.6 16v identyko jak w Lanosie) to już zuepłnie

> oleju nie biorą

Po wstawieniu tulejek od Audi i Forda zawieszenie jest pancerne, z tyłu niezależne, w porównaniu z belką skrętną w wyżej wymienionych - bajka.

Poza tym jest znacznie cichsza w środku i wygodniejsza.

Może to kwestia, ze moja była sprowadzona z zachodu i tam robili je lepsze niż u nas.

Napisano

> Może to kwestia, ze moja była sprowadzona z zachodu i tam robili je lepsze niż u nas.

Tam nie robili ich wcale grinser006.gif

Napisano

> Z tym ze za 3-4 lata to nie weźmie za Nexie nawet psich pieniędzy.

teraz weźmie tylko psie zlosnik.gif

przynajmniej wykorzysta auto maksymalnie ok.gif

HanYs

Napisano

Jeździj tą nexia,wiesz przynajmniej co masz.

Kupisz lanosa tanio i znowu będziesz bawić się we wszystkie wymiany...

Nie ma to zbytnio sensu,nie psuje się to nie zmieniaj auta na siłe.

Napisano

> Może to kwestia, ze moja była sprowadzona z zachodu i tam robili je lepsze niż u nas.

Chyba z Dalekiego Wschodu, jak moja.

Napisano

> Moim zdaniem już teraz ciężko Ci będzie sprzedać Nexie za jakiekolwiek pieniądze.

Ruskie skupują.... smile.gif

Napisano

> Z tym ze za 3-4 lata to nie weźmie za Nexie nawet psich pieniędzy.

A teraz weźmie może ze 3k jeśli jest naprawdę w super stanie... Dajcie spokój, cena sprzedaży nie jest tu argumentem. Na paliwo wydasz 4x tyle...

Wartość takiego auta zależy od tego ile km się nim zrobi bez inwestycji. Jeśli jest zrobione wszystko tak, że wystarczy na 3 lata to pojeździć tyle, a potem dać komuś za skrzynkę piwo.gif. Niech się uczy mechaniki... biglaugh.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> cały czas biję się z myślami

> Nexie mam 1996 r z gazem,

> jakoś ze 2 lata temu zrobiłem hamulce przód+tył komplet wszystko

> rozrząd, amory i sprężyny.

> w tych autach takie wymiany są śmiesznie tanie, więc z tym generalnie nie ma problemu, leczzzzzzz

> czy warto wymieniać archaiczny samochód nie nieco mniej archaiczny.

> trafił się lanos 2000r z klima (tylko nie wiem czy sprawna haha) i LPG za 5500 zł - blachowkrętów

> ponoć nie ma

> Nexii chcę się pozbyć głównie dlatego, że ma już 14 lat i zaczyna być to widać na blacharce,

> mechanicznie jest ok, ale za np 2 lata nie wezmę już za nią żadnych pieniędzy bo pewnie będzie

> zjedzona przez

z tego co patrzyłem za dobrego Laniego trzeba troszkę wyłożyć bo reszta to kupa po makowcu że tak powiem tongue.gif trzeba liczyć z 9 kafli za dobrego Laniego bo blacharka może być ok wszystko ładnie pięknie a okaże się że np silnik będzie do remontu itp. Może i ceny się z lekka zmieniły ale wychowałem się a tej marce i ogarniam tą kuwetę zlosnik.gif patrz czy czasem to nie handlowcy bo niezłe przekręty potrafią robić grinser006.gif

Pozdrawiam Wieczor90 biglaugh.gif

Napisano

> z tego co patrzyłem za dobrego Laniego trzeba troszkę wyłożyć bo reszta to kupa po makowcu że tak

> powiem trzeba liczyć z 9 kafli za dobrego Laniego bo blacharka może być ok wszystko ładnie

> pięknie a okaże się że np silnik będzie do remontu itp. Może i ceny się z lekka zmieniły ale

> wychowałem się a tej marce i ogarniam tą kuwetę patrz czy czasem to nie handlowcy bo niezłe

> przekręty potrafią robić

> Pozdrawiam Wieczor90

9 kola to chyba za lanosa ze zlota hehe.gif

Napisano

> to ten sie chyba z choinki urwał:

> http://www.allegro.pl/item1011651150_seat_cordoba_vario_1_6_sr_kombi_2001_mod_salon.html

Z choinki to sie chyba urwal ten co sprzedaje zlosnik.gif

Ponad 20tys za 10 letni auto z dychawicznym silnikem screwy.gif

Ale zapomnialem ze Seat to prawie jak VW hehe.gif

Napisano
  • Autor

> 9 kola to chyba za lanosa ze zlota

Z garażem zlosnik.gif

Napisano

> Sorki za mały OT, ale co to jest Quote:

> NAWIEW-TRONIK

> ?

Bahahahaah hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Czego to ludzie nie wymysla zlosnik.gif

Napisano

> z tego co patrzyłem za dobrego Laniego trzeba troszkę wyłożyć bo reszta to kupa po makowcu że tak

> powiem trzeba liczyć z 9 kafli za dobrego Laniego bo blacharka może być ok wszystko ładnie

> pięknie a okaże się że np silnik będzie do remontu itp. Może i ceny się z lekka zmieniły ale

> wychowałem się a tej marce i ogarniam tą kuwetę patrz czy czasem to nie handlowcy bo niezłe

> Pozdrawiam Wieczor90

Ja kupiłem za 5500 zł z 1998 roku z przebiegiem 194000km bez rdzy w dobrym stanie jak na taki wiek, bo samochód wtedy miał 11 lat i na tyle wyglądał.

Napisano

> Pozdrawiam Wieczor90

Żeby kupować Łajnosa za 9 kafli to trzeba być zdrowo screwy.gif

Napisano

> Żeby kupować Łajnosa za 9 kafli to trzeba być zdrowo

Za jednego nie warto dać nawet 3k, a za innego można zapłacić i 9k. Kwestia stanu, rocznika, wyposażenia...

No chyba, że największą wartością auta ma być "współczynnik lansu", to wtedy rzeczywiście nie warto. Szału pod remizą nie zrobi a i "somsiad co ma ałdi 80" też spojrzy pogardliwie.

Napisano

> Sorki za mały OT, ale co to jest Quote:

> NAWIEW-TRONIK

> ?

Automatyczny nawiew? smile.gif

Napisano

Trzeba być zdrowo screwy.gif , żeby pisać takie komentarze. Dałem 9000 za Lanosa z 2001r. (pierwsza rejestracja 2002r.) 1,6SX i uważam nadal, że lepszego auta za te pieniądze w mojej okolicy kupić się nie dało.

Napisano

faktycznie lepiej za to kupić np. golfa IV z 98roku z przebiegiem 400kkm i po kilku dzwonach

akurat w przypadku lanosów nie kupiłbym takiego za 3-4tysie bo to długo nie pojeździ...a za zadbane właściciele krzyczą dosyć sporo, tym bardziej jak jest to pierwszy właściciel, przebieg w okolicach 100kkm (jazda do kościoła) i pełne wyposażenie lanosowe włącznie z gazem

wiesz to samo można powiedzieć np. o CC i Tico za 3tysie...że tylko idioci wydają 3tysie na takie coś, skoro można kupić za to np. passata B3

Napisano

Lanosem 1.5 8V LPG zrobilem 240 tys km i to byl najlepszy samochod brawo.gifjaki do tej pory mialem nigdy mnie nie zawiodl w odroznieniu od VW golfa 1.9 TDI

Skody octavi 1.6 LPG

Forda Focusa 1.6 LPG

Bardzo zle zrobilem ze go zamienilem na niemiecka technologie......

Napisano

wydasz 9 tys i jezdzisz.... a nie jak jak zamienilem na niemiecka technologie i ciagle cos musze robic... i ciagle mnie te niemieckie gowna zaskakuja...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.