Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki fotelik samochdowy ???

Featured Replies

Napisano

Witam

I sie zapytam jaki zapodać fotelik samochodowy dla dziecka 5 letniego o wadze 22 kg i wzroście 112 cm ????

Co kupić sprawdzonego i dobrego byle co mnie nie interesi w końcu chodzi o bezpieczeństwo.

Napisano
  • Autor

> Archiwum. Było wiele razy.

no wiem ze bylo ale czytać tego wszystkiego jakos nie mam czasu a moze ktos podpowie szybko na co patrzec i czym sie kierowac smile.gif

Napisano

Mamy coś takiego Maxi-Cosi

i sobie chwalimy ok.gif

W testach też wypada nieźle.

Napisano

> Mamy coś takiego Maxi-Cosi

My też mamy taki i też chwalimy ok.gif

Napisano

Cybex Solution

Ma dobre wyniki testow.Zaglowek mozesz sobie regulowac.

Jak dla mnie super.Mloda tez nie narzeka smile.gif

Napisano

> no wiem ze bylo ale czytać tego wszystkiego jakos nie mam czasu

pad.gif odpowiedzi się powielają wszędzie te same, tu będzie to samo i i tak to przeczytasz smirk.gif i wcześniej czy póxniej mimo, ze padną nazwy ze 4 firm zapytasz: a co sądzicie o recaro skromny.gif

> a moze ktos podpowie szybko na co patrzec i czym sie kierowac

pisałeś: bezpieczeństwem? to idź na autofoteliki kliknij na testy, wybierz sortowanie według bezpieczeństwa i kup najbezpieczniejszy o ile jest dostepny w Polsce smirk.gif jak pamiętam ze swoich poszukiwań to był casualplay protector i cybex solution

Napisano

> ... i kup najbezpieczniejszy o ile jest dostepny w Polsce

Polecam kupowac fotelilki na Niemiecim ebay. Czesto sa sporo tansze niz u nas. Ja np kupilem NOWY Recaro za 71Euro + wysylka 19Euro razem wyszlo 90Euro (360zł). W polsce ten fotelik kosztuje 739zł (allegro).

Napisano

> Cybex Solution

> Ma dobre wyniki testow.Zaglowek mozesz sobie regulowac.

> Jak dla mnie super.Mloda tez nie narzeka

mamy i młoda zadowolona nie marudzi na długich odcinkach

Napisano

> Recaro za 71Euro + wysylka 19Euro razem wyszlo 90Euro (360zł). W polsce ten fotelik kosztuje

> 739zł (allegro).

uhm, takie tanie, bo zostały zbesztae przez ADAC w testach, nie wiem, czy wiesz hmm.gifno.gif

Napisano

> Co kupić sprawdzonego i dobrego byle co mnie nie interesi

kup cokolwiek

jeśli chodzi o bezpieczeństwo to jakikolwiek poddupnik spełnia dokładnie taką samą rolę i każdy spisze sie tak samo

Napisano

> kup cokolwiek

> jeśli chodzi o bezpieczeństwo to jakikolwiek poddupnik spełnia dokładnie taką samą rolę i każdy

> spisze sie tak samo

Też tak uważam. Jesli fotelik jest tego typu ze. jako zapięcia dziecka używa się pasów samochodu to po co przepłacać? Grunt żeby był wygodny. Co innego takie dla mniejszych dzieci, które maja swoje własne pasy - tu nawet markowi producenci mają problemy z bezpieczeństwem jak pokazał ostatnio TVN (Chicco)- czyli tez wychodzi na to ze nie zawsze warto przeplacać- wszędzie chińska jakość hehe.gif. Bo prawie we wszyskich produktach nawet najdrozszych z reguły maczają swe żółte ręce ci mali chinczycy. smile.gif A firmy tylko nalepiaja swoje nalepki i się z klientów nabijają ze jeszcze wierzą w ich jakość i płacą...

Napisano

> uhm, takie tanie, bo zostały zbesztae przez ADAC w testach, nie wiem, czy wiesz

Niewiem czy wiesz ale Recaro ma kilka (lub kilknascie) modeli fotelikow i niektore wypadaja dobrze inne zle.

Co nie zmienia faktu ze ogolnie foteliki czesto sa sporo tansze niz w polsce.

Napisano

> Witam

> I sie zapytam jaki zapodać fotelik samochodowy dla dziecka 5 letniego o wadze 22 kg i wzroście 112

> cm ????

> Co kupić sprawdzonego i dobrego byle co mnie nie interesi w końcu chodzi o bezpieczeństwo.

Ja przegapiłem jeden szczegół, poniewaz moja mała przejedzie max 15 min bez zaśnięcia to jazda w foteliku którego nie mozna rozłożyć ( w podstawie jest wysuwany dystans) jest tragedią, w czasie jazdy cały czas trzeba trzymać jej głowę na wypadek jakiegokolwiek hamowania, i niestety ale musze zmienić fotelik

buu.gifsciana.gif

Napisano

> Niewiem czy wiesz ale Recaro ma kilka (lub kilknascie) modeli fotelikow i niektore wypadaja dobrze

> inne zle.

zgadza się ok.gif

> Co nie zmienia faktu ze ogolnie foteliki czesto sa sporo tansze niz w polsce.

tu też nie zaprzeczam. ok.gif Chodzi mi tylko o fakt, że niektóre miały wręcz tragiczne oceny od ADAC (zresztą nie tylko recaro, a chicco też) i prawdę powiedziawszy, nie wiem, które są dobre, a które nie, bo ie wszystkie są testowane. Taka ruska ruletka niewiem.gif.

Chyba że wiesz dokładnie, że te, który kupiłeś był akurat testoway i jest ok hmm.gifok.gif

Napisano

> zgadza się

> tu też nie zaprzeczam. Chodzi mi tylko o fakt, że niektóre miały wręcz tragiczne oceny od ADAC

> (zresztą nie tylko recaro, a chicco też) i prawdę powiedziawszy, nie wiem, które są dobre, a

> które nie, bo ie wszystkie są testowane. Taka ruska ruletka .

> Chyba że wiesz dokładnie, że te, który kupiłeś był akurat testoway i jest ok

możesz pokazać te "tragiczne" wyniki recaro ?

bo chyba wszystkie łapią się powyżej średniej icon_rolleyes.gif

mój stp (bliźniak recaro young sport) ma chyba 3pkt na 4

co daje mu pozycję w pierwszej dziesiątce

a na 12 pozycji, 5 zajmują właśnie foteliki z grupy recaro

a co do podkładek, to w materiale TVNu było ładnie pokazane,

po co są właśnie rozbudowane boki w fotelikach do 36kg

Napisano

Jak masz ISOFIX to kup fotelik z uchwytem ISOFIX

Wtedy podczas zderzenia Dziecka nie przygniata ciężar fotelika, jak to ma miejsce w zwykłych konstrukcjach. Dodatkowo przy zderzeniach bocznych dziecko z fotelikiem nie leci w bok, lecz jest utrzymywane przez uchwyt ISOFIX.

Ja kupiłem Recaro Monza Seatfix

Napisano

> możesz pokazać te "tragiczne" wyniki recaro ?

ostatni test ADAC:

test adac

befriedigend - przetłumaczyć? hmm.gif

a powiem szczerze, że test w tv z 2008 pamiętam dokładnie, tam było jeszcze gorzej no.gif

EDIT:

tu kolejny "powyżej średniej":

recaro fotelik

szukac dalej? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ja kupiłem Recaro Monza Seatfix

naprawdę nie trzeba długo szukać, żeby sprawdzić, czy dany fotelik był testowany czy nie, szczególnie, jeśli się kupuje drogi fotelik:

recaro monza seatfix

szczególnie test auto motor und sport wyszedł nie za dobrze.

Tłumacząc:

"przeciążenia głowy nie duże, jednak podwyższony poziom HIC (nie wiem co to), dlatego zabezpieczenie głowy tylko średnie, to samo tyczy się szyi i torsu no.gif"

Napisano

> ostatni test ADAC:

> test adac

> befriedigend - przetłumaczyć?

> a powiem szczerze, że test w tv z 2008 pamiętam dokładnie, tam było jeszcze gorzej

> EDIT:

> tu kolejny "powyżej średniej":

> recaro fotelik

> szukac dalej?

OK, może nie są powyżej średniej (przynajmniej w tym teście)

ale też nie jest tragicznie

wszystkie są w grupie "zadowalające", z czego jeden ma plus za bezpieczeństwo

jeden jest w grupie dobre

więc do "tragedii" to chyba daleko grinser006.gif

tragicznie to można powiedzieć o fotelikach którym urywały się pasy, czy mocowanie isofix

Napisano

> mamy i młoda zadowolona nie marudzi na długich odcinkach

Potwierdzam zadowolenie mojego synka z tego fotela i polecam zakup! Wg testow jest bardzo bezpieczny. Poza tym rozklada sie i latwo zdemontowac oparcie kiedy dziecko podrosnie.

Napisano

Wiesz, z testami, szczególnie w czasopismach motoryzacyjnych jest tak, że wynik często zależy od tego kto płaci za testy..

Uważam, że RECARO jako producent foteli sportowych i wyczynowych zna się na rzeczy..

Napisano

> tragicznie to można powiedzieć o fotelikach którym urywały się pasy, czy mocowanie isofix

no to pradwa - ale jakoś spodziewałem się więcej po recaro niewiem.gif

Napisano

> Wiesz, z testami, szczególnie w czasopismach motoryzacyjnych jest tak, że wynik często zależy od

> tego kto płaci za testy..

no tym bardziej dziwi taki wynik recaro grinser006.gif

ogólnie z testami jest ciężko, sprawdzają tylko zagraniczne produkty. Nie znalazłem ani jednego polskiego testu fotelików, w których występowałby np. coneco icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jak masz ISOFIX to kup fotelik z uchwytem ISOFIX

...słuszność

...ja 3 miechy temu taki sam model też ale bez "isofiksa" niestety, na plus: łatwe "zapinanie", regulowany zagłówek, pompowana poduszka pod głowę - sprawdza się w dłuższych podróżach jak mały śpi., jest lekki i nie ogranicza za bardzo ruchów dziecka.

Napisano

> Wiesz, z testami, szczególnie w czasopismach motoryzacyjnych jest tak, że wynik często zależy od

> tego kto płaci za testy..

> Uważam, że RECARO jako producent foteli sportowych i wyczynowych zna się na rzeczy..

tyle że z tego co wiem, to recaro nie robi fotelików grinser006.gif

gdzieś wyczytałem, że to właśnie stm Storchenmuhle, robi foteliki dla nich, a myślałem że jest odwrotnie

Quote:

RECARO strengthens its newest field of business, “child seating” by taking over the German traditional company “Storchenmuhle”.

firma Storchenmuhle istnieje od 49 roku

Napisano

Ale zauważ, że Monza była testowana przez ADAC bez systemu ISOFIX a i tak wypadła nieźle.

Napisano

OKi, ale skoro decyduje się firmować coś swoją nazwą to raczej powinna byc pewna produktu

Napisano

> Ale zauważ, że Monza była testowana przez ADAC bez systemu ISOFIX a i tak wypadła nieźle.

właśnie ten test jest pomieszany, bo są wszystkie grupy wiekowe spineyes.gif

do tego część jest z isofoxem, część bez

monza z isofixem będzie bezpieczniejsza, bo fotelik nie dociska dziecka do pasów, jest też stabilniejszy

mój jest podobny do monzy, ale ma swoje pięciopunktowe pasy dla dzieci do 18kg

niestety nie mam isofixa w aucie frown.gif

Napisano

> OKi, ale skoro decyduje się firmować coś swoją nazwą to raczej powinna byc pewna produktu

waytogo.gif

tylko taka ciekawostka wink.gif

Napisano

> to idź na autofoteliki kliknij na testy,

byłem na autofoteliki.pl, nie widzę zakładki testy...możesz powiedzieć, gdzie tego szukać?

Napisano

> byłem na autofoteliki.pl, nie widzę zakładki testy...możesz powiedzieć, gdzie tego szukać?

sorry ok.gif z autofotelików próbowałem zamówić i stąd podanie nazwy z automatu (nawiasem zamówiłem fotelik, który był na stronie i dowiedziałem się, że wyszedł już z oferty a nowego moelu nie mają - uzyskanie tego info trwało i dostałem je tylko dlatego że zacząłem dzwonić i się pytać co z zamówieniem)

chodziło mi o rezultay testów z tabelek na fotelik.info, samych testów szukałem na stronach adac http://www1.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/tab.asp

i paru innych: http://www.turvatoolid.com/index.php?id=10631

Napisano

> Jak masz ISOFIX to kup fotelik z uchwytem ISOFIX

> Wtedy podczas zderzenia Dziecka nie przygniata ciężar fotelika, jak to ma miejsce w zwykłych

> konstrukcjach. Dodatkowo przy zderzeniach bocznych dziecko z fotelikiem nie leci w bok, lecz

> jest utrzymywane przez uchwyt ISOFIX.

Monze ISOFIX użytkuje od ponad roku. Estetycznie to pierwsza liga. Ergonomia też na wysokim poziomie. Ale...

W jakimś porównaniu/teście zwrócono uwagę, że plastikowe ucho utrzymujące pas w jego górnym położeniu podczas wypadku zwyczajnie się zrywa. Powoduje to rzekomo opłakane konsekwencje no.gif

Natomiast osobiście zirytowała mnie jakość wykoanania modułu ISOFIX - jedno z zapięć było zbyt słabo wyfrezowane, do tego palastkiowa osłona nieodpowiedniej długości i mocowanie (jedna z płóz) za żadne skarby nie chciała dać się zamocować. Wyciąganie i zakałdanie fotelika było koszmarem. Dopiero własna inwencja (pilnik + inne tulsy) cokolowiek poprawiła.

Konkludując - w tej strefie cenowej za dużo wpadek jak dla mnie. Chociaż po raz kolejny i tak bym go wybrał bo jest naprawde ładny i wygodny.

Napisano

MOze coś masz z uchwytem ISOFIX w aucie? U mnie zarówno w Astrze H jaki i Zafirze B montaż jest bajecznie prosty...

Co do górnego ucha - ważne jest aby opuścić na max górne mocowanie pasów, aby szło praktycznie prostopadle do fotelika... I to nie tylko w tym foteliku, ale w każdym z tego przedziału wagowego..

• 5 miesięcy później...
Napisano

Odgrzeje kotleta grinser006.gif

Przyszla i u mnie pora na zakup fotelika.

Co sadzicie o tych uniwersalnych 9-36kg.

W sklepie rozmawialem to podobno w klasie 9-18 to bez roznicy, roznica moze byc w komforcie dla wiekszego dziecka, aczkolwiek tez nie zawsze hmm.gif

Ja rozwazam Recaro Young sport - calkiem fajnie to wyglada i kolega ma taki i jest zadowolony po roku, w necie tez ma dobre opinie.

53127963991442.jpg

Jest jeszcze Cybex Pallas, niby lepsze rezultaty w testach:

65127955145994.jpg

Dla mnie na raize jedyne minusy takich fotelikow to mocno ograniczony lub brak regulacji kata oparcia oraz brak fotelikow pod IsoFix tongue.gif

Napisano

> Dla mnie na raize jedyne minusy takich fotelikow to mocno ograniczony lub brak regulacji kata

> oparcia oraz brak fotelikow pod IsoFix

dlatego kupiłem 9-18 i potem dwa 15-36, w zakresie 9-36 z rok temu z isofixem był tylko jeden fotelik inglesina mille migilia, z 15-36 mam jeden z isofixem (jane indy plus team) i drugi z amerykańskim odpowiednikiem isofixa czyli "latch"em (sunshinekids monterey), jane ma przesuwane siedzisko i imituje to rozkładanie, ten amerykaniec ma z kolei pochylane oparcie

Napisano

> dlatego kupiłem 9-18 i potem dwa 15-36, w zakresie 9-36 z rok temu z isofixem był tylko jeden

> fotelik inglesina mille migilia, z 15-36 mam jeden z isofixem (jane indy plus team) i drugi z

> amerykańskim odpowiednikiem isofixa czyli "latch"em (sunshinekids monterey), jane ma

> przesuwane siedzisko i imituje to rozkładanie, ten amerykaniec ma z kolei pochylane oparcie

no tak, ale w sumie kupiles 3szt grinser006.gif, jak rozumiem, glownym powodem byla mozliwosc rozkladania ? Tyle, ze w slepie mi gosc powiedzial, ze rozkladane to sa przewaznie tylko 9-18 hmm.gif Czy to rozkladanie na prawde sie przydaje ?

Ktorys z 9-36 tez to mial, ale z restrykcja ze tylko dla dziecka do 18kg...

Napisano

> no tak, ale w sumie kupiles 3szt

jak sie ma 2 dzieci to wcześniej czy poźniej musiałem stąd łatwiej było mi wybrać takie roziwązanie

Napisano

> rozkladanie na prawde sie przydaje ?

zależy czy dziecko zasypia w czasie jazdy czy nie ( głowa lata wtedy przy kazdym hamowaniu), jak swój kupowałem to też chcialem rozkładany, ale zapomniałem że jeszcze powinien mieć taki wysuwany dystans, ale z tym sobie poradziłem poprzez dobranie odpowiedniego rękodzieła zastępczego ok.gif

Napisano

> zależy czy dziecko zasypia w czasie jazdy czy nie ( głowa lata wtedy przy kazdym hamowaniu), jak

> swój kupowałem to też chcialem rozkładany, ale zapomniałem że jeszcze powinien mieć taki

> wysuwany dystans, ale z tym sobie poradziłem poprzez dobranie odpowiedniego rękodzieła

> zastępczego

Po przymiarkach, dyskusji ze sprzedajcym stanelo na Pallas'ie, o takim :

87127955151230.jpg

Jakby ktos szukal fotelika w Wawie, to polecam sklep http://www.autofoteliki.pl/, na forum (Subaru) mozna dostac spore znizki ok.gifok.gif

Napisano

> Odgrzeje kotleta

> Przyszla i u mnie pora na zakup fotelika.

> Co sadzicie o tych uniwersalnych 9-36kg.

> W sklepie rozmawialem to podobno w klasie 9-18 to bez roznicy, roznica moze byc w komforcie dla

> wiekszego dziecka, aczkolwiek tez nie zawsze

> Ja rozwazam Recaro Young sport - calkiem fajnie to wyglada i kolega ma taki i jest zadowolony po

> roku, w necie tez ma dobre opinie.

> Jest jeszcze Cybex Pallas, niby lepsze rezultaty w testach:

> Dla mnie na raize jedyne minusy takich fotelikow to mocno ograniczony lub brak regulacji kata

> oparcia oraz brak fotelikow pod IsoFix

Ja rok temu zdałem się na dziecko (w końcu ono ma w nim jeździć grinser006.gif) - mała wybrała dokładnie taki sam, jak na pierwszej fotce. Kolorystycznie nijak nie pasuje do samochodu, ale jej się spodobał i nie chciała w sklepie z niego wyjść, więc... kupiłem biglaugh.gif.

Po ponad roku eksploatacji jestem zadowolony, córcia z resztą też waytogo.gif

Chyba jest wygodny (mała wytrzymuje w nim prawie 800 km bez postoju grinser006.gif), a dla mnie jest łatwy w utrzymaniu w czystości. Jedynie co poprawiałem, to boczne styropiany przy zagłówku, bo się odkleiły (niechcący się oparłem i odpadły tongue.gif). Po przyklejeniu porządnym klejem wszystko się trzyma jak należy.

Napisano

> no tak, ale w sumie kupiles 3szt , jak rozumiem, glownym powodem byla mozliwosc rozkladania ?

> Tyle, ze w slepie mi gosc powiedzial, ze rozkladane to sa przewaznie tylko 9-18 Czy to

> rozkladanie na prawde sie przydaje ?

mnie się przydawało jak jechaliśmy na noc nad morze

wtedy mały "leży" a nie kiwa się na siedząco

też mam trzy foteliki i chyba jest to najlepsze rozwiązanie

choć niekoniecznie najtańsze

mam odpowiednik tego recaro, choć miałem kupować monze

to jest bardzo fajny fotelik na krótkie trasy, mój smyk sam już do niego wsiada i wysiada

do tego 9-18 nie miał szans

w sumie używamy nad obu, na dłuższe trasy stary 9-18, do kręcenia się na miejscu w drugim aucie żona ma ten nowszy STM Starlight

starlight-sp-blue-patterned.jpg

Napisano

> mnie się przydawało jak jechaliśmy na noc nad morze

> wtedy mały "leży" a nie kiwa się na siedząco

> też mam trzy foteliki i chyba jest to najlepsze rozwiązanie

> choć niekoniecznie najtańsze

> mam odpowiednik tego recaro, choć miałem kupować monze

> to jest bardzo fajny fotelik na krótkie trasy, mój smyk sam już do niego wsiada i wysiada

> do tego 9-18 nie miał szans

> w sumie używamy nad obu, na dłuższe trasy stary 9-18, do kręcenia się na miejscu w drugim aucie

> żona ma ten nowszy STM Starlight

Dlatego m.in po obejrzeniu Recaro wybor padl na Pallasa, Recaro ma sztywna konstrukcje i nie da sie jej rozkladac, jest jedynie mozliwosc podwyzszenia przodu ale to w zasadzie nic nie daje. Po za tym sprzedawca twierdzil, ze tak naprawde fotelik jest do 25 kg, poniewaz mimo regulacji jest on zbyt maly w pozniejszym wieku.

Odnosnie odpowiednika, to podobno o owa firma wypuscila ten fotelik a Recaro jedynie uszylo tapicerke wink.gif

Napisano

> Odnosnie odpowiednika, to podobno o owa firma wypuscila ten fotelik a Recaro jedynie uszylo

> tapicerke

Odnośnie odpowiednika, to oba foteliki są robione przez tą samą fabrykę, a odpowiednik (Storchenmuhle) różni się od Recaro tylko tapicerką właśnie (materiałem).

Napisano

> Odnośnie odpowiednika, to oba foteliki są robione przez tą samą fabrykę, a odpowiednik

> (Storchenmuhle) różni się od Recaro tylko tapicerką właśnie (materiałem).

dokładnie Storchenmuhle jest producentem, robi fotelik pod swoją marką i dla recaro pod ich nazwą

różnią się obiciami (recaro ma fajny welur wink.gif), oraz gadżetami, w Storchenmuhle nie ma chyba pompowanych poduszek i głośniczków hmm.gif (które ma nowa monza)

różnica w cenie ok 100-150zł

jeśli ktoś szuka fotelika tych firm, to trzeba zwracać uwagę na materiał,

część kolorów jest ze sztucznego "ortalionu" czy takiej siateczki

ja się trochę przypadkiem dowiedziałem, że kolor który wybraliśmy, jest właśnie z czegoś jak "ortalion",

mamy ten który wrzuciłem, tam tylko boki są śliskie, reszta to welur i jakiś inny materiał

Napisano

> jeśli ktoś szuka fotelika tych firm, to trzeba zwracać uwagę na materiał,

> część kolorów jest ze sztucznego "ortalionu" czy takiej siateczki

> ja się trochę przypadkiem dowiedziałem, że kolor który wybraliśmy, jest właśnie z czegoś jak

> "ortalion",

> mamy ten który wrzuciłem, tam tylko boki są śliskie, reszta to welur i jakiś inny materiał

Dla mnie troche inaczej w sklepie tlumaczyli: sa dwa materialy, jeden ladniej wygladajacy, dobrze sie czyszczacy ale slabo oddycha, ten lepiej oddychajacy za to gorzej wyglada i trudniej go doczyscic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.