Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto spalające najmniej LPG

Featured Replies

Napisano

witajcie

potrzebne jest auto spalające mało LPG, nie jest brane pod uwagę tico, cc, matiz itp, co moglibyście zaproponować?

Ktoś zapyta co to jest mało, bo powiedzmy 7l w cyklu mieszanym smile.gif

Napisano

punto II 1.2 8v potrafi spalić śmieszne ilości LPG - na pełnym gazie jeżdżąc tym przy instalce II gen spalił 7.3. przy spokojnej jeździ - dużo mniej

Napisano

> witajcie

> potrzebne jest auto spalające mało LPG, nie jest brane pod uwagę tico, cc, matiz itp, co

> moglibyście zaproponować?

> Ktoś zapyta co to jest mało, bo powiedzmy 7l w cyklu mieszanym

Clio 1.2

Napisano

> Clio 1.2

Tutaj trzeba określić w której generacji, bo w Iej silnik 1.2 był bardzo ale to bardzo nie ekonomiczny.

Napisano

> witajcie

> potrzebne jest auto spalające mało LPG, nie jest brane pod uwagę tico, cc, matiz itp, co

SC 900 w miescie ok 8litrow przy spokojnej jezdzie mozna zejsc nizej ok.gif

Napisano

potwierdzam pali od 6 litrow gazu

Napisano

> SC 900 w miescie ok 8litrow przy spokojnej jezdzie mozna zejsc nizej

SC podciagnalbym pod tekst:

Quote:

nie jest brane pod uwagę tico, cc, matiz itp

Napisano

> potwierdzam pali od 6 litrow gazu

Sorki ale w miescie typu Poznań to spala mi 10 litrow (jazda tylko w miescie) i z tego co wiem nie tylko mi.... W te 6 to uwierze ale w trasie...

Napisano

pisalem ze od 6 smile.gif

Napisano

> witajcie

Miałem Swifta 1,3 8V i palił 6-6,4 w trasie, oraz 7,5-8 w mieście. Najwyższe spalanie jakie udało się uzyskać, to 8,5 i było to jeden raz.

Napisano

Punto 2/2fl z 1,2 8v na seryjnym ogumieniu i z dobrze ustawioną sekwencją waytogo.gif

Napisano

> Punto 2/2fl z 1,2 8v na seryjnym ogumieniu i z dobrze ustawioną sekwencją

Dobrze ustawiona to taka ktora spala 20% wiecej LPG niz benzyny

W miescie przy zalozeniu ze spala katalogowo 7.5 benzyny wychodzi 7.5+7.5 * 0.2=7.5 + 1.5 =9l gazu....

Napisano

Podejrzewam, że dla większości autek z silnikiem =< 1.6l jest to osiągalny, przy odpowiednim stylu jazdy oczywiście.

Swego czasu udało mi się takie spalanie osiągnąć lanosem, o 1,5 litra więcej spaliło mi mondeo z silnikiem 1.8 - ale trzeba się naprawdę pilnować.

Napisano

powiem z opowiadania mojego najlepszego kolegi, który jeździ już wiele lat jak przedstawiciel farmaceutyczny i nie jest to klasyczny typ akwizytora, których często widzimy na drogach z butem w podłodze, ale bardzo spokojny kierownik. jak dla mnie to za spokojny wink.gif

Miał w ciągu kilku tych lat 5 autka z lpg

punto 1.1

pandę 1.2

fiestę 1.3

corsę 1.4

megankę 1.4

i żaden w cyklu mieszanym nie zszedł poniżej 10l/100

teraz ma focusa 2.0 i tez mu pali tyle samo co tamte kosiarki, a komfort jazdy dużo lepszy zlosnik.gif

po prostu moc silnika skraca czas potrzebny do rozpedzenia się i do wyprzedzania.

Napisano

> powiem z opowiadania mojego najlepszego kolegi, który jeździ już wiele lat jak przedstawiciel

> farmaceutyczny i nie jest to klasyczny typ akwizytora, których często widzimy na drogach z

> butem w podłodze, ale bardzo spokojny kierownik. jak dla mnie to za spokojny

> Miał w ciągu kilku tych lat 5 autka z lpg

> punto 1.1

> pandę 1.2

> fiestę 1.3

> corsę 1.4

> megankę 1.4

> i żaden w cyklu mieszanym nie zszedł poniżej 10l/100

No to troche podejrzane - jednak musi robić cos nie tak w stylu jazdy....

> teraz ma focusa 2.0 i tez mu pali tyle samo co tamte kosiarki, a komfort jazdy dużo lepszy

> po prostu moc silnika skraca czas potrzebny do rozpedzenia się i do wyprzedzania.

Nie bylo czasem tez tak ze w tamtych kosiarkach mial instalacje II generacji a teraz ma IV - lepiej wyregulowaną?

Ogolnie jednak moze jest w tym troche prawdy - ze w sumie samochody z wieksza pojemnoscia palą niewiele wiecej LPG (na pewno w sensie kwotowym) niz te z małą. Przyklad u mnie - Punto 1.2 8v 60KM- 10l a Brava 1.6 16v 103KM - 11l (mowie o jezdzie miejskiej- oba maja instalacje IV generacji).

W Punto katalogowe spalanie benzyny w miescie to 7.5 a Bravy 9.5.

Napisano

> SC podciagnalbym pod tekst:

> Quote:

> nie jest brane pod uwagę tico, cc, matiz itp

nie doczytalem ok.gif

Napisano

Które Punto 1.2 8V spala 7.5 l pb? Miałem takiego i średnio wychodziło około 6 litrów, znajomy ma jeździ 5 km w jedną stronę do pracy i spalanie zwykle około 6.5 l pb.

> Dobrze ustawiona to taka ktora spala 20% wiecej LPG niz benzyny

> W miescie przy zalozeniu ze spala katalogowo 7.5 benzyny wychodzi 7.5+7.5 * 0.2=7.5 + 1.5 =9l

> gazu....

Napisano

> Które Punto 1.2 8V spala 7.5 l pb? Miałem takiego i średnio wychodziło około 6 litrów, znajomy ma

> jeździ 5 km w jedną stronę do pracy i spalanie zwykle około 6.5 l pb.

> > gazu....

Zależy od stylu jazdy icon_rolleyes.gif

ja się mieszczę w 5,6-6,4(w zimie na odcinkach 10km) a znajomi w 7 się nie mieszczą hehe.gif

Napisano

> witajcie

mam SC 1.1 MPI z sekwencją STAG4 - spalanie mam około 6,5 l/100 km, oczywiscie zdarzy sie mniej 5,5-6. ale 7l nigdy mi nie przekroczył...

no ale tych modeli nie bierzesz pod uwagę...

Napisano

> to w zasadzie każde pali 'od 6'

dobra ale w pII 8v to nie jest jakis wielki wyczyn

Napisano

> Dobrze ustawiona to taka ktora spala 20% wiecej LPG niz benzyny

> W miescie przy zalozeniu ze spala katalogowo 7.5 benzyny wychodzi 7.5+7.5 * 0.2=7.5 + 1.5 =9l

> gazu....

Przy takiej skrajności polecam rower, nie mylić z Roverem grinser006.gif

Takie P2, zależy od stylu jazdy i wielu innych czynników, ale to takie oczywiste grinser006.gif

PeeS. Oczywiście jeździsz na codzień i wiesz lepiej jakie mi spalanie wychodzi waytogo.gif

PeeS2. Mowa była o spalaniu średnim, czy się mylę hmm.gif

Napisano

Panda 1,1

najmniejsze spalanie jakie zrobiłem to coś ok 6.4l, było to w trasie, autko jechało z prędkością od 90 do 120km/h na pokładzie 3 osoby...

Sam byłem bardzo zdziwiony tak niskim spalaniem grinser006.gif

W cyklu mieszanym pali mi ok 8-9l przy dość dynamicznej jeździe i oponach 195/50/15 smile.gif

Napisano

> Panda 1,1

> najmniejsze spalanie jakie zrobiłem to coś ok 6.4l, było to w trasie, autko jechało z prędkością od

> 90 do 120km/h na pokładzie 3 osoby...

> Sam byłem bardzo zdziwiony tak niskim spalaniem

> W cyklu mieszanym pali mi ok 8-9l przy dość dynamicznej jeździe i oponach 195/50/15

Moja pchła (Panda) spala na 2gen 6,6 lato trasa do 9,1 miasto zimą l/100km lpg waytogo.gif

Punto 2fl 1,2 8v w trasie z klimą, prędkości 80-100km/h 2 osoby i pełen bagażnik

i rekord to był 5,9 l/100km lpg wink.gif

Napisano

> Podejrzewam, że dla większości autek z silnikiem =< 1.6l jest to osiągalny, przy odpowiednim stylu

> jazdy oczywiście.

to powiem że moja astra 1.4 spalała więcej gazu niż ford 1.8 spineyes.gif

więc jednak masa auta się chyba liczy grinser006.gif

a bardziej odpowiednie dobranie mocy do masy

60KM, przy 1100kg dawało 10.5L LPG po krk, gdzie noPB spalał ok 8-9L

na trasie owszem można było zejść sporo niżej

i jeszcze taka ciekawostka, astra z przyczepą ok 600kg spalała 14-15L LPG

ford z przyczepą 900kg, spala 13L LPG

spineyes.gif

Napisano

> No to troche podejrzane - jednak musi robić cos nie tak w stylu jazdy....

> Nie bylo czasem tez tak ze w tamtych kosiarkach mial instalacje II generacji a teraz ma IV - lepiej

> wyregulowaną?

> Ogolnie jednak moze jest w tym troche prawdy - ze w sumie samochody z wieksza pojemnoscia palą

> niewiele wiecej LPG (na pewno w sensie kwotowym) niz te z małą. Przyklad u mnie - Punto 1.2 8v

> 60KM- 10l a Brava 1.6 16v 103KM - 11l (mowie o jezdzie miejskiej- oba maja instalacje IV

> generacji).

> W Punto katalogowe spalanie benzyny w miescie to 7.5 a Bravy 9.5.

prócz punto to wszystkie pozostale były z tych nowych z plastikowym kolektorem, a wiec miały instalki sekwencyjne. Ale prawdą jest, ze to były flotówki wiec być może warsztaty nie przykładaly się do dokładności w serwisowaniu. bo co innego jak przy aucie jest własciciel, a co innego jak tylko pracownik ktory korzysta ze służbówki

Napisano

> Które Punto 1.2 8V spala 7.5 l pb? Miałem takiego i średnio wychodziło około 6 litrów, znajomy ma

> jeździ 5 km w jedną stronę do pracy i spalanie zwykle około 6.5 l pb.

> > gazu....

Ciekawe- mniej niz dane katalogowe? W jakim miescie?

Napisano

Uwazam jak i chyba nie tylko ja ze na spalanie decydujacy wplyw ma styl jazdy. Astra 1,6 16V z instalacja 2 generacji. Zanim zagazowalem to spalala okolo 8 Litrow cyklu mieszanym. Po zagazowaniu i identycznym stylu jazdy palila w okolicach 10 litrow.

ALE

przy spokojnej jezdzie w miescie bylem w stanie zejsc do 9L a w trasie do 8L. Wymagalo to naprawde spokojnej jazdy ale bylo realne. Raz natomiast mialem awaryjny wyjazd Krakow - Lodz, sobota, przed 6 rano. Trasa zrobiona w 1 odzine i 45 minut. Spalanie 17 Litrow/100km !!!

Calkowicie potwierdze to co powyzej zostalo napisane. Przy pojemnosciach skraca sie czas osiagniecia danej predkosci. Niestety wieksza moc silnika sama wymusza w nas odruch instynktownie dynamiczniejszej jazdy.

Nie wiem czy top jest dobry przyklad bo jak tu porownywac LPG do Ropniaka

Przykladowo z silnikiem 3L, i SPOKOJNEJ jezdzie w cyklu miejskim spalam 6 - 6.5 L/100

W trasie ponizej 6L. Przy BARDZO spokojnej jezdzie: trasa Bukowina Tatrzanska - Krakow rekord to 4.4L. Autostradowo to 6.9-7.5

Jest jeszcze jeden bardzo istotny skladnik. Miesiac temu bylem w Polsce. Stwierdzam ze w Polsce samochod spalal mi 50% wiecej !!! Spokojna jazda jest w polsce wprost niebezpieczna, albo ktos siedzi na zderzaku, trabi jak sie spokojnie rusza spod swiatel a przy spokojnym dojezdzaniu do swiatel to ciagle tasowanie sie samochodow miedzy pasami.

Napisano

> Jest jeszcze jeden bardzo istotny skladnik. Miesiac temu bylem w Polsce. Stwierdzam ze w Polsce

> samochod spalal mi 50% wiecej !!! Spokojna jazda jest w polsce wprost niebezpieczna, albo ktos

> siedzi na zderzaku, trabi jak sie spokojnie rusza spod swiatel a przy spokojnym dojezdzaniu do

> swiatel to ciagle tasowanie sie samochodow miedzy pasami.

Tu jest Polska tak się jeździ i nic tego nie zmieni przez długi czas, po Warszawie fajnie się jeździ zielone światło ogień, aż mało fura się nie rozleci, żeby na kolejnych światłach 200m dalej hamować grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Wiedziałem, że Tico nic nie pobije

szkoda tylko, że takie no takie nie takie jest to auto grinser006.gif

Napisano

> Jest jeszcze jeden bardzo istotny skladnik. Miesiac temu bylem w Polsce. Stwierdzam ze w Polsce

> samochod spalal mi 50% wiecej !!! Spokojna jazda jest w polsce wprost niebezpieczna, albo ktos

> siedzi na zderzaku, trabi jak sie spokojnie rusza spod swiatel a przy spokojnym dojezdzaniu do

> swiatel to ciagle tasowanie sie samochodow miedzy pasami.

Jazda spokojna w Polsce niebezpieczna - BZDURA. Nie wiem jak by trzeba było się starać, żeby takie widełki uzyskać (wzrost aż o 50%). Można byłoby wzrost spalania zrzucić na gorszą jakość paliwa w Polsce ale nie do tego stopnia ..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.