Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Carnival VS Chrysler Voyager

Featured Replies

Napisano

Witam,

potrzeby się zmieniły i chciałbym zakupić jeden z powyższych modeli. Samochody z roku 2002, Chrysler z 1999-2000.

Jak wygląda serwisowanie tych samochodów, ceny części, trwałość jednostek napędowych. W Kia w grę wchodzi 2.9CRDi, natomiast Chrysler 2.0 LPG lub 2.5 TDI - która jednostka jest najlepsza?

Który model byście wybrali i dlaczego grinser006.gif

Napisano

> Witam,

> potrzeby się zmieniły i chciałbym zakupić jeden z powyższych modeli. Samochody z roku 2002,

> Chrysler z 1999-2000.

> Jak wygląda serwisowanie tych samochodów, ceny części, trwałość jednostek napędowych. W Kia w grę

> wchodzi 2.9CRDi, natomiast Chrysler 2.0 LPG lub 2.5 TDI - która jednostka jest najlepsza?

> Który model byście wybrali i dlaczego

Szef siostry oprócz Kilku Porshe ma chryslera Voyagera.

Voyagery są cały czas do jazdy i robią duże przebiegi. Facet ma 4 egzemplarz i problemow większych nigdy nie było.

Te auta jeżdzą często trase stalowa wola - berlin i nie ma problemów.

Napisano

Mojego taty kolega miał Carnivala. I przez 4 lata zrobił na nim 400kkm tylko go zajechali bo nie zmieniali oleju filtrów itd. Teraz znowu kupił Carnivala. I jest zadowolony.

Napisano

Zdecydowanie Kia. Bardziej niezawodna, bezpieczniejsza. Chrysler to szajs.

Napisano

Po Wrocławiu jeździł parę lat temu zielony Carnival z napisem na tylnej szybie:

NIE KUPUJCIE TEGO GUANA

CAŁY CZAS SIĘ PSUJE I NAWET

AUTORYZOWANY SERWIS NIE POTRAFI

SOBIE Z NIM PORADZIĆ

Można to traktować jako anegdotę, ale ja to auto widywałem na własne oczy i chyba bym jednak wybrał Voyagera zlosnik.gif

Napisano

mam takowe autko czyli chrysler voyager, poza tym należne do miłośników tych aut ,grupa Warszawska ma spoty co czwartek, ale do rzeczy

jak chrysler to tylko silnik 3,3lub 3,8 i tylko w automacie

2,5 silniki kiepskie ,psujące się, drogie w naprawie, początkowo silniki od kutrów rybackich ,następne od alf

silnik 2,0 jest za słaby do auta 2T

skrzynie manualne strasznie haczą

3,3 silnik moje spalanie w trasie 9,2 BP, w mieście sporo więcej zlosnik.gif

jak kupisz zadbany model,a to jest trudne, i będziesz odpowiednio o niego dbał to i nie będziesz miał problemów

auto jak potrzeba to ma kopa że ho ho, ale to nie jest auto sportowe nono.gif, spory ma moment obrotowy

jak coś chcesz wiedzieć to pisz zlosnik.gif a ja ide szykować się na spota miłośników różnych generacji chryslerów voyagerów

Napisano

> Po Wrocławiu jeździł parę lat temu zielony Carnival z napisem na tylnej szybie:

> NIE KUPUJCIE TEGO GUANA

> CAŁY CZAS SIĘ PSUJE I NAWET

> AUTORYZOWANY SERWIS NIE POTRAFI

> SOBIE Z NIM PORADZIĆ

Jeździł też Mercedes ale nie po Wrocławiu z napisem "Tego Mercedes zjada rdza" a jakoś ludzie kupują Mercedesy i jeżdżą. Może oddawał do takich fachowców, że nie umieli go naprawić hehe.gif

Napisano

> kupują Mercedesy i jeżdżą. Może oddawał do takich fachowców, że nie umieli go naprawić

zgadzam się z kolegą my mamy klubowego kolegę co zna się na naszych autkach, jak coś to mamy zrobione taniej i lepiej niż w serwisie,jednemu naszemu koledze co nie wiedział gdzie trzeba się udać z autem wymienili dosłownie pół samochodu(robią na chybił trafił) wpędzili go w chore koszta,auto stoi u nich już 2 miesiące

ps

2,5 sporo pali ropki, jest jeszcze w ofercie silnik 2,4 bp ale też kiszka

Napisano

> Jeździł też Mercedes ale nie po Wrocławiu z napisem "Tego Mercedes zjada rdza" a jakoś ludzie

> kupują Mercedesy i jeżdżą. Może oddawał do takich fachowców, że nie umieli go naprawić

Z tym, że ten Mercedes był góra 2 letni! Kupiony w salonie jako nowy. O jakich fachowcach mówisz? A z resztą, jak pozbyć się rdzy w niemal nowym samochodzie? Nie porównuj awarii czy też usterek mechanicznych z rdzą bo to taka jakby "trochę" różnica. Aha, rdza na tym Mercedesie najpierw pojawiła się na klapie bagażnika icon_eek.gif która imo po 15 latach nie powinna zardzewieć.

Napisano

Daj no namiary na ten wasz klub bo cały czas intensywnie myślę nad takim autkiem ok.gif

Napisano

> Zdecydowanie Kia. Bardziej niezawodna

- zwykle ostatnie miejsca w rankingach niezawodnosci

> bezpieczniejsza.

dwie gwiazdki

> Chrysler to szajs.

gwiazdek tyle samo - tez dwie.

Napisano

> dwie gwiazdki

Chyba masz racje - popatrzylem na model 2006:

http://www.iihs.org/ratings/rating.aspx?id=591

A model 2002 juz nie jest taki wspanialy:

http://www.iihs.org/ratings/rating.aspx?id=152

Ale w porownaniu z Chryslerem:

http://www.iihs.org/ratings/rating.aspx?id=32

lub 2002:

http://www.iihs.org/ratings/rating.aspx?id=8

to wydaje sie troche lepiej.

Napisano

> Chyba [...]

iihs ma najwyrazniej inny test, wynik w EuroNCAP wyglada slabo, a do tego jak sie popatrzy na polamana podloge to strach do tego szmelcu wsiadac.

Napisano

> strach do tego szmelcu wsiadac.

Rzeczywiscie nie chcialbym sie w tym pojezdzie spotkac ze slupem czy sciana. Nie wyglada to za ciekawie.

Edycja - widze ze EuroNCAP ma jeden fajny test ktorego w USA nie robia, a ktory bu sie bardzo przydal - jak sie zachowuje samochod w czasie owijania na slupie.

Napisano

> Rzeczywiscie nie chcialbym sie w tym pojezdzie spotkac ze slupem czy sciana. Nie wyglada to za

> ciekawie.

Mimo jednak takiego popekania ma 4 pkt wiecej od Voyagera (18 vs 14), tyle, ze nie wczytywalem sie za co (moze np. za kontrolki pasow). Dla mnie to mala roznica i bylbym daleki od stwierdzenia, ze KIA jest duzo bezpieczeniejsza, jak dla mnie ten sam poziom.

> Edycja - widze ze EuroNCAP ma jeden fajny test ktorego w USA nie robia, a ktory bu sie bardzo

> przydal - jak sie zachowuje samochod w czasie owijania na slupie.

Test fajny, wlasnie obejrzalem moje auto i widze, ze mimo dobrego wyniku to lepiej sie na slupie nie owijac zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> potrzeby się zmieniły i chciałbym zakupić jeden z powyższych modeli. Samochody z roku 2002,

> Chrysler z 1999-2000.

A dlaczego tylko te dwa, jeśli można zapytać?

W tych latach produkowano kilka innych modeli, które przeważają niezawodnością nad wspomnianą przez Ciebie dwójką.

Mam na myśli Mazdę MPV (6-7os), Hondę Oddysey(8os), Toyotę Siennę(8os) i Previę (7os) czy chociażby bardziej europejskie modele jak Espace, bądź dwa zastępy trojaczków Sharan-Galaxy-Alhambra oraz Ulisse-807-Musa ?

Ja ze swojej strony polecam MPV - bardzo zacne autko o niesamowitej pakowności i poręczności osobówki.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

z wyżej wymienionych chrysler,

kia wg mnie ma bardzo średnie osiągi i duże spalanie, jakość materiałów w środku fatalna, i coś co wg mnie jest mega głupotą w takim samochodzie to że nie ma możliwość wyjęcia tylnich foteli i kanapy

ja bym pod uwagę wziął jeszcze forda windstar http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13022406

gazu spali nie wiele więcej co KIA ropy (na trasie nawet może być mniej) a osiągi i komfort nie porównywalne

Napisano

O kijance nie mam pojęcia, więc się skupię na grand voyagerze. Silnik 2,5 td z tych lat będzie już na łańcuchu, więc odpada problem rozrządu. Nie jest to mistrz świateł, ale dosyć sprawnie po mieście i 120-130 po trasie da się jeździć bez problemu. Niestety w wypadku poważniejszej awarii łatwiej wsadzić nowy silnik niż znaleźć fachowca od tej jednostki. Wynika to m.in. z faktu że silnik posiada oddzielne głowice każdego cylindra.

Sam samochód to niemal ciężarówka, bardzo pojemny i bardzo wygodny do podróżowania

Wśród wad trzeba wymienić typowo amerykańską jakość wewnętrznych plastików i zawieszenie. Samochód typowo autostradowy, bardzo niskie zawieszenie powoduje że wjazd/zjazd w krawężników bardzo często okraszony jest dźwiękiem trących o beton główek amortyzatorów. Na szczęście nie przekłada się to na uszkodzenia zawieszenia. poza tym można przyjąć że zjazd z powierzchni utwardzonej oznacza poruszanie się tylko po głównych nieutwardzonych drogach

Napisano

> A dlaczego tylko te dwa, jeśli można zapytać?

> W tych latach produkowano kilka innych modeli

jeśli kia to może hyundai trajet-bezawaryjny silnik 2,0crdi,też 7-osobowy.

Napisano

Zdecydowanie nie KIA!!! Carnival to jeden z najbardziej awaryjnych modeli KIA.

> Witam,

> Chrysler z 1999-2000.

> Jak wygląda serwisowanie tych samochodów, ceny części, trwałość jednostek napędowych. W Kia w grę

> wchodzi 2.9CRDi, natomiast Chrysler 2.0 LPG lub 2.5 TDI - która jednostka jest najlepsza?

> Który model byście wybrali i dlaczego

Napisano

> Zdecydowanie nie KIA!!! Carnival to jeden z najbardziej awaryjnych modeli KIA.

Sądząc po rankingach w ogóle jedno z najbardziej awaryjnych aut.

np. taka linka

Napisano

> Zdecydowanie nie KIA!!! Carnival to jeden z najbardziej awaryjnych modeli KIA.

> > Który model byście wybrali i dlaczego

Mialem 2 sztuki 2.9tdi i 2.9crdi lacznie grubo ponad 300tys nimi zrobilem.

Opowiedz nam TWOJE doswiadczenia z tym modelem

Napisano

> z wyżej wymienionych chrysler,

> kia wg mnie ma bardzo średnie osiągi

gdy ma 170KM to nawez z automatem potrafi troche innych popierdulek zostawic z tylu

> i duże spalanie,

9-12 litrow 170KM plus automat to duzo???? ile pala podonej wielkosci auta?

> jakość materiałów w środku fatalna,

chrysler ta sama tandeta zeby nie powiedzic gorsza

i coś co

> wg mnie jest mega głupotą w takim samochodzie to że nie ma możliwość wyjęcia tylnich foteli i

> kanapy

oczywiscie ze sa wyciagane!

> ja bym pod uwagę wziął jeszcze forda windstar

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13022406

> gazu spali nie wiele więcej co KIA ropy (na trasie nawet > może być mniej)

myslisz ze windstar spali 9 litrow LPG w trasie??? jezdziles kiedys choc podobnymi autami?

a osiągi i komfort nie

> porównywalne

podaj dane bo jakos ciezko w to uwierzyc ze ten stary,bardzo slaby i dychawiczny 3.8 az tak powala osiagami hehe.gif

Windstar ma pneumatyczne zawieszenie? bo piszesz ze komfort nie porownywalny, No chyba ze piszesz o tym ze ten wodnstar nie ma w ogole wyposazenia no bo rozumiesz ze choc by brak klimatronika w tej klasie to faktycznie nie porownywalne auta hehe.gif o jakosci tych plastykow nie wspomne( taka sama tandeta co explorer )

Napisano

> Sądząc po rankingach w ogóle jedno z najbardziej awaryjnych aut.

> np. taka linka

Opowiedz właśnie swoje doświadczenia z Kią. Bo sądząc po rankingach

nie odzwierciedlisz jakie naprawde jest to auto.

Napisano

Mieliśmy w firmie jako auto podróżne carnivala z 2.9 litrowym dieslem Mercedesa i szef do dziś wspomina, jakie to było dobre auto. Zrobiliśmy nim ponad 250 tys km i nigdy nie stanęła na drodze. Jedyne usterki jakie pamiętam to:

- urwana linka ręcznego

- uszkodzony mechanizm uchylania tylnej prawej szybki

- rdza na tylnej klapie

- problemy z klamką tylnej klapy.

Jeśli wg rankingów takie awarie zrzucają Carnivala na ostatnie miejsce bezawaryjności to dziękuję takim rankingom sick.gif

Napisano

> kia wg mnie ma bardzo średnie osiągi i duże spalanie, jakość materiałów w środku fatalna, i coś co

> wg mnie jest mega głupotą w takim samochodzie to że nie ma możliwość wyjęcia tylnich foteli i

> kanapy

W naszej można było wyjąć tylne siedzenia, zarówno w drugim jak i trzecim rzędzie, więc nie wiem o czym piszesz

Napisano

> Mieliśmy w firmie jako auto podróżne carnivala z 2.9 > litrowym dieslem Mercedesa

to nie jest silnik mercedesa!!!!

>i szef do dziś

> wspomina, jakie to było dobre auto. Zrobiliśmy nim ponad 250 tys km i nigdy nie stanęła na

> drodze. Jedyne usterki jakie pamiętam to:

> - urwana linka ręcznego

> - uszkodzony mechanizm uchylania tylnej prawej szybki

> - rdza na tylnej klapie

> - problemy z klamką tylnej klapy.

> Jeśli wg rankingów takie awarie zrzucają Carnivala na ostatnie miejsce bezawaryjności to dziękuję

> takim rankingom

z tego tez powodu kupilem z pelna swiadomosci drugiego carnivala

Napisano

> Opowiedz właśnie swoje doświadczenia z Kią. Bo sądząc po rankingach

> nie odzwierciedlisz jakie naprawde jest to auto.

Dlatego napisałam: "sądząc po rankingach...", a nie :"moim zdaniem to gówno". Widzisz różnicę?

Napisano

> Dlatego napisałam: "sądząc po rankingach...", a nie :"moim zdaniem to gówno". Widzisz różnicę?

Dobra. Tylko większość sugeruje się rankingami nawet nie jeżdżąc takim autem i uważa za rupiecia. Moja Kia Rio też jest w końcówce rankingów, a mnie nigdy nie zawiodła. Owszem zdarzają się usterki takiego typu że zepsuje się zamek prawych tylnych drzwiach, a naprawa tego w ASO kosztuje 20 zł.

Napisano

> Witam,

> Chrysler z 1999-2000.

Miałem Voyagera z 97 r. 2,5 TD.

Auto paliło w miescie 12 ropy, na trasie 8l, głównym powodem sprzedarzy było właśnie to spalanie, bo na dojazdy do pracy to trochę za duzo. crazy.gif

Wygoda, ajk w typowym krążowniku autostrad. Po trasie 400 - 500 km, wysiadałem jakbym nigdzie nie jechał tego dnia. Choc ten diesel troche głośny był, bo to stara konstrukcja.

Jak każdy uzytkownik Voyka, wpominam go mio, że względu na wygodę.

Napisano

> gdy ma 170KM to nawez z automatem potrafi troche innych popierdulek zostawic z tylu

> 9-12 litrow 170KM plus automat to duzo???? ile pala podonej wielkosci auta?

> chrysler ta sama tandeta zeby nie powiedzic gorsza

> i coś co

> oczywiscie ze sa wyciagane!

> a osiągi i komfort nie

> podaj dane bo jakos ciezko w to uwierzyc ze ten stary,bardzo slaby i dychawiczny 3.8 az tak powala

> osiagami

> Windstar ma pneumatyczne zawieszenie? bo piszesz ze komfort nie porownywalny, No chyba ze piszesz

> o tym ze ten wodnstar nie ma w ogole wyposazenia no bo rozumiesz ze choc by brak klimatronika

> w tej klasie to faktycznie nie porownywalne auta o jakosci tych plastykow nie wspomne( taka

> sama tandeta co explorer )

biję się w pierś, przepraszam , nie wiedziałem że zmiana modelu była w 2002 roku , chodziło mi o pierwszy model z 2,9 td w którym to kanapa i fotele mimo że są przesówane na szynach to nie można ich wyciągnąć

> myslisz ze windstar spali 9 litrow LPG w trasie??? jezdziles kiedys choc podobnymi autami?

przejezdziliśmy takimi samochodami pare tysięcy po polsce, nie należę do ludzi który piszą o czymś co usłyszeli od sąsiada i powielają na forum

windstar w trasie z lawetą mieścił się w 11 litrach gazu

Napisano
  • Autor

Przeczytałem uważnie wszystkie komentarze i robi się trochę jaśniej. Żaden z samochodów o które pytałem nie stanie się moją własnością grinser006.gif

nadal szukam samochodu z tego segmentu, ale z silnikiem do 2 litrów - wiem, małe słabe i nie będzie jechało, no cóż... święta racja zlosnik.gif Zdecydowałem jednak "ochłonąć" i stwierdziłem że to auto nie musi być szybkie, ma się przetaczać.

Samochód nie będzie robił 100.000 w roku, od tego mam obecną pracę grinser006.gif Zaczynam coś "swojego" dlatego potrzebuje miejsca żeby stosunkowo często ale na krótkie dystanse przewozić towar. No i najważniejsze, nie może to być dostawczak, bo... żona nie chce hehe.gif

Mam na chwilę obecną swojego faworyta, jak go obejrzę to coś napiszę zlosnik.gif

Napisano

> Przeczytałem uważnie wszystkie komentarze i robi się trochę jaśniej. Żaden z samochodów o które

> pytałem nie stanie się moją własnością

> nadal szukam samochodu z tego segmentu, ale z silnikiem do 2 litrów - wiem, małe słabe i nie będzie

> jechało, no cóż... święta racja Zdecydowałem jednak "ochłonąć" i stwierdziłem że to auto nie

> musi być szybkie, ma się przetaczać.

> Samochód nie będzie robił 100.000 w roku, od tego mam obecną pracę Zaczynam coś "swojego" dlatego

> potrzebuje miejsca żeby stosunkowo często ale na krótkie dystanse przewozić towar. No i

> najważniejsze, nie może to być dostawczak, bo... żona nie chce

> Mam na chwilę obecną swojego faworyta, jak go obejrzę to coś napiszę

cos z trojaczków sharan alhambra albo galaxy z silnikiem 1.9 tdi zlosnik.gif Mam espace z 2.2 dci 150 KM i jechałem do Austrii alhambrą niby 115 ale róznicy w osiągach nie było.

Napisano
  • Autor

> cos z trojaczków sharan alhambra albo galaxy z silnikiem 1.9 tdi

Cięzko będzie mi się do nich przekonać

Mam espace z 2.2 dci 150 KM i

> jechałem do Austrii alhambrą niby 115 ale róznicy w osiągach nie było.

Espace odpada, nie chcę mieć tego samochodu grinser006.gif

Napisano

mieliśmy w firmie dwa Voyagery 2,5 diesle - auta nie do zajechania. Całkiem dynamiczne, prędkość z jaką jechałem to ok. 180 km.h, radziło sobie nieźle. Spalanie tez przyzwoite jak na kawał fury. Do jednego raz zatankowali benzynę i auto przeżyło. Tylko trzeba bylo spuścić, przeczyścić filterek i pojechał dalej. Bardzo wygodne, zwłaszcza fotele i pozycja za kierownicą.

Uważam, że Kia się nie umywa.

Napisano

Uważam, że Kia się nie umywa.

A miałeś Kie? Jeżeli tak piszesz to musisz mieć jakiś sensowny powód, to go podaj.

Napisano

Z tych trojaczków proponowałbym Galaxy z silnikiem 2.3 16V. Porządny motor, dobrze znoszący LPG, do tego butla w koło i można tanio śmigać. Te samochody potrafiły być b. dobrze wyposażone.

Jedyny ich minus to wartość akcyzy do zapłacenia w przypadku sprowadzania auta z Unii.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

kolega widzę mocno niezdecydowany co by chciał mieć zlosnik.gif,podaje dwa typy aut a potem pisze że żadnego z nich nie kupi,

kup sobie renault trafic z silnikiem 1,9 z turbinką skrzynia 6 biegów,autko ciche mało pali czego chcieć więcej

Napisano

> nie należę do ludzi który piszą o czymś

> co usłyszeli od sąsiada i powielają na forum

> windstar w trasie z lawetą mieścił się w 11 litrach gazu

Moze ten gaz produkowaliscie w trakcie jazdy ? 270751858-jezyk.gif

Bo moj egzemplarz nigdy mi nie zszedl w trasie ponizej 12litrow benzyny..... (a wiec gazu byloby ok 15l)

Napisano

> Moze ten gaz produkowaliscie w trakcie jazdy ?

> Bo moj egzemplarz nigdy mi nie zszedl w trasie ponizej 12litrow benzyny..... (a wiec gazu byloby ok

> 15l)

nie napisał jak tam był silnik ALE

jak już pisałem mój chrysler 3,3l na trasie spala 9,2 bp (dane z komputera pokładowego),w tych autach są silniki wolnoobrotowe

moim kolegom z podobnymi autami na trasie spalanie lpg wynosi 11-13 litrów, ale wszystko zależy od stylu jazdy, sprawnego samochodu i instalacji lpg,oraz jakości gazu

ostatnio rozmawiałem z kolegą ma coś poknocone i w mieście łyka mu 20-25 lpg ooniee.gif

Napisano

> Cięzko będzie mi się do nich przekonać

> Mam espace z 2.2 dci 150 KM i

> Espace odpada, nie chcę mieć tego samochodu

a gdzie ja ci napisałem, że masz kupić espace ? A wogóle to maruda jesteś i sam nie wiesz co chcesz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> kolega widzę mocno niezdecydowany co by chciał mieć ,podaje dwa typy aut a potem pisze że żadnego

> z nich nie kupi,

A co miałem napisać? Zapytałem o nie tutaj, dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy na ich temat i niestety musiałem zrezygnować - zresztą napisałem dlaczego grinser006.gif

> kup sobie renault trafic z silnikiem 1,9 z turbinką skrzynia 6 biegów,autko ciche mało pali czego

> chcieć więcej

Chętnie, Masz jakiegoś do sprzedania w cenie Carnival z 2001r?

PS Nie wspomnę o tym że nie kupię dostawczaka bo mi zona nie będzie jeździła zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a gdzie ja ci napisałem, że masz kupić espace ?

Sądziłem że delikatnie zasugerowałeś, a ja CI tylko odpisałem że nie kupię.

>A wogóle to maruda jesteś i sam nie wiesz co chcesz

Nie będę marudził jak będzie mnie na to stać, narazie muszę jednym autem pogodzić wiele rzeczy alien.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.