Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wada fabryczna silników BXE ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Puszczam tego posta na kącik ogólny dlatego, że sprawa może dotyczyć nie tylko Skody ale również innych marek z grupy VW.

W ciągu ostatnich trzech miesięcy w 3 naszych trzech firmowych Skodach Octavia 2 z silnikami BXE (1,9 TDI 105 KM) pourwały się korbowody. Samochody zostały wyprodukowane w okresie XI 2007 / V 2008 - awarie miały więc miejsce praktycznie tuż po gwarancji. Przebiegi 150.000 - 180.000 km. Skoda trochę się wypina, ale walczymy. Czy słyszeliście o takich przypadkach u innych użytkowników ? Rozumiem jeden - wypadek przy pracy. Ale trzy ???

post-25913-1435250843446_thumb.jpg

Napisano

> Witam

> Puszczam tego posta na kącik ogólny dlatego, że sprawa może dotyczyć nie tylko Skody ale również

> innych marek z grupy VW.

> W ciągu ostatnich trzech miesięcy w 3 naszych trzech firmowych Skodach Octavia 2 z silnikami BXE

> (1,9 TDI 105 KM) pourwały się korbowody. Samochody zostały wyprodukowane w okresie XI 2007 / V

> 2008 - awarie miały więc miejsce praktycznie tuż po gwarancji. Przebiegi 150.000 - 180.000 km.

> Skoda trochę się wypina, ale walczymy. Czy słyszeliście o takich przypadkach u innych

> użytkowników ? Rozumiem jeden - wypadek przy pracy. Ale trzy ???

potwierdzam....

w kolegi toledo 1.9 TDI korbowód posypał się przy przebiegu 102 000, auto z poczatku roku 2008, seat wymienil silnik na gwarancji

Napisano

kurde... mam ten silnik, z tym że mam octe po fl z zeszłego roku, ale dopiero mam 80kkm, mam sie bać spineyes.gif

Napisano

> potwierdzam....

> w kolegi toledo 1.9 TDI korbowód posypał się przy przebiegu 102 000, auto z poczatku roku 2008,

> seat wymienil silnik na gwarancji

To co VW wyprawia zaczyna przerażać.

www.vwszrot.pl

a teraz korbowody...

Napisano

właśnie jesteśmy po przeszczepie silnika w firmowej skodzie, poleciał na to samo, typ silnika ten sam więc coś musi być.

niestety auto po gwarancji, kupione z drugiej ręki

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mamy już kolejny, czwarty, przypadek urwanego korbowodu...

Napisano

> Mamy już kolejny, czwarty, przypadek urwanego korbowodu...

No to ładnie...

muszę zobaczyć czy ten dawca Golf miał taki sam typ silnika hmm.gif

Napisano

> Mamy już kolejny, czwarty, przypadek urwanego korbowodu...

Robilem przynajmniej dwa takie z urwanymi korbami wiec juz 6, oba firmowe okolo 200kkm, moze mniej.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Puszczam tego posta na kącik ogólny dlatego, że sprawa może dotyczyć nie tylko Skody ale również

> W ciągu ostatnich trzech miesięcy w 3 naszych trzech firmowych Skodach Octavia 2 z silnikami BXE

> (1,9 TDI 105 KM) pourwały się korbowody. Samochody zostały wyprodukowane w okresie XI 2007 / V

> 2008 - awarie miały więc miejsce praktycznie tuż po gwarancji. Przebiegi 150.000 - 180.000 km.

> Skoda trochę się wypina, ale walczymy. Czy słyszeliście o takich przypadkach u innych

> użytkowników ? Rozumiem jeden - wypadek przy pracy. Ale trzy ???

Tu masz nawet stronke:

http://vwszrot.pl/

choc nie dotyczy to 1.9

Napisano

Hm... ciekawa stronka... jestem ciekaw ile ten Passat miał naprawde przebiegu jak on go kupił...

Krawiec

Napisano

u nas jest jedna taka służbówka 2.0 170km

przebieg teraz jakieś 240kkm - 250kkm. i wymienione tam już było wszystko łącznie ze skrzynią, turbiną i paroma pierdołkami. ciągle się jakieś błędy świecą, a auto ma tyle mocy że moja 90kM Corlla z silnikiem 1,4 może śmiało stawać na kresce. te silniki to dno!

Napisano

> juz dajcie luz z ta www

Dlaczego? Fajna stronka. Ja sie uśmiałem z kolesia...

mar00ha

Napisano

> Dlaczego? Fajna stronka. Ja sie uśmiałem z kolesia...

strona jest podawana co 2 watek, wiec juz jest to troszke nudne

a co do 2.0tdi to wiadomo ze nie sa juz takimi fajnymi silnikami jak 1.9 PD 130KM itp

Napisano

> Witam

> (1,9 TDI 105 KM) pourwały się korbowody.

Znajomy miał identyczna usterke jakieś 10 lat temu w nowym Pasku - mocy silnika nie pamietam ale 1,9 tdi - do tej poty ma ten korbowód w domu....

Napisano

czesc

macie już powody tych usterek?? czy te silniki sypią się od tak??

na forum octavi nikt nie słyszał o usterkach w tym silniku a ludzie tam naloty mają spore zarówno w OII i OII FL

Napisano
  • Autor

> czesc

> macie już powody tych usterek?? czy te silniki sypią się od tak??

> na forum octavi nikt nie słyszał o usterkach w tym silniku a ludzie tam naloty mają spore zarówno w

> OII i OII FL

Nie mamy.

Po prostu się rozsypują.. Ten po 80.000 km, na szczęście jeszcze na gwarancji. Skoda olewa temat.

Napisano

> Mocna ta strona. Dobrze że wyleczyłem się z VAGa.

A ja wracam do Vaga każdemu producentowi się trafiają babole, wolę rozwalony silnik niż pordzewiałą blachę smile.gif

Napisano

> A ja wracam do Vaga każdemu producentowi się trafiają babole, wolę rozwalony silnik niż pordzewiałą

> blachę

bo z VAG-a trzeba kupować/wybierać sprawdzone jednostki, samo 1,9 TDI nic nie znaczy

Napisano

> A ja wracam do Vaga każdemu producentowi się trafiają babole, wolę rozwalony silnik niż pordzewiałą

> blachę

Szczególnie jak się sypnie na wakacjach w Hiszpanii albo objeździe Norwegii grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Szczególnie jak się sypnie na wakacjach w Hiszpanii albo objeździe Norwegii

Taaa.. Ten czwarty się sypnął w Chorwacji. Plany urlopowe gościa trochę się skomplikowały..

Napisano

> u nas jest jedna taka służbówka 2.0 170km

> przebieg teraz jakieś 240kkm - 250kkm. i wymienione tam już było wszystko łącznie ze skrzynią,

> turbiną i paroma pierdołkami. ciągle się jakieś błędy świecą, a auto ma tyle mocy że moja 90kM

> Corlla z silnikiem 1,4 może śmiało stawać na kresce. te silniki to dno!

niema to jak stare dobre 1.9 tdi na pompie .Te są nie do zaj....bania

Napisano

> niema to jak stare dobre 1.9 tdi na pompie .Te są nie do zaj....bania

tak jak już napisałem, nie wszystkie na pompie są takie dobre, ważny jest typ silnika ok.gif

Napisano

> tak jak już napisałem, nie wszystkie na pompie są takie dobre, ważny jest typ silnika

to jaki według Ciebie jest dobry TYP silnika?

Napisano

> to jaki według Ciebie jest dobry TYP silnika?

a to już trzeba się pytać bo osobiście nie pamiętam symboli ale jak szukałem Audi to na forum A4 polecali jakiś konkretny typ i nie wiem czy np. taki sam wkładali do Skody

edit: jeżeli mnie pamięć nie myli to polecają silnik 1.9 AFN 110KM

Napisano

> u nas jest jedna taka służbówka 2.0 170km

> przebieg teraz jakieś 240kkm - 250kkm. i wymienione tam już było wszystko łącznie ze skrzynią,

> turbiną i paroma pierdołkami. ciągle się jakieś błędy świecą, a auto ma tyle mocy że moja 90kM

> Corlla z silnikiem 1,4 może śmiało stawać na kresce. te silniki to dno!

ja mam lepszy przyklad 2.0 170KM, rok temu z kolega kuplismy w D A4 z konca 2006r z przebiegiem 80kkm (potwierdzony w ASO, z gwarancja prawna, itd), po przyjezdzie do pl, po jakis 7-8kkm posypal sie koledze naped pompy (sam walek byl ok), poprostu jakies tryby spadly do miski olejowej icon_eek.gif. W serwisie stweirdzili, ze to standard i zalozyli zestaw naprawczy tongue.gif

Napisano

> a to już trzeba się pytać bo osobiście nie pamiętam symboli ale jak szukałem Audi to na forum A4

> polecali jakiś konkretny typ i nie wiem czy np. taki sam wkładali do Skody

> edit: jeżeli mnie pamięć nie myli to polecają silnik 1.9 AFN 110KM

PAtrzył bym na to z przymróżeniem oka : np wszyscy polecają silnik AGR (90KM) zamiast ALH w którym częściej pada turbina,która jest identyczna z tą w również polecanym 110 konnym AHF lub ASV. confused.gif

Napisano

> Dlaczego? Fajna stronka. Ja sie uśmiałem z kolesia...

> mar00ha

Ja się uśmiałem z cen napraw zlosnik.gif Wczoraj wymieniłem w Uno kompletny rozrząd - pasek, obydwa koła, rolka napinacza i zimmery za raptem kilka stówek. A koła były od nowości, czyli po 250 tysiącach i i dopiero się nieco podtarły.

Napisano

> To co VW wyprawia zaczyna przerażać.

Niestety mniej więcej tak robią wszyscy producenci pojazdów od kilkunastu lat.

Napisano

> Ja się uśmiałem z cen napraw Wczoraj wymieniłem w Uno kompletny rozrząd - pasek, obydwa koła,

> rolka napinacza i zimmery za raptem kilka stówek. A koła były od nowości, czyli po 250

> tysiącach i i dopiero się nieco podtarły.

no i co w tym cudownego? w fabii tdi (czyli silnik znienawidzonego przez fiacikarzy VW) wymiana rozrządu to też "parę stówek"

skoro już jesteśmy przy awaryjności turbodizli VW - rzeczona fabia TDI, z mocą podniesioną o jakieś 50% w stosunku do serii (ma prawie 200KM), właśnie skończyła piąty rok i silnik wciąż jest bezawaryjny pomimo takich przeróbek. smirk.gif

Napisano

> Tu masz nawet stronke:

> http://vwszrot.pl/

> choc nie dotyczy to 1.9

Namietne linkowanie tej strony jest mala przesada.

Napisano

> no i co w tym cudownego? w fabii tdi (czyli silnik znienawidzonego przez fiacikarzy VW) wymiana

> rozrządu to też "parę stówek"

Zależy który silnik, bo niektóre 1,9 TDI i 1,9 SDI w Fabii mają rozrząd drogi, czyli prawie 1000 zł części i jakieś 300 zł wymiana.

Napisano

Mówisz o tych ktore mają hydrauliczny napinacz?

Krawiec

Napisano

> czyli silnik znienawidzonego przez fiacikarzy VW

Za to uwielbiany i chwalony przez skodziarzy

Napisano

> Mówisz o tych ktore mają hydrauliczny napinacz?

> Krawiec

Nie, na zwykłym napinaczu. Generalnie te co mają pompę wody na rozrządzie i wzmacniany pasek 1044 z contiego jak dobrze pamiętam. Sam pasek to wydatek rzędu 200 zł.

Napisano

Idąc Twoim tokiem rozumowania, silnik JTD (znienawidzony przez wszystkich fanatyków VW) z podniesioną mocą o ponad 100% też jest bezawaryjny, a koszt wymiany rozrządu jest porównywalny, o ile nie tańszy w stosunku do konkurencji palacz.gif

Napisano

> no i co w tym cudownego? w fabii tdi (czyli silnik znienawidzonego przez fiacikarzy VW)

Znienawidzony? Troche za duzo powiedziane. Co najwyzej u niektorych wzbudza uśmiech politowania:) Podkreslam u niektorych. Ja tam nic do niego nie mam - taki sobie klekocik. wink.gif

Napisano

> Podkreslam u niektorych. Ja tam nic do niego nie mam - taki sobie klekocik.

Ma jedną zaletę - nie trzeba zimą śniegu z auta odgarniać

Napisano

Dziś miał okazję rozmawiać z mechanikiem od tej naszej Skody i powiedział że problemem jest brak zamków w tym silniku, dopiero po którymś roku oznaczenie silnika jest to samo ale podobno są już zamki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.