Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tak się zastanwiam-skąd kilometry w fabrycznie nowym aucie?

Featured Replies

Napisano

Witam,

jak w temacie, wiecie może skąd biorą się kilometry w ilości 10km, 20km w nowym aucie, które mamy odebrać w salonie? Przecież autko nie było jeżdżone... to co jeździło po fabryce? jakieś / testy / czy co? Orientuje się ktoś?

Napisano

> Orientuje się ktoś?

Kontrola licznika u producenta plus rolki i plac po montażu samochodu plus załadunek/rozładunek z lawet u importera/dilera.

Napisano

> Witam,

> jak w temacie, wiecie może skąd biorą się kilometry w ilości 10km, 20km w nowym aucie, które mamy

> odebrać w salonie? Przecież autko nie było jeżdżone... to co jeździło po fabryce? jakieś /

> testy / czy co? Orientuje się ktoś?

testy, przestawianie

ostatnio na jakim programie pokazywano produkcje Lamborghini to kazdy egzemplarz jest dosyc mocno testowany na tescie drogowym

Napisano

> Witam,

> jak w temacie, wiecie może skąd biorą się kilometry w ilości 10km, 20km w nowym aucie, które mamy

> odebrać w salonie? Przecież autko nie było jeżdżone... to co jeździło po fabryce? jakieś /

Licznik fabrycznie nowy ma "najechane" 6 km, test rolkowy samochodu 5 km , na plac,z placu, na lawetę itp.A kilometry lecą hehe.gif

Napisano

> Licznik fabrycznie nowy ma "najechane" 6 km

nie każdy

Napisano

> no fakt.Liczniki Daewoo mają przed montażem do auta 999.995 km

nie wiem, ale wystarczy na alle spojrzeć są 1, 2, 7 więc różnie zlosnik.gif

a poza rolkami, placami to jeszcze testy dilerów grinser006.gif

Napisano

> a poza rolkami, placami to jeszcze testy dilerów

... i klientów biglaugh.gif

Napisano

> ... i klientów

tak tak, daje sie klientom do jazd niezarejestrowane auta....

takie auto jedynie pokazuje sie klientom w celu prezentacji konkretnej wersji

Napisano

> to jeszcze testy dilerów

jesli jakis pracownik dilera jezdzi fabrycznie nowym niezarejestrowanym autem to nalezy rozpatrywac jedynie w kategoriach wybryku i skrajnej nieodpowiedzialnosci

Napisano

> Witam,

accord świeżo zjeżdżający z lawety - 9km zlosnik.gif na lawecie tego przebiegu nie zrobił, więc pewnie jakieś rolki, plac itd wink.gif

Napisano

jako ciekawostkę podam że w fabrycznej Alfie Romeo do pewnego przebiegu (50km chyba) licznik można wyzerować kombinacją klawiszy , jest to operacja jednorazowa i po przetestowaniu auta w fabryce biglaugh.gif , przed załadunkiem jest zerowany licznik ;

także w rzeczywistości auto nabiło kilka więcej kilosów, niż szafa pokazuje u dilera

Napisano

> Nie pomyliło sie Wam z autami testowymi? Które to diler ma na stanie jako zarejestrowane ?

To tzw. samochody demo, które "służą do jazd testowych" zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

Zdarzają się nieraz sytuacje w salonie, że samochód musi przejechać kilka.. kilkanaście km... zlosnik.gif

Wiem z doświadczenia....

Napisano

Jazda na myjnie, hale, parking i to kilka, kilkanaście razy nawet (orzynajmniej u mnie) + to co wymienili koledzy wcześniej.

Napisano

> Zdarzają się nieraz sytuacje w salonie, że samochód musi przejechać kilka.. kilkanaście km...

Np. do lakiernika lub blacharza smile.gif

> Wiem z doświadczenia....

Napisano
  • Autor

> Zdarzają się nieraz sytuacje w salonie, że samochód musi przejechać kilka.. kilkanaście km...

> Wiem z doświadczenia....

jakie dokładniej? grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> jakie dokładniej?

Ostatnie przestawialiśmy wszystkie samochody gdy nadciągała wielka woda... kilkanaście km dalej.... i nie było czasu na lawety itd...

Napisano

> Np. do lakiernika lub blacharza

Daruj sobie..

Napisano
  • Autor

> Ostatnie przestawialiśmy wszystkie samochody gdy nadciągała wielka woda... kilkanaście km dalej....

> i nie było czasu na lawety itd...

hmm no to może dlatego samochód, który będe niedługo odbierał ma 20km grinser006.gif ... wkońcu z wrocławia jest... Z tego co widzę to pracujesz w salonie we wrocku tak? - może opel?? grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> hmm no to może dlatego samochód, który będe niedługo odbierał ma 20km ... wkońcu z wrocławia

> jest... Z tego co widzę to pracujesz w salonie we wrocku tak? - może opel??

Opel zlosnik.gif

Napisano

> Daruj sobie..

Dlaczego?

Trafilem w sedno? Zdarza sie, nie bylo to nic osobistego. Ale skoro tak bierzesz do serca to chyba jednak cos jest na rzeczy....

Bym sie nie odzywal, gdybym nie mial z tym zwiazanego doswiadczenia.

Napisano

> Kontrola licznika u producenta plus rolki i plac po montażu samochodu plus załadunek/rozładunek z

> lawet u importera/dilera.

plus np Wega, gdzie testowane są ople przez kreatywnych pracowników parkingu.

Z pierwsze ręki wiem że czasem jakiś dach się nawet przytrafi wink.gif

Napisano

> tak tak, daje sie klientom do jazd niezarejestrowane auta....

> takie auto jedynie pokazuje sie klientom w celu prezentacji konkretnej wersji

Swego czasu jak pracowałem w salonie Daewoo to mieliśmy zawsze parę kompletów tablic wraz z dowodami rej i ubezpieczeniem gdzie było napisane tylko marka i numer rejestracyjny - czasem było jeszcze wpisane osobowy lub ciężarowy.

I takie tablice można było założyć do dowolnego auta spełniającego warunki z DR.

Wykorzystywane to było miedzy innymi do jazd testowych oraz do transportu samochodów miedzy filiami dilera.

pozdr

Napisano

> jako ciekawostkę podam że w fabrycznej Alfie Romeo do pewnego przebiegu (50km chyba) licznik

> można wyzerować kombinacją klawiszy , jest to operacja jednorazowa i po przetestowaniu auta w

> fabryce , przed załadunkiem jest zerowany licznik ;

> także w rzeczywistości auto nabiło kilka więcej kilosów, niż szafa pokazuje u dilera

waytogo.gif zdziwilo mnie kiedyś jak odbierałem 147 że miała 0 km zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

Jest to jakaś wartośc standardowa dla danej marki/modelu. Raczej niemożliwe jest żeby wszystkie samochody jednego modelu miały identyczny przebieg w salonie bo jeden zrobi więcej kliometrów "do salonu" drugi mniej. Z tego co słyszałem liczniki są po prostu podłączane (ewentualnie jakoś inaczej zmieniane) dopiero w salonie z ustawionym ładnie "okrągłym" przebiegiem np. 10 km.

Napisano

> tak tak, daje sie klientom do jazd niezarejestrowane auta....

> takie auto jedynie pokazuje sie klientom w celu prezentacji konkretnej wersji

sam jeździłem swoim autem przed kupnem - NIEZAREJESTROWANYM - po drogach publicznych - i z tego co widziałem to nie był odosobniony przypadek biglaugh.gif

Napisano

> sam jeździłem swoim autem przed kupnem - NIEZAREJESTROWANYM - po drogach publicznych - i z tego co

> widziałem to nie był odosobniony przypadek

A ubezpieczenie miales?

Bo jesli nie to przy jakims niefarcie mogles sobie narobic sporo problemow...

Napisano

> jako ciekawostkę podam że w fabrycznej Alfie Romeo do pewnego przebiegu (50km chyba) licznik

można wyzerować kombinacją klawiszy , jest to operacja jednorazowa i po przetestowaniu auta w

fabryce, przed załadunkiem jest zerowany licznik

Uzupełnię. taka fukcjonalność jest również w Fiatach, fabryka najczęściej tego nie robi i powinien to zrobić wydający samochód na przeglądzie przedsprzedażnym. Dla chętnych klientów, można im tego nie zrobić, tak aby mogli po raz kolejny rozdziewiczyć licznik pod domem i cieszyć się z 000000

Napisano

> Np. do lakiernika lub blacharza

> > Wiem z doświadczenia....

lakiernik i blacharz jest jeszcze w fabryce na końcówce montażu , a co do kilometrów to jako pracownik fabryki samochodów mogę potwierdzić tak jak koledzy pisali wcześniej rolki i testy na hali montażowej, dojazdy na place załadunki na lawety bądź wagony kolejowe rozładunki i przestawianie u dilerów także trochę się tego nazbiera

Napisano

> A ubezpieczenie miales?

> Bo jesli nie to przy jakims niefarcie mogles sobie narobic sporo problemow...

tak jak stał w salonie - otwporzyli drzwi i wyjechałem na ulicę, zrobiłem rundkę zee 2-3 km i wróciłem

bez OC i DR biglaugh.gif

Napisano

> tak jak stał w salonie - otwporzyli drzwi i wyjechałem na ulicę, zrobiłem rundkę zee 2-3 km i

> wróciłem

> bez OC i DR

takie numery udają się tysiące razy ... ale niejednokrotnie się nie udają hehe.gifhehe.gif i wtedy dopiero jest zgrzytanie zębami ... rotfl.gif

Napisano

> lakiernik i blacharz jest jeszcze w fabryce na końcówce montażu ,

tyle, ze z fabryki do klienta jest bardzo dluga droga. uszkodzenia w transporcie to nie jest jakis ewenement

Napisano

> tak jak stał w salonie - otwporzyli drzwi i wyjechałem na ulicę, zrobiłem rundkę zee 2-3 km i

> wróciłem

> bez OC i DR

W sumie to ciekawe kto by bardziej za to beknal.

Ale prawdopodbnie salon za wydanie auta zlosnik.gif

Napisano

> W sumie to ciekawe kto by bardziej za to beknal.

> Ale prawdopodbnie salon za wydanie auta

A kierowca za prowadzenie takiego samochodu..

Napisano

> A kierowca za prowadzenie takiego samochodu..

jakby mnie złapali biglaugh.gif

nie mieli żadnych moich danych ani dokumentów biglaugh.gif ani nawet nic im nie podpisałem biglaugh.gif

Napisano

> Nie pomyliło sie Wam z autami testowymi? Które to diler ma na stanie jako zarejestrowane ?

a słyszałeś o tablicah rejestracyjnych-serwisowych przypisanych tylko do serwisu(aso) a nie do auta ?

zakłada sie je do jazd próbnych , by w razie kolizji nie obarczać odpowiedzialnościa klienta ok.gif

Napisano

> Kontrola licznika u producenta plus rolki i plac po montażu samochodu plus załadunek/rozładunek z

> lawet u importera/dilera.

chłopaki na składach i w aso też sobie lubieją ok.gif pośmigać po placu drive.gif

czasem takie auta są rozbijane , naprawiane i dalej są nówkami brawo.gif

Napisano

> Uzupełnię. taka fukcjonalność jest również w Fiatach, fabryka najczęściej tego nie robi i powinien

> to zrobić wydający samochód na przeglądzie przedsprzedażnym.

tak przypuszczałem , bo AR to w sumie 'dziecko' Fiata , ale nie napisałem tego co by przypadkiem nie wprowadzić w błąd wink.gif

zresztą po tych +\-50km licznik przestanie wyświetlać tą funkcję

Napisano
  • Autor

> Opel

Hornet?? zlosnik.gif Chciałem priva wysłać, ale masz zablokowane grinser006.gif ... a chciałem się spytać o jedno autko...

Napisano

> Hornet?? Chciałem priva wysłać, ale masz zablokowane ... a chciałem się spytać o jedno autko...

Już odblokowane...

jak coś to pisz

Napisano

Trochę z amerykańskiego podwórka: są takie właśnie tablice. Mój Malibu miał chyba 15 mil zrobione. Ja sam badając wcześniej różne auta jeździłem nimi po drogach z rejestracjami "NEW CAR DLR" (czyli New Car Dealer) i zaczynającymi się od dużej litery D.

W Polsce chyba 2 razy jeździłem autami z salonu, ale zawsze były to auta do jazd próbnych. Już zarejestrowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.