Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat, Alfa Romeo, Lancia

Featured Replies

Napisano

Zaznaczyłem czym zaczepia o ten odbojnik, żeby tyle wygiąć ten pedał (oczywiście produkcji Bosch) to trzeba sporo siły.

283907528-Peda%B3gazu.1.jpg

Napisano

> Zaznaczyłem czym zaczepia o ten odbojnik, żeby tyle wygiąć ten pedał (oczywiście produkcji Bosch)

> to trzeba sporo siły.

czyli wystarczy zaślepić ten element i problem nie istnieje skromny.gif

Niemniej jednak u mnie próbowałem tak zrobić i nic się nie blokowało ok.gif

Napisano

> czyli wystarczy zaślepić ten element i problem nie istnieje

> Niemniej jednak u mnie próbowałem tak zrobić i nic się nie blokowało

Albo obciac wink.gifspineyes.gif

Napisano

Quote:

It should also be emphasized that the Alfa Romeo Giulietta, as well as other models of the Group, is equipped with an intelligent control system of the engine, the "brake override system" that ensures the control of the vehicle even in extreme situations such as that described . All times are pressed together the accelerator and the brakes, this system ensures that the signal from the brake pedal and prevail over any other command that the engine is automatically brought (regardless of the condition of the accelerator) to minimum number of laps, so the vehicle can be easily stopped.

Tu mam kawałek bełkotu przełożony na j. angielski (translator Google lepiej tłumaczy na ten język). Dla tych, którzy nie znają angielskiego w skrócie podam, że Giulietta, jak i inne modele grupy Fiat są wyposażone w system, który w wypadku wciśnięcia równocześnie dwóch pedałów redukuje obroty silnika do min. i pozwala wyhamować. zlosnik.gif

Nie taki ten Fiacior straszny.

Napisano

> . Jutro ide na testy do salonu

> np. VW i sprobuje urwac wajhe hamulca recznego.

Nie wiem czy we wszystkich modelach ale w kilku VW nie ma wajchy hamulca ręcznego zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Polecam salon Taty tam łatwo coś urwać ok.gif

Napisano

> Przykro mi. Tylko nie wiem dlaczego to piszesz. Nie zauważyłem na AK dżihadowców VW, a VW nie są

> doskonałymi samochodami, co każdy posiadacz VW Ci powie.

co ty opowiadasz , spróbuj tylko na forum vw napisać że 2,0 TDi CR to niewypał , albo że w B5 wahacze padają jak muchy hehe.gif

tylko że userzy vw zawsze sobie to tłumaczą , no problem , itp , zresztą myślę że na wszystkich forach danej marki tak jest

Napisano

> Jak nie będziesz nienaturalnie deptał na pedał to nic się nie stanie.

W razie czego mozna podpiąć pod użytkowanie pojazdu niezgodnie z przeznaczeniem zlosnik.gif

Napisano

> Przecież ten marki i modele nie istnieją w USA,nie widzę problemu.

Włąśnie rozpoczynają ekspansję - trzeba narobić łego piaru, co by później nie trzeba było się brandzlować jak z Toyotą hehe.gif

Napisano

> Zdolniacha z Ciebie, jak to mozna zrobić?

Nawet w starym Puncie się da - oryginalnym gumowym dywanikiem ok.gif

Napisano

> Fiat takie sprawy załatwia pod stołem

Eee tam - już 10 lat temu wołał Punta do serwisu w związku z usterką przewodów hamulcowych. Chyba jeszcze większy wpływ na bezpieczeństwo, a jakoś wtedy nikt takich afer nie robił. Nikt się nie zabił, a serwis usuwał usterkę bez problemu.

Napisano

> A który z fiacikarzy przyzna się, że jego Fiat to złom, skoro za "bezproblemową eksploatację"

> uznają wymianę amorków, wahacza i czegoś tam jeszcze podczas 60kkm przebiegu?

> mar00ha

No amorki, to bym profilaktycznie co 60 kkm wymienił "dla zasady" - przynajmniej u mnie to 3 -4 lata eksploatacji.

Sądzę, że pijesz do tych nowych Fiatów, bo teraz nie ma już dobrych aut. W swoim starym Fiacie cokolwiek z zawieszeniem (prócz amorków) robiłem niedawno (przy 190 kkm) i koszt w miarę gruntownej renowacji zamknął się w okolicach 1000 zł. No i to mnie cieszy, bo jak się ma coś psuć, to chociaż jest tanio ok.gif

Napisano

> Przykro mi. Tylko nie wiem dlaczego to piszesz. Nie zauważyłem na AK dżihadowców VW, a VW nie są

> doskonałymi samochodami, co każdy posiadacz VW Ci powie. Za to fiacikarzy-fundamentalistów

> pełno.

> mar00ha

Jedź na giełdę powiatową, albo popytaj u wiejskich mechaników hehe.gif

Napisano

> A który z samochodem dla ludu przyzna, że jego vw to złom?

Ja - mieliśmy Jettę, która skończyła jako złom za 300 zł. No ale, że praktycznie za koszt paliwa pokonała 300 kkm (wg licznika, a to wiadomo), z czego ostatnie 100 kkm praktycznie bez kropli benzyny (na samym gazie), to też mnie cieszyło. Nawet bardzo. Z tego wniosek, że punkt widzenia zależy od puntu patrzenia i wszystko ma zady i walety wink.gif

Napisano

> Krytykom włoskiej myśli technicznej podam jeszcze tylko informację, że te pedały gazu są niemieckim

> wytworem firmy Hella

> Podejrzewam że nie tylko Fiat takich używa.

Podobnie było z pedałami Toyoty, ale wiadomo, kto oberwał i tyle. Koło pupy bardzo łatwo komus narobić w dzisiejszych czasach.

Napisano

> Narazie we Fiatach nie stwierdzono takiego przypadku jak Toyotach, aby pedał zablokował się podczas

> jazdy. Można jednak to na nim wymusić

dla mnie to w ogóle jakaś bzdura z tym pedałem zlosnik.gif

oglądałem to u siebie i odległość między pedałami hamulca i gazu jest taka, że trzeba byc niezłym magikiem, żeby coś takiego zrobić podczas jazdy (nie mówie o wyrywaniu pedału gazu na siłe rękami zlosnik.gif). zakładając, że coś takiego jest możliwe podczas jazdy...bo ja twierdze, że nie...

Napisano
  • Autor

Quote:

Z liczbą transakcji GB 7040L491, Fiat zdecydował się zastąpić do końca płytką dławiącą działać na wszystkich Alfa Romeo Giulietta na rzecz klientów lub w magazynie na dealerów. Interwencji składa się z prostej wymiany gumowy krążek z nowym wstawić tej samej wielkości, ale zawiera cztery grzbiety, które sprawiają, pedał, aby przejść przez prosty krzyż. Problem, AutoBild może zostać określony rozwiązany.

Napisano

rotfl.gif

ten super problem z pedałem przyspieszenia fiat rozwiązał w tydzień kawałkiem plastiku za dwa grosze a tu taką aferę co poniektórzy tutaj starali się zmontować i dowartościować swoje wyroby rotfl.gif

Napisano

> problem dotyczy pedału gazu w Fiacie Bravo, Lanci Delta i Alfa Romeo Giulietta

Siedziałem dzisiaj w aucie i przez kilka minut próbowałem tak zrobić w swoim NBravo - ni cholery się nie udało zablokować pedału.... przesuwałem go o conajmniej 3cm w lewo i nic, więcej bałem się żeby czegoś nie złamać.

Napisano

> Siedziałem dzisiaj w aucie i przez kilka minut próbowałem tak zrobić w swoim NBravo - ni cholery

> się nie udało zablokować pedału.... przesuwałem go o conajmniej 3cm w lewo i nic, więcej bałem

> się żeby czegoś nie złamać.

Musisz zrobić to z niemiecką precyzją grinser006.gif

Napisano

> Musisz zrobić to z niemiecką precyzją

i nawykami traktorzysty tdi zlosnik.gif

Napisano

> a najlepsze ze wszyscy fiatowcy dzichadowcy jak rowno twierdza ze nie jest to niebezpieczne

dobrze, że fiat nie montuje na szerszą skalę skrzyń automatycznych i półautomatycznych zlosnik.gif

Napisano

> dobrze, że fiat nie montuje na szerszą skalę skrzyń automatycznych i półautomatycznych

Oj tam,zwyczajnie nie celują w rynek aut dla niepełnosprawnych. zlosnik.gif

Napisano

> Włąśnie rozpoczynają ekspansję - trzeba narobić łego piaru, co by później nie trzeba było się

> brandzlować jak z Toyotą

Ale to pod szyldem rodzimej marki przecież.Myślisz że statystyczny zjadacz hamburgerów zakmini że w jego ewentualnym nowym wozie siedzi włoska technologia ? zlosnik.gif Przecież taki w ogóle nie słyszał o makaroniarskiej motoryzacji,no może po za,krwistoczerwonym okładem na kompleks małego członka - Ferrari. zlosnik.gif

Napisano

> Oj tam,zwyczajnie nie celują w rynek aut dla niepełnosprawnych.

akurat wiele fiatów do niepełnosprawnych jest zlosnik.gif

Napisano

> akurat wiele fiatów do niepełnosprawnych jest

błąd zlosnik.gif, powinieneś napisać, że wiele fiatów jest niepełnosprawnych... inne akurat w serwisie zlosnik.gif

Napisano

> A który z fiacikarzy przyzna się, że jego Fiat to złom, skoro za "bezproblemową eksploatację"

> uznają wymianę amorków, wahacza i czegoś tam jeszcze podczas 60kkm przebiegu?

> mar00ha

jakoś nie mam przekonania, że po 60tkm amortyzatory "trzymają" tak jak nowe, więc profilaktycznie można wymienić, żeby mieć lepsze zawieszenie zlosnik.gif

Napisano

> kasujac choinke na liczniku w stilo 3D

wersja winter licznika hehe.gif opony też się na zimę zmienia zlosnik.gif

Napisano

> A który z fiacikarzy przyzna się, że jego Fiat to złom, skoro za

chyba przesadzasz z poziomem wypowiedzi jako "M"... no.gifno.gifno.gif

żenuła

Napisano

> chyba przesadzasz z poziomem wypowiedzi jako "M"...

> żenuła

Pisz reklamację do administracji, a nie wylewasz tu żale. no.gif

mar00ha

Napisano

> chyba przesadzasz z poziomem wypowiedzi jako "M"...

> żenuła

Napisze też jak mu się DSG wysypie hehe.gif

Napisano

> Pisz reklamację do administracji, a nie wylewasz tu żale.

> mar00ha

a może wszcząłeś temat , bo chciałeś kogoś podpuścić ?

Napisano

> a może wszcząłeś temat , bo chciałeś kogoś podpuścić ?

Nic nie wszczynałem. Napisałem jedynie to, co jakiś czas temu któryś z fiacikarzy napisał na temat swojego auta, które nie sprawia żadnych problemów.

mar00ha

Napisano

> Aleś uprzedzony do fiata... Wyluzuj.

On nie jest uprzedzony do FIATa tylko do oszołomów

Napisano

> Nic nie wszczynałem. Napisałem jedynie to, co jakiś czas temu któryś z fiacikarzy napisał na temat

> swojego auta, które nie sprawia żadnych problemów.

> mar00ha

Tak to boli, że ktoś z FIAT-em nie ma problemów? zlosnik.gif Nic tylko się cieszyć z Twojego nieszczęścia zlosnik.gif

Napisano

> Tak to boli, że ktoś z FIAT-em nie ma problemów? Nic tylko się cieszyć z Twojego nieszczęścia

Jasne. Skoro za bezproblemową uznaje się wymianę amorków, wahacza i paru innych rzeczy do przebiegu 60kkm, to tylko się cieszyć z czyjejś dużej tolerancji na problemy z autem.

mar00ha

Napisano

> Jasne. Skoro za bezproblemową uznaje się wymianę amorków, wahacza i paru innych rzeczy do przebiegu

> 60kkm, to tylko się cieszyć z czyjejś dużej tolerancji na problemy z autem.

> mar00ha

1. Jakiej firmy amortyzatorów i jakiego typu (olejowe/gazowe)? Jeśli nie były oryginalne, to nawet nie ma sensu rozważanie, czy to wina jakości fiatowskich części.

2. Wystarczy kilka konkretnych dziur + pech/brak umiejętności/brak wyobraźni żeby w dowolnym samochodzie (może za wyjątkiem terenowych) rozwalić wahacz czy też sworzeń.

3. Jakich "parę innych rzeczy" konkretniej?

4. Po jakich drogach było jeżdżone i z jakimi prędkościami?

5. Ceny części do Fiata vs. ceny części do VW

6. Jeździłeś kiedykolwiek Fiatem w dłuższym okresie użytkowania? I nie pytam o Malucha czy Fiata 125p, tylko raczej o nowsze samochody. Jeśli nie, to jakie masz podstawy do wypowiadania się o tych samochodach? Czyżby te podstawy kończyły się na przeczytaniu posta w którym ktoś napisał, że po 60 tysiącach wymieniał amory?

7. 60 tys. km to dla przeciętnego kierowcy 6 lat, a nawet więcej. Co za problem żeby po tylu latach wymienić amory?

8. Twój stale powtarzany argument o wymianie zawieszenia przy 60k km to uogólnianie na podstawie jakiegoś jednego przypadku. To samo może się zdarzyć w każdym VW, BMW, Audi, Mercedesie itd. itp. W moim Uno (które wcale nie jest nową konstrukcją) jest na liczniku 114k km i dopiero teraz powoli zachodzi potrzeba wymiany fabrycznych amortyzatorów, a i to jest spowodowane tym, że codziennie jadąc na uczelnię przejeżdżam po setkach dziur i nie zawsze zdążę zareagować kierownicą/hamulcem na czas. I na pewno nie jest to odosobniony przypadek. (Zaraz pewnie stwierdzisz że w VW amory się wymienia po 750k km i wtedy jest dobrze 270751858-jezyk.gif heh)

9. Równie dobrze na podstawie Golfa mk3 mojego kumpla mogę stwierdzić, że VW jest do dupy, bo mój kolega bez przerwy coś w tym samochodzie musi naprawiać i wcale nie zanosi się na koniec napraw. Tylko że nie mówię tego, bo w przeciwieństwie do Ciebie potrafię dostrzec, że awaryjność auta zależy od wielu czynników, przede wszystkim od sposobu użytkowania, a w najmniejszym stopniu od samej marki. Mój samochód w warsztacie przebywa bardzo rzadko i tak jest od jego nowości (samochód od nowości w rodzinie, więc znam jego historię). Inaczej mówiąc - jak kto dba, tak ma. Jedyne co można zarzucić temu samochodowi, to to że szybko rdzewieje. Ale Golf mojego kumpla rdzewieje jeszcze szybciej i z tego co wiem jest to normalka w tym modelu, więc nie jest to wcale domena Fiatów (tym bardziej że w większości innych modeli nie ma tego problemu).

A teraz proszę o merytoryczne i obiektywne argumenty, a nie nazywanie mnie "fiacikarzem" czy też "dżihadowcem", bo zapewniam że wrażenia tym na mnie nie zrobisz ani nic nie wniesiesz do dyskusji.

Napisano

Może ja spróbuję odpowiedzieć. Jak dla mnie to on się nie czepia Fiata jako takiego tylko pewnej grupy jego posiadaczy którzy jakąkolwiek krytykę ich ukochanej marki taktują podobnie jak Rodzina Radia Maryja krytykę o. Rydzyka. Zresztą podobnie jest z niektórymi posiadaczami pewnej koreańskiej marki produkowanej w Polsce.

Napisano

> Może ja spróbuję odpowiedzieć. Jak dla mnie to on się nie czepia Fiata jako takiego tylko pewnej

> grupy jego posiadaczy którzy jakąkolwiek krytykę ich ukochanej marki taktują podobnie jak

> Rodzina Radia Maryja krytykę o. Rydzyka. Zresztą podobnie jest z niektórymi posiadaczami

> pewnej koreańskiej marki produkowanej w Polsce.

ESENCJA tego tematu wink.gif

Napisano

> Może ja spróbuję odpowiedzieć. Jak dla mnie to on się nie czepia Fiata jako takiego tylko pewnej

> grupy jego posiadaczy którzy jakąkolwiek krytykę ich ukochanej marki taktują podobnie jak

> Rodzina Radia Maryja krytykę o. Rydzyka. Zresztą podobnie jest z niektórymi posiadaczami

> pewnej koreańskiej marki produkowanej w Polsce.

Jeśli tak właśnie jest, to zwracam honor, aczkolwiek po przeczytaniu kilku wcześniejszych wypowiedzi nie jestem w pełni przekonany, że to prawda.

Napisano

> hmmm mi sie jednak wydaje że bezpieczniej by było jakby się nie dało tak zrobić

To ukryta opcja tempomatu smile.gif

Napisano

czyli nie da się wejść bokiem po wciśnięciu hamulca lewa nogą yikes.gifhmm.gif

Napisano

> Rodzina Radia Maryja krytykę o. Rydzyka.

To nawet nie to. Niech sobie wystawiają swoje Fiaty na ołtarze i ślą do papieża wnioski o beatyfikację.

Sikam za to ze śmiechu, jak ktoś pisze "mój fiat jest zupełnie bezproblemowy-tylko wymiana (tu litania) elementów przez 60k km, a tak to leję paliwo i sru do przodu".

mar00ha

Napisano

> To nawet nie to. Niech sobie wystawiają swoje Fiaty na ołtarze i ślą do papieża wnioski o

> beatyfikację.

> Sikam za to ze śmiechu, jak ktoś pisze "mój fiat jest zupełnie bezproblemowy-tylko wymiana (tu

> litania) elementów przez 60k km, a tak to leję paliwo i sru do przodu".

> mar00ha

Poluzuj krawat, bo cię udusi no.gif Dobre samochody już się skończyły, teraz nawet nie wiadomo kto części wyprodukował do auta. Globalizacja Panie crazy.gif

Napisano

> Poluzuj krawat, bo cię udusi Dobre samochody już się skończyły, teraz nawet nie wiadomo kto

> części wyprodukował do auta. Globalizacja Panie

Z metek, które są widoczne w moim autku: amory są z Polski (po 76kkm nadal trzymają się na nich naklejki z kodem kreskowym 893goodvibes.gif), silnik wentylacji też, wiązka pod kokpitem z Rumunii, chłodnica z Hiszpani, układ zapłonowy z Włoch (MM), ABS/EBD z Niemiec (Bosch). W UNO wszystko wyprodukowane we Włoszech, ale to stare lepsze czasy motoryzacji (lata 90-te ubiegłego wieku) wink.gif

A kolega mar00ha, wnioskuję z tego co napisał, że bazuje na jednym poście... Swoją drogą zastanowię się nad ołtarzem dla czarnucha zlosnik.gif Bardzo dobry pomysł zlosnik.gif Może w ten sposób ubłagam bóstwa, coby autko się ciągle nie rozkraczało (ostatnio trzecia naprawa z OC) angryfire.gif (głąby nie potrafią jeździć nawet po parkingu, na szczęście idioci we wszystkich zdarzeniach rozwalili elementy wymienne, więc autko nie ma ani grama szpachli, nic nie było wycięte, spawane, prostowane, nowe elementy są częściami oryginalnymi), i paliło jak najmniej zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.