Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Grande Punto vs Honda Jazz

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem

Honda Jazz 1.4 i-DSI 2004 1 WŁAŚCICIEL 2004,Hatchback

20 800 PLN brutto, 128 000 km, 83KM (61kW), 1339 cm3, benzyna, czarny-metallic, ABS, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, centralny zamek, poduszka powietrzna, radio / CD, wspomaganie kierownicy, immobiliser, komputer, pierwszy właściciel, bezwypadkowy, kraj pochodzenia Niemcy

Fiat Grande Punto 1.3 MULTIJET 90KM 6BIEGÓW 2006,Hatchback

20 700 PLN brutto (do negocjacji), 137 000 km, 90KM (66kW), 1248 cm3, olej napędowy (diesel), biały, ABS, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, centralny zamek, poduszka powietrzna, radio / CD, wspomaganie kierownicy, immobiliser, komputer, światła przeciwmgłowe, garażowany

Co sądzicie, który jest mniej wyeksploatowany i który będzie wymagał mniej napraw?

Pozdrawiam

ol3j

Napisano

> Honda i tylko Honda w tym porównaniu

Tak zdecydowanie, oczywiście pod warunkiem, że Honda jest faktycznie bezwypadkowa. ok.gif A poza tym czy to białe Punto to nie jest czasem jakaś pofirmówka?

Napisano

Jak dla mnie to Fiat, ale tylko dlatego, ze Honda wyglada jak sick.gif

Napisano

Jeśli z Hondą wsje ok to tylko Honda w tym zestawie!

PS: srawdz czy nei rdzewieje, mówię powaznie. POpatrz od dołu na drzwi czy nie majakiś kropek rdzy etc... Ja kiedyś byłem o krok od zakupu... Ale sie załamałem jak w 3letnim aucie zobaczyłem maluteńkie (poniżej 1mm) kropeczki rdzy od spodu drzwi. Maiałem to szczęście ,że oglądałem auto z jasnym lakierem to kontrastowało przynajmniej.

Co do Jazza: rewelacyjny patent na składanie tylnych siedzeń, bardzo małę spalanie przy spokojnej jeździe. Ale za to 2 świece na cylinder więc 2x większy koszt wymiany świecy, coś za coś....

Napisano
  • Autor

Punto pewnie firmówka bo trochę ma przejechanych kilometrów. Pytanie czy było eksploatowane i czy po 100 tyś km były wymiany części.

Napisano

Rozumiem, że wszyscy Ci którzy tak jednogłośnie wybierają Hondę jeździli jednym i drugim samochodem i Jazz bardziej im przypad do gustu, tak?

Honda jest 20 cm któtsza od Punto, ma mniejszy rozstaw osi, siedzi się w niej jak na taborecie, gorzej się prowadzi, wygląda jak kupa (przynajmniej model 2002, nowy jest ok). A po spalaniu w raportach spalania widać, że jeżdżą nią sami emeryci zlosnik.gif. Na dupowóz do miasta się nada.

Edit:

Zapomniałem, że chodziło o to:

"Co sądzicie, który jest mniej wyeksploatowany i który będzie wymagał mniej napraw?"

Honda zlosnik.gif.

Napisano

GP z silnikiem 1,3 odpuściłbym sobie, jeśli brać to tylko 1,4 16V albo 1,9 MultiJet

Napisano

> GP z silnikiem 1,3 odpuściłbym sobie, jeśli brać to tylko 1,4 16V albo 1,9 MultiJet

Dlaczego?

Napisano

> Dlaczego?

bo te 1.3 w gp to taki zart konstrukcyjny hehe.gif

Napisano

> Dlaczego?

Jeździłem tym kiedyś. Punciak w wyposażeniu nieprzeciętnym czyli prawie max jest już za ciężki na taki mały silniczek. Po prostu 1,3 nie jest zbyt żwawy, trzeba dziada ciągle kręcić.

Napisano

> JeÄšĹdziÄšÂem tym kiedyÄšÂ. Punciak w wyposaĚźeniu nieprzeciĂÂtnym czyli prawie max jest juĚź za ciĂÂĚźki na

> taki maÄšÂy silniczek. Po prostu 1,3 nie jest zbyt Ěźwawy, trzeba dziada ciĂÂgle krĂÂciĂÂ.

A to 1.4 16v to ma wg Ciebie byc t-jet czy starjet? Bo ten drugi jezdzi gorzej w GP niz m-jet w Linei zlosnik.gif

Napisano

Ja tylko zwrócę uwagę na dwie rzeczy:

> Witam,

> Zastanawiam się nad kupnem

> Honda Jazz 1.4 i-DSI 2004 1 WŁAŚCICIEL 2004,Hatchback

> 20 800 PLN brutto, 128 000 km, 83KM (61kW), 1339 cm3, benzyna, czarny-metallic, ABS, el. szyby, el.

> lusterka, klimatyzacja, centralny zamek, poduszka powietrzna, radio / CD, wspomaganie

> kierownicy, immobiliser, komputer, pierwszy właściciel, bezwypadkowy, kraj pochodzenia Niemcy

Pierwszy właściciel to Niemiec a zapewne nie od niego będziesz kupował...

> Fiat Grande Punto 1.3 MULTIJET 90KM 6BIEGÓW 2006,Hatchback

> 20 700 PLN brutto (do negocjacji), 137 000 km, 90KM (66kW), 1248 cm3, olej napędowy (diesel),

> biały, ABS, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, centralny zamek, poduszka powietrzna, radio

> / CD, wspomaganie kierownicy, immobiliser, komputer, światła przeciwmgłowe, garażowany

Nie do stwierdzenia, więc to żadna zaleta...

> Co sądzicie, który jest mniej wyeksploatowany i który będzie wymagał mniej napraw?

> Pozdrawiam

> ol3j

Ciekawe porównanie - cena podobna, przebieg podobny, Fiat o 2 lata młodszy...

Chyba będziesz musiał zadecydować sercem nie rozumem, czyli ten który ci się bardziej podoba...

Odpowiedzi w tym wątku nie znajdziesz, zwłaszcza jeśli pojawią się właściciele takowych aut...

Napisano

> Witam,

> Zastanawiam się nad kupnem

> Honda Jazz 1.4 i-DSI 2004 1 WŁAŚCICIEL 2004,Hatchback

>

> Fiat Grande Punto 1.3 MULTIJET 90KM 6BIEGÓW 2006,Hatchback

Wybieram Jazz-a, ponieważ nie lubię diesla, za to wierzę w japońską myśl techniczną zlosnik.gifok.gif

Spali mało, a jak chcesz większe oszczędności to przyjmie też LPG.

Najważniejsze to sprawdzić bezwypadkowość i serwis.

Napisano

> Nie do stwierdzenia, więc to żadna zaleta...

To zależy czy oferta prywatna... jeżeli tak to jak najbardziej do stwierdzenia...

Napisano

Fiat, jest na ON, same zalety, części tańsze. Ostatnio kolega Hondę

robił w ASO, bo coś kluczowego walnęło i zostawił tam 4 tys. grinser006.gif

Napisano

Biorę pod uwagę, że oba są bezwypadkowe ok.gif

I oba mają stan techniczny bardzo dobry to tylko i wyłącznie honde bym brał, mam fiata 10latka nic poza materiałami nie robiłem ale w hondzie jest ciszej i lepiej to chodzi wink.gif

Napisano

No na pewno nie GP. Jakość montażu tego modelu ewoluowała w trakcie produkcji; od tragicznego do średnio-kiepskiego.

Napisano

> Fiat, jest na ON, same zalety, części tańsze. Ostatnio kolega Hondę

> robił w ASO, bo coś kluczowego walnęło i zostawił tam 4 tys.

zaraz paru "prezesów" tutaj Ci napisze, że na jednym przeglądzie z klockami zostawiają dwa tysiące więc co to za wydatek jeżeli dołożymy do tego zakup opon za kolejne dwa tysiące... ot zwykłe koszta eksploatacji pojazdu rotfl.gif

Napisano

> Ale za to mało pali

idac dalej tym tokiem to od razu cza taczke ... z zaglem hehe.gifok.gif

Napisano

> A to 1.4 16v to ma wg Ciebie byc t-jet czy starjet? Bo ten drugi jezdzi gorzej w GP niz m-jet w

> Linei

Chodzi mi o 1,4 n/a ale 16V .... podobno to już jakoś jedzie.

Podobno bo jeździłem tylko 1,3 MJ.

Ooo teraz widzę że nie ma już chyba 1,4 16V zlosnik.gif

Napisano

> Fiat, jest na ON, same zalety, części tańsze.

O tak,same zalety,zwłaszcza w kontekscie części do turbodieselka z nalotem 130km w podejrzanym kolorku sugerującym że autko nie koniecznie miało jednego kierownika,który niekoniecznie musiał się przejmować takimi pierdołami jak studzenie turbinki czy zawracanie sobie głowy dwumasą.Ale to Fiat,jak wiadomo tanie części,byle pan Heniek z zakładu w Psiej Wólce zrobi to za,góra pincet złoty. zlosnik.gif

>Ostatnio kolega Hondę

No straszne. zlosnik.gif

Napisano

> Co sądzicie, który jest mniej wyeksploatowany i który będzie wymagał mniej napraw?

A jakies foty czy zaproszenie na jazdy probne ?

Bo z opisu ciezko sie wróży , może chociaż daj daty produkcji albo pierwszej rejestracji jednego i drugiego to bedzie mozna cos powiedziec z horoskopu waytogo.gif

Napisano

> bo te 1.3 w gp to taki zart konstrukcyjny

nie przesadzaj , silnik jest w miarę dobry , podobnym 'żartem' jest 2.0 TDi a ludzie jakoś jeżdżą

Napisano

> Chodzi mi o 1,4 n/a ale 16V .... podobno to juĚź jakoĚ jedzie.

> Podobno bo jeÄšĹdziÄšÂem tylko 1,3 MJ.

> Ooo teraz widzĂ Ěźe nie ma juĚź chyba 1,4 16V

jest lub bedzie jego kontynuacja w punto evo, z wymyslnym sterowaniem zaworami... a co do starego 1.4 16v, to jako uzytkownik od dwoch lat powiem, ze chyba bym wolal 1.3 diesla wink.gif

Napisano

Miałem GP 1.4 mam teraz Corolle 1.4 i wg mnie GP wcale tak źle nie wyglada w porównaniu z tą toyotą, natomiast honda jazz jest chyba dużo mniejszym samochodem i z pewnością mniej wygodnym niż GP.

Napisano

> Fiat, jest na ON, same zalety

Akurat ten konkretny dieselek i słowo "zalety" w jednym zdaniu to mocne nadużycie. biglaugh.gif

> Ostatnio kolega Hondę

A to o czymkolwiek ma świadczyć hmm.gif - szczególnie, że nie napisałeś, co za te 4 tysiące zrobiono. biglaugh.gif Nie chcesz wiedzieć, jaką fakturę płaciłem pod koniec minionej zimy za parę napraw i wymian eksploatacyjnych w Stilo, w którym w zasadzie nic kluczowego nie walnęło. hehe.gif

Napisano

> nie przesadzaj , silnik jest w miarę dobry , podobnym 'żartem' jest 2.0 TDi a ludzie jakoś jeżdżą

jak juz kupili to co poradzi ... wiem ze 2.0 z fauweja to kibel przeokrutny.. ale lajf panie.. jest towar - klient sie sam znajdzie niewiem.gif

edyta

to 1.3 to ok... moze i jest ok pod warunkiem ze siedzi w misku a nie w "duzym" gp ok.gif

Napisano

> to 1.3 to ok... moze i jest ok pod warunkiem ze siedzi w misku a nie w "duzym" gp

w misku tez słabo jedzie zlosnik.gif

Napisano

> w misku tez słabo jedzie

no to juz sie poddaje.. bo 500 to chyba jest lansowoz wiec tam takiej poczwarki nie wsadza (chyba).. pozostaje "ipsilon" ze stajni _fiata_ gdzie ewentualnie ten silniczek cos poradzi. Chyba ze do szaranczy na swapy.. tyle ze oni znow gnojowka gardza hehe.gif20.GIF

Napisano

> Ale za to mało pali

Dobry żart rotfl.gif A jeszcze mniej w Astrze zlosnik.gif

Napisano

> (chyba).. pozostaje "ipsilon" ze stajni _fiata_ gdzie ewentualnie ten silniczek cos poradzi.

> Chyba ze do szaranczy na swapy.. tyle ze oni znow gnojowka gardza

Ypsylon to lepsza wersja Punto więc też raczej bez rewelacji zlosnik.gif

Mając na myśli, że słabo jedzie to w kategorii TD bo tak w ogóle to jakoś się tam odpycha ale prawie nie czuć, że tam turbina siedzi biglaugh.gif

Napisano

>czy zawracanie sobie głowy

> dwumasą.

hmm.gif nie chce gafy strzelić ale czy ten silnik ma dwumase ?

Napisano

> Nie

> chcesz wiedzieć, jaką fakturę płaciłem pod koniec minionej zimy za parę napraw i wymian

> eksploatacyjnych w Stilo, w którym w zasadzie nic kluczowego nie walnęło.

No to tak samo u mnie, ale to raczej wina mechaników pazernych...

Ostatni raz dałem się tak oskubać, ale za to mam nowe zawieszenie

z przodu i nowe opony grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Dobry żart A jeszcze mniej w Astrze

No ileż może palić diesel 1.3 w technologii Multijet? Już 1.9 ten który

ja mam jest mało paliwożerny o ile traktuje się pedał gazu rozsądnie,

bo w jeździe sportowej po polskich dziurach to i 0,9 Seicento spali

15 l/100 benzyny grinser006.gif

Napisano

> Podaje linki

> http://otomoto.pl/honda-jazz-1-4-i-dsi-2004-1-wlasciciel-C13250485.html

Jak dla mnie to klasyczny przyklad od dziadka z niemiec.

Auto wypicowany az sie blyszczy no.gif

Z drugiej strony zobacz po ile stoja takie Hondy np na Mobile.de i sie zastanow na czym ten handlarz tutaj zarobil zlosnik.gif

Praktycznie nie ma sztuk ponizej 5tys EUR hehe.gif

> vs

> http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-1-3-multijet-90km-6biegow-C10741825.html

> Co myślicie?

Tutaj to ciezko stwierdzic, ale dla mnie to wyglada na auto z floty.

To nie znaczy, ze zle ale ja bym nie kupil.

Chyba, ze z wlasnej firmy ok.gifPoza tym ten silnik nie jest najbardziej udany w gamie fiata..

Pzdr,

Maciej

Napisano

> Jak dla mnie to klasyczny przyklad od dziadka z niemiec.

> Auto wypicowany az sie blyszczy

> Z drugiej strony zobacz po ile stoja takie Hondy np na Mobile.de i sie zastanow na czym ten

> handlarz tutaj zarobil

> Praktycznie nie ma sztuk ponizej 5tys EUR

> Tutaj to ciezko stwierdzic, ale dla mnie to wyglada na auto z floty.

> To nie znaczy, ze zle ale ja bym nie kupil.

> Chyba, ze z wlasnej firmy Poza tym ten silnik nie jest najbardziej udany w gamie fiata..

> Pzdr,

> Maciej

Nic dodać nic ująć. ok.gif

Skoro Honda w opisie ma "bezwypadkowa" to znaczy,że tylko kolizaja panie sie trafila ale nie wypadek. Znaczy się "nie bity w gełometrię panieeeee" smile.gif

Jesśłi już musisz pomiędzy tymi 2ma autami (a nie musisz smile.gif) to sprawdź je w ASO, mechanikę, blachy i silnik.

Napisano

> No ileż może palić diesel 1.3 w technologii Multijet? Już 1.9 ten który

> ja mam jest mało paliwożerny o ile traktuje się pedał gazu rozsądnie,

> bo w jeździe sportowej po polskich dziurach to i 0,9 Seicento spali

> 15 l/100 benzyny

Chyba z dziurawym bakiem biglaugh.gif w życiu sprawne seicento 899 Spi nie spali 15 litrów nawet dając w palnik, chyba że kręcisz bączki przez godzinę na ręcznym. Miałem dwa takie wynalazki i wiem, maksymalne spalanie okolice 9 litrów i to naciąganych, każdy bieg (oprócz piątki oczywiście) do odcinki.

Ale jak to na kąciku zwykło się pisać - Grande Punto spala mi 10 -11 litrów w mieście (moje nigdy nie spaliło więcej niż 7.5 a na wsi nie mieszkam, Seicento spala 15 litrów Po Polskich dziurach - u mnie pewnie Niemieckie dziury są dlatego połowę mniej paliło zakrecony.gif )Ech większość tak piszących można by nazwać - Bracia Grimm smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> byle pan Heniek z zakładu w Psiej Wólce zrobi to

> za,góra pincet złoty.

taki pan Heniek jest lepszy nieraz od bandy nieudaczników w ASO

Napisano

> nie chce gafy strzelić ale czy ten silnik ma dwumase ?

AFAIR to nie ma. ok.gif Ale zakładając, że podany przebieg jest prawdziwy, to i tak - bazując na założeniach konstrukcyjnych - ten konkretny egzemplarz ma już ponad połowę żywota za sobą. A jeśli jeszcze do tego ktoś skorygował licznik... zlosnik.gif

Napisano

> taki pan Heniek jest lepszy nieraz od bandy nieudaczników w ASO

Ile razy naprawiales samochod w ASO?

Przy wspolczesnych turbodieslach to "pan heniek" co najwyzej moze wiecej popsuc...

Napisano

Jeździłem Astrą z takim silniczkiem. Co prawda krótko, ale średnie spalanie z moją nogą wzrosło do 8.5 w mieście. Czyli tyle samo, o ile nie więcej jak 1.2 16V w mieście. Dlatego nie widzę oszczędności w zakupie tego silniczka. 1.9 JTD podejrzewam, palił by mniej, gdyż zadowalałbym się w zupełności jazdą w zakresie 2-3 kobr, a nie 2.5-4kobr aby ruszyć jako tako dynamicznie. Oczywiście, gdyby dać takie auto "maruderowi" na pewno w mieście spaliło by w granicach 6, tylko ja nie lubię do 60 rozpędzać się 30s zlosnik.gif

Napisano

Wiesz, tak czytam Twoją wypowiedz na temat spalania już na kolejnym kąciku, i wychodzę z założenia, że Twój tryb jazdy bliższy jest mojemu Dziadkowi, któremu SC 900, Punto 1.2 16V spalało w mieście 6-6.5 maksymalnie, jak mi, gdzie i SC i PII palą w granicach 8-8.5 poruszając się w miarę dynamicznie ok.gif Przy but.gif PII potrafi i ponad 20L/100km wciągnąć,SC mieściło się w 15l/100km ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.