Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejny oszust - magiczny przebieg

Featured Replies

Napisano

Szukam jakiegos kombiaka i mniedzy innymi znalazmem takie ogloszenie:

<KLIK1>

aukcja sie skonczyla, ale pojawila sie druga...

<KLIK2>

To jest zdumiewajace jak szybko maleja przebiegi panic.gif Az strach pomyslec ile mogl miec w oryginale przejechane.

Czy jest mozliwe w VW sprawdenie w ASO oryginalneg przebiegu?

A jak wyglada sprawa np w Fordzie? Gdzie istnieje jakas centralna baza danych?

Napisano

> Szukam jakiegos kombiaka i mniedzy innymi znalazmem takie ogloszenie:

> aukcja sie skonczyla, ale pojawila sie druga...

> To jest zdumiewajace jak szybko maleja przebiegi Az strach pomyslec ile mogl miec w oryginale

> przejechane.

skręcił tak, że zawsze może powiedzieć, że pomylił się przy wpisywaniu do formularza. Ciekawe co by twierdził przez telefon.

Napisano

> Szukam jakiegos kombiaka i mniedzy innymi znalazmem takie ogloszenie:

> aukcja sie skonczyla, ale pojawila sie druga...

> To jest zdumiewajace jak szybko maleja przebiegi Az strach pomyslec ile mogl miec w oryginale

> przejechane.

> Czy jest mozliwe w VW sprawdenie w ASO oryginalneg przebiegu?

> A jak wyglada sprawa np w Fordzie? Gdzie istnieje jakas centralna baza danych?

A czy nie było tak, że auto fajne ale kupujący narzekali że duży przebieg?

To rynek kształtuje sprzedaż.

Notabene, ktoś go kupi, a potem będzie pisał jakie te auta mało trwałe są bo po 200kkm padło to i tamto.

rotfl.gif

Napisano

> przejechane.

> Czy jest mozliwe w VW sprawdenie w ASO oryginalneg przebiegu?

> A jak wyglada sprawa np w Fordzie? Gdzie istnieje jakas centralna baza danych?

A mi kumpel opowiadał inną paranoje.

Miał do sprzedania Rovera (chyba 25) z przebiegiem 30 000, jak na 3 letnie auto trochę mało, ale oryginalny.

Umieszczał kilka ogłoszeń i nawet nikt nie zadzwonił.

Umieścił kolejne ogłoszenie, wpisał przebieg 90 000 i sprzedał auto tego samego dnia.

Tak więc działa zaufanie do sprzedającego.

Napisano

> A czy nie było tak, że auto fajne ale kupujący narzekali że duży przebieg?

Na pewno tak było. W tym chorym kraju auta z przebiegiem > 200000 są praktycznie niesprzedawalne. Swego czasu miałem dyskusję z jednym kolegą który kategorycznie twierdził że nigdy nie kupi auta z przebiegiem > 200000. Na pytanie dlaczego akurat 200000 a nie np 197525 nie umiał mi odpowiedzieć...

Napisano

> Może nie na temat, ale ta kierownica to jakieś niporozumienie Takie cuś to w POLO za 30.000zł

> montowali

Nieporozumieniem w Passacie jest plastik z jakiego jest wykonany dół deski rozdzielczej

Napisano

> Na pewno tak było. W tym chorym kraju auta z przebiegiem > 200000 są praktycznie niesprzedawalne.

czy aby napewno ?

sam sprzedałem astre z 240kkm na liczniku, bez książki serwisowej (moje wpisy o wymianach)

i z podobnych wątków wiem, że było jeszcze kilka takich przypadków

Napisano

> A mi kumpel opowiadał inną paranoje.

> Miał do sprzedania Rovera (chyba 25) z przebiegiem 30 000, jak na 3 letnie auto trochę mało, ale

> oryginalny.

> Umieszczał kilka ogłoszeń i nawet nikt nie zadzwonił.

> Umieścił kolejne ogłoszenie, wpisał przebieg 90 000 i sprzedał auto tego samego dnia.

> Tak więc działa zaufanie do sprzedającego.

Niestety ileś lat działalności handlarzy zrobiło swoje i ludzie trochę boją okazji. Nawet czytując AK można by stwierdzić, że wszystkie jeżeli samochód ma przebieg poniżej 30kkm rocznie, to na pewno ma kręcony licznik smile.gif

Napisano

> A czy nie było tak, że auto fajne ale kupujący narzekali że duży przebieg?

> To rynek kształtuje sprzedaż.

Pewnie tak było. Ciemny lud kocha magię cyferek .... i nie pojmie, że lepiej kupić zadbane, serwisowane auto z 200 kkm na liczniku, niż zaszpachlowany przystanek z 120 ...

Napisano

> czy aby napewno ?

> sam sprzedałem astre z 240kkm na liczniku, bez książki serwisowej (moje wpisy o wymianach)

> i z podobnych wątków wiem, że było jeszcze kilka takich przypadków

ale mówimy o podejściu przeciętnego klienta ... jeszcze 10-15 lat temu taką magiczną barierą było 100kkm - po tym przebiegu wielu ludzi uważało samochody za wraki smile.gif

Napisano

> Pewnie tak było. Ciemny lud kocha magię cyferek .... i nie pojmie, że lepiej kupić zadbane,

> serwisowane auto z 200 kkm na liczniku, niż zaszpachlowany przystanek z 120 ...

Wystarczy że sprzedający postawił auto na placu obok jeszcze kilku takich, nawet w gorszym stanie ale z "mniejszymi" przebiegami i przez jakiś czas patrzył jak jego stoi a tamte się sprzedają...

Napisano

> Pewnie tak było. Ciemny lud kocha magię cyferek .... i nie pojmie, że lepiej kupić zadbane,

> serwisowane auto z 200 kkm na liczniku, niż zaszpachlowany przystanek z 120 ...

to też zbytnie uproszczenie ... z tym "zadbaniem i serwisowaniem" wcale nie musi być tak różowo. Czasami może lepiej jest kupić tańsze, w gorszym stanie, ale różnice w cenie włożyć w naprawy niż kupić niby idealne, w którym i tak jakieś kwiatki mogą wyjść.

Napisano
  • Autor

> skręcił tak, że zawsze może powiedzieć, że pomylił się przy wpisywaniu do formularza. Ciekawe co by

> twierdził przez telefon.

Wlasnie sek w tym, ze dzis chcialem podjechac do niego i go obejrzec.

Ale jak zobaczylem przebieg w nowym ogloszeniu to zwatpilem. Jak pisalem, nie wiadomo w takim razie ile juz bylo wczesniej skrecone. A gdyby ten przbieg 260 kkm byl oryginalny, to nawet bym sie zastanawial.

Tym bardziej ze w pierwszej aukcji ma podobno jakies papiery z ASO potwierdzajace przebieg.

Czy jest mozliwosc sprawdzenia gdzies przez www lub aso ostatniego przebiegu dla aut z niemiec? Np takie cos jak dla aut ze Szwecji

klikkk

EDIT

link juz po prawiony

Napisano

> czy aby napewno ?

> sam sprzedałem astre z 240kkm na liczniku, bez książki serwisowej (moje wpisy o wymianach)

> i z podobnych wątków wiem, że było jeszcze kilka takich przypadków

Może miałeś szczęście. A może ja mam pecha. W każdym razie nie jest przypadkiem to że 99 % aut na takim OtoMoto ma przebieg < 200000.

Napisano

> Wlasnie sek w tym, ze dzis chcialem podjechac do niego i go obejrzec.

> Ale jak zobaczylem przebieg w nowym ogloszeniu to zwatpilem. Jak pisalem, nie wiadomo w takim razie

> ile juz bylo wczesniej skrecone. A gdyby ten przbieg 260 kkm byl oryginalny, to nawet bym sie

> zastanawial.

> Tym bardziej ze w pierwszej aukcji ma podobno jakies papiery z ASO potwierdzajace przebieg.

> Czy jest mozliwosc sprawdzenia gdzies przez www lub aso ostatniego przebiegu dla aut z niemiec? Np

> takie cos jak dla aut ze Szwecji

> klikkkk

Link nie dziala.

Duzo producentow pozwala sprawdzic przebieg nawet jesli auto bylo pierwszy raz sprzedane i serwisowane za granica.

Napisano

> Może miałeś szczęście. A może ja mam pecha. W każdym razie nie jest przypadkiem to że 99 % aut na

> takim OtoMoto ma przebieg < 200000.

Jest. A dopuki ludzie beda "owczym pedem" rzucac sie na na tedeiki a szerokim lukiem omijac benzyny to tak bedzie.

Czasem sie tak zastanawiam czy kupujacy nie zdaja sobie sprawy, ze kazdy diesel przywieziony z Niemiec musi miec nastukane (mowa naturalnie o tycj kilkuletnich)? A moze to po prostu naiwnosc kupujacych?

Napisano
  • Autor

> Link nie dziala.

> Duzo producentow pozwala sprawdzic przebieg nawet jesli auto bylo pierwszy raz sprzedane i

> serwisowane za granica.

Link juz poprawiony.

Co do kierownicy, to macie racje. To jakies nieporozumienie, zeby w takiej wersji nie bylo sterowania czegokolwiek z kierownicy. Szkoda czasu nie jade frown.gif

Napisano

> Może miałeś szczęście. A może ja mam pecha. W każdym razie nie jest przypadkiem to że 99 % aut na

> takim OtoMoto ma przebieg < 200000.

miałem szczęście ok.gif

w tym sensie że trafiłem na kupca. który oceniał sobie stan auta i nawet nie patrzył na licznik spineyes.gif

auto było zadbane, cena IMO dobra, to poszło palacz.gif

jak szukałem następnego auta, to sam patrzyłem na takie co miały poniżej 100kkm grinser006.gif

i też znalazłem, niestety benzyniak icon_rolleyes.gif

Napisano

> Na pewno tak było. W tym chorym kraju auta z przebiegiem > 200000 są praktycznie niesprzedawalne.

> Swego czasu miałem dyskusję z jednym kolegą który kategorycznie twierdził że nigdy nie kupi

> auta z przebiegiem > 200000. Na pytanie dlaczego akurat 200000 a nie np 197525 nie umiał mi

> odpowiedzieć...

Też bym nie kupił. grinser006.gif

Napisano

> Też bym nie kupił.

Ale dlaczego akurat 200000 (albo licząc że masz więcej do wydania magiczne 100000?).

Napisano

> Ale dlaczego akurat 200000 (albo licząc że masz więcej do wydania magiczne 100000?).

Bo 200tys to taka granica. Wiesz, jezscze kilka lat temu w PL auto majace 150tys km to byl przewaznie dosc fajny egzemplarz.

Licz to sobie tak:

<50tys - nowka, nic nie ma prawa pasc

<80 tys - dotarl sie, przewaznie jest mlodziutki i blyszczacy

<100 - 120 tys - przewaznie jest w rekach drugiego wlasciciela ktory moze jedynie auto chwalic bo auto sie nie psuje. Nie ma prawa bo przeciez tyle co sie gwarancja skonczyla

<200 tys - pora na Ciebie, trzeciego wlasciciela, dostajesz samochod, ktory nie jest juz nowy, ale rownoczesnie nie ma strasznego przebiegu. W koncu co to jest 180-190tys dla diesla? To nie benzyna, ze po 200tys diabli ja wezma. Diesle robia przebiegi, ze hoho! Wujek Janek mial 10 lat temu Passata w dieslu to mial nastukane 350tys i jedyne co robil to lal rope i jezdzil...

(...zaslyszane na wiosce, wulgaryzmy i nalecialosci wioskowej gwary usuniete zeby postronni mogli zrozumiec wink.gif )

Napisano

Niestety prawdziwe frown.gif I tak jak ktoś wyżej już napisał - rynek chce, rynek dostaje.

Napisano

> Ale dlaczego akurat 200000

Jeżeli o mnie chodzi, to dlatego, że 200 000 km jest > od 100 000 km. A niemal wszystkie auta, które kupował jako używki, miały przegiegi poniżej 100 tkm. grinser006.gif

Wyjątkiem była avensis, ale i tak jej sporo brakowało do 200 tkm. grinser006.gif

> (albo licząc że masz więcej do wydania magiczne 100000?).

Czytak kolejny raz i nie łapię, o co zapytałes? blush.gif

Napisano

> Niestety prawdziwe I tak jak ktoś wyżej już napisał - rynek chce, rynek dostaje.

Dotyczy to niestety niemal kazdej dziedziny. Minie sporo czasu zanim ludzie zaczna cenic to co dobre a nie tylko tanie.

Nie ma sie co czarowac - spoleczenstwo w Polsce nie jest najbogatszym w Europie, ale ma takie same chceci i amibicje jak te bogatsze. Rynek aut uzywanych jest ogromny, kazdy chce swiezy, ladnie wyposazony, szybki i oszczedny samochod - naturalnie za pzrystepna cene. Na przeciw tym potrzebom wychodza ludzie, ktorzy je sprzedaja.

Mam zjnajomego ktory bawi sie w sciaganie i sprzedfaz samochodow. Coz z tego, ze stara sie byc byc uczciwy skoro ludzi to i tak nie obchodzi? najwazniejsze aby bylo tanio, w koncu na allegro i otomoto sa duzo tansze z mniejszym przebiegiem. I tez bezwypadkowe!

Mam znajomego ktory bawis ie mechanike. Co z tego, ze stara sie wkladac klientom najlpesze zamienniki i robic tak aby starczylo na dlugo? W innych warsztatach nkt nie wola takiej chorej kasy za czesci.

Mam znajomego ktory prowadzi sklepik motoryzacyjny. Czesci z firm takich jak Lemforder itp sa na zamowienie. Na polce ich nie ma bo zwyczajnie sie nie sprzedaja. nikt nie bzaplaci za gumowa tuleje 90zl skoro najtanszy zamiennik kosztuje 24.

Do czasu az spoleczenstwo w Polsce nie wzbogaci sie wystarczajaco tak bedzie.

Napisano

> Jeżeli o mnie chodzi, to dlatego, że 200 000 km jest Wyjątkiem była avensis, ale i tak jej sporo

> brakowało do 200 tkm.

> Czytak kolejny raz i nie łapię, o co zapytałes?

Chodzi mi o samą liczbę. 200001 jest większe od 198700 o 1301 km, które można zrobić w jeden dzień. A jednak 198700 wygląda w oczach kupującego dużo lepiej od 200001. I zwykle cena auta jest wyższa. Analogicznie 101300 i 99870.

Napisano

> Chodzi mi o samą liczbę. 200001 jest większe od 198700 o 1301 km, które można zrobić w jeden dzień.

> A jednak 198700 wygląda w oczach kupującego dużo lepiej od 200001. I zwykle cena auta jest

> wyższa. Analogicznie 101300 i 99870.

dlaczego w kazdym markecie cena konczy sie na 99,-? zlosnik.gif

Napisano

> Chodzi mi o samą liczbę.

Wiem o co Ci chodzi. ok.gif

Napisałem tylko, że ja bym nie kupił - czy to 199 tkm, czy 205 tkm, czy nawet 176 tkm. grinser006.gif

Napisano

> Wiem o co Ci chodzi.

> Napisałem tylko, że ja bym nie kupił - czy to 199 tkm, czy 205 tkm, czy nawet 176 tkm.

Akurat gość z którym prowadziłem dyskusję stwierdził że samochód ze 192000 jest jak najbardziej OK a 207000 to już złom. Jak się zapytałem dlaczego to dostałem odpowiedź że nigdy nie kupi samochodu z przebiegiem pow. 200000.

Napisano

I co się dziwić rynek jest b.trudny dla samochódów z przebiegiem pow. 200 tyś km.

BTW Jeżeli ten przebieg z pierwszego ogłoszenia był prawdziwy to wnętrze samochodu wygląda całkiem całkiem, więc z powodzeniem można było uszczknąć te 100 tyś km zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I co się dziwić rynek jest b.trudny dla samochódów z przebiegiem pow. 200 tyś km.

> BTW Jeżeli ten przebieg z pierwszego ogłoszenia był prawdziwy to wnętrze samochodu wygląda całkiem

> całkiem, więc z powodzeniem można było uszczknąć te 100 tyś km

No widziwsz, ale po co. Tak by mial potencalnego klienta. A teraz juz nie chce mi sie dupy ruszyc smile.gif

Napisano

> No widziwsz, ale po co. Tak by mial potencalnego klienta. A teraz juz nie chce mi sie dupy ruszyc

Napisałeś do gościa?

Napisano

> Ale dlaczego akurat 200000 (albo licząc że masz więcej do wydania magiczne 100000?).

Z tego samego powodu z z którego w sklepach masz ceny "promocyjne" i nie tylko w kwotach np.1,99zł czy 1,95zł, a nie 2zł zlosnik.gif taki chłyt marketingowy oddziałujacy na psychike potencjalnego klienta wink.gif

Napisano

> Wlasnie sek w tym, ze dzis chcialem podjechac do niego i go obejrzec.

> Ale jak zobaczylem przebieg w nowym ogloszeniu to zwatpilem. Jak pisalem, nie wiadomo w takim razie

> ile juz bylo wczesniej skrecone. A gdyby ten przbieg 260 kkm byl oryginalny, to nawet bym sie

> zastanawial.

no wlasnie w tym sek

taka wtopa i juz czlowiek we wszystko watpi

kiedys ogladalismy skode fabie

auto mialo pol roku, cena byla taka jak za golasa a autko bylo w dosc fajnej wersji + opcje

czyli dil dosyc dobry bo co to jest 0,5 roku

auto mialo tez maly przebieg etc.

facet twierdzil, ze bezwypadkowe i wogole zadnych napraw itd itp

niestety kiepskich lakiernikow sobie wzial bo zostawili przy lampach papier maskujacy

moze faktycznie byla to tylko mala stluczka, ale nie mielismy ochoty z nim dalej gadac

Napisano

Witam

nie wiem jak w VW, ale w Volvo wszystkie naprawy wykonywane na gwarancji są wpisane w centralną bazę danych ASO, do weryfikacji tych danych potrzebny jest właściciel auta i VIN....

Napisano

> Napisałeś do gościa?

witam

ja napisalem do goscia z zapytaniem, ktory przebieg jest prawdziwy

dostalen odpowedz, ze ten 263 tys jest oryginalny zlosnik.gif, natomiast nie napisal nic o tym mniejszym przebiegu zlosnik2.gif

pozdrawiam

edit:

widze, ze aukcji nr 2 juz nie ma biglaugh.gif

Napisano

Jeżeli skręcili tylko licznik to na kompie niekoniecznie w ASO to wyjdzie, jeżeli dłubali licznik i kompa to ewentualnie można podejrzeć historię w ASO o ile jakaś istnieje

Napisano
  • Autor

> Jeżeli skręcili tylko licznik to na kompie niekoniecznie w ASO to wyjdzie, jeżeli dłubali licznik i

> kompa to ewentualnie można podejrzeć historię w ASO o ile jakaś istnieje

w pierwszym linku jest napisane ze udokumntowany. Jak ja potem jeszcze dzwonilem to tez sie pytalem ktory przebieg jest oryginalny i udokumentowany.

Odpowiedz byla ze 260k, ale jak sie zpytalem czy ten 160 tez bedzie udokumentowany, to powiedzial ze ksiazka tez bedzie smile.gif Juz sie tworzy

Napisano

> widze, ze aukcji nr 2 juz nie ma

jest jest zlosnik.gif 163 tyś km. powinien być paragraf na takie jawne oszustwo.

Napisano

> jest jest 163 tyś km. powinien być paragraf na takie jawne oszustwo.

cztli wystawil po raz drugi

Napisano

mam yarisa z 2004 sprzedaje go i ma 125 tysiecy. ile ja miałem telefonow czy bym go nie puscił z 70 tysiacami. ehh

Napisano

powtarzam to po raz kolejny

sami jesteśmy temu winni

Ludzie w PL nie kupią auta jak jest ponad 200tyś na liczniku nie ważne bez wypadek serwis w ASO itp

na naszych działa bariera " 2 lub 3 z przodu i potem są takie cyrki

Rynek to wymusza niestety...

Napisano

paragraf to powinien być na tych "mądrych" co wierzą w przebiegi poniżej 200 tyś hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

p.s

Edit specjalnie dla Pana nie mylącego się...czyli dla baby blush.gif

Napisano

> paragraf to powinien być na tych "mądrych" co wieża w przebiegi ponizej 200 tyś

Ew. na tych, którzy mają BANA na tym portalu... clown.gif

Napisano

> powtarzam to po raz kolejny

> sami jesteśmy temu winni

Tak, tak, a handlarz-oszust, to aniołek i inaczej nie może, bo "rynek tego wymaga". screwy.gif

Napisano

> NIGDY SIĘ BABO NIE POMYLIŁEŚ??

A i owszem. ok.gif

Po fakcie edytuję i grzecznie dziekuję za zwrócenie uwagi. ok.gif

Napisano

> tylko z tego co zauważyłem nie w ten sposób Dziękujesz...

A za co ja mam Ci dziękować? hehe.gif

> Ja Ci dziękuję:)

Jułelkam! ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.