Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwa cylindry of Fiata

Featured Replies

Napisano

> A to przypadkiem nie ma swojej nazwy "Multiair", co??

faktycznie... moze chodzi zatem o 2 turbinki?

Napisano

> faktycznie... moze chodzi zatem o 2 turbinki?

Nie - Twin Air to dlatego, ze cylindry sa dwa - stad moja ciekawosc, jak nazwa silniki co wiecej cylindrow beda mialy smile.gif

Napisano

> Nie obniza ceny, a jeszcze podniosa poki tyle sliny bedzie cieklo nad 500-ka.

Minie jeszcze parę latek, autko się opatrzy to i ślinotok minie i ceny spadną wink.gif

> 500-ka powinna miec tylko taki silnik. Jak R4 to Pande wole lub Ka.

Za 40k PLN to wolę coś bardziej praktycznego i wygodniejszego.

Za 30k nad 500-ką bym się zastanowił, bo jest ładna (i tylko dlatego). Cena Pandy i Ka z 4pp i klimką (tylko takie auta mnie interesują) są zdecydowanie za wysokie w stosunku do tego co oferują. Wolę coś od koreańskiej konkurencji.

> 500-ka ma byc mala, tania, lekka, ekonomiczna, a nie wyciszona.

Jak ma być tania i ekonomiczna to nie powinna kosztować 40k biglaugh.gif

A silnik 2-cyl może i włosy wyrywać przy przyspieszaniu, ale póki będzie mi dźwiękiem przypominał 650E to go za Chiny ludowe nie kupię... alien.gif

Napisano

Jeżeli Fiat dobrze skopiował rozwiązania z Mercedesa (wałki wyważające) i Toyoty (sterowanie zaworami) to nie ma się czym przejmować ok.gif Zresztą, to nie jest auto dedykowane biednemu kowalskiemu kupującemu Paska w TDi-ku bo sąsiad takiego ma. 500 ma być drugim/trzecim/kolejnym autem w domu.

Napisano

> Nie - Twin Air to dlatego, ze cylindry sa dwa - stad moja ciekawosc, jak nazwa silniki co wiecej

> cylindrow beda mialy

Double Twin Air. spineyes.gif

Napisano

> Fiat pozycjonuje 500 w klasie aut mini premium.

To, ze on sobie tak pozycjonuje to malo istotne. Fiat 500 poza tym, ze wyglada jak dawna 500-ka nie ma nic co mozna nazwac premium. Nie ma techniki, nie ma jakosci i nie ma duszy (o tym piszemy teraz w aspekcie 2-cylindrowca). Ma tylko cene i genialny marketing bo jak inaczej nazwac wciskanie ludziom przemodelowanej Pandy 3d za wyzsza cene? Premium to jest Mini. A 500-ka przy Mini jest jak Hyundai Coupe przy 911. Oba sportowe, nie?

> Tylko w Polsce gada sie ze drogie mało miejsca, a za połowe można mieć pande.

Jasne, ze tak i slusznie...bo Polska akurat jest autorytetem w sprawie malych Fiatow.

> To nie jest samochód dla kowalskiego który szuka kompromisu cenowo - praktycznego.

No wlasnie, a dawna 500-ka byla takim samochodem. Ale nawet jesli wezmiemy fana Ferrari, maniaka techniki i kolekcjonera plakatow z Schumacherem czy designerskiego wizjonera - amatora. To co mu da 500-ka?

Zamysl stylistyczny sprzed 50 lat? Technike z auta, ktore sie klepie w milionach (malo ambitna, tania technike)? Osiagi, ktore przebija TDI przedstawiciela handlowego? Jakosc wykonczenia, ktora przy Audi wyglada jak kot Sylwester przy Krolu Lwie? Co z 500-ki ma przeciwnosc Kowalskiego? No ma nadzieje na ten 2-garczkowy agregat, ktory jest jedyny(!) na rynku.

Zadam proste pytanie. Co mnie moze zainteresowac w Fiacie 500?

Niestety takie twory jak 500-ka, Saab czy w niedalekiej przyszlosci Chryslery ze znaczkiem Lancii zabijaja milosc do motoryzacji i to jest zlo, a nie hybrydowy Prius czy Porsche na wode z sokiem oraz ecodriving.

Pozdrawiam!

Napisano

> Jeżeli Fiat dobrze skopiował rozwiązania z Mercedesa (wałki wyważające) i Toyoty (sterowanie

> zaworami) to nie ma się czym przejmować

Coś bliżej?

> Zresztą, to nie jest auto dedykowane biednemu kowalskiemu kupującemu Paska w TDi-ku bo sąsiad takiego ma. 500 ma być drugim/trzecim/kolejnym autem w domu.

myślisz, że ten silnik został zaprojektowany tylko do 500? hehe.gif

Napisano

>Zresztą, to nie jest auto dedykowane biednemu

> kowalskiemu kupującemu Paska w TDi-ku bo sąsiad takiego ma. 500 ma być drugim/trzecim/kolejnym

> autem w domu.

Przecież ten silnik zaraz trafi do reszty modeli Fiata zlosnik.gif Panda i Punto jako jeden z bazowych silników ok.gif

Napisano

> Nie - Twin Air to dlatego, ze cylindry sa dwa - stad moja ciekawosc, jak nazwa silniki co wiecej

> cylindrow beda mialy

Multiair waytogo.gif .

Napisano

> Przecież ten silnik zaraz trafi do reszty modeli Fiata Panda i Punto jako jeden z bazowych

> silników

A chlopaki od maluchow juz czekaja, zeby go do maluchow wszczepic - male, zgrabne, zwinne - czego chciec wiecej? grinser006.gif

Napisano

> Minie jeszcze parę latek, autko się opatrzy to i ślinotok minie i ceny spadną

Dobra kalkulacja. ok.gif Ciekaw jestem tylko czy Fiat konsekwentnie bedzie dzialal. Bo rozumiem, ze 500-ka drugiej generacji za pare lat bedzie wygladac jak 126...tylko centymetrow i kilogramow przybedzie.

Oby nie bylo konsekwencji...w kompromitacji Turynu.

> Za 30k nad 500-ką bym się zastanowił, bo jest ładna (i tylko dlatego).

Swift i Getz tez sa ladne, ale nie kopiuja dziadkow tylko wykazuja sie inwencja. I za to szacunek.

A projektant Fiata 500 zachowal sie jak Chinczyk, ktory kseruje wszystko od Matiza po X5 tylko bardziej moralnie bo zostal w rodzinie. Ale nie mam szacunku zadnego dla powielaczy. To samo moge powiedziec o Mercedesie SLS. Swiat idzie naprzod dzieki konfliktowi pokolen, a nie dzieki zyciu wg pamietnikow babci Zosi. Spoczywaj w pokoju kochana babciu.

>Cena Pandy i Ka z 4pp i

> klimką (tylko takie auta mnie interesują) są zdecydowanie za wysokie w stosunku do tego co

> oferują. Wolę coś od koreańskiej konkurencji.

I slusznie. Chociaz argument patriotyczny mnie przekona.

> A silnik 2-cyl może i włosy wyrywać przy przyspieszaniu, ale póki będzie mi dźwiękiem przypominał

> 650E to go za Chiny ludowe nie kupię...

Ja bym go nie kupil gdyby tylko na papierze mial 2 gary. A im lepsze przyspieszenie tym gorzej. Dusza w aucie jest jak aniol stroz, ma ograniczenie predkosci...

Pozdrawiam!

Napisano

> To, ze on sobie tak pozycjonuje to malo istotne. Fiat 500 poza tym, ze wyglada jak dawna 500-ka nie

> ma nic co mozna nazwac premium. Nie ma techniki, nie ma jakosci

taaa... to wszystko ma mini... jakość i technike jak w bmw 7 hehe.gif

> wciskanie ludziom przemodelowanej Pandy 3d za wyzsza cene? Premium to jest Mini. A 500-ka przy

> Mini jest jak Hyundai Coupe przy 911. Oba sportowe, nie?

Twoich korwinowskich teorii nikt nie podziela... Możesz sobie tak w kółko powtarzać, ale nie stanie się to prawdą...

> No wlasnie, a dawna 500-ka byla takim samochodem. Ale nawet jesli wezmiemy fana Ferrari, maniaka

> techniki i kolekcjonera plakatow z Schumacherem czy designerskiego wizjonera - amatora. To co

> mu da 500-ka?

no właśnie? Jaki ma ona związek ze sportowymi autami?

> Zamysl stylistyczny sprzed 50 lat? Technike z auta, ktore sie klepie w milionach (malo ambitna,

> tania technike)? Osiagi, ktore przebija TDI przedstawiciela handlowego?

Wejdź na stronę abartha, bo widzę masz wielkie braki w wiedzy, bo chyba nie byłbyś tak głupi, żeby porównywać najtańszą 500 z "TDI przedstawiciela handlowego?"

> Jakosc wykonczenia,

> ktora przy Audi wyglada jak kot Sylwester przy Krolu Lwie?

bez sensu...

> Co z 500-ki ma przeciwnosc

> Kowalskiego? No ma nadzieje na ten 2-garczkowy agregat, ktory jest jedyny(!) na rynku.

Ma małolitrażowy (opłaty/ubezpieczenie), ekonomiczny i ekologiczny (!!! - poniżej 100g/km co2 - opłaty/podatki) samochód...

> Zadam proste pytanie. Co mnie moze zainteresowac w Fiacie 500?

Ciebie na pewno nic - wolisz hybrydę audi i mini... Nie jesteś targetem fiata...

> Pozdrawiam!

również

Napisano

> Getz tez sa ladne

Tos pojechal - getz, przy calej swojej sympatycznosci i bezproblemowosci to jedno z bardziej nijakich aut w historii motoryzacji - gdzie tu ladnosc?? smile.gif

A 500 ladne jest, przynajmniej dla ogromnej rzeszy ludzi.

Zreszta - pogadamy za latek pewnie 20, jak bedziesz po 40 - czy, jesli ktos wypusci wspolczesna wersje auta, ktorym zaczales swoja przygode z motoryzacja, nie obejrzysz sie (kurcze, ciekawe, czy wypuszcza nowa wersje skody 105 zeby.GIF ) ?

To auto kupowane jest nie chlodna kalkulacja tylko emocjami. I udalo im sie je wywolac, jak widac po wynikach sprzedazy. Tego wydajesz sie w ogole nie rozumiec,

Napisano

> To, ze on sobie tak pozycjonuje to malo istotne. Fiat 500 poza tym, ze wyglada jak dawna 500-ka nie

> ma nic co mozna nazwac premium.

no widzisz to jest kwestia indywidualna bo ja sądze że ma. Dla Ciebie jest to poprostu FIAT i to jego główna wada.

Nie ma techniki, nie ma jakosci i nie ma duszy (o tym piszemy

> teraz w aspekcie 2-cylindrowca).

no włąsnie ma technike bo ten dwucylindorwy silnik to jest własnie kierunek w którym bedzie zmierzała teraz motoryzacja. Dusza no cóż wg mnie dziś samochody jej nie mają ale za 30 lat będą tak mówić o kolejnej 500, wiec to kwesti upływu czasu i spojrzenia na produkt przez jego pryzmat

Ma tylko cene i genialny marketing bo jak inaczej nazwac

Ma w zasadzie wszystko w co samochód moze być wyposażony i czego kierowca potzrebuje do szczęścia. Czego chcieć więcej

?

> wciskanie ludziom przemodelowanej Pandy 3d za wyzsza cene? >Premium to jest Mini. A 500-ka przy

> Mini jest jak Hyundai Coupe przy 911. Oba sportowe, nie?

wiesz zaletą mini jest to że produkuje go BMW i tu zalety sie kończą bo jakością wykonania to 500 nie ustępuje miniakowi no chyba że imitajca aluminum na desce ma być deafkto tandetnym plastikiem a nie udawać metal.

> Jasne, ze tak i slusznie...bo Polska akurat jest autorytetem w sprawie malych Fiatow.

i powiedz kto by kupił samochód se skajką na siedzeniu a z wyposażenia dodatkowego ogrzewanie tylnej szyby?

Czasy sie zmieniają i ludzie chcą mieć dobrze wyposażony samochód będący nawiązaniem do historii. Zobacz na pf 126p, wiele ludzi go kocha i dobrze wspomina ale dziś w takiej formie jeździć by nim nie chciało.

> No wlasnie, a dawna 500-ka byla takim samochodem. Ale nawet jesli wezmiemy fana Ferrari, maniaka

> techniki i kolekcjonera plakatow z Schumacherem czy designerskiego wizjonera - amatora. To co

> mu da 500-ka?

kiedyś posiadanie 4 kółek (jakichkolwiek kółek) było marzeniem i akurat wtedy 500 spełniała tę role. Dziś wymaga sie aby auto miało klime 2 litrowy silnik i nawigacje bo inaczej obciach.

> Zamysl stylistyczny sprzed 50 lat? Technike z auta, ktore sie klepie w milionach (malo ambitna,

> tania technike)? Osiagi, ktore przebija TDI przedstawiciela handlowego? Jakosc wykonczenia,

> ktora przy Audi wyglada jak kot Sylwester przy Krolu Lwie? Co z 500-ki ma przeciwnosc

> Kowalskiego? No ma nadzieje na ten 2-garczkowy agregat, ktory jest jedyny(!) na rynku.

księgowosć w dzisiejszych czasach ma wpływ na wszystko w tym i na motoryzacje. Dotyczy to nie tylko fiata ale i np jaguara, porsche i innych marek.

> Zadam proste pytanie. Co mnie moze zainteresowac w Fiacie 500?

> Niestety takie twory jak 500-ka, Saab czy w niedalekiej przyszlosci Chryslery ze znaczkiem Lancii

> zabijaja milosc do motoryzacji i to jest zlo, a nie hybrydowy Prius czy Porsche na wode z

> sokiem oraz ecodriving.

wiesz Mark Twain kiedyś powiedział: "Gdy kiedyś zauważysz, że znalazłeś się po stronie większości - wstrzymaj się i dobrze nad sobą zastanów"

i zgadza sie, masz racje większość zazwyczaj kupi podróbe by mieć prawie oryginał. Indywidualizm ma charakter i styl ale nie zapominaj, ze w przypadku motoryzacji jest to bardzo droga rzecz i aby stać było ludzi na tę namiastke wyjątkowości trzeba zatrudnić do pracy księgowego.

> Pozdrawiam!

Również!

Napisano

> taaa... to wszystko ma mini... jakość i technike jak w bmw 7

Nie ma nic "jak". Jest bardzo blisko pierwowzoru (umieszczenie silnika, naped) + najlepsze auto w klasie dzieki technice. Mini jest autonomicznym tworem, klasa dla siebie.

> Twoich korwinowskich teorii nikt nie podziela...

hehe.gif Co nikt? Czwarty wynik w Polsce! 2,48%. biglaugh.gif Ale wielkie uklony dla Ciebie blagam.gif ze wiesz takie rzeczy. ok.gif

> Możesz sobie tak w kółko powtarzać, ale nie stanie

> się to prawdą...

zlosnik2.gif Ale mi ochlodziles ten 34-stopniowy dzien. sciana.gif

> no właśnie? Jaki ma ona związek ze sportowymi autami?

No ja chce sie czegos doszukac...

> Wejdź na stronę abartha, bo widzę masz wielkie braki w wiedzy

No to Abarth czy Fiat? Abarth to margines, ktory jednak ratuje jakos 500-ke.

> bo chyba nie byłbyś tak głupi, żeby

> porównywać najtańszą 500 z "TDI przedstawiciela handlowego?"

Nie chodzi o porownanie. Ja szukam CZEGOKOLWIEK w tym aucie, a nie ma nic. Dla kazdej 500-ki znajdzie sie najbardziej szmaciarska Passatoctavia z TDI, ktora bedzie szybsza.

> bez sensu...

Bez sensu, zeby nawet jakoscia nie powalczyc, ale po co? Nie trzeba. Tandete i tak kupia, a my zarobimy na tanim plastiku.

> Ma małolitrażowy (opłaty/ubezpieczenie), ekonomiczny i ekologiczny (!!! - poniżej 100g/km co2 -

> opłaty/podatki) samochód...

Ale tego wlasnie chce Kowalski!

> Ciebie na pewno nic - wolisz hybrydę audi i mini...

Wole bo za hybryde moge sie uklonic inzynierom za idee, pomysl i pokazanie tego kierowcy. Audi za jakosc, a Mini za to, ze mozna odgrzac kotleta, a doprawic go tak, ze nic innego z tasmy tak nie smakuje.

> Nie jesteś targetem fiata...

To jest oczywiste chociaz mowimy o Fiacie 500, a nie o innych Fiatach. Chodzi o to, ze ja bym chcial, zeby ten target byl mniej liczny bo ci ludzie sa oszukiwani, a wszystko skonczy sie tym, ze nie bedzie zadnych wartosciowych samochodow. Kit, bajerka, duza cena i dawaj...bo sliczne jak sukienka w prazki, granatowe, piekne wstazki...

Natomiast wiekszosciowy bunt klientow przeciw takim tanim w produkcji, drogim w sprzedazy produktom spowodowalby wysilek projektantow, inzynierow i na rynku pojawialyby sie naprawde dobre samochody.

Wydawaloby sie, ze europejski rynek jest dojrzaly, ludzie swiadomi, nie wpuszcza chinskiego chlamu na rynek. Ale daja sie bajerowac takimi Fiacikami? Ech...no szkoda, szkoda...

Napisano

> Tos pojechal - getz, przy calej swojej sympatycznosci i bezproblemowosci to jedno z bardziej

> nijakich aut w historii motoryzacji - gdzie tu ladnosc??

Wg mnie najbardziej udane stylistycznie auto 5d w segmencie B. Zreszta nic zaslugi tu Korei, a Pininfariny.

Zachowana powaga przy malosci nadwozia. Super. Kazde, inne auto jest male i...smieszne w swojej urodzie czy brzydocie. 500-ka wpisuje sie w Yarisa, Clio, 206 i 207, Micre - usmiechniete bobasy. Getz - przed FL - to bardzo dorosly projekt, a tylne drzwi nie sa na sile wsadzone.

> A 500 ladne jest, przynajmniej dla ogromnej rzeszy ludzi.

Tak...ja nie mowie, ze jest brzydkie...tylko zle. A to, ze jest ladne to nie chwala dla projektanta bo to nie jest nowy pomysl, a kopia. Wiec auto ladne. Zero szacunku dla projektanta. Zla idea technicznie.

Tania blyskotka z bazaru dla turystow.

> Zreszta - pogadamy za latek pewnie 20, jak bedziesz po 40

No bede juz fest po 50-ce buu.gif, ale chyba dam rade klikac. grinser006.gif

> czy, jesli ktos wypusci wspolczesna

> wersje auta, ktorym zaczales swoja przygode z motoryzacja, nie obejrzysz sie (kurcze, ciekawe,

> czy wypuszcza nowa wersje skody 105 ) ?

Jak bedzie miala silnik z tylu i maske przednia otwierana na bok...to bedzie cudomiod!

> To auto kupowane jest nie chlodna kalkulacja tylko emocjami.

Ale emocje nie moga byc w wygladzie i sentymentach tylko w technice, jakosci i oryginalnosci.

> I udalo im sie je wywolac

Podobnie wywoluje sie emocje ruska trumna i Tusk zestrzelil Tupoleva. screwy.gif

Sa emocje sztuczne wywolane dla korzysci finansowych i sa prawdziwe.

> jak widac

> po wynikach sprzedazy. Tego wydajesz sie w ogole nie rozumiec,

Ja to doskonale rozumiem, ja tylko chce z tym stanowczo walczyc bo to ma tez wplyw na oferte dla mnie. A samochody lubie...nie tylko dla koloru...i pamietam kable wystajace spod deski duzego fiata, pamietam jak lyzka do opon trzeba sie ciezej napracowac niz lyzka do butow, pamietam szokujacy obowiazek zapinania pasow w NRD i pamietam zachwyt nad elektronicznym modulem zaplonowym w wersji LE Poloneza.

Pozdrawiam!

Napisano

> no widzisz to jest kwestia indywidualna bo ja sądze że ma.

Nie moze byc kwestia indywidualna obiektywny fakt.

> Dla Ciebie jest to poprostu FIAT i to jego główna wada.

Absolutnie nie. Mnie Fiat naraza sie jak produkuje takie "cuda" jak Ritmo, Stilo, 500 itp. Ale jak mozna nie kochac Fiata za Punto I, Cinquecento Sporting, Coupe. Ta marka ma mega potencjal, ale robi czasami kpine z ludzi. Zarzut o to, ze jestem antyFIAT jest skrajnie nieprawdziwy. Np. uwazam za genialne auto nowe Dolbo czy Strade. Te auta sa PRAWDZIWE.

> no włąsnie ma technike bo ten dwucylindorwy silnik to jest własnie kierunek

Tak, tak...wlasnie o tym pisze, ze 2-garczek jest ratunkiem na wizerunku.

> zmierzała teraz motoryzacja. Dusza no cóż wg mnie dziś samochody jej nie mają

Niektore, wierne historii maja.

> Czego chcieć więcej ?

Tych 2 cylindrow za tylna osia. W Smarcie sie da to sie w 500-ce nie da?

> wiesz zaletą mini jest to że produkuje go BMW i tu zalety sie kończą

Mini ma przede wszystkim doskonale silniki i jeszcze lepsze zawieszenie.

> bo jakością wykonania to 500

> nie ustępuje miniakowi no chyba że imitajca aluminum na desce ma być deafkto tandetnym

> plastikiem a nie udawać metal.

Mini wnetrzem miazdzy 500-ke.

> i powiedz kto by kupił samochód se skajką na siedzeniu a z wyposażenia dodatkowego ogrzewanie

> tylnej szyby?

Nie o to chodzi.

> Czasy sie zmieniają i ludzie chcą mieć dobrze wyposażony samochód będący nawiązaniem do historii.

Tak...technicznie.

> Zobacz na pf 126p, wiele ludzi go kocha i dobrze wspomina ale dziś w takiej formie jeździć by

> nim nie chciało.

Nie odkryje Ameryki jesli powiem, ze kazdy(!) inzynier zaprojektuje nowego 126 wiernego podstawom i w nowoczesnym stylu i wyposazeniu. Tylko nie na skroty, ze plyta z Pandy.

> Dziś wymaga sie aby auto miało klime 2 litrowy silnik i nawigacje bo inaczej obciach.

Dyskusja Golfowa, a nie 500-kowa.

> księgowosć w dzisiejszych czasach ma wpływ na wszystko w tym i na motoryzacje. Dotyczy to nie tylko

> fiata ale i np jaguara, porsche i innych marek.

Wlasnie przez ten zachwyt. Gdyby ludzie nie kupowali chlamu, producenci produkowaliby co innego.

Pozdrawiam!

Napisano

> Nie ma nic "jak". Jest bardzo blisko pierwowzoru (umieszczenie silnika, naped) + najlepsze auto w

> klasie dzieki technice. Mini jest autonomicznym tworem, klasa dla siebie.

Czyli sam rodzaj zastosowanego napędu skreśla ideę nawiązania do pierwowzoru? Nieważne, że w tym wszystkich chodzi tylko o stylistykę a pierwotna 500 czy mini miały tak dziadowskie silniki i skrzynie, że dzisiaj nikt za nimi nie tęskni a większość i tak ma w nosie gdzie znajduje się silnik? Jakoś nowego garbusa klepią od ponad dekady i nikomu to nie przeszkadza, że silnik jest z przodu... Mylisz nawiązanie z kontynuacją...

> No ja chce sie czegos doszukac...

czego chcesz się doszukać przez pryzmat ferrari? może zmień optykę...

> No to Abarth czy Fiat? Abarth to margines, ktory jednak ratuje jakos 500-ke.

W ogóle nie ratuje... Marka dla szpanu, bo cała idea 500 to małe auto miejskie i takie ono jest...

> Nie chodzi o porownanie. Ja szukam CZEGOKOLWIEK w tym aucie, a nie ma nic. Dla kazdej 500-ki

> znajdzie sie najbardziej szmaciarska Passatoctavia z TDI, ktora bedzie szybsza.

Doskonałe zestawienie... Małolitrażowe auto miejskie z starciu z kompaktem lub segmentem D... Co ono ma udowodnić? Bez empirii wiemy, że porównywanie dwóch litrów z jednym jest bez sensu...

> Bez sensu, zeby nawet jakoscia nie powalczyc, ale po co? Nie trzeba. Tandete i tak kupia, a my

> zarobimy na tanim plastiku.

Nie widziałem tandety w 500, ale zaznaczam, że majbachem nie jeżdżę i nie wiem jak wygląda prawdziwa jakość...

> Wole bo za hybryde moge sie uklonic inzynierom za idee, pomysl i pokazanie tego kierowcy. Audi za

> jakosc, a Mini za to, ze mozna odgrzac kotleta, a doprawic go tak, ze nic innego z tasmy tak

> nie smakuje.

miałem na myśli taką hybrydę...

> To jest oczywiste chociaz mowimy o Fiacie 500, a nie o innych Fiatach. Chodzi o to, ze ja bym

> chcial, zeby ten target byl mniej liczny bo ci ludzie sa oszukiwani, a wszystko skonczy sie

> tym, ze nie bedzie zadnych wartosciowych samochodow. Kit, bajerka, duza cena i dawaj...bo

> sliczne jak sukienka w prazki, granatowe, piekne wstazki...

Stań przed salonem i protestuj... Stojąc przed tak licznym wyborem różnych modeli na rynku musiałbyś protestować przed każdym dilerem jakiejkolwiek marki, bo wszyscy sprzedają to samo...

> Natomiast wiekszosciowy bunt klientow przeciw takim tanim w produkcji, drogim w sprzedazy produktom

> spowodowalby wysilek projektantow, inzynierow i na rynku pojawialyby sie naprawde dobre

> samochody.

piszesz teraz o fiacie czy w ogóle?

> Wydawaloby sie, ze europejski rynek jest dojrzaly, ludzie swiadomi, nie wpuszcza chinskiego chlamu

> na rynek. Ale daja sie bajerowac takimi Fiacikami? Ech...no szkoda, szkoda...

jakimi fiacikami? obecnie mają najnowocześniejszy silnik na rynku więc do czego nawiązujesz?

Napisano

> Troszkie wyciszyli Generalnie śmiesznie to brzmi w porównaniu do osiagow

taka kosiarka zlosnik.gif

Napisano

> Jeżeli Fiat dobrze skopiował rozwiązania z Mercedesa (wałki wyważające) i Toyoty (sterowanie

> zaworami) to nie ma się czym przejmować

Wydaje mi sie, ze Fiat ma dosc dobrze rozgryziony temat balansowania silnikow walkami - badz co badz stosuja to rozwiazanie od baaardzo dawna i to z dobrym skutkiem.

Sterowanie zaworami tez ogarniaja co udowadniaja ich nowe silniki MultiAir.

Napisano

> A to przypadkiem nie ma swojej nazwy "Multiair", co??

Z tego co wiem MultiAir to system zmiennych faz rozrzadu dla walka ssacego realizowany hydraulicznie (a dokladniej to sterowanie zawarami ssacymi przy pomocy hydrauliki).

Poczekac az zrealizuja to dla obu stron w jakims DOHC i VTEC sie kryje hehe.gif

Napisano

> Absolutnie nie. Mnie Fiat naraza sie jak produkuje takie "cuda" jak Ritmo, Stilo, 500 itp.

Czy miales przyjemnosc ze drowym Ritmo 105TC lub 130TC, ze wypisujesz takie rzeczy?

> Mini wnetrzem miazdzy 500-ke.

Cena tez.

Napisano

> Czyli sam rodzaj zastosowanego napędu skreśla ideę nawiązania do pierwowzoru?

Oczywiscie, ze tak. Bo silnik to serce i to jakie ono jest i gdzie definiuje pojazd. Jesli ktos/cos jest bez serca jest nikim/niczym. Tu mozna znalezc takie proste, ludzkie analogie.

> Nieważne, że w tym

> wszystkich chodzi tylko o stylistykę

Stylistyka jest "wielka" jesli jest oryginalna i przedstawia wyobraznie tworcy. Jesli stylistyka jest tylko przerysowaniem czegos co bylo, jest tandeta.

> a pierwotna 500 czy mini miały tak dziadowskie silniki i

> skrzynie, że dzisiaj nikt za nimi nie tęskni a większość i tak ma w nosie gdzie znajduje się

> silnik?

Wiekszosc tak...i dla tej wiekszosci sa auta takie jak Panda, Golf itd. Samochody kultowe maja byc kultowe, a jesli cos jest przestylizowana masowka i ktos mi mowi, ze jest kultowe, fajne i oferuje to za wieksze pieniadze to po prostu naciagactwo, a mowiac wprost, oszustwo.

> Jakoś nowego garbusa klepią od ponad dekady i nikomu to nie przeszkadza, że silnik

> jest z przodu...

Mnie bardzo przeszkadza i juz dawno mowilem, ze to koszmar - przestylizowany Golf, Octavia, Toledo........w jednym. Malo tego. 500-ka doczekala sie 2-garczka. Nowy Garbus nawet nie powachal boxera.

> Mylisz nawiązanie z kontynuacją...

Czy myle czy nie to skandal, ze koncerny inwestuja w takie szmiry, a wiele osob ma podstawy mowic "takich samochodow juz nie robia" patrzac na wartosciowe modele, a mogliby robic gdyby klienci powiedzieli "piecsetkobeetle'om" stop.

> czego chcesz się doszukać przez pryzmat ferrari? może zmień optykę...

Chce sie doszukac czegos nie przez pryzmat Ferrari tylko przez pryzmat kogos kto patrzac na Ferrari czuje sie radosny.

Najprostsze w swiecie, chlopiece zainteresowanie - auta.

> W ogóle nie ratuje... Marka dla szpanu, bo cała idea 500 to małe auto miejskie i takie ono jest...

Ale szpan to juz cos. Wazne przed jakimi ludzmi budziesz zachwyt, a przed jakimi usmiech politowania. Idea 500-ki to nie jest jak piszesz male auto miejskie. Idea to jest kultowe auto, za ktore daj kupe kasy, a w rzeczywistosci okazuje sie ta sama czekoladka w nowym papierku.

> Doskonałe zestawienie... Małolitrażowe auto miejskie z starciu z kompaktem lub segmentem D... Co

> ono ma udowodnić? Bez empirii wiemy, że porównywanie dwóch litrów z jednym jest bez sensu...

Bo nie o sens tu chodzi tylko o moje, glosne poszukiwanie pasji, ktorej nie wiem ile wleje w 500-ke, a ona nic nie odda. Bo to po prostu Panda...a cytujac Maag'a bo to Gingo 3-drzwiowe.

> Nie widziałem tandety w 500, ale zaznaczam, że majbachem nie jeżdżę i nie wiem jak wygląda

> prawdziwa jakość...

Obiektywnie oceniajac moze faktycznie to nie fair mowic, ze w 500-ce jest tandeta. Sa gorsi. Ale to nie Golf, zeby tak na chlodno i obiektywnie oceniac.

> miałem na myśli taką hybrydę...

No to nie rozumiem... niewiem.gif

> Stań przed salonem i protestuj...

Ekstremista nie jestem, ale tak, to byloby to. Protestuje skromnie i bez wysilku siedzac na tylku tu...na AK. icon_rolleyes.gif

> Stojąc przed tak licznym wyborem różnych modeli na rynku

> musiałbyś protestować przed każdym dilerem jakiejkolwiek marki, bo wszyscy sprzedają to

> samo...

Wlasnie nie. Sa sciemniacze i sa normalni, przecietni, uczciwi. A konkretnie. Najnowsze przyklady ucukierkowienia motoryzacji to np. RCZ. Przednionapedowe coupe z HDi pod maska. screwy.gif Ale sa tez przyklady ambitne, ciekawe i nie skopiowane. Qashqai, Juke.

> piszesz teraz o fiacie czy w ogóle?

W ogole. Ja wiekszy zal mam wlasnie do "fanow" 500-ki niz do Fiata jako koncernu bo lud chce, lud dostaje.

> jakimi fiacikami? obecnie mają najnowocześniejszy silnik na rynku więc do czego nawiązujesz?

Ten silnik powinien byc poczatkiem, od ktorego zacznie sie budowanie takiego auta, a nie dostaje go po takim czasie do kompletu z 1.2, 1.4 16v i dieslem, ktory ma tez taksowkarz w Astrze III. screwy.gif

Brawo za silnik chociaz brawo bardziej emocjonalne niz rzeczowe (eliminacja przepustnicy i pozostawienie walka rozrzadu to nie jest powod do aplauzu), ale samo auto - Fiat 500 - to kit, sciema i porazka. I z tych tysiecy wlascicieli chcialbym uslyszec opinie, ze "kupilem go bo nie jest ladny, ale ma...............nie wiem, naklejke z flaga Wloch, a ja prowadze pizzerie". rotfl.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> Czy miales przyjemnosc ze drowym Ritmo 105TC lub 130TC

130TC w Chorwacji, rok 1992...pamietam tylko pisk opon. spineyes.gif

Ritmo to bardzo nieudany Fiat...ale jak to u Fiata jest...pojawilo sie super Uno. I tak na zmiane robia cos fajnego, a potem wpadka i tak w kolko.

> ze wypisujesz takie rzeczy?

No wypisuje. Wyglad...nowoczesny jak na 1978 rok. Ale przod i tyl z monoplastiku to jakas diabelska idea. Doskonale zawieszenie z Zastawy (resor z tylu) i mega zbiornik paliwa niczym bomba w blotniku tylnym. No prze udana konstrukcja. Jest tez smieszna historia z Ritmo bo jak Wlosi zbadali aerodynamike (wtedy to bylo jak teraz eco patenty) to wyszlo, ze ma Cx 0,38. No super ekstra. Na te lata to hit. Ale okazalo sie, ze naprawde ma 0,44 tylko wloski tunel jest za krotki i oszukuje. rotfl.gif

> Cena tez.

Cena...ale wiem za co place. W Mini nie ma sciemy. Ale nie jest wazna cena. Mozna kupic uzywane Mini i bedzie to jednak wyjatkowe auto. W Mini nie ma "ale". Po prostu.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.