Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwa cylindry of Fiata

Featured Replies

Napisano

wielu się zastanawiało jak ten silnik "brzmi". Otóż tak

&hl=de&fs=1">
&hl=de&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344">" target="_blank">
Napisano

> wielu się zastanawiało jak ten silnik "brzmi". Otóż tak

Przypomniałeś mi moje CC 700 - idealnie ten sam dźwięk silnika smile.gif

Napisano

> ledwo słychać ... ale z tego co słychać, to przypomina rasową fauósemkę

sam silnik na hamowni silnikowej przypominał bardziej kulturalne 650 E zlosnik.gif

Napisano

> sam silnik na hamowni silnikowej przypominał bardziej kulturalne 650 E

wlasnie, slyszalem toto i jak poczciwy "maluch" brzeczy - tylko moc 4 x wieksza.

Napisano

> " target="_blank">

Jakims filmikiem z lepsza fonia ktos moze sie podzielic, bo na tym absolutnie nic nie slychac?

Napisano

> Bedą to to w Punto montowac?

ponoc max moc=105 KM wiec w punto classic, GP i GP EVO moze byc montowane - ale kto wie? fiat czasami ma dziwna polityke silnikowa.

Napisano

> Jakims filmikiem z lepsza fonia ktos moze sie podzielic, bo na tym absolutnie nic nie slychac?

redaktorzy z tvn turbo ostatnio testowali - we wloszech biglaugh.gif.moze byc na ich stronie filmik.

Napisano

> Jakims filmikiem z lepsza fonia ktos moze sie podzielic, bo na tym absolutnie nic nie slychac?

Napisano

> Prawie jak poczciwy 126p

Troszkie wyciszyli wink.gif Generalnie śmiesznie to brzmi w porównaniu do osiagow grinser006.gif

Napisano

> Prawie jak poczciwy 126p

zapewne ze środka auta nie będzie tak łatwo poznać że to 2 cylindry więc może się przyjąć grinser006.gif

nie takie bociany pod maskami mają ludzie hehe.gif

Napisano

> Troszkie wyciszyli Generalnie śmiesznie to brzmi w porównaniu do osiagow

Ogólnie ciekawa konstrukcja, jeśli będzie bezawaryjna ma szanse stać się przebojem, czego jej życzę.

Napisano

> Ogólnie ciekawa konstrukcja, jeśli będzie bezawaryjna ma szanse stać się przebojem, czego jej

> życzę.

Czytałem na WP (wiem średnie źródło aleeeee...) ,że ze spalaniem nie jest za ciekawie - podobno dyszkie w mieście podjadał.

p.s. Najważniejsze jest i tak jedno pytanie : CZY LUBI GAZ ??? hmm.gifniewiem.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czytałem na WP (wiem średnie źródło aleeeee...) ,że ze spalaniem nie jest za ciekawie - podobno

> dyszkie w mieście podjadał.

> p.s. Najważniejsze jest i tak jedno pytanie : CZY LUBI GAZ ???

Wydawać parę tysięcy więcej i zakładać gaz? PROFANACJA.

Napisano

> Przypomniałeś mi moje CC 700 - idealnie ten sam dźwięk silnika

hehe jak siedemseta ok.gifserduszka.gifbrawo.gif

Napisano

Nie chcac googlowac, jakie to ma parametry?

I jak daje sobie rade z 500?

Napisano

> Nie chcac googlowac, jakie to ma parametry?

> I jak daje sobie rade z 500?

Dzisiejszy MOTOR podaje :

875 cm3

R2/8 zaworów

85 KM/5500 obr/min

145 Nm/1900 obr/min

V-max 173 km/h

0-100 11s

zużycie paliwa 4,9/3,7/4,1

Jak chcecie jutro zrobię skan tego artykułu o 500 TwinAir

Napisano

> Hamerykańskie kosiarki mają większe silniki...

Bo w Ameryce wszystko jest większe i lepsze wink.gif

Tak jak (nie przymierzając) w ZSRR kiedyś wszystko było łutsze i bolsze wink.gif

Napisano

> Dzisiejszy MOTOR podaje :

> 875 cm3

> R2/8 zaworów

> 85 KM/5500 obr/min

> 145 Nm/1900 obr/min

> V-max 173 km/h

> 0-100 11s

> zużycie paliwa 4,9/3,7/4,1

> Jak chcecie jutro zrobię skan tego artykułu o 500 TwinAir

Zrob, ale to w takim razie nei ten silnik, ktory ma byc docelowo. Docelowy ma miec 110KM.

Napisano

to jest 900 i u nas w fabryce mowia na to bi cilindrico zeby.GIF

ogolnie glosne dziadostwo na filmiku tego nie slychac ale goslne powaznie ale zwawe nawet grinser006.gif

edit ta 0.9 o mocy 85 i jest jeszcze jeden 95 konia to one chyba tylko do piecsety beda montowane zeby.GIF

Napisano

> to jest 900 i u nas w fabryce mowia na to bi cilindrico

> ogolnie glosne dziadostwo na filmiku tego nie slychac ale goslne powaznie ale zwawe nawet

> edit ta 0.9 o mocy 85 i jest jeszcze jeden 95 konia to one chyba tylko do piecsety beda montowane

a ja cos słyszałem ze najmocniejsza odmiana ma miec 105 km?

Napisano

ale o Fiata 500 Ci chodzi czy o inne fiaty ? z tego co widze to ida tylko te co napisalem ten 95 konny b zadko

Napisano

dźwięk nie jest najważniejszy, byle by to płynnie działało i nie wibrowało jak 650 E zlosnik.gif

Napisano

> ale o Fiata 500 Ci chodzi czy o inne fiaty ? z tego co widze to ida tylko te co napisalem ten 95

> konny b zadko

idą już jako auta do klienta ?

btw. link z podpisu ci nie działa hmm.gif

Napisano

czy do klyenta idzie to nie wiem z fabryki wychodza a co dalej to nie mam pojecia wink.gif

link widzialem ale bedzie dzialal za niedlugo znowu:P ale thenks grinser006.gif

Napisano

> ale o Fiata 500 Ci chodzi czy o inne fiaty ? z tego co widze to ida tylko te co napisalem ten 95

> konny b zadko

Chyba chodzi Ci o tzw "cefałkę" (95CV) .Ale to podpicowany diesel 1.3 a nie benzynowe 0,9 i rzeczywiście idzie tego parę sztuk na zmianę.

Napisano

R2 to wersja bieda...Mogli się wysilić na V4, to byłoby oryginalne.

Napisano

> Zrob, ale to w takim razie nei ten silnik, ktory ma byc docelowo. Docelowy ma miec 110KM.

Zrobione yay.gif

4d86450d3e16c2b0m.jpg08737f3acf4d20b6m.jpg

Napisano

> Zrob, ale to w takim razie nei ten silnik, ktory ma byc docelowo. Docelowy ma miec 110KM.

3 wersje tego silnika 65n/a 85T 105T

Napisano

a co to jest docelowo? na pewno bedzie z 5 wariantów mocy tego 2cylindrowca do wyboru...

a pomysł zacny - na pewno tak jak u nas, i we włoszech (ojczyznie malolitrazowych autek) będzie zainteresowanie taką opcją - ze względu na nostalgie smile.gif

Napisano

Ciekawe na jakie przebiegi jest obliczony ten silnik? Pozostaje mieć nadzieję, że na większe niż CC700 biglaugh.gif

Napisano

> Ciekawe na jakie przebiegi jest obliczony ten silnik? Pozostaje mieć nadzieję, że na większe niż

> CC700

ma mniej niz 100 KM/ litr pojemnosci... jest szansa ze 50 kkm da rade smile.gif

Napisano

Wreszcie 500-ka staje sie - na miare swoich, nedznych mozliwosci - godna przodka. 2 cylindry chociaz szkoda, ze umieszczone po niewlasciwej stronie wozu.

Tylko jak bedzie wygladala paleta silnikow? Na dole 69-konny 1.2 R4, a wyzej drozszy 0.9 TwinAir bo mocniejszy? spineyes.gif IMO powinni wyrzucic z palety "czworke". Ale znajac Fiata na pewno cos zepsuja i nici z kultu.

Tak jak zrobili nowe Uno z motywem ze starej Pandy. screwy.gif

Napisano

No właśnie, ja tam z wydechu słyszę cały czas Malucha zlosnik.gif

Napisano

> Tylko jak bedzie wygladala paleta silnikow? Na dole 69-konny 1.2 R4, a wyzej drozszy 0.9 TwinAir bo

> mocniejszy?

Też jestem ciekaw, który z silników będzie 'premium' zlosnik.gif

Powyższe rozwiązanie byłoby ciekawe.... jeszcze jakby cenę 1.2 R4 obniżyli do normalnego poziomu... byłby ciekawą ofertą na drugie (3) auto w rodzinie. Teraz jako wózek na zakupy jest za drogi.

Ja raczej 2 cylindrowca nie kupię, jeździłem malaczem i dźwięk tego silnika mi zdecydowanie nie odpowiada (chyba, że będzie idealnie wyciszony w środku w co nie wierzę...). Poza tym jak wyżej napisałem nie wróżę trwałości (choć może Fiat mnie zaskoczy wink.gif)

Napisano

> Poza tym jak

> wyżej napisałem nie wróżę trwałości (choć może Fiat mnie zaskoczy )

Jesli kupujesz nowe, to co Cie trwalosc obchodzi? Jako drugie auto w rodzinie nie wiem jakich duzych rocznych przebiegow nie bedzie mialo. Wiec 5 lat wytrzyma, a potem to i tak na zlom.

Napisano

> Wiec 5 lat wytrzyma, a potem to i tak na zlom.

Kolega chyba w innych realiach zyje... W Polsce srednia wieku auta to chyba z 12 lat

Napisano

> Kolega chyba w innych realiach zyje... W Polsce srednia wieku auta to chyba z 12 lat

przecieze napisal - nowe auto jak kupujesz... a uzywek jeszcze nie ma...

a jak kupujesz nowe auto - to ile je trzymasz? 3-5 lat i sija... realia i sredni wiek tu nie maja wiele do rzeczy - mowimy o nowince.

Napisano

> Powyższe rozwiązanie byłoby ciekawe.... jeszcze jakby cenę 1.2 R4 obniżyli do normalnego poziomu...

Nie obniza ceny, a jeszcze podniosa poki tyle sliny bedzie cieklo nad 500-ka. no.gif

> Teraz jako wózek na zakupy jest za drogi.

Dla mnie 500-ka moglaby kosztowac 60 kzl gdyby miala RWD i silnik z tylu.

> Ja raczej 2 cylindrowca nie kupię, jeździłem malaczem i dźwięk tego silnika mi zdecydowanie nie

> odpowiada

500-ka powinna miec tylko taki silnik. Jak R4 to Pande wole lub Ka.

> (chyba, że będzie idealnie wyciszony w środku w co nie wierzę...).

500-ka ma byc mala, tania, lekka, ekonomiczna, a nie wyciszona. Jesli rozmawiamy o wyciszeniu i pojemnosci schowka to mozemy rozmawiac "Golf czy Astra", a nie o Fiacie 500.

> Poza tym jak

> wyżej napisałem nie wróżę trwałości (choć może Fiat mnie zaskoczy )

Ale to bez znaczenia. Zapominajac, ze powietrzne 650 S mojego ojca przejechalo 213 kkm bez remontu to auta miejskie robia max. 15 kkm rocznie. Zeby rzucac wyzwanie pt. "300 kkm bez remontu 2-cylindrowca" to trzeba 20 lat. Wtedy bedzie mozna wstawic chinski zamiennik takiego TwinAir'a placac na Allegro 499 zl. wink.gif

Ale mowiac powaznie to remont 2 cylindrow nie jest kosztowny i skomplikowany.

Chociaz system rozrzadu w tych silnikach uwazam za polsrodek i pierwszy krok w drodze do eliminacji walka rozrzadu, ale na razie korzysci dla uzytkownika nie bedzie.

Pozdrawiam.

Napisano

> 500-ka ma byc mala, tania, lekka, ekonomiczna, a nie wyciszona.

bzdury gadasz. Fiat pozycjonuje 500 w klasie aut mini premium. Tylko w Polsce gada sie ze drogie mało miejsca, a za połowe można mieć pande. To nie jest samochód dla kowalskiego który szuka kompromisu cenowo - praktycznego.

Napisano

z tego co gdzieś czytałem to 0,9 TwinAir to dopiero początek nowej rodziny silników fiata, do której mają dojść także jednostki o większej ilości cylindrów... na razie 2, w przyszłości na pewno 4... i mają wtedy wycofać się z silników rodziny fire...

Napisano

> z tego co gdzieś czytałem to 0,9 TwinAir to dopiero początek nowej rodziny silników fiata, do

> której mają dojść także jednostki o większej ilości cylindrów... na razie 2, w przyszłości na

> pewno 4... i mają wtedy wycofać się z silników rodziny fire...

Ciekawe jak beda nazywac te silniki z wieksza iloscia cylindrow - TripleAir, QuadrupleAir - to juz tak ladnie nie brzmi zeby.GIF

Napisano

> Ciekawe jak beda nazywac te silniki z wieksza iloscia cylindrow - TripleAir, QuadrupleAir - to juz

> tak ladnie nie brzmi

eh... dalej Twin Air, bo tutaj chodzi o możliwość dwukrotnego otwarcia zaworów ssących na cykl pracy... i choćby miał mieć 12 cylindrów dalej będzie to Twin Air

Napisano

> eh... dalej Twin Air, bo tutaj chodzi o możliwość dwukrotnego otwarcia zaworów ssących na cykl

> pracy... i choćby miał mieć 12 cylindrów dalej będzie to Twin Air

A to przypadkiem nie ma swojej nazwy "Multiair", co??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.