Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auto bez prawa rejestracji

Featured Replies

Napisano

np brało udział w powodzi, było przedmiotem kradzieży itp... dealer dostał kase z ubezpieczenia i jego tyle interesuje... a w związku z tym że autko nie nadaje się teoretycznie do jazdy... to są wycinane nr i ..... do PL grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> np brało udział w powodzi, było przedmiotem kradzieży itp... dealer dostał kase z ubezpieczenia i

> jego tyle interesuje...

Powódź nie powoduje (chyba) odebrania prawa do rejestracji.

A auto pokradzieżowe jest sprzedawane zazwyczaj na licytacji przez zakład ubezpieczeń... hmm.gif

No chyba że nie jest pokradzieżowe, tylko kradzione biglaugh.gif

Napisano

> A auto pokradzieżowe jest sprzedawane zazwyczaj na licytacji przez zakład ubezpieczeń...

a dalej moze byc sprzedawane dalej - czyż nie?

Napisano

> Powódź nie powoduje (chyba) odebrania prawa do rejestracji.

W PL może i nie.. ale W DE, Francji na pewno powoduje...

Napisano

Tez wczoraj to widzialem i sie zastanawialem ile naszym kombinatorom zajmie przespawanie tabliczek znamionowych....

Napisano

> Tez wczoraj to widzialem i sie zastanawialem ile naszym kombinatorom zajmie przespawanie tabliczek

> znamionowych....

tabliczki takie się nituje...

ale w tym wszystkim chodzi prędzej o pole numerowe...

Napisano

> tabliczki takie się nituje...

Ostatnio, raczej nakleja (stikery) .

Napisano

> Ostatnio, raczej nakleja (stikery) .

Nie mam pojecia jak to teraz jest ale pewnie z jakiejs Laguny po dzwonie z przystankiem odkleją/przenituja/przespawaja i beda miec auto nowe za 30k PLN.

Napisano

> tabliczki takie się nituje...

> ale w tym wszystkim chodzi prędzej o pole numerowe...

Ale czy taki samochód nie ma dokumentów, czy ma ale z adnotacją że bez prawa rejestracji? Przypuszczam, że istnieje conajmniej kilka sposobów, żeby do takiego samochodu "uzyskać" legalnie w PL tablice i dowód rejestracyjny w dowolnym wydziale komunikacji grinser006.gif

Napisano

> Ale czy taki samochód nie ma dokumentów, czy ma ale z adnotacją że bez prawa rejestracji?

> Przypuszczam, że istnieje conajmniej kilka sposobów, żeby do takiego samochodu "uzyskać"

> legalnie w PL tablice i dowód rejestracyjny w dowolnym wydziale komunikacji

Moim zdaniem jeżeli auto nie było wcześniej rejestrowane to do rejestracji wystarczy faktura zakupu. Auto z linka jest fabrycznie nowe więc myślę że by się udało.

Napisano

> Moim zdaniem jeżeli auto nie było wcześniej rejestrowane to do rejestracji wystarczy faktura

> zakupu. Auto z linka jest fabrycznie nowe więc myślę że by się udało.

Uważasz, że jeżeli byłoby to takie proste, to ktoś odpuściłby paredziesiąt kpln zysku ?

Napisano

> Moim zdaniem jeżeli auto nie było wcześniej rejestrowane to do rejestracji wystarczy faktura

> zakupu. Auto z linka jest fabrycznie nowe więc myślę że by się udało.

od kiedy do rejestracji nowego auta potrzeban jest tylko i wyłącznie faktura? Bo ja rejestrując nowe auto pół roku temu musiałem mieć więcej papierów...

Napisano

> od kiedy do rejestracji nowego auta potrzeban jest tylko i wyłącznie faktura? Bo ja rejestrując

> nowe auto pół roku temu musiałem mieć więcej papierów...

ja tam nie wiem... za moich czasów to nawet świadectwo homologacji było potrzebne

Napisano

> Uważasz, że jeżeli byłoby to takie proste, to ktoś odpuściłby paredziesiąt kpln zysku ?

A nie dałoby radę zarejestrować auto jako "sam"?

Napisano

> A nie dałoby radę zarejestrować auto jako "sam"?

nie

Napisano

> Uważasz, że jeżeli byłoby to takie proste, to ktoś odpuściłby paredziesiąt kpln zysku ?

Sibui, więcej wiary w ludzi, przecież taki handlarz też człowiek i ma ludzkie odruchy, po prostu on już zarobił swoje i więcej nie musi, po prostu robi komuś prezent bo go stać, a co .... grinser006.gif

Napisano

Nic prostszego, zadzwonić i spytać się dlaczego bez prawa rejestracji.

Napisano

> Nic prostszego, zadzwonić i spytać się dlaczego bez prawa rejestracji.

Dzwoniłem - facet twierdzi, że brak jakichkolwiek dokumentów od tego auta niewiem.gif

Napisano

> Dzwoniłem - facet twierdzi, że brak jakichkolwiek dokumentów od tego auta

Jakichkolwiek? No to na policję z tym! wink.gif Gość zwinął auto i próbuje sprzedać? hehe.gif

Napisano

> Jakichkolwiek? No to na policję z tym! Gość zwinął auto i próbuje sprzedać?

No własnie nie wiem co rozumie pod tym pojęciem, szkoda ze nie zapytałem na podstawie czego mi by sprzedał gdybym chciał go kupic.

W sumie tak myślałem nad tym autem, mogło być np. skradzione z parkingu fabryki renault/dealera. Pozniej je odzyskala firma ubezpieczeniowa i w sumie nie majac papierów moga co najwyzej na czesci przeznaczyc?

Napisano

> Dzwoniłem - facet twierdzi, że brak jakichkolwiek dokumentów od tego auta

To na jakiej podstawie chce go sprzedać...na słowo(że jego) czy piękne oczy boje_sie.gif270751858-jezyk.gifhehe.gif

panic.giffacepalm.gifbusted.gif

Napisano

> czemu? bo tez sie nad tym zastanawialem

Bo rama pojazdu musi być własnej konstrukcji, a w nadwoziu samonośnym to chyba podłoga lub karoseria by musiała być własnej konstrukcji.

Napisano

> To na jakiej podstawie chce go sprzedać...na słowo(że jego) czy piękne oczy

No wlasnie kurde nie wiem, ale tak sobie myślę ze jesli kupil go jako cześci a nie samochód to musi sie go dac jakos sprzedac wlasnie jako "cześci". Tyle ze poskładane w samochód rotfl.gif

Napisano

> Jakichkolwiek? No to na policję z tym! Gość zwinął auto i próbuje sprzedać?

ciekawe czy ma od niego kluczyki smile.gif bo jak jeszcze stacyjka rozwalona to już zupełnie podpadająca pod paragraf sprawa grinser006.gif

Napisano

> To na jakiej podstawie chce go sprzedać...na słowo(że jego) czy piękne oczy

Jezeli auto jest z DE to nie musi miec papierow aby je kupic, sprzedac i zrobic z nim co chce. Tak samo jak nie musi miec umowy kupna i moze mowic, ze kupil na ulicy za grosze od innego turka.

Napisano

> No własnie nie wiem co rozumie pod tym pojęciem, szkoda ze nie zapytałem na podstawie czego mi by

> sprzedał gdybym chciał go kupic.

> W sumie tak myślałem nad tym autem, mogło być np. skradzione z parkingu fabryki renault/dealera.

> Pozniej je odzyskala firma ubezpieczeniowa i w sumie nie majac papierów moga co najwyzej na

> czesci przeznaczyc?

Firma taka może wystawić fakturę, jeśli ma jakieś potwierdzenie przeniesienia własności.

PZDR

Napisano

> Znalazłem takie oto ogłoszenie:

> http://otomoto.pl/renault-laguna-full-opcja-fabrycznie-nowa-C14469154.html

> Dlaczego fabrycznie nowe auto (zakładając, że takie jest) jest bez prawa rejestracji?

> Wada prawna?

Facet twierdzi, ze kupil je w niemieckim ASO. Auto jest nowe, ale nie ma kompletnie numeru VIN ani zadnych papierow. Jest jedynie papier na to, ze auto jest wywiezione z Niemiec w celu utylizacji. Nie jest to jedyny egzemplarz, maja miec wiecej. Rowniez innych marek.

Wlasnie rozmawialem z Renault Niemcy. Twierdza, ze nie ma ZADNEJ mozliwosci aby auto zjechalo od nich z tasmy BEZ numeru VIN. Moglo zjechac z blednym, ale nie moglo zjechac z pustym polem numerowym. Jedyne papiery jakie ma to pozwalajace wywiesc samochod w celu utylizacji.

Sprawa smierdzi, tym bardziej, ze handlarz zapewnia, ze bedzie mial wiacej i to nie tylko renowek.

Napisano

> ciekawe czy ma od niego kluczyki

Quote:

DWIE KARTY

czyli podobno są (zamiast kluczyków, bo w tym aucie nie ma kluczyka)

Napisano

> Quote:

> DWIE KARTY

> czyli podobno są (zamiast kluczyków, bo w tym aucie nie ma kluczyka)

Może jedna to kredytówka poprzedniego właściciela, a druga to taki nowy wzór paszportu Polsatu ?

Napisano

> Facet twierdzi, ze kupil je w niemieckim ASO. Auto jest nowe, ale nie ma kompletnie numeru VIN ani

> zadnych papierow. Jest jedynie papier na to, ze auto jest wywiezione z Niemiec w celu

> utylizacji. Nie jest to jedyny egzemplarz, maja miec wiecej. Rowniez innych marek.

> Wlasnie rozmawialem z Renault Niemcy. Twierdza, ze nie ma ZADNEJ mozliwosci aby auto zjechalo od

> nich z tasmy BEZ numeru VIN. Moglo zjechac z blednym, ale nie moglo zjechac z pustym polem

> numerowym. Jedyne papiery jakie ma to pozwalajace wywiesc samochod w celu utylizacji.

> Sprawa smierdzi, tym bardziej, ze handlarz zapewnia, ze bedzie mial wiacej i to nie tylko renowek.

nie ma nr. VIN bo jest wycięty skromny.gif

Napisano

> ciekawe czy ma od niego kluczyki bo jak jeszcze stacyjka rozwalona to już zupełnie podpadająca pod

> paragraf sprawa

mhm widzę Borewicz się budzi w koledze hehe.gif pomijając już to że auto nie ma stacyjki skromny.gifskromny.gifskromny.gif

Napisano

> Znalazłem takie oto ogłoszenie:

> http://otomoto.pl/renault-laguna-full-opcja-fabrycznie-nowa-C14469154.html

> Dlaczego fabrycznie nowe auto (zakładając, że takie jest) jest bez prawa rejestracji?

> Wada prawna?

pachnie mi to autem kradzionym i zainteresował bym sprawą policje

Napisano

> http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=BEZ+PRAWA&change_view=1&category=149

> tu masz więcej podobnych

ale to w większości rozbite trupy albo angole z zagubionymi dokumentami (lub też kradzione zlosnik.gif) - natomiast ta laguna faktycznie jest mocno podejrzana i VIN to raczej spotkał się z kątówką zlosnik.gif

Napisano

Podobna sprawa z tym NEMO

i np. TUTAJ

Rzeczywiście musi byc jakis problem z rejestracją tego nawet nie legalnie bo zdjęcia z zimy tongue.gif

Napisano

Sprawdzić VIN w kompie i będzie wiadomo, potem z takim VINem dzwonić do Renault i zapytać czy coś wiedzą o aucie z takim nr VIN.

Napisano

> ale to w większości rozbite trupy albo angole z zagubionymi dokumentami (lub też kradzione ) -

> natomiast ta laguna faktycznie jest mocno podejrzana i VIN to raczej spotkał się z kątówką

Ale przeciez jest wiecej numerow ukrytych. Pod fotelem, na skupku ...

Czy ktos sie pytal o pozostale?

Napisano

Ale wózek za 30 tys.... food.gif

Gdyby był tylko cien szansy na rej. nie był by wystawiony za takie

pieniadze

Napisano

W każdej fabryce co jakiś czas schodzą próbne, testowe serie samochodów, które nie są przeznaczone na sprzedaż tylko od razu idą na części. Często nie mają nabitego VINu, albo jakiś numer testowy.

Czasami jakaś bryka nie przejdzie testów jakości i też trafia na części.

Kiedyś na allegro można było kupić przecięte na dwie części nowe passaty z próbnych serii.

Napisano

> Bo rama pojazdu musi być własnej konstrukcji, a w nadwoziu samonośnym to chyba podłoga lub

> karoseria by musiała być własnej konstrukcji.

mogłeś robić na wzór - wystarczy dokumentacja projektu wink.gif

ale ogólnie da się tylko po co 270751858-jezyk.gif

Napisano

> W każdej fabryce co jakiś czas schodzą próbne, testowe serie samochodów, które nie są przeznaczone

> na sprzedaż tylko od razu idą na części. Często nie mają nabitego VINu, albo jakiś numer

> testowy.

> Czasami jakaś bryka nie przejdzie testów jakości i też trafia na części.

> Kiedyś na allegro można było kupić przecięte na dwie części nowe passaty z próbnych serii.

A wytlumaczysz dlacezgo przedstawiciel producenta prosi o podanie dokladnej lokalizacji dilera, ktorty to sprzedaje? I wrecz nalega aby mu to podac?

A przy okazji dalece odradza zakup uprzedzajac, ze samochod jest niemal na pewno kradziony?

Napisano

" NAVI z PLYTOM" lizak.gif

Napisano

Z własnego doświadczenia wiem, że producenci (FIAT, OPEL) pozbywają się czasami samochodów, poprzez różnego rodzaju "darowizny" na rzecz ośrodków badawczych itp, np. POLSL. Dlatego np. miałem okazje dokładnie obejrzeć i pojeździć po placu pierwszym, poprawnie złożonym sedanem jednej z marek zlosnik.gif Auta bez VIN, to testy, pierwsze, w miarę poprawnie złożone egzemplarze mają VIN, ale dalej producent je zostawia jako np. transport "wewnętrzny". Takie auta nie mają prawa jeździć po drogach publicznych. Dlatego producent jest ciekawy, z której fabryki "wyfruneły" auta przeznaczone na części/transport wewnętrzny/"darowizny" ok.gif

Napisano

> Kiedyś na allegro można było kupić przecięte na dwie części nowe passaty z próbnych serii.

Eeee to chyba z tego salonu były te passaty:

zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.