Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kute tłoki :)

Featured Replies

Napisano

Witam mam takie pytanie , nie jestem mechanikiem i sie nie znam ale kolega cos kręci wiec pisze do was... kolega ma Audi A4 2.5 tdi mowi ze robił kute tłoki i korbowody... nie znam się tak bardzo ale wiem ze to chyba bardzo kosztowne a zwlaszcza do tego silnika , jak wogole do deasli cos takiego warto robic... powiedzcie mi czy on cos kreci i wogole ile taki tuning moze kosztowac

Napisano

> Witam mam takie pytanie , nie jestem mechanikiem i sie nie znam

jak mawiał mój profesor od matematyki: "po co?"

Napisano

Korbowody zawsze są kute. Wyjątkiem są kosiarki i piły spalinowe - a i nie wszystkie.

Napisano

on ma seryjne to 2.5 czy cos grzebane wiecej ? bo do seryjnego 2.5 nie wiem po kigo by zakuwal to to zeby.GIF

Napisano
  • Autor

haa no ma 2.5 tdi w seri ale ostatnio siadla mu pompa paliwa no i od tego czasu zaczyna nam wciskac ze ma kuty silnik i ze likwoiduje cala elektryke esp abs itd ... wsumie nie wiem po co co mu to da... ale okej nie bede sie z nim klucil bo ze mnie mechanik nie jest , ale wlasnie z tego co wiem to deasle to sa silniki bardzo wytrzymale i moga przyjechac po 500 tys bez remontu wiec nie wiem co on chce 2 milony tym autem przejchac...

Napisano

> remontu wiec nie wiem co on chce 2 milony tym autem przejchac...

co ma piernik...?

Napisano

taa dizle sa wytrzymale ale ten jego pewnie ma na licnziku teraz grubo ponad 200 tys a wczesniej mial pewnie grubo ponad 400 czyli tera ma okolo 700 zeby.GIF nie mowie ze tak jest ale moglo tak byc i jest jakies prawdopodobienstwo zeby.GIF

ogolnie to mu mozesz powiedziec ze zakuty to on ma leb wink.gif nie ma sensu najmniejszego zakuwac seryjnego silnika , zakuwa sie silniki ktore sa poddawane jakims modyfikacjom chyba ze planuje tam jakie duze T wsadzic i oscyluje w granicach 700 Nm hehe.gif zapytaj go ile go te kute tloki kosztowaly zeby.GIF bo nie raz potrafia wartosc auta przekroczyc badz zblizyc sie blisko niej zeby.GIF

Napisano

> Korbowody zawsze są kute. Wyjątkiem są kosiarki i piły spalinowe - a i nie wszystkie.

zawsze? chyba raczej nie...

Napisano

> haa no ma 2.5 tdi w seri ale ostatnio siadla mu pompa paliwa no i od tego czasu zaczyna nam

> wciskac ze ma kuty silnik i ze likwoiduje cala elektryke esp abs itd ... wsumie nie wiem po co

> co mu to da... ale okej nie bede sie z nim klucil bo ze mnie mechanik nie jest , ale wlasnie z

> tego co wiem to deasle to sa silniki bardzo wytrzymale i moga przyjechac po 500 tys bez

> remontu wiec nie wiem co on chce 2 milony tym autem przejchac...

Zapytaj kolegi czy na nastepna misje NASA nie chce sie tym autem zapisac. Kolega to zwyczajny bajkopisarz proponuje nie wierzyc w jego bajki.

Zakuwanie seryjnego silnika Diesla mija sie celem.

Napisano

> Korbowody zawsze są kute. Wyjątkiem są kosiarki i piły spalinowe - a i nie wszystkie.

Tak ale mowiac "kute tloki" zapewne ma na mysli Hi Performance a nie serie. W Astrze GSI C20XE tez seryjnie sa odkuwane korby i tloki i co ?? Nic kaszania sie taksamo jak w innych auta i trzeba wymieniac na lepsze wink.gif

Napisano

> Witam mam takie pytanie , nie jestem mechanikiem i sie nie znam ale kolega cos kręci wiec pisze do

> was... kolega ma Audi A4 2.5 tdi mowi ze robił kute tłoki i korbowody... nie znam się tak

> bardzo ale wiem ze to chyba bardzo kosztowne a zwlaszcza do tego silnika , jak wogole do

> deasli cos takiego warto robic... powiedzcie mi czy on cos kreci i wogole ile taki tuning moze

> kosztowac

pomylil wymiane pierscieni z kuciem smile.gif

Napisano

> Witam mam takie pytanie , nie jestem mechanikiem i sie nie znam ale kolega cos kręci wiec pisze do

> was... kolega ma Audi A4 2.5 tdi mowi ze robił kute tłoki i korbowody... nie znam się tak

> bardzo ale wiem ze to chyba bardzo kosztowne a zwlaszcza do tego silnika , jak wogole do

> deasli cos takiego warto robic... powiedzcie mi czy on cos kreci i wogole ile taki tuning moze

> kosztowac

nie wiem jak w tym silniku ale w 1.9 JTD korby są takie masywne fabrycznie, że już nic nie trzeba z nimi robić. Przypuszczam, że w innych dieslach będzie podobnie.

Napisano

> pomylil wymiane pierscieni z kuciem

na pewno nagar mu trzeba było skuć (majzlem i młotkiem) z z tłoków, stad teoria ze teraz jest (za)kuty biglaugh.gifrotfl.gif

Napisano

> Tak ale mowiac "kute tloki" zapewne ma na mysli Hi Performance a nie serie. W Astrze GSI C20XE tez

> seryjnie sa odkuwane korby i tloki i co ?? Nic kaszania sie taksamo jak w innych auta i trzeba

> wymieniac na lepsze

korbowody nawet w Ursusie c330 są odkuwane. taka jest po prostu technologia wytwarzania tego typu elementów. Bierzesz odlany kawał żelastwa mniej więcej przypominający pręt, podgrzewasz do odpowiedniej temperatury, na prasę go i napierniczasz, potem usuwasz wypływki, obróbka skrawaniem, szlifowanie otworów i masz gotowy element. To się nazywa kucie na gorąco. Pojęcie "kute korbowody" jest z pupy delikatnie mówiąc. To tak jakby powiedzieć "mokra woda" cool.gif

Napisano

> kosztowac

po co... kolega to bajkopisarz, i aż się dziwię, że jeździ audi a nie bmw.

Napisano

> ale wlasnie z

> tego co wiem to deasle to sa silniki bardzo wytrzymale i moga przyjechac po 500 tys bez

> remontu

Jak widać mit o długowieczności silników diesla (wywodzący się ze minionej epoki konstrukcyjnej) jest nadal żywy...

Jeśli brać pod uwagę współcześnie produkowane auta, to najwytrzymalsze są wolnossące silniki benzynowe (zasilane benzyną a nie gazem).

Inna sprawa, że jeśli ktoś planuje bardzo duże przebiegi to raczej nie wybiera zasilania benzynowego z uwagi na koszty paliwa.

Napisano

> Inna sprawa, że jeśli ktoś planuje bardzo duże przebiegi to raczej nie wybiera zasilania

> benzynowego z uwagi na koszty paliwa.

gaz jak wiadomo dobija silnik, ale prędkość z jaką to robi zależy od rodzaju instalacji i jej fachowej obsługi a z tym w tym prymitywnym kraju bywa różnie.

Napisano

> gaz jak wiadomo dobija silnik

taki sam zabobon jak super wytrzymale diesle... Gdyby tak było to nikt by nie sprzedawał tych silników z instalacjami. A ofert u producentów nie brakuje... Dziwne, że w Niemczech takich silników na taksówkach nie brakuje...

Napisano

> taki sam zabobon jak super wytrzymale diesle... Gdyby tak było to nikt by nie sprzedawał tych

> silników z instalacjami. A ofert u producentów nie brakuje... Dziwne, że w Niemczech takich

> silników na taksówkach nie brakuje...

inna sprawa że gaz nie mieszając się z olejem powoduje że ten dłużej zachowuje lepsze własciwości smarne, co notabene przekłada się na mniejsze zużycie silnika...

Gaz nie zostawia też nagarów, co raczej słuzy silnikowi niż szkodzi.....

Tak oto gass wykańcza silniki rotfl.gif

Napisano

> taki sam zabobon jak super wytrzymale diesle... Gdyby tak było to nikt by nie sprzedawał tych

> silników z instalacjami. A ofert u producentów nie brakuje... Dziwne, że w Niemczech takich

> silników na taksówkach nie brakuje...

Tak tak, producenci robią co moga by silniki wytrzymywały miliony kilometrów.

Przecież to oczywiste, to w ich interesie żeby nikt nie kupował nowych aut skoro stare sa w rewelacyjnym stanie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jak widać mit o długowieczności silników diesla (wywodzący się ze minionej epoki konstrukcyjnej)

> jest nadal żywy...

szczegolnie 2,5TDI R6 z VAGa do 2003 roku hehe.gifhehe.gif

Napisano

Niekoniecznie. Gdy nowoczesny producent leci po taniości to zdarzają się też odlewane, albo spiekane z proszków.

Napisano

> szczegolnie 2,5TDI R6 z VAGa do 2003 roku

jak juz to v6 /R5 był nie do zaje...nia

Napisano

Obecnie chyba najtańszym autem w którym fabrycznie są stosowane kute tłoki jest Suzuki Swift Sport.

Jego silnik osiąga moc maksymalną dopiero przy 6800 obr/min, więc wytrzymałe tłoki pozwalają na częste wykorzystywanie osiągów bez szybkiego zużycia silnika.

Napisano

> po co... kolega to bajkopisarz, i aż się dziwię, że jeździ audi a nie bmw.

A co ma piernik do wiatraka ?

smirk.gif

Napisano

> Niekoniecznie. Gdy nowoczesny producent leci po taniości to zdarzają się też odlewane, albo

> spiekane z proszków.

fakt ze teraz coraz mniej zamówien na kucie tłoków , ale korbowody, wały korbowe, wałki rozrządu, dzwignie zaworowe, końcówki układu kier., zwrotnice (choc i tu odlewy coraz czesciej wchodzą) są kute....ps nawet ostatnio bmw zaczęło kombinować i zamiast kutych kół bodajze dwumasy przeszło na tańsze wyciskane z blachy............ ogólnie upada idea trwałości.... ale na szczescie jeszcze wiele elementów musi być kute smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.