Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czas jazdy po padzie alternatora

Featured Replies

Napisano

przyjmujac, ze aku naladowany w 70 wzglednie w 90 procentach, wylaczona dmuchawa, jedynie swiatla pozycyjne - ile to bedzie (w km)?

Napisano

> przyjmujac, ze aku naladowany w 70 wzglednie w 90 procentach, wylaczona dmuchawa, jedynie swiatla

> pozycyjne - ile to bedzie (w km)?

moja szklana kula mówi, że 10 +/- 5 km

Napisano

> moja szklana kula mówi, że 10 +/- 5 km

naładuj sobie szklaną kulę ...

270635636-JUMP2.gif bo nijak się ma to do rzeczywistości skromny.gif

ps. ale rzeczywiście ciężko powiedzieć ...

starym dieslem to i z 300..400 km powinno się udać skromny.gifskromny.gifskromny.gif

dopóki starczałoby prądu na otwarcie zaworka w pompie skromny.gif

nowoczesną benzyną lub dieslem powinno się udać 70...100 km bez problemów skromny.gif

Napisano

> naładuj sobie szklaną kulę ...

> bo nijak się ma to do rzeczywistości

A to zależy ile masz w samochodzie napakowane elektroniki i serwomechanizmów, których nie możesz wyłączyć.

W starym dieslu przy wyłączeniu wszystkich odbiorników prąd pobierał tylko zawór elektromagnetyczny na pompie wtryskowej. Kolega któremu zdechł kompletnie akumulator kupił w kiosku kilka bateryjek 9V i na nich jechał po rozruchu ze sznurka zlosnik.gif

Napisano

> moja szklana kula mówi, że 10 +/- 5 km

Lanosem na luzaku wrocilem z Sokolki do Bialegostoku (na swiaatlach).

Napisano

> przyjmujac, ze aku naladowany w 70 wzglednie w 90 procentach, wylaczona dmuchawa, jedynie swiatla

Ja przejechałem koło 20km, nie znałem stanu naładowania akumulatora, ale w Matizie była to płaska bateryjka o malej pojemności.

Oczywiście po zaswieceniu kontrolki ładowania wyłączyłem wszystkie zbędne odbiorniki.

Napisano

szczotki się skończyły i zanim się kapnąłem to byłem już na autostradzie, pokonałem cały odcinek autostrady A2 coś około 256km i ledwo z niej zjechałem i aku się rozładował,następnie na pożyczonym aku dojechałem do Warszawy tylko na światłach pozycyjnych( a robiło się już ciemno)

Napisano
zalezy jakim autem. seicento przejechałem całe 8km i zonk. dieslem (jtd) jezdzilem cały dzien (moze z 60km), w tym kilkakrotnie był gaszony i po owych km akus pokazywał 11V ok.gif
Napisano

> zalezy jakim autem. seicento przejechałem całe 8km i zonk. dieslem (jtd) jezdzilem cały dzien

> (moze z 60km), w tym kilkakrotnie był gaszony i po owych km akus pokazywał 11V

Hmmmm...a teraz zastanowmy sie dlaczego...bo z tego co wiem to w dieslu chyba nie potrzeba iskry grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Hmmmm...a teraz zastanowmy sie dlaczego...bo z tego co wiem to w dieslu chyba nie potrzeba iskry

hmm. ale ja to wiem, a autor postu nie napisał jaki endżin zlosnik.gif

Napisano

W związku z padem paska klinowego który napędza alternator i pompe wody przejechałem 8km z pracy do hurtowni w której kupiłem pasek, okres jesienny, jechałem na światłach i wentylator chłodnicy chodził cały czas, dodatkowo nie wiem czemu miałem włączony wentylator w kabinie.

Dojechałem na miejsce zgasiłem silnik kupiłem i założyłem pasek, odpaliłem i pojechałem dalej.

Pacjent Golf Mk2 1.8 G60

Akumulator 50/510

Napisano

Zza Słupska do Gdańska maluchem - tylko na pozycyjnych. Ostatnie kilometry już były ciężkie..., ale dał radę.

Napisano

> W starym dieslu przy wyłączeniu wszystkich odbiorników

W starym dieslu?

z Okolic Lipska do Lublina - czyli 700 km...

Napisano

Przejechaliśmy z kumplem jego Focusem 1.6 tdci około 70 km bez problemu (na światłach). Ile by jeszcze pociągnął tego nie wiem ale po tych 70 km po zgaszeniu i próbie odpalenia, zagadał od przekręcenia ok.gif

Napisano
  • Autor

> hmm. ale ja to wiem, a autor postu nie napisał jaki endżin

engine w benzynie (LPG)

Napisano
  • Autor

> szczotki się skończyły

dlugo pomrugiwal piktogramem akumulatora wczesniej?

Napisano

sprawdzone w ostatnich dniach - honda 1,7d - bez świateł, wentylacji i wszystkiego - 120 km, 1,5 godz.

Napisano

> zalezy jakim autem. seicento przejechałem całe 8km i zonk. dieslem (jtd) jezdzilem cały dzien

> (moze z 60km), w tym kilkakrotnie był gaszony i po owych km akus pokazywał 11V

A ja właśnie seicento 1,1 po padnięciu alernatora na samym aku, bez świateł, migaczy itp 100km.

Napisano

Omega 3,2 V6 nie przejechała 30 km z padniętym alternatorem.

Przykre było zwłaszcza to że była w automacie grinser006.gif

Ale naprawa nie była droga i auto szybko trafiło w moje ręce*. ok.gif

*A to dlatego że miałem pomoc ze strony przyjaciół z AK ok.gif

Napisano

seicento

3 oesy (po około 3km) plus dojazdówki pomiędzy nimi i powrót na serwis. Razem pewnie ze 30-40km bez oszczędzania cool.gif

Wyłączone wszystko co się dało.

Napisano

ojciec jak mu padła jeszcze prądnica w malczanie w zimie dojechał z rymanowa zdroju do nas do domu na światłach, czyli całe 250 km... i mógł spokojnie jechać dalej

Napisano

> dlugo pomrugiwal piktogramem akumulatora wczesniej?

pacjent to był passat b4 z lpg, dioda czerwona od ładowania ledwo się żarzyła (nie świeciła cała swoja mocą) hmm.gif,nie wiem ile km przejechałem zanim zauważyłem te żarzenie diody

Napisano

> Ja przejechałem koło 20km, nie znałem stanu naładowania akumulatora, ale w Matizie była to płaska

> bateryjka o malej pojemności.

> Oczywiście po zaswieceniu kontrolki ładowania wyłączyłem wszystkie zbędne odbiorniki.

Ja swoim Mieczysławem zrobiłem ponad 30 km, ale na światłach bo jeszcze noc była ciemna.

Napisano

> W starym dieslu?

> z Okolic Lipska do Lublina - czyli 700 km...

waytogo.gif

my wróciliśmy nocą z nad morza

auto to poczciwa beczka W123, 2400D, aku coś koło 90Ah

Napisano

Dopóki paliwa Ci w baku wystarczy.Poprostu w pewnym momencie zaczną Ci powoli swiatła przygasać.Radio zgaśnie,wskazówki obrotomierza czy prędkościomierza zaczną opadać w dolne położenie,ale pojedzie.Odpalony samochód pojedzie Ci w ogóle bez akumulatora.To znaczy głowy nie dam jak to jest w highednowych wynalazkach ,bo nie wiem,ale normalny,chodź już na wtrysku z centralką i pompą paliwa; patrz wyżej.

Napisano

> Dopóki paliwa Ci w baku wystarczy.Poprostu w pewnym momencie zaczną Ci powoli swiatła

> przygasać.Radio zgaśnie,wskazówki obrotomierza czy prędkościomierza zaczną opadać w dolne

> położenie,ale pojedzie

Chyba zależy od samochodu - mi kilka lat temu benzynowy Fiat Marea stanął na Marszałkowskiej w Warszawie w porannych godzinach szczytu zlosnik.gif Zgasł i już nie zapalił zlosnik.gif

A jechałem właśnie do mechanika, bo się lampka ładowania zapaliła jakieś 10km wcześniej. I faktycznie przyczyną był alternator, który nie ładował akumulatora.

Napisano

> my wróciliśmy nocą z nad morza

> auto to poczciwa beczka W123, 2400D, aku coś koło 90Ah

Ja wrocilem z Francji do Polski, tylko ze samochodem ciezarowym sprezarka klimy zatrala mi sie w volvie i przy okazji unieruchamiajac alternator, tylko ze bez swiatel jechalem do zmierzchu, pozniej zjazd na parking i kontynuacja za dnia.

Napisano

A jak długi jest kawałek sznurka ?

Jeżeli akumulator jest mały, częściowo rozładowany i na wpół padnięty, to muka, daleko nie zajedziesz.

Jeżeli akumulator jest świeży, spory, ograniczysz wydatek energetyczny, to możesz i z Warszawy nad morze dojechać.

Generalnie załóż minimum 100 W na podtrzymanie pracy silnika, jeśli to benzyna, trochę więcej jak diesel CR/PD/VP

Potem policz sobie ile to jest godzin pracy na akumulatorze i masz wynik.

Jeżeli mam wymieniać osiągnięcia, to Skodą Felicią przejechałem z Woli przez centrum na Ursynów, a potem z powrotem przez Raszyn.

Do domu zabrakło mi ok 2 kilometrów, total był koło setki.

W ciągu dnia, świateł wtedy nie było trzeba.

Dojechałbym do domu, ale pod koniec miałem 2-3 postoje na światłach i wentylator dobił akumulator.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.