Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto na lata

Featured Replies

Napisano

Takie luźne rozmyślania - coś, co by dawało odrobinę radości z jazdy, starczało dla 2+2 (ale już bez wózków), miało klimę i nie znudziło się za szybko. Pierwsze moje myśli, to oczywiście jakiś weteran + restauracja (ale nie knajpa rotfl.gif), ale problem mógłby być z klimą, a nawet jakby była, to z czynnikiem (R12 niewiem.gif). Kolejna myśl, to współczesny mustang, następna - któryś z jeep'ów.

Auto wytrzymujące powiedzmy 300-400 tkm przebiegu, nie korodujące, dające się serwisować bez super specjalistycznych urządzeń diagnostycznych.

Ja Wy to widzicie? grinser006.gif

Napisano

Kup Chevroleta. Zostanie z Tobą na lata, bo za Chiny ludowe go nie sprzedasz hehe.gifhahaha.gif

Napisano

> Auto wytrzymujące powiedzmy 300-400 tkm przebiegu, nie korodujące, dające się serwisować bez super

> specjalistycznych urządzeń diagnostycznych.

Jakiś stary Mercedes.

Napisano

> Jakiś stary Mercedes.

kryterium "nie korodujące" niekoniecznie spełnia wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kup Chevroleta. Zostanie z Tobą na lata, bo za Chiny ludowe go nie sprzedasz

To taki wpis a'propos Twojego podpisu? grinser006.gifok.gif

Napisano

> Takie luźne rozmyślania

Mnie też to nachodzi od zawsze. W ciągu prawie trzydziestu lat miałem trzy samochody i żałuje, że Poloneza zjadała korozja, bo gdyby był z nierdzewki miał bym go do dzisiaj zlosnik.gif. Pieniądze za które kupowałem kolejne samochody wsadził bym mu w klimę, wspomaganie i silnik 2,0. Zatem jak chcesz samochód na lata, to szukaj takiego z nierdzewki hehe.gif

Napisano
  • Autor

> a kasa?

Jakies kilkadziesiąt kpln - ale bliżej nie sprecyzowana. icon_rolleyes.gif

Oczywiscie pomijamy auta kolekcjonerskie, bo to już inna półka cenowa, a dodatkowo szkoda do codziennej jazdy.

Napisano

> Audi A8

Jeśli niebite, to nie ma szans zardzewieć. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli niebite, to nie ma szans zardzewieć.

A dokładniej OCB? hmm.gif

Na pierwszy rzut googlowego oka - ładnie się prezentuje. ok.gif

Napisano

> A dokładniej OCB?

> Na pierwszy rzut googlowego oka - ładnie się prezentuje.

Kolega pebe_s był szybszy i już odpisał. wink.gif

Napisano

> Audi A8

dużo elektroniki i zaawansowanych rozwiązań mechanicznych co nie wróży dobrze na lata

ja bym obstawiał jakiegoś Firebirda/Camaro/Mustanga/Chargera - auta technicznie proste, niewysilone, mocne mechanicznie a dające fun z jazdy. Amerykańce coś w sobie mają, są takie nie udające niczego, utylitarne bo przecież miękkim plastikiem na kokpicie się nie jeździ smile.gif

Napisano

> Amerykańce coś w sobie mają, są takie

> nie udające niczego, utylitarne bo przecież miękkim plastikiem na kokpicie się nie jeździ

I wbrew obiegowej opini jest do nich masa tanich i dostępnych części.

Napisano

> dużo elektroniki i zaawansowanych rozwiązań mechanicznych co nie wróży dobrze na lata

Tylko, że niektóre A8 jeżdżą już 15 lat i jakoś nic tym elektronicznym rozwiązaniom się nie dzieje wink.gif

Napisano

> Aluminiowa karoseria

Te pierwsze od 94 roku też?

Napisano

> Tylko, że niektóre A8 jeżdżą już 15 lat i jakoś nic tym elektronicznym rozwiązaniom się nie dzieje

Ja nie wyobrażam sobie utrzymywania w stanie kolekcjonerskim żadnego z obecnych europejskich aut w będących w wieku 20-30 lat. A amerykańskie jak najbardziej, to ostatni przyczółek nie przekombinowanej prawdziwej motoryzacji.

Moim zdaniem pełnoletnie A8 (jak i każde inne auto tej klasy) do funu z jazdy to porażka, a ponieważ takie auto ma być kolekcjonerskie, w stanie perfekt-igła, co z kolei oznacza baaaaaaaardzo gruby worek pieniędzy na porządny, a nie druciarski serwis.

To auto nie ma tylko jeździć - to da się zapewnić w akceptowalnych kosztach. Ma być igiełką - a tutaj już jest worek kasy potrzebny.

Napisano
  • Autor

> co z kolei oznacza

> baaaaaaaardzo gruby worek pieniędzy na porządny, a nie druciarski serwis.

A co masz na myśli konkretniej? hmm.gif

Zastosowano jakieś drogie rozwiązania czy wymaga serwisu ASO? hmm.gif

Pomińmy oczywiste wyższe koszty aut o dużej mocy czy szerszych laczkach. grinser006.gifok.gif

Napisano

> Te pierwsze od 94 roku też?

Tak. Zastosowano Audi Space Frame. waytogo.gif

Napisano

> Ja Wy to widzicie?

Jakiś Saab z turbo, np. krokodyl - tylko nie wiem, czy kryterium korozji jest w tym przypadku aktualne.

Napisano

IMO były takie dyskusje na AK wiele razy o utrzymywaniu pełnoletnich aut klasy premium jak A8, Merc SL, czy BMW750 w idealnym stanie. Jeśli poświęcisz chwilkę, to znajdziesz na pewno. I jako konkluzja zawsze było = dla zapaleńca z naprawdę grubym portfelem. Te auta można kupić tanio, ale serwisować na kilkunastoletnich używkach ?.....hmm to zalezy od osobistej optyki. Moim zdaniem to drut mode.

Konkretnych przykładów Ci nie podam, ale znajdziesz.

Zresztą jest to kwestia osobistej optyki, jeśli chcesz poczuć fun z 250KM, a nie przeszkadza Ci serwis tanim kosztem i akceptacja tanich prowizorycznych napraw to OK.

Przykład pierwszy z brzegu, kto kupi oryginalny wydech z katalizatorem za powiedzmy 5000 PLN do pełnolatka ?. Owszem można podrutować za 1/5 ceny, ale czy o to chodzi w aucie kolekcjonerskim ??

Napisano

Jakiś Lexus. Moi znajomi jeżdzili np. RX 300 przez 11 lat bez żadnej naprawy. Inni kupili 6'sciolatka i jeździli nim bez żadnych napraw następne 6 lat. Te samochody się praktycznie nie psują.

Napisano

Kup Volvo ok.gifskromny.gif

Napisano
  • Autor

Dwa słowa wyjasnienia - nie musiałby byc w stanie kolekcjonerskim. ok.gif

Tak, to tylko oryginały, ale i szkoda tłuc w w-wskich korkach. icon_rolleyes.gif

Druga sprawa - skąd 250 KM? hmm.gif Pewnie wspomniana A-ósemka tyle ma? wink.gif

Moc nie byłaby priorytetem, ale wskazana dynamika conajmniej na poziomie dwulitrowego tdci. grinser006.gif

No i kwestia "drutowania" - nigdy swoich aut nie "drutowałem" (choć nie - kiedyś do malucha kupiłem używaną prądnicę, ale to było jeszcze w czasach technikum, kiedy nie miałem dochodów grinser006.gif), ale nigdy też nie serwisowałem w ASO. blush.gif

Do aut kupowałem produkty kayaby, LUKa, sachsa, SBS, brembo, ferodo, ATE, NGK, etc. - nie oryginały, ale chyba też nie "kilkunastoletnie używki" czy "chińczyli z allegro"... hmm.gif

Przy starszych autach klasy premium tak się nie da? niewiem.gif

Napisano

> Współczesne?

No pewnie ok.gif

Napisano

> Ale gdzieś pewnie do 240-tki max, co?

Jak uważasz ,pewnie i tak das auto jest cool ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak uważasz ,pewnie i tak das auto jest cool

A mogę jasniej? niewiem.gif

I czy volvo to nie częściowo "das auto" (ford)...? hmm.gif

Napisano

> Auto wytrzymujące powiedzmy 300-400 tkm przebiegu, nie korodujące, dające się serwisować bez super

> Ja Wy to widzicie?

jeśli ma nie korodować to może audi A4 1.9TDI blachy jak nie był walony idealne, silnik trwały te 400tyś jak się zadba to przejedzie. Jest tylko jeden problem większość tych aut już tyle przejechała crazy.gif

Napisano

> A mogę jasniej?

> I czy volvo to nie częściowo "das auto" (ford)...?

Co można jaśniej, w czasach globalizacji produkcji auta różnią sie tylko znaczkami ok.gif

Chociaż nie w Polsce, u nas wciąż dominuje mit że niemieckie ,,das auto" jest najlepsze ok.gif

Napisano
  • Autor

> Co można jaśniej, w czasach globalizacji produkcji auta różnią sie tylko znaczkami

Nie napisałem, że auto ma być nowe.

> Chociaż nie w Polsce, u nas wciąż dominuje mit że niemieckie ,,das auto" jest najlepsze

Sprzed nastu lat - i owszem. ok.gif

Do tego własnie auta pokroju 240-tki czy saaba 900. ok.gif

Napisano

> Nie napisałem, że auto ma być nowe.

> Sprzed nastu lat - i owszem.

> Do tego własnie auta pokroju 240-tki czy saaba 900.

Nie będe polemizował bo za krótko smigam volvem no.gif

Za jakiś czas coś o nim napisze a narazie spełnia moje wymagania i w powodzi audi ,vw,opli,fiatów wyróznia się in plus ok.gif

Napisano

> eeee ... jesteś pewien?

Jak narazie tak ok.gif

A reszte czas pokaże ale myśle że się padaką niie zawiode ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Przy starszych autach klasy premium tak się nie da?

Musisz się liczyć z tym, że do wielu samochodów klasy premium jest dużo mniej zamienników, niż do modeli podstawowych - po prostu mniej jest takich samochodów na rynku. A duża ilość "gadżetów" niestety zwiększa prawdopodobieństwo drobnych, mniej lub bardziej uciążliwych awarii.

Mam 12-letnią kappę 3.0 V6, nie jest to może klasa premium, ale na pewno nie kompakt. Teoretycznie większość części jest tania, ale właśnie np. katalizator nie występuje w zamienniku (oryginał 3,5kpln), układ hamulcowy Brembo z dużymi zaciskami - tarcze i klocki odpowiednio droższe, wymagana felga min. 16", itd. Na szczęście kappa nie jest zbyt skomplikowana mechanicznie i elektronicznie. Znajomy ma S-klasę 500 z mniej więcej podobnego rocznika - samochód nafaszerowany elektroniką, silniczkami elektrycznymi, skomplikowanym zawieszeniem, itp. Utrzymanie w stanie normalnie "jeżdżącym" to kilka tysięcy pln co kilka miesięcy.

W przypadku takiego samochodu trzeba się realnie liczyć z tym, że co 2-3 miesiące coś wypadnie. Nie zawsze są to duże koszty, ale jednak się zdarzają na tyle często, że nie ma co liczyć że "teraz w niego trochę włożę pracy i kasy, i będę miał spokój na dłuższy czas". Z drugiej strony ma się ciężkie auto o lepszej jakości wykonania wnętrza niż we niższej klasie. Kwestia osobistego wyboru. Oczywiście zawsze znajdą się tacy, którzy będą twierdzić, że kupili kilkunastoletnią limuzynę i tylko leją paliwo i olej wymieniają. Wierzę im :/

Napisano

> Jak narazie tak

> A reszte czas pokaże ale myśle że się padaką niie zawiode

I tego Ci (i sobie) życzę smile.gif

Napisano

> Ja Wy to widzicie?

Mercedes Benz? Na mobile jest wiele sztuk pow. 400-500 kkm.

Napisano

> Mercedes Benz? Na mobile jest wiele sztuk pow. 400-500 kkm.

Na allegro maja juz po 180kkm hehe.gifspineyes.gif

Napisano

> Takie luźne rozmyślania - coś, co by dawało odrobinę radości z > jazdy, starczało dla 2+2, miało klimę i nie znudziło się za szybko.

Widzę mercedesa W124, z motorem M104 (rzędowe szóstki) czyli inaczej mówiąc E280 lub E320 lub wg nomenklatury do 1993 roku 280E lub 320E i tylko automat.

Radość z jazdy niebywała, wilk w owczej skórze, 3 wersje nadwozia: limuzyna dla rodziny na codzienny użytek, coupe trochę mniej ale 2+2 jeździ spkojnie (wsiadanie i wysiadanie jak w coupe, albo kombi któremu funkcjonalności nie dorównuje żaden inny samochód typu kombi.

Klima już R134 (od 1992). Zakładam się że Ci się ni znudzi.

Można znaleźć jeszcze super egzemplarze (niestety nie w Polsce) które starczą na lata, im lepszy tym dłużej pojeździ a koszty utrzymania bieżącego w latach nie będą duże.

To jest to, motory wytrzymują więcej, żadnych komputerów diagnostycznych, szczególnie przed 1993.

Dla oszczędnych E220 (220E) - rzędowa czwórka

> Ja Wy to widzicie?

A no tak, np takie auto

Napisano

> Ja Wy to widzicie?

moje a6 mialo takie byc

na poczatku podchodzilem sceptycznie, ale z kazdym kilometrem sie bardziej lubilismy

koniecznie automat + Quattro

niestety pewna pani przerwala nasza przyjazn buu.gif

jesli auto ma byc codziennie uzywane to IMO szkoda jakiegos rodzynka

lepiej kupic cos popularnego, ale fajnie jezdzacego

ja np. niezbyt lube wysokie auta to takie kombi z AWD dla mnie jest super sprawa

Napisano

ale ja nie wiem, czy te audi nie miały zawieszenia wielowachaczowego z przodu, co wiąże się z kosztami.

A może jakaś "stara" (czyli do 2001-02 roku) Toyota? Avensis? Chociaż tutaj może być trudno z przyjemnością z jazdy...

Napisano

> ale ja nie wiem, czy te audi nie miały zawieszenia wielowachaczowego z przodu, co wiąże się z

> kosztami.

oczywiscie, ze maja

nie przesadzajmy z tymi kosztami

jak sie dba to wymienia sie nie czesto...

> A może jakaś "stara" (czyli do 2001-02 roku) Toyota? Avensis? Chociaż tutaj może być trudno z

> przyjemnością z jazdy...

no wlasnie

jak chce sie zeby bylo zupelnie tanio to nie bedzie przyjemnosci, sorki, taki jest ten swiat

Napisano

kup se to co ja zlosnik.gif

Napisano

Mercedes W124.

Serdecznie polecam, u mnie zero rdzy, wnętrze praktycznie jak nowe, wszystko działa nic nie stuka, nie puka, w środku cichutko.... na liczniku prawdziwe 178 kkm, nie widać w ogóle, że ma 15 lat wink.gif.... jak Cię stać to Ci mogę sprzedać wink.gifzlosnik.gif

pozdro

Napisano

> Mercedes W124.

> Serdecznie polecam, u mnie zero rdzy, wnętrze praktycznie jak nowe, wszystko działa nic nie stuka,

> nie puka, w środku cichutko.... na liczniku prawdziwe 178 kkm, nie widać w ogóle, że ma 15 lat

> .... jak Cię stać to Ci mogę sprzedać

> pozdro

Rozbierałeś go? wiesz że merce rdzewieją od środka grinser006.gif

Co nie zmienia faktu, że C124 to fajne samochody, sam bym dla siebie takiego widział.

E220 trochę mało, żeby był fun, ale do sprawnej jazdy wystarczy.

Napisano

> Kup Chevroleta. Zostanie z Tobą na lata, bo za Chiny ludowe go nie sprzedasz

I to jest dobra myśl. Za mną Corvette c4 chodzi... sentyment do plakatów z dzieciństwa.

Ale chyba nie takiego chevy miałeś na myśli? wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.