Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup astry DTI czy LPG

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pomóżcie człowiekowi w rozterce:)

Kupic astre 2.0 DTi czy PB i LPG

Póki co wszyscy przekonuja mnie do LPG ze diesle drogie jak cos sie popsuje no ale z 2 strony koszt turbiny to 500 zł

Cykl jazdy mieszany

pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Pomóżcie człowiekowi w rozterce:)

> Kupic astre 2.0 DTi czy PB i LPG

stałem dwa miesiące temu przed takim samym wyborem, wybrałem benzyne +LPG co i tak wyszło drożej w ogólnym rozrachunku (dobry gaz 2800zł)

dlaczego tak zrobiłem:

-diesle zwykle mają sporo większe przebiegi a co za tym idzie liczba usterek może być dosyć spora (dwumasa jest to drogi element)

poza tym spalanie LPG mam 8-11l a diesel by mi spalił pewnie mion 6-7l więc wybór nasuwa się sam. Dobre diesle to ma fiat i starsze vw opel jakoś nie bardzo.

Napisano

> Dobre diesle to ma fiat

Argument średni, bo aktualnie CDTi w oplach to fiatowskie jtd

Napisano

> stałem dwa miesiące temu przed takim samym wyborem, wybrałem benzyne +LPG co i tak wyszło drożej w

> ogólnym rozrachunku (dobry gaz 2800zł)

> dlaczego tak zrobiłem:

> -diesle zwykle mają sporo większe przebiegi a co za tym idzie liczba usterek może być dosyć spora

> (dwumasa jest to drogi element)

Jeżeli masz na myśli Astrę G to tam nie ma dwumasy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Argument średni, bo aktualnie CDTi w oplach to fiatowskie jtd

owszem ale autor pyta o 2,0 DTI biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> owszem ale autor pyta o 2,0 DTI

Tak tak pyta.. ale raczej odpuszczę DTI. Troszkę się naczytałem, nigdy nie wiadomo kiedy pompa padnie(pewnie w najmniej odpowiednich okolicznościach) chyba lepszy gaz jakby nie było 2 źródła zasilania

Napisano

> Troszkę się naczytałem, nigdy nie wiadomo kiedy pompa

> padnie

nie myśl, że cię namawiam na diesla ale w większości przypadków awarie pompy są wynikiem złego uzytkowania auta przez własciciela poprzez tankowanie jakiegos badziewia, dopuszczanie do zapowietrzania układu paliwowego chociażby poprzez wyjezdzanie paliwa niemaal do konca rezerwy...

awaria pompy polega zazwyczaj na zatarciu tłoczka ( pompa jest smarowana ON) a co z tym sie wiąże przegrzaniem sterownika. Jeżeli zalejesz kiepskie paliwo lub bedzie jego brak to pompa ulega zatarciu...ot cała folozofia, nic nie dzieje sie z niczego...

Jest wiele uzytkowników Opli z tymi pompami którym jeszcze ona nigdy nie uległa awarii

Napisano
  • Autor

> nie myśl, że cię namawiam na diesla ale w większości przypadków awarie pompy są wynikiem złego

> uzytkowania auta przez własciciela poprzez tankowanie jakiegos badziewia, dopuszczanie do

> zapowietrzania układu paliwowego chociażby poprzez wyjezdzanie paliwa niemaal do konca

Tak tylko nie wiadomo co się kupi. Z tego co doczytałem to gdy sterownik padnie to często wymieniają tylko tranzystor no i autko przez pewien czas jest sprawne:/

Myślę że w sprowadzane auta chodziły na dobrym paliwie no ale zapowietrzać mógł poprzedni właściciel

pozdrawiam

Napisano

> Tak tylko nie wiadomo co się kupi.

dokładnie jak i w przypadku benzyny waytogo.gif

> Z tego co doczytałem to gdy sterownik padnie to często

> wymieniają tylko tranzystor

bo on ulega "spaleniu" w sterowniku a pozostała częśc na ogół jest sprawna...

Napisano

Ale to od razu można zobaczyć.

Aby dostać się do tranzystora trzeba obiąć przewody idące do sterownika pompy.Każde sztukowanie przewodów świadczy o naprawie sterownika.

Napisano

Zastanów się nad dieslem 1.7 CDTi 80 koni z końcowych lat produkcji Astry II.

Napisano
  • Autor

> Zastanów się nad dieslem 1.7 CDTi 80 koni z końcowych lat produkcji Astry II.

tak tak wiem ale kasy nie mam na tyle:(

Chce jakieś w miarę tanie coby się nie bać że gdzieś stanie.

Moja F nigdy mnie nie zawiodła. Tylko leje gaz i w drogę. Nawet jak do Włoch jechałem to śrubokręta ze sobą nie wziąłem tak jej ufałem zeby.GIF

Napisano

> Argument średni, bo aktualnie CDTi w oplach to fiatowskie jtd

ale mowa o silniku DTI

Napisano

PB + LPG ok.gif

Napisano

> chyba noPb

dlaczego noPb ja tam cały czas trzymam pełen zbiornik wachy, żeby się wilgoć nie miała gdzie mieścić

Napisano

> dlaczego noPb ja tam cały czas trzymam pełen zbiornik wachy, żeby się wilgoć nie miała gdzie

> mieścić

noPb= bezołowiówka wink.gif

Napisano

> noPb= bezołowiówka

o [kurza twarz], ale dałem ciała.

Napisano

Ja 2 miesiące temu kupiłem Astre G kombi w śilniku 2.0DTI i moim zdaniem lepiej wyszedłem niż zakup jakiegoś benzynowca wymieniłem tylko świece i oleje i więcej wkładu finansowego na początek nie ma a jak kupisz jakiś inny silnik to dojdzie ci wymiana rozrządu a w 2.0DTI masz rozrząd na łańcuszku. Druga sprawa jest taka ze jak kupisz Benzynowca wsadzisz do niego gaz za ok.2500 zl gdzie będzie palił ok.9-11l/100 km a ten diesel w mieście przy normalnej jeździe pali 6l/100 km to przelicz sobie po jakim czasie ci się zwróci koszt instalacji gazowej a osobiście nie kupił bym auta już z założonym gazem

Napisano

> Witam!

> Pomóżcie człowiekowi w rozterce:)

> Kupic astre 2.0 DTi czy PB i LPG

> Póki co wszyscy przekonuja mnie do LPG ze diesle drogie jak cos sie popsuje no ale z 2 strony koszt

> turbiny to 500 zł

> Cykl jazdy mieszany

> pozdrawiam

W przypadku "dziadków" lepiej kupić auto wyposażone w benzynowy silnik ale nie zakładać gazu. Gaz to jest dobry w kuchence. Jeśli nowe auto - tylko Diesel.

Napisano

> nie ma a jak kupisz jakiś inny silnik to dojdzie ci wymiana rozrządu a w 2.0DTI masz rozrząd

> na łańcuszku.

robiłem rozeznanie, łańcuch też wymaga często wymiany i koszty znacznie wyższe.

a ten diesel w mieście przy normalnej jeździe pali

> 6l/100 km

tyle to nawet mniejsze punto na mieście nie spali ,więc kolego przelicz sobie spalanie bo w mieście jest ono nierealne do osiągnięcia.

Napisano

> W przypadku "dziadków" lepiej kupić auto wyposażone w benzynowy silnik ale nie zakładać gazu. Gaz

> to jest dobry w kuchence. Jeśli nowe auto - tylko Diesel.

jak ja kocham takie wypowiedzi grinser006.gif rozwalają mnie na łopatki.

ja się właśnie z diesla na LPG przesiadłem bo przy moich sporych przebiegach diesel jest za bardzo ryzykowny.

Napisano

> jak ja kocham takie wypowiedzi rozwalają mnie na łopatki.

> ja się właśnie z diesla na LPG przesiadłem bo przy moich sporych przebiegach diesel jest za bardzo

> ryzykowny.

Ryzykowny?? Co to znaczy? Czemu większość cywilizowanego świata nie wie nawet co to LPG? Aaaa... Polaczek, co to kupił sobie 10 letniego "nowego" furexa z przebiegiem książkowym 130 tys. km od 1 właściciela z Niemiec, który miał 100 lat i trzymał wózek w garażu a jeździł do lekarza... Tak tak... znamy znamy.... Rozumiemy... Też popieram złomiarstwo, jako formę recyclingu.

Napisano

> Ryzykowny?? Co to znaczy?

im nowszy diesel tym bardziej delikatny, więcej drogich awaryjnych elementów

Czemu większość cywilizowanego świata nie wie nawet co to LPG?

tzn?

Aaaa...

> Polaczek, co to kupił sobie 10 letniego "nowego" furexa z przebiegiem książkowym 130 tys. km

> od 1 właściciela z Niemiec, który miał 100 lat i trzymał wózek w garażu a jeździł do

> lekarza... Tak tak... znamy znamy.... Rozumiemy... Też popieram złomiarstwo, jako formę

> recyclingu.

życzę powodzenia grinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano

> im nowszy diesel tym bardziej delikatny, więcej drogich awaryjnych elementów

facepalm.gif A benzynowe silniki są MOCNE jak T34?

> Czemu większość cywilizowanego świata nie wie nawet co to LPG?

> tzn?

Tzn, że nikt nie wie nawet o możliwości wygłupiania się z jakimś gazem w samochodzie...

> Aaaa...

> życzę powodzenia

Spoko, dorośniesz to zrozumiesz....

Napisano

> A benzynowe silniki są MOCNE jak T34?

> Tzn, że nikt nie wie nawet o możliwości wygłupiania się z jakimś gazem w samochodzie...

> Spoko, dorośniesz to zrozumiesz....

już lepiej nic nie pisz posiadaczu astry w dieslu no.gif

Napisano

> już lepiej nic nie pisz posiadaczu astry w dieslu

Użytkowałem Astrę z motorem X16SZ - nigdy mnie nie zawiodła. Ale o wpakowaniu do niej LPG nawet mi przez myśl nie przeszło... Ale przecież zawsze można cieszyć się kłopotami związanymi z wypalaniem się gniazd zaworowych, psującym się parownikiem, prychającym silnikiem, wywalającą pokrywą filtra, zacierającą się pompą paliwa, droższym przeglądem technicznym oraz smrodem gazu w samochodzie... Powodzenia!

Napisano

> Użytkowałem Astrę z motorem X16SZ - nigdy mnie nie zawiodła. Ale o wpakowaniu do niej LPG nawet mi

> przez myśl nie przeszło...

jakbyś robił min 60tyś rocznie to byś pewnie zmienił zdanie.

Ale przecież zawsze można cieszyć się kłopotami związanymi z

> wypalaniem się gniazd zaworowych, psującym się parownikiem, prychającym silnikiem, wywalającą

> pokrywą filtra, zacierającą się pompą paliwa, droższym przeglądem technicznym oraz smrodem

> gazu w samochodzie

przy prawidłowo zamontowanej dobrej instalacji żaden z powyższych problemów nie występuje więc te argumenty do mnie nie przemawiają w żaden sposób. Co oczywiście nie zmienia faktu, że benzyniaku w oplu są kupowate zresztą diesle także, dobrze, że teraz stosują silniki fiata które na tle konkurencji są na prawdę fajne, co nie znaczy, że wieczne. Bo porównywanie ich do kultowych i niezniszczalnych TDI 1Z lub AHU byłoby nieporozumieniem.

Napisano

> jakbyś robił min 60tyś rocznie to byś pewnie zmienił zdanie.

> Ale przecież zawsze można cieszyć się kłopotami związanymi z

> przy prawidłowo zamontowanej dobrej instalacji żaden z powyższych problemów nie występuje więc te

> argumenty do mnie nie przemawiają w żaden sposób. Co oczywiście nie zmienia faktu, że

> benzyniaku w oplu są kupowate zresztą diesle także, dobrze, że teraz stosują silniki fiata

> które na tle konkurencji są na prawdę fajne, co nie znaczy, że wieczne. Bo porównywanie ich do

> kultowych i niezniszczalnych TDI 1Z lub AHU byłoby nieporozumieniem.

Dokładnie robię ok. 50 tys. rocznie i nie wyobrażam sobie kulania się z jakimś śmiesznym gazikiem na pace. Wolałbym dopłacić na wstępie kilka tys. zł za dobrego Diesla niż pakować jakąkolwiek instalkę LPG. Dobry Diesel spala średnio 6,5 litra ON w trybie mieszanym. Mówię o klasie auta typu OCTAVIA Tour z motorem 1,9 TDI na pompowtryskach, o mocy 116 KM. Na baku machniesz min. 850 km. 1000 km kosztuje mnie średnio 273 zł, licząc ON po 4,20 zł. Pokaż mi auto klasy OCTAVIA z silnikiem 1,9 o mocy powyżej 110 KM mieszczące się w tych granicach... Astry o poj. 1,6 16V spalają 11 litrów LPG. Oczywiście są bajkopisarze, mówiący o spalaniu rzędu 8 litrów LPG. Ale jak to osiągnąć, gdy benzyny spala taki wóz 10 litrów? Ach te mity...

Napisano

Astry o poj.

> 1,6 16V spalają 11 litrów LPG. Oczywiście są bajkopisarze, mówiący o spalaniu rzędu 8 litrów

> LPG. Ale jak to osiągnąć, gdy benzyny spala taki wóz 10 litrów? Ach te mity...

moja spala ok 9l LPG podczas mojej jazdy, 50/50

Napisano

> W przypadku "dziadków" lepiej kupić auto wyposażone w benzynowy silnik ale nie zakładać gazu. Gaz

> to jest dobry w kuchence. Jeśli nowe auto - tylko Diesel.

a ty ciągle te bajki opowiadasz, ja mam LPG w dwóch autach i nie narzekam

Napisano

> Ryzykowny?? Co to znaczy? Czemu większość cywilizowanego świata nie wie nawet co to LPG? Aaaa...

> Polaczek, co to kupił sobie 10 letniego "nowego" furexa z przebiegiem książkowym 130 tys. km

> od 1 właściciela z Niemiec, który miał 100 lat i trzymał wózek w garażu a jeździł do

> lekarza... Tak tak... znamy znamy.... Rozumiemy... Też popieram złomiarstwo, jako formę

> recyclingu.

kto ci takich głupot nagadał, a co w Niemcy to też są zacofani, jak u nich coraz częściej ludzie instalują LPG,

Napisano

PI - 94' przebieg 350 tysięcy z czego 200 tysiecy na LPG i co - autko nadal śmiga bez problemu, żadnych kłopotów z użytkowaniem,

MAM PROŚBĘ NIE WYPOWIADAJ SIĘ NA TYM FORUM NA TEMAT LPG JEZELI NIE MIAŁEŚ I NIE UŻYTKOWAŁEŚ NIGDY, BO ŻAL I POŚMIEWISKO Z SIEBIE ROBISZ

Napisano

> 1,6 16V spalają 11 litrów LPG. Oczywiście są bajkopisarze, mówiący o spalaniu rzędu 8 litrów

> LPG. Ale jak to osiągnąć, gdy benzyny spala taki wóz 10 litrów? Ach te mity...

Co do mitów to ja obalam twój, moja AII - 1,8 spala na LPG 8,5-9,5 - trasa 90-130 km/h, w cyklu mieszanym 10-11 litrów

Napisano

> kto ci takich głupot nagadał, a co w Niemcy to też są zacofani, jak u nich coraz częściej ludzie

> instalują LPG,

dokładnie smile.gif

Napisano

> Astry o poj.

Bzdury gadasz. 11L LPG to spaliłem raz jeden przy dużych mrozach i krótkich kilkukilometrowych odcinkach miejskich. Normalnie mieszczę się w mieście w 9-10L a na trasie nawet poniżej 8.

Napisano

Miałem Astre F C18NZ paliła w trasie około 8.5-9.5 w mieście średnio od 12 do nawet 14 litrów. Teraz auto jak w podpisie w trasie 4.5-5, a po mieście 6-6.5 w jednym i drugim aucie bez większych problemów waytogo.gif

W LPG wkurzało mnie: dojazdówka w bagażniku, mały zasięg i to że czasami robił kangurki. Diesel zimą po odpaleniu głośniej klekocze i strasznie długo się rozgrzewa.

pzdr

Napisano

Rozmowy na temat przewagi LPG nad ON i odwrotnie kończą się zamknięciem tematu i admin.gif dla niektórych zlosnik.gif

Teraz pozostaje tylko czekać aż "Dziadek" wstanie i zrobi porządek... zlosnik.gif

Jak na razie temacik chipsy.gif

Napisano

> kto ci takich głupot nagadał, a co w Niemcy to też są zacofani, jak u nich coraz częściej ludzie

> instalują LPG,

Niemcy instalują LPG? Chyba Turcy albo Polusy, zamieszkujący za zachodnią granicą. Normalny Niemiec czegoś takiego nawet pod uwagę nie bierze. Kupuje sobie Dieselka w salonie, śmiga do 200.000 km a potem odsprzedaje go Turasowi, który to goni go Polaczkom. Ci zaś cofają licznik, picują furkę i oddają w ręce naiwnych rodaków, którzy potem opowiadają bajki, że kupili prawie nieśmigany egzemplarz a po 30.000 km się rozleciał... Polactwo... Czemu nie sprowadziłeś auta z Niemiec wyposażonego w LPG? Bo zakładam, że z salonu auta nie kupiłeś...

O czym my w ogóle tu dyskutujemy? Kupujecie 10 letnie auta, które w cywilizowanym świecie są złomem. Instalujecie jakieś LPG by udawać, że was stać utrzymać te wasze zabytki. Sam śmigałem Astrą, która do dziś jeździ i ma 15 lat. Ale żeby gaz instalować? Mam w kuchence, mi starczy. Dziękuję...

Napisano

> Niemcy instalują LPG? Chyba Turcy albo Polusy, zamieszkujący za zachodnią granicą. Normalny Niemiec

> czegoś takiego nawet pod uwagę nie bierze. Kupuje sobie Dieselka w salonie, śmiga do 200.000

> km a potem odsprzedaje go Turasowi, który to goni go Polaczkom. Ci zaś cofają licznik, picują

> furkę i oddają w ręce naiwnych rodaków, którzy potem opowiadają bajki, że kupili prawie

> nieśmigany egzemplarz a po 30.000 km się rozleciał... Polactwo... Czemu nie sprowadziłeś auta

> z Niemiec wyposażonego w LPG? Bo zakładam, że z salonu auta nie kupiłeś...

> O czym my w ogóle tu dyskutujemy? Kupujecie 10 letnie auta, które w cywilizowanym świecie są

> złomem. Instalujecie jakieś LPG by udawać, że was stać utrzymać te wasze zabytki. Sam śmigałem

> Astrą, która do dziś jeździ i ma 15 lat. Ale żeby gaz instalować? Mam w kuchence, mi starczy.

> Dziękuję...

Tak jak zazwyczaj piszesz madrze i na temat, tak tutaj wybacz, ale piep...ysz jak potluczony hehe.gif

Z tego co pamietam to jeszcze sam niedawno tlukles sie jakas stara mazda 626, ktora raczej w idelabym stanie nie byla zlosnik.gif

Ja do tej pory mialem 4 auta na LPG i z zadnym nie bylo problemow. Kazde z nich mialo >200tys jak je kupowalem i spokojnie robilo koljne 30-40...

Obecnie jezdze dieslem (rowniez >240 tys mimo ze ma tylko 5 lat), ale kolejne auto bedzie na pewno z LPG, tyle, ze juz V6 lub V8.

Ot taka fanaberia grinser006.gif

Napisano

> Tak jak zazwyczaj piszesz madrze i na temat, tak tutaj wybacz, ale piep...ysz jak potluczony

> Z tego co pamietam to jeszcze sam niedawno tlukles sie jakas stara mazda 626, ktora raczej w

> idelabym stanie nie byla

> Ja do tej pory mialem 4 auta na LPG i z zadnym nie bylo problemow. Kazde z nich mialo

> Obecnie jezdze dieslem (rowniez

> Ot taka fanaberia

Mazda w dniu zakupu miała 8 lat i była rodzinnym spadkiem poniekąd. Sprzedałem ją po roku. Przypomnę, że miała silnik benzynowy o poj. 2 litrów. Nie założyłem gazu mimo spalania na poziomie 12 litrów w mieście.

Zastanówcie się wszyscy zwolennicy LPG czemu w większości przypadków auta przeznaczone do dużych przebiegów mają motor Diesla? Mowa o autach dla przedstawicieli, firmowych, flotowych, ciągnikach siodłowych, autobusach, sprzęcie budowlanym, wojskowym... Czemu tak? Fanaberia? Czemu w USA i innych krajach wysokorozwiniętych nie wstawia się LPG? Wstyd się przyznać, że jesteśmy w większości przypadków za biedni, by utrzymać w gospodarstwie domowym samochód?

Napisano

> Mazda w dniu zakupu miała 8 lat i była rodzinnym spadkiem poniekąd. Sprzedałem ją po roku.

> Przypomnę, że miała silnik benzynowy o poj. 2 litrów. Nie założyłem gazu mimo spalania na

> poziomie 12 litrów w mieście.

> Zastanówcie się wszyscy zwolennicy LPG czemu w większości przypadków auta przeznaczone do dużych

> przebiegów mają motor Diesla? Mowa o autach dla przedstawicieli, firmowych, flotowych,

> ciągnikach siodłowych, autobusach, sprzęcie budowlanym, wojskowym... Czemu tak? Fanaberia?

Przywolywanie za przyklad za ciagnikow siodlowych czy autobusow nie jest najlepszym przykladem.

Zobacz jaka te auta maja pojemnosc i moc i wyciagnij wnioski.

Sam obecnie jezdze Primera z uwazanym za awaryjny silnikime dci. Mimo przebiegu blisko 240tys nadal ma fabryczna turbine i kolo dwumasowe.

Fakt, ze auto jezdzilo w firmie i bylo co 15 tys serwisowane w ASO (mimo, ze producent przewiduje przeglady co 30 tys km).

Problemem w Polsce jest fakt, ze ludzie kupuja 10-cio letnie diesle i wierze ze maja po 200tys przebiegu a naprawa rzedu 1,5-2tys PLN czesto przekracza budzet. Ja mam tego swiadomosc i swiadomie licze sie z takimi wydatkami.

A kolejne auto bedzie z LPG dlatego, ze chce cos z duzym silnikiem i wole wydac pieniadze na wakacje niz na paliwo.

Ale nigdy nie mialem problemow z LPG, pomijajac czeste wizyty na stacji.

Pzdr,

maciej

Napisano

Czytam ten jakże już długi watek i oto moje zdanie.

Wcześniej przed dieslem miałem wszystkie auta z gazem i twierdziłem że tylko LPG, ale odkąd mam diesla, dodam starego diesla już nigdy nie wrócę na LPG. Diesel to jet to co tygryski lubią najbardziej grinser006.gif

W mojej głowie obecnie jeśli narodził by się dylemat to który diesel anie czy LPG czy diesel bo wybór jest jasny i oczywisty.

Napisano

> Przywolywanie za przyklad za ciagnikow siodlowych czy autobusow nie jest najlepszym przykladem.

> Zobacz jaka te auta maja pojemnosc i moc i wyciagnij wnioski.

Wyciągam właśnie właściwe wnioski - Diesle są dużo bardziej wytrzymałe i niezawodne, a do tego proste w obsłudze i tańsze w eksploatacji.

> Sam obecnie jezdze Primera z uwazanym za awaryjny silnikime dci. Mimo przebiegu blisko 240tys nadal

> ma fabryczna turbine i kolo dwumasowe.

> Fakt, ze auto jezdzilo w firmie i bylo co 15 tys serwisowane w ASO (mimo, ze producent przewiduje

> przeglady co 30 tys km).

> Problemem w Polsce jest fakt, ze ludzie kupuja 10-cio letnie diesle i wierze ze maja po 200tys

> przebiegu a naprawa rzedu 1,5-2tys PLN czesto przekracza budzet. Ja mam tego swiadomosc i

> swiadomie licze sie z takimi wydatkami.

Czyli potwierdzasz moją teorię, że ludzie się wstydzą przyznać, że nie stać ich na dobre auta i szukają półśrodków jakim jest LPG. Inne przesłanki nie są racjonalne. Może nieco ekologia, ale dzisiejsze Diesle są równie przyjazne środowisku, co auta z gazem.

> A kolejne auto bedzie z LPG dlatego, ze chce cos z duzym silnikiem i wole wydac pieniadze na

> wakacje niz na paliwo.

> Ale nigdy nie mialem problemow z LPG, pomijajac czeste wizyty na stacji.

> Pzdr,

> maciej

Miałem w swojej karierze tylko jedno auto z LPG na pokładzie. Było to AUDI B4 z silnikiem 2.0. Póki nie było w nim gazu to nie wiedziałem co to problemy z samochodem. Później z braku funduszy zdecydowałem się założyć instalację gazową. Do dziś na samą myśl szlag mnie trafia jaki wielki błąd wtedy zrobiłem.

Napisano

> Miałem w swojej karierze tylko jedno auto z LPG na pokładzie. Było to AUDI B4 z silnikiem 2.0. Póki

> nie było w nim gazu to nie wiedziałem co to problemy z samochodem. Później z braku funduszy

> zdecydowałem się założyć instalację gazową. Do dziś na samą myśl szlag mnie trafia jaki wielki

> błąd wtedy zrobiłem.

Może głównym błędem był wybór nieodpowiedniego gazownika grinser006.gif

pzdr

Napisano

Osobisce mam astre 2 z 2.2DTi na liczniku 245 tys jak ja kupiłem miała 76 ( podobno zeby.GIF ) Nie spotkałem podczas uzytkowania zadnej typowej awari dla tego silnik zadna pompa nie padła i tego typu sprawy. Osobisce polecam deasla za lepszy moment obortowy bardziej elastyczny silnik wieksza moc i poczucie bezpieczestwa przy wyprzedzaniu. Miałem wczesniej lanosa 1.6 z gazem i nie wrocił bym juz nigdy do gazu ( nowka sztuka zrobiłem nim 285 tys na gazie ) wiecznie cos nie tak strzelał pierdział prychał dlamnie deasel inna liga nie do porownania z lpg a spalanie mam od 5.5 do 7.8 ( zalerzy jaki nastroj na stylu jazdy ale kiedys udało mi sie dojsc do 4.7 tylko ze eco mnie nie pociaga)

Napisano

> Czytam ten jakże już długi watek i oto moje zdanie.

> Wcześniej przed dieslem miałem wszystkie auta z gazem i twierdziłem że tylko LPG, ale odkąd mam

> diesla, dodam starego diesla już nigdy nie wrócę na LPG. Diesel to jet to co tygryski lubią

> najbardziej

> W mojej głowie obecnie jeśli narodził by się dylemat to który diesel anie czy LPG czy diesel bo

> wybór jest jasny i oczywisty.

Mogę potwierdzić ze miałem dylemat podobny i powiedziałem nigdy GAZu (gaz dobry do kuchenek i piecyków ) , bo fajniej sie jezdzi dieslem i gazu z (oszczednisci ) nie kupisz w butelce. Pzdr

Napisano

> (gaz dobry do kuchenek i piecyków ) , bo fajniej sie jezdzi dieslem i gazu z (oszczednisci ) nie kupisz w butelce.

Nie prawda.

Kupisz gaz w butelce hehe.gifhehe.gifhehe.gif

284213083-1.jpg

Napisano

> Mogę potwierdzić ze miałem dylemat podobny i powiedziałem nigdy GAZu (gaz dobry do kuchenek i

> piecyków ) , bo fajniej sie jezdzi dieslem i gazu z (oszczednisci ) nie kupisz w butelce. Pzdr

fajnie sie jeździ dieslem ale nalezu tu nadmienić, że starszym dieslem bo nie posiada takich wynalazków jak dwumasa, DPF itd. które trochę wysysają kasę z portfela w razie ich awarii...

Napisano

> fajnie sie jeździ dieslem ale nalezu tu nadmienić, że starszym dieslem bo nie posiada takich

> wynalazków jak dwumasa, DPF itd. które trochę wysysają kasę z portfela w razie ich awarii...

Zarówno dwumasa jak i DPF nie stanowią problemu przy należytym dbaniu o auto. A i to się naprawia, jak inne pierdoły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.