Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

INSIGNIA 2.0 CDTI - prośba o za i przeciw

Featured Replies

Napisano

Witam,

długo wahałem się aby tutaj zapytać i nie zaśmiecać przestrzeni dyskowej (tudzież narazić się na przeniesienie wątku do kącika Opla) ale z moich spostrzeżeń wynika, że warto. Wielu z Kącikowiczów z pewnością możne coś powiedzieć o tym samochodzie (wersja kombi) i silniku (opla czy fiata ?) 2.0 CDTI 160 KM z manualną skrzynią (wersja Cosmo). Samochód nie jest zbyt długo na rynku ale z pewnością na jakąś opinie już sobie zasłużył. Tylko na jaką ? I tu właśnie moja prośba o pomoc.

Pod uwagę brałem jeszcze Seata Exeo 8ale w nim chyba siedzi niezbyt udany motor 170 KM 2.0 diesel - reszta to Audi), C5 kombi raczej nie - chociaż wyposażony jest fanie.

Nie wykluczam podpowiedzi typu : a może np. Superb, Laguna, itp.ale w tym przypadku potrzebuje na prawdę mocnych argumentów.

Wieloma wersjami Inigni jeździłem (dlatego już wiem, że automat odpada). Ponadto w Oplu zniżki też trochę zachęcają - czyli 8%+8% + 7kpln.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pzdr.

Filip.

Napisano

Superb kombi fajny ale musialbys na niego poczekac jakies pol roku...

Napisano
  • Autor

> Superb kombi fajny ale musialbys na niego poczekac jakies pol roku...

To fakt - nie wiem czym to jest faktycznie spowodowane - ostatni rok "kratki" ?

Napisano

o accordzie myslales? tylko imho bedzie drozszy

ja bym sie skusil na C5 z jednego prostego powodu - zawieszenie ok.gif

Napisano

> (...)

> Nie wykluczam podpowiedzi typu : a może np. Superb, Laguna, itp.ale w tym przypadku potrzebuje na

> prawdę mocnych argumentów.

> Wieloma wersjami Inigni jeździłem (dlatego już wiem, że automat odpada). Ponadto w Oplu zniżki też

> trochę zachęcają - czyli 8%+8% + 7kpln.

> (...)

Jedno przeciw:

Z tyłu nie mieści się normalny człowiek.

Reszta za.

Napisano
  • Autor

> o accordzie myslales? tylko imho bedzie drozszy

> ja bym sie skusil na C5 z jednego prostego powodu - zawieszenie

Accord jest OK - tylko min. 125kpln na start. A zawieszenie w Citroenach - nie - ze względu na charakterystykę (właściwości trakcyjne) czy awaryjność ?

Napisano
  • Autor

> Jedno przeciw:

> Z tyłu nie mieści się normalny człowiek.

To w tym przypadku bez znaczenia ...ale definicja "normalności" mnie nieco zaintrygowała. biglaugh.gif

> Reszta za.

No może poza opcjonalnym zawieszeniem typu "flex".

Napisano

> A zawieszenie w Citroenach

hydropneumatyka. Komfortowe i mozna podniesc w razie potrzeby. W sumie bezawaryjne (do rozsadnego przebiegu)

Napisano

insignia - mamy 2 sluzbowe z w/w silnikiem.

Jak na razie jezdza wiecej na lawecie niz na wlasnych kolach.

Seat Leon nie moze byc? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> insignia - mamy 2 sluzbowe z w/w silnikiem.

> Jak na razie jezdza wiecej na lawecie niz na wlasnych kolach.

Laweta była w "pakiecie" ? biglaugh.gif

> Seat Leon nie moze byc?

Z Leonów to jedynie "zawodowiec".

A tak bardziej merytorycznie - to co powodowało lawetowanie floty firmowej - silnik/osprzęt/ECU/zawiecha ?

Napisano

> Laweta była w "pakiecie" ?

> Z Leonów to jedynie "zawodowiec".

> A tak bardziej merytorycznie - to co powodowało lawetowanie floty firmowej -

> silnik/osprzęt/ECU/zawiecha ?

osprzet silnika odmawial posluszenstwa, glownie usterki elektryki/elektroniki.

Napisano

Nie miałem okazji jeździć, ale stylistyka urzeka jak na Opla.

Napisano

> Nie miałem okazji jeździć, ale stylistyka urzeka jak na Opla.

zgadzam się-I-szy Opel którego sylwetka jest rewelacyjna ok.gif

ale jak widziałem cenniki w salonie to ceny były jak w Audi...gen. z d...y wzięte bo Opel to nie ta liga

może teraz ceny już inne bo widziałem je jak autka sie pojawiły

Napisano

> zgadzam się-I-szy Opel którego sylwetka jest rewelacyjna

> ale jak widziałem cenniki w salonie to ceny były jak w Audi...gen. z d...y wzięte bo Opel to nie ta

> liga

to chyba porównywałeś cennik insigni z cennikiem A3, zamiast A6 zlosnik.gif

insignia jest średnio 2 razy tańsza od swojego odpowiednika w audi, czyli A6 clown.gif

Napisano

Hmmm...może i tak ale nie znalazłem nic poniżej 100 000 a to przecież łopel

Napisano

> Hmmm...może i tak ale nie znalazłem nic poniżej 100 000 a to przecież łopel

Sugeruję nie wprowadzać ludzi w błąd takimi wypowiedziami. Cennik Insigni zaczyna się od ~80 tysięcy, a cennik Audi A6 od 145. clown.gif

I ja nie widzę nic złego w cenie 100 tysięcy za nową insignię.

Napisano

> To w tym przypadku bez znaczenia ...ale definicja "normalności" mnie nieco zaintrygowała.

Normalny to taki, co ma dwie nogi i głowę, w ktorej są umieszczone są oczy.

> No może poza opcjonalnym zawieszeniem typu "flex".

Jako że to opcja, można zrezygnować.

Napisano

Jak ty żeś patrzył? Za 100k to już Insignia na wypasie jest a zaczyna się od jakiś 80kPLN

Napisano
  • Autor

Osobiście nie mam nic do Opla (również z doświadczenia). Równie dobrze można mówić - to przecież tylko Seat, Renault, Skoda biglaugh.gif

A w przypadku Insigni (warto jednak skorzystać z jazdy u dealera) i jej wyposażenia - dopłacanie za prawie to samo np. w Audi (6) za drugie tyle kasy - sorry - ale nie ja.

Napisano

Jeden mój klient jeździ Insignią CDTI (ale czy 2.0 czy inną ver nie wiem). Jeździ do Holandii po kwiaty i po mieście również. Póki co tylko leje i jeździ - przynajmniej takie były jego słowa ze 2 m-ce temu. Ma ją na pewno > rok.

Napisano

> jesli brać pod uwagę wymiary to insignia jest gdzieś pomiędzy a4 a a6 (choć bliżej jej do a6)

> jednak moim zdaniem insignia to ta sama klasa co A6.

kolego zlosnik.gif Insignia to następca Vectry, chcesz przez to powiedzieć że Vactra to klasa A6? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jesli brać pod uwagę wymiary to insignia jest gdzieś pomiędzy a4 a a6 (choć bliżej jej do a6)

> jednak moim zdaniem insignia to ta sama klasa co A6.

Insignia, Mondeo, Accord, BMW 3, Mercedes C, Audi A4 to jedna i ta sama klasa.

Napisano

> kolego Insignia to następca Vectry, chcesz przez to powiedzieć że Vactra to klasa A6?

jeśli już bierzesz poprzednie modele, to chyba nie chcesz mi powiedzieć, że poprzednie a4 to był wielkościowo odpowiednik ostatniej vectry? z_lol1.gif w bagażniku vectry kombi możnaby zaparkować poprzednie a4 hehe.gif

dla mnie insignii dużo bliżej jest wielkościowo i klasowo do a6 niż do a4 i tej wersji będę się trzymał zlosnik.gif

zresztą to jest tak naprawdę mało istotne, ważne jest to, że opel insignia nie kosztuje tyle co odpowiadające mu audi i już zlosnik.gif

Napisano

> Insignia, Mondeo, Accord, BMW 3, Mercedes C, Audi A4 to jedna i ta sama klasa.

wiem, wiem.

problem tylko w tym, że audi trafia "wielkościowo" ze swoimi autami trochę pomiędzy klasy, czego przykładem jest poprzedni model a4, który w rzeczywistości był wielkości kompakta, np. skody octavii.

bmw 3 to też nie najlepszy przykład, bo takie e46 było po prostu ciasne i w porównaniu do tej przykładowej vectry, która niby jest w tej samej klasie, to wyglądało wewnątrz jakby się skurczyło w praniu.

Napisano

> jeśli już bierzesz poprzednie modele, to chyba nie chcesz mi powiedzieć, że poprzednie a4 to był

> wielkościowo odpowiednik ostatniej vectry? w bagażniku vectry kombi możnaby zaparkować

> poprzednie a4

gościu, a od kiedy to ilość miejsca w bagażniku jest wyznacznikiem klasy? sam wiesz że to zdrowo popie...rniczone jest

> dla mnie insignii dużo bliżej jest wielkościowo i klasowo do a6 niż do a4 i tej wersji będę się

> trzymał

> zresztą to jest tak naprawdę mało istotne, ważne jest to, że opel insignia nie kosztuje tyle co

> odpowiadające mu audi i już

Insignia jest spasionym cielakiem i wyglada jak słoń, ale to samo stało się z kompaktami - cała klasa urosła

Możesz mieć swoją oryginalną teorię ale to odpowiednik Passata i A4 a nie A6

Napisano

> gościu, a od kiedy to ilość miejsca w bagażniku jest wyznacznikiem klasy? sam wiesz że to zdrowo

> popie...rniczone jest

nie tylko w bagażniku, tylko w całym wnętrzu 270751858-jezyk.gif - wielkość wnętrza jest dla mnie wyznacznikiem klasy i nic na to nie poradzę zlosnik.gif

vectra ilością miejca w środku nokautowała a4 z tego samego rocznika 270751858-jezyk.gif

> Insignia jest spasionym cielakiem i wyglada jak słoń, ale to samo stało się z kompaktami - cała

> klasa urosła

> Możesz mieć swoją oryginalną teorię ale to odpowiednik Passata i A4 a nie A6

chciałbym nieśmiało zauważyć, że trafiłeś w idealny przykład, potwierdzający moje zdanie - passat i a4.

oba niby są w tej samej klasie, a od zawsze było tak, że ilość miejsca w passacie przewyższała O KLASĘ właśnie ilość miejsca w A4 zlosnik.gif

Napisano

> nie tylko w bagażniku, tylko w całym wnętrzu - wielkość wnętrza jest dla mnie wyznacznikiem klasy

> i nic na to nie poradzę

> vectra ilością miejca w środku nokautowała a4 z tego samego rocznika

tylko że to nie oznaczało że vectra jest w klasie A6 tylko ze A4 jak na swoja klase ma żałosną ilość miejsca

> chciałbym nieśmiało zauważyć, że trafiłeś w idealny przykład, potwierdzający moje zdanie - passat i

> a4.

> oba niby są w tej samej klasie, a od zawsze było tak, że ilość miejsca w passacie przewyższała O

> KLASĘ właśnie ilość miejsca w A4

j.w.

Napisano

> tylko że to nie oznaczało że vectra jest w klasie A6 tylko ze A4 jak na swoja klase ma żałosną

> ilość miejsca

czyli w takim razie co lepiej wyznacza klasę auta - rzeczywista ilość miejsca w środku, czy to, że producent napisał w ulotce że "nasze auto to klasa D"? zlosnik.gif

Napisano

> czyli w takim razie co lepiej wyznacza klasę auta - rzeczywista ilość miejsca w środku, czy to, że

> producent napisał w ulotce że "nasze auto to klasa D"?

ogarnij się, bo jestes o krok od żałosnego "Octavia to klasa Passata" smirk.gif

Napisano

> ogarnij się, bo jestes o krok od żałosnego "Octavia to klasa Passata"

no to się raczej nie zdarzy, bo przed chwilą przecież napisałem, że passat jest o klasę wyżej wielkościowo od a4, które to z kolei jest było samej klasy wielkościowej co octavia, prawda? zlosnik.gif

a skoro już zaczęliśmy taką bezsensowną dyskusję - to co w takim razie ma wyznaczać klasę auta?

nie chodzi mi o klasę w rozumieniu lepszych materiałów , czy mocniejszych silników - tylko o klasę wielkościową, segment.

Napisano

> no to się raczej nie zdarzy, bo przed chwilą przecież napisałem, że passat jest o klasę wyżej

> wielkościowo od a4, które to z kolei jest było samej klasy wielkościowej co octavia, prawda?

Nie prawda - Octavia ma płyte podłogową Golfa (IV lub V) i z tąd np. skromne miejsce na nogi w I. A tak swoją drogą ciekawe dlaczego ludzie (w Polsce i na zachodzie) częściej wybierają A6 niż Insignie - tej samej klasy auto dużo tańsze ??? odpowiedż jest prosta: Wystarczy wsiąść do a6 przejechać się najlepiej 3.0d lub 3.0 Tfsi. (już Vectra C miała być najlepsza w klasie......)

Napisano

> a skoro już zaczęliśmy taką bezsensowną dyskusję - to co w takim razie ma wyznaczać klasę auta?

> nie chodzi mi o klasę w rozumieniu lepszych materiałów , czy mocniejszych silników - tylko o klasę

> wielkościową, segment.

nie wiem, ale mam wrazenie ze kiedys bylo latwiej

Polo / Corsa

Golf / Astra

Passat / Vectra

wygląda znajomo?

Polo / Corsa / Fabia

Golf / Astra / Octavia / A3

Passat / Insignia / A4 /3er

A6 / 5er / Eklasse

Napisano

> Nie prawda - Octavia ma płyte podłogową Golfa (IV lub V)

kolego, ja to naprawdę wszystko wiem i nie musisz mi tego tłumaczyć.

> i z tąd np. skromne miejsce na nogi w I.

ale ja pisałem o octavii 2 i możesz mi uwierzyć, że uwaga o skromnej ilości miejsca nie ma w niej zastosowania ok.gif

> tak swoją drogą ciekawe dlaczego ludzie (w Polsce i na zachodzie) częściej wybierają A6 niż

> Insignie - tej samej klasy auto dużo tańsze ??? odpowiedż jest prosta: Wystarczy wsiąść do a6

> przejechać się najlepiej 3.0d lub 3.0 Tfsi. (już Vectra C miała być najlepsza w klasie......)

facepalm.gif

"nie chodzi mi o klasę w rozumieniu lepszych materiałów , czy mocniejszych silników - tylko o klasę wielkościową, segment"

Napisano

> kolego, ja to naprawdę wszystko wiem i nie musisz mi tego tłumaczyć.

No chyba że tak - kolega już tyle postów napisał że WSZYSTKO WIE - i taki laik nie może nic napisać. (tylko po co to forum?)

Napisano

> nie wiem, ale mam wrazenie ze kiedys bylo latwiej

> Polo / Corsa

> Golf / Astra

> Passat / Vectra

> wygląda znajomo?

> Polo / Corsa / Fabia

> Golf / Astra / Octavia / A3

> Passat / Insignia / A4 /3er

> A6 / 5er / Eklasse

mam wrażenie, że tu właśnie jest pies pogrzebany - kiedyś producenci tak nie kombinowali... segment to był segment.

a ostatnimi czasy: np. audi celowo zmniejszało wielkość a4, i chociaż niby była to klasy passata, to wnętrze było mniejsze, bo gdyby miało wnętrze wielkości passata, to konkurowałoby z a6... efekt był taki, że passat był w środku właściwie tej samej wielkości co a6, a w ulotkach można było przeczytać że jest w tej samej klasie co a4.

Napisano

> No chyba że tak - kolega już tyle postów napisał że WSZYSTKO WIE - i taki laik nie może nic

> napisać. (tylko po co to forum?)

a coś merytorycznego? smirk.gif

Napisano

> kolego, ja to naprawdę wszystko wiem i nie musisz mi tego tłumaczyć.

> ale ja pisałem o octavii 2 i możesz mi uwierzyć, że uwaga o skromnej ilości miejsca nie ma w niej

> zastosowania

> "nie chodzi mi o klasę w rozumieniu lepszych materiałów , czy mocniejszych silników - tylko o klasę

> wielkościową, segment"

Klasa B: (auta miejskie) Polo, Fabia, Corsa, Punto, Pug 207, Clio, A1

Klasa C (kompakty) Golf, Astra, Octavia, Bravo, Pug 307, Meganka, A3, BMW 1

Klasa D (klasa średnia) Passat, Vectra -> Insignia, Pug 407, Laguna, A4, BMW 3

Klasa E (klasa wyższa) A6, SuperB, Signum (już nie produkowany zdaje się), Pug 607, BMW 5

I czy sie komus podoba czy nie, to przykładowe ciasnawe w środku (zwłaszcza z tyłu BMW 1 to kompakt. Kilka postów wcześniej pytałeś kto to ustala i zadałes pytanie czy producent. Otóż właśnie on, to on określa target swojego produktu. I jeżeli VAG wymyślił że A4 ma rywalizować z autami klasy średniej to tak je promuje. A że jest ciaśniej niż w Insigni ? No to co? Ma "kilka" innych zalet zlosnik.gif

Napisano

> mam wrażenie, że tu właśnie jest pies pogrzebany - kiedyś producenci tak nie kombinowali... segment

> to był segment.

> a ostatnimi czasy: np. audi celowo zmniejszało wielkość a4, i chociaż niby była to klasy passata,

> to wnętrze było mniejsze, bo gdyby miało wnętrze wielkości passata, to konkurowałoby z a6...

> efekt był taki, że passat był w środku właściwie tej samej wielkości co a6, a w ulotkach można

> było przeczytać że jest w tej samej klasie co a4.

Zauważ że akurat VAG musi bardzo mocno zastanawiac się nad strategią dla każdego modelu bo inaczej sam by się pożarł. Ma Audi, VW, Skode i Seata. Oni MUSZĄ cudować żeby to wszystko nie zjadało się nawzajem a jednocześnie dobrze sprzedawało.

Napisano

> Zauważ że akurat VAG musi bardzo mocno zastanawiac się nad strategią dla każdego modelu bo inaczej

> sam by się pożarł. Ma Audi, VW, Skode i Seata. Oni MUSZĄ cudować żeby to wszystko nie zjadało

> się nawzajem a jednocześnie dobrze sprzedawało.

ale to nie jest problem tylko vaga - przykładowe bmw 5, które wpisałeś w tabelce jako klasę wyższe od passata, moim zdaniem ma środku mniej (albo conajwyżej tyle samo) miejsca co passat smile.gif

a bmw1 to moim zdaniem wielkościowo klasa clio zlosnik.gif(tak, wiem, wiem - silniki, wyposażenie - ale nie mam tego na myśli)

mam wrażenie, że jeszcze kilka lat i te "segmenty" które wypisałeś zupełnie się zdezaktualizują.

Napisano

> Klasa B: (auta miejskie) Polo, Fabia, Corsa, Punto, Pug 207, Clio, A1

> Klasa C (kompakty) Golf, Astra, Octavia, Bravo, Pug 307, Meganka, A3, BMW 1

> Klasa D (klasa średnia) Passat, Vectra -Klasa E (klasa wyższa) A6, SuperB, Signum (już nie

> produkowany zdaje się), Pug 607, BMW 5

> I czy sie komus podoba czy nie, to przykładowe ciasnawe w środku (zwłaszcza z tyłu BMW 1 to

> kompakt. Kilka postów wcześniej pytałeś kto to ustala i zadałes pytanie czy producent. Otóż

> właśnie on, to on określa target swojego produktu. I jeżeli VAG wymyślił że A4 ma rywalizować

> z autami klasy średniej to tak je promuje. A że jest ciaśniej niż w Insigni ? No to co? Ma

> "kilka" innych zalet

SuperB i Signum to nie klasa E tongue.gif

Napisano

> ale to nie jest problem tylko vaga - przykładowe bmw 5, które wpisałeś w tabelce jako klasę wyższe

> od passata, moim zdaniem ma środku mniej (albo conajwyżej tyle samo) miejsca co passat

> a bmw1 to moim zdaniem wielkościowo klasa clio (tak, wiem, wiem - silniki, wyposażenie - ale nie

> mam tego na myśli)

> mam wrażenie, że jeszcze kilka lat i te "segmenty" które wypisałeś zupełnie się zdezaktualizują.

Ależ z punktu widzenia klienta to one juz dawno się zdezaktualizowały ok.gifhehe.gif

Podany przez Ciebie przykład BMW 1 to jedno, A4 do którego wnosisz zastrzeżenia to drugie no i Octavia. Ale weźmy jeszcze vany ... no tu jest b..el nie z tej ziemi rotfl.gif

W Oplu np Zafira była mini vanem (konkurencja dla Scenica), a teraz czytam że mini vanem jest Meriva icon_eek.gif To Zafira jest czym ? zlosnik.gif

Napisano

> SuperB i Signum to nie klasa E

Sigunm miało być w/g Opla następcą Omegi, więc do jakiej klasy go zaliczał producent Twoim zdaniem ?

A SuperB to co ? Konkurent A6 czy A8 ? cfaniaczek.gif

Napisano

> Ależ z punktu widzenia klienta to one juz dawno się zdezaktualizowały

> Podany przez Ciebie przykład BMW 1 to jedno, A4 do którego wnosisz zastrzeżenia to drugie no i

> Octavia. Ale weźmy jeszcze vany ... no tu jest b..el nie z tej ziemi

> W Oplu np Zafira była mini vanem (konkurencja dla Scenica), a teraz czytam że mini vanem jest

> Meriva To Zafira jest czym ?

... coś koło kompaktowy van.

Napisano

> ... coś koło kompaktowy van.

Czyli niegdysiejszy mini van - jak Scenic zlosnik.gif

Napisano

> Sigunm miało być w/g Opla następcą Omegi, więc do jakiej klasy go zaliczał producent Twoim zdaniem

> ?

> A SuperB to co ? Konkurent A6 czy A8 ?

Signum "miało" być następcą Omegi ... ale nie było ... była to tylko wypasiona Vectra i nic więcej.

SuperB to klasa Passata.

Napisano

> Signum "miało" być następcą Omegi ... ale nie było ... była to tylko wypasiona Vectra i nic więcej.

A to czy bylo czy nie to insza inszość. Target był w/g Opla jasny - następca Omegi. A że sie nie udało ... zlosnik.gif

> SuperB to klasa Passata.

A tutaj może masz rację ok.gif

Napisano

> A to czy bylo czy nie to insza inszość. Target był w/g Opla jasny - następca Omegi. A że sie nie

> udało ...

Celowali w klasę E ... a nie wyszło ... podobna sytuacja miała w klasie C, Fiat brawo - marea, marea tez celowała w klasę D hahaha.gif

> A tutaj może masz rację

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.