Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrola policji, przyczepka, trójkąt...

Featured Replies

Napisano

Znajomy dzisiaj opowiadał jak podczas kontroli (samochód na B + przyczepka do 750 kg) zażądali od niego osobnego trójkąta dla przyczepki. Sam o tym nie wiedziałem i myślę, że paru osobom z AK może się info przydać.

Wiedział ktoś z was o takim przepisie?

Napisano

> Wiedział ktoś z was o takim przepisie?

wiedziałem palacz.gif

w końcu to pojazd, jak się zepsuje to trza wystawić trójkąt

i co pojedziesz autem bez ? - a jak się też zepsuje grinser006.gif

wiem, głupota hehe.gif

tak jak i OC

a gaśnica hmm.gif

Napisano

Wiedział. wazniak.gif

Napisano

> wiem, głupota

> tak jak i OC

w domyśle rozumiem, że chodzi o OC przyczepki.

Wiec oświadczam ci że takie OC są potrzebne, Byłem świadkiem jak przyczepa wyrządziła szkodę i nie była podpięta do auta.

Napisano

koledze przyczepa wyrządziła szkode i ubezpieczenie poszło z oc ciągnącego auta

Napisano

> zażądali od niego osobnego trójkąta dla przyczepki.

Wiedział, ale śmigał bez: ostatnio brałem przyczepkę z wypożyczalni i trójkąta niet icon_eek.gif

Napisano

Dopóki przyczepa znajduje się w ruchu nadawanym lub nadanym (po np. zerwaniu) przez pojazd holujący świadczenia na rzecz poszkodowanego "idą" z polisy OC pojazdu holującego.

Z OC przyczepy np. w przypadku gdy niezabezpieczona przyczepka stoczy się z pochyłości lub podobne zdarzenie.

Napisano

> Znajomy dzisiaj opowiadał jak podczas kontroli (samochód na B + przyczepka do 750 kg)

A mogl ciagnac do masy wlasnej pojazdu lub do wartosci MMC przyczey zgodnie z rubryka O1 i/lub O2 w DR. I to wszystko na kat.B.

Napisano

> A mogl ciagnac do masy wlasnej pojazdu lub do wartosci MMC przyczey zgodnie z rubryka O1 i/lub O2 w

> DR. I to wszystko na kat.B.

no ale co to ma z tematem?

Napisano

> no ale co to ma z tematem?

Ze informacja o tym, ze przyczepka 750kg byla zbedna.

Napisano

> Ze informacja o tym, ze przyczepka 750kg byla zbedna.

moze jechal busem 3.5dmc

Napisano

> w domyśle rozumiem, że chodzi o OC przyczepki.

> Wiec oświadczam ci że takie OC są potrzebne, Byłem świadkiem jak przyczepa wyrządziła szkodę i nie

> była podpięta do auta.

A jak to sie stalo?

Ja tez widzialem jak rowerzysta wyrzadzil szkode. Widzialem jak pieszy wyrzadzil szkode. Widzalem jak czyjs dach urywajac sie wyrzadzil szkode. Widzialem nawet jak pies wyrzadzil szkode.

Ale nie popadajmy w paranoje. To sa zdazenia tak malo prawdopodobne, ze wymaganie obowiazkowego ubezpieczenia od takich zdazen jest nieporozumieniem

Napisano

Ale w skali roku to są przecież śmieszne kwoty.

Do tego trzeba dodać, że często można na drodze spotkań naprawdę niezłe rzeźby, które są ciągnięte przez samochód.

Nawet tu ktoś pokazywał kiedyś zdjęcie jak jakiś magik przyprowadził przyczepę do rejestracji, w której dyszel był przykręcony dwoma zaciskami służącymi do łączenia rur wydechowych.

Nigdy nie wiadomo co się może stać z przyczepą, którą zostawimy gdzieś na poboczu, parkingu itp.

Często jest tak, że właściciele przyczep naprawiają coś dopiero wtedy gdy się urwie, a tak to eksploatują to granic możliwości.

Wszystko jest cacy jak nic się nie dzieje ale jak już się coś stanie to potem jednak to OC może uratować skórę.

Pół biedy jak np.: przyczepa się stoczy i uderzy w inny samochód, gorzej gdyby przycisnęła kogoś do ściany lub zwyczajnie po nim przejechała.

Według mnie OC przyczepy to dobry sposób, ja to traktuję jako taki "dupochron".

Napisano

> Według mnie OC przyczepy to dobry sposób, ja to traktuję jako taki "dupochron".

widzisz są kraje gdzie przyczep się nawet nie rejestruje ... ale w PL musi być nawet trójkąt hehe.gif

za to np ni nie sprawdza instalacji gazowej kempingach, co jest obowiązkowe w wielu krajach EU spineyes.gif

Napisano

> Wiedział.

To może zapoda innym gdzie to jest zapisane (rozporządzenie, ustawa, art., paragraf itp. hmm.gif)

Pozdrawiam

Napisano

> To może zapoda innym gdzie to jest zapisane (rozporządzenie, ustawa, art., paragraf itp. )

> Pozdrawiam

Kiedys dawno było w przepisach, że awaryjny postój pojazdu z przyczepą jest sygnalizowany dwoma trójkątami. Może gdzieś w te deseń szukać w PoRD?

Edit: Kodeks drogowy:

Quote:

Art. 50.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany sygnalizować postój pojazdu silnikowego lub przyczepy z powodu uszkodzenia lub wypadku:

- na autostradzie lub drodze ekspresowej - w każdym przypadku;

- na pozostałych drogach twardych:

- poza obszarem zabudowanym - w razie postoju na jezdni w miejscu, w którym jest to zabronione, a na poboczu, jeżeli pojazd nie jest widoczny z dostatecznej odległości, - na obszarze zabudowanym - w razie postoju na jezdni w miejscu, w którym zatrzymanie jest zabronione.

2. Postój pojazdu, o którym mowa w ust. 1, należy sygnalizować w sposób następujący:

- na autostradzie lub drodze ekspresowej - przez:

- włączenie świateł awaryjnych pojazdu, a jeżeli pojazd nie jest w nie wyposażony, należy włączyć światła pozycyjne, - umieszczenie ostrzegawczego trójkąta odblaskowego w odległości 100 m za pojazdem; trójkąt ten umieszcza się na jezdni lub poboczu, odpowiednio do miejsca unieruchomienia pojazdu;

- na pozostałych drogach:

- poza obszarem zabudowanym - przez umieszczenie w odległości 30-50 m za pojazdem ostrzegawczego trójkąta odblaskowego i włączenie świateł awaryjnych; w razie gdy pojazd nie jest wyposażony w światła awaryjne, należy włączyć światła pozycyjne, - na obszarze zabudowanym - przez włączenie świateł awaryjnych, a jeżeli pojazd nie jest w nie wyposażony, należy włączyć światła pozycyjne i umieścić ostrzegawczy trójkąt odblaskowy za pojazdem lub na nim, na wysokości nie większej niż 1 m.

3. Sygnalizowanie, o którym mowa w ust. 1 i 2, obowiązuje przez cały czas postoju pojazdu.

Napisano

> Według mnie OC przyczepy to dobry sposób, ja to traktuję jako taki "dupochron".

No i bardzo dobrze. I nic nie stoi na przeszkodzie zeby sobie takie kupic.

Ale robic z tego obowiazek to jest przesada.

Napisano

> No i bardzo dobrze. I nic nie stoi na przeszkodzie zeby sobie takie kupic.

> Ale robic z tego obowiazek to jest przesada.

Jeżeli chodzi o Polskę to bardzo dobrze, że jest to obowiązek.

Napisano

> Wiedział.

A czy na pewno jest wymóg, aby przyczepa wyposażona była w trójkąt i gaśnicę? Przecież obowiązek tego wyposażenia dotyczy pojazdu samochodowego (za wyjątkiem motocykla)

Napisano

> A czy na pewno jest wymóg, aby przyczepa wyposażona była w trójkąt i gaśnicę? Przecież obowiązek

> tego wyposażenia dotyczy pojazdu samochodowego (za wyjątkiem motocykla)

czytamy:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Dział III

Warunki techniczne pojazdu samochodowego i przyczepy przeznaczonej do łączenia z tym pojazdem

Rozdział 1

Warunki ogólne

§ 6. Ilekroć w niniejszym dziale jest mowa o "pojeździe", rozumie się przez to pojazd samochodowy i przyczepę.

Rozdział 2

Wyposażenie

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

13) w trójkąt do ustawiania na drodze, przeznaczony do ostrzegania o obecności unieruchomionego pojazdu; przepisu nie stosuje się do motocykla jednośladowego;

14) w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla;

widzisz więc, że na dobrą sprawę nawet wspomniana przez ciebie gaśnica jest dyskusyjna - można by jej też wymagać...

ale czy słusznie? czy nie istnieje pewnego rodzaju niekonsekwencja w używaniu terminów i nazw? wszak w PoRD czytamy:

Art. 2.

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

32. pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik , z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego;

33. pojazd samochodowy - pojazd silnikowy , którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

50. przyczepa - pojazd bez silnika , przystosowany do łączenia go z innym pojazdem;

jak więc coś (w tym przypadku przyczepa) może być traktowane i spełniać warunki dla różnych definicji w różnych aktach prawnych? hmm.gifniewiem.gif no ale to Polska, więc nie dziwota... screwy.gif

raz przyczepa stawiana jest w jednym szeregu z pojazdem samochodowym, a gdzie indziej czytamy, że absolutnie nim nie jest, bo nie ma silnika... i bądź tu mądry icon_eek.gif

ale jest jeszcze jeden punkt PoRD:

49. zespół pojazdów - pojazdy złączone ze sobą w celu poruszania się po drodze jako całość ; nie dotyczy to pojazdów złączonych w celu holowania;

czy do pojazdu z przyczepą "złączonego ze sobą w celu poruszania się po drodze jako całość" nie wystarczy gaśnica z wyposażenia pokładowego "ciągnika"? hmm.gif

zapraszam do dyskusji 30.GIF

Napisano

> czy do pojazdu z przyczepą "złączonego ze sobą w celu poruszania się po drodze jako całość" nie

> wystarczy gaśnica z wyposażenia pokładowego "ciągnika"?

> zapraszam do dyskusji

mnie mówili o gaśnicy i trójkącie, jako obowiązkowym wyposażeniu pojazdu, którym przyczepa też jest

nie wnikałem w podstawy

dlatego na samym początku pytałem o gaśnicę grinser006.gif

widzisz to tak jak nowy przepis dotyczący tablic wyróżniających dla zespołu pojazdów

mało kto wie, ale od jakiegoś czasu obowiązuje 8m, co przy dłuższym aucie 4.5-5m, łatwo przekroczyć nawet niewielką przyczepka bagażową

bo kempingi to nawet PL niewiadówki się łapią icon_eek.gif

Napisano

Nie wiedziałem blush.gif,

ale wczoraj wyposażyłem przyczepę w trójkąt skromny.gif

i tak przy kontroli g...to da bo DMC przyczepy jest 600 a mój ciągnik może mieć na haku 500 kg shhh.gif

Co więcej dzisiaj dowiedziałem się o gaśnicy pad.gif

tego już za wiele foch.gif

Napisano

...

> Co więcej dzisiaj dowiedziałem się o gaśnicy

> tego już za wiele

Powiem TAK (choć to temat na inny wątek)

Gaśnicy nigdy za wiele - 1 kg to zdecydowanie za mało.

Gasiłem już pożar auta (na szczęście nie moje) gaśnicą 1 kg i to na prawdę za mało. Dobrze, że inni kierowcy również się zatrzymali, to z 3 kg proszku udało się sytuację opanować - auto nie spłonęło do końca (i była to początkowa faza pożaru).

Ja mam 2 kg proszkowej - ale w razie pożaru paliwa (ukladu paliwowego) to też za mało.

Dodam cicho, że dodatkowo mam 2 l gaśnicę halonową spy.gif - lepiej się sprawdza niż proszkowa (proszkowa jest dla "Policji")

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.