Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Croma

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nie ma kacika Cromy (nowej Cromy - tej robionej od 2005) wiec pytam tutaj. Czy jest moze jakis uzytkownik tego auta na AK ? Chetnie dowiem sie co w tym aucie "piszczy", najbardziej interesuje mnie wersja 1.8 benzyna. Jak to sie sprawuje, czy sie bardzo psuje, czy kupilby drugi raz itp. itd.. Za opinie zaslyszane od wujka, cioci, szwagra, siostry itp. bardzo dziekuje, ale prosze sobie darowac.

Napisano

> Witam,

> Nie ma kacika Cromy (nowej Cromy - tej robionej od 2005) wiec pytam tutaj. Czy jest moze jakis

> uzytkownik tego auta na AK ? Chetnie dowiem sie co w tym aucie "piszczy", najbardziej

> interesuje mnie wersja 1.8 benzyna. Jak to sie sprawuje, czy sie bardzo psuje, czy kupilby

> drugi raz itp. itd.. Za opinie zaslyszane od wujka, cioci, szwagra, siostry itp. bardzo

> dziekuje, ale prosze sobie darowac.

a możne chcesz kupić crome 1.8 w tej najnowszej budzie z 2009r?

Napisano
  • Autor

> a możne chcesz kupić crome 1.8 w tej najnowszej budzie z 2009r?

Na razie to chce sie czegos dowiedziec, a jezeli juz do czegos dojdzie to interesuje mnie nowe auto z salonu.

Napisano

> Na razie to chce sie czegos dowiedziec, a jezeli juz do czegos dojdzie to interesuje mnie nowe auto

> z salonu.

1,8 mało śmigałem, wiecej latałem 1,9 150koników, a co do benzyny to bardzo fajnie jezdzi, cichutki, tylko spalanie ok 10l.

Napisano

mam cromkę 1,9 120 kucyków i jak na moje wymagania to wystarczy. Nie będę się wypowiadał co do benzyny, ale na silnik nie narzekam. Przez rok użytkowania wymieniałem tylko olej, filtry i lałem paliwo. Oprócz tego padł mi silnik tylnej wycieraczki i po zimie musiałem wymienić dwa plastiki w podwoziu za 30 PLN w ASO. W środku samochód przestronny, zwłaszcza tylna kanapa. Dużo miejsca - moja siedmioletnia córka (126 cm wzrostu)staje na podłodze i ma jeszcze miejsce nad głową. powiem krótko - jakbym miał jeszcze raz kupować, to też byłaby croma.

Napisano

> Witam,

> Nie ma kacika Cromy (nowej Cromy - tej robionej od 2005) wiec pytam tutaj. Czy jest moze jakis

> uzytkownik tego auta na AK ? Chetnie dowiem sie co w tym aucie "piszczy", najbardziej

> interesuje mnie wersja 1.8 benzyna. Jak to sie sprawuje, czy sie bardzo psuje, czy kupilby

> drugi raz itp. itd.. Za opinie zaslyszane od wujka, cioci, szwagra, siostry itp. bardzo

> dziekuje, ale prosze sobie darowac.

Ja mam. Duże, fajne auto w cenie np. Skody Octawi ze słabszym wyposażeniem.

Konstrukcyjnie to vectra a właściwie signum. Silnik benzynowy i skrzynia Oplowska. A pewnie cały układ napędowy opla. Diesle są fiatowskie. Osiągi OK, co prawda nie jest to super szybkie auto ale wolne też nie jest. Zresztą ja mam takie efekt, że jak zacząłem nim jeździć to jakoś nie chce mi cisnąć. Spalanie 8,1 l (ok 80% trasa, 20% miasto). Usterkowość po przebiegu 15kkm zerowa.

Jedyna wada a właściwie niedogodność to mało schowków.

Generalnie mając do wyboru np. Octawię 1,4 122KM za powiedzmy 68 tyś lub Focusa 2,0l (benzyna) za 78 tyś to ja jeszcze raz wybrałbym Cromę.

Napisano

Mam wersję 1.9 120km. Silnik jest ok, zapewnia bezstresowe wyprzedzanie. Croma jest bardzo dobrze wyciszona, zapewnia mnóstwo miejsca - według mnie jest to doskonałe auto rodzinne. Duży minus to tak jak już wcześniej ktoś napisał mało schowków. Moja ma przebieg 145 tyś km. Sam nią zrobiłem 30 tyś. Poza wymianą po zakupie tylnych wahaczy górnych ( koszt 400 zł ) i drążków kierowniczych tylko wymiany oleju. Po tym przebiegu w środku jest cicho, nie skrzypi nie piszczy. Jak bym drugi raz wybierał to znowu CROMA. Zresztą może za rok zmienię na wersję po lifcie... smile.gif

Napisano

mój brat ma ale 1.9 150 hp jak coś trzeba to pytać - na razie przejechał jakieś 10 kkm a auto w sumie 130kkm

ps. oczywiscie nie obylo sie bez jaj na poczatek altek powiedział po tygodniu papa wink.gif to tyle jesli chodzi o usterki ...

Napisano

> ps. oczywiscie nie obylo sie bez jaj na poczatek altek powiedział po tygodniu papa to tyle jesli

> chodzi o usterki ...

smile.gif I trzeba z głową wymieniać filtr paliwa smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> tzn.?

Nic ważnego, ale jak się go źle poskłada to cieknie z niego paliwo na wyższych obrotach...

Pozdrawiam BAS

Napisano

Dołączę się do wątku - kiedyś jak zastanawiałem się nad nową cromą, bardzo nie pasowało mi, że nie da się uzyskać płaskiej podłogi bagażnika. Tzn, w tylnej kanapie składało się tylko oparcie, które było co najmniej kilkanaście centymetrów powyżej bagażnika. Czy to w wersji po lifcie zostało zmienione?

Napisano

> Dołączę się do wątku - kiedyś jak zastanawiałem się nad nową cromą, bardzo nie pasowało mi, że nie

> da się uzyskać płaskiej podłogi bagażnika. Tzn, w tylnej kanapie składało się tylko oparcie,

> które było co najmniej kilkanaście centymetrów powyżej bagażnika. Czy to w wersji po lifcie

> zostało zmienione?

Nie, ale jeśli masz podwójną podłogę to tego progu nie ma

Napisano

> Nie, ale jeśli masz podwójną podłogę to tego progu nie ma

Dzięki za odpowiedź, wiedzę nic się nie zmieniło. Tę podwójną podłogę widziałem, niestety jej zastosowanie strasznie zmniejsza wysokość bagażnika, więc trudno jest wtedy coś upchnąć tak, żeby mieściło się pod roletą. Poza tym jednym drobiazgiem (i małą ilością schowków) to samochód jak dla mnie jest naprawdę ok.

Napisano
  • Autor

> Generalnie mając do wyboru np. Octawię 1,4 122KM

Wlasnie takie mam m.in. opcje Octavia Kombi 1.4 TSI Ambiente vs. Croma 1.8 Dynamic. Za Croma przemawia lepsze wyposazenie, moze lepsze wykonczenie, ciekaw jestem czy jest cichsza od Octavii. Za Octavia przemawia mniejsze zuzycie paliwa, wiekszy bagaznik i prawdopodobnie (tu nie mam zupelnie zadnych danych o Cromie, serwis Skody znam) tanszy serwis. Dla mnie istotna jest pakownosc tego auta, w tej chwili mamy Lagune II kombi i sprzedajemy z uwagi na maly bagaznik. Bardziej naturalnym konkurentem dla tej Laguny jest Croma (ze wzgledu na wysposazenie, Octavia jednak w wersji Ambiente wypada dosyc biednie), ale jak ma taki sam bagaznik to raczej polegnie.

Napisano

Weź z bogatszym wyposażeniem, bo potem będzie Ci chodziło po głowie,

że nie masz tego tego i jeszcze tego. Tak jak mnie chodzi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Weź z bogatszym wyposażeniem, bo potem będzie Ci chodziło po głowie,

> że nie masz tego tego i jeszcze tego. Tak jak mnie chodzi

Jeszcze jest Seat Altea XL, tez ma niezle wyposazenie (porownywalne do Cromy i sporo lepsze od Octavii), ale tak samo jak Crome musze go sobie bardziej dokladnie obejrzec.

Napisano

> Wlasnie takie mam m.in. opcje Octavia Kombi 1.4 TSI Ambiente vs. Croma 1.8 Dynamic. Za Croma

> przemawia lepsze wyposazenie, moze lepsze wykonczenie, ciekaw jestem czy jest cichsza od

> Octavii. Za Octavia przemawia mniejsze zuzycie paliwa, wiekszy bagaznik i prawdopodobnie (tu

> nie mam zupelnie zadnych danych o Cromie, serwis Skody znam) tanszy serwis. Dla mnie istotna

> jest pakownosc tego auta, w tej chwili mamy Lagune II kombi i sprzedajemy z uwagi na maly

> bagaznik. Bardziej naturalnym konkurentem dla tej Laguny jest Croma (ze wzgledu na

> wysposazenie, Octavia jednak w wersji Ambiente wypada dosyc biednie), ale jak ma taki sam

> bagaznik to raczej polegnie.

Skodą z 1.4 TSI będzie się przyjemniej jeździło. Osiągi na papierze pewnie są podobnie, ale jednak dzięki T silnik będzie bardziej elastyczny i chętny do jazdy od niskich obrotów. Pewnie też oszczędniejszy. Ale z drugiej strony, bardziej skomplikowana konstrukcja: turbo + bezpośredni wtrysk. Serwis powinien być tańszy przy Cromie, przecież to Fiat zlosnik.gif

Napisano

O2 Ambient jest chyba najtansza z tego towarzystwa a wyposażenie jak w Altei XL Reference. Może wersja 02 Elegance? Pytałeś o Superba Combi? To jest odpowiednik dla Cromy.

Napisano

możesz jescze zapytać TEGO użytkownika

ma Crome i pracował we Fiacie grinser006.gif

Napisano

tato jeździ takim autem z 2007r w wersji 1.9jtdm 150KM. tato jest bardzo zadowolony i na pytanie czy wymieniamy mu auto na wiosne powiedział, ze się nim jeszcze nie nacieszył. w sumie jak prestiż niemieckich aut nie jest priorytetem to jest to całkiem sensowna propozycja auta rodzinnego. jedzie się tym dość wygodnie, nie psuje sie wieć w zasadzie nie ma się czego przyczepić

Napisano

Kącika nie ma, ale są użytkownicy...

Mam Cromę i naprawdę nic nie moge powiedzieć o tym, że coś jest nie tak. Mam automata 150KM - silnik, skrzynia bez zarzutów. Komfort jazdy - OK.

Jedyny mankament to może wyzsze od deklarowanego zużycie ON - ostatnio mam dużo jazdy w korkach i po mieście - i spalanie dochodzi do 8,2 - 8,4.

Napisano

> Na razie to chce sie czegos dowiedziec, a jezeli juz do czegos dojdzie to interesuje mnie nowe auto

> z salonu.

To musisz być szybki - koniec produkcji

Napisano

> ten sam

No to akurat uwazam ten silnik za jedna z mocniejszych stron Vectry. Nie wiem jak w Cromie, ale w mojej Viki jest bardzo oszczedny (srednia z 40kkm ~7.8l/100km), wzglednie cichy, no i jako tako jezdzi. ZTCP Piotr mial Focusa 1.8 i podobnej dynamiki spodziewalbym sie w Cromie z Oplowskim silnikiem.

Napisano

> No to akurat uwazam ten silnik za jedna z mocniejszych stron Vectry. Nie wiem jak w Cromie, ale w

> mojej Viki jest bardzo oszczedny (srednia z 40kkm ~7.8l/100km), wzglednie cichy, no i jako

> tako jezdzi. ZTCP Piotr mial Focusa 1.8 i podobnej dynamiki spodziewalbym sie w Cromie z

> Oplowskim silnikiem.

teoretycznie Croma=Signum niczym GP=Corsa dzielo wspolpacy z GM. tylko kto kupi duzego fiata hmm.gif nowego.

Napisano

> z salonu.

oczywiście wiesz że teraz na Cromę jest 20k pln upustu?

Napisano

> To musisz być szybki - koniec produkcji

a co będą produkować w zamian?

Napisano

Niestety o 1,8 nic nie wiem

Mam 1,9 150 KM ale za mało km nią zrobiłem aby coś powiedzieć hehe.gif ....z manualem spalanie na razie takie icon1.png

Jak dla mnie trochę mało schowków, auto wielkie w środku, wysokie / 1625 mm, dość masywne - 1530 kg moje a z silnikiem 200 KM prawie 1,7 tony ... podłoga od Saba 9-3 / Vecty C .... nawet ten kluczyk na środku tunelu zlosnik.gif Auto dośc dobrze wyciszone, zawieszenie komfortowe ale nie kanapowe... układ kierowniczy precyzyjny, baaardzo dziwna pozycja za kierownicą .... nalezy sie przejechac... teraz wydaje mi sie baardzo wygodna ale na początku sick.gif

Największy problem hmm.gif nie moge sam odkręcić filtra oleju ... kto to wymyślił angryfire.gif

Tu możesz sobie poczytać - test Cromy po 100.000 km

Napisano

> Wlasnie takie mam m.in. opcje Octavia Kombi 1.4 TSI Ambiente vs. Croma 1.8 Dynamic. Za Croma

> przemawia lepsze wyposazenie, moze lepsze wykonczenie, ciekaw jestem czy jest cichsza od

> Octavii. Za Octavia przemawia mniejsze zuzycie paliwa, wiekszy bagaznik i prawdopodobnie (tu

> nie mam zupelnie zadnych danych o Cromie, serwis Skody znam) tanszy serwis. Dla mnie istotna

> jest pakownosc tego auta, w tej chwili mamy Lagune II kombi i sprzedajemy z uwagi na maly

> bagaznik.

Bagażnik w Cromie jest nieco mniejszy niż w octavi ale teoretycznie. Dane podaje się do linii okien a w Cromie nad linią okien zmieści się więcej niż w Octavii. Poza tym jak będzie za mało to wnętrze jest znacznie większe i jeszcze sporo tam upchniesz.

Co do silnika to małe turbo benzyny wydają się świetne ale to nowe konstrukcje i nie wiadomo jak będą awaryjne. Niech ryzykują inni. Zresztą znane są problemy vw z syfem na zaworach spowodowanym przedostawaniem się oleju przez odmę. Co do osiągów to jak już pisałem są zdecydowanie wystarczające. Elastyczność też OK. Spokojnie pociągnie od 50km/h na 5 biegu.

Ktoś pisał o niewygodnej pozycji za kierownicą. Ja tam nic nie zauważyłem, ale miałem wcześniej stilo gdzie też się wysoko siedzi.

Napisano

> Nic ważnego, ale jak się go źle poskłada to cieknie z niego paliwo na wyższych obrotach...

> Pozdrawiam BAS

taka ciekawostka odnośnie tego nieszczesnego filtra, winna okazała się jednak ta uszczelka ...

dalej, filtr został teraz zmieniony na oryginał UFI i szok na hamowni +6km po wymiania FILTRA paliwa wink.gif

Napisano

> taka ciekawostka odnośnie tego nieszczesnego filtra, winna okazała się jednak ta uszczelka ...

Gdyby był dobrze skręcony to i okrągła uszczelka by pewnie trzymała.

> dalej, filtr został teraz zmieniony na oryginał UFI i szok na hamowni +6km po wymiania FILTRA

> paliwa

A to ciekawe bo układ powinien być zaprojektowany z zapasem tak, że nie powinien mieć znaczenia.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> O2 Ambient jest chyba najtansza z tego towarzystwa a wyposażenie jak w Altei XL Reference. Może

> wersja 02 Elegance? Pytałeś o Superba Combi? To jest odpowiednik dla Cromy.

Altea Reference ma bogatsze wyposazenie niz OII Ambiente (jest radio, sa aluflegi, jest tempomat i pewnie pare innych rzeczy).

Napisano
  • Autor

> oczywiście wiesz że teraz na Cromę jest 20k pln upustu?

Oczywiscie wiem i tylko dlatego mnie interesuje.

Napisano
  • Autor

> tako jezdzi. ZTCP Piotr mial Focusa 1.8 i podobnej dynamiki spodziewalbym sie w Cromie z

> Oplowskim silnikiem.

To nie byloby zle ok.gif

Napisano

> Gdyby był dobrze skręcony to i okrągła uszczelka by pewnie trzymała.

Ale wymiana filtra jest bardzo prosta.... podłączasz wężyki na szybko-złączkach i już hmm.gif

> A to ciekawe bo układ powinien być zaprojektowany z zapasem tak, że nie powinien mieć znaczenia.

> Pozdrawiam BAS

Filtry paliwa firm XXXX mogą mieć znaczenie - wstawiają zbyt wielki opór powodując zbyt wielki spadek ciśnienia paliwa na nim .... do MJT tylko UFI

Napisano

> Ale wymiana filtra jest bardzo prosta.... podłączasz wężyki na szybko-złączkach i już

W tym konkretnym wypadku, ktoś rozkręcił plastikową obudowę bez rozłączania wężyków i wyjmowania całości z samochodu, wymienił wkład i skręcił, ale za słabo.

> Filtry paliwa firm XXXX mogą mieć znaczenie - wstawiają zbyt wielki opór powodując zbyt wielki

> spadek ciśnienia paliwa na nim .... do MJT tylko UFI

Dziwne bo zawsze myślałem, że te układy projektuje się z takim zapasem, że nawet najgorszy filtr nie powinien powodować problemów, ale widać myliłem się.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ale wymiana filtra jest bardzo prosta.... podłączasz wężyki na szybko-złączkach i już

> Filtry paliwa firm XXXX mogą mieć znaczenie - wstawiają zbyt wielki opór powodując zbyt wielki

aaa czyli MANN'a ew Knechta omijać szerokim łukiem ?

kolego nie generalizuj !

Napisano

No a np. Bosh?

Napisano

> No a np. Bosh?

Nie generalizuje... w Stilo tylko filtry Boscha do układu paliwowego stosowałem ale znajdź proszę filtr Boscha do MJET-a old.gif podobnie innych producentów... nie ma sick.gif filtr jest nietypowy i w przeciwieństwie do zwykłego JTD ma inną budowę - dokładniejsze oczyszczanie paliwa, ...... może dlatego kosztuje 170 zł a nie 60 zł wink.gif

Napisano

> Nie generalizuje... ale znajdź proszę

> filtr Boscha do MJET-a podobnie innych producentów... nie ma

Tutaj jest za 34 zł - wg opisu do MJETów pasuje...

Napisano

> Tutaj jest za 34 zł - wg opisu do MJETów pasuje...

to jest filtr oleju faint.gif a kolega lisek pisze o wkładzie filtra PALIWA

Napisano

> to jest filtr oleju a kolega lisek pisze o wkładzie filtra PALIWA

Dokładnie... hehe.gif wkład filtra oleju kupuje Boscha do MJET-a

a chodzi o taki

284316951-pp966-1.jpg

post-15502-14352510168594_thumb.jpg

Napisano

> to jest filtr oleju a kolega lisek pisze o wkładzie filtra PALIWA

Sorry... mlot.gif

Napisano

> a co będą produkować w zamian?

Nic tej wielkości.

Napisano

> ale znajdź proszę

> filtr Boscha do MJET-a podobnie innych producentów... nie ma filtr jest nietypowy

Dokładnie tak. Bodaj na kaciku Nowego Bravo był ciekawy link do tekstu nt. filtrów UFI - m.in te filtry posiadają termostat.

Odpowiednia dawka oleju napędowego zostaje podana do komory spalania, natomiast reszta trafia ponownie do obiegu. Jeśli temperatura paliwa jest niska, tzw. powrót z pompowtryskiwaczy kierowany jest do filtra, a stamtąd ponownie do silnika. Dzięki temu olej napędowy ulega ogrzaniu, co korzystnie wpływa na parametry wtrysku. Jeśli jednak temperatura paliwa przekracza dopuszczalną granicę, jego nadmiar kierowany jest do zbiornika, gdzie zostaje ono schłodzone. Taką "selekcję", pozwalającą na utrzymanie właściwej temperatury paliwa zapewnia umieszczony w filtrze specjalny termostat , opracowany w laboratoriach UFI. Zasada jego działania jest taka sama, jak w przypadku termostatów stosowanych w układach chłodzenia silnika. Wysoka temperatura powoduje zwiększenie objętości wosku zamkniętego w elastycznej puszce i podniesienie w ten sposób grzybka zaworu, a co za tym idzie - zablokowanie przepływu paliwa powracającego z pompowtryskiwaczy. Z kolei niska temperatura sprawia, że wosk zaczyna się kurczyć, powodując otwarcie zaworu. Konstrukcja ta umożliwia niezwykle precyzyjne sterowanie przepływem paliwa, a tym samym znacznie lepszą kontrolę jego temperatury, w porównaniu do zaworów stosowanych w innych filtrach.

Napisano

> Dokładnie tak. Bodaj na kaciku Nowego Bravo był ciekawy link do tekstu nt. filtrów UFI - m.in te

> filtry posiadają termostat.

No fajnie tyle tylko, ze dla mnie jest to ściema ... W Stilo JTD przed filtrem paliwa a dokkładnie na nim jest ( przynajnmniej u mnie ) elektryczna grzałak i to ona zapobiegała zamarzaniu paliwa oraz wytrącaniu się parafiny... stabilizowała temp paliwa.... w MJET-ach czyli znacznie nowszej konstrukcji wycieli to i wstawili recyrkulacje paliwa ... sick.gif ci księgowi sick.gifsick.gifsick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.