Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnieniomierz do opon

Featured Replies

Napisano

Chciałbym się zaopatrzyć w takie urządzenie. Na allegro rozrzut od 5 do ponad 50 zł (i więcej).

Możecie polecić jakąś firmę ??

Jedne mają homologację GUM inne nie, nie wiem czy na to patrzeć. Ważne aby w miarę dokładny był pomiar bo niestety manometry na stacjach ostatnio wskazują co chwila i co stację inne ciśnienie.

Czy np. taki będzie dobry właściwy - allegro

Choć zakres chyba trochę za mały hmm.gif

foto.jpg

Napisano

> Chciałbym się zaopatrzyć w takie urządzenie. Na allegro rozrzut od 5 do ponad 50 zł (i więcej).

> Możecie polecić jakąś firmę ??

> Jedne mają homologację GUM inne nie, nie wiem czy na to patrzeć. Ważne aby w miarę dokładny był

> pomiar bo niestety manometry na stacjach ostatnio wskazują co chwila i co stację inne

> ciśnienie.

> Czy np. taki będzie dobry właściwy - allegro

> Choć zakres chyba trochę za mały

50zl za manometr ??? kupo sobie porzadna pompke samochodowa z manometrem, Polską START, zaplacisz ok 50-60zl. Nie kupuj zadnego chinskiego badziewia do mierzenia, nawet skale maja inne. Mam jakies badziewie do mierzenia to nie mozna sie na tym wyznac a i gwarajncji nie ma ze dobrze pokazuje.

Napisano

Kupiłem kiedyś w Biedronce za 7 lub 10zł elektroniczny, z wyświetlaczem. I jak na moje potrzeby sprawdza się waytogo.gif

Napisano

> Chciałbym się zaopatrzyć w takie urządzenie. Na allegro rozrzut od 5 do ponad 50 zł (i więcej).

> Jedne mają homologację GUM inne nie, nie wiem czy na to patrzeć. Ważne aby w miarę dokładny był

> pomiar bo niestety manometry na stacjach ostatnio wskazują co chwila i co stację inne

> ciśnienie.

Mam coś podobnego i sprawdza się ok.gif

Napisano

Te Kufiety sprawdzają się bardzo dobrze. Polecam.

Napisano
  • Autor

> 50zl za manometr ??? kupo sobie porzadna pompke samochodowa z manometrem, Polską START, zaplacisz

> ok 50-60zl. Nie kupuj zadnego chinskiego badziewia do mierzenia, nawet skale maja inne. Mam

> jakies badziewie do mierzenia to nie mozna sie na tym wyznac a i gwarajncji nie ma ze dobrze

> pokazuje.

Ale ja nie chce pompki, kompresory są na każdej stacji - chce tylko aby poprawnie mi wskazywał ciśnienie.

Dlatego zapytałem, bo nie chce żadnego badziewia tylko w miarę porządne urządzenie do pomiaru ok.gif

Napisano
  • Autor

> Te Kufiety sprawdzają się bardzo dobrze. Polecam.

Ale spotkałeś się z nieco większym zakresem ?? Wydaje mi się że te 3bary to trochę mało.

Napisano

> Ale ja nie chce pompki, kompresory są na każdej stacji - chce tylko aby poprawnie mi wskazywał

> ciśnienie.

> Dlatego zapytałem, bo nie chce żadnego badziewia tylko w miarę porządne urządzenie do pomiaru

Na stacji napompować nawet ciut więcej, potem odczekać w domu aż koła się schłodzą i wyregulować ciśnienie przyrządem - słuszna koncepcja ok.gif

Napisano

> Ale ja nie chce pompki, kompresory są na każdej stacji - chce tylko aby poprawnie mi wskazywał

> ciśnienie.

> Dlatego zapytałem, bo nie chce żadnego badziewia tylko w miarę porządne urządzenie do pomiaru

kup jakiś Polski , nie kupuj w marketach zadnej chinszczyzny.

Napisano
  • Autor

> Do osobówek wystarczy.

Jak się nie mylę to tylne koła pompuje do 2,9 a zapas ma być pompowany do 3,5 bar.

Chyba że coś pomyliłem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> No to musi taka wyrośnięta osobówka.

Astra 2 1,7tdi - jak dobrze pamiętam to tak ma podane i tak pompuje.

Napisano

> Ale spotkałeś się z nieco większym zakresem ?? Wydaje mi się że te 3bary to trochę mało.

Niby takie produkują

Napisano

> Jak się nie mylę to tylne koła pompuje do 2,9 a zapas ma być pompowany do 3,5 bar.

Zapas może być pompowany na nominalne ciśnienie zalecane ale jesli ktoś do niego nie zagląda i nies prawdza okresowo ciśnienia, to warto je zwiększyć. Jednak lepiej sprawdzić również max cisnienie dla danej opony i go nie przekraczać na wszelki wypadek.

Spotkałem się z dojazdówką pompowaną chyba na ciśnienie 3,5 ale dla zwykłej opony do popularnego samochodu to chyba zbyt wiele. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Niby takie produkują

Jeszcze tylko głupio zapytam - tam jest napisane że do samochodów ciężarowych. Czy w ciężarówkach są identyczne podłączenia ?? Będzie pasował do osobówki ??

Napisano

> Jeszcze tylko głupio zapytam - tam jest napisane że do samochodów ciężarowych. Czy w ciężarówkach

> są identyczne podłączenia ?? Będzie pasował do osobówki ??

Wentyl to zdaję się zawsze jest taki sam.

Napisano

> takie cosik?

tak, najlepsze pompki na rynku za przystępna cene. mam takie dwie, nie do zajechania. A Najgorsze sa te z marketow.

Napisano

> Astra 2 1,7tdi - jak dobrze pamiętam to tak ma podane i tak pompuje.

Proszę bardzo tabela ciśnień

Napisano

> Spotkałem się z dojazdówką pompowaną chyba na ciśnienie 3,5 ale dla zwykłej opony do popularnego

> samochodu to chyba zbyt wiele.

dojazdówki pompuje się do 4.2

Napisano

Zakres tej Kufiety jest idealny, pokaż mi auto które pompujesz wiecej

niż 2,3-2,4 smile.gif Do osobówek jest super, mam i polecam - 19 zł w Praktikerze smile.gif

Napisano

> Astra 2 1,7tdi - jak dobrze pamiętam to tak ma podane i tak pompuje.

Pompuje się 2,0-2,2 w zależności od obciążenia, skąd Ty wytrzasnąłeś

taką dużą wartość? Nawet w warsztacie napompują Ci do 2,0 smile.gif

Napisano

zobacz sobie do tej tabeli cisnien wyzej, jest link.Dla podanej astry zgadza sie zakres z tabeli z tym co kolega napisał. co ciekawe na tylniej osi zakres min a max ciśnienia jest chyba 0,8 Bar icon_eek.gif

Napisano

> Pompuje się 2,0-2,2 w zależności od obciążenia, skąd Ty wytrzasnąłeś

> taką dużą wartość? Nawet w warsztacie napompują Ci do 2,0

taki fenomen - w "dobrych" warsztatach i oponiarniach zawsze pompują do 2,0, niezależnie od tego, czym się podjedzie i co głupia fabryka przykleiła na środkowym słupie czy klapce wlewu paliwa hehe.gif

Napisano

Zakładam, że opony o profilu 65 lub podobnym (60/70) to muszą

mięć 2,0 bo niby po co więcej? Masy aut w tej klasie co moje są

prawie identyczne. To co w tej Astrze jest takiego cieżkiego, że ma być

więcej? crazy.gif

Napisano

> Zakładam, że opony o profilu 65 lub podobnym (60/70) to muszą

> mięć 2,0 bo niby po co więcej? Masy aut w tej klasie co moje są

> prawie identyczne. To co w tej Astrze jest takiego cieżkiego, że ma być

> więcej?

mała Agila 1.2, 155/65R14, jeśli dobrze pamiętam fabrycznie 2,1-2,3 lub obciążony 2,3-3,0 (najlepiej 2,2-2,6), i uwierz mi, nic mnie tak nie wku... rza jak świecenie światłami w kosmos jak ktoś z tyłu usiądzie, siłowanie się z kierownicą (servo jest) i pływanie po drodze przy 2,0 crazy.gif ale co kto lubi - toczyć się czy kleić do jezdni zlosnik.gif

Napisano

> tak, najlepsze pompki na rynku za przystępna cene. mam takie dwie, nie do zajechania. A Najgorsze

> sa te z marketow.

dokładnie od tego sprzedającego? Bo mam pompkę START z allegro - rozsypała się po kilku pompowaniach - wiec sprzedają podróby. A wyglądała identycznie. hehe.gif

Napisano

> dokładnie od tego sprzedającego? Bo mam pompkę START z allegro - rozsypała się po kilku

> pompowaniach - wiec sprzedają podróby. A wyglądała identycznie.

nie mowie ze od niego,. ja kupilem w normalnym sklepie motoryzacyjnym bo jest taka sama cena ok 60zl, i masz gwarancje rok.nie oplaca sie na allegro.

Napisano

> nie mowie ze od niego

myślałem, że w końcu jakiś sprawdzony sprzedawca frown.gif

> . ja kupilem w normalnym sklepie motoryzacyjnym bo jest taka sama cena ok

> 60zl, i masz gwarancje rok.nie oplaca sie na allegro.

trzeba zatem poszukać po sklepach.

Napisano

> Zakres tej Kufiety jest idealny, pokaż mi auto które pompujesz wiecej

> niż 2,3-2,4 Do osobówek jest super, mam i polecam - 19 zł w Praktikerze

czyli kupiles? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pompuje się 2,0-2,2 w zależności od obciążenia, skąd Ty wytrzasnąłeś

> taką dużą wartość? Nawet w warsztacie napompują Ci do 2,0

I dlatego że w każdym warsztacie pompują na 2bary, chcę kupić ciśnieniomierz i samemu to sprawdzać.

Specjalnie dla Ciebie, przed chwilą wykonane foto wink.gif

284551905-20101231221.jpg

post-62540-14352511062696_thumb.jpg

Napisano

> Chciałbym się zaopatrzyć w takie urządzenie.

więc tak: ja mam i używam manometr średnicy 160mm, 0~6 bar. kupiłem go za parę złotych (17 ? hmm.gif) w INTERKOMISIE w Siemianowicach. klasa dokładności 1,6 i stosunkowo mała częstotliwość użytkowania sprawiają, że powinien długo pokazywać dobrze, o ile nie rzuca się nim o podłogę czy w inny sposób poniewiera i dewastuje...

do kompletu dołożyłem kawałek wężyka ciśnieniowego i końcówkę do przytykania. polecam waytogo.gif

TUTAJ możesz wybrać średnicę, zakres, klasę dokładności... lecz cena może odstraszać. 30.GIF

Napisano
  • Autor

> TUTAJ możesz wybrać średnicę, zakres, klasę dokładności... lecz cena może odstraszać.

Akurat firma gdzie pracuję jest partnerem handlowym Wika-KFM wink.gif

Ale jak Ty go podłączasz pod wentyl, przecież tam są zakończenia gwintowane ??

EDIT: doczytałem o wężyku wink.gif

Napisano

>pokaż mi auto które pompujesz wiecej

> niż 2,3-2,4

A prosze bardzo Audi A3 170 KM

p1100010.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

> ciśnienie.

ten waytogo.gif

Napisano

Nie wiem, skąd takie obliczenia, ale jakbym jeździł tym Audi sam,

wbiłbym po 2,0 smile.gif

Do pewnych granic, im niższe ciśnienie tym lepsza przyczepność ok.gif

Napisano

> Nie wiem, skąd takie obliczenia, ale jakbym jeździł tym Audi sam,

> wbiłbym po 2,0

> Do pewnych granic, im niższe ciśnienie tym lepsza przyczepność

Ale też opony sie bardziej odkształcają a wiec bardziej pracują. Bardziej więc się wówczas grzeją i na większe cykle odkształceń narażona jest ich konstrukcja, w tym zbrojenie, co może przyczynić sie do niższej trwałości i wystapienia uszkodzenia z rozerwaniem włącznie.

Tak wiec bezpieczniej jest utrzymywac cisnienie w górnej dopuszczalnej granicy niż w dolnej, nie mówiąc o ciśnieniu niższym od zalecanego.

Wyjątkiem jest koniecznosc jazdy po głebokim sypkim pisku lub podobnej nawierzchni. Wówczas należy zredukowac ciśnienie.

Napisano

> Kupiłem kiedyś w Biedronce za 7 lub 10zł elektroniczny, z wyświetlaczem. I jak na moje potrzeby

> sprawdza się

Mogę potwierdzić ok.gif

Napisano

> Nie wiem, skąd takie obliczenia, ale jakbym jeździł tym Audi sam,

> wbiłbym po 2,0

> Do pewnych granic, im niższe ciśnienie tym lepsza przyczepność

U teścia w Audi A4 piszą, aby pompować 1.9 ... ale to stare Audi zlosnik.gif

Teraz nowa moda.

Ja u siebie mam zalecane 2.1 a pompuję ciut mniej, bo wolę bardziej komfortowo.

Za mało też źle, bo auto staje się niestabilne. Daję 2.0 przód i 1.9 tył.

Napisano
  • Autor

> ten

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Jutro podjadę do Praktikera, jak już ktoś wcześniej wspomniał i zapoluję na Kufetę (w lerłamerleł wink.gif nie mają). Jak nie to zamawiam via net.

Napisano

Ten z obrazka jest akurat wart polecenia ok.gif

Napisano

taki firmy Kufeta służył mi dobre 3lata, aż w końcu WYBUCHŁ przy jednym z pomiarów

dobrze, że nie dostałem w twarz szkiełkiem, huk był tak głośny, że aż podskoczyłem do góry grinser006.gif

teraz mam jakiś gratisowy ala długopis od stojaka do kół, w postaci wysuwającej się miarki do góry

Napisano

> taki firmy Kufeta służył mi dobre 3lata, aż w końcu WYBUCHŁ przy jednym z pomiarów

Czyli jednak nie byłem jedyny z tym wybuchem zlosnik.gif Na szczęście wybuchł mi w tym samym dniu co kupiłem i pojechałem zaraz go oddać . W zamian dostałem drugi egzemplarz, który działa mi juz kilka lat ale uraz psychiczny został i jak mierzę ciśnienie to zawsze z tarcza skierowaną w odwrotną stronę niż twarz zlosnik.gif

Napisano

Przerabiałem taki. Przerabiałem testowo tandete z tesco. Kupiłem drogi miernik w stalowej obudowie za 40pln i co? Wszystkie przekłamują.

Ten który pokazujesz to w moim przypadku dodaje o 0,1 bara więcej niż fakycznie jest. Wiem bo zabralem wszyskie mierniki do dobrych gumiarzy i sprawdzilismy.

Obecnie mysle zeby kupić cos cyfrowego i nie koniecznie taniego. A ze cisnienie w kolach sprawdzam, co tydzien, dwa chciał bym zeby to był to wiarygodny sprzęt.

Tak ze jak chcesz wiedziec miej wiecej to bedzie dobry wybor. Ale jak chcesz cos dokładnego to poszukaj cos drozszego i cyfrowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.