Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesle od roku 2000 w górę bez dwumasy

Featured Replies

Napisano

> ale co ja tam

> wiem przecież ja mam same popsute samochody i dlatego tyle palą

Nie.

Po prostu nie umiesz jeździć samochodem.

I to nie sarkazm, tylko truizm.

Spalanie na poziomie 6-6,5 w podmiejskiej jeździe lekkim kompaktem 1,6 da się zrobić z palcem w d.pie, trzeba mieć tylko odrobinę chęci i umiejętności, których braki ignoranci tuszują stwierdzeniem "bo ja to nie mam przyjemności z jazdy".

Oczywiście w przypadku "jazdy" miejskiej da się wyjść oszczędnym kompaktem do spalania rzędu 15-20 litrów na 100 km, ale to mowa o sytuacji, gdzie 8 km jedziesz godzinę-dwie i powinno się podawać spalanie w l/mth, a nie na 100 km.

Napisano

> Może w tym kierunku szukaj?

> Do 20kzł ciężko kupić jest dobrego diesla.

Też uważam, że w tej kategorii cenowej kupno diesla w czymś rozmiaru kompaktu i w górę to loteria i duże prawdopodobieństwo wdepnięcia.

Ale nie przetłumaczysz - Polak musi gruźlikiem jeździć, bo "barjera psychologiczna pińć złoty, paaanie"...

Napisano

> Nie.

> Po prostu nie umiesz jeździć samochodem.

> I to nie sarkazm, tylko truizm.

Oczywiście zgadzam się w 100% jak widzę z daleka czerwone to przyspieszam i hamuje z piskiem przed światłami, a o hamowaniu silnikiem to tylko w TV słyszałem, nie wiem też, że samochód jadąc bez gazu na biegu nie spala paliwa w określonych warunkach generalnie to jestem idiotą, lebiodą, nie umiem jeździć samochodem i rowerem też nie, ale za to mam frajdę z jazdy zakrecony.gif

Mówiąc już serio to nie uprawiam eko drivingu to fakt, ale na pewno nie jeżdżę BEZMYŚLNIE po mieście co by wpływało na ZWIĘKSZONE zużycie paliwa, a producent podaje dla mojego samochodu 9,5l w cyklu miejskim, a jak wiadomo te dane producenta są zbyt laboratoryjne, żeby uznać je za wiarygodne w każdych warunkach no.gif

Ile według Ciebie waży lekki kompakt 1.6 ?

Poza tym jazda po mieście to może być zapalanie samochodu jazda 5-10km gaszenie 8 godzin przerwy i znowu to samo i taki cykl 100km i spalanie wyjdzie sporo wyższe niż w cyklu zapalanie auta i przejechanie 100km po mieście, ale to temat rzeka nie o tym jest i uważam, że takie dyskusje nie mają większego sensu bo tutaj jest za dużo zmiennych X, żeby to równanie miało tylko jedno rozwiązanie... skromny.gif

Napisano

bosh i siemens, niestety trzeba patrzec pod maske...

Napisano

A z jakiego powodu to ma być koniecznie diesel, z pytania można wywnioskować że za dużo pieniążków na naprawy nie będzie dostępnych to po co kupować auto drogie w utrzymaniu??????????????

Jeżeli jedynym powodem jest oszczędność paliwa to szcześcia zycze.

Mając golfa tdi sławetnego średnie spalanie z 1000 km wyszło mi 5,6L trasa/miasto civic 1,6 7L/100km, z tym że w civicu nie ma co się zepsuć, a w golfie co chwilę coś.... więc.... żeby zwróciła się różnica rozrządu trzeba ładnych kilka tysięcy nawinąć.

Napisano

> Witajcie

> Dowiedziałem się już, że kia przed liftem nie ma dwumasy, no ale jest za droga dla osoby dla której

> szukamy auta. Budżet to max20tyś potrzebne jest auto które ma zredukowaną do minimum listę

> elementów awaryjnych pod maską. Więc na pierwszy rzut leci dwumasa. W jakich jeszcze autach

> nie montowali fabrycznie dwumasy? Przy okazji najlepiej jakby to były diesle do któych da się

> regenerować wtryski czyli 1.6 hdi na wtryskach siemensa odpada.

Z takimi wymaganiami zostają tylko autka z silnikami 1.9 SDI (robione do 2005r)... zlosnik.gif

Napisano

> Z takimi wymaganiami zostają tylko autka z silnikami 1.9 SDI (robione do 2005r)...

a co zrobili z nimi po 2005 r.?

Napisano

> a co zrobili z nimi po 2005 r.?

Killim...znaczy się wycofali ze względu na niespełnianie jaichśtam norm...

Napisano

> Killim...znaczy się wycofali ze względu na niespełnianie jaichśtam norm...

a takie 2.0 SDI to co jakieś inne?

allegroooo

Napisano

> a takie 2.0 SDI to co jakieś inne?

> allegroooo

to takie TDI w którym padło turbo

Napisano

> allegroooo

140Nm i 16,7 sekundy do setki icon_eek.gif

Napisano

> allegroooo

Inne...jest już na pompowtryskach... wikipedia tak twierdzi...

Napisano

> Witajcie

> Dowiedziałem się już, że kia przed liftem nie ma dwumasy, no ale jest za droga dla osoby dla której

> szukamy auta. Budżet to max20tyś potrzebne jest auto które ma zredukowaną do minimum listę

> elementów awaryjnych pod maską. Więc na pierwszy rzut leci dwumasa. W jakich jeszcze autach

> nie montowali fabrycznie dwumasy? Przy okazji najlepiej jakby to były diesle do któych da się

> regenerować wtryski czyli 1.6 hdi na wtryskach siemensa odpada.

1.9 SDI np. z fabii

Napisano

> To rzeczywiście z kosmosu masz te auta.

> Clio II dci pali w mieście przy ostrym deptaniu 6,5 litra - nigdy nie wziął więcej niż 7, nawet

> zimą. Podkreślam - przy deptaniu. Ma 65 KM, więc praktycznie z pedałem w podłodze nim jeżdżę.

> Przy mojej żonie po Katowicach palił niecałe 5, na trasie 1300 km średnie spalanie 3,8 przy

> prędkości stałej 130 km/h.

> Megane I 1.6 90 km pali mi teraz zimą w mieście 8,5 litra, w trasie 7. W lecie w mieście spaliła mi

> przy normalnej jeździe 50/50 miasto/trasa stałe 6,5 litra.

jakie miasta takie spalania, podaj jeszcze średnią prędkość km/h w mieście i będzie jasna sprawa

Napisano

> 75KM i kompakt - tak sobie to tłumacz

tak czy inaczej, trochę przesadzili! Przy takich osiągach wyprzedzanie staje się niebezpieczne.Poza tym nie ma sensu kupować samochodu z tak słabym dieslem, który będzie droższy od najsłabszej benzyny zapewniającej lepsze osiągi

Napisano

> tak czy inaczej, trochę przesadzili! Przy takich osiągach wyprzedzanie staje się niebezpieczne.Poza

bezpieczne wyprzedzanie zależy bardziej od kierowcy niż osiągów, poza tym taki samochód do miasta jest jak najbardziej OK, jeśli ktoś i tak wybiera manual

> tym nie ma sensu kupować samochodu z tak słabym dieslem, który będzie droższy od najsłabszej

> benzyny zapewniającej lepsze osiągi

sensu nie ma, ale ślini się wielu hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Dorzucę Almerę 2.2Di (roczniki < 2004 - przed FL) - bez dwumasy, turbo o stałej geometrii, wtryski mechaniczne, minusem jest ew. awaria pompy wtryskowej (koszt ~2000zł).

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Saab 93 I gen. 2,2 TID

Toż to nic innego jak GMowy 2.2dti. Oczywiście z dwumasą, tyle że pancerną.

Napisano

> Toż to nic innego jak GMowy 2.2dti. Oczywiście z dwumasą, tyle że pancerną.

nie masz racji to silnik Isuzu bez dwumasy zlosnik.gif

Napisano

> nie masz racji to silnik Isuzu bez dwumasy

Zgadza się, to silnik Isuzu, dokładnie Y22DTR ok.gif

A to, to i to to podróby wyciągnięte z Deawoo Tico...

Napisano

> Zgadza się, to silnik Isuzu, dokładnie Y22DTR

> A to, to i to to podróby wyciągnięte z Deawoo Tico...

nie kumam o co Ci biga z tym Tiktakiem hehe.gif

dodam jeszcze plusy - łańcuch, brak commonrail, brak DPF

Napisano

> nie kumam o co Ci biga z tym Tiktakiem

> dodam jeszcze plusy - łańcuch, brak commonrail, brak DPF

I minusy - pompa.

Napisano

zlosnik.gif> I minusy - pompa.

dokładnie, ale ta wada dotyczy chyba wszystkich nowoczesnych diesli zlosnik.gif

Też się o tej pompie naczytałem, na forum Saaba jest temat o tym, ale odpukac od kilku ładnych miesięcy nie odnotowano przypadku jej padnięcia wśród formułowiczów zlosnik.gif

Napisano

> dokładnie, ale ta wada dotyczy chyba wszystkich nowoczesnych diesli

> Też się o tyj pompie naczytałem, na forum Saaba jest temat o tym, ale odpukac od kilku ładnych

> miesięcy nie odnotowano przypadku jej padnięcia wśród formułowiczów

Bo w psg16 jest już dużo lepiej, niż przy wcześniejszym sterowniku. Skoro forumujesz na saabie to może oświeć kolegów, że mają dwumasę hehe.gif

Napisano

> Bo w psg16 jest już dużo lepiej, niż przy wcześniejszym sterowniku. Skoro forumujesz na saabie to

> może oświeć kolegów, że mają dwumasę

będę nudny, ale ponownie napiszą Saab 93 I generacji 2,2 TiD nie posiada dwumasy zlosnik.gif

Napisano

> trzeba szukac z automatem i problem dwumasy odpada.

ale za to dochodzi problem z automatem, a tu jak widzę ma być jak najmłodszy, jak najtańszy, jak najmniej awaryjny naj..

Napisano

> Zgadza się, to silnik Isuzu, dokładnie Y22DTR

Silnik 2.2 DTI nie ma nic wspólnego z Isuzu.

Napisano

> Silnik 2.2 DTI nie ma nic wspólnego z Isuzu.

Następny... dobra, odechciało mi się...

Napisano

> Następny... dobra, odechciało mi się...

Zgodziłeś się z przedmówcą, że Y22DTR to silnik Isuzu, więc o co kaman?

Napisano

corollka E11 d4d

szukac takiej z 2001 . Nie do zabicia.

Napisano

> Silnik 2.2 DTI nie ma nic wspólnego z Isuzu.

o czm Ty piszesz ?

Tu mowa o silniku 2,2 TID montowanym w Saabie 93 I generacji i ten silnik jest konstrukcji ISUZU

Co do kodu silnka to rozkodowany z VIN to bodaj D223L, nie wiem co to za kod podany przez formata upierającego się z dwumasą, z tego co widzę format ma Vectrę z silnikiem 2,2, o Oplach nie mam pojęcia może mają, a Saab i Vectra to jednak trochę inne auta zlosnik.gif

Napisano

D223 to ten sam silnik co oplowski X22DTH, nie mające nic wspólnego z Isuzu.

Napisano

> To prawda jesli chodzi o diesle. Moj 1.9 pali w trasie 2,7-2,9 a w miescie 3,2-3,5 przy mojej dosc

> ciezkiej nodze.

Almerą 1.5 dCi 82 KM zrobiłem trasę 300 km ze spalaniem 4.5, ale to nie była ciężka noga. Powrót trochę szybciej ( i tak ścierwo 170 kph nie chciało przekroczyć - ogranicznik czy cuś niewiem.gif) i spalanie 6.5.

Dane z komputerka.

Ale i tak mile mnie zaskoczył ok.gif

Napisano

> będę nudny, ale ponownie napiszą Saab 93 I generacji 2,2 TiD nie posiada dwumasy

To może w Saabie nie ma, ale jest to Oplowski 2.2DTI.

Napisano

Pisali 2.0DTI to jeszcze 1.7 - silnik nie do zdarcia. zlosnik.gif

Napisano

> D223 to ten sam silnik co oplowski X22DTH, nie mające nic wspólnego z Isuzu.

kolego opanuj się ja 100 razy będę pisał że to konstrukcja Isuzu, a Ty 100 razy po swojemu, bo jeździsz Oplem to ma byc oplowski i koniec

Napisano

> To może w Saabie nie ma, ale jest to Oplowski 2.2DTI.

następny Oplowiec jeszcze raz - silnik w Saabie 93 I gen. 2,2 TiD to konstrukcja ISUZU

I więcej o tym nie piszę bo mi się już nie chce, wasza oplowska zatwardziałośc nie pozwala Wam na trzeźwe myślenie hehe.gif

Napisano

> następny Oplowiec jeszcze raz - silnik w Saabie 93 I gen. 2,2 TiD to konstrukcja ISUZU

> I więcej o tym nie piszę bo mi się już nie chce, wasza oplowska zatwardziałośc nie pozwala Wam na

> trzeźwe myślenie

Wskaż choć jeden dowód na potwierdzenie swojej tezy, że to silnik Isuzu, a odszczekam tu, że nie miałem racji. Wg mnie silnik D223L jest to nic innego jak X22DTH montowany np. w Oplu Fronterze i Sintrze.

A to, że jeżdżę Oplem, nie ma tu nic do rzeczy.

Uprzedzę jeszcze, że jeśli swoje teorie bazujesz na wikipedii to powodzenia sick.gif

Napisano

> Wskaż choć jeden dowód na potwierdzenie swojej tezy, że to silnik Isuzu, a odszczekam tu, że nie

> miałem racji. Wg mnie silnik D223L jest to nic innego jak X22DTH montowany np. w Oplu

> Fronterze i Sintrze.

> A to, że jeżdżę Oplem, nie ma tu nic do rzeczy.

Ja mam wskazówkę że masz rację: tutaj smile.gif

i tutaj smile.gif

A jego nie przekonasz, bo on jeździ Saabem, a nie jakimś tam łoplem zlosnik.gif

Napisano

> D223 to ten sam silnik co oplowski X22DTH, nie mające nic wspólnego z Isuzu.

Zrobiłem mały doktorat z 2.2dti i D223 to rzeczywiście nie Y22DTR, a X22DTH, czyli euro2 i 120hp. I to tyle na temat różnic.

Oba silniki produkowane były w fabryce w Kaiserslautern (nie w fabrykach Isuzu - odszczekuję), oba posiadają dwumasowe koło zamachowe dla X22DTH i D223 to to koło, ponadto w saabie oznaczone jest numerem części QDF171.

Dziękuję za zwrócenie uwagi. Nauczyłem się czegoś skromny.gif

Napisano

> za grosze? wątpliwe...

Dwumasa tez przeciez groszy nie kosztuje.

Moze sie okazac, ze w ogolnym rozrachunku automat wyjdzie taniej niz kombinacja sprzeglo + manual + dwumasa.

Ale to pewnie sporo bedzie zalezalo od konkretnych przypadkow.

Napisano

> Zrobiłem mały doktorat z 2.2dti i D223 to rzeczywiście nie Y22DTR, a X22DTH, czyli euro2 i 120hp.

> I to tyle na temat różnic.

> Oba silniki produkowane były w fabryce w Kaiserslautern (nie w fabrykach Isuzu - odszczekuję), oba

> posiadają dwumasowe koło zamachowe dla X22DTH i D223 to to koło, ponadto w saabie oznaczone

> jest numerem części QDF171.

> Dziękuję za zwrócenie uwagi. Nauczyłem się czegoś

no i wygląda na to że ten doktorat za kaczki dostałeś w 93 I gen. nigdy nie było wersji 120 hp

Napisano

> Wskaż choć jeden dowód na potwierdzenie swojej tezy, że to silnik Isuzu, a odszczekam tu, że nie

> miałem racji. Wg mnie silnik D223L jest to nic innego jak X22DTH montowany np. w Oplu

> Fronterze i Sintrze.

> A to, że jeżdżę Oplem, nie ma tu nic do rzeczy.

> Uprzedzę jeszcze, że jeśli swoje teorie bazujesz na wikipedii to powodzenia

Ty szczekac nie musisz, a ze mnie wielbłąda nie zrobisz hehe.gif

Napisano

> no i wygląda na to że ten doktorat za kaczki dostałeś w 93 I gen. nigdy nie było wersji 120 hp

115 KM, zarówno w D223L i X22DTH. Nie podałeś żadnego wytłumaczenia dla swojej teorii, więc wynika z tego, że jesteś zwykłym trollem rotfl.gif

Napisano

> 115 KM, zarówno w D223L i X22DTH. Nie podałeś żadnego wytłumaczenia dla swojej teorii, więc wynika

> z tego, że jesteś zwykłym trollem

no Troll to jest taka limitowana seria Saaba zlosnik.gif

Czyli Twoja teoria jest taka, że Ty i jeszcze jakieś pojedynacze osoby na AK które prawdopodobnie nigdy w Saabie nawet nie siedziały lepiej wiedzą co te auta mają pod maską niż szerokie grono ich użytkowników w PL czy w EU hehe.gif

Jeśli chodzi o oznaczenie silnika które tu podałem to przy rozkodowaniu VIN to samo będzie przy wersji 115, 125 i 120 KM, przy czym ten ostatni nie występuje w 93 I, a był montowany w modelu 95 i w tej opcji posiada dwumasę.

I czy to się Tobie podoba czy nie to 2,2 o którym mówię to konstrukcja Izuzu, tak samo jak zresztą 3.0 TiD, któryn był montowany w 95.

O Oplach się nie rozpisuję, mogę tylko napisac, że wydaje mi się że historia pochodzenia jednostki 2,2 jest taka jak w Saabie, ale tak jak napisałem wydaje mi się, bo nigdy nie oglądałem, nie dotykałem i raczej nie mam w planach

Zresztą poczytaj trochę

http://www.uksaabs.co.uk/UKS/search.php?...p;submit=Search

tu masz linkę na stronkę UK, bo pewnie nie uwierzysz w to co znajdziesz na forum w PL, bo kolega format już wyraził swój pogląd na temat wiedzy fanów marki Saab w PL

Napisano

Brednie i tyle, 3.0 i owszem to silnik Isuzu ale nie o nim jest dyskusja, 2.2 nigdy w życiu, zresztą już kolega format napisał gdzie jest produkowany. Na początku produkcji silników Isuzu wszystkie miały japoński osprzęt od czujników po pompy wtryskowej, więc nie wiem skąd miała by się wziąć pompa Boscha w japońskim silniku.