Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak długo wytrzyma silnik....???

Featured Replies

Napisano

...pracujący tylko na wolnych obrotach??? W pracy dziś rozgorzała dyskusja ile pożyłby silnik odpalony ,pracując nonstop na wolnych obrotach. Oczywiście mówimy o "zdrowym" silniku benzynowym. Jakie jest wasze zdanie w tym temacie?

Napisano

> ...pracujący tylko na wolnych obrotach???

Pracujący z obciążeniem czy bez?

Napisano

> ...pracujący tylko na wolnych obrotach??? W pracy dziś rozgorzała dyskusja ile pożyłby silnik

> odpalony ,pracując nonstop na wolnych obrotach. Oczywiście mówimy o "zdrowym" silniku

> benzynowym. Jakie jest wasze zdanie w tym temacie?

temat raczej na HP ...

jak to ile wytrzyma ? ile czego ? ile lat ?

generalnie aż mu się paliwo skończy hehe.gif

Napisano

> ...pracujący tylko na wolnych obrotach??? W pracy dziś rozgorzała dyskusja ile pożyłby silnik

> odpalony ,pracując nonstop na wolnych obrotach. Oczywiście mówimy o "zdrowym" silniku

bez obciążenia to chyba nikt badań nie robił.

Ale nissan robił testy swojego silnika 1,6 od almery, primery. Obciązenie full rodzina + camping.

Do dzis niepobity rekord!

Ale ile km to zabij... nie pamietam frown.gif

Napisano

A jaki padł najkrótszy "termin, czas" i jak był argumentowany ?? zlosnik.gif

Napisano

taka informacja to tak jak podawanie czasu czuwania telefonu komórkowego, który leżący bez użytku na stole hehe.gif

Myślę, że silnik jak silnik wytrzyma dopóki nie padnie osprzęt, dopóki nie wyjsra się pompa wody, oleju, termostat ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak to ile wytrzyma ? ile czego ? ile lat ?

godzin/dni

> generalnie aż mu się paliwo skończy

paliwo ma nieograniczone

Napisano
  • Autor

> A jaki padł najkrótszy "termin, czas" i jak był argumentowany ??

Najkrótszy to ok. 1dnia. Argument ,padnie smarowanie - zagotowany olej.

Napisano

> Najkrótszy to ok. 1dnia. Argument ,padnie smarowanie - zagotowany olej.

A płyn chłodniczy też wyparuje??

O ile nie będzie pracował w jakichś ekstremalnych temperaturach, to prędzej osprzęt padnie.

Jeśli można w trakcie dolewać oleju to ja bym to w latach liczył.

W zasadzie temat rozbija się o olej i smarowanie.

Napisano

Nie zagotuje się. U mnie w benzyniaku przy temp. na dworze 0-5 st. C olej się wręcz studzi na wolnych obrotach, tj. np. w czasie jazdy mam 88-90 st. a przy staniu w korku spada do 83-85 st.

Ja stawiam na kilka tygodni a powód to zasyfienie świec, tj. silnik nie umrze, tylko zgaśnie i będzie do łatwego odratowania. Ale to taki trochę strzał na ślepo.

Napisano

Kilka lat temu oglądałem program na Polsacie który nazywał się chyba Pasjonaci. Zrobili test nowego samochodu pozostawiając go

na wolnych obrotach. Jeśli dobrze pamiętam to silnik pracował do momentu zużycia paliwa w zbiorniku przez kilkanaście godzin.

Niestety nigdzie w necie nie mogę znaleźć informacji o tym teście.

Napisano

> godzin/dni

> paliwo ma nieograniczone

Kiedyś spałem w samochodzie zimą. Benzyna, chodził na wolnych obrotach 10 godzin, na liczniku miał cos kiela 250 tyś km, a na prawde sporo ponad 300 tyś. Miał sie dobrze.

Dlatego tez uważam, że pytanie ile godzin/dni jest bardzo pesymistycznie postawione. Imho ile miesięcy/lat.

Napisano

> Kilka lat temu oglądałem program na Polsacie który nazywał się chyba Pasjonaci. Zrobili test nowego

> samochodu pozostawiając

> go na wolnych obrotach. Jeśli dobrze pamiętam to silnik pracował do momentu zużycia paliwa w

> zbiorniku przez kilkanaście godzin.

> Niestety nigdzie w necie nie mogę znaleźć informacji o tym teście.

A ile miałby pracować? Godzinę i się zepsuć?

Napisano

> Kilka lat temu oglądałem program na Polsacie który nazywał się chyba Pasjonaci. Zrobili test nowego

> samochodu pozostawiając go

> na wolnych obrotach. Jeśli dobrze pamiętam to silnik pracował do momentu zużycia paliwa w zbiorniku

> przez kilkanaście godzin.

> Niestety nigdzie w necie nie mogę znaleźć informacji o tym teście.

A po co taki test? Przeciez takie rzeczy normalnie sie robi. Ja wiele razy mialem odpalony silnik na luzie przez 12 godzin bez przerwy ok.gif Gdy np. w nim spalem a bylo zimno.

Napisano

aż by się zużył - to zależy od konkretnego silnika

ale na oko to dziesiątki lat - jedynie trzeba by wymieniać części eksploatacyjne

Napisano

> Długo śpisz

No łącznie z siedzeniem wieczorem w aucie (bo gdzie wychodzic jak zimno) , jedzeniem itp., bylo dobre 12 godzin ok.gif

Napisano

argument równie zasadny jak plamy na księżycu ...

chyba po to jest płyn chłodniczy i układ chłodzenia żeby odbierać ciepło z silnika ...

poza tym na wolnych obrotach produkcja tego ciepła mała

Napisano

> argument równie zasadny jak plamy na księżycu ...

> chyba po to jest płyn chłodniczy i układ chłodzenia żeby odbierać ciepło z silnika ...

> poza tym na wolnych obrotach produkcja tego ciepła mała

To wszystko zalezy od warunkow zewnetrznych, w momencie kiedy mamy lato i wysoka temperature, produkcja ciepla moze jest mala ale przewietrzanie silnika nie istnieje, a produkowane cieplo kotluje sie pod maska.

Napisano

> To wszystko zalezy od warunkow zewnetrznych, w momencie kiedy mamy lato i wysoka temperature,

> produkcja ciepla moze jest mala ale przewietrzanie silnika nie istnieje, a produkowane cieplo

> kotluje sie pod maska.

beksa.gif

co Ty opowiadasz hehe.gifhehe.gifhehe.gif takie teorie to na kółku domorosłych filozofów można snuć ...

dopóki nie sypnie się jakiś element z osprzętu typu wentylator czujnik temperatury,pompa wody,pasek rozrządu itp. itd. to silnik będzie sobie pracował na 100 %

Napisano

jak miałem lanosa to na postoju silnik spokojnie pracował 1-2h i nic mu nie było

kiedyś to samo zrobiłem w sfatygowanym cc i po 30min wybiegłem z auta bo kłęby białego dymu wydobywały się z pod maski (chyba płyn się zagotował)

Napisano

> To wszystko zalezy od warunkow zewnetrznych, w momencie kiedy mamy lato i wysoka temperature,

> produkcja ciepla moze jest mala ale przewietrzanie silnika nie istnieje, a produkowane cieplo

> kotluje sie pod maska.

Widziales kiedys wentylator chlodnicy? hehe.gif

Napisano

> jak miałem lanosa to na postoju silnik spokojnie pracował 1-2h i nic mu nie było

> kiedyś to samo zrobiłem w sfatygowanym cc i po 30min wybiegłem z auta bo kłęby białego dymu

> wydobywały się z pod maski (chyba płyn się zagotował)

Znaczy to ni mniej ni wiecej, ze miales popsuty samochodok.gif

Napisano

> co Ty opowiadasz takie teorie to na kółku domorosłych filozofów można snuć ...

> dopóki nie sypnie się jakiś element z osprzętu typu wentylator czujnik temperatury,pompa wody,pasek

> rozrządu itp. itd. to silnik będzie sobie pracował na 100 %

Ty sie za to wybierz na kolko czytaczy ze zrozumieniem. Napisalem o nagrzewaniu sie silnika i wplywie temperatury zewnetrznej na jego prace, jego warunki pracy. Nie powiesz mi, ze zima silnik na postoju nagrzeje sie tak samo jak latem. Nie powiesz mi, ze silnik pracujacy na postoju nie bedzie bardziej narazony na przegrzanie. Nie powiesz mi, ze silnik, samochod bedacy w ruchu nie ma wymuszonego dodatkowego przewietrzania dzieki oplywajacemu go powietrzu ???

Napisano

> Znaczy to ni mniej ni wiecej, ze miales popsuty samochod

tak, coś było z tym cc nie tak że się zagotował, chyba układ chłodzenia mówił 30.GIF

Napisano

> Ty sie za to wybierz na kolko czytaczy ze zrozumieniem. Napisalem o nagrzewaniu sie silnika i

> wplywie temperatury zewnetrznej na jego prace, jego warunki pracy. Nie powiesz mi, ze zima

> silnik na postoju nagrzeje sie tak samo jak latem. Nie powiesz mi, ze silnik pracujacy na

> postoju nie bedzie bardziej narazony na przegrzanie. Nie powiesz mi, ze silnik, samochod

> bedacy w ruchu nie ma wymuszonego dodatkowego przewietrzania dzieki oplywajacemu go powietrzu

> ???

Zastanow sie jakie obciazenia panuja w silniku na postoju, a pozniej wypisuj takie glupotyhehe.gif

Po to jest termostat, chlodnica, pompa wody i wentylatory, zeby sie nic nie przegrzewalo.

Jezeli sie przegrzewa to znaczy, ze jest popsute!

Z reszta w przypadku nowych diesli to zima obawiam sie, ze by nigdy nie zlapaly nawet temperatury roboczejok.gif

Latem nawet pewnie by sie wiatrak nie wlaczyl...

Taki silnik moglby pracowac latami, predzej tak jak koledzy pisali osprzet by sie rozlecial...

Napisano

> Widziales kiedys wentylator chlodnicy?

ja to zrozumiałem tak, że w zimie ów wentylator będzie rzadziej pracował, więc na chłopski rozum jego pad nastąpi później i jeśli to właśnie pad wentylatora będzie przyczyną końca żywota silnika to nastąpi to później w zimie niż w lecie.

Napisano

> Zastanow sie jakie obciazenia panuja w silniku na postoju, a pozniej wypisuj takie glupoty

Obciazenia pewnie minimalne

> Po to jest termostat, chlodnica, pompa wody i wentylatory, zeby sie nic nie przegrzewalo.

> Jezeli sie przegrzewa to znaczy, ze jest popsute

Znowu problem ze zrozumieniem slowa pisanego. Nie pisze o przegrzewaniu, a o szybkosci nagrzewania i warunkach pracy.

> Z reszta w przypadku nowych diesli to zima obawiam sie, ze by nigdy nie zlapaly nawet temperatury

> roboczej

a nie widzisz rownicy w czasie nagrzewania silnika latem i zima ???

> Latem nawet pewnie by sie wiatrak nie wlaczyl...

No i czesciej sie wlacza np. w korku i przy wyzszej temperaturze zewnetrznej, to chyba logiczne.

> Taki silnik moglby pracowac latami, predzej tak jak koledzy pisali osprzet by sie rozlecial...

Jakbys czytal dokladnie i ze zrozumieniem to bys zobaczyl,ze m.in. ja cos takiego pisalem wyzej zlosnik.gif

Napisano

> takie teorie to na kółku domorosłych filozofów

przecież jesteśmy na forum domorosłych filozofów wiec niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano

> przecież jesteśmy na forum domorosłych filozofów wiec

I do tego filozofujemy na filozoficzny temat nie majacy prawa bytu w rzeczywistosci biglaugh.gif. Witamy na AK biglaugh.gif

Napisano

> Widziales kiedys wentylator chlodnicy?

Ja pierwszy raz ujrzałem jak zmieniłem Malucha na co innego wink.gif

BTW maluszek mógł sobie perkotać na luzie godzinami nawet w upały i nic mu nie było.

BTW2 motocykle chłodzone powietrzem, bez jakiegokolwiek wymuszania obiegu też raczej nie umierały od pracy na postoju

Ale fakt, że typowe auto z zepsutym wentylatorem zagotuje się na postoju na bank (choć nie każde, np P306 z silnikiem 1.8 16v miał chyba tak dużą chłodnicę, że wentylator włączał się od wielkiego dzwonu, np po jeździe na wstecznym, temperatura cieczy w normie)

Napisano

skoro niemalze pierwszy lepszy agregat potrafi pod obciazeniem pracowac ok 12 godzin non stop

to silnik samochodu bez obciazenia i przy w pelni sprawnym ukladzie chlodzenia i smarowania moze miec ten czas liczony wg mnie w setkach motogodzin - a zatrzymanie bedzie wymuszone koniecznoscia zmiany oleju silnikowego

jezeli dobrze pamietam to ladnych pare lat temu japonce chwalili sie ze maja silnik spalinowy ktory pracowal bez przewry cos ok 15 tys motogodzin

Napisano

> a zatrzymanie bedzie wymuszone

> koniecznoscia zmiany oleju silnikowego

Zapytam z ciekawości: kiedy następuje konieczność wymiany oleju silnikowego i co się stanie gdyby tej wymiany zaniechać? wink.gif

Napisano

> Zapytam z ciekawości: kiedy następuje konieczność wymiany oleju silnikowego i co się stanie gdyby

> tej wymiany zaniechać?

Biorac pod uwage, ze kazdy silnik spala czesciowo olej (chocby minimalne ilosci),

to w czasie dazacym do nieskonczonoscji prawdopodobnie by sie zatarl z jego braku zlosnik.gif

Napisano

> ... kazdy silnik spala czesciowo olej

> ...by sie zatarl z jego braku

też tak myślę

Napisano

> BTW2 motocykle chłodzone powietrzem, bez jakiegokolwiek wymuszania obiegu też raczej nie umierały

> od pracy na postoju

Przykład nie najlepszy - chłodzony powietrzem silnik motocykla ma bardzo ograniczone chłodzenie na postoju - brak wymuszonego obiegu powietrza (co innego maluch, który też ma wentylator, a którego nie widziałeś zlosnik.gif). Silniki motocykli chłodzonych wiatrem w upalny dzień mogą się zatrzeć - spuchnie tłok w cylindrze i w efekcie dochodzi do zatarcia silnika.

Napisano

> maluch, który też ma wentylator, a

> którego nie widziałeś ).

Widziałem widziałem. Co prawda to był element, który się akurat nigdy nie psuł (a jak się zerwał pasek go i prundnice napędzający to kontrolka ładowania informowała) ale musiałem kiedyś wygrzebać jakąś śrubkę co mi tam w osłonę wpadła i wentylator jak najbardziej widziałem temi oczamy spineyes.gifsmile.gif

> Silniki motocykli chłodzonych wiatrem w upalny dzień mogą się zatrzeć

No pewnie jest jak mówisz, ale czy zacierają się tak od razu po paru minutach (postój na światłach itp sytuacje)?

Bo praca na wolnych obrotach to jednak mało ciepłoty wydziela a radiatory chłodzą w jakimś tam stopniu nawet bez owiewania - no chyba tak powinny być obliczone.

Napisano

> Zapytam z ciekawości: kiedy następuje konieczność wymiany oleju silnikowego i co się stanie gdyby

> tej wymiany zaniechać?

pogarszaja sie jego wlasciwosci smarujace co prowadzi do zwiekszonego zuzycia silnika i innych smarowanych podzespolow

zywotnosc oleju silnikowego... nei znam wartosci ale robiac prostu rachunek orientacyjnie mozna przyjac ze jest to przy dzisiejszej technologii 500-700 mogotodzin

Napisano

> pogarszaja sie jego wlasciwosci smarujace co prowadzi do zwiekszonego zuzycia silnika i innych

> smarowanych podzespolow

> zywotnosc oleju silnikowego... nei znam wartosci ale robiac prostu rachunek orientacyjnie mozna

> przyjac ze jest to przy dzisiejszej technologii 500-700 mogotodzin

Mysle, ze te liczby sa calkiem realne zlosnik.gif

U mnie w Primerze producent zaleca wymiane co 30tys/km...

W moim przypadku srednia predkosc z ostatnich 15tys km wynosi 51km/h, co w zaokragleniu na 500-700h daje przedzial 25-35tys km zlosnik.gif

Napisano

> Mysle, ze te liczby sa calkiem realne

> U mnie w Primerze producent zaleca wymiane co 30tys/km...

> W moim przypadku srednia predkosc z ostatnich 15tys km wynosi 51km/h, co w zaokragleniu na 500-700h

> daje przedzial 25-35tys km

wlasnie na takiej podstawie orientacyjnie okreslilem i chyba nie jest to obarczone zbyt wielkim bledem

Napisano

> wlasnie na takiej podstawie orientacyjnie okreslilem i chyba nie jest to obarczone zbyt wielkim

> bledem

Wlasnie az z ciekawosci zszedlem do auta zerknac jak to wyglada u mnie i napisalemok.gif

Aczkolwiek ja wymieniam olej co 15 wink.gif

Napisano

> Widziałem widziałem. Co prawda to był element, który się akurat nigdy nie psuł (a jak się zerwał

> pasek go i prundnice napędzający to kontrolka ładowania informowała) ale musiałem kiedyś

> wygrzebać jakąś śrubkę co mi tam w osłonę wpadła i wentylator jak najbardziej widziałem temi

> oczamy

> No pewnie jest jak mówisz, ale czy zacierają się tak od razu po paru minutach (postój na światłach

> itp sytuacje)?

> Bo praca na wolnych obrotach to jednak mało ciepłoty wydziela a radiatory chłodzą w jakimś tam

> stopniu nawet bez owiewania - no chyba tak powinny być obliczone.

Postój na światłach to raczej nie jest groźny, ale czasem godzina parkotania na wolnych i tłok potrafi stanąć w cylindrze. Wszystko zależy od spasowania układu tłok - cylinder i rozszerzalności cieplnej materiałów, z których te elementy są wykonane. Starsze konstrukcje (choćby rodzima WSK) miały cylinder żeliwny a tłok aluminiowy. Czasem nie trzeba było dłuższego postoju z włączonym silnikiem a wystarczyła jazda pod górkę i tłok potrafił spuchnąć zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

paliwo nieograniczone, obciażenie znikome, ale olej zzuzywa nawet minimalnie, Więc do zatarcia z braku oleju silnikowego

Napisano

>Wszystko zależy od spasowania układu tłok - cylinder i

> rozszerzalności cieplnej materiałów, z których te elementy są wykonane. Starsze konstrukcje

> (choćby rodzima WSK) miały cylinder żeliwny a tłok aluminiowy.

To rozwiązanie jest nadal bardzo rozpowszechnione we współczesnych osobówkach.

>Czasem nie trzeba było

> dłuższego postoju z włączonym silnikiem a wystarczyła jazda pod górkę i tłok potrafił spuchnąć.

To jest efekt przegrzania z braku opływu powietrza, a nie pracy na jałowych.

W silnikach chłodzonych cieczą, czy wymuszonym powietrzem z wentylatora takie zjawisko nie wystąpi.

Napisano

> To rozwiązanie jest nadal bardzo rozpowszechnione we współczesnych osobówkach.

> To jest efekt przegrzania z braku opływu powietrza, a nie pracy na jałowych.

a praca na jałowych zapewni opływ powietrza? zlosnik.gif Chyba, że pracujący na jałowym silnik będzie ciągnięty na lawecie - to fakt, będzie miał opływ powietrza zlosnik.gif

> W silnikach chłodzonych cieczą takie zjawisko nie wystąpi.

Cały czas mówię o chłodzeniu wiatrem

Napisano

> a praca na jałowych zapewni opływ powietrza?

O wentylatorach w silnikach chłodzonych powietrzem to kolega słyszał ?

Nie trzeba daleko szukać - Fiat 126p.

> Cały czas mówię o chłodzeniu wiatrem

To nie kącik meteorologiczny. grinser006.gif

Napisano

Jazda pod górkę a więc pod dużym obciążeniem to skrajny przypadek pracy silnika wydzielającej ogromną ilość ciepła - przy okazji WSK-a oczywiście jedzie dość wolno i opływ radiatorów słaby.

Praca na obrotach jałowych to jednak wydzielanie o wiele mniej ciepła i wydaje mi się że nie powinno to przegrzać silnika takiego motocykla, sama powierzchnia i materiał z jakich są wykonane radiatory powinna zapewnić wystarczające chłodzenie - chyba że błąd konstruktorów.

Napisano

> wykonane radiatory powinna zapewnić wystarczające chłodzenie - chyba że błąd konstruktorów.

Dokładnie, wydzielanie ciepła na jałowych jest niewielkie i nieosłonięty silnik wypromieniuje ciepło nawet przy braku opływu powietrza. Chłodzenie, to nie tylko konwekcja ale i promieniowanie (radiacja).

Napisano

> Praca na obrotach jałowych to jednak wydzielanie o wiele mniej ciepła i wydaje mi się że nie

> powinno to przegrzać silnika takiego motocykla, sama powierzchnia i materiał z jakich są

> wykonane radiatory powinna zapewnić wystarczające chłodzenie - chyba że błąd konstruktorów.

Silnik takiej konstrukcji wymaga chłodzenia opływającym go powietrzem - stąd też cylinder i głowica posiadają żebrowanie odprowadzające ciepło. W przypadku prawidłowego spasowania układu tłok - cylinder szanse są niewielkie na spuchnięcie tłoka w cylindrze silnika pracującego dłuższy czas na jałowym. Ale - wystarczy kilka warunków do spełnienia - i sytuacja taka jest jak najbardziej możliwa. Warunki takie to dość znaczna temperatura otoczenia, niedokładność wymiarowa tłoka, nie do końca zachowany skład odlewu tłoka itp. Znam przypadki zatrzymania tłoka w silnikach dwusuwowych chłodzonych powietrzem właśnie podczas pracy na jałowym (fakt, że w bardzo upalny dzień i przez błąd użytkownika, ale jednak - błąd polegał na tym, że niedotarty silnik pracował na jałowym przez dość znaczny czas w letni gorący dzień).

Napisano

> O wentylatorach w silnikach chłodzonych powietrzem to kolega słyszał ?

> Nie trzeba daleko szukać - Fiat 126p.

Poczytaj uważniej, co pisałem wcześniej w tym wątku, to się dowiesz czy słyszałem zlosnik.gif

> To nie kącik meteorologiczny.

spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.