Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło zapasowe w spray'u - warto?

Featured Replies

Napisano

Założyłem gaz do auta i drażni mnie zapasówka w bagażniku, myślałem czy by nie kupić koła zapasowego w spray'u... Czy ktoś tego używał kiedyś? przydało się to? działa to faktycznie tak jak piszą producenci? nie ma potem problemów u wulkanizatora żeby to usunąć?

Napisano

> Założyłem gaz do auta i drażni mnie zapasówka w bagażniku, myślałem czy by nie kupić koła

> zapasowego w spray'u... Czy ktoś tego używał kiedyś? przydało się to? działa to faktycznie tak

> jak piszą producenci? nie ma potem problemów u wulkanizatora żeby to usunąć?

Działa na małe dziurki, z poważnym pęknięciem nie a rady. A wulkanizatorzy tego bardzo nie lubia nawet mogą odmówić naprawy, bo się "nie da", jak u mnie.

Napisano

> Działa na małe dziurki, z poważnym pęknięciem nie a rady. A wulkanizatorzy tego bardzo nie lubia

> nawet mogą odmówić naprawy, bo się "nie da", jak u mnie.

dokładnie i kupuj nową opone bo oni nie naprawią

Napisano

> Założyłem gaz do auta i drażni mnie zapasówka w bagażniku, myślałem czy by nie kupić koła

> zapasowego w spray'u... Czy ktoś tego używał kiedyś? przydało się to? działa to faktycznie tak

usunac sie da... ale ten spraj najszybciej porownac do pianki budowlnanej- montazowej. Chcesz to usuniesz tylko ile #$$%@! poleci przy okazji no.gif

Napisano

Ja swoje kolo wywalilem 3 lata temu, w miejsce kola woze 2x spraye, tyle ze jeszcze ani razi ich nie uzylem, dodatkowo wielu ubezpieczycieli dodaje do ubezpieczenia darmowe asistance, ktore dziala takze w przypadku zlapania gumy. W poprzednim aucie przez 6 lat raz zalapalem gwozdzia, ale bez problemu mozna bylo dojechac do warsztatu na naprawe.

Jak dla mnie wozenie zapasowki w EU nie ma wiekszego sensu.

Napisano

mam zaposowke i spraj

woze oba po to ze jak potrzebuje bagaznika czasem to wywalam kolo i jade nie martwiac sie o szczescie

Napisano

> Czy ktoś tego używał kiedyś? przydało się to? działa to faktycznie tak

Nie używałem osobiście, ale jeżeli ma działać, to tylko w połączeniu z:

284682416-pompka.jpg

Do tego będą problemy u wulkanizatora.

post-18478-14352511488049_thumb.jpg

Napisano

> woze oba po to ze jak potrzebuje bagaznika czasem to wywalam kolo i jade nie martwiac sie o

> szczescie

Ciszymy się Twoim szczęściem.

Napisano

Sam byłem zwolennikiem spray'ów do czasu jak "złapałem kapcia" koło godziny 23 i do domu miałem jakieś 25kmoink.gif Okazało się, że wentyl był wadliwy i pękł przy samej feldze oink.gif Skończyło się na "telefonie do przyjaciela" zlosnik.gif

Napisano

> Sam byłem zwolennikiem spray'ów do czasu jak "złapałem kapcia" koło godziny 23 i do domu miałem

> jakieś 25km Okazało się, że wentyl był wadliwy i pękł przy samej feldze Skończyło się na

> "telefonie do przyjaciela"

Znaczy się Spray nie pomógł, tak?

Napisano

Bylem zwolennikiem tego g.... do czasu az zlapalem kapcia, gdy temperatura oscylowala w okolicach -15 stopni. Cale szczescie mialem zapasowke, bo super hiper spray nie mial "sily" napelniac kola i co wiecej zamarzal przy samym wylocie z wezyka.

Teraz nie wyobrazam sobie wyruszania w trase bez zapasu w bagazniku.

Napisano

> Znaczy się Spray nie pomógł, tak?

Nie mógł zlosnik.gif Wentyl trzymał się na połowie swojego obwodu. Spray działa tylko na małe dziurki busted.gif

Napisano

dodatkowo wielu ubezpieczycieli dodaje do ubezpieczenia darmowe asistance, ktore

> dziala takze w przypadku zlapania gumy.

Tak, to prawda ale assinstace przyjedzie i wymieni koło jesli je masz. jesli nie ,to skąd assistance ma mieć koło zapasowe?Assistance to tylko koszt robocizny.

> Jak dla mnie wozenie zapasowki w EU nie ma wiekszego sensu.

Pozwolę się nie zgodzić. Wole mieć choćby koło dojazdowe niż miec oszkodzenie opony w stopniu uniemożliwiającym naprawę. Po tegorocznej zimie dziur w jezdniach nie brakuje nie tylko w PL. Decyzja należy do każdego indywidualnie.

Napisano

> Jak dla mnie wozenie zapasowki w EU nie ma wiekszego sensu.

Taaa też tak myślałem do czasu jak na Trasie Łazienkowskiej jakiś pręt o średnicy >1cm rozorał mi oponę. Nawet wulkanizator nie dał rady więc spray.... sick.gif

Napisano

> Tak, to prawda ale assinstace przyjedzie i wymieni koło jesli je masz. jesli nie ,to skąd

> assistance ma mieć koło zapasowe?Assistance to tylko koszt robocizny.

zawiezie twoj samochod , lub tylko samo kolo ( i potem je odwiezie) do wulkanizatora gdzie zostanie naprawione. Przy zglaszaniu problemu na assistance pytaja czy ma sie kolo zapasowe - jak sie ma to przyjezdzaja i wymieniaja a jak sie powie ze nie to przyjezdza laweta i autko do wulkanizatora - przerabialem to na sobie , moglem nawet wybrac do ktorego maja zawiesc na terenie miasta

Napisano

> usunac sie da... ale ten spraj najszybciej porownac do pianki budowlnanej- montazowej. Chcesz to

> usuniesz tylko ile #$$%@! poleci przy okazji

ja na własne oczy widziałem, że po zdjęciu opony spray wyglądał jak mleko i bez problemu dało się to wylać z środka i opłukać oponę

ale co firma to pewnie inna technika

Napisano

Ja w sumie woze i jedno i drugie, tak na wszelki wypadek

Co do Assistance to ok, ale zamiast 15 minut na zmiane kola, zmarnujesz np 5h na cala akcjehehe.gif

A jak to bedzie jeszcze gdzies na zadupiu w niedziele w nocy, to juz w ogole superok.gif

Co wy wozicie non stop w tych bagaznikach, ze wam kolo przeszkadza? zlosnik.gif

Napisano

> Nie używałem osobiście, ale jeżeli ma działać, to tylko w połączeniu z:

> Do tego będą problemy u wulkanizatora.

Ty chyba nie masz pojęcia jak to działa. A jak nie masz to po co się wypowiadasz??

Napisano

> dodatkowo wielu ubezpieczycieli dodaje do ubezpieczenia darmowe asistance, ktore

> Tak, to prawda ale assinstace przyjedzie i wymieni koło jesli je masz. jesli nie ,to skąd

> assistance ma mieć koło zapasowe?Assistance to tylko koszt robocizny.

laweta ok.gif

> Pozwolę się nie zgodzić. Wole mieć choćby koło dojazdowe niż miec oszkodzenie opony w stopniu

> uniemożliwiającym naprawę. Po tegorocznej zimie dziur w jezdniach nie brakuje nie tylko w PL.

na dziury to sie stosuje odpowiedni profil opony wink.gif, nawet jakbym mial zapasowke, to nie wiem czy nie chcialo by mi sie czasem przy roznej pogodzie grzebac, podnosic auto, wymieniac kolo, poto, zeby po naprawie zakladac z powrotem. Laweta to dla mnie lepsze i wygodniejsze rozwiazanie.

> Decyzja należy do każdego indywidualnie.

oczywiscie, tyle, ze coraz wiecej producentow w autach decyduje sie nie montowac zapasowki

Napisano

Dwa raz w ciagu ostatnich 15 lat udalo mi się rozwalic bok opony...

I wtedy "dezodorant" nie pomoze...

Napisano

> laweta

> na dziury to sie stosuje odpowiedni profil opony , nawet jakbym mial zapasowke, to nie wiem czy

> nie chcialo by mi sie czasem przy roznej pogodzie grzebac, podnosic auto, wymieniac kolo,

> poto, zeby po naprawie zakladac z powrotem. Laweta to dla mnie lepsze i wygodniejsze

> rozwiazanie.

> oczywiscie, tyle, ze coraz wiecej producentow w autach decyduje sie nie montowac zapasowki

Gdy jestes w trasie i sie gdzies spieszysz to laweta nie jest chyba najbardziej optymalnym rozwiazaniem 270751858-jezyk.gif

Wymiana kola najczesniej nie trwa wiecej niz 15 minut ... a przy lawecie ile czasu stracisz ?

Napisano

Nie mam pojęcia jak w samochodzie.

W zeszłe lato próbowaliśmy użyć czegoś podobnego w motocyklu.

Dobrze, że kumpel miał jednak przy sobie dętkę ok.gif

Trochę zabawy było, ale ciepło, wracaliśmy ze zlotu, nie śpieszyło nam się.

ps. Cała opona w środku się kleiła jak nie wiem co (poszło przez dziurę w dętce) sciana.gif

Napisano

... awarii ogumienia w naszym pięknym kraju to rozcięcie/rozprucie opony.

Utrata ciśnienia w oponie klasy HP też zwykle kończy się jej zniszczeniem.

Patrząc na powyższe - niestety, śprajem to "se można".

OWSZEM - w takiej sytuacji zwykle pomoże assistance, ALEEEEEEEEEEEEEEEEE

W przypadku posiadania koła zapasowego poklniemy, upierdzielimy się jak bury osioł (a o tej porze roku to i jak świnia), założymy zapas i pojedziemy dalej.

W przypadku gdy "śpraj" nie zadziała, trzeba dzwonić po assistance, odczekać aż dojedzie (zwykle ok 0,5 godziny), holowanie do serwisu gumiarskiego, tam WYMIANA opony (o ile będzie jedna, jak nie to kasa za 2 szt w plecy i to znienacka) i zwykle po jakichś 2-3 godzinkach (realnie) możemy się turlać dalej. Gorzej, jeżeli jesteśmy gdzieś, gdzie diabeł mówi dobranoc, w środku świąt i gumiarza niet - wówczas czarna dupa i nocleg w hotelu "(ob)Leśnym" aż gumiarz otworzy swoje podwoje, dalej - patrz wyżej.

NIESTETY - światowy "trynt" jest taki, że koła zapasowe znikają z ofert.

Wiele samochodów nawet nie ma takowego akcesorium jako opcji (np Volvo S60) i nie ma możliwości, aby takowe posiadać (fizycznie brak możliwości umieszczenia). I to nie przy oponach "run-on-flat"...

Cóż - signum temporis, na który nasze drogi nie są jeszcze gotowe...

Napisano

> Gdy jestes w trasie i sie gdzies spieszysz to laweta nie jest chyba najbardziej optymalnym

> rozwiazaniem

> Wymiana kola najczesniej nie trwa wiecej niz 15 minut ... a przy lawecie ile czasu stracisz ?

Przerabialem dwa razy (nie z powodu opony), czekalem 30-45 min, a do zakladu i tak trzeba pojechac ..

Napisano

> Przerabialem dwa razy (nie z powodu opony), czekalem 30-45 min, a do zakladu i tak trzeba pojechac

> ..

No kiedys trzeba, ale gdy ma sie w bagazniku pelnowymiarowy zapas, to moze to byc troche odsuniete w czasie - zakladasz i spokojnie ruszasz w dalsza podroz.

Napisano

w zeszłym tygodniu mój ojciec złapał kapcia w insignii, w której jest na wyposażeniu to byle co.

wg instrukcji napisane jest, żeby podnieść auto na lewarku, żeby pianka dobrze się rozprzestrzeniła, bez działania żadnych sił na oponę. szkoda tylko, że w lewarek nie wyposażono już auta... pianka oczywiście nic nie dała, przez głupią oponę auto pojechało na lawecie do serwisu i tam czekało 5 dni (sic!) na nową oponę, bo tamta już nie nadawała się do niczego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.