Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crash test: 20 letnia Sierra vs nowa Fiesta

Featured Replies

Napisano

Ale co z tym dziwnego.

To chyba oczywiste ze 20 letnie auto bedzie duzo bardziej niebezpieczne niz nowe.

Napisano

Technika poszła naprzód ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ale co z tym dziwnego.

> To chyba oczywiste ze 20 letnie auto bedzie duzo bardziej niebezpieczne niz nowe.

Ale chyba nie wszyscy sobie z tego zdają sprawę hmm.gif

Napisano

> Ale co z tym dziwnego.

bo dla niektorych im wieksze tym bardziej bezpieczne

Napisano

> bo dla niektorych im wieksze tym bardziej bezpieczne

http://www.fordclubpolska.org/ford_video.php?act=1&id_video=9

Miałem taka w tym samym kolorze i niestety też był wypadek przy ok 110km dach zaliczyłem ,ran dosłownie żadnych nie odniosłem,a co do sierry i corsy to jakaś dziwna sprawa jest,weź sobie dwie butelki szklane jedna 0,3l i drugą 1,5l i roztłucz je z sobą wtedy zobaczysz której zostało więcej?.Wiem to nie jest miara bezpieczeństwa lecz prawda jest taka że duzy może więcej znieść waytogo.gifPS. jaki nowy samochód skośi latarnie lub słup hmm.gif

Napisano

...jakoś mam nieodparte wrażenie, że ze ścierki wymontowano zespół napędowy.

Napisano

to jeszcze poprosze test starego auta klasy wyzszej i nowego klasy B cenowo podobne i ciekawe co z tego wyjdzie wink.gif

bo serra warta ile? 2-3 tys? fiesta 7 razy wiecej?

Napisano

> prawda jest taka że duzy morze

> więcej znieść

Może i morze grinser006.gif ale ile tam rdzy a ile blachy jest?

Napisano

ale ile tam rdzy a ile blachy jest?

Właśnie wszystko zależy od stanu blacharki w aucie i niema bata większy więcej zniesie

Napisano

> http://www.fordclubpolska.org/ford_video.php?act=1&id_video=9

> Miałem taka w tym samym kolorze i niestety też był wypadek przy ok 110km dach zaliczyłem ,ran

> dosłownie żadnych nie odniosłem,a co do sierry i corsy to jakaś dziwna sprawa jest,weź sobie

> dwie butelki szklane jedna 0,3l i drugą 1,5l i roztłucz je z sobą wtedy zobaczysz której

> zostało więcej?.Wiem to nie jest miara bezpieczeństwa lecz prawda jest taka że duzy morze

> więcej znieść PS. jaki nowy samochód skośi latarnie lub słup

Jedyna roznica moze wynikac z masy.

Zalozmy, ze mamy 2 samochhody. Jeden wazy tone, drugi 2 tony.

Oba jada 50km/h i zderzaja sie czolowo.

W takiej sytuacji ich wzgledna predkosci to 100km/h.

Roznica tylko bedzie w skutkach zderzenia.

Dla auta lzejszego skutki zdazenia beda takie same jak w sytuacji gdyby to auto wjechalo w mur z predkoscia 66.66 km/h.

A dla auta ciezszego, skutki zdazenia beda takie same, jakby auto to wjechalo w mur z predkoscia 33.33 km/h.

Sierra jest ciezsza niz fiesta, dlatego tym bardziej potwiedza to jak nowoczesne auta sa bezpieczniejsze. Przy zdezeniu z taka sama predkoscia, ale nie z drugim autem tylko ze sciana, fiesta wyszlaby jeszcze lepiej w porownaniu ze sierra.

Napisano

> Crash test

> 20 letnia Sierra z nową Fiestą.

> Co wy na to?

> Dużo tu było dyskusji nad wyższością "złomu" z Niemiec i chyba coś w tym jest

> Sierra potężnie zniszczona

To nie jest nowa Fiesta to poprzedni model MK6. Z tego co pamięta dostała chyba on 4* w teście ENCAP

Napisano

Byłem świadkiem wypadku Vectra A czołowo z Golfe 3. Kierowca Vectry wycinany, w Golfie drzwi się normlanie otwierały.

Napisano

> ale ile tam rdzy a ile blachy jest?

> Właśnie wszystko zależy od stanu blacharki w aucie i niema bata większy więcej zniesie

delikatnie mówiąc mijasz się z prawdą. Gdyby tak było bezpieczeństwo w motoryzacji szło by w konstrukcję pojazdów opancerzonych. poczytaj o strefach zgniotu, konstrukcji podłużnic, wytracaniu energii na odkształceniach plastycznych itp. a potem przywal w stół

a) ręką owiniętą blachą stalową

b) ręką owiniętą tekturą

jak myślisz? kiedy bardziej zaboli?

Napisano

> Właśnie wszystko zależy od stanu blacharki w aucie i niema bata większy więcej zniesie

nie do końca. Sprawdź ile waży taka sierra, a ile nowa fiesta (ta z tego filmiku to już starszy model). Może nowa fiesta przegrałaby starcie z W140 w dobrym stanie (tego jestem pewny), ale nie z 20to letnim autem klasy średniej. Widziałem jakiś czas temu czołowe zderzenie vectry A z pugiem 207. Vectra była zmasakrowana, a pug miał rozbity przód, ale drzwi się otwierały, szyby były całe, dach, słupki nie miały śladów deformacji. Vectra jest większa, ale nie jest cięższa, do tego pug to nowsza konstrukcja, zaprojektowania by chronić pasażerów.

Napisano

> Jedyna roznica moze wynikac z masy.

> Zalozmy, ze mamy 2 samochhody. Jeden wazy tone, drugi 2 tony.

> Oba jada 50km/h i zderzaja sie czolowo.

> W takiej sytuacji ich wzgledna predkosci to 100km/h.

nieprawda. Nie upraszczaj. W takim przypadku to trochę bardziej skomplikowane niż sumowanie prędkości i "prędkości wypadkowe" z jakimi te auta sie zderzą będa bliskie 50 km/h. Było mnóstwo razy.

> Roznica tylko bedzie w skutkach zderzenia.

> Dla auta lzejszego skutki zdazenia beda takie same jak w sytuacji gdyby to auto wjechalo w mur z

> predkoscia 66.66 km/h.

> A dla auta ciezszego, skutki zdazenia beda takie same, jakby auto to wjechalo w mur z predkoscia

> 33.33 km/h.

Nie. Nie mogę... mam zasadę, że nie naśmiewam się z niewiedzy. Poczytaj. i proszę, nie mów głupot.

> Sierra jest ciezsza niz fiesta, dlatego tym bardziej potwiedza to jak nowoczesne auta sa

> bezpieczniejsze. Przy zdezeniu z taka sama predkoscia, ale nie z drugim autem tylko ze sciana,

> fiesta wyszlaby jeszcze lepiej w porownaniu ze sierra.

bez różnicy.

Napisano

Może nowa fiesta przegrałaby starcie z W140 w dobrym stanie

hmm.gif Więc o czym ta dyskusja? niewiem.gif zgodzę się że nowe auta są bezpieczne lecz jakoś słabo wierze w ten crash test sierry vs corsa ,ponieważ sierra wygląda jak by była pusta pod machą a to strefa zgniotu tak?

Napisano

> nieprawda. Nie upraszczaj. W takim przypadku to trochę bardziej skomplikowane niż sumowanie

> prędkości

Ja tylko napisalem, ze jesli auta jada 50km/h kazde zblizajac sie do siebie, to ich wzgledna predkosc wynosi 100km/h. Tego chyba nie da sie zaprzeczyc. To jest fizyka na poziomie podstawowki.

> "prędkości wypadkowe" z jakimi te auta sie zderzą będa bliskie 50 km/h. Było

> mnóstwo razy.

Co to sa "predkosci wypadkowe"?

Owszem bylo i sie zgadzam.

Gdyby to byly takie same auta o dokladnie takiejsamej masie, to zdezenie 2 samochodow jadacych 50km/h kazdy ze soba czolowo, mozna porownac do sytuacji gdyby kazdy z tych samochodow wjechal w mur z predkoscia 50km/h.

To ze suma predkosci miedzy jednym a drugim wynosi tutaj 100km/h nie ma znaczenia.

> Nie. Nie mogę... mam zasadę, że nie naśmiewam się z niewiedzy. Poczytaj. i proszę, nie mów głupot.

> bez różnicy.

To nie jest zadna niewiedza.

Takie sa fakty. Przelicz sobie i jesli to dobrze zrobisz, to ci wlasnie tak powinno wyjsc.

Napisano

a wiesz co mnie irytuje w waszym myśleniu ?

bo stare to mniej bezpieczne, bo nowe to technologia

muchy, będzie wiosna...

Nigdzie nie spotkałem się z crash testami aut po np. 5 lata eksploatacji i przebiegu rzędu 300-500kkm

Mowa tu o pojazdach powiedzmy od ok 2000-2005 rok.

Założę się o sporą kwotę, że gdyby doszło do testu np.

Fiesta wyprodukowana w 2000 roku z przebiegiem 250kkm i ta sama ! fiesta wyprodukowana w tym roku tj. 2011 efekt byłby taki, że rocznikowo stare auto byłoby bardzo mocno zniszczone, a nowa ( ten sam model ) - byłaby w o niebo lepszym stanie.

imho to nie tylko technologia, to nie tylko złom z Niemiec... to przed wszystkim czas i forma eksploatacji wpływa znacząco na wynik takiego testu

Napisano

> Ja tylko napisalem, ze jesli auta jada 50km/h kazde zblizajac sie do siebie, to ich wzgledna

> predkosc wynosi 100km/h. Tego chyba nie da sie zaprzeczyc. To jest fizyka na poziomie

> podstawowki.

napisałeś to w taki sposób jakbyś był kolejnym wyznawcą mitu o sumowaniu prędkości. Mogłem źle odczytać ok.gif

> Co to sa "predkosci wypadkowe"?

specjalnie cudzysłów, kilka razy się spotkałem z takim określeniem wink.gif

> Takie sa fakty. Przelicz sobie i jesli to dobrze zrobisz, to ci wlasnie tak powinno wyjsc.

Nie policzysz tego. Chodzi mi o to, że zbyt mocno upraszczasz to obliczenie.

Napisano

> Dla auta lzejszego skutki zdazenia beda takie same jak w sytuacji gdyby to auto wjechalo w mur z

> predkoscia 66.66 km/h.

> A dla auta ciezszego, skutki zdazenia beda takie same, jakby auto to wjechalo w mur z predkoscia

> 33.33 km/

Z tego co piszesz to jadąc STAREM 266 gdybym trzepnął w mur to lakier by mi nawet się nie zadrapał rotfl.gif

Napisano

> Nie policzysz tego. Chodzi mi o to, że zbyt mocno upraszczasz to obliczenie.

Bo to jest tak proste, ze tu nawet nie bardzo jest co upraszczac.

Przy zderzeniu nastepuje wytracanie predkosci.

Jednak mamy jeszcze cos takiego jak pęd.

I teraz tak.

Auto A. Wazy 2 tony. Jedzie 50km/h.

Auto B. Wazy 1 tone. Jedzie 50km/h.

Zderzaja sie czolowo.

Ped auta A wynosi p = m*v = 2 * 50 = 100

Ped auta B wynosi p = m*v = 1 * 50 = 50

Zwroty pedu sa przeciwne.

Podczas zdezenia, mozna zalozyc, ze auta sklejaja sie razem i zaczynaja tworzyc pojedynczy obiekt (tak to wylgada chocby ma tym filmiku). Wiec masa tego obiektu to suma mas obu aut, czyli 3 tony.

Ped mozna policzyc Odejmujac wartosc pedu jednego auta od drugiego.

Takze bedzie to 100 - 50 = 50.

Z tego wychodzi, ze po zderzeniu oba auta (juz razem zderzone ze soba) nadal beda miec ped o wartosci 50 ze zwrotem w kieunku w ktorym wczesniej mielismy ped auta ciezszego. To wynika z zasady zachowania pedu.

p = m*v

wiec v = p / m.

podstawiamy i mamy v = 50 / 3 = 16.66

W taki sposob obliczylismy, ze po zdezeniu, zlepek samochodow porusza sie z predkoscia 16.66 w ta sama strone co poruszal sie samochod A (cięższy).

Z tego wniosek jest taki, ze auto A podczas zdezenia zmniejszylo predkosc z 50km/h do 16.66 km/h, wiec jest to ekwiwalent zdezenia ze sciana z predkoscia 33.33 km/h.

A drugiej auto niedosc ze wytracilo cala swoja predkosc, to jeszcze zostalo napedzone w druga strone o 16.66 km/h, czyli dla niego to zdezenie to ekwiwalent zderzenia ze sciana z predkoscia 66.66 km/h.

Jesli roznica w masie aut jest niewielka, to tego na oko nie widac raczej, bo ta predkosc 16.66km/h nadana calemu zlepkowi juz po zdezeniu jest natychmiast i tak wytracana.

Natomiast w przypadku duzch roznica mas widac to odrazu.

Zobacz sobie jakby wygladalo zdezenie 40 tonowej ciezarowki z malym samochodem. Tez zalozmy ze oba jada na czolowke 50km/h.

Po zdezeniu, ciezarowka ledwo co zwoni, a auto zostanie napedzone odrazu w druga strone. Ostatecznie oba pojazdy wyladuja sporo od miejsca zdezenia, bo po zdezeniu ciezarowka nadal bedzie sie poruszac ze spora predkoscia.

Napisano

> Z tego co piszesz to jadąc STAREM 266 gdybym trzepnął w mur to lakier by mi nawet się nie zadrapał

Chyba nie zrozumiales tego co napisalem.

Gdybys starem jadac 50km/h trzepnal w mocny mur, to star bedzie kompletnie skasowany.

Gdybys jednak tym starem jadac 50km/h trzepnac w cinquecento, to uszkodzenia na starze beda duzo mniejsze.

Jesli byc jadac 50km/h starem trzepnal w rowerzyste, to star nawet nie poczuje.

O tym wlasnie pisalem.

PS. Gdyby to rowerzysta jechal 50km/h na czolowke ze starem jadaccym 50km/h, to w razie zderzenia ze starem praktycznie nic by sie nie stalo, a rowerzysta (mimo ze jedzie 50km/h) to poczulbysie praktycznie tak samo jakby walnal w mur jadac 100km/h).

Napisano

> Z tego co piszesz to jadąc STAREM 266 gdybym trzepnął w mur to lakier by mi nawet się nie zadrapał

wszystko zależy od wieku muru zlosnik.gif

co do meritum wątku: nowsze są na pewno bezpieczniejsze, i nie chodzi tutaj tylko o zmęczenie materiału ale o zastosowane technologie, budowę, strefy zgniotu, poduszki, esp, systemy awaryjnego hamowania... to wszystko poprawia nasze błędy ale na końcu to każdy z nas musi myśleć za kółkiem - za siebie i za tych co poruszają się w pobliżu ok.gif

Napisano

> imho to nie tylko technologia, to nie tylko złom z Niemiec... to przed wszystkim czas i forma

> eksploatacji wpływa znacząco na wynik takiego testu

myślisz, że zużyty silnik i wytarta kierownica wpływają na to jak blachy się wyginają i co bardziej pochłania energię?

Przykre jest to, że niektórzy chcą myśleć inaczej niż nakazuje rozsądek i tym usprawiedliwiają to, że jeżdżą starym autem, bo przecież jest w idealnym stanie.

Owszem zużyte elementy wpływają na bezpieczeństwo, ale nie łudźmy się, że w 12 letnim super zadbanym aucie będzie bezpieczniej niż w 3 letnim zatyranym i nieserwisowanym aucie.

Napisano

> Bo to jest tak proste,

pozwolę sobie tutaj uciąć. Cała twoja praca psu w tylną część ciała. A wiesz dlaczego?

To nie pęd i jego wielkość powoduje uszkodzenia aut i wsadu organicznego.

Poza tym obejrzyj sobie filmik z fifth gear, zobacz jak sie zachowują auta przy zderzeniu (nie, one nie "zlepiają" się w jedno). Występuje ruch obrotowy w bok i w górę, odkształcenia sprężyste i plastyczne, przemieszczanie! się elementów... i sporo innych ciekawych zdarzeń z fizyki i mechaniki.

Jeszcze raz: upraszczasz zbyt mocno.

spójrz na filmik volvo vs modus.

volvo waży około 1500kg, modus niewiele ponad 1100. Według Twojej teorii auta powinny się po zderzeniu przemieścić w stronę modusa. Nie stało się tak. Twoja teoria leży.

Napisano

ja jestem ciekawy jakby wyglądało np W140 kontra ta fiesta hmm.gif

Napisano

> ja jestem ciekawy jakby wyglądało np W140 kontra ta fiesta

strzelam, że jeśli chodzi o obrażenia pasażerów to mogłoby być blisko remisu. Z tego co się orientuję MB W140 był dość nieźle zaprojektowany pod względem bezpieczeństwa konstrukcji.

Napisano

> strzelam, że jeśli chodzi o obrażenia pasażerów to mogłoby być blisko remisu. Z tego co się

> orientuję MB W140 był dość nieźle zaprojektowany pod względem bezpieczeństwa konstrukcji.

więc suma sumarum jak kupowac stare auto od dziadka z niemiec to najlepiej nie schodzić poniżej segmentu D palacz.gif

Napisano

> Byłem świadkiem wypadku Vectra A czołowo z Golfe 3. Kierowca Vectry wycinany, w Golfie drzwi się

> normlanie otwierały.

a czego to dowodzi? niczego - wypadek to zjawisko mocno chaotyczne, zginąć można i w trabancie i w najnowszym rollsie, wiadomo że zazwyczaj łatwiej w trabancie ale czasami też na odwrót zlosnik.gifok.gif

mój kumpel dachował w maluchu 90km/h i wypadł przez boczną szybę bo nie miał zapietych pasów, nie stało mu sie NIC, oprócz tego że obudził sie w kałuży hahaha.gif

przewidywanie co się stanie w czasie wypadku przypomina przewidywanie pogody, ciekawe kto siedzi w momencie gdy ma dojść do wypadku tak jak manekin hehe.gifzlosnik.gif

cieszmy się że nowe auta mają mocniejszą konstrukcję od starszych ok.gif

pamiętajmy jednak że niczego to nie gwarantuje ok.gif

Napisano

> więc suma sumarum jak kupowac stare auto od dziadka z niemiec to najlepiej nie schodzić poniżej

> segmentu D

nie.

Jak kupować auto co "opa aus dojczland..."

to kupować jak najbezpieczniejsze z dostępnych w tamtych czasach... Czyli jednak duże auto klasy premium, bo w tej klasie najpierw producenci zainwestowali w bezpieczeństwo.

przy W140 to nie tylko kwestia wielkości.

Napisano

> mój kumpel dachował w maluchu 90km/h i wypadł przez boczną szybę bo nie miał zapietych pasów, nie

> stało mu sie NIC, oprócz tego że obudził sie w kałuży

poruszyłes bardzo ważny przypadek (nie chodzi mi o krucjatę z pasami w tle). Dachowanie jest niegroźne jeśli nie trafimy na coś twardego i nieruchomego (zwłaszcza podłogą lub dachem) po drodze. Energia ruchu postępowego zamieniana jest na ruch obrotowy, auto bardzo powoli wytraca prędkość "w polu" i większości przypadków oprócz złamań, obić, otarć itp. nie dzieje się nic mocno zagrażającego życiu.

Co ciekawe, sporo uszkodzeń odcinka szyjnego kręgosłupa dzieje się... w chwili wypinania się z pasów nogami do góry.

Napisano

> Miałem taka w tym samym kolorze i niestety też był wypadek przy ok 110km dach zaliczyłem ,ran

> dosłownie żadnych nie odniosłem,a co do sierry i corsy to jakaś dziwna sprawa jest,weź sobie

> dwie butelki szklane jedna 0,3l i drugą 1,5l i roztłucz je z sobą wtedy zobaczysz której

> zostało więcej?.Wiem to nie jest miara bezpieczeństwa lecz prawda jest taka że duzy może

Tyle że poza wielkością butelki nie różnią się budową. Porównanie jest nietrafione.

20 lat temu auta budowano inaczej. Nikt nie myślał o tym że energię uderzenia trzeba rozproszyć a uderzenie zamortyzować. Panowała powszechna opinia, że masa załatwi cały problem. Osobiście wolałbym siedzieć w nowym aucie klasy B niż starej aucie z klasy o dwa oczka wyższej.

Napisano

> Jedyna roznica moze wynikac z masy.

Bzdura.

> Zalozmy, ze mamy 2 samochhody. Jeden wazy tone, drugi 2 tony.

> Oba jada 50km/h i zderzaja sie czolowo.

> W takiej sytuacji ich wzgledna predkosci to 100km/h.

> Roznica tylko bedzie w skutkach zderzenia.

Tak. Ale nie będzie ona wynikać jedynie z masy.

> predkoscia 66.66 km/h.

Bzdura. Uderzenie w litą ścianę ma się nijak do zderzenia dwóch aut.

> 33.33 km/h.

j. w.

> Sierra jest ciezsza niz fiesta, dlatego tym bardziej potwiedza to jak nowoczesne auta sa

> bezpieczniejsze. Przy zdezeniu z taka sama predkoscia, ale nie z drugim autem tylko ze sciana,

> fiesta wyszlaby jeszcze lepiej w porownaniu ze sierra.

tak, z tym się zgodze.

Napisano

> ja jestem ciekawy jakby wyglądało np W140 kontra ta fiesta

Swego czasu mercedes robił testy: smart vs klasa s. Filmy znajdziesz na YouTube.

Napisano

> Swego czasu mercedes robił testy: smart vs klasa s. Filmy znajdziesz na YouTube.

smart się wtedy odbił od mercedesa i wylądował na dachu z tego co pamiętam hehe.gif

Napisano

> smart się wtedy odbił od mercedesa i wylądował na dachu z tego co pamiętam

Ale nie został zmiażdżony masa tak jak niektórzy tu sugerują.

Napisano

> Ale nie został zmiażdżony masa tak jak niektórzy tu sugerują.

smart to akurat ekstremalny przykład. To auto jest tak małe, tak szztywne i ma tak niewielkie strefy zgniotu, że siłą rzeczy się odbija od przeszkód. To nie wróży dobrze stabilności wątroby podczas wypadku. palacz.gif

Napisano

> pozwolę sobie tutaj uciąć. Cała twoja praca psu w tylną część ciała. A wiesz dlaczego?

> To nie pęd i jego wielkość powoduje uszkodzenia aut i wsadu organicznego.

> Poza tym obejrzyj sobie filmik z fifth gear, zobacz jak sie zachowują auta przy zderzeniu (nie, one

> nie "zlepiają" się w jedno). Występuje ruch obrotowy w bok i w górę, odkształcenia sprężyste i

> plastyczne, przemieszczanie! się elementów... i sporo innych ciekawych zdarzeń z fizyki i

> mechaniki.

> Jeszcze raz: upraszczasz zbyt mocno.

> spójrz na filmik volvo vs modus.

> volvo waży około 1500kg, modus niewiele ponad 1100. Według Twojej teorii auta powinny się po

> zderzeniu przemieścić w stronę modusa. Nie stało się tak. Twoja teoria leży.

Tak mi się wydaje, że nawet to co napisałeś jest zbyt daleko idącym uproszceniem, bo zakłada jednorodność sztywności oraz trzeba by to było rozpatrywać z uwzględnieniem "lokalnych" wektorów przemieszczeń deformowanych elementów i całkowaniem po czasie.

Rozpatrzenie tego na drodze analitycznej jest b. trudne o ile nie niemożliwe. Od razu poszedłbym w stronę MESa.

Napisano

> 20 letnia Sierra z nową Fiestą.

> Co wy na to?

Obydwa by chyba poległy w starciu z Poldkiem a'la Borewicz.

Te porządne zderzaki i nie tylko.

Napisano

chodziło mi o to, że ta super nowa fiesta będzie za 20 lat wyglądać* jak ta sierra w czasie zderzenia z autem z roku 2030 blush.gifk

*jeśli w ogóle wytrzyma taki okres icon_rolleyes.gif:

Napisano

> Obydwa by chyba poległy w starciu z Poldkiem a'la Borewicz.

> Te porządne zderzaki i nie tylko.

no i co z tego, że auto z zewnątrz jest nietknięte, skoro opóźnienie robi z narządów wewnętrznych "papkę", czy raczej gęstą ciesz - dlatego nie projektuje się już takich aut, jak stare "amerykańce", bo auto po stłuczce było właściwie nie ruszone, ale pasażerów wynosili nogami do przodu...

Napisano

> Obydwa by chyba poległy w starciu z Poldkiem a'la Borewicz.

> Te porządne zderzaki i nie tylko.

Wątpię. Z Poloneza nie byłoby co wyjąć. Widać to chyba dość wyraźnie na przykładzie Volvo.

Napisano

> Ale nie został zmiażdżony masa tak jak niektórzy tu sugerują.

inna sprawa że smart to dość skrajny przypadek, ekstremalnie sztywna buda to też nie jest najlepszy sposób (choć wiadomo że przy tym rozmiarze jedyny rozsądny) - możliwość wystąpienia rozległych obrażeń wewnętrznych...

lata temu pamiętam wypadek lancera evo bodajże na rajdzie Wisły, gość wjechał przy niedużej prędkości w betonową barierę - auto wyposażone w rozbudowaną klatkę nie było nawet bardzo zniszczone, wyglądało jak po parkingowej stłuczce, a pilot umarł od obrażeń wewnętrznych...

Napisano

> zostało więcej?.Wiem to nie jest miara bezpieczeństwa lecz prawda jest taka że duzy może

Wiekszej glupoty w zyciu nie slyszalem - co ma szklo, ktore w zasazie nie odksztalca sie plastycznie, do konstrukcji stalowej, gdzie wykorzystuje sie odpowiednie profile do przejecia energii spineyes.gif

Napisano

Pewny jestes? To ja wezme Ci pusty profil, i profil z kilkoma profilami w srodku, plus odpowiednie ozebrowanie, bedacy o iles tam krotszy od pustego profilu, a potem przyloze tam taka sama sile - zgadnij co sie wczesniej zlozy hehe.gif.

Zmierzam do tego, ze przy opdowiedniej konstrukcji maly moze wiecej - patrz crash testy Smarta ok.gif

Napisano

> Zmierzam do tego, ze przy opdowiedniej konstrukcji maly moze wiecej - patrz crash testy Smarta

Akurat wszelkie testy Smarta miały jedną konkluzję. Auto mało zniszczone, za to ludzie w środku nieżywi z powodu przeciążeń... zlosnik.gif

Napisano

nowe Sierry składały się tak samo...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.