Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szlifowanie tarczy hamulcowej

Featured Replies

Napisano

Witam. Zrobił mi sie taki kancik dookoła tarczy hamulcowej. Mechanik powiedział mi przy oględzinach że to może wydawać piszczenie z okolic hamulców. Nie miał czasu na razie się tym bawić, wiec pomyślałem że sam to usune. Jak najlepiej to zrobić?

Napisano

> Witam. Zrobił mi sie taki kancik dookoła tarczy hamulcowej. Mechanik powiedział mi przy oględzinach

> że to może wydawać piszczenie z okolic hamulców. Nie miał czasu na razie się tym bawić, wiec

> pomyślałem że sam to usune. Jak najlepiej to zrobić?

podobno się to toczy, słyszałem że ktoś zapiął II bieg, wziął diaxa do ręki i pojechał i też działało

Napisano

> Jak najlepiej to zrobić?

najlepiej wymień tarczę, a przed jakimkolwiek toczeniem sprawdź sobie dopuszczalną przez producenta minimalna grubość tarczy, może właśnie ją osiągnąłeś :-)

Napisano
  • Autor

> Rant się zrobił, wyrzuć te tarcze i kup nowe

Ale ja mam dopiero 65 tyś na tym samochodzie smile.gif. Oryginał przebieg.

Napisano

> Witam. Zrobił mi sie taki kancik dookoła tarczy hamulcowej. Mechanik powiedział mi przy oględzinach

> że to może wydawać piszczenie z okolic hamulców. Nie miał czasu na razie się tym bawić, wiec

Nie wiem jak inni, ale ja raz ten rant stoczyłem, a za drugim razem (w drugim samochodzie) to po wyjęciu klocków, dobrze podparłem samochód, zapiąłem 2kę oparłem skrobak o zacisk i pięknie obciąłem rancik bez zdejmowania tarczy.

Zarówno przy toczeniu jak i skrobaniu usuwałem jedynie sam rant.

Jeśli tarcza osiągnęła grubość minimalną to oczywiście należy ją wymienić.

Napisano

Jeżeli zostało mało tarczy (poniżej 0,5) to olać.

Jeżeli bardzo wkurza to można fazkę na klocku zrobić (w sumie nawet trzeba jak nowe klocki na taką tarczę dasz). Na parę tysięcy starczy.

Jeżeli chcesz fachowo to można to stoczyć (jeżeli tarczy jest jeszcze z 0,5mm). W tym celu udaj się całym autem do zakładu gdzie toczą tarcze na aucie (koło 30 zł za sztukę), lub wyjmij tarczę i zawieź do tokarza (za flache zrobi).

Chałupniczo można to załatwić za pomocą diaksa albo szlifierki stołowej.

Można też zastosować pastę do wygłuszania takich hałasów (daje się między klocek a tłoczek/zacisk). Działa.

Napisano

Sprawdź dokładnie grubość tarczy (bez tego rantu). Jeśli jest jeszcze powyżej minimum to postaraj się tę zgorzelinę zeskrobać. Jak nie zejdzie to znaczy, że źle zmierzyłeś grubość tarczy palacz.gif

Napisano

> Ale ja mam dopiero 65 tyś na tym samochodzie . Oryginał przebieg.

I? W wielu przypadkach tarcze są do kosza przy takim właśnie przebiegu (jeden komplet tarcz na dwa komplety klocków).

Napisano

i ?

ja zdarlem mikody po 12 tys + 3 pary klockow hehe.gif

Napisano

> i ?

> ja zdarlem mikody po 12 tys + 3 pary klockow

Coś Ty robił? Ja mam teraz prawie 120 tys, i dopiero drugie tarcze

pierwsze wymieniałem jak miałem 80 tys. Klocki dopiero raz też

wymieniałem - jeżdżę aż się kontrolka zapali, a zapaliła mi się w życiu

tylko jednokrotnie zlosnik.gif

Napisano

cos za cos... jak pod maska wariat a heble seryjne to co sie pan dziwisz hehe.gif

Napisano

> cos za cos... jak pod maska wariat a heble seryjne to co sie pan dziwisz

Jaki tam wariat....

U mnie po 30 tys nowe klocki, tarcze do minimum mają jeszcze 1mm.

Te 12 tys to chyba Ci klocki nie odbijały.... przecież jesteś lżejszy....

Napisano

No to wartaloby wymienic , fabryczne w doblo zrobilo tyle i poszly weg , obecne zimmermany maja juz 80 i tez ida weg bo sie zrobil rant.

Napisano

> Jaki tam wariat....

> U mnie po 30 tys nowe klocki, tarcze do minimum mają jeszcze 1mm.

> Te 12 tys to chyba Ci klocki nie odbijały.... przecież jesteś lżejszy....

w seicento da się tarcze z klockami zjechać w ciągu jednego weekendu. Niektórzy mają alternatywne podejście do ekodrajwingu. hehe.gif

Co nie znaczy, że da się to legalnie zrobić na drogach publicznych.

Napisano

> I? W wielu przypadkach tarcze są do kosza przy takim właśnie przebiegu (jeden komplet tarcz na dwa

> komplety klocków).

Ja jestem innym przypadkiem, taki przebieg osiąga u mnie 1 komplet klocków. Tarcze dwukrotnie więcej.

Napisano

Mi w matizie tarcze wytrzymały 6 kompletów klocków (120 kkm) i odjechały z nowym właścicielem. Z kolei w Swifcie z 2007 tarcze wytrzymały 1,5 kpl klocków i 60kkm. Cena za skuteczność hamowania.

Napisano

> Mi w matizie tarcze wytrzymały 6 kompletów klocków (120 kkm) i odjechały z nowym właścicielem. Z

> kolei w Swifcie z 2007 tarcze wytrzymały 1,5 kpl klocków i 60kkm. Cena za skuteczność

> hamowania.

czyli klocki zmieniałeś co 20kkm???

w cięższym lanosie mam te same tarcze i klocki co matiz i myślałem, że to mi na krótko starczają grinser006.gif ferrodo w 20kkm, a teraz remsa 24kkm i jeszcze na trochę wystarczą

Napisano

> Coś Ty robił? Ja mam teraz prawie 120 tys, i dopiero drugie tarcze

> pierwsze wymieniałem jak miałem 80 tys. Klocki dopiero raz też

> wymieniałem - jeżdżę aż się kontrolka zapali, a zapaliła mi się w życiu

> tylko jednokrotnie

he, ja sejem dojeździłem do 130kkm na jednych, oryginalnych tarczach. Dopiero przy takim przbiegu przekroczyły minimalną grubość waytogo.gif

Napisano

> Jaki tam wariat....

> U mnie po 30 tys nowe klocki, tarcze do minimum mają jeszcze 1mm.

> Te 12 tys to chyba Ci klocki nie odbijały.... przecież jesteś lżejszy....

w 99% jezdze sam , zapinam pasy i nie musze planowac hamowania . Z juniorstwem na pokladzie zapewne jezdzi sie inaczej raz ze junior jako taki dwa zeby to co je/pije nie nafajdalo na tapicerke wink.gif

Napisano

> (jeżeli tarczy jest jeszcze z 0,5mm).

icon_eek.gifnie pomyliłeś z żyletkami? zdajesz sobie sprawę, ile to jest pół milimetra? Mówimy o tarczy hamulcowej....nie pisz głupot, bo ktoś weźmie to na poważnie. Miej zasadę - rozmawiaj, o czym masz pojęcie rotfl.gif

Napisano

Oryginał dajewo starczał na 10-15kkm potem ładowałem remse i starczało na 30kkm.

Napisano

> nie pomyliłeś z żyletkami? zdajesz sobie sprawę, ile to jest pół milimetra? Mówimy o tarczy

> hamulcowej....nie pisz głupot, bo ktoś weźmie to na poważnie. Miej zasadę - rozmawiaj, o czym

> masz pojęcie

Przez "tarczy jest jeszcze" rozumiem nadwyżkę nad wymiar minimalny.

Chyba każdy sobie zdaje sprawę, że na tarczy grubości 0,5 mm układ hamulcowy pędzony płynem działa do pierwszego wciśnięcia pedała zeby.GIF.

Zluzuj gumkę.

Napisano

> Przez "tarczy jest jeszcze" rozumiem nadwyżkę nad wymiar minimalny.

> Chyba każdy sobie zdaje sprawę, że na tarczy grubości 0,5 mm układ hamulcowy pędzony płynem działa

> do pierwszego wciśnięcia pedała .

> Zluzuj gumkę.

jeśli już, to pedału.... facepalm.gif

i nikt nie jest wróżką, by wiedzieć, co masz na myśli, skoro nie wysławiasz się precyzyjnie... facepalm.gif

Napisano

załóż nowe klocki i nie przejmuj się waytogo.gif

Napisano

Poprzednicy pisali o grubości minimalnej, więc zdecydowałem się użyć zwrotu "tarczy jeszcze zostało". Tylko ty widzisz problem.

W szkole mnie uczyli, że zdania zaczynamy wielką literOM... facepalm.giffacepalm.giffacepalm.gif

Napisano

> W szkole mnie uczyli, że zdania zaczynamy wielką literOM...

dobrze, że chociaż tego nauczyli ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Oryginał dajewo starczał na 10-15kkm potem ładowałem remse i starczało na 30kkm.

jakos dziwnie malo,

ja pierwszy komplet klockow wymienialem przy 80kkm, przy drugiej na 156kkm wymienilem tarcze z klockami i szczeki z tylu w moim lanochodzie

Napisano

> Nie wiem jak inni, ale ja raz ten rant stoczyłem, a za drugim razem (w drugim samochodzie) to po

> wyjęciu klocków, dobrze podparłem samochód, zapiąłem 2kę oparłem skrobak o zacisk i pięknie

> obciąłem rancik bez zdejmowania tarczy.

> Zarówno przy toczeniu jak i skrobaniu usuwałem jedynie sam rant.

> Jeśli tarcza osiągnęła grubość minimalną to oczywiście należy ją wymienić.

Robiłem tak samo, efekty pozytywne.

Napisano

Auto na podnośnik, podeprzeć czymś tak aby nie spadł.

Do wiertarki zakładasz kamień szlifierski.

Odpalasz auto, wrzucasz 2, 3 - zależy jakie obroty potrzebujesz.

Włączasz wiertarkę i zbierasz ten brzeg ok.gif

Potem to samo robisz z drugiej strony, przekładając podnośnik.

Napisano

> Auto na podnośnik, podeprzeć czymś tak aby nie spadł.

> Do wiertarki zakładasz kamień szlifierski.

> Odpalasz auto, wrzucasz 2, 3 - zależy jakie obroty potrzebujesz.

> Włączasz wiertarkę i zbierasz ten brzeg

> Potem to samo robisz z drugiej strony, przekładając podnośnik.

A tył? grinser006.gif

Napisano

Panowie czy wam życie nie miłe , tarcze toczyć szlifować w 21 wieku , jaki koszt kupna tarcz no bez przesady , auto ma hamować , sam nigdy nie toczyłem szlifowałem tarcz , zawsze nowe tarcze i klocki ,

Napisano

> Panowie czy wam życie nie miłe , tarcze toczyć szlifować w 21 wieku ,

ale o co ci chodzi? przecież nikt nie proponuje nawiercania tarczy i jej nacinania kątówką w garażu, tylko "kosmetykę". to w takim razie ja już powinienem nie żyć od dość dawna, bo frezem widiowym pozbawiłem bębny wewnętrznego rantu, który po pewnym czasie eksploatacji przeszkadza przy demontażu bębnów...

Napisano

Temat dotyczy usunięcia rantu na krawędzi tarczy w przypadku gdy tarcza jest jeszcze dostatecznie gruba by z powodzeniem użyć jej na minimum następny komplet klocków. W przypadku gdy komplet dobrych tarcz (załatwiony po kosztach, bez faktury/paragonu) do średniej klasy samochodu kosztuje koło 400 zł zainwestowanie nawet w toczenie ma sens. Toczenie w 21 wieku z powodzeniem stosują ASO renomowanych producentów np w przypadku zgłaszania na gwarancji bicia podczas hamowania.

Napisano

> Panowie czy wam życie nie miłe , tarcze toczyć szlifować w 21 wieku , jaki koszt kupna tarcz no bez

> przesady , auto ma hamować , sam nigdy nie toczyłem szlifowałem tarcz , zawsze nowe tarcze i

> klocki ,

Co ma wspólnego usunięcie rantu na tarczy spełniającej wymogi grubości z niemiłością życia?

Nie wiem ile kosztują tarcze do matiza, ale ja nie zamierzam wywalać ca 500zł tylko dlatego, że maja tarcza ma 1.5mm rantu. Przy zmianie klocków, albo nawet jeszcze wcześniej skrobakiem usunę co trzeba i będę jeździł, aż tarcza się zużyje do końca.

Nie każdy się, Kolego, w mercedesie urodził ...

Napisano

> I? W wielu przypadkach tarcze są do kosza przy takim właśnie przebiegu (jeden komplet tarcz na dwa

> komplety klocków).

no jak się ma potwora pod maską to ponoć standart...

tak to jest jak nie ma się kaski na upgrade hamulców i ważniejsze dla kogoś jest ilość KM, to chyba daje +5cm do długości przyrodzenia....potem taki zawija się na drzewie a matka/ojciec szukają winnego wśród Tirowców.

Napisano

Witam

Jaka jest minimalna grubość tarczy hamulcowej ?

Albo czy 1,5 mm ranty na tarczy - to juz osiąga się wartość minimalną ?

Napisano

> czyli klocki zmieniałeś co 20kkm???

> w cięższym lanosie mam te same tarcze i klocki co matiz i myślałem, że to mi na krótko starczają

> ferrodo w 20kkm, a teraz remsa 24kkm i jeszcze na trochę wystarczą

u mnie w matizie 50 tys.

Napisano

> Oryginał dajewo starczał na 10-15kkm potem ładowałem remse i starczało na 30kkm.

u mnie ten sam oryginał starcza na 50 tys smile.gif

Napisano

> Witam

> Jaka jest minimalna grubość tarczy hamulcowej ?

> Albo czy 1,5 mm ranty na tarczy - to juz osiąga się wartość minimalną ?

Otwórz katalog producenta... tam znajdziesz nominalną i dopuszczalną grubość tarczy

Mikody jak dobrze pamiętam mają 22 nominalnie i 20,2 dopuszczalne.

Grubość rantu fałszuje odczyt. Zdarza się, że rant obrasta z czasem..

Napisano

Byłem młody gniewny i jeździłem w systemie 0-1.

Napisano

> Witam

> Jaka jest minimalna grubość tarczy hamulcowej ?

Zależy od układu hamulcowego stosowanego w aucie. Niekiedy producenci stosują w jednym modelu, z tym samym silnikiem różne układy hamulcowe. Winno się posiadać informacje o: modelu auta, pojemności silnika, niekiedy wersji wyposażenia, czy piasta na 4 czy 5 śrub, dostawcy układu hamulcowego, z ABS czy bez, wentylowane czy nie, itd.

> Albo czy 1,5 mm ranty na tarczy - to juz osiąga się wartość minimalną ?

Należy zmierzyć grubość tarczy mikrometrem i porównać z minimalną grubością przewidzianą przez producenta.

Napisano

w zasadzie obecnie grubość tarczy do zużycia przez klocki to około 2 milimetrów

+/- 0.2 milimetra przeglądając katalogi w wielu samochodach taka jest norma zużycia tarczy, równa się to dwóm wymianom klocków za trzcim razem klocki i tarcze . A odważnym i samobójcom polecam inaczej.

Już widziałem samochody w których kończące się klocki zostały wciągnięte między zacisk a tarcze. Wtedy naprawa wyjdzie jeszcze drożej (jeżeli się przeżyje)

Wszystkim szerokiej drogi

Napisano

> w zasadzie obecnie grubość tarczy do zużycia przez klocki to około 2 milimetrów

> +/- 0.2 milimetra przeglądając katalogi w wielu samochodach taka jest norma zużycia tarczy, równa

> się to dwóm wymianom klocków za trzcim razem klocki i tarcze . A odważnym i samobójcom polecam

> inaczej.

Najczęściej tak, zdarza się też że 1,5mm czasem 3mm. Nie ma co patrzeć na ilość kompletów klocków, ale należy mieć to na uwadze planując wydatki na auto, że może się zdarzyć, że tarcze znikają szybko.

> Już widziałem samochody w których kończące się klocki zostały wciągnięte między zacisk a tarcze.

> Wtedy naprawa wyjdzie jeszcze drożej (jeżeli się przeżyje)

> Wszystkim szerokiej drogi

Żeby klocek wypadł tarcza musi przypominać płytę CD. Producent zapewnia tu pewien margines bezpieczeństwa (spokojnie z mm)

W porządnym ASO nie wypuszczą cię jeżeli grubość klocka nie gwarantuje Ci doturlania się do następnego przeglądu. Tylko ludzie robiący wszytko po taniości i absolutnie nie dbający o stan samochodu zjeżdżają klocek do końca.

Napisano

> Otwórz katalog producenta... tam znajdziesz nominalną i dopuszczalną grubość tarczy

> Grubość rantu fałszuje odczyt. Zdarza się, że rant obrasta z czasem..

Dzieki za informacji, dodam dla zainteresowanych,

ze w e-katalogu Intercarsu można sprawdzić tarcze dla konkretnego modelu auta,

dodatkowo umieszczono informacje o grubości minimalnej itp

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.