Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Niewyważalne" koła

Featured Replies

Napisano

Dostałem od pierwszego właściciela wraz z samochodem komplet kół letnich i mam kłopot z jedną parą. Nie dają się wyważyć... Byłem 2 razy na wyważaniu i tylko zmniejszyły się wibracje ale nadal delikatnie je czuć. Ale za to słyszę to i doprowadza mnie to do szału wink.gif Oponiarze nie zauważyli niczego niepokojącego gołym okiem ale efekt nie zniknął... Po przełożeniu na tył tłuką się z tyłu. Zimówki szły równiutko i cicho. Macie jakiś pomysł albo podobne doświadczenia? Pozdr

Napisano

Nie trzymają geometrii.

Np są przekoszone bocznie.

Napisano
  • Autor

> Nie trzymają geometrii.

> Np są przekoszone bocznie.

Czyli felgi? Można to jakoś wyprostować? czy raczej szukać nowych?

Napisano

niekoniecznie, może to być wina opon - jak są starte w jednym miejscu (po poślizgu) to wyważa się ładnie, ale będą "tupały"

Napisano
  • Autor

> niekoniecznie, może to być wina opon - jak są starte w jednym miejscu (po poślizgu) to wyważa się

> ładnie, ale będą "tupały"

Auto ma ABS więc koła się nie blokują... A nawet gdyby to powinny się same dotrzeć na równo po jakimś czasie chyba..? hmm.gif

Napisano

> Auto ma ABS więc koła się nie blokują... A nawet gdyby to powinny się same dotrzeć na równo po

> jakimś czasie chyba..?

Robiłeś wyważenie z testem drogowym?

W trakcie testu dobierają optymalne ustawienie opony na feldze i redukują drgania.

Napisano
  • Autor

> Robiłeś wyważenie z testem drogowym?

> W trakcie testu dobierają optymalne ustawienie opony na feldze i redukują drgania.

Pierwsze słyszę o czymś takim icon_eek.gif Jak to się robi?

Napisano

wibracje i tłuczenie występuje też przy wyząbkowanych oponach

Napisano
  • Autor

> Jakie felgi i jakie opony to są. To może coś więcej powiedzieć.

Felgi stalowe 15 cali, opony 195/55/R15 jeśli dobrze pamiętam to jakiś Hankook... hmm.gif

Napisano

> Pierwsze słyszę o czymś takim Jak to się robi?

Zapytaj o optymalizację czyli wyważanie dynamiczne i statyczne, tu czytaj: http://autodiagnostyka.hg.pl/

Ale czasami bywa tak że nawet po zrobieniu kompleksowym i tak będzie lipton bo opony szmelc i już.

Maszyny które robią test drogowy mają taką rolkę która imituje drogę (widać takową w podanym linku)

Napisano
Przyczyn może być od cholery. Ja bym przerzucił opony na jakieś inne felgi i zobaczył jaki będzie efekt. Chociaż jeśli to opona to na dobrą sprawę wprawny wulkanizator gołym okiem powinien stwierdzić czy to kwestia opony czy felgi.
Napisano

Jeśli koła się wyważają a nadal wibruje to po prostu pojedź na doważenie na aucie. Ja też nie mogłem sobie poradzić z wibracjami, a po doważeniu jest idealnie. ok.gif

Napisano

> Dostałem od pierwszego właściciela wraz z samochodem komplet kół letnich i mam kłopot z jedną parą.

> Nie dają się wyważyć... Byłem 2 razy na wyważaniu i tylko zmniejszyły się wibracje ale nadal

> delikatnie je czuć. Ale za to słyszę to i doprowadza mnie to do szału Oponiarze nie

> zauważyli niczego niepokojącego gołym okiem ale efekt nie zniknął... Po przełożeniu na tył

> tłuką się z tyłu. Zimówki szły równiutko i cicho. Macie jakiś pomysł albo podobne

> doświadczenia? Pozdr

Ale czuc przy jakieś prędkości?

Jeśli przy 120 - to może po prostu zdjąć opony z felg, obrócić względem siebie, założyć z powrtoem i wyważyć.

Jeśli przy niskich prędkościach, to wyząbkowane - przecierpieć, pojeździć aż dotrą się.

Napisano

> Macie jakiś pomysł albo podobne

> doświadczenia?

Mamy podobne doswiadczenia. Kiedys mialem taki komplecik, ktorego po prostu sie nie dalo wywazyc. Proby wielokrotne, w kilku zakladach, bylo raz lepiej raz gorzej. Nie byl to problem z autem, bo na zimowkach bylo wszystko ok. Po prostu cos bylo wadliwego w tych oponach ze pod obciazeniem nie trzymaly "okraglosci" i juz. Na wywazarkach bylo ok, na aucie juz nie. W koncu sie wkurzylem i wywalilem te padla...

Napisano

> Mamy podobne doswiadczenia. Kiedys mialem taki komplecik, ktorego po prostu sie nie dalo wywazyc.

> Proby wielokrotne, w kilku zakladach, bylo raz lepiej raz gorzej. Nie byl to problem z autem,

> bo na zimowkach bylo wszystko ok. Po prostu cos bylo wadliwego w tych oponach ze pod

> obciazeniem nie trzymaly "okraglosci" i juz. Na wywazarkach bylo ok, na aucie juz nie. W koncu

> sie wkurzylem i wywalilem te padla...

jak kolega wyżej napisał. Może kraweznik był zalizcony i uległo uszkodeniu (osłabieniu) opasanie czy inny element wewnetrzny opony. I pod obciążeniem podczas jazdy ugina sie mocniej. Z tym, że wydaje mi sie ,ze zjawisko wystepowałoby przy każdej prędkosci.

Napisano

> Auto ma ABS więc koła się nie blokują... A nawet gdyby to powinny się same dotrzeć na równo po

> jakimś czasie chyba..?

myślisz, że nie da się zablokować kół podczas jazdy z absem? Nie raz widziałem wariatów ciągnących za ręczny przy 60km/h. Jak nie widać bąbli, a felgi są proste to to może być przyczyną.

Napisano

> jak kolega wyżej napisał. Może kraweznik był zalizcony i uległo uszkodeniu (osłabieniu) opasanie

> czy inny element wewnetrzny opony. I pod obciążeniem podczas jazdy ugina sie mocniej. Z tym,

> że wydaje mi sie ,ze zjawisko wystepowałoby przy każdej prędkosci.

i raczej pojawiłby się bąbel

Napisano
  • Autor

> Ale czuc przy jakieś prędkości?

> Jeśli przy 120 - to może po prostu zdjąć opony z felg, obrócić względem siebie, założyć z powrtoem

> i wyważyć.

> Jeśli przy niskich prędkościach, to wyząbkowane - przecierpieć, pojeździć aż dotrą się.

Czuć przy każdej prędkości sick.gif A ile trzeba zrobić km żeby się dotarły? Zrobiłem już przynajmniej 1000...

Napisano

albo po prostu takie są, sporo nowych opon z niżej półki ma z tym problem frown.gif

Napisano

> i raczej pojawiłby się bąbel

może ale nie musi się pojawić, miałem jeden komplet na oko super opon nadawały się do wywalenia bo ktoś napieprzał nimi po krawężnikach. Druga strona medalu to taka, że teraz większość tanich opon ciężej wyważyć smile.gif

Napisano

> Czuć przy każdej prędkości A ile trzeba zrobić km żeby się dotarły? Zrobiłem już przynajmniej

> 1000...

U mnie to było kilka tys.

To jest tak jakbyś jeździł po tarce, czy drganie kiery jakby było nierówno - w drugim przypadku może po prostu opona ma guza.

Napisano

> Dostałem od pierwszego właściciela wraz z samochodem komplet kół letnich i mam kłopot z jedną parą.

> Nie dają się wyważyć... Byłem 2 razy na wyważaniu i tylko zmniejszyły się wibracje ale nadal

> delikatnie je czuć. Ale za to słyszę to i doprowadza mnie to do szału Oponiarze nie

> zauważyli niczego niepokojącego gołym okiem ale efekt nie zniknął... Po przełożeniu na tył

> tłuką się z tyłu. Zimówki szły równiutko i cicho. Macie jakiś pomysł albo podobne

> doświadczenia? Pozdr

miałem podobnie z zimowymi- wg oponiarza/wulkanizatora czasami zdarzają się opony, które trzeba co jakiś czas wyważać i ja miałem takie opony... ot takie czasy i jakość produktów zlosnik.gif

opon się pozbyłem i nowe już nie przysparzają kłopotów.

Napisano

Było sprawdzane bicie promieniowe tych opon?

Napisano

To są felgi aluminiowe, czy stalowe?

Ja mam co sezon problem z chińskimi alufelgami. Są nierówne.

Trzeba tak ustawiać oponę, żeby bicie promieniowe było jak najmniejsze,

a następnie dawać ciężarki po 50-70 na stronę, żeby to nie drgało.

Do tego dochodzi bicie samych opon (dopuszcza się 2mm na boki

oraz 5 mm promieniowe).

Napisano

> Do tego dochodzi bicie samych opon (dopuszcza się 2mm na boki

> oraz 5 mm promieniowe).

Znow spytam: Jak chcesz wyznaczyc "bicie" opon w mm ? Przy jakim cisnieniu, przy jakiej feldze, przy jakiej szerokosci i profilu opony ? W zalaczniku jest typowy wydruk z Huntera - pokaz mi tam bicie opony.

284988310-Clipboard01.jpg

post-136990-1435251275517_thumb.jpg

Napisano

> Pierwsze słyszę o czymś takim Jak to się robi?

Robi sie tak, ze przed procedura wywazania kolo jest obciazane rolka (afair 300kg), ktora symyuluje toczenie sie kola po asfalcie. Odpowiednie czujniki dokonuja w tym momencie pomiaru sil, kolo idealne bedzie mialo zerowe zmiany sily na calym obwodzie, kolo wadliwe bedzie miala jakas zmiane - ta zmiana ma byc jak najmniejsza. Do tego mierzy sie odksztalcenie obreczy (to juz osobna procedura) i na tej podstawie mozna okreslic jaki wklad w zmiane sily wnosi opona, a jaki felga. Znajac "krzywizne" felgi i punkty zmian sily mozna wyznaczyc optymalny uklad opony na feldze, gdzie te sily sie czesciowo (lub calkowiecie) zniosa. Czasem w ten sposob z beznadziejnego zestawu daje sie zrobic kolo, a czasem mamy super felge, kiepska opone i pozostaje nam jezdzic na takim jajku.

Nie wiem czy potrafi to jakas inna maszyna poza Hunter GSP 9700, czesc gumiarzy robi to "na oko", ale "na oko to chlop w szpitalu umarl".

Napisano

> To nadal nie odpowiada na moje pytanie - jak to chcesz wyznaczyc ? Przylozysz czujnik do opony ?

> Metoda najprostsza, ale w zasadzie niewiele dajaca.

Ja nie mówię o pomiarach, ja mówię o teorii. Teoria mówi tyle,

że koła których bicie promieniowe jest większe niż 4-5 mm, zaś

boczne 2mm to koła, których nie daje się skutecznie wyważyć,

co by nie robić. A to, że maszyna mierzy siły, to jest jasne bo jak inaczej grinser006.gif

Musiałby być np. jakiś laserowy skaner całej opony, odwzorowanie

w programie i liczenie bicia hehe.gifhorse.gif

Napisano

> Ja nie mówię o pomiarach, ja mówię o teorii. Teoria mówi tyle,

> że koła których bicie promieniowe jest większe niż 4-5 mm, zaś

> boczne 2mm to koła, których nie daje się skutecznie wyważyć,

> co by nie robić. A to, że maszyna mierzy siły, to jest jasne bo jak inaczej

> Musiałby być np. jakiś laserowy skaner całej opony, odwzorowanie

> w programie i liczenie bicia

Sa sprzety z pomiarem laserowym, ale nie wiem na ile ten pomiar faktycznie cos daje. Kiedys mialem jechac na taka aparature, ale nie dotarlem. Wnioskuje, ze dziala to w zblizony sposob do Huntera, tyle, ze bada sie kolo bez zandego obciaznika/docisku.

Napisano

Tak na marginesie, widziałem kilkanaście razy jak zakładano na felgę

oponę, którą klient kupował. Nową oponę. Zastanawia mnie, jak przy

dzisiejszych technologiach odlewu gumy jest możliwość, że opona

będzie miała jakiekolwiek bicie w jakiejkolwiek płaszczyźnie. Rozumiem

skład mieszanki, że może się różnić i z jego powodu ugięcie będzie

inne w różnych częściach opony. Ale bicie? A wspomniane wyżej

nowe opony obserwowałem i gołym okiem było widać że nie są idealne.

Napisano

> Robi sie tak, ze przed procedura wywazania kolo jest obciazane rolka (afair 300kg), ktora symyuluje

> toczenie sie kola po asfalcie. Odpowiednie czujniki dokonuja w tym momencie pomiaru sil, kolo

> idealne bedzie mialo zerowe zmiany sily na calym obwodzie, kolo wadliwe bedzie miala jakas

> zmiane - ta zmiana ma byc jak najmniejsza. Do tego mierzy sie odksztalcenie obreczy (to juz

> osobna procedura) i na tej podstawie mozna okreslic jaki wklad w zmiane sily wnosi opona, a

> jaki felga. Znajac "krzywizne" felgi i punkty zmian sily mozna wyznaczyc optymalny uklad opony

> na feldze, gdzie te sily sie czesciowo (lub calkowiecie) zniosa. Czasem w ten sposob z

> beznadziejnego zestawu daje sie zrobic kolo, a czasem mamy super felge, kiepska opone i

> pozostaje nam jezdzic na takim jajku.

> Nie wiem czy potrafi to jakas inna maszyna poza Hunter GSP 9700, czesc gumiarzy robi to "na oko",

> ale "na oko to chlop w szpitalu umarl".

możesz polecić jakieś miejsce gdzie to ogarną?

Napisano

> doświadczenia? Pozdr

Kumpel kupił w zeszłym roku 4szt. letnich Nokianów (bodajże V) - w tm roku 2 biją niemiłosiernie, wyważyć się dadzą, ale od ~80km/h nie da się jeździć. Założył na przód, auto na podnośnik i opona przy wzroście prędkości zaczyna mieć "guzy". Kupił 2 nowe Continentale, 1 szt. nie do jazdy (na wyważarce nie ma problemów) masakra jakaś.

Napisano

> możesz polecić jakieś miejsce gdzie to ogarną?

Rog Cynamonowej i Ciszewskiego (Ursynow), a maja tez strone www -> www.autodiagnostyka.hg.pl. Najpierw trzeba sie umowic telefonicznie, szansa, ze stanowisko bedzie akurat wolne jest, ale jest bardzo mala.

Napisano

> Rog Cynamonowej i Ciszewskiego (Ursynow), a maja tez strone www -> www.autodiagnostyka.hg.pl.

> Najpierw trzeba sie umowic telefonicznie, szansa, ze stanowisko bedzie akurat wolne jest, ale

> jest bardzo mala.

dzieki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.