Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzałeczka w górę czyli jechać ekonomicznie

Featured Replies

Napisano

Francuski wynalazek strzałeczką daje mi do zrozumienia kiedy najlepiej zmienić bieg aby spalać jak najmniej paliwa. Czyli trójka przy 30km/h, czwórka przy 45, piątką można już przy 60 ale żeby szóstkę wpinać przy 75km/h? Dobrze to dla silnika?

Napisano

A skad mamy wiedziec?

Nie napisales jaki to silnik, innych obrotow wymaga jednostka benzynowa z Civica Type-R a innych silnik wysokoprezny z VW Lupo 1,2 TDI.

Rowniez znaczenie maja przelozenia skrzyni biegow.

Skrzynia moze byc tak krotka, ze faktycznie podane przez Ciebie wartosci moga miec realny wplyw na zmniejszenie spalania.

Napisano

jak depniesz mocniej gaz i bardziej obciążysz silnik to pewnie te wartości się zmienią. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> A skad mamy wiedziec?

> Nie napisales jaki to silnik,

rzeczywiście mało istotny szczegół wink.gif 1.9 dCi 130 KM

> innych obrotow wymaga jednostka benzynowa z Civica Type-R a innych

> silnik wysokoprezny z VW Lupo 1,2 TDI.

> Rowniez znaczenie maja przelozenia skrzyni biegow.

> Skrzynia moze byc tak krotka, ze faktycznie podane przez Ciebie wartosci moga miec realny wplyw na

> zmniejszenie spalania.

Napisano

> Francuski wynalazek strzałeczką daje mi do zrozumienia kiedy najlepiej zmienić bieg aby spalać jak

> najmniej paliwa. Czyli trójka przy 30km/h, czwórka przy 45, piątką można już przy 60 ale żeby

> szóstkę wpinać przy 75km/h? Dobrze to dla silnika?

U mnie "7" przy delikatnej jeździe wrzuca przy ok. 70km/h, a utrzymuje ją do około 60km/h przy zwalnianiu. "6" wrzucę już przy 55-57km/h.

Będzie żył. Ważne żeby zrzucić niżej jak będzie pod górkę lub trzeba mocniej przyspieszyć itp.

Napisano
  • Autor

> Będzie żył. Ważne żeby zrzucić niżej jak będzie pod górkę lub trzeba mocniej przyspieszyć itp.

wtedy strzałeczka w dół zlosnik.gif

Napisano

> Najlepiej o 3 strzałeczki

samo pokaże. W smarcie było coś takiego. Jak się lekko dotknęło gazu to szósty bieg kazał włączać przy 60. Jak deptałem do (prawie) odcięcia to się dużo później strzałka pokazywała. Czyli.. logicznie palacz.gif

Napisano

A ile to ma obrotów przy tych 75km/h?

Krawiec

Napisano

> Francuski wynalazek strzałeczką daje mi do zrozumienia kiedy najlepiej zmienić bieg aby spalać jak

> najmniej paliwa. Czyli trójka przy 30km/h, czwórka przy 45, piątką można już przy 60 ale żeby

przy jezdzie na ekonomizer moje 1.8 TSI zaczelo dramatycznie pic olej

Napisano

Tak dlugo jak nie probujesz wtedy mocniej wcisnac gazu to raczej bedzie ok. Moj diesel tez mniej wiecej tak sobie kaze...

Napisano

ja bym sie obawiał czy to jest dobrze dla zdrowia psychicznego, ja bym nie mógł tak jeździć zlosnik.gif

Napisano

> Przebijam

to był pedał w podłoge? powyżej 100?

Napisano

> najmniej paliwa.

Kiepskie te renuary.... W VAG pokazuje nie tylko, zeby zmienic, ale NA KTORY bieg zmienic skromny.gif

Napisano

> Kiepskie te renuary.... W VAG pokazuje nie tylko, zeby zmienic, ale NA KTORY bieg zmienic

Zapomniałeś dodać, że pokazuje tylko +/- 2 biegi, co jest bezsensem, bo jak pociągnę do 50 na 2 i wyrównam to powinienem zapiąć min 5 a czasem 6.

A taki ten fałweeee niby cacy...

Napisano

Jeszcze nie zdazylo mi sie tak jechac, wiec nie zaobserwowalem

> A taki ten fałweeee niby cacy...

Lepszy od renuara i tak cfaniaczek.gif

Napisano

> Kiepskie te renuary.... W VAG pokazuje nie tylko, zeby zmienic, ale NA KTORY bieg zmienic

Zmianę biegów i jej moment powinno się czuć, a nie gapić się na jakiś wskaźnik. Obstawiam, że niejeden wypadek, zwłaszcza w ruchu miejskim wydarzy się z takiej wskaźnikowej ekojazdy, gdy kierowca zamiast na drogę będzie się gapił, który bieg powinien teraz zapiąć.

Mój znajomek kwituje takie wodotryski prostym stwierdzeniem: Kupa bajerów dla frajerów!

Napisano

> Obstawiam, że

> niejeden wypadek, zwłaszcza w ruchu miejskim wydarzy się z takiej wskaźnikowej ekojazdy, gdy

> kierowca zamiast na drogę będzie się gapił, który bieg powinien teraz zapiąć.

Skwituje krotkim stwierdzeniem: "jezdzic trzeba umic". Dotyczy to rowniez umiejetnosci spogladania na zegary (predkosc tez bezblednie wyczuwasz nie patrzac na zegary smirk.gif) bez stwarzania zagrozenia na drodze.

Napisano

> Jeszcze nie zdazylo mi sie tak jechac, wiec nie zaobserwowalem

Hmmmmm, nie zdarzylo Ci sie pociagnac na dwojce do 50kmh??? To niezly jestes grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Hmmmmm, nie zdarzylo Ci sie pociagnac na dwojce do 50kmh??? To niezly jestes

Nie, nie zdazylo zlosnik.gif

Moze kiedys, dawno, jak mlody bylem.

Na trojce czasem do 60 jade, zeby wrzucic od razu szostke, i tyle smile.gif

Napisano

hmmm

moje TCE przy 75 na szostce ma nieco ponad 1500 obr. czyli nie zabije to silnika, ale jechac tez nie chce do 90ciu. szczałeczka na 6tce w dol sie zapala w okolicach 80ciu, czyli blisko tych 75...

ale po co sie tymi szczałkami przejmujesz? wiesz ze one zmieniaja zachowanie zaleznie od tego jak dusisz? jak jedziesz ostrzej to 6tke sugeruje sporo ponad 100 km/h

Napisano

> Jeszcze nie zdazylo mi sie tak jechac, wiec nie zaobserwowalem

> Lepszy od renuara i tak

cenowo i stylistycznie na pewno cfaniaczek.gif

Napisano

> O, a to ciekawe, z czego to może wynikać?

no oczywiste przeciez.... spalając olej zmniejsza spalanie benzyny/ON - czyli to co ekonomizer powinien robic smile.gif

Napisano

> Skwituje krotkim stwierdzeniem: "jezdzic trzeba umic". Dotyczy to rowniez umiejetnosci spogladania

> na zegary (predkosc tez bezblednie wyczuwasz nie patrzac na zegary ) bez stwarzania

> zagrozenia na drodze.

Umić trzeba, ale wielu kierowcom sprawia trudność ogarnięcie już istniejącego wyposażenia samochodu. Jestem teraz jedną nogą w branży nauki jazdy i wiem co piszę. Dodawanie ludziom takiego podpowiadacza budzi moje obawy. Nastąpi koncentracja uwagi nie na tym co najistotniejsze. Ulica to nie jest tor wyścigowy, ale też nie wyścig o kropelce.

Napisano
  • Autor

> A ile to ma obrotów przy tych 75km/h?

> Krawiec

ok. 1500

Napisano
  • Autor

> cenowo i stylistycznie na pewno

Przesiadłem się bezpośrednio więc coś tam mogę napisać... Na razie tylko tyle, że za VW nie tęsknię grinser006.gif

Napisano

> Przesiadłem się bezpośrednio więc coś tam mogę napisać... Na razie tylko tyle, że za VW nie tęsknię

ok.gif to była ironia, sarkazm, prowokacja (niepotrzebne skreslic) smile.gif

Napisano

> ok. 1500

Dla diesla do turlania się jest OK.

Do przyspieszania trzeba redukować bieg.

BTW, gdy u siebie zacząłem benzyną jeździć poniżej 2000 obr, spalanie spadło, ale pojawił się błąd EGRa zlosnik.gif

Napisano

Mam ten wynalazek i nie korzystam z niego. No może z wyjątkiem gdy zapomni mi się zmienić bieg (muzyka dość głośno) i rzucę okiem na podpowiadacz i obrotomierz. Staram się nie jeździć poniżej 2000 obr/min. Z podpowiadaczem w mieście tak pokonywałbym większą część trasy.

PS

Mam silnik benzynowy

Napisano

> Dla diesla do turlania się jest OK.

> Do przyspieszania trzeba redukować bieg.

> BTW, gdy u siebie zacząłem benzyną jeździć poniżej 2000 obr, spalanie spadło, ale pojawił się błąd

> EGRa

W przypadku Opla Combo producent uniemożliwia eko-driving, bo po dłuższej jeździe poniżej 2.000 obrotów zapycha się filtr cząstek stałych grinser006.gif

Napisano

> prowokacja

No to nieudana - mnie tam ryba co za znaczek ma to czym jezdze. Wazne, zeby sie przyjemnie jechalo

Napisano

> Przesiadłem się bezpośrednio więc coś tam mogę napisać... Na razie tylko tyle, że za VW nie tęsknię

Przesiadanie sie z wieloletniej padaki na auto prosto z salonu powoduje, ze porownanie jest jakby nieco zafalszowane cfaniaczek.gif

edit: A jeszcze niedawno touran byl taki naj och cacy.... no patrz. Widze powtorke z rozrywki z przesiadki z espasa na turka hehe.gif

Napisano

> Tak, ale było pod górkę.

> Tu jest natomiast lekko z górki

> Trzeba średnią wyciągnąć

ładnie, ale myślałem że jest jeszcze ładniej ;-)

ile to wazy ? zlosnik.gif

Napisano

> No to nieudana -

skoro tak uwazasz...

>mnie tam ryba co za znaczek ma to czym jezdze. Wazne, zeby sie przyjemnie jechalo

a przyjemniej jest na pewno w VW niz u francuza cfaniaczek.gif

Napisano

> skoro tak uwazasz...

> a przyjemniej jest na pewno w VW niz u francuza

Ale ciagniesz, jeny... MI jest wygodniej w Szkodzie, w Renault nie moglem sobie miejsca znalezc. Poza tym przypasowala mi konkretna konfiguracja samochod/wyposazenie/cena. Jak by mi przypasowal bardziej hultaj/renuar/toyota/TATA to bym teraz jezdzil czym innym.

Daj na luz - widac, ze nudzi Ci sie w pracy i chcesz sie poprzekomarzac smile.gif

Napisano
  • Autor

> skoro tak uwazasz...

dla kogoś kto jeździ Hjundajem Matrixem wszystko jest nieudane grinser006.gif

Napisano

> Ale ciagniesz, jeny... MI jest wygodniej w Szkodzie, w Renault nie moglem sobie miejsca znalezc.

> Poza tym przypasowala mi konkretna konfiguracja samochod/wyposazenie/cena. Jak by mi

> przypasowal bardziej hultaj/renuar/toyota/TATA to bym teraz jezdzil czym innym.

nie no luz smile.gif ja nie znalazlem jeszcze auta w ktorym mi 100% wygodnie...

> Daj na luz - widac, ze nudzi Ci sie w pracy i chcesz sie poprzekomarzac

luz luz... myslalem żeś jeden z wyznawców smile.gif mi tez wsio ryba jaki jest znaczek... mialem juz sporo aut - nigdy dwa razy tej samej marki (nie umyslnie, poprostu tak wychodzily wybory)...

Napisano

> dla kogoś kto jeździ Hjundajem Matrixem wszystko jest nieudane

"Troche" Ci zarcik nie wyszedl...

Napisano
  • Autor

> "Troche" Ci zarcik nie wyszedl...

oczywiście zlosnik.gif a na końcu okaże się, że Skoda z profilu to samochód dziewczyny/mamy/cioci/dziadka albo szwagra biglaugh.gif

EOT

Napisano

> oczywiście a na końcu okaże się, że Skoda z profilu to samochód dziewczyny/mamy/cioci/dziadka albo

> szwagra

Coraz lepiej, coraz lepiej - co mi powiesz teraz ciekawego? Moze sie jeszcze czegos o sobie dowiem hehe.gif

> EOT

A to nie Tobie o tym decydowac...

Napisano

> ładnie, ale myślałem że jest jeszcze ładniej ;-)

Jeszcze ładniej by pewnie było po chipsie, bo widziałem w necie, że zaczynają na 225KM je robić ok.gif

> ile to wazy ?

Za dużo, 1243kg smile.gif

Napisano

Kiedyś się mówiło, że nie, bo zawory klepią a teraz nie wiem. Moja znajoma jeździ wg tych strzałeczek i narzeka na kiepską dynamikę. Na spalanie zresztą też narzeka. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.