Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyna turbo, a poziom oleju

Featured Replies

Napisano

Przyjęło się, że poziom oleju w silniku powinien być w połowie miarki, między min i max. ale jak to jest z turbo benzyną? Czy tez stosować się do tych zaleceń, czy lepiej jak olej będzie pod max, a może na max? Teraz mam równo między min i max, czy lepiej dolać?

Napisano

> Teraz mam równo między min i max, czy lepiej dolać?

Skoro już zapytałeś zlosnik.gif - przy turbo staraj się traktować połowe stanu jako minimum grinser006.gif. Nawet chwilowy brak oleju w silniku na skutek jazdy z górki/pod górkę lub ostrym zakręcie może się okazać szkodliwy. Chociaż z drugiej strony producent silnika chyba to przewidział i odpowiednio podniósł kreski na bagnecie? icon_eek.gifzlosnik.gifgrinser006.gif.

Napisano

> Przyjęło się, że poziom oleju w silniku powinien być w połowie miarki, między min i max. ale jak to

> jest z turbo benzyną? Czy tez stosować się do tych zaleceń, czy lepiej jak olej będzie pod

> max, a może na max? Teraz mam równo między min i max, czy lepiej dolać?

A kto niby zaleca trzymanie połowy stanu? W O1 na bagnecie jest zakreskowany obszar mniej więcej w połowie, który oznacza że nie należy dolewać oleju, ale w instrukcji jest też napisane że w przypadku dużego obciążenia, jazdy z przyczepą należy trzymać poziom max, któy jest jakieś 0,5 l powyżej zakreskowanego poziomu.

Mercedes też zaleca poziom max, procedura wymiany oleju przewiduje że jeśli po wymianie nie dolejemy do maxa do system ASSYST na dzień dobry obniża przebieg do następnego przeglądu. Różnica pomiędzy min/max wynosi np 1,5l oleju i jest to tak pomyślane że gdy za jakiś czas dolejemy co najmniej 1l do poziomu max to ASSYST wydłuża czas do następnego przeglądu dzięki tej dolewce.

Napisano
  • Autor

> Powiedz, ze to pytanie to taki zart

ekhmm.. Twoja odpowiedź......to żart? grinser006.gif

Pytam poważnie, niby skąd mam to wiedzieć? Bo rózne urban legends, czy też mądrości pana Zenka wyssane z mlekiem matki mnie nie satysfakcjonują.

Chciałbym wiedzieć co i dlaczego, jak potrafisz to mi wyjaśnić, to będę zaszczycony zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Chociaż z drugiej strony producent silnika chyba to przewidział i odpowiednio

> podniósł kreski na bagnecie? .

Nadal pozostaje problem co z tym "chyba" zlosnik.gif

Napisano

> ekhmm.. Twoja odpowiedź......to żart?

> Pytam poważnie, niby skąd mam to wiedzieć? Bo rózne urban legends, czy też mądrości pana Zenka

> wyssane z mlekiem matki mnie nie satysfakcjonują.

> Chciałbym wiedzieć co i dlaczego, jak potrafisz to mi wyjaśnić, to będę zaszczycony

No przeciez to jest proste jak drut, z ktorego zrobiony jest bagnet grinser006.gif

Po to zaznaczony jest minimum i maksimum na bagnece, zeby poziom oleju utrzymywac w tym zakresie. Inaczej mowiac poziom prawidlowy znajduje sie wlasnei miedzy jedna o druga kreska tudziiez w obszarze zaznaczonym przez producenta (np na bagnecie zakreskowyny obszar).

A turbina ma to do siebie, ze musi byc caly czas smarowana i chlodzona olejem, wiec nalezy jej te warunki zapewnic i utrymiwac w stanie je zapewniajacym. Dlatego warto nie dopuszczac aby poziom oleju byl w dolnych dopuszczalnych stanach, a wrecz przeciwnie - w wysokich.

Mam nadzieje, ze wyjasnilem ci jak to ma wygladac, teraz prosze, abys napsial jak to zrozumiales i jaki wedlug ciebie powinien ten stan byc zachowany?

Napisano

> Inaczej mowiac poziom prawidlowy znajduje sie wlasnei miedzy jedna o druga kreska tudziiez w

> obszarze zaznaczonym przez producenta (np na bagnecie zakreskowyny obszar).

No to teraz pozostaje aktualne pytanie - czy bagnety w silnikach turbo mają podniesione kreski, czy są takie same jak w NA na tym samym bloku? Przeciętny silnik nie daje żadnych znaków jak olej spadnie mu poniżej minimum nawet tyle, ile jest od min. do max. Od tego zależy końcowa odpowiedź na zadane w wątku pytanie grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

To co mi napisałeś to ja znam od lat, ale słyszałem też, że przy silniku z turbo lepiej (bezpieczniej?) jak poziom jest prawie max. Z tego powodu, że tak słyszałem, chciałbym to zweryfikować, może ktoś tu zna temat dogłębnie. Bo to, że każdy wszystko wie na tym kąciku to nawet nie będę kwestionował grinser006.gif

Jak mówiłem, nie interesują mnie legendy, a fachowe wyjaśnienie. Jeden powie, jeżdżę na min od lat i wszystko ok, a drugi, że jeżdżę na max. i tez ok, a jak to się ma do tego co wymyślił konstruktor silnika.

Może moje pytanie pozostanie bez odpowiedzi, bo żaden konstruktor silników tu na kąciku nie siedzi?

Wracając do poziomu oleju, jak jest go za dużo to tez podobno nie jest dobrze.

Mnie konkretnie interesuje, czy lepiej zalać na max, czy lepiej zostawić pomiędzy min/max. producent zaleca różne rzeczy, jak np. wymiana oleju co 35 000 km, ale ja wolę tego nie testować w silniku z turbo. Rozumiesz o co mi chodzi? zlosnik.gif

Napisano

Witam.

Ludzie organizujący szkoły bezpiecznej jazdy, między innymi zalecają, aby poziom oleju oscylował w okolicach MAX, co by na ostrych zakrętach smok miał co zassać, ile w tym prawdy niewiem.gif

W PII jest mała miska, poziom w okolicach max oznacza miskę pewnie w 3/4 pełną, w 1.2 8v który rozbierałem, a raczej mogłem się "padniętym" silnikiem pobawić, taki eksperyment wykonałem, nie wiem jakim cudem, miało by tego oleju na ostrym zakręcie braknąć zlosnik.gif

Napisano

> Przyjęło się, że poziom oleju w silniku powinien być w połowie miarki, między min i max

Się przyjęło? Kto tak przyjął i dlaczego? To pieprzenie w bambus!

> ale jak to jest z turbo benzyną? Czy tez stosować się do tych zaleceń, czy lepiej jak olej będzie pod

Czytać instrukcję auta. To tyle i aż tyle. Nie siej ziaren urban legend.

Jak Ci ktoś na forum napisze, że najlepiej, przy turbo, trzymać poziom oleju 1 cm poniżej dolnej kreski, lub 1 cm powyżej górnej, to uwierzysz i będziesz się do tego stosował? Nikt tutaj nie bierze odpowiedzialności za słowa.

Jak chcesz dogłębnej wiedzy, to zapisz się na wykłady Tutaj >>, a nie bij piany na forum.

Napisano
  • Autor

> Się przyjęło? Kto tak przyjął i dlaczego? To pieprzenie w bambus!

Ja pierniczę, na razie to Ty pieprzysz w bambus, bo nic się nie dowiedziałem z tego co napisałeś facepalm%5B1%5D.gif

> Czytać instrukcję auta. To tyle i aż tyle. Nie siej ziaren urban legend.

Weź przeczytaj wątek od początku, siądź na kibelku, zrób co potrzeba i wróć do mnie zlosnik.gif

> Jak Ci ktoś na forum napisze, że najlepiej, przy turbo, trzymać poziom oleju 1 cm poniżej dolnej

> kreski, lub 1 cm powyżej górnej, to uwierzysz i będziesz się do tego stosował? Nikt tutaj nie

> bierze odpowiedzialności za słowa.

facepalm%5B1%5D.gif

> Jak chcesz dogłębnej wiedzy, to zapisz się na wykłady Tutaj >>, a nie bij piany na forum.

Wróć do kibelka po raz drugi, jak za pierwszym razem nie pomogło i przeproś...tylko godnie.

Witki mi opadaja, jak czytam takie wątrobowe teksty. Po raz trzeci facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Witam.

> Ludzie organizujący szkoły bezpiecznej jazdy, między innymi zalecają, aby poziom oleju oscylował w

> okolicach MAX, co by na ostrych zakrętach smok miał co zassać, ile w tym prawdy

> W PII jest mała miska, poziom w okolicach max oznacza miskę pewnie w 3/4 pełną, w 1.2 8v który

> rozbierałem, a raczej mogłem się "padniętym" silnikiem pobawić, taki eksperyment wykonałem,

> nie wiem jakim cudem, miało by tego oleju na ostrym zakręcie braknąć

mocny przechył auta , do tego olej uciekający na jedna stronę od siły bezwładności - a o to wcale nie tak trudno przy ostrym nawrocie.

jak ktoś jeździ tylko z kontrolką - to nawet tego nie zauważy (ona przeważnie zapala sie przy 0,2 - 0,5bar) a takie ciśnienie to da się uzyskać na mieszance olejowo powietrznej...

Ale na zegarze od razu widać - że ciśnienie leci z 3 - 5 barów na np 1....

a to że jest 1 bar na zegarze nie znaczy że na końcu magistrali też.

nalej sobie wody do tej miski co masz luzem , weź do auta i poobserwuj co się wtedy tam dzieje.

pozdr

Napisano

> Się przyjęło? Kto tak przyjął i dlaczego? To pieprzenie w bambus!

kolego po to są kreski żebyś mógł stwierdzić czy przy następnej kontroli poziom oleju nie uległ zmianie są one w jakieś odległości od siebie i w nich zachowane są odpowiednie informacje mówiące nam o prawidłowym poziomie oleju. Zostaly nakreskowane w takich miejscach że poziom jest optymalny zarówno w max jak i min a przkroczenie tych lini może skutkować uszkodzeniem silnika i innym nieprzewidzianymi efektami.

A przy turbo wydaje mi się, że nie zasdzły żadne zmiany w ilości oleju a jak już to podniesiono minimalnie ilość oleju bo ileż tego oleju jest w obiegu? 200ml? - same turbo hmm.gif

Napisano

> Jak chcesz dogłębnej wiedzy, to zapisz się na wykłady Tutaj >>, a nie bij piany na forum.

Żeby się przypadkiem czegoś nie dowiedział po tych wykładach ...

Napisano

Wszystko zależy od konstrukcji miski i smoka w niej, ale o tym nie musisz nic wiedzieć. Inna ważna sprawa, to pojemność całkowita oleju w silniku, oraz sposób pomiaru. Często w instrukcji jest napisane, jak sprawdzać olej. Przeważnie nie powinno się tego robić po dłuższym postoju, np po nocy, tylko na rozgrzanym silniku po zgaszeniu i odczekaniu około 5 minut. Jeżeli ogólnie jest mało oleju w silniku, tak jak u Ciebie (jakieś 2,8l.) to staraj się trzymać poziom bliżej max, a konkretnie zalecałbym od 3/4 do max na miarce. W silnikach z turbo, gdzie leje się po 5, czy 6 litrów, można spokojnie schodzić do 1/2 miarki. Poziom bliski min oznacza konieczność dolania oleju. W silnikach z turbo miarki są te same co w wolnossakach.

Napisano

> (...) Zostaly nakreskowane w takich miejscach że poziom

> jest optymalny zarówno w max jak i min a przkroczenie tych lini może skutkować uszkodzeniem

> silnika i innym nieprzewidzianymi efektami.

Dzięki za wytłumaczenie. To raczej nic odkrywczego wink.gif

Odniosłem się do tego fragmentu wypowiedzi autora wątku (czytamy dokładnie i powoli):

Przyjęło się, że poziom oleju w silniku powinien być w połowie miarki

Zakładam, że Autor ma na myśli

Miarka - odległość od kreski do kreski, zaznaczonych na bagnecie.

Napisano

> mocny przechył auta , do tego olej uciekający na jedna stronę od siły bezwładności - a o to wcale

> nie tak trudno przy ostrym nawrocie.

O tym wiedzieli już konstruktorzy w pierwszej połowie zeszłego stulecia.

Poradzili sobie z problemem zadziwiająco proso. Tutaj jest przykład konstrukcji miski z zabezpieczeniem przeciwko temu zjawisku KLIK >>

Oglądałem miskę olejową auta z 1949 r. i miała już takie rozwiązanie.

Napisano

Ja nie wnikam dlaczego i czy to się trzyma kupy. Mądrzejsi niż ja twierdzą że lepiej mieć więcej niż mniej i dlatego zawsze staram się mieć trochę poniżej kreski MAX. Warto dodać żeby sprawdzać na naprawdę prostym podlozu, czasem wystarczy lekki przechył auta i juz poziom pokazuje inaczej.

Napisano

> Przyjęło się, że poziom oleju w silniku powinien być w połowie miarki, między min i max. ale jak to

> jest z turbo benzyną? Czy tez stosować się do tych zaleceń, czy lepiej jak olej będzie pod

Pownien byc pomiedzy min a max.

Producenci na 100% biora pod uwage konstrukcje silnika skalujac bagnet (ciezko sobie wyobrazic, aby bylo inaczej spineyes.gif).

Napisano

W 1.2 8V w misce którą miałem w rękach smok miał jakby swoją "komorę". Miska była podzielona na dwie części. Przepust pomiędzy nimi był dość mały. Komora smoka jest przetłoczona niżej, aniżeli pozostała część, dodatkowo, dno drugiej komory jest lekko pod kątem w stosunku do komory smoka, tak, że olej spływa siłą grawitacji do niej. Przy ostrym, krótkim nawrocie nie powinno się nic dziać, ale jakby był długi, ostry zakręt, wtedy, rzeczywiście może jest możliwość aby olej odpłynął.

Napisano

Oczywiście, że lepiej dolać. Czy to na prawdę wymaga jakiegoś wielkiego myślenia? W silniku benzynowym oleju może co najwyżej ubyć. Górna granica jest zakresem w którym silnik pracuje prawidłowo. Samoistnie nie zostanie więc przekroczona, natomiast dolna wskutek ubytku oleju może zostać przekroczona.

Dwukrotnie szybciej jeśli poziom oleju jest w połowie zakresu względem sytuacji gdy jest przy górnej granicy.

W t-jecie jest b. mało oleju i należy bardzo uważać na jego poziom. Kontrolka zapala się jak jest sporo poniżej minimum i gdy wskutek braku smarowania może już dojść do uszkodzenia silnika.

Napisano

chlopy tak jak zuraw napisal , skoro jest min i maks to ma byc utrzymywane w tym zakresie nie ponizej ... i nie "srac barszczem" smile.gif

Napisano

> Wszystko zależy od konstrukcji miski i smoka w niej, ale o tym nie musisz nic wiedzieć. Inna ważna

> sprawa, to pojemność całkowita oleju w silniku, oraz sposób pomiaru. Często w instrukcji jest

> napisane, jak sprawdzać olej. Przeważnie nie powinno się tego robić po dłuższym postoju, np po

> nocy, tylko na rozgrzanym silniku po zgaszeniu i odczekaniu około 5 minut. Jeżeli ogólnie jest

> mało oleju w silniku, tak jak u Ciebie (jakieś 2,8l.) to staraj się trzymać poziom bliżej max,

> a konkretnie zalecałbym od 3/4 do max na miarce. W silnikach z turbo, gdzie leje się po 5, czy

> 6 litrów, można spokojnie schodzić do 1/2 miarki. Poziom bliski min oznacza konieczność

> dolania oleju. W silnikach z turbo miarki są te same co w wolnossakach.

Ototot! Mam Bravo ale diesel i z tym mierzeniem to faktycznie jest tak jak piszesz. Najniższy poziom oleju mam tak 5-7min po zgaszeniu silnika. Natomiast przy dluzszych postojach poziom rosnie na bagnecie , pewnie olej zdazy splynac do miski.

Ta więc trzeba być świadom i z drugiej strony też nie przedobrzyć przy dolewaniu....

Napisano

Z ogródka VAG...

1.8 TSI chleją olej aż miło. Wystarczy zajrzeć na octaviaclub.pl

1.4 TSI / 122(5) KM- już tak nie piją.

Jak pije olej - dolewałbym prawie do maxa, jak nie pije trzymałbym wyraźnie powyżej połówki (2/3,3/4 itd.).... i tyle.

Napisano
  • Autor

> Jak pije olej - dolewałbym prawie do maxa, jak nie pije trzymałbym wyraźnie powyżej połówki

> (2/3,3/4 itd.).... i tyle.

T-jet nie piją, jak wlejesz tak trzyma ok.gif

Napisano

bez przesady, nie ma co popadać w paranoje. trzymałbym się srodka skali ew w górę. poza tym obserwowanie stanu oleju we własnym aucie daje odpowiedx czy raczej go przybęcie czy raczej ubedzie.

- w przypadku benzyny zalałbym oleju na 3/4 skali

- w przypadku diesela z DPFem zalewam na 1/2 skali liczac się, że przybedzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.