Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

trzyletnia Tata od spodu

Featured Replies

Napisano

> dokładnie. Nie ma co się rozczulać nad rdzawymi nalotami. Samochód ma jeździć. A tłumiki przy

> naszych zimach i polityce sypania solą i tak trzeba wymieniać co kilka lat.

do tego dochodzi powłoka aluminium na tłumiku oraz ewentualne machlojki producenta zlosnik.gif (związane z użyta blachą (powłoka aluminium) a znane są także przypadki wsadzania do środka tłumików blach gorących zamiast aluminiowanych co oczywiście przyspiesza korozję i śmierć tłumika...

Napisano

> auto-salon Wadowscy w Krakowie..

... i wszystko jasne.

Niestety - volvo auto jest ukierunkowane na napalonych ludzików, dla których najistotniejszym faktem jest to, że "ma takie flicne, świecące pokrętełka", a to co w aucie najistotniejsze to już rzecz zupełnie wtórna...

Napisano

> do listy dopisz punto 2, siena, palio małym wyjątkiem jest stilo bo koroduje wyraznie mniej.

> Problem z korozją ma także grande, ale tu widoczny on będzie dopiero za kilka lat i raczej

> jest to standard wśród samochodół dla szarych ludzi.

mowisz tak jak by opel nie rdzewiał zlosnik.gif

jakis taki nie obiektyny jestes ok.gif

Napisano

> mowisz tak jak by opel nie rdzewiał

bo w porównaniu z tą tatą mój opel wyglada ze spodu jak nówka smile.gif

> jakis taki nie obiektyny jestes

wydaje mi się,że jednak jestem.

Napisano

> http://www.zlomnik.pl/index.php/2011/06/15/trzyletnia-tata-indica-%E2%80%93-krolowa-podnosnika/

> robi wrażenie

Ale że co, że indyjski wyrób w naszym klimacie ma zjedzony przez rdzę wydech? Zrobiony z blachy na konserwy to i ma prawo. Co innego by było, gdyby podłogi nie było, albo drzwi, jak w Fordach rdzewiały...Tata to TANIE auto, tanio zrobione z tanich materiałów.

Napisano

> Ale cos musi zniszczyc powloke antykorozyjna a raczej u was soli z piaskiem na drogi nie sypia...

Zdziwiłbyś się. Piasek jest na drogach wszędzie a sól niesie wiatr z oceanu - jest jej tak wiele wszędzie, że pozostawienie jakiegokolwiek kawałka żelastwa na zewnątrz kończy się błyskawiczną korozją. Nie bez powodu NASA ma właśnie tutaj centrum badań nad korozją - następuje ona tak szybko, jak nigdzie indziej na świecie.

Starsi ludzie opowiadali mi że w latach 50'tych samochód tutaj wytrzymywał 4-5 lat zanim się kompletnie nie rozsypał z rdzy. Ludzie sięgali do drastycznych sposobów (np. mycie samochodu kerozyną zamiast wodą (ktora też jest słona)), ale niewiele to pomagało. Dopiero wprowadzenie cynkowania i nowoczesnych powłok antykorozyjnych pomogło, ale nadal to poważny problem.

http://corrosion.ksc.nasa.gov/

Napisano

Tata i tak nie rdzewieje jak alfy :D

Tam to dopiero jest masakra, szczegolnie 159 i brera - tragedia.

Napisano

> Zdziwiłbyś się. Piasek jest na drogach wszędzie a sól niesie wiatr z oceanu - jest jej tak wiele

> wszędzie, że pozostawienie jakiegokolwiek kawałka żelastwa na zewnątrz kończy się błyskawiczną

> korozją. Nie bez powodu NASA ma właśnie tutaj centrum badań nad korozją - następuje ona tak

> szybko, jak nigdzie indziej na świecie.

hmm... wrzuc no jakies linki:oki"

Napisano

> Tata i tak nie rdzewieje jak alfy :D

> Tam to dopiero jest masakra, szczegolnie 159 i brera - tragedia.

fakt, 159 to jakaś masakra, a oreintujecie się czy 147 ma ocynkowane podwozie czy pod tym względem jest lepiej?

Napisano

> bo w porównaniu z tą tatą mój opel wyglada ze spodu jak nówka

> wydaje mi się,że jednak jestem.

... ale tylko wydaje Ci się ok.gif

Napisano

> ... ale tylko wydaje Ci się

pewnie jakbym miał sienę pisałbym tak jak Ty całe szczęście w porę pchnąłem szrota grinser006.gif no cóż nic innego Ci nie pozostaje tylko trolowanie.

Napisano

> pewnie jakbym miał sienę pisałbym tak jak Ty całe szczęście w porę pchnąłem szrota no cóż nic

> innego Ci nie pozostaje tylko trolowanie.

No tak, bo fury jakie posiadasz to normalnie czynia Cie o milion razy lepszym od wlasciciela Sieny hehe.gif

Napisano

> Uno, Punto 1, bbm zgadzam się. Pozostałe, nowsze raczej nie.

> Pozdrawiam BAS

U mnie w Bravie po 8 latach nie było tak źle (tłumik wymieniony w 7. roku użytkowania).

Napisano

> No tak, bo fury jakie posiadasz to normalnie czynia Cie o milion razy lepszym od wlasciciela Sieny

Gdybym miał jakieś kompleksy, to może nawet odpowiedziałbym na tego prowokacyjnego posta hehe.gif

Napisano

Nic specjalnego po 3 latach użytkowania. Tłumik jak auto było jeżdżone w zimie i zasoleniu poleci bardzo szybko.

Napisano

> Ta marka ogólnie mnie ostatnio niemile zaskoczyła... a konkretniej auto-salon Wadowscy w Krakowie..

Ja tez sie strasznie obrazilem na wolwiaki. Szukalem w zeszlym roku auta. Bardzopodobalo mi sie S60 w dosc sporym wypasie. Podjechalem motocyklem do salonu w Szczecinie (chyba auto bRuno). Chodzilem,ogladalem przez jakies 10-15 minut. Nikt do mnie nie podszedl. Potraktowali mnie jak biedaka, ktory sobie podjechal motocyklem. Nigdy nie kupie vOlvo. Jezeli oceniaja czlowieka po tym, ze przyjechal motorem (ktory jest wiecej wart niz srednia cena aut uzyszkodnikow tego forum - bez obrazy) to niech mnie pocaluja w trabke.

Napisano

> Ja tez sie strasznie obrazilem na wolwiaki. Szukalem w zeszlym roku auta. Bardzopodobalo mi sie S60

> w dosc sporym wypasie. Podjechalem motocyklem do salonu w Szczecinie (chyba auto bRuno).

> Chodzilem,ogladalem przez jakies 10-15 minut. Nikt do mnie nie podszedl. Potraktowali mnie jak

> biedaka, ktory sobie podjechal motocyklem. Nigdy nie kupie vOlvo. Jezeli oceniaja czlowieka po

> tym, ze przyjechal motorem (ktory jest wiecej wart niz srednia cena aut uzyszkodnikow tego

> forum - bez obrazy) to niech mnie pocaluja w trabke.

obraziłeś się na Volvo bo Cię olali w salonie? icon_eek.gif

Napisano

> Ja tez sie strasznie obrazilem

pomyśl jak by potraktowali cie w salonie harleya - przyjechał biedak na hulajnodze podniecać się prawdziwymi motorami hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Standard w KAŻDYM sprzęcie tej marki

podejrzewam , że każdej innej również - no chyba, że kupisz brykę z milion to masz prawo wymagać, żeby miesiąc po gwarancji nie biodegradowało się cfaniaczek.gif

Napisano

> podejrzewam , że każdej innej również - no chyba, że kupisz brykę z milion to masz prawo wymagać,

> żeby miesiąc po gwarancji nie biodegradowało się

Cóż - są sprzęty, które przeżywają 10+ lat z oryginalnym wydechem, ale nie w tej "szacownej" marce...

Napisano

> (chyba auto bRuno).

Hyhy, następny, który nie mógł lepiej wybrać :-)

Napisano

> Podnieś dowolne małe wolwo w wieku 36+ m-cy i spójrz na tłumiki.

> Podpowiem - dziury wielkości pięści.

> Standard w KAŻDYM sprzęcie tej marki

> Nooo, ale skoro Ty wiesz lepiej...

> Aha, stare S40/V40 tak nie korodowały.

racja, coś w tym musi być. Szef w swoim dwuletnim ostatnio spawał wydech bo całkiem się w okolicach łącznika elastycznego rozpadł. Porażka.

Napisano

> podejrzewam , że każdej innej również - no chyba, że kupisz brykę z milion to masz prawo wymagać,

> żeby miesiąc po gwarancji nie biodegradowało się

nie przesadzajmy. Miałem pandę z nalotem 170tys (6 lat). Auto po przedstawicielu handlowym więc lekko nie miało. Wydech oryginalny, dobrze się trzymał (dużo lepiej niż na tych zdjęciach). I tak, wchodziłem pod auto gdyby ktoś nie ufał palacz.gif

Napisano

> No tak, bo fury jakie posiadasz to normalnie czynia Cie o milion razy lepszym od wlasciciela Sieny

Nie zaczynaj z nim ok.gif Pan korozja jest zafascynowany autami z De i na temat rdzy wie wszystko smirk.gif

Napisano

> Ja mam 5 i pół-letnie auto i....

> ...jeszcze nie widziałem go od spodu.

Ufff chociaz jeden normalny sie znalazlhehe.gif

Co wiecej, ja zadnego swojego auta nie widzialem od spodu, bo i po co? grinser006.gif

BTW. Sto lat wink.gif

Napisano

> pewnie jakbym miał sienę pisałbym tak jak Ty całe szczęście w porę pchnąłem szrota no cóż nic

> innego Ci nie pozostaje tylko trolowanie.

Buahhaa, poki co to Ty najwiecej tutaj trolujesz z tymi durnymi teoriamihehe.gif

Tekstu o Sienie nie chce mi sie nawet komentowac bo zenada na maxa...

Nie wiedzialem, ze kilkunastoletni opel czyni z wlasciciela arystokrate grinser006.gif

Napisano

> Nie zaczynaj z nim Pan korozja jest zafascynowany autami z De i na temat rdzy wie wszystko

a ja myślałem że opel to GM a nie De hmm.gif

Napisano

> Starsi ludzie opowiadali mi że w latach 50'tych samochód tutaj wytrzymywał 4-5 lat zanim się

> kompletnie nie rozsypał z rdzy. Ludzie sięgali do drastycznych sposobów (np. mycie samochodu

> kerozyną zamiast wodą.

czyli w tym stanie w USA samochody myło się kiedyś naftą? ciekawy pomysł

Napisano

> Ufff chociaz jeden normalny sie znalazl

> Co wiecej, ja zadnego swojego auta nie widzialem od spodu, bo i po co?

> BTW. Sto lat

No jak to? Co z ciebie za facet i do tego siedzi na kąsiku motoryzacyjnym. Czy nie wiesz, że Twoim obowiązkiem jest przynajmniej raz w roku wejść pod auto, ubabrać się jak świnia i poczuć to co czują prawdziwi mężczyźni. Oczywiście jest druga opcja, czyli jechać na przegląd do mechanika, żeby zobaczył co i jak, zapłacić mu za to co się zna, bez brudzenia się. No, ale to jest wersja dla ciot, pedałów, cieniasów i w ogóle dla jakiś miernot na świecie. zlosnik.gif

P.S. Uwielbiam na AK ten etos pracy fizycznej i upaprania się po szyję w byle czym. skromny.gif

Napisano

z nie po co tylko z ciekawości old.gif

Napisano

> z nie po co tylko z ciekawości

A co tam jest ciekawego? Stilo, które miałem trzy lata widziałem dokładnie od spodu w dniu jego sprzedaży, Lacetti przez ponad dwa lata w ogóle nie widziałem, Lagunę z odległości 3 metrów jak była na podnośniku przed zakupem. O przepraszam, wczoraj miałem głowę pod zderzakiem bo montowałem czujniki parkowania.

Napisano

> z nie po co tylko z ciekawości

A co ciekawego jest pod spodem auta, ze warto tam zagladac? grinser006.gif

Szczerze pytamok.gif

Napisano

> Ufff chociaz jeden normalny sie znalazl

001.gifhehe.gif

Mechanik ogląda na przeglądzie. ok.gif

> BTW. Sto lat

Dzięki! ok.gif

Napisano

> No jak to? Co z ciebie za facet i do tego siedzi na kąsiku motoryzacyjnym. Czy nie wiesz, że Twoim

> obowiązkiem jest przynajmniej raz w roku wejść pod auto, ubabrać się jak świnia i poczuć to co

> czują prawdziwi mężczyźni. Oczywiście jest druga opcja, czyli jechać na przegląd do mechanika,

> żeby zobaczył co i jak, zapłacić mu za to co się zna, bez brudzenia się. No, ale to jest

> wersja dla ciot, pedałów, cieniasów i w ogóle dla jakiś miernot na świecie.

> P.S. Uwielbiam na AK ten etos pracy fizycznej i upaprania się po szyję w byle czym.

Do "paprania się po szyję" mam swoje weterany. grinser006.gif

Tylko z czasem gorzej... buu.gif

Napisano

> A co ciekawego jest pod spodem auta, ze warto tam zagladac?

> Szczerze pytam

hmmm wszystko dlaczego samochód jest samochodem?! Nie interesuje Was budowa i stan zawieszenia, układu wydechowego, hamulców, zawieszenia silnika i skrzyni? Ja jestem ciekawy w jaki sposób zostało skonstruowane moje auto i w jakim aktualnie jest stanie...przypominam, że jesteśmy na MK:)

Napisano

> hmmm wszystko dlaczego samochód jest samochodem?! Nie interesuje Was budowa i stan zawieszenia,

> układu wydechowego, hamulców, zawieszenia silnika i skrzyni? Ja jestem ciekawy w jaki sposób

> zostało skonstruowane moje auto i w jakim aktualnie jest stanie...przypominam, że jesteśmy na

> MK:)

No ale to wiadomo i bez zagladaniaok.gif

Poza tym bardziej mnie interesuje, zeby wszystko bylo sprawne, a nie czy na srubach zrobil sie rdzawy nalot grinser006.gif

Napisano

> Poza tym bardziej mnie interesuje, zeby wszystko bylo sprawne, a nie czy na srubach zrobil sie

> rdzawy nalot

śrubki to śrubki, ale podłużnice, progi to już jest poważny problem który z czasem zagraża bezpieczeństwu.

Napisano

> śrubki to śrubki, ale podłużnice, progi to już jest poważny problem który z czasem zagraża

> bezpieczeństwu.

Pokaz mi kilkuletnie wspolczesne auto, gdzie masz pognite podluznice lub progi...

Niech bedzie max 10 lat, ok?

Napisano

> śrubki to śrubki, ale podłużnice, progi to już jest poważny problem który z czasem zagraża

> bezpieczeństwu.

W ciągu kilku miesięcy/roku może tak skorodować, żeby zagrażało? cfaniaczek.gif

Raz w roku auto ogląda diagnosta na SKP, a conajmniej drugi raz - mechanior na przeglądzie.

Napisano

> Pokaz mi kilkuletnie wspolczesne auto, gdzie masz pognite podluznice lub progi...

jeśli się w porę nie pomyśli to jak auto będzie miało 10-15lat może być już za późno na reanimacje.

Napisano

> W ciągu kilku miesięcy/roku może tak skorodować, żeby zagrażało?

każda większa korozja ma wpływ na sztywność nadwozia a co za tym idzie zachowania się całej konstrukcji podczas wypadku.

> Raz w roku auto ogląda diagnosta na SKP, a conajmniej drugi raz - mechanior na przeglądzie.

ja tam zawsze wolę samemu, co dwa trzy miesiące robię sobie inspekcje podwozia, żeby mieć pewność że wszystko jest tak jak powinno być. A wszelakie ubytki zabezpieczenia antykorozyjnego na bieżąco są uzupełniane (wiadomo jakie mamy drogi i co się na nich znajduje)

Napisano

> A co ciekawego jest pod spodem auta, ze warto tam zagladac?

Można stosunkowo wcześnie zauważyć coś niepokojącego - wycieki z napędów, korozję na elementach zawieszenia i innych częściach auta - co pozwala zminimalizować potencjalne uszkodzenia oraz koszty przyszłych napraw.

Napisano

> Można stosunkowo wcześnie zauważyć coś niepokojącego - wycieki z napędów, korozję na elementach

> zawieszenia i innych częściach auta - co pozwala zminimalizować potencjalne uszkodzenia oraz

> koszty przyszłych napraw.

dokładnie, profilaktyka zawsze jest tańsza niż późniejsze naprawy które czasami okazują się niewykonalne.

Napisano

> jeśli się w porę nie pomyśli to jak auto będzie miało 10-15lat może być już za późno na reanimacje.

Ale ja pytalem o auta mlodsze...

No chyba, ze ja mam sie przejmowac korozja kiedy tego auta juz dawno nie bede mial grinser006.gif

Napisano

> Czy nie wiesz, że Twoim obowiązkiem jest przynajmniej raz w roku wejść pod auto, ubabrać się jak świnia

Dodaj jeszcze że ASO to zło, zdziercy i oszuści.

Samemu zdrutujesz, przyklepiesz śliną zmieszaną z kocią kupą i będzie na lata - a nie jak te nieuki z ASO co to nic nie umieją, tylko nową część za worek złota z półki wziąć.

> żeby zobaczył co i jak, zapłacić mu za to co się zna, bez brudzenia się. No, ale to jest

> wersja dla ciot, pedałów, cieniasów i w ogóle dla jakiś miernot na świecie.

To ja jakiś chyba heteroseksualny pedał jestem, bo w 90% przypadków zostawiam auto i kluczyki mówiąc - stuka, prawy przód, zróbcie tak, żeby nie stukało, zaś w 10% przypadków życzę sobie, żeby mi mechanik pokazał diagnozę - czyli np. coś się leje i niech mi pokaże palcem co i skąd. Ewentualnie po diagnozie czasem dostarczałem części - ale to głównie za sprawą nietypowości auta.

Napisano

> A przeczytales chociaz pierwszego posta?

to był żart claps.gif

Napisano

> Nie interesuje Was budowa i stan zawieszenia,

> układu wydechowego, hamulców, zawieszenia silnika i >skrzyni?

Nic a nic. Nie widzę w tym nic ciekawego. Od stanu technicznego to jest mechanik do którego jadę na przegląd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.