Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

trzyletnia Tata od spodu

Featured Replies

Napisano

> zajrzyj pod jeepa

> w salonie

> tata nie robi wrażenia

Jakieś zdjęcia?

Napisano

> Bo tłumik pordzewiał

> Mercedesy gniją podobnie, a troszkę więcej kosztują.

W takim samym stanie są 3-letnie jak Tata na zdjęciu?

Napisano

> Mniej więcej tak samo wygląda wydech w 3 letnim wolwie za 100+ kpln.

> Co w tym dziwnego?

Czy ja tam widzę zardzewiały wahacz?

Napisano

> robi wrażenie

Ale co robi wrazenie? Auto jak auto, rdzawy nalot na wydechu i mocowaniach wahaczy... Wyglada jak wiekszosc aut w podobnym wieku.

Napisano

> Ale co robi wrazenie? Auto jak auto, rdzawy nalot na wydechu i mocowaniach wahaczy... Wyglada jak

> wiekszosc aut w podobnym wieku.

Moja Renia nie ma żadnego rdzawego nalotu choć ma 8 lat smile.gif

Napisano

> Żadna sensacja. Wiele aut po 3-4 latach tak wyglada od spodu

ale raczej jakiś syfiastych marek, jakoś mój 10 letni i 12letni opel tak nie wygląda. PO prostu surowiec do dupy, jakość montażu i zabezpieczenia także do bani.

Napisano

nie ma tragedii jeepy rubicony 70 - 80 tys 4 letnie i gorsze sporo nawet bez jazdy w terenie. Nie wygląda to az tak źle

Napisano

> ale raczej jakiś syfiastych marek, jakoś mój 10 letni i 12letni opel tak nie wygląda. PO prostu

> surowiec do dupy, jakość montażu i zabezpieczenia także do bani.

Tak, tak wiem. Sprawdzaleś swoje auta endoskopem i sa kupione w DE facepalm%5B1%5D.gif Mercedes, Jeep, Ford, Opel..... wymieniać dalej??

Napisano

Prawda jest taka, że większość uznanych marek takich jak audi, vw, bmw coś takiego się nie zdarza, ale niestety cena zakupu są znacznie wyższe. Ale różnice widać też niższych półkach np opel a fiat to prawidzwa przepaść ale cóż z g... bata się nie ukręci.

Napisano

> Ale różnice widać też niższych półkach np opel a

> fiat to prawidzwa przepaść ale cóż z g... bata się nie ukręci.

To Opel tak strasznie rdzewieje, że jest aż przepaść do Fiata?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Prawda jest taka, że większość uznanych marek takich jak audi, vw, bmw coś takiego się nie zdarza,

> ale niestety cena zakupu są znacznie wyższe. Ale różnice widać też niższych półkach np opel a

Szczególnie Astra F lub niektóre egzemplarze Astry G hehe.gif Pozostałe modele pomine ok.gif

Napisano

> http://www.zlomnik.pl/index.php/2011/06/15/trzyletnia-tata-indica-%E2%80%93-krolowa-podnosnika/

> robi wrażenie

Ale mimo wszystko wpisuje się w aktualne trendy. Teraz wszystko rdzewieje. Starsze auta trzymają sie lepiej od nowych.

Tutaj oszczędności widać- tłumik ze zwykłej blachy zamiast nierdzewki, marny bitex na podwoziu, marna blacha. Zbiornik chyba ma też blaszany a nie plastikowy.

Blacharz to zawód z przyszłością hehe.gif chyba że w końcu auta zaczną robić z plastiku. Z tego co wiem wiele koncernów nad tym pracuje. Nawat są rozwiazania plastikowych zawieszeń ale na razie nie wdrażane seryjnie z uwagi na niekorzystny efekt psychologiczny hehe.gif

Napisano

Moja 6 letnia Panda nie miała grama rdzy na elementach zawieszenia blachach itd. Wydech korodował ale tylko tłumik końcowy. Gdy sprzedawałem samochód (z nowym tłumikiem) rura, itd były w bardzo dobrym stanie.

Tu widzimy, że korozja łapie różne elementy.

Napisano

> Co w tym dziwnego?

U mnie zawieszenie po 10 latach lepiej wygląda. Wydech wymieniłem w zeszłym roku... też wyglądał lepiej niż w tym wynalazku. Ale czego się po fiacie spodziewać... zlosnik.gif

Napisano

> Moja 6 letnia Panda nie miała grama rdzy na elementach zawieszenia blachach itd. Wydech korodował

> ale tylko tłumik końcowy. Gdy sprzedawałem samochód (z nowym tłumikiem) rura, itd były w

> bardzo dobrym stanie.

> Tu widzimy, że korozja łapie różne elementy.

Taaa, chyba w blocie byla grinser006.gif.

Mialem Punto 2 od nowosci, mialem CC, mialem i mam doczynienia z roznymi Fiatami, rdzawy nalot pojawial sie juz po roku (zreszta to normalne), po 4 latach tlumik z przerdzewienia odpadl po drodze. Elementy zawieszenie tez mialy rdze (belka, mocowanie amorow, itd).

aha jeszcze AFAIR to miski rdzewialy.

Napisano

normalka. kupujesz auto za 25kpln to dostajesz cos warte 25kpln...

Napisano

> Żadna sensacja. Wiele aut po 3-4 latach tak wyglada od spodu

Hmm, zaglądałem pod moje i śladu rdzy nie umiem znaleźć.

Napisano

> Ale różnice widać też niższych półkach np opel a

Powiedz to mojej śp. corsie metr od niej bylo slychac jak ja ruda chrupala a uniak jezdzi do dzis i ma kilka kropek rdzy...

Napisano

> Hmm, zaglądałem pod moje i śladu rdzy nie umiem znaleźć.

Kiedy ostatnio bylo na florydzie mniej niz 5 stopni celsjusza ?

Napisano

> To Opel tak strasznie rdzewieje, że jest aż przepaść do Fiata?

> Pozdrawiam BAS

na odwrót grinser006.gif

Napisano

> na odwrót

Uno, Punto 1, bbm zgadzam się. Pozostałe, nowsze raczej nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Uno, Punto 1, bbm zgadzam się. Pozostałe, nowsze raczej nie.

> Pozdrawiam BAS

do listy dopisz punto 2, siena, palio małym wyjątkiem jest stilo bo koroduje wyraznie mniej. Problem z korozją ma także grande, ale tu widoczny on będzie dopiero za kilka lat i raczej jest to standard wśród samochodół dla szarych ludzi.

Napisano

> Ale co robi wrazenie? Auto jak auto, rdzawy nalot na wydechu i mocowaniach wahaczy... Wyglada jak

Wiesz, Almera mistrzem zabezpieczenia antykorozyjnego nie jest, ale do tego się nie umywa, ledwie gdzieś dwie plamki są. shocked.gif

Napisano

> Czy ja tam widzę zardzewiały wahacz?

Faktycznie zardzewiały to tam jest tylko wydech, a i to lżej niż we wspomnianym przeze mnie wolwie, bo dziur na wylot to w tacie nie widać, czego o wolwie nie można powiedzieć.

Reszta to korozja powierzchniowa, która moim skromnym zdaniem jest w tej kategorii cenowej do przyjęcia.

Napisano

Ale można się powytrząsać, że "mój das ałto ftedeiku ma 10 lat i nawet kropki - szpachla wciąż trzyma się mocno".

Napisano

> Ale można się powytrząsać, że "mój das ałto ftedeiku ma 10 lat i nawet kropki - szpachla wciąż

> trzyma się mocno".

jeżeli wymieniasz co roku wahacze, to jak maja zardzewieć? zlosnik.gifzlosnik.gif

opisałes ciekawe zjawisko, leczenia się Polaka kosztem drugiego, Meine gut, Ihre Scheiße hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Kiedy ostatnio bylo na florydzie mniej niz 5 stopni celsjusza ?

Muszę Cię zmartwić ale korozja postępuje szybciej ze wzrostem temperatury

Napisano

> http://www.zlomnik.pl/index.php/2011/06/15/trzyletnia-tata-indica-%E2%80%93-krolowa-podnosnika/

> robi wrażenie

może stała gdzieś na "terenie zalewowym" po powodzi i tak wygląda. Trzeba by porównać z innym egzemplarzem z tego rocznika żeby mniej więcej wiedzieć jak wygląda reszta.

Napisano

> Muszę Cię zmartwić ale korozja postępuje szybciej ze >wzrostem temperatury

Ale cos musi zniszczyc powloke antykorozyjna a raczej u was soli z piaskiem na drogi nie sypia...

Napisano

> Muszę Cię zmartwić ale korozja postępuje szybciej ze wzrostem temperatury

Za dużo teorii się naczytałeś wink.gif. Zimą w Polsce to słabo zabezpieczone samochody korodują w oczach. Trzeba wylewać tony spryskiwacza na szyby, żeby cokolwiek przez tą zasychającą sól było widać. A tymczasem np. na Kubie można spotkać pięknie zachowane stare samochody.

Zapewne gdyby nie posypywanie solą jedni zimą to samochody na Florydzie szybciej by korodowały, ze względu na bliskość oceanu, ale tak nie jest i to u nas jest solowy, zimowy hardkor po którym nawet drzewka więdną smile.gif.

Napisano

> Ale można się powytrząsać, że "mój das ałto ftedeiku ma 10 lat i nawet kropki - szpachla wciąż

> trzyma się mocno".

już nie przesadzaj, możesz sie śmiać ale moje 21 letnie das dreswagen auto nie ma nawet 1/5 rdzy tej taty a podwozie ma w oryginale, i wierz mi umiem walnąć młotkiem w podwozie i sprawdzic czy coś nie odpadnie zlosnik.gif

generalnie nawet Łada nie rdzewieje tak jak ta Tata hehe.gifzlosnik.gif

i tak jeszcze, Wołga gaz 24, 79 rok, podłoga oryginalna:

http://konnieciu.bestspace.pl/galeria/wolga_silnik_042011/large/00000006.jpg

ta rdza co jest z boku to rdza na kątowniku który jest częścią kanału, żeby nie było wątpliwości zlosnik.gif

Napisano

> już nie przesadzaj,

ale wiesz że go nie przekonasz cfaniaczek.gifrotfl.gif jest gorszy od jehowych facepalm%5B1%5D.gif 10 letnie dełu i 14 letnie wolwo nie mają nawet 10 % rdzy co ma tata

a somsiada łada rdzewiała jak cholera - ale tylko wszystkie krawędzie blach poszycia - podłoga i progi były zdrowe jak ruska dziewucha -

Napisano

> 14 letnie wolwo nie

> mają nawet 10 % rdzy co ma tata

Podnieś dowolne małe wolwo w wieku 36+ m-cy i spójrz na tłumiki.

Podpowiem - dziury wielkości pięści.

Standard w KAŻDYM sprzęcie tej marki

Nooo, ale skoro Ty wiesz lepiej...

Aha, stare S40/V40 tak nie korodowały.

Napisano

> Co w tym dziwnego?

subaru tez

tyle ze co z tego skoro 10 lat wytrzymal "nie dotykany" i poszedl do ludzi i pewnie tez sie ma dobrze

Napisano

> subaru tez

> tyle ze co z tego skoro 10 lat wytrzymal "nie dotykany" i poszedl do ludzi i pewnie tez sie ma

> dobrze

dokładnie. Nie ma co się rozczulać nad rdzawymi nalotami. Samochód ma jeździć. A tłumiki przy naszych zimach i polityce sypania solą i tak trzeba wymieniać co kilka lat.

Napisano

> Podnieś dowolne małe wolwo w wieku 36+ m-cy i spójrz na tłumiki.

> Podpowiem - dziury wielkości pięści.

> Standard w KAŻDYM sprzęcie tej marki

> Nooo, ale skoro Ty wiesz lepiej...

dziwne zatem, że marka aspirująca do klasy premium pozwala sobie na takie numery....

kupując auto za 100tys+ oczekiwałbym że za 3 lata auto nie zacznie burczeć jak Polonez....

Napisano

> dziwne zatem, że marka aspirująca do klasy premium pozwala sobie na takie numery....

> kupując auto za 100tys+ oczekiwałbym że za 3 lata auto nie zacznie burczeć jak Polonez....

Też bym tak chciał, tym niemniej faktem jest, że jest to jeden ze standardów w tej marce.

Napisano

> subaru tez

> tyle ze co z tego skoro 10 lat wytrzymal "nie dotykany" i poszedl do ludzi i pewnie tez sie ma

> dobrze

Misiu, ale we wolwie są dziury na wylot :-)

Napisano

> Też bym tak chciał, tym niemniej faktem jest, że jest to jeden ze standardów w tej marce.

Ta marka ogólnie mnie ostatnio niemile zaskoczyła... a konkretniej auto-salon Wadowscy w Krakowie..

Pisałem tu że kupowaliśmy u nich stare Volvo 144...

Po zdecydowaniu się na zakup przystąpiliśmy do negocjacji ceny, stargowaliśmy ją o niewiele bo 500zł - sprzedawca wyraził zgodę, my zaś pojechaliśmy do bankomatu wybrać $ bo była sobota, kartą się u nich za auto zapłacić nie dało a przelew też nie wchodził w rachubę aby autem od razu wyjechać...

Wypłaciliśmy $ wracamy do salonu a sprzedawca radośnie oznajmia nam że jednak tego co utargowaliśmy rabatu nie będzie..... biglaugh.gif powiem szczerze że mnie mocno zatkało, nie chodzi już o te 500zł (choć kasa to kasa w końcu 270751858-jezyk.gif ) ale podejście do klienta mają super...

zaprotestowaliśmy, mówiąc że właśnie zwiedziliśmy 2 bankomaty (wypłaciliśmy uzgodniona wcześniej sumę) i nie będziemy znów jeździć tam i z powrotem, wobec czego sprzedawca "pozwolił nam" zrobić przelew na te dodatkowe 500zł na laptopie który stał na stoliku w salonie. Odszedł od nas na chwilę na co spod ziemi pojawił się drugi sprzedawca i nas opieprzył jakim prawem siedzimy przy jego laptopie rotfl.gif

zamieszanie, latanie miedzy komputerami, ogólna niekompetencja... poziomu wiedzy Pana na temat oferowanego w końcu przez nich auta już nawet nie komentuje... biglaugh.gif

Napisano

mój ojciec miał podobnie w innej marce przy zakupie nowego auta. Potargował się trochę, ustalił cenę, wynegocjował jeszcze gratis zimówki, a jak następnego dnia jechał z kasą kupić to auto, to sprzedawca zadzwonił do niego, że jednak zimówek gratis nie będzie. Żenada z takim podejściem do klienta. Oczywiście samochód został kupiony gdzie indziej, nawet z lepszym rabatem i zimówkami gratis. To chyba niestety taki standard. Patrząc na wielu sprzedawców w salonach też często sobie zadaję pytanie co oni tam robią. Ani konkretnej wiedzy, ani podejścia do klienta.

Napisano

> Wypłaciliśmy $ wracamy do salonu a sprzedawca radośnie oznajmia nam że jednak tego co utargowaliśmy rabatu nie będzie.....

Wyszedłbym. Właśnie dlatego, że to 500 zł - dla takiej kwoty nie robi się z gęby cholewy.

Wiem, że to być może unikatowe wolwo, ale podejście jest poniżej poziomu buszmenów.

Napisano

> Wyszedłbym. Właśnie dlatego, że to 500 zł - dla takiej kwoty nie robi się z gęby cholewy.

> Wiem, że to być może unikatowe wolwo, ale podejście jest poniżej poziomu buszmenów.

tylko dlatego nie wyszliśmy... choć kusiło bardzo...

dziwi mnie że salon który sprzedaje auta za ~200kzł pozwala sobie na takie historie za 500zł, a przecież wiadomo że ja to opowiedziałem i opowiadam swoim znajomym i raczej im to dobrej marki nie wyrabia hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Misiu, ale we wolwie są dziury na wylot :-)

cale szczescie ze "nasze" v60 trzeba oddac przed ukonczeniem 2 lat zlosnik.gif

Napisano

Jakoś mam prawie podobny wiek auta a jeszcze nic mi nie pordzewiało zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.