Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9 TDI - pytanie o pierwsze modele tego silnika

Featured Replies

Napisano

Chciałem zapytać czym różnią się silniki 1Z, AFF, AHU oraz AFN?

Moja wiedza kończy się na tym że 1Z ma 90 KM i jest to pierwsza wersja TDI montowana w Golfach i 80 oraz A4. Jest jeszcze 110 KM. Chciałbym poznać wady i zalety tej jednostki napędowej, najczęstsze usterki. Który silnik jest najpopularniejszy itd. W ogóle im więcej info tym lepiej...

Napisano

> Chciałem zapytać czym różnią się silniki 1Z, AFF, AHU oraz AFN?

> Moja wiedza kończy się na tym że 1Z ma 90 KM i jest to pierwsza wersja TDI montowana w Golfach i 80

> oraz A4. Jest jeszcze 110 KM. Chciałbym poznać wady i zalety tej jednostki napędowej,

> najczęstsze usterki. Który silnik jest najpopularniejszy itd. W ogóle im więcej info tym

> lepiej...

mialem ahf czyli 110km, wady hmmm..... trzeba by sie zastanaowic dobrze, kiedys slyszalem ze w ktoryms pompa padła ale to tak przy 400 tys km zlosnik.gif

Napisano

> Moja wiedza kończy się na tym że 1Z ma 90 KM i jest to pierwsza wersja TDI montowana w Golfach i 80

> oraz A4. Jest jeszcze 110 KM. Chciałbym poznać wady i zalety tej jednostki napędowej,

> najczęstsze usterki. Który silnik jest najpopularniejszy itd. W ogóle im więcej info tym

> lepiej...

1Z i AHU to ten sam silnik 90KM tylko z innym oznaczeniem, do tego jest jeszcze AHH montowany w A4 b5 po II lifcie, on też ma 90KM ale turbinę ze zmienną geometrią i trochę inny komputer. AFN ma 110KM, wydajniejsze wtryski, zmienną geometrię, inny komputer i to chyba tyle z tego co pamiętam.

1Z i AHU 90KM nie do zajechania ale w np A4 b5 muł przeokrutny. AHH 90KM bardzo podatny na modyfikacje podobnie jak AFN.

Napisano

> mialem ahf czyli 110km, wady hmmm..... trzeba by sie zastanaowic dobrze, kiedys slyszalem ze w

> ktoryms pompa padła ale to tak przy 400 tys km

a przepływomierz nie padał co 30-50 tys km? wink.gif

Napisano

Mam AFN zrobione z 1Z i czipnięte zlosnik.gif W długim patrolu zlosnik.gif Ogólnie super skromny.gif

Napisano

> lepiej...

AFN uchodzi za najbardziej godny polecenia. 1Z a AHU to praktycznie to samo ale jeden wzdłużnie a drugi poprzecznie. AFF nei znam, musi być jakaś rzadkość albo skoda.

AFNa się czipuje bardzo fajnie, koszty wtrysków i turbin nie zabijają. Same plusy.

Napisano

albo skoda.

> AFNa się czipuje bardzo fajnie, koszty wtrysków i turbin nie zabijają. Same plusy.

Tak...... jeśli komuś nie przeszkadza kultura pracy jak w traktorze to tak.

Napisano

> albo skoda.

> Tak...... jeśli komuś nie przeszkadza kultura pracy jak w traktorze to tak.

Kolega posłucha pompowtryska to zmieni zdanie wink.gif

Napisano

Mam ATD na pompkach, jakoś nie kojarzę by źle czy dziwnie pracował ok.gif

> Kolega posłucha pompowtryska to zmieni zdanie

Napisano

> Mam ATD na pompkach, jakoś nie kojarzę by źle czy dziwnie pracował

> > Kolega posłucha pompowtryska to zmieni zdanie

ja czasem jeżdżę BLSem i tego się nie da słuchać.

Napisano

> albo skoda.

> Tak...... jeśli komuś nie przeszkadza kultura pracy jak w traktorze to tak.

Wiesz, 1Z czy AFN to nawet dobrze słychać jak na diesla.

Napisano

> Wiesz, 1Z czy AFN to nawet dobrze słychać jak na diesla.

Nawet bardzo dobrze go słychać, na zewnątrz, w aucie, w domu gdy się wjeżdża na podwórko zlosnik.gif

Napisano

> Nawet bardzo dobrze go słychać, na zewnątrz, w aucie, w domu gdy się wjeżdża na podwórko

hehe wink.gif

Napisano

> a przepływomierz nie padał co 30-50 tys km?

Przepływomierz to nie silnik tylko jego osprzęt, jak się dbało o filtr powietrza to nie padały tak często

Napisano

wady:

- głośność w porównaniu z nowszymi konstrukcjami

- czasami padnie sobie sprzęgło alternatora (ale to już osprzęt a nie sam silnik)

zalety:

-bardzo trwały (extremalnie trwały) przebiegi rzędu 400tyś nadal na syntetyku nie robią na nim żadnego wrażenia.

-w miarę dynamiczny (jak na tamte czasy) i bardzo ekonomiczny (nawet jak na dzisiejsze czasy)

Reasumując, czasami ludzie wyśmiewają się z VW z TDI ale zwykle to głąby które po prostu zazdroszczą niezawodności starszych jednostek VW. W silniku z którym mam styczność (AHU 90KM) przebieg ponad 400tyś km, wymieniłem tylko:

1. rozrząd min raz w roku

2. oleje oraz filtry

3. sprzęgło alternatora

4. szklanki popychaczy przy przebiegu ok 250tyś km

Samochód nie ma lekkiego życia (jeździ kobieta) mimo to, turbina jeszcze się trzyma (zapewne dzięki temu, że olej zmieniam na czas i leje pełen syntetyk a nie jakiś syf)

Napisano

> Przepływomierz to nie silnik tylko jego osprzęt, jak się dbało o filtr powietrza to nie padały tak

> często

ja wiem... ale pompa po 400kkm to tez osprzęt co nie? smile.gif

to jest poprostu typowe do wymiany w 1.9 TDI. do przezycia.

Napisano

> Mam ATD na pompkach, jakoś nie kojarzę by źle czy dziwnie pracował

> > Kolega posłucha pompowtryska to zmieni zdanie

mój też jest ATD i ja też nie mam zastrzeżeń do głośności. W zasadzie to jest zadziwiająco cichy jak na tak prosty samochód jak fabia smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz, 1Z czy AFN to nawet dobrze słychać jak na diesla.

Mam obecnie 1T czyli 5 cylindrów w TDI i ten dźwięk po trzech latach użytkowania auta podoba mi się nadal.

Napisano

silnik ogolnie nie do zajechania (chociaz sa mozliwosci i zdolnosc ludzi smile.gif ) mam u siebie AGR'a i jestem zadowolony. Pali malo i nawet jedzie chociaz do idealu daleko. Czesci tanie waytogo.gif

Napisano

> lepiej...

ja mam u siebie AFN i jestem bardzo zadowolony, wystarczy pamiętać o kilku sprawach i można jeździć bezawaryjnie (dbać o turbo, nie butować od najniższych obrotów)

w porównaniu do dzisiejszych diesli TDI pierwszej generacji mają przyjemniejszy strzał momentu obrotowego. Na codzień jeźdze fiatowskimi multijet (punto 1,3- ale to troche za mała pojemnosć żeby porównywać) oraz bravo 1,9 mtj 120KM - niby fajne auto ale brakuje tego ciągu który mam w dwóch AFN-ach w rodzinie.

Napisano

miałem wcześniej w passata b5 FL AVFa 130KM na pompkach - teraz mam Octavie 1 110KM ASV na pompie i musze powiedzieć że skoda jakoś tak lepiej sie zbiera mniej wibruje i jakoś silnik ciszej pracuje no i mniej pali ONówki screwy.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> miałem wcześniej w passata b5 FL AVFa 130KM na pompkach - teraz mam Octavie 1 110KM ASV na pompie i

> musze powiedzieć że skoda jakoś tak lepiej sie zbiera mniej wibruje i jakoś silnik ciszej

> pracuje no i mniej pali ONówki

Ogólnie TDI na VP uchodzą za bardziej ekonomiczne niż PD. Miałem Passata 1Z, a teraz posiadam Octavię ASV i na trasie bez szaleństw osiągnięcie spalania rzędu 5l/100km jest w pełni wykonalne. Do tego dynamika jest również przyzwoita.

Jeżeli chodzi o trwałość to 1Z miał turbosprężarkę o stałej geometrii oraz nie posiadał dwumasowego koła zamachowego, więc był naprawdę bardzo niezawodny. Passata (B4) z powyższym silnikiem sprzedałem 3 rotfl.gifata temu znajomemu i nadali sobie go chwali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.