Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowym autem w trase?

Featured Replies

Napisano

> bańka oleum zalecanego i 1-2l płynu chłodniczego i w drogę

Do picia tyle brać?

> W niektórych pojazdach układ odpowietrza się i płynu w zbiorniku ubędzie

Myślisz, że przed wyjazdem z salonu nie odpalali silnika i się nie odpowietrzył?

Napisano

> Do picia tyle brać?

> Myślisz, że przed wyjazdem z salonu nie odpalali silnika i się nie odpowietrzył?

Nie bądź Pan taki mundry, bo nie dawno odbierałem Fabię i przy odbiorze stan był sprawdzany i wszystko było OK, a po jakimś czasie spadło +/- 1cm poniżej minimum i tak już zostało.

A auto było przestawiane kilka razy w salonie itd.

Napisano

W 1998 roku rodzice kupili Espero. Tydzień po odbiorze jechaliśmy z Wawy 100km za Wenecję (w sumie 1500km w jedną stronę). Tylko po drodze, w Krakowie umówieni byliśmy na szybki przegląd ze zmianą oleju (Daweoo miało wtedy przeglądy zerowe miedzy 500-1000km).

Auto ma teraz 13 lat i 120 000km. Silnik nie bierze ani grama oleju między wymianami.

Niedawno rodzice zmienili auto na nowego Civica i następnego dnia pojechali w Bieszczady (no trochę jakby inna skala wyprawy).

Napisano

> Co to znaczy "zdrowo się ciśnie", czyli jak, ile?

dla mnie to zamykanie prędkościomierza lub bliskie tego wartości.

Napisano

> Czyli juz wiadomo, ze auta od Ciebie nie warto kupowac, bo zarzniete bedzie

a czy ja codziennie pomykam po niemieckich autostradach?, auto w moich rękach ma może w roku z 5-6 okazji żeby sobie szybciej pojechać a normalnie to zgodnie z przepisami. Nigdy nie kręce do czerwonego pola, zawsze zmieniam olej zanim przejadę 10tyś od poprzedniej wymiany, co max 10tyś wymieniam także wszystkie filtry czego chcieć więcej tylko brać takie auto grinser006.gif

> Sa ludzie, ktorzy jezdza spokojnie (np. ja - ale nie chciales matrycy kupic, a wypieszczona byla -

> znalazl sie kto inny ), skad wiesz, czy kolega nie z tych?

Napisano

> a czy ja codziennie pomykam po niemieckich autostradach?, auto w moich rękach ma może w roku z 5-6

> okazji żeby sobie szybciej pojechać a normalnie to zgodnie z przepisami. Nigdy nie kręce do

> czerwonego pola, zawsze zmieniam olej zanim przejadę 10tyś od poprzedniej wymiany, co max

> 10tyś wymieniam także wszystkie filtry czego chcieć więcej tylko brać takie auto

> > znalazl sie kto inny ), skad wiesz, czy kolega nie z tych?

Z ciekawości, filtr paliwa też?

Jak często wymieniasz olej w skrzyni i płyn hamulcowy?

Napisano

> Z ciekawości, filtr paliwa też?

paliwa co 60tyś

> Jak często wymieniasz olej w skrzyni i płyn hamulcowy?

olej w skrzyni co 30tyś, hamulcowy co dwa lata lub przy okazji naprawy układu hamulcowego.

Napisano

> paliwa co 60tyś

Trochę rzadko... Producent tak każe?

> olej w skrzyni co 30tyś,

Tu znowu bardzo często. Idać Twoimi śladami w ciągu 3 lat zmieniłbym olej w silniku 12 razy, olej w skrzyni 2 razy...

hamulcowy co dwa lata lub przy okazji naprawy układu hamulcowego.

A z tym to się zgodzę.

Napisano

brat mój odebrał z salonu focusa 1.6, jakiś diesel 90-cio konny. i dzień później pojechał do Chorwacji. wczoraj dzwonił, że dojechał. podobno 1800 km zrobił. olej i płyn bez ubytków. smile.gif

Napisano

> Myślisz, że przed wyjazdem z salonu nie odpalali silnika i się nie odpowietrzył?

Odkąd wydano mi nowe auto z uszkodzonym układem kierowniczym, to już mnie nic nie zdziwi. rotfl.gif

Napisano

> otóż to, karteczka do książki gwarancyjnej/serwisowej o możliwości wydłużenia okresów serwisowych

> np.

Ale ja mówię o przypadku, gdzie po prostu polska książeczka serwisowa bez żadnych suplementów zawiera miejsce do wpisania pierwszego przeglądu z opisem "1000km / 2 miesiące". zlosnik.gif I tu akurat ciekawe jest co innego - na jednej z początkowych stron jest miejsce na wklejenie jakiejś nalepki opieczętowanej przez importera i sprzedawcę, a w miejscu, w którym ma się ona znaleźć, wydrukowana jest informacja, że bez owej nalepki książeczka gwarancyjna jest nieważna. Dealer nie wkleja tej nalepki przy wydawaniu auta, tylko informuje, że zostanie ona wklejona przy pierwszym przeglądzie, czytaj: na pierwszy przegląd musisz przyjechać tam, gdzie kupiłeś auto. rotfl.gif

Napisano

> Ale ja mówię o przypadku, gdzie po prostu polska książeczka serwisowa bez żadnych suplementów

> zawiera miejsce do wpisania pierwszego przeglądu z opisem "1000km / 2 miesiące". I tu akurat

> ciekawe jest co innego - na jednej z początkowych stron jest miejsce na wklejenie jakiejś

> nalepki opieczętowanej przez importera i sprzedawcę, a w miejscu, w którym ma się ona znaleźć,

> wydrukowana jest informacja, że bez owej nalepki książeczka gwarancyjna jest nieważna. Dealer

> nie wkleja tej nalepki przy wydawaniu auta, tylko informuje, że zostanie ona wklejona przy

> pierwszym przeglądzie, czytaj: na pierwszy przegląd musisz przyjechać tam, gdzie kupiłeś auto.

A co na to producent?

Napisano

> Odkąd wydano mi nowe auto z uszkodzonym układem kierowniczym, to już mnie nic nie zdziwi.

Mnie chciano anulować gwarancję, bo olej sobie sam wymieniłem

przed tym ich przeglądem, a tam była plomba na korku grinser006.gif

Napisano

> A co na to producent?

Pewnie jakby podrążyć temat to by się okazało, że kompletną książeczkę gwarancyjną powinno się otrzymać od razu hmm.gifniewiem.gif - pomijając już wszystko inne to stan rzeczy taki jak opisany jest po prostu nielogiczny, bo co jeśli np. chciałbym skorzystać z gwarancji na drugim krańcu Polski jeszcze przed tym pierwszym przeglądem? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Warto sie w cos takiego bawic? Warto ryzykowac jazde autem prosto od dealera w daleka trase okolo

> 3000 km w obie strony? Czy lepiej sobie pojezdzic o dotrzec wpierw auto?

bardzo warto.

przecież nie będziesz jechał 1500km w laboratoryjnych warunkach na hamowni ze stałą prędkością...

bardzo warto zrobić taką trasę tylko pamiętaj żeby do 2 tyś km nie żyłować silnika, spokojna normalna jazda

Napisano

> Warto sie w cos takiego bawic? Warto ryzykowac jazde autem prosto od dealera w daleka trase okolo

Jedź nie marudź. Moje auta trafiały prosto z salonu na jakąś trasę i nic im to nie zaszkodziło.

Notabene, auto mojego brata natychmiast po odebraniu z salonu było upalane ile wlezie, żeby sprawdzić co potrafi. I też mu to nie zaszkodziło. Tak więc te wszystkie opowieści o specjalnym traktowaniu nowych aut można spokojnie między bajki włożyć.

Napisano

Zależy od konkretnej marki i konkretnego importera waytogo.gif

Ja pisałem o praktyce HMP, przy czym, jeśli klient nie przyjedzie po 1500km na wymianę oleum i filtra, nie traci gwarancji w żaden sposób waytogo.gif

Napisano

> Notabene, auto mojego brata natychmiast po odebraniu z salonu było upalane ile wlezie, żeby

> sprawdzić co potrafi. I też mu to nie zaszkodziło. Tak więc te wszystkie opowieści o

> specjalnym traktowaniu nowych aut można spokojnie między bajki włożyć.

Mi kiedyś ktoś na parkingu zwrócił uwagę, że od razu odpalam i jadę.

To mu odpowiedziałem, że mi tego silnika wystarczy zlosnik.gif

Napisano

> Mi kiedyś ktoś na parkingu zwrócił uwagę, że od razu odpalam i jadę.

> To mu odpowiedziałem, że mi tego silnika wystarczy

no bo tak się robi nie ma na co czekać smile.gif po co marnować paliwo, szkodzić środowisku skoro dla silnika jest lepiej jak od razu ruszysz, bo w czasie jazdy szybciej osiągnie temperaturę roboczą.

Napisano

> Właśnie się tego boję trochę, ale jak to się przekłada na stan faktyczny ?

Zamiast 500000 km bez remontu zrobisz 498700 wink.gif

Nijak się ma - po prostu dla dobra auta nie trzeba go na początku pałować w żadną stronę - czyli nie odcinka i nie 1200 rpm i normalnie jeździć.

Napisano

Odebrałem nowe Polo w 2008 roku i pojechałem prosto z salonu pod dom zapakować torby,aby od razu jechać 500 km nad morze-auto do dziś w stanie idealnym.

Napisano

Nie wiem czy to Twoje pierwsze nowe auto, ale moje po prostu śmierdziało przez pierwszych parę dni.

Odebrałem w piątek wieczorem, a w sobotę rano pojechaliśmy na zlot. Drogę powrotną żona z dzieckiem odbyła w samochodzie szwagrów bo smród plastików źle wpływał na dziecko.

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie opinie.

W takim razie nie lękam się i pojadę przed siebie smile.gif

Co do zapachu to mi nie przeszkadza, każde nowe auto pachnie dla mnie ładnie smile.gif

Napisano

> ze szkodzi nowemu silnikowi jak zapniesz na 200 km caly czas 3 krpm

3000 obr/min to dużo? Przecież jak powiesz na AK że jeździsz do 3 tys to powiedzą ci że jestes kapelusznikiem smile.gif

To nie dużo jak dla silnika benzynowego a nawet w salonie VW dla silników diesla radzą aby przez pierwsze km jeździć do 3tys.

Ja nie widze przeciwksazań aby wybrać sie nowym autem w trase i mysle że taka spokojna jazdaw trasie będzie mniejszym obciążeniem niż ciągłe ruszanie i hamowanie w jeździe miejskiej.

Napisano

> Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie opinie.

> W takim razie nie lękam się i pojadę przed siebie

> Co do zapachu to mi nie przeszkadza, każde nowe auto pachnie dla mnie ładnie

Obecne mają coraz więcej plastików po recyklingu w Chinach, które potrafią mocno śmierdzieć, szczególnie latem po rozgrzaniu w słońcu.

Napisano

> Ja nie widze przeciwksazań aby wybrać sie nowym autem w trase i mysle że taka spokojna jazdaw

> trasie będzie mniejszym obciążeniem niż ciągłe ruszanie i hamowanie w jeździe miejskiej.

dokładnie tak

ok.gif

Napisano

> Renuar? W zyciu! Co innego VW....

Laguna diesel 2.0 150KM, w ciągu 8 tys. od zakupu dolane ponad litr oleju. Jak jest w VW nie wiem. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.