Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polska vs UE i RHD

Featured Replies

Napisano

Zmieniło się coś w tej sprawie ? Pytam bo coś obiło mi się o uszy (chyba radio) że, nakładają jakąś kare na Polskę ?

Napisano

> Zmieniło się coś w tej sprawie ?

Ale co by się miało zmienić w tej sprawie?

Napisano

> Zmieniło się coś w tej sprawie ? Pytam bo coś obiło mi się o uszy (chyba radio) że, nakładają jakąś

> kare na Polskę ?

nic sie nie zmienilo zwyczajnie sprawa poszla do trybunalu sprawiedliwosci UE i tyle

Napisano

> Zmieniło się coś w tej sprawie ? Pytam bo coś obiło mi się o uszy (chyba radio) że, nakładają jakąś

> kare na Polskę ?

hehe.gif i co z tego, że nałożą? kto to odczuje? przeca nie rządzący crazy.gif

ztcw to nakładają tę karę z dobre pól roku i jeszcze nic nie drgnęło w temacie imo to chyba nie taka prosta sprawa przy obecnym bałaganie w UE.

Napisano

> imo to chyba nie

> taka prosta sprawa przy obecnym bałaganie w UE.

Bałagan to się zacznie, jak dopuszczą u nas do ruchu te samochody, dlatego nigdy tak się nie stanie. Na szczęście zlosnik.gif.

Napisano

> Bałagan to się zacznie, jak dopuszczą u nas do ruchu te samochody, dlatego nigdy tak się nie

> stanie. Na szczęście .

Zgadzam sie z Toba ale lepiej nie zaczynac tego tematu, bo sie zaraz odezwa milosnicy Passata ftedeiku tym razem nie od niemieckiego dziadka, a od brytyjskiej babci grinser006.gif

Napisano

> kare na Polskę ?

takie auta powinny byc dopuszczone do ruchu. powinno byc tylko ubezpieczenie + 500% i tyle

ktos chce miec fajne auto ( supra, skyline ,....) ktore bylo tylko produkowane z kierownica po zlej stronie to czemu nie ?

Napisano

> takie auta powinny byc dopuszczone do ruchu. powinno byc tylko ubezpieczenie + 500% i tyle

> ktos chce miec fajne auto ( supra, skyline ,....) ktore bylo tylko produkowane z kierownica po zlej

> stronie to czemu nie ?

Skyline mozna, Supry niekoniecznie. Tak, dlugie to i mozolne ale mozna.

Napisano

> kare na Polskę ?

zwykle jestem przeciwny polsce i polakom ale teraz twierdzę, że nasz rząd ma rację. Argumenty pod tytułem, że w innych krajach można a u nas nie a w innych krajach nie ma przez to wypadków to bzdura. Bo nie biorą pod uwagę, że w tak biednym kraju jak polska takich aut pojawiłbym się nagle całe zatrzęsienie bo ludzi po prostu nie stać na odpowiedniki z kierownicą po jedynej słusznej stronie.

Napisano

> takie auta powinny byc dopuszczone do ruchu. powinno byc tylko ubezpieczenie + 500% i tyle

Nie! Nie i już, bo nie! zlosnik.gif

> ktos chce miec fajne auto ( supra, skyline ,....) ktore bylo tylko produkowane z kierownica po zlej

> stronie to czemu nie ?

To akurat jest oficjalnie do załatwienia ok.gif, podobnie jak zabytki.

Napisano

> stronie to czemu nie ?

przecież supry sbyły dostępne z LHD hmm.gif

Napisano

> Bałagan to się zacznie, jak dopuszczą u nas do ruchu te samochody, dlatego nigdy tak się nie

> stanie. Na szczęście .

Polska w Trybulane na pewno przegra i zostanie zmuszona do dopuszczenia

takich aut do ruchu. Bo przecież nie będzie ciągle płacić za to kar.

Auta RHD jeżdżą w baaaardzo wielu krajach z ruchem prawostronnym.

I wcale nie powodują większej ilości wypadków.

Napisano

> Polska w Trybulane na pewno przegra i zostanie zmuszona do dopuszczenia

> takich aut do ruchu. Bo przecież nie będzie ciągle płacić za to kar.

> Auta RHD jeżdżą w baaaardzo wielu krajach z ruchem prawostronnym.

> I wcale nie powodują większej ilości wypadków.

Bo kraje te maja odpowiednia siec wielopasmowych drog szybkiego ruchu i autostrad.

Ale tak naprawde to moznaby dopuscic tylko musi za tym isc odpowiednie dzialanie ubezpieczycieli. Bo jak za auto warte 2k funtow trzeba bedzie zaplacic rocznie 2kPLN samego OC to nikt nie bedzie nawet probowal tego sprowadzac.

Napisano

> Ale tak naprawde to moznaby dopuscic tylko musi za tym isc odpowiednie dzialanie ubezpieczycieli.

> Bo jak za auto warte 2k funtow trzeba bedzie zaplacic rocznie 2kPLN samego OC to nikt nie

> bedzie nawet probowal tego sprowadzac.

bezderua, to też można zaskarżyć

Napisano

> bezderua, to też można zaskarżyć

Niby z jakiej paki? Prywatne firmy moga robic co chca. Dlaczego np. w dojczu jest wyzsza skladka za RHD?? Zreszta ryzyko jest wieksze (to jest oczywiste) wiec powinno sie przekladac na wyzsza skladke.

Napisano

> Auta RHD jeżdżą w baaaardzo wielu krajach z ruchem prawostronnym.

> I wcale nie powodują większej ilości wypadków.

mabz,

niestety jestesmy biednym spoleczenstwem, a fure chce miec kazdy. Najlepiej za pol darmo.

Jest cala masa ludzi, ktorzy zeby zaoszczedzic pare groszy drutuje przekladke z czesci kupionych na allegro (ktore w duzej mierze pochodza z kradziezy) spawaja sciane grodziowa, przerabiaja, rzezbia (czasem przy okazji przerabiajac na TeDeIka blush.gif - byla kiedys sprawa, ze gosc kupil paska TDI, ktory po wizycie w ASO na podstawie VIN zostal zidentyfikowany jako angol z benzyna pod maska)

Pomysl sobie jaka bedzie jazda jak faktycznie bedzie mozna za bezcen sprowadzic sztrucla z UK i go zarejestrowac.

Z danych GUS wynika, ze sredni wiek auta w PL przekracza 15 lat, wiec jak bedzie okazja kupic cos nowszego za mala kase to zaleje nas fala RHD, tylko ze ani infrastruktura ani umiejetnosci kierowcow nie sa do tego przygotowane

Napisano

> Pomysl sobie jaka bedzie jazda jak faktycznie bedzie mozna za bezcen sprowadzic sztrucla z UK i go

> zarejestrowac.

W Polsce bez problemu można rejestrować pojazdy RHD (w wydziale komunikacji nikogo nie interesuje po której stronie jest kierownica), nie będą one jednak dopuszczone do ruchu przez SKP, bo kierownica po lewej stronie jest jednym z wymogów warunków technicznych, a zmiany tego parametru unia chyba nie jest w stanie nam narzucić. Poza tym czym mieli by uzasadnić konieczność wprowadzenia u nas dopuszczenia RHD? W imię czego? hehe.gif

Napisano

Juz widze takich przyglupich malolatow lub innych - "szybkich i fscieklych" jak to bez wyobrazni zaczyaja wyprzedzac tira. hahaha.gif

Napisano

calkowicie sie zgadzam ok.gif

> stronie to czemu nie ?

ale zlosnik.gif

kazde auto mozna miec z RHD tylko ze trzeba uzyskac zgode z ministerstwa, a na auta ktore nie mialy odpowiednika LHD jest taka zgode podobno latwo uzyskac hmm.gif

Napisano

w UK auta z LHD sa przez ubezpieczycieli traktowane z extra zwyzka ok.gif zaskarz ich zlosnik.gif

Napisano

> W Polsce bez problemu można rejestrować pojazdy RHD (w wydziale komunikacji nikogo nie interesuje

> po której stronie jest kierownica), nie będą one jednak dopuszczone do ruchu przez SKP,

Przeciez zanim pojdziesz do WK musisz miec kwit z przegladu

Napisano

> Przeciez zanim pojdziesz do WK musisz miec kwit z przegladu

A tak z innej beczki - czy w pl wazne sa przeglady z innych panstw EU? Tzn czy sprowadzajac auto z DE (auto ze swiezym przegladem na rok czasu) moge w WK przedstawic kwit z niemieckiej SKP?

Napisano

> Zgadzam sie z Toba ale lepiej nie zaczynac tego tematu, bo sie zaraz odezwa milosnicy Passata

> ftedeiku tym razem nie od niemieckiego dziadka, a od brytyjskiej babci

Ale na np Legnum VR4 czy EVO Wagon byś nie narzekał, co?

Napisano

tak samo możesz się poskarżyć np. na stawkę OC na motocykle - każde TU musi oferować takie ubezpieczenie, ale stawkę mogą sobie dowolnie skalkulować i są takie TU, gdzie cena jest zaporowa i co im zrobisz?

Napisano

> Przeciez zanim pojdziesz do WK musisz miec kwit z przegladu

Nie koniecznie, ostatnio sie zmienilo w tej materii i jesli auto mialo wazny przeglad w kraju EU to nie trzeba robic nowego badania w Polsce.

Napisano

> Nie koniecznie, ostatnio sie zmienilo w tej materii i jesli auto mialo wazny przeglad w kraju EU to

> nie trzeba robic nowego badania w Polsce.

ale z SKP i tak kwit musisz miec grinser006.gif

Napisano

> Niby z jakiej paki? Prywatne firmy moga robic co chca. Dlaczego np. w dojczu jest wyzsza skladka za

> RHD?? Zreszta ryzyko jest wieksze (to jest oczywiste) wiec powinno sie przekladac na wyzsza

> skladke.

A jesteś pewien, że jest?

Napisano

> Nie koniecznie, ostatnio sie zmienilo w tej materii i jesli auto mialo wazny przeglad w kraju EU to

> nie trzeba robic nowego badania w Polsce.

Podobno interpretacja jest taka, ze jak przygotowujesz auto do wywozu z niemcowni, to auto wyrejestrowujesz (abmeldung) i dlatego nie jest respektowany przeglad.

W kazdym razie ja musialem robic przeglad, mimo, ze teoretycznie niemiecki byl jeszcze wazny

Napisano

> kare na Polskę ?

Oby jak najszybciej - ale niestety nic nie slychac na ten temat.

Napisano

Tylko ze narazie na stronie trybunalu nie ma ani slowa o tej sprawie.

A artykul o tym ze sprawa trafila do trybunalu czytelem juz prawie rok temu.

Szkoda ze to tak wolno dziala.

Napisano

> Juz widze takich przyglupich malolatow lub innych - "szybkich i fscieklych" jak to bez wyobrazni

> zaczyaja wyprzedzac tira.

to sie nazywa selekcja naturalna

ale co do samochodow z kierownica po zlej stronie w PL, to mam zle doswiadczenia z takimi.

Napisano

> Bo kraje te maja odpowiednia siec wielopasmowych drog szybkiego ruchu i autostrad.

Bzdura.

Krajow na swiece, ktore maja doskonala siec autostrad i wielopasmowych drog mozna policzyc na placach jednaj (no moze dwoch) rak.

A autami rhd jak i lhd mozna jezdzic praktycznie wszedzie.

Zrobilem okolo 20kkm autem RHD po Polsce, i nie widze ani jednego powodu dla ktorego podtrzymywany jest zakaz rejestracji takch samochodow.

Nie uwazam, zeby jazda takim autem niosla jakiekolwiek wieksze niebezpieczenstwo niz autem lhd.

Napisano

> nie będą one jednak dopuszczone do ruchu przez SKP, bo

> kierownica po lewej stronie jest jednym z wymogów warunków technicznych, a zmiany tego

> parametru unia chyba nie jest w stanie nam narzucić.

Bzdura. Art.66 czyli wymogi techniczne mowia jedynie, ze :

Quote:

2. Kierownica w pojeździe o liczbie kół większej niż trzy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h,
nie powinna
być umieszczona po prawej stronie pojazdu.

A to nie jest tozsame z wymogiem. Pooswiecilem 3 godziny swojeg zycia na spotkanie w tej sprawie w Ministerstwie Infrastruktury z czlowiekiem od wymogow technicznych pojazdow oraz czlowiekiem od diagnostyki pojazdow. Stanelo na tym, ze umiejscowienie kierownicy z lewej strony pojazdu nie jest wymogiem technicznym pojazdu do uzyskania dopuczenia do poruzania sie po drogach w PL. Problemem jest zagrazanie bezpieczenstwu ruchu takiego pojazdu i te nprzepis diagnosci otryznali jako wytyczna do niedopuszczania takich pojazdow do ruchu.

Napisano

> Zrobilem okolo 20kkm autem RHD po Polsce, i nie widze ani jednego powodu dla ktorego podtrzymywany

> jest zakaz rejestracji takch samochodow.

> Nie uwazam, zeby jazda takim autem niosla jakiekolwiek wieksze niebezpieczenstwo niz autem lhd.

Jak pokazują nawet wpisy w tym temacie: niebezpieczeństwo polega na

"zalaniu rynku tanimi autami RHD".

Czyli zakaz to jaskrawy przypadek pogwałcenia wolnego rynku zlosnik.gif

Napisano

> Jak pokazują nawet wpisy w tym temacie: niebezpieczeństwo polega na

> "zalaniu rynku tanimi autami RHD".

> Czyli zakaz to jaskrawy przypadek pogwałcenia wolnego rynku

pewnie masz troche racji

poleci w dol wartosc aut lhd, pasek w tedeiku juz nie bedzie wart worka zlota

Napisano

> Bzdura.

> Krajow na swiece, ktore maja doskonala siec autostrad i wielopasmowych drog mozna policzyc na

> placach jednaj (no moze dwoch) rak.

> A autami rhd jak i lhd mozna jezdzic praktycznie wszedzie.

Zgadza sie, mozna. ale z drugiej strony jakos nie widuje sie aut RHD zarejestrowanych w krajach gdzie jest ruch LHD.

Na wyspach nie mieszkam ale z obserwacji podczas wizyt widywalem w wersji LHD raczej jakies ciekawe autka a nie zwykle dupowozy na codzien.

Malo ludzi sie porywa na takie wygibasy bo to utrudnianie sobie zycia.

> Zrobilem okolo 20kkm autem RHD po Polsce, i nie widze ani jednego powodu dla ktorego podtrzymywany

M.in dlatego, zeby nie zalala nas fala pasatów, lagun i mondeo z UK, ktore kupia ludzie nieprzygotowani do jezdzenia takimi samochodami.

Patrzac na rynek aut sciaganych na czesci - Civica VTi handlarze sprzedaja w calosci za jakies 50-60% ceny wersji europejskiej. Podejrzewam, ze z pozostalymi markami moze byc tak samo.

Pomysl sobie co bedzie sie dzialo na drogach jak zacznie po nich jezdzic tysiace aut z kierownica po niewlasciwej stronie.

> Nie uwazam, zeby jazda takim autem niosla jakiekolwiek wieksze niebezpieczenstwo niz autem lhd.

A ja jak obserwuje jak kierowcy boja sie wyprzedzac wolno jadace auta to ze slabsza widocznoscia bedzie jeszcze gorzej i bedziemy jezdzic w konwojach za ciezarowami sick.gif

Napisano

> to sie nazywa selekcja naturalna

> ale co do samochodow z kierownica po zlej stronie w PL, to mam zle doswiadczenia z takimi.

Niestety w tej selekcji maja szanse uczestniczyc postronne osoby

Napisano

> to sie nazywa selekcja naturalna

Nie wiem jak Ty, ale ja wolę nie robić za selekcjonera...

Napisano

> Zgadza sie, mozna. ale z drugiej strony jakos nie widuje sie aut RHD zarejestrowanych w krajach

> gdzie jest ruch LHD.

Bo tam ludzie za kilka wyplat moga kupic normalne, nowe auto.

Napisano

> Zgadza sie, mozna. ale z drugiej strony jakos nie widuje sie aut RHD zarejestrowanych w krajach

> gdzie jest ruch LHD.

> Na wyspach nie mieszkam ale z obserwacji podczas wizyt widywalem w wersji LHD raczej jakies ciekawe

> autka a nie zwykle dupowozy na codzien.

> Malo ludzi sie porywa na takie wygibasy bo to utrudnianie sobie zycia.

W Irlandii auta LHD na irlandzkich blachach zdarzaja sie raczej dosc zadko.

Zato we Francji czy Niemczech, widzialem dobre kilka aut RHD na lokalnych numerach.

> M.in dlatego, zeby nie zalala nas fala pasatów, lagun i mondeo z UK, ktore kupia ludzie

> nieprzygotowani do jezdzenia takimi samochodami.

> Patrzac na rynek aut sciaganych na czesci - Civica VTi handlarze sprzedaja w calosci za jakies

> 50-60% ceny wersji europejskiej. Podejrzewam, ze z pozostalymi markami moze byc tak samo.

> Pomysl sobie co bedzie sie dzialo na drogach jak zacznie po nich jezdzic tysiace aut z kierownica

> po niewlasciwej stronie.

Ja widze dwa scenariusze.

1. Albo ludzie poprostu nie beda chcieli takich samochodow, wiec malo kto bedzie to kupowal. Wiec problemu nie bedzie.

2. Albo ludzie nakupia tego duzo, a to spowoduje ogolny spadek wartosci starszych aut uzywanych, i po jakims czasie ceny sie wyrownaja. Efekt bedzie taki, ze auta RHD znikna, bo nikomu sie juz nie bedzie oplacac ich sprowadzac, a dla nas bedzie dobrze, bo auta stanieja.

> A ja jak obserwuje jak kierowcy boja sie wyprzedzac wolno jadace auta to ze slabsza widocznoscia

> bedzie jeszcze gorzej i bedziemy jezdzic w konwojach za ciezarowami

Nie widze w tym nic zlego. Jak i tak zawsze jezdze w takich konwojach, bo na ruchliwych drogach nie ma sensu wyprzedzac.

Napisano

ja swego czasu zrobilem tez jakies 20kkm po polsce autem z lysymi oponami i padnietymi amortyzatorami.i tez nie uwazam,by jazda takim autem niosla jakiekolwiek wieksze niebezpieczenstwo niz jazda sprawnym autem.przeciez nie mialem zadnej kolizji nawet ok.gif tylko ci glupi i brzydcy diagnosci staneli na mojej drodze i kazali zezlomowac to piekne,nikomu nie sprawiajace klopotu auto no.gif

Napisano

> ja swego czasu zrobilem tez jakies 20kkm po polsce autem z lysymi oponami i padnietymi

> amortyzatorami.i tez nie uwazam,by jazda takim autem niosla jakiekolwiek wieksze

> niebezpieczenstwo niz jazda sprawnym autem.przeciez nie mialem zadnej kolizji nawet tylko ci

> glupi i brzydcy diagnosci staneli na mojej drodze i kazali zezlomowac to piekne,nikomu nie

> sprawiajace klopotu auto

Nie widze zwiazku.

Lyse opony i padniete amrory negatywnie wplywaja na droga hamowania i ogolnie przyczepnosc.

A kierownica po prawej stronie na co negatywnie wplywa?

(oprocz tego ze nie da sie wychylic zza tira jadac metr za nim).

Napisano

> A kierownica po prawej stronie na co negatywnie wplywa?

> (oprocz tego ze nie da sie wychylic zza tira jadac metr za nim).

To chyba jest najgorsze dla rhd - wyprzedzenie ciezarowki w gestym ruchu.

Ty wiesz jak wyprzedzic tira, ja tez wiem zlosnik.gif ale jest milion innych "niekoniecznie ogarnietych" ktorzy tego nie wiedza.

Ja tez przeciez latam rhd, potrafie zrobic trase np. GD-NMR szybciej niz niejeden PH ale nie jestem jakos przekonany aby pozwolic rejestrowac auta z uk.

Napisano

> w UK auta z LHD sa przez ubezpieczycieli traktowane z extra zwyzka zaskarz ich

a to ciekawe, a czy wszystkie ubezpieczalnie? jakoś nie sądzę zlosnik.gif

Napisano

> A kierownica po prawej stronie na co negatywnie wplywa?

> (oprocz tego ze nie da sie wychylic zza tira jadac metr za nim).

Czyli jednak cos sobie przypomniales zlosnik.gif

ja jeszcze dodalbym cos co mnie akurat moze nie utrudnia jazdy,ale lekko irytuje-wymijanie sie na waskiej drodze z np.ciezarowkami.jednak przyjemniej jest byc wtedy blizej ciezarowki niz pobocza ok.gif

ogolnie auta RHD w Polsce tak,ale dopiero po zmianie mentalnosci ludzkiej i ogolnie przepisow dotyczacych odpowiedzialnosci za kolizje/wypadek.

Napisano

> Podobno interpretacja jest taka, ze jak przygotowujesz auto do wywozu z niemcowni, to auto

> wyrejestrowujesz (abmeldung) i dlatego nie jest respektowany przeglad.

> W kazdym razie ja musialem robic przeglad, mimo, ze teoretycznie niemiecki byl jeszcze wazny

Badanie techniczne nie ma nic wspólnego z rejestracją. Fakt wymeldowania samochodu nie unieważnia badania technicznego. Przegląd jest ważny tak długo jak pisze na dokumentacji z badania, w praktyce jest to co najmniej rok.

W drugą stronę działa to inaczej - nie da się zarejestrować samochodu, który nie ma ważnego badania.

Tak to wygląda w Niemczech, jak polskie urzędy to interpretują nie wiem niewiem.gif

Napisano

> Czyli jednak cos sobie przypomniales

Wiesz - sęk w tym, ze nikt normalny nie jedzie w odleglosci 1m za tirem chcac go wyprzedzic.

Nalezy zachowac bezpieczny odstep (bez wzgledu czy sie jedzie RHD czy LHD) i jesli to sie uczyni, to bez znaczenia po ktorej stronie jest kierownica, to widac bardzo dobrze czy mozna wyprzedzac czy nie.

> ja jeszcze dodalbym cos co mnie akurat moze nie utrudnia jazdy,ale lekko irytuje-wymijanie sie na

> waskiej drodze z np.ciezarowkami.jednak przyjemniej jest byc wtedy blizej ciezarowki niz

> pobocza

Heh ale auto trzeba czuc z obu stron.

Zapraszam do mnie na trening w moich okolicach.

Jak sie pare razy miniesz z ciezarowka lub autobusem majac od strony pobocza nie wiecej niz 5cm do kamiennego murku, a od drugiej strony drugie 5cm do ciezarowki, to bardzo szybko sie nauczysz czuc auto z obu stron perfekcyjnie wink.gif

> ogolnie auta RHD w Polsce tak,ale dopiero po zmianie mentalnosci ludzkiej i ogolnie przepisow

> dotyczacych odpowiedzialnosci za kolizje/wypadek.

Ogolnie owszem - nie podobaja mi sie polskie sposoby na rozstrzyganie odpowiedzialnosci za kolizje/wypadek, ale akurat w tym momencie nie zalapalem co to ma wspolnego z kwestia po ktorej stronie jest kierownica?

Napisano

> Wiesz - sęk w tym, ze nikt normalny nie jedzie w odleglosci 1m za tirem chcac go wyprzedzic.

> Nalezy zachowac bezpieczny odstep (bez wzgledu czy sie jedzie RHD czy LHD) i jesli to sie uczyni,

> to bez znaczenia po ktorej stronie jest kierownica, to widac bardzo dobrze czy mozna

> wyprzedzac czy nie.

czyli jednak te 20kkm robiles po polskich autostradach,sprobuj zachowac bezpieczny odstep w warunkach polskich hehe.gif

> Heh ale auto trzeba czuc z obu stron.

> Zapraszam do mnie na trening w moich okolicach.

> Jak sie pare razy miniesz z ciezarowka lub autobusem majac od strony pobocza nie wiecej niz 5cm do

> kamiennego murku, a od drugiej strony drugie 5cm do ciezarowki, to bardzo szybko sie nauczysz

> czuc auto z obu stron perfekcyjnie

uwierz mi ,w mojej okolicy jest podobnie-i nie robi to na mnie zadnego wrazenia.ale inaczej jest gdy mijasz sie bedac od strony pobocza-u mnie przynajmniej takie sa wrazenia.

> Ogolnie owszem - nie podobaja mi sie polskie sposoby na rozstrzyganie odpowiedzialnosci za

> kolizje/wypadek, ale akurat w tym momencie nie zalapalem co to ma wspolnego z kwestia po

> ktorej stronie jest kierownica?

to,ze przyjmujac ze jednak ta kierownica w jakis sposob zwieksza ryzyko wypadku to przydaly by sie uregulowania pozwalajace nie zapominac sprawcom takich kolizji ze czas na nauke doszkalajaca.

sam wiesz,ze przykladowo kolizja czy mandat w UK powoduje spore uszczuplenie kieszeni delikwenta poprzez sporo wyzsze stawki w nastepnych latach.a w polsce-jesli taka kolizja nie wywolala ofiar w ludziach to tak naprawde jest darmowa.tzn.placa wszyscy poprzez zwiekszane co roku stawki -zas delikwent nadal moze podniecac sie tym ze jest szybki i wsciekly hehe.gif

Napisano

> Nie uwazam, zeby jazda takim autem niosla jakiekolwiek wieksze >niebezpieczenstwo niz autem lhd.

Jak bedziesz placil podatki w PL to bedziesz mial cos do gadania bo poki co to mozesz sobie podajduzyc na AK waytogo.gif wyjechales niedawno a zachowujesz jak typowy polak co to wyjechal i klepie od rzeczy " u nas w nju jork " albo " jak to jest po polski bo zapomnialem" z choinki sie urwales , polakow nie znasz ?

Napisano

jak tylko pozwolą na rejestrację RHD to ja zaczynam produkować zestawy do wyprzedzania w tych pojazdach:

kamerka na lewe lusterko + monitorek montowany nad deską.

A przy cofaniu monitorek się przełącza na kamerę cofania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.