Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poziom hałasu w kabinie

Featured Replies

Napisano

Jest pacjent Astra III kombi 1,3 cdti r. produkcji 2010 i w ramach naprawy gwarancyjnej zgłosiłem b. głośny układ wydechowy. Już przy 2.000 obrotów w kabinie słychać głośną pracę i dyskomfort tym spowodowany. W serwisie stwierdzili, jak można się domyślać ten typ tak ma i z wielką łaską wymienili mocowania elastyczne tłumnika bo tak producent zaleca, ale nic to nie dało. W żadnym samochodzie, którym mam okazję jeździć nie jest tak głośno ja w tym, mimo że większość jest o klasę niżej i jeszcze w wersji 2 osobowej i nie wyciszonej van. Już chyba w Seicento Van było ciszej.

I tu pojawia się pytanie - jak to dalej ugryźć i zmusić ich do naprawy? Czy homologacja auta określa poziom hałasu w kabinie?

Napisano

> Jest pacjent Astra III kombi 1,3 cdti r. produkcji 2010 i w ramach naprawy gwarancyjnej zgłosiłem

> b. głośny układ wydechowy. Już przy 2.000 obrotów w kabinie słychać głośną pracę i dyskomfort

> tym spowodowany. W serwisie stwierdzili, jak można się domyślać ten typ tak ma i z wielką

> łaską wymienili mocowania elastyczne tłumnika bo tak producent zaleca, ale nic to nie dało. W

> żadnym samochodzie, którym mam okazję jeździć nie jest tak głośno ja w tym, mimo że większość

> jest o klasę niżej i jeszcze w wersji 2 osobowej i nie wyciszonej van. Już chyba w Seicento

> Van było ciszej.

> I tu pojawia się pytanie - jak to dalej ugryźć i zmusić ich do naprawy? Czy homologacja auta

> określa poziom hałasu w kabinie?

Nie. Homologacja nic nie mówi o tym jak głośno jest wewnątrz samochodu.

To auto zawsze tak miało czy problem "się pojawił"?

Próbowałeś skonfrontować Twój egzemplarz z takim samym?

Napisano
  • Autor

Do przebiegu 30 tyś było cicho, później hałas zaczął się nasilać.

Właśnie zastanawiam się nad przetestowaniem komisowego auta podobnego rocznikowego z większym przebiegiem

Napisano

> Do przebiegu 30 tyś było cicho, później hałas zaczął się nasilać.

> Właśnie zastanawiam się nad przetestowaniem komisowego auta podobnego rocznikowego z większym

> przebiegiem

Wydech się wypalił? niewiem.gif

Napisano

> Jest pacjent Astra III kombi 1,3 cdti r. produkcji 2010 i w ramach naprawy gwarancyjnej zgłosiłem

> b. głośny układ wydechowy. Już przy 2.000 obrotów w kabinie słychać głośną pracę i dyskomfort

> tym spowodowany. W serwisie stwierdzili, jak można się domyślać ten typ tak ma i z wielką

> łaską wymienili mocowania elastyczne tłumnika bo tak producent zaleca, ale nic to nie dało. W

> żadnym samochodzie, którym mam okazję jeździć nie jest tak głośno ja w tym, mimo że większość

> jest o klasę niżej i jeszcze w wersji 2 osobowej i nie wyciszonej van. Już chyba w Seicento

> Van było ciszej.

> I tu pojawia się pytanie - jak to dalej ugryźć i zmusić ich do naprawy? Czy homologacja auta

Ojciec ma Astrę III 1.3CDTI tylko w wersji 5d hatchback i porównując do Passata 1.9TDI, Fabii 1.4TDI (to to jest mega głośne niezależnie od egzemplarza..), Doblo 1.9JTD i 1.9MultiJet w aucie jest cicho i komfortowo.

Napisano

> nie pozostaje Ci nic innego:

> jakiś tekst

na czym polega wyciszenie uszczelek drzwi? moze ktoś wie? to jest założenie nowych , innych uszczelek, czy zmodyfikowanie starych?

Napisano

Wyciszenie to koszt.... i dodatkowa masa.... producenci kiedyś robili inne wyciszenie dla Diesla.... grodzie były wyciszane, maski itp...

Zapewne masz wyciszenie od benzyniaka a silnik Diesla... efekt wiadomy sick.gif

Napisano

> I tu pojawia się pytanie - jak to dalej ugryźć i zmusić ich do naprawy? Czy homologacja auta określa poziom hałasu w kabinie?

Homologacja auta nie określa, ale czasem producenci lub serwisy motoryzacyjne podają poziom hałasu wewnątrz pojazdu (najlepiej przy 120 km/h).

Sprawdź ile on wynosi i porównaj z wartością normową max 79 dB (tutaj jest pewna rozbieżność ponieważ pomiar normowy mówi o rozpędzaniu pojazdu z mniej więcej 50 km/h do ok. 120 km/h)

Jeżeli hałas określany prze producenta jest o 4-5 dB niższy to nie masz o co walczyć raczej małe szanse, że przekroczy wartość normową.

Jeżeli natomiast hałas był niższy o 1 lub 2 dB (w co wątpię) to masz szansę coś ugrać...

Napisano

> Van było ciszej.

Primo - gwarancja nie obejmuje "naturalnego zużycia eksploatacyjnego, m in naturalnego pogorszenia osiągów wraz ze zużyciem pojazdu, wzrastającego poziomu hałasu itp. - zapewne tego typu zapis znajdziesz w warunkach gwarancji.

Secundo - Normy obejmują jedynie poziom głośności na zewnątrz pojazdu - na wolnych obrotach i na AFAIR 75% obrotach mocy maksymalnej.

Praktycznie co powiem?

Chłopie, kupiłeś tani kompakt, na dokładkę z dizlem - to czego oczekujesz?

Wyciszenia jak w wielocylindrowym dieslu klasy premium?

Napisano

> Chłopie, kupiłeś tani kompakt, na dokładkę z dizlem - to czego oczekujesz?

> Wyciszenia jak w wielocylindrowym dieslu klasy premium?

Napisał że jest głośniej niż w SC van.

SC van jest klasy premium?

Tam słychać toczenie kół z tyłu tak, jakbyś głowę wsadził do dziewiętnastowiecznej maszyny przęsalnianej zlosnik.gif

Napisano

> Napisał że jest głośniej niż w SC van.

> SC van jest klasy premium?

> Tam słychać toczenie kół z tyłu tak, jakbyś głowę wsadził do dziewiętnastowiecznej maszyny

> przęsalnianej

Ale napisał, że WYDAJE się mu, że tak jest, czy że ma obiektywne wyniki pomiarowe?

Napisano
  • Autor

> Primo - gwarancja nie obejmuje "naturalnego zużycia eksploatacyjnego, m in naturalnego pogorszenia

> osiągów wraz ze zużyciem pojazdu, wzrastającego poziomu hałasu itp. - zapewne tego typu zapis

> znajdziesz w warunkach gwarancji.

Zużycie części eksploatacyjnych to rozumiem, ale tłumnik nie jest częścią eklspoatacyjną i powinien zachować swoje właściwości przez kilka lat i ze 200 tyś. km.

Napisano

> Zużycie części eksploatacyjnych to rozumiem, ale tłumnik nie jest częścią eklspoatacyjną i powinien

> zachować swoje właściwości przez kilka lat i ze 200 tyś. km.

Ostatnio u mojego mechanika był koleś z dokładnie takim samym samochodem i miał dokładnie te same odczucia co Ty. Więc może TTTM.

Napisano

> Zużycie części eksploatacyjnych to rozumiem, ale tłumnik nie jest częścią eklspoatacyjną i powinien

> zachować swoje właściwości przez kilka lat i ze 200 tyś. km.

OMG....

Przyjacielu, w autach z ceną wyjściową 100+ po 2,5-3 latach są w tłumikach dziury jak pięści...

Takie rzeczy to tylko w Toyocie i to sprzed dekady+...

Napisano

> Przyjacielu, w autach z ceną wyjściową 100+ po 2,5-3 latach są w tłumikach dziury jak pięści...

uważasz to za normalną rzecz? hmm.gif

bo ja nie zlosnik.gif

Napisano

> uważasz to za normalną rzecz?

> bo ja nie

Czy uważam, że to jest normalne? Tak, skoro występuje we wszystkich co do sztuki egzemplarzach.

Czy uważam, że tak być powinno?

Nie.

ALE - zdaję sobie sprawę, że hasło "klasa premium" nie czyni łał, bo pod tą "klasą premium" jest technika "klasa plebs".

Dotyczy to praktycznie wszystkich marek i czego tu oczekiwać, skoro w takim np "premium-ałdi" jest technika z "plebs-skody"?

Signum temporis i tyle.

Aaaa, coby oddać honor - poza "mało estetycznymi" dziurami problemu nie ma - tłumik(i) są (jeszcze) szczelne, zeżarło głównie poszycie tłumika, co dla mnie jest zupełnie "rozluźniające", bo to to zwykle pada(ło) na końcu...

Napisano

> Dotyczy to praktycznie wszystkich marek i czego tu oczekiwać, skoro w takim np "premium-ałdi" jest

> technika z "plebs-skody"?

Jak smiesz pisac takie rzeczy?? Obrazac producenta auta, ktore jest marzeniem kazdego Polaka (octavia w tedeiku)???

Oburzające!!

Napisano

A może to nie tłumik a np. łożysko w kole?

Napisano

> Jak smiesz pisac takie rzeczy?? Obrazac producenta auta, ktore jest marzeniem kazdego Polaka

> (octavia w tedeiku)???

> Oburzające!!

O jakże wszystko mi jedno z tego powodu... :-)

Zapomniałeś o jednym - w KULTOWYM tedeiku.

Napisano

> (...)

Jeśli mają takie nowe na placu to poprosić o przejażdżkę takim samym autem w celu porównania. Jeśli nie mają to spróbować zorganizować samemu. W Twoim aucie ma być tak samo jak w nowym egzemplarzu.

Napisano

> Zapomniałeś o jednym - w KULTOWYM tedeiku.

Ano tak - wystepowala tez z 2.0 tedei, a ten kultowy to moze i byl, ale z innych powodow, i choc buda to wciaz marzenie, to z tym "sercem" kazdy Polak jej nie pozada, gdyz boi sie, ze do samochodu trzeba by bylo DOKLADAC!!!

Napisano

> Ano tak - wystepowala tez z 2.0 tedei, a ten kultowy to moze i byl, ale z innych powodow, i choc

> buda to wciaz marzenie, to z tym "sercem" kazdy Polak jej nie pozada, gdyz boi sie, ze do

> samochodu trzeba by bylo DOKLADAC!!!

Nie, nie, MARZENIEM jest paśnik w dedeiku.

Oktawia to PRAWIE paśnik.

Napisano

> Nie, nie, MARZENIEM jest paśnik w dedeiku.

> Oktawia to PRAWIE paśnik.

Ja tam bym postawil znak rownosci. Inna sprawa, ze marzeniem to byl B5, a ten model juz sie zestarzal, wiec kto wiecej kasy ma, to o octavii marzy, bo te prawie nowa mozna nabyc powodujac, ze sasiedzi beda mieli mokre spodnie przy kazdym przejezdzie, a sasiadki same sie na tylna "kanape" beda pchaly.

Napisano

> Secundo - Normy obejmują jedynie poziom głośności na zewnątrz pojazdu - na wolnych obrotach i na

> AFAIR 75% obrotach mocy maksymalnej.

Wydaje ci się zlosnik.gif:

PN-92/S-04051. Pojazdy samochodowe i motorowery. Dopuszczalny poziom hałasu zewnętrznego. Wymagania i badania

Cz. I Dopuszczalny poziom hałasu zewnętrznego w czasie jazdy

Cz. II Badanie hałasu w czasie postoju

PN-90/S-04052. Samochody. Dopuszczalny poziom hałasu wewnątrz pojazdu. Wymagania i badania.

Natomiast w homologacji podaje się jedynie poziom hałasu zewnętrznego w czasie postoju

Napisano

> OMG....

> Przyjacielu, w autach z ceną wyjściową 100+ po 2,5-3 latach są w tłumikach dziury jak pięści...

> Takie rzeczy to tylko w Toyocie i to sprzed dekady+...

Wpadnij do mnie zlosnik.gif

Pokażę Ci 15 letni tłumik w nissanie cool.gif Błyszczy się lepiej niż nowy na półce.

Napisano

> Natomiast w homologacji podaje się jedynie poziom hałasu zewnętrznego w czasie postoju

dyrektywa 1999/101*2007/34/WE\ mówi również o pomiarze podczas jazdy i taki zapis jest w homologacji ok.gif

Napisano

> Signum temporis i tyle.

co to za model, opla...?

Napisano

> co to za model, opla...?

Żaden, to po łacinie, znaczy "znak czasu", można to tłumaczyć jako "takie czasy".

Pozdrawiam BAS

Napisano

> co to za model, opla...?

Taka wersja na rynek albański, produkowana w Chinach.

A co?

Napisano

> Taka wersja na rynek albański, produkowana w Chinach.

> A co?

tak z ciekawości pytam

Napisano

> Żaden, to po łacinie, znaczy "znak czasu", można to tłumaczyć jako "takie czasy".

> Pozdrawiam BAS

Acu rem tetigisti zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.