Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakosc VW-wszystkie Diesel TDI w USA i Oz do naprawy marsz!

Featured Replies

Napisano

Tytul specjalnie ironicznylizak.gif bo wcale VW nie jeat gorszy ani gorszy w ilosci pomylek i konstrukcyjnych bubli niz inni ... ale nie moge sobie ironii odmowic patrzac na ach, ach 270747800-sex.gif270747800-sex.gif wyrobami VW na AKlizak.gif

2009_20_clean_tdi_jetta_engine_lr1_1.jpg

A wiec US:168,000 aut wyposazonych w 2.0 TDI a zeby byc doladniejszym 168,275 sztuk.

161,144 Volkswagens i 7,131 Audis - czyli WSZYSTKIE Diesel jakie sie sprzedaly hmm.gif

Oz numer jeszcze nie znany oprocz tego ze wszyskie 2.0TDi sprzedane u mnie beda naprawiane Audi A3, A4, Volkswagen Golf, Golf Wagon, Jetta, Tiguan, Passat, Passat CC, Eos, Amarok, Caddy, Multivan, i Skoda Octavia + Superb.

Usterka:

Wtryskiwacz na drugim cylindrze peka i moze spowodawac wyciek paliwa001.gif co moze doprawadzic do pozaru silnika.

Naprawa:

Instalacja nowego wtryskiwacza dla cylindra #2 i podkladki na wszystkixh wtryskiwaczach aby zminimalizowac wibracje.

Diesel:

Diesel raczkuje w tej czesci swiata w autach osobowych - technologia do ktorej wiekszosc drive.gif jest nie przekonanahmm.gif.... a tu taki marketingowy wpadzlosnik.gif....

Patrzac na sprzedaz za 09/2011 wyglada ze VW nie znajdzie sie w pierwszej 10tcehmm.gif ... zobaczymy jak negatywnie to prasa opisze (bo ze Toyota ma awarie to juz dzis normalnewink.gif

(sztuk)

1 Toyota Corolla 3,766

2 Holden Commodore 3,712

3 Toyota HiLux 3,191

4 Holden Cruze 3,117

5 Mazda3 2,703

6 Hyundai i30 2,493

7 Toyota Camry 2,049

8 Nissan Navara 1,885

9 Ford Falcon 1,708

10 Volkswagen Golf 1,664

CIMG1875.JPG

Ciekawe czy w EU problem istnieje ...zlosnik.gif - czy moze EU drive.gif nie zasluguje na wymianewink.gif ....

... bo moze sie okazac ze Toyota miala male ilosci aut do naprawy270635636-JUMP2.gif

A teraz spokojnie czekam az mnie zwolennnicy jedynego slusznego silnika (diesel - ktory EU ma dzieki przepisom podatkowymlizak.gif) i jedynej marki z Q (a raczej jej brakpalacz.gif - slynna Q Golf-a) spokojnie zlinczujafly.gif

Napisano

> . ale nie moge sobie ironii odmowic patrzac na ach, ach

> wyrobami VW na AK

Pomyliło Ci się - tutaj jest wielkie ach, ach nad Fiatami i innymi ich pochodnymi, a Vw są be i sa szmelcwagenami zlosnik.gif

Ciekawe o jakie diesle chodzi hmm.gif

Napisano

Chyba jedyny bezawaryjny silnik VW w ciągu ostatnich 20 lat to 1.9 TDI (a i to trzeba wiedzieć jaki tam numer ABB, ABY, czy inne XXX hehe.gif). Z innymi silnikami produkowanymi przez ten koncern zawsze było i jest coś nie tak. Zastanawiam się, dlaczego inni producenci (w tym również niemieccy, jak BMW czy Mercedes) jakoś potrafią zrobic dobry silnik, a VW nie hmm.gif. Co gorsza - VW idzie w zaparte i udaje, że problemu nie ma, przynajmniej w UE czerwona.gif

Napisano
  • Autor

[...] Fiatami i innymi ich pochodnymi,

Te u mnie zweryfikowal rynekzlosnik.gif - oprocz 500 nic nie przetrwalo a mialo byc yyyy 5,000 aut rocznielizak.gif[/b[

a Vw są be i sa

> szmelcwagenami

e tamzlosnik.gif - przynajmnie VW sie publicznie przyznal (jesli dobrze pamietam w 2008) ze Golf ma wieeeele problemow z Qlizak.gif. Nie widzialem zeby Fiat cos mowil ze ich Q jest bewink.gif

Ciekawe o jakie diesle chodzi

wszelkie 2.0 TDI ktore dotarly lodzia na nasze brzegi od 2009 rokulizak.gif

Link do http://www-odi.nhtsa.dot.gov/recalls/latestRecalls.cfm

Napisano

> [...] Fiatami i innymi ich pochodnymi,

> Te u mnie zweryfikowal rynek - oprocz 500 nic nie przetrwalo a mialo byc yyyy 5,000 aut rocznie[/b[

> a Vw są be i sa

> e tam - przynajmnie VW sie publicznie przyznal (jesli dobrze pamietam w 2008) ze Golf ma wieeeele

> problemow z Q. Nie widzialem zeby Fiat cos mowil ze ich Q jest be

Bo ich Q nie jest Be - trzyma taki sam poziom od zawsze, czyli nie zrobiło się ani bardziej be, ani mniej be, po prostu nadal jest tak samo be jak PF 125p zlosnik.gif

> Ciekawe o jakie diesle chodzi

> wszelkie 2.0 TDI ktore dotarly lodzia na nasze brzegi od 2009 roku

> Link do http://www-odi.nhtsa.dot.gov/recalls/latestRecalls.cfm

ooo widzisz - czyli chodzi o najnowsze TDI z common railem - czyli przy najbliższym przeglądzie idę nudzić doradcę czy mój też się pod to łapie zlosnik.gif

Ale ciekawe - nie czytałem jeszcze o tego typu problemie na forach hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba jedyny bezawaryjny silnik VW w ciągu ostatnich 20 lat to 1.9 TDI (a i to trzeba wiedzieć jaki

> tam numer ABB, ABY, czy inne XXX ). Z innymi silnikami produkowanymi przez ten koncern zawsze

> było i jest coś nie tak. Zastanawiam się, dlaczego inni producenci (w tym również niemieccy,

> jak BMW czy Mercedes) jakoś potrafią zrobic dobry silnik, a VW nie .

hmm.gif Gdzies czytalem w paru powaznych gazetach i na forum ze BMW ma problemy ze swoim Diesel. Podobno 2.0l jest nie trwalyniewiem.gif

Co gorsza - VW idzie w

> zaparte i udaje, że problemu nie ma, przynajmniej w UE

U mnie to raczej sprawa prestizu VW i marketinguhmm.gif.

BMW kladzie nacisk na wytlumaczenie nam jak dobry jest Diesel. Ba prawie sie nadel nabrac. zlosnik.gif. Prawie kupilem X1 z Diesel - wszystko bylo okay dopoki sie tym nie przejechalemzlosnik.gif. Zebym za wlasne $$$ tak tortuurowal moje uszy -NIE foch.gif.

Rozumiem jednak EU, koszt paliwa i przepisy podatkowe- powiem wrecz ze lacze sie w boluwink.gif ale nikt mi nie wmowi ze auto osobowe wyposazone w Diesel jest lepsze od benzyny palacz.gif...

Wiec marketingowo VW dostal po d .... kara.gif .... do dlugiej sagi problemow:

- kiepska Q (tak gorsza niz Korea).

- cholernie drogi service (Toyota $170 vs VW $430)

- czas oczekiwanie na czesci (2 tyg na wylacznik drzwiiwink.gif)

- sypiace sie skrzynie w Oz warunkach (temperatura i kurz) oraz koszt ich naprawy

doszedl jeszcze jeden ... oszczedny i jakze technologicznie zaawansowany silnik TDi jakze powszechny w EU ... i jakze jakosciowo lepszy niz wyroby Toyota i Korea dal ... kara.gif ... i zdechlwink.gif.

Zobaczymy jak marketing VW obroci to w sukces001.gif

Napisano
  • Autor

> Bo ich Q nie jest Be -[...]

Z autopsji ja moge sie wypowiedziec a Q BMWzlosnik.gif a raczej ich brak001.gif

> ooo widzisz - czyli chodzi o najnowsze TDI z common railem - czyli przy najbliższym przeglądzie idę

> nudzić doradcę czy mój też się pod to łapie

Przeciez sam kupileszlosnik.gif

> Ale ciekawe - nie czytałem jeszcze o tego typu problemie na forach

U mnie juz buczy bzzzzzzzzz horse.gif

Napisano

> nie wmowi ze auto osobowe wyposazone w Diesel jest lepsze od benzyny ...

Do ciągnięcia przyczepy jak najbardziej smile.gif

Napisano

> Rozumiem jednak EU, koszt paliwa i przepisy podatkowe- powiem wrecz ze lacze sie w bolu ale nikt mi

bo nie jest. Jedyna zaleta diesla to niższe spalanie, co też już niekoniecznie musi przełożyć się na niższe ogólne koszty eksploatacji. U nas to tylko taka moda.

Napisano

> bo nie jest. Jedyna zaleta diesla to niższe spalanie, co też już niekoniecznie musi przełożyć się

> na niższe ogólne koszty eksploatacji. U nas to tylko taka moda.

A niższe spalanie o litr, wiąże się z większymi zasięgami.

I to jest bardzo poważna zaleta. Wizyty na stacji co 800-1200 km

w zależności od stylu jazdy są nie do przecenienia. No i są ludzie,

którzy lubią jak im wszystko w środku drga zlosnik.gifok.gif

Napisano

> bo nie jest. Jedyna zaleta diesla to niższe spalanie, co też już niekoniecznie musi przełożyć się

> na niższe ogólne koszty eksploatacji. U nas to tylko taka moda.

Do niedawna bardzo kalkulowały sie diesle. Traz jak cena ropy jest niemal równa benzynie, to się zatraca. nawet floty zaczynają się o turbo benzyny już wypytywać.

Napisano

> (...)

> Rozumiem jednak EU, koszt paliwa i przepisy podatkowe- powiem wrecz ze lacze sie w bolu ale nikt mi

> (...)

Zależy jakie auto, wyposażone w jakiego diesla i w jaką benzynę.

Np. u VW nie kupiłbym diesla za żadne skarby. Hałasuje, wibruje - dramat. A turbobenzyny VW wcale nie jeżdżą gorzej i robią to bardzo kulturalnie.

Ale u takiego np. Chevroleta benzynowe silniki nie jadą, hałasują i dużo palą. Turbobenzyn brak. Tutaj diesel jest doskonałym wyborem. W dieslu jest ciszej (!!!), szybciej, wygodniej i ekonomiczniej.

Tak więc to nie jest ogólny wybór diesel vs. benzyna. Bo patrząc przez pryzmat konkretnego auta i oferty konkretnego producenta wybór nie jest już tak oczywisty.

smile.gif

Napisano

> Zależy jakie auto, wyposażone w jakiego diesla i w jaką benzynę.

> Np. u VW nie kupiłbym diesla za żadne skarby. Hałasuje, wibruje - dramat. A turbobenzyny VW wcale

> nie jeżdżą gorzej i robią to bardzo kulturalnie.

> Ale u takiego np. Chevroleta benzynowe silniki nie jadą, hałasują i dużo palą. Turbobenzyn brak.

> Tutaj diesel jest doskonałym wyborem. W dieslu jest ciszej (!!!), szybciej, wygodniej i

> ekonomiczniej.

> Tak więc to nie jest ogólny wybór diesel vs. benzyna. Bo patrząc przez pryzmat konkretnego auta i

> oferty konkretnego producenta wybór nie jest już tak oczywisty.

Tymi turobenzynami od VW nie jezdzilem ale z tego co czytam na forum, to lubia popic oliwy a pozniej zarzucic tym syfem dolot. Takie zycie a z a postep slono sie placi:)

Napisano

> Np. u VW nie kupiłbym diesla za żadne skarby. Hałasuje, wibruje - dramat.

Mam porównanie - moje Stilo - VW Jetta kumpla (TDI 1.9) u mnie Multijet.

U mnie całe wnętrze wibruje i wpada w rezonans i staram

się mieć puste kieszenie w drzwiach, oraz puste schowki i wszystko

ładuje do bagażnika i przykrywam kocem żeby nie drgało. Kierownica

na biegu jałowym drży bardzo wyraźnie.

VW Jetta: kierownica ani drgnie, we wnętrzu praktycznie nie słychać silnika,

klucze i inne przedmiowy w schowkach ani drgną... (2006 rocznik).

Więc, gdzie ten dramat? Ja bym chciał mieć takiego VW...

A przynajmniej, jakbym przesiadł się z Fiata, to zanim bym stwierdził

że to dramat, to pewnie by lata minęły...

Napisano
  • Autor

> A niższe spalanie o litr, wiąże się z większymi zasięgami.

> I to jest bardzo poważna zaleta. Wizyty na stacji co 800-1200 km

Tez nie lubie zlosnik.gif - zamowiony i czeka na wtawienie - 120l lizak.gif

longranger-fjcruiser-90litre-fueltank-DSC09602.jpg

1946.jpg

zlosnik.gif

> w zależności od stylu jazdy są nie do przecenienia. No i są ludzie,

> którzy lubią jak im wszystko w środku drga

Sa ludzie ktorzy wymiotuja jak im wszystko drgazlosnik.gif

Napisano

> Tytul specjalnie ironiczny bo wcale VW nie jeat gorszy ani gorszy w ilosci pomylek i

> konstrukcyjnych bubli niz inni ... ale nie moge sobie ironii odmowic patrzac na ach, ach

> wyrobami VW na AK

No zaraz, są wyjątki od tej reguły...

(...)

> A teraz spokojnie czekam az mnie zwolennnicy jedynego slusznego silnika (diesel - ktory EU ma

> dzieki przepisom podatkowym) i jedynej marki z Q (a raczej jej brak - slynna Q Golf-a)

> spokojnie zlinczuja

Diesel jest popularny nie z uwagi na przepisy podatkowe, bo tu to akurat jest lekko odwrotnie - opłaty środowiskowe od diesla (w cywilizowanych krajach) są nieco wyższe, ale za to emisja CO2 (czyli spalanie) niższe, więc niższe są koszty paliwa (dla wszystkich) i koszta opłat emisyjnych (dla firm).

A co do ogółu - Cóż. Ja stale powtarzam, że dla niektórych VW to takie motoryzacyjne apple - jacyż to oni k.... nie są INNOWACYJNI, jakich to PRZEŁOMOWYCH produktów nie produkują i w ogóle och-ach.

W dziedzinie marketing bullshit zdecydowanie przodują, szkoda, że w innych konkurencja już daaawno odjechała (a raczej - nigdy nie była w tyle).

Napisano

> Tez nie lubie - zamowiony i czeka na wtawienie - 120l

Ale tak serio serio - jest coś takiego?

> Sa ludzie ktorzy wymiotuja jak im wszystko drga

Owszem, ale dla nich zaprojektowano auta benzynowe zlosnik.gif

Napisano

> Np. u VW nie kupiłbym diesla za żadne skarby. Hałasuje, wibruje - dramat.

A to ciekawe, bo właśnie mój 2.0 TDI CR jest jednym z najkulturalniejszych diesli w 4 cylindrowcu jakimi kiedykolwiek jeździłem hmm.gif

Naprawdę jeździłeś tymi autami, czy tyko tak przeczytałeś?

Napisano

> U mnie całe wnętrze wibruje i wpada w rezonans i staram

> się mieć puste kieszenie w drzwiach, oraz puste schowki i wszystko

> ładuje do bagażnika i przykrywam kocem żeby nie drgało. Kierownica

> na biegu jałowym drży bardzo wyraźnie.

Napraw ten samochód w końcu zlosnik.gif - w sprawnym owszem, coś tam wibruje, ale takich cudów nie ma. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Do ciągnięcia przyczepy jak najbardziej

alez z tym nie moge sie nie zgodzicwaytogo.gif ...

Zobaczymy - jutor ide jezdzic -food.gif

1234vp.jpg

Podobno ten Diesel ma inna kulture pracyzlosnik.gifniewiem.gif jak na wola roboczego....

Zobaczymyhmm.gif

Napisano

> Tez nie lubie - zamowiony i czeka na wtawienie - 120l

Nie do każdego auta tak się da - niestety. zlosnik.gif

Napisano

> A to ciekawe, bo właśnie mój 2.0 TDI CR jest jednym z najkulturalniejszych diesli w 4 cylindrowcu

> jakimi kiedykolwiek jeździłem

> Naprawdę jeździłeś tymi autami, czy tyko tak przeczytałeś?

Zdecydowanie jest różnica pomiędzy 1.9 TDI z jakiegoś sztrucla sprowadzonego

z Niemiec od dziadka jeżdżącego tylko do kościoła, do silnika który

wyprodukowano powiedzmy w 2006. Ale w ludziach nadal pokutuje

mit, że to się strasznie trzęsie i plomby wypadają blush.gif

Napisano

> Zdecydowanie jest różnica pomiędzy 1.9 TDI z jakiegoś sztrucla sprowadzonego

> z Niemiec od dziadka jeżdżącego tylko do kościoła, do silnika który

> wyprodukowano powiedzmy w 2006. Ale w ludziach nadal pokutuje

> mit, że to się strasznie trzęsie i plomby wypadają

Większośc ludzi piszących takie rzeczy nawet koło tego auta blisko nie stała - ot taka przypadłośc tego forum wink.gif W żadnym wypadku nie przeszkadza mu to pisać opinii o danym aucie smile.gif

Różnica między 2.0 TDI PD, a CR jest ogromna - więc jak ktoś myśli że przejechał się paskiem z 2006 roku i może gadać że wszystkie takie są to się grubo myli.

Napisano
  • Autor

> Nie do każdego auta tak się da - niestety.

Do kazdego 4x4zlosnik.gif i wiekszosci SUVsmirk.gif ktore sa popularne

Napisano

> A to ciekawe, bo właśnie mój 2.0 TDI CR jest jednym z najkulturalniejszych diesli w 4 cylindrowcu

czy dobrze pamiętam, że ten twój przy 180km/h pali 5l/100km?

Napisano

> Napraw ten samochód w końcu - w sprawnym owszem, coś tam wibruje, ale takich cudów nie ma.

Na spotkaniu sprawdzałem z innymi JTD - wszystko wibruje tak samo.

Stilo już tak ma. Za to np. w NB obecnym na spotkaniu kierownica

zachowywała się tak jak w przytoczonej tu przeze mnie VW Jetta.

Widać Fiat się uczy, ale powoli.

Napisano

Fajnie jeżdżąca benzyna porównywalna przy PRZECIĘTNEJ eksploatacji z dieslem...

Hmmm...

Jeżeli mówimy o niewielkim dieslu (1,3-1,6) o mocy rzędu 100KM w aucie klasy kompakt (ok 1200 kg masy), to żeby osiągnąć +/- porównywalne osiągi PRZECIĘTNE (czyli spokojne przyspieszanie i normalna jazda, a nie mierzenie "ile do paczki tłoczy") w n/a benzynie trzeba mieć minium 2,0 150 KM.

A taki sprzęt chlipnie już 2x tyle benzyny.

Analogicznie - można zejść niżej z pojemnością przy użyciu doładowania, ale też - chlipnie toto 2x tyle koksu co dizel.

A to są już niebagatelne argumenty, które sprawiają, że terkotnik pod maską staje się sensownym argumentem.

W EU, a zwłaszcza w PL jest zupełnie inna charakterystyka podróży - nie masz kosmicznych przestrzeni do przemierzenia na zasadzie "cruise control, nóżki na deskę rozdzielczą i budzik, bo za 12 godzin skręcamy w lewo".

Przy eksploatacji na trasie, przy niezbyt szalonych prędkościach różnice między benzynowym a dieslem będą się zacierać, ale w gęstym ruchu z częstymi zmianami prędkości - już niekoniecznie.

Napisano

> Do kazdego 4x4 i wiekszosci SUV ktore sa popularne

No właśnie mam od dwóch miesięcy takie, do którego bym chętnie większy zbiornik dokupił, bo fabryczny ma raptem 40 litrów spineyes.gif - i ciężka z tym sprawa zlosnik.gif, pewnie głównie z braku miejsca biglaugh.gif

Napisano

No nie wiem. Nie miałem diesla ale ostatnio miałem okazję porozmawiać z właścicielem kilkuletniej Astry 1.3 diesel (prawie 100 KM). I jego wnioski były takie że nie jedzie a mało pali przy 40 km/h po równym. Bo np. na autostradzie przy 140 pali 8.5.

Napisano

> Na spotkaniu sprawdzałem z innymi JTD - wszystko wibruje tak samo.

> Stilo już tak ma.

Zapewniam Cię, że takie ze sprawnym zawieszeniem silnika - nie ma. Jak się tak robiło, to wymieniałem poduszki pod silnikiem i na jakiś czas był spokój. zlosnik.gif Więc zamiast jęczeć - napraw auto.

Napisano

> Mam porównanie - moje Stilo - VW Jetta kumpla (TDI 1.9) u mnie Multijet.

> U mnie całe wnętrze wibruje i wpada w rezonans i staram

> się mieć puste kieszenie w drzwiach, oraz puste schowki i wszystko

> ładuje do bagażnika i przykrywam kocem żeby nie drgało. Kierownica

> na biegu jałowym drży bardzo wyraźnie.

> VW Jetta: kierownica ani drgnie, we wnętrzu praktycznie nie słychać silnika,

> klucze i inne przedmiowy w schowkach ani drgną... (2006 rocznik).

> Więc, gdzie ten dramat? Ja bym chciał mieć takiego VW...

> A przynajmniej, jakbym przesiadł się z Fiata, to zanim bym stwierdził

> że to dramat, to pewnie by lata minęły...

Przejedź się nową Jettą TSI a potem TDI. Zobaczysz różnicę.

Napisano
  • Autor

Amen - nic innego nie stwierdzilem.

Jednak ty masz rzeczywisty stosunek do sprawy a nie emocjonalny zlosnik.gif.

Ja nigdy nie twierdzilem ze Diesel jest behmm.gif - on jest be przy takim a nie innym zastosowaniu - czytaj EU przepisy podatkowowe sa takie a nie inne.

Napisano

> Tymi turobenzynami od VW nie jezdzilem ale z tego co czytam na forum, to lubia popic oliwy a

> pozniej zarzucic tym syfem dolot. Takie zycie a z a postep slono sie placi:)

Podczas jazdy nowym egzemplarzem tego nie widać. Ale różnicę w kulturze pracy widać od razu.

Nowy Passat TDI na stosunkowo niedługiej trasie mnie po prostu zmęczył.

Napisano

> Zapewniam Cię, że takie ze sprawnym zawieszeniem silnika - nie ma. Jak się tak robiło, to

> wymieniałem poduszki pod silnikiem i na jakiś czas był spokój. Więc zamiast jęczeć - napraw

> auto.

Wg ASO (bo pytałem) i wg moda z SSP - jest OK. Po prostu TTTM.

Napisano

> Przejedź się nową Jettą TSI a potem TDI. Zobaczysz różnicę.

Ale mówimy o dieslach i ich drganiach. Ja twierdzę, że dobrze utrzymane TDI

jest OK, a benzyny nie drgają - żadna.

Napisano
  • Autor

[...[ do silnika który

> wyprodukowano powiedzmy w 2006. Ale w ludziach nadal pokutuje

> mit, że to się strasznie trzęsie i plomby wypadają

BMW X1 2011 ze 132 km na liczniku moze bychmm.gif?

- halas mnie dobijalpad.gif ...

-czy trzesiehmm.gif - odpowiadajac szczerze - raczej nie

ale wibracje czulemsick.gif

Napisano

bp w polsze nadal panuje pęd na diesla, a to ze osiagami czy eksploatacja juz dawno został pobity przez nowe uturbione benzynki pozostaje juz tutaj przemilczane-niewazne czy bedzie to diesel fiata czy vw...

najzabawniejsze jest w tym wszystkim to ze duza czesc osob kupuje starego strucla byle byl dieslem, wysłuchujac dzien w dzien orkiestry symfonicznej podczas podrozy ów dieslem, a robi nim dziennie kilka km do pracy i z pracy-ot taki owczy ped do diesla

Napisano

> Wg ASO (bo pytałem) i wg moda z SSP - jest OK.

W aucie z wybitymi poduszkami pod silnikiem i skrzynią - owszem. W sprawnym - nie.

Napisano

Jeździłem. Passatem TDI oraz TSI i tak samo Jettą. Bo zastanawiałem się nad zakupem takiego.

Najbardziej rozczarował Passat TDI. Burczy podczas jazdy, system stop&go po prostu wkurza bo przy odpalaniu silnika trzęsie budą, automatyczny hamulec postojowy szarpie - słowem masakra.

Najlepiej wypadła Jetta z silnikiem... 1,2 TSI. Nigdy bym się nie spodziewał tak przyjemnej jazdy z tak małym silniczkiem. Chociaż kupiłbym raczej 1,4 TSI to ten silnik uważam za majstersztyk.

Napisano

> Jeżeli mówimy o niewielkim dieslu (1,3-1,6) o mocy rzędu 100KM w aucie klasy kompakt (ok 1200 kg

> masy), to żeby osiągnąć +/- porównywalne osiągi PRZECIĘTNE (czyli spokojne przyspieszanie i

> normalna jazda, a nie mierzenie "ile do paczki tłoczy") w n/a benzynie trzeba mieć minium 2,0

> 150 KM.

> A taki sprzęt chlipnie już 2x tyle benzyny.

> Analogicznie - można zejść niżej z pojemnością przy użyciu doładowania, ale też - chlipnie toto 2x

> tyle koksu co dizel.

moim zdaniem mocno przesadzasz z tym zużyciem x2. Nie wierzę że silnik benzynowy 2.0 150KM spali 2x tyle co diesel 1.9 czy nawet 1.6 120KM przy takim samym stylu jazdy i na tej samej trasie. Nie mówiąc już o mniejszej doładowanej benzynie. Mój przykład: T-Jet 120KM pali mi około 7.5l/100km. Chcesz powiedzieć, że taki np. MultiJet 1.6 120KM paliłby mi średnio niecałe 4l/100km? Po prostu nie wierzę.

Napisano

> W aucie z wybitymi poduszkami pod silnikiem i skrzynią - owszem. W sprawnym - nie.

Wybite poduszki charakteryzuje to, że silnik skacze w komorze tak,

że aż dzwoni metal o metal (gdy guma jest pęknięta). U mnie guma

jest cała. Nie czarujmy się, JTD/Multijet w Stilo zawieszenie silnika

ma tragiczne i na kąciku Stilo wszyscy o tym wiedzą smile.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie mam od dwóch miesięcy takie, do którego bym chętnie większy zbiornik dokupił, bo

> fabryczny ma raptem 40 litrów - i ciężka z tym sprawa , pewnie głównie z braku miejsca

ARB nic w EU nie oferujeconfused.gif?

Napisano

> Chyba jedyny bezawaryjny silnik VW w ciągu ostatnich 20 lat to 1.9 TDI

dodaj że w śród diesli, bo benzyny jednak im się też jakieś-tam przytrafiły, np 1.8 bez turbo zlosnik.gif

a co do BMW... nie osłabiaj mnie bezawaryjnością nowych silników BMW, one są fajne i szybkie ale przekombinowane i się sypią... (któryś raz przytocze tu przykład nowych V8, ale padają nagminnie też wtryski w 2.0d np w E46 itd.)

Napisano

> Ale mówimy o dieslach i ich drganiach. Ja twierdzę, że dobrze utrzymane TDI

> jest OK, a benzyny nie drgają - żadna.

To nie tak. Są dobre i złe diesle. Są bardziej lub mniej kulturalne diesle. Ale jeśli się przejedziesz tym samym autem z silnikiem TDI i TSI to poczujesz różnicę natychmiast. Może ten TDI nie jest zły, ale TSI się im tak dobrze udał, że wyprzedza diesla o całe lata świetlne. I tylko to chciałem napisać.

Napisano

> dodaj że w śród diesli, bo benzyny jednak im się też jakieś-tam przytrafiły, np 1.8 bez turbo

No ale to było dawno temu. Nawet tak prosty silnik jak wolnossący 1.4 16V sknocili, nie wspominając o TSI facepalm%5B1%5D.gif

> a co do BMW... nie osłabiaj mnie bezawaryjnością nowych silników BMW, one są fajne i szybkie ale

> przekombinowane i się sypią... (któryś raz przytocze tu przykład nowych V8, ale padają

> nagminnie też wtryski w 2.0d np w E46 itd.)

A to nie wiedziałem, nie śledzę tematu hmm.gif

Napisano

> Wybite poduszki charakteryzuje to, że silnik skacze w komorze tak,

> że aż dzwoni metal o metal

Nie - charakteryzuje sie dokładnie tym, co opisałeś wcześniej: potężnymi wibracjami wszystkiego dookoła (włącznie z klekotaniem segmentów okna dachowego, gdy auto stoi na luzie z włączonym silnikiem) - i te objawy ustepuja jak ręką odjął po wymianie.

> Nie czarujmy się, JTD/Multijet w Stilo zawieszenie silnika ma tragiczne

Oczywiście, że tak - i dlatego co 50-70 kkm trzeba było to badziewie wymienić. Miałem takie auto przez parę lat, więc wiem, co wymieniałem i jaka po wymianie była różnica.

Nie czarujmy się: żal Ci paru stówek na naprawę, więc jeździsz popsutym autem i twierdzisz, że tak ma być. zlosnik.gif

Napisano

> Nie - charakteryzuje sie dokładnie tym, co opisałeś wcześniej: potężnymi wibracjami wszystkiego

> dookoła (włącznie z klekotaniem segmentów okna dachowego, gdy auto stoi na luzie z włączonym

> silnikiem) - i te objawy ustepuja jak ręką odjął po wymianie.

Poduszek nie wymieniałem od nowości, a jest teraz 130kkm.

Całkiem być może wartoby je wymienić z czystej grzeczności dla auta zlosnik.gif

Ale żeby było jak nowe, trzebaby wymienić obydwie poduszki + cięgno.

Napisano
  • Autor

> Fajnie jeżdżąca benzyna porównywalna przy PRZECIĘTNEJ eksploatacji z dieslem...

> Hmmm...

> Jeżeli mówimy o niewielkim dieslu (1,3-1,6) [...]

> W EU, a zwłaszcza w PL jest zupełnie inna charakterystyka podróży - [...]

Co innego jest czytac o ogladac na YT a co innego dotkac. Jak zobaczylem w PL Yaris Diesel to bylem zszokowany przez jakies 30 sec. Komercyjnie nie oplacalne walic Diesel to takiej malej trumienki ...

... ale jak sie wezmie pod uwage roznice regionalne (system podatkowy, urbanistyka, drogi etc) to nagle to dla mnie mialo sens.ok.gif.

[/.b]

> Przy eksploatacji na trasie, przy niezbyt szalonych prędkościach różnice między benzynowym a

> dieslem będą się zacierać, ale w gęstym ruchu z częstymi zmianami prędkości - już

> niekoniecznie.

Tylko ze koszty explatacji mi sie nie dodaja (znow roznice regionalne)

-Diesel drozszy niz benzyna - cena zakupu,

- ditto - service,

-ditto - Diesel vs 91 czy nawet 95.

Czyli znow ekonomicznie mi sie nie dodaje chyba ze system podatkowy preferuje Diesel jak w EU (ale widzialem ze Diesel w D byl nie wiele tanszy od benzynyidea.gif)

Napisano

> Analogicznie - można zejść niżej z pojemnością przy użyciu doładowania, ale też - chlipnie toto 2x

> tyle koksu co dizel.

Przesadzasz. Porównanie sprzed 2 tygodni, trasa Kraków - Rożnów, czyli 100 km typowych dróg w PL.

1,2 TSi (105 KM) z moją zona.gif za kółkiem vs ja za sterami legendarnego 1,9 TDI PD (100 KM). Różnica 1,5 l, więc do 2 x daleko.

Nawet jakby w TDI wsiadł mistrz świata ecodrivingu, to może by do 3 l różnicy doszedł. Nadal nie 2x

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.