Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwarancja na kijankę - tylko do 40 tyś km

Featured Replies

Napisano

Ale numer... nie wiedziałem ze na podstawowe najbardziej awaryjne części auta - gwarancja to jedynie do 40 tyś. km grinser006.gif

A tak pieknie brzmi: 7 lat... biglaugh.giffacepalm%5B1%5D.gif Poniżej screen z artykułu w autoszmacie... hahaha.gif

285381229-sshot-1%28Small%29.jpg

Napisano

> Ale numer... nie wiedziałem ze na podstawowe najbardziej awaryjne części auta - gwarancja to

> jedynie do 40 tyś. km

> A tak pieknie brzmi: 7 lat... Poniżej screen z artykułu w autoszmacie...

W Oplu na części zużywające się eksploatacyjnie było 5 000 km, nie wiem jak teraz zlosnik.gif

Napisano

> Ale numer... nie wiedziałem ze na podstawowe najbardziej awaryjne części auta - gwarancja to

> jedynie do 40 tyś. km

W fordzie miałem chyba właśnie 5000 km na zawieszenie tj. Na zbieżność i geometrie np. Korzystałem z tego przy przebiegu ok 2000 km bo kierownica się krzywo ustawiła zlosnik.gif

Reszta mnie nie interesowała bo w fokach rzadko coś pada wink.gif

Napisano

W Seacie z gwarancji były wykluczone elementy gumowe.

W praktyce oznaczało to że wiele awarii można było podczas trwania okresu gwarancji naprawić na koszt klienta.

Napisano

> W Seacie z gwarancji były wykluczone elementy gumowe.

Czyli jak strzelił pasek rozrządu przy 20kkm przebiegu to też spuszczali klienta na drzewo?

Napisano

> Czyli jak strzelił pasek rozrządu przy 20kkm przebiegu to też spuszczali klienta na drzewo?

Podstawa była.

Mnie spuścili na drzewo z gumami drążka stab. przy przebiegu rzędu 30 kkm.

Ale prującą sie tapicerkę fotela wymienili spineyes.gif

Napisano

w tym tekscie Twinsen ma dowod ile wytrzymuja poduchy silnika.

On powinien juz 3 razy swoje wymienic biglaugh.gif.

Napisano

> jedynie do 40 tyś. km

Chyba podobnie jest u Fiata. W książce gwarancyjnej jest wpis, że gwarancja nie obejmuje elementów zawieszenia itp, a w salonie powiedzieli o 40 tyś km przebiegu. I tak za wymianę poduszki skrzyni biegów przy około 60tyś km trzeba było zapłacić. Tylko że to autko nauki jazdy jest.

Napisano

> w tym tekscie Twinsen ma dowod ile wytrzymuja poduchy silnika.

> On powinien juz 3 razy swoje wymienic .

Tyle wytrzymują w Kii Ceed. A on jeździ Fiatem.

zlosnik.gif

Napisano

> jedynie do 40 tyś. km

Siedem lat to nie gwarancja tylko marketing. Tak naprawdę obejmuje może kilka elementów auta - które i tak nie mają prawa się zepsuć (taki blok silnika na przykład).

A sam fakt, że umowa gwarancyjna ma więcej niż 25 stron to jakiś koszmar i już to zniechęciłoby mnie do zakupu.

Napisano

> Czyli jak strzelił pasek rozrządu przy 20kkm przebiegu to też spuszczali klienta na drzewo?

A to pasek rozrządu jest z gumy?!

Napisano

> A to pasek rozrządu jest z gumy?!

Założę się, że w przypadku konieczności dokonania naprawy gwarancyjnej tak właśnie by twierdzili.

hehe.gif

Napisano

> jedynie do 40 tyś. km

Ooo, panowie z ałtoszita odkryli coś noweeego...

Każdy producent ma wyłączenia gwarancyjne i jest to mocno zrozumiałe - nie na wszystko da się zapewnić gwarancję.

Oczywiście - można się spierać, czy np gwarancja na 10 kkm na sprzęgło to słuszna koncepcja, czy też skandal, ale też pamiętajmy, że te sprzęty eksploatują ludzie. I potem może się okazać, że misio jeździ z nózią na pedale i potem szloch i zgrzytanie pochwy, bo sprzęgło się sfajczyło...

Napisano

> Ooo, panowie z ałtoszita odkryli coś noweeego...

> Każdy producent ma wyłączenia gwarancyjne i jest to mocno zrozumiałe - nie na wszystko da się

> zapewnić gwarancję.

> Oczywiście - można się spierać, czy np gwarancja na 10 kkm na sprzęgło to słuszna koncepcja, czy

> też skandal, ale też pamiętajmy, że te sprzęty eksploatują ludzie. I potem może się okazać, że

> misio jeździ z nózią na pedale i potem szloch i zgrzytanie pochwy, bo sprzęgło się

> sfajczyło...

Na to jest takie fajne wszystkozałatwiające sformułowanie:

"Nieprawidłowa eksploatacja". I można z uśmiechem pokazać misiowi najbliższe drzewo.

hehe.gif

Napisano

No chyba zawiera "elementy gumowe" grinser006.gif więc nie podlega seacianej gwarancji.

Napisano

Nalezy dodac, ze wprowadzili to od niedawna ja takich zapisow nie mam. zlosnik.gif Zreszta co tu sie spodziewac, ze po 100kkm oddadza za wymiane amortyzatorow grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nalezy dodac, ze wprowadzili to od niedawna ja takich zapisow nie mam. Zreszta co tu sie

> spodziewac, ze po 100kkm oddadza za wymiane amortyzatorow

przy 75 tys w primerze, wymieniali mi wahacze górne. Zresztą zupełnie niepotrzebnie... hehe.gif Bo były cacy. Przy 80 tyś poszły na gwarancji łaczniki. Ale to była inna bajka i 1999 rok zlosnik.gif

Napisano

> Siedem lat to nie gwarancja tylko marketing. Tak naprawdę obejmuje może kilka elementów auta -

Oprócz marketingu to jeszcze przymusowe przeglądy w ASO przez 7 lat

- ciekawe jakie stawki mają ?

Napisano

> Oprócz marketingu to jeszcze przymusowe przeglądy w ASO przez 7 lat

> - ciekawe jakie stawki mają ?

W Niemczech przegląd Ceeda kosztuje więcej niż Civica zlosnik.gif

Napisano

> Na to jest takie fajne wszystkozałatwiające sformułowanie:

> "Nieprawidłowa eksploatacja". I można z uśmiechem pokazać misiowi najbliższe drzewo.

Może to być trudne do obronienia w sądzie, w odróżnieniu od jakiegoś-tam limitu na części.

Napisano

Dla Ciebie za drogie.

Napisano

> No chyba zawiera "elementy gumowe" więc nie podlega seacianej gwarancji.

Dość odważna teza.

Napisano

> fiat jest nic nie wart.

no bo wszyscy wią, że tylko folksfagen f tedeiku od dziadka z niemiec. ewentualnie może być jakiś hopel vectra zglebowane i z czajnaksenonami... claps.gifrotfl.gif

Napisano

Jakbyś mógł mnie oświecić i napisać z czego (oprócz jakiegoś nylonowego zbrojenia) jest zrobiony pasek rozrządu, bo jak "bozie dydy", do tej pory myślałem, że znaczna część to guma z zatopionym zbrojeniem... hmm.gif

Napisano

> Jakbyś mógł mnie oświecić i napisać z czego (oprócz jakiegoś nylonowego zbrojenia) jest zrobiony

> pasek rozrządu, bo jak "bozie dydy", do tej pory myślałem, że znaczna część to guma z

> zatopionym zbrojeniem...

Przyjacielu, jakby był z gumy, to daleko byś nie zajechał.

Jest to głównie tworzywo (plastik).

Napisano

Ceny robocizny jak w Daewoo grinser006.gif oczywiscie nie wszedzie koszt czesci zabija. I np 2 przeglad 800zl ale ja mam swoje czesci grinser006.gif

Napisano

> Ceny robocizny jak w Daewoo oczywiscie nie wszedzie koszt czesci zabija. I np 2 przeglad 800zl ale

> ja mam swoje czesci

Jaja sobie robisz? yikes.gif

Napisano

> Siedem lat to nie gwarancja tylko marketing. Tak naprawdę obejmuje może kilka elementów auta -

> które i tak nie mają prawa się zepsuć (taki blok silnika na przykład).

> A sam fakt, że umowa gwarancyjna ma więcej niż 25 stron to jakiś koszmar i już to zniechęciłoby

> mnie do zakupu.

I tak trzeba jeździć przez 7 lat na przeglady bo sie straci gwarancje a ile kasy za to zaplacisz w ciagu tych lat? oni jeszcze na tym zarobia a klient zadowolony i mysli ze moze spac spokojnie, a gwarancja ma wiele wyłączeń wiec srednio gdyby klient serwisowal auto w nie w aso to by lepiej na tym wyszedl nawet przyjmujac ze stracil w tym momencie gwarancje, no chyba ze kia okropnie sie sypie to bym nie ryzykowal ale raczej tak nie jest.

Napisano

> no bo wszyscy wią, że tylko folksfagen f tedeiku od dziadka z niemiec. ewentualnie może być jakiś

> hopel vectra zglebowane i z czajnaksenonami...

ale musi miec jeszcze krecony licznik i klepany w calosci wtedy jest cos wart hehe.gif

Napisano

> Przyjacielu, jakby był z gumy, to daleko byś nie zajechał.

> Jest to głównie tworzywo (plastik).

o ciekawe .... a dokładniej " plastik" o jakim składzie / symbolu ?

bo wiesz ... plastik to ... smirk.gif

Napisano

> Przyjacielu, jakby był z gumy, to daleko byś nie zajechał.

> Jest to głównie tworzywo (plastik).

Plastik a guma to prawie to samo...

Napisano

> jedynie do 40 tyś. km

A te durnie jeszcze jeżdżą z tą durną reklamą na tylnej szybie. Co za shit.

Napisano

> Plastik a guma to prawie to samo...

prawie ... jedzenie i g... również smirk.gif

ale ... prawie robi wielką różnicę hehe.gif

Napisano

> bo wiesz ... plastik to ...

To pojemne pojęcie - wiem.

Napisano

> Jaja sobie robisz?

Dlaczego? grinser006.gif Klocki przod 320zl na "wolnym rynku" 120zl.

Napisano

> Dlaczego? Klocki przod 320zl na "wolnym rynku" 120zl.

200 euro za przegląd bez części?!

Napisano

> Sieczka koreańska

Oczywiście 10-letnia Astra2 jest lepsza clown.gif

Napisano

> Sieczka koreańska

tak po prawdzie jeździłem słuzbowym ceedem i astrą taka jak z awatara i akurat ta astra ma lekkie deficyty w stosunku do koreańskiego wyrobu hehe.gif

Napisano

> A te durnie jeszcze jeżdżą z tą durną reklamą na tylnej szybie. Co za shit.

Kogo nazywasz durniem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.