Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Saab 9-5

Featured Replies

Napisano

Miałem wczoraj okazję obejrzeć nowego Saab'a 9-5 - w sumie zupełnie przez przypadek - sąsiadka oddała swojego Jaguara XJ-R na przegląd i dali jej ten samochód jako zastępczy. Była strasznie oburzona że jakiegoś starego grata dostała, dopiero ja ją uświadomiłem że to nowy model wink.gif

Samochód z zewnątrz jest do określenia jednym słowem - PASKUDNY - wygląda jak coś w rodzaju nie do końca zużytego mydła - stylistycznie kojarzy się trochę z połową lat 80'tych. W środku nie jest lepiej - deska wygląda jak marzenie projektanta LEGO, milion guziczków które nie wiadomo do czego służą, ale jak trzeba coś zrobić (np. otworzyć bagażnik) to okazuje się że tego akurat guziczka zapomniano (a przynajmniej mi się nie udało go znaleźć). Zapłon w tradycyjnym dla Saaba miejscu - kobieta przyzwyczajona do normalnych samochodów miała wielki problem ze zgaszeniem silnika i musiałem ją ratować z opresji. Jeżeli to ma być nowy model, który uratuje Saaba od upadku, to moim zdaniem przyszłość firmy jest przesądzona.

Z ciekawości sprawdziłem ile ten samochód kosztuje - jak byłby w cenie Hyundai'a Sonata, to może i miałby sens. Ale ceny tego wynalazku zaczynają się na $40K a w pełni wyposażona wersja z V6T (tym od Insigni) i kilkoma bajerami wyszła mi prawie $60K!!!!

Napisano

NOwy to znaczy któy? Foto?

Napisano

Myślę, że powinieneś się udać do psychologa - zdiagnozuje Ci saabofobię i będziesz mógł pozwać saab'a o miliardowe odszkodowanie. Choć pewnie niewiele dostaniesz, bo saab niestety leży.

Napisano

> Samochód z zewnątrz jest do określenia jednym słowem - PASKUDNY - wygląda jak coś w rodzaju nie do

> końca zużytego mydła

Tutaj się z tobą zgadzam. Jest ohydny wink.gif

Napisano

> Miałem wczoraj okazję obejrzeć nowego Saab'a 9-5 - w sumie zupełnie przez przypadek - sąsiadka

> oddała swojego Jaguara XJ-R na przegląd i dali jej ten samochód jako zastępczy. Była strasznie

> oburzona że jakiegoś starego grata dostała, dopiero ja ją uświadomiłem że to nowy model

Zapłon w tradycyjnym

> dla Saaba miejscu - kobieta przyzwyczajona do normalnych samochodów miała wielki problem ze

> zgaszeniem silnika i musiałem ją ratować z opresji.

W jakim celu na kaciku motoryzacyjnym wypisujesz pierdoly o idiotce, ktorej nikt tu nawet nie zna? icon_rolleyes.gif

Jeżeli to ma być nowy model, który uratuje

> Saaba od upadku, to moim zdaniem przyszłość firmy jest przesądzona.

Dzieki za wrozbe. ok.gif

Napisano

> Zapłon w tradycyjnym

> W jakim celu na kaciku motoryzacyjnym wypisujesz pierdoly o idiotce, ktorej nikt tu nawet nie zna?

Daj spokój, ten gościu musi po prostu co jakiś czas napisać wątek o Saabie ok.gif

Napisano

Najladnieszy saab w historii 893goodvibes.gif

Napisano

> a ja mam odmienne wrażenie

ja tez, najfajniejszy saab, jakiego widzialem, duzy skok jakosciowy wewnatrz ok.gif

Napisano

> Najladnieszy saab w historii

W pełni się z Tobą zgadzam waytogo.gif - na żywo robi niesamowite wrażenie smile.gif

Napisano

> W pełni się z Tobą zgadzam - na żywo robi niesamowite wrażenie

z zewnatrz jest nawet fajny, ale bez jakiegos "wow". Za to ten szary kawal plastiku z dziurami i guziczkami co to robi za deske, to jakas masakra. Rozumiem, ze trzymaja sie swojego stylu, ale jezeli ten styl nie zadzialal i maja klopoty finansowe, wiec chyba powinni pomyslec, ze cos trzeba jednak zmienic.

Napisano

> Samochód z zewnątrz jest do określenia jednym słowem - PASKUDNY -

Też mi się tak na początku zdawało.

Gdy jednak widzisz go na ulicy, powoduje odwracanie głów masy przechodniów.

> wygląda jak coś w rodzaju nie do

> końca zużytego mydła - stylistycznie kojarzy się trochę z połową lat 80'tych.

Jak zwykle nietrafione te twoje skojarzenia.

W latach 80-tych auta były prostokątne i nie miały kompletnie nic wspólnego z tym Saabem.

> Zapłon w tradycyjnym

> dla Saaba miejscu - kobieta przyzwyczajona do normalnych samochodów miała wielki problem ze

> zgaszeniem silnika i musiałem ją ratować z opresji.

No, to chyba nie Saaba wina że kretynka nie pamiętała gdzie silnik załączyła hehe.gif

Napisano

Żeby było wiadomo o czym mówisz:

Saab-9-5.jpg

new-Saab-9-5.jpg

salon-Saab-9-5.jpg

Napisano

Dlatego tez, sprzedaje sie bardzo slabo i Saab ma klopoty. IMO calkiem slusznie skoro chce sie sprzedawac bebechy GM za 2 x drozej grinser006.gif

Napisano

> Żeby było wiadomo o czym mówisz:

Srodek swietny. Deska bardzo podobna jak w starych modelach serduszka.gif

Napisano

> Miałem wczoraj okazję obejrzeć nowego Saab'a 9-5 - w sumie zupełnie przez przypadek - sąsiadka

> oddała swojego Jaguara XJ-R na przegląd i dali jej ten samochód jako zastępczy. Była strasznie

> oburzona że jakiegoś starego grata dostała, dopiero ja ją uświadomiłem że to nowy model

> Samochód z zewnątrz jest do określenia jednym słowem - PASKUDNY - wygląda jak coś w rodzaju nie do

> końca zużytego mydła - stylistycznie kojarzy się trochę z połową lat 80'tych. W środku nie

> jest lepiej - deska wygląda jak marzenie projektanta LEGO, milion guziczków które nie wiadomo

> do czego służą, ale jak trzeba coś zrobić (np. otworzyć bagażnik) to okazuje się że tego

> akurat guziczka zapomniano (a przynajmniej mi się nie udało go znaleźć). Zapłon w tradycyjnym

> zgaszeniem silnika i musiałem ją ratować z opresji. Jeżeli to ma być nowy model, który uratuje

> Saaba od upadku, to moim zdaniem przyszłość firmy jest przesądzona.

auto jest bardzo ladne. nietuzinkowe i jednoczesnie eleganckie. co do jakosci/wartosci i losu firmy - to inna bajka... ale auto zwraca uwage i nie pomylisz go z innym...

ale trudno zeby sie ten styl podobal komus kto wybiera kalkulatory na kolach...

> Z ciekawości sprawdziłem ile ten samochód kosztuje - jak byłby w cenie Hyundai'a Sonata, to może i

> miałby sens. Ale ceny tego wynalazku zaczynają się na $40K a w pełni wyposażona wersja z V6T

> (tym od Insigni) i kilkoma bajerami wyszła mi prawie $60K!!!!

no to pisze ktos kto zaplacil 2x tyle za toyote, co ma znaczek z L.

Napisano

> Dlatego tez, sprzedaje sie bardzo slabo i Saab ma klopoty.

Sprzedaje się słabo, bo nie ma pieniędzy na produkcję. Zamówienia są.

GM wyssał co się dało zanim odsprzedał Saaba no.gifcrazy.gif

Napisano

Polak, Szwed - dwa bratanki...

Saab i FSO mają wspólny, gorzki koniec bo obie firmy trafiły na panów (GM i Daewoo), którzy okazali się gospodarzami domu starców. Różnica taka, że w Szwecji mają respirator, a w Polsce trumnę.

Ze łzami i w smutku odchodzi FSO, ale za poniżanie Saaba, odpowiedzialni powinni przejąć los pomarańczowej Julii.

Nowy 9-5 to zgnojenie marki Saab. Za co? Za faszystowskie sympatie 70 lat temu? Nawet Osamę wrzucili do morza, a nie ciągnęli go sznurem za jaja po Manhattanie. screwy.gif

Napisano
  • Autor

> no to pisze ktos kto zaplacil 2x tyle za toyote, co ma znaczek z L.

Podaj mi odpowiedniki Toyoty dla Lexusa GS i IS-F?

Napisano

> Srodek swietny. Deska bardzo podobna jak w starych modelach

Dokładnie. Wygląda świetnie a że troszkę kosztuje... konkurencja wcale nie jest tańsza smile.gif

Napisano

> Podaj mi odpowiedniki Toyoty dla Lexusa GS i IS-F?

podaj mi odpowiednik opla do Saaba 95?

Napisano
  • Autor

> podaj mi odpowiednik opla do Saaba 95?

Insignia.

Napisano

> Insignia.

Ta jasne. To GS - Camry.

BTW zanim wyjasnisz o plycie podlogowej itp. daruj sobie - chodzi mi o ewidentne rozniece w modelach tego samego segmentu.

Napisano
  • Autor

> Ta jasne. To GS - Camry.

> BTW zanim wyjasnisz o plycie podlogowej itp. daruj sobie - chodzi mi o ewidentne rozniece w

> modelach tego samego segmentu.

Płyta i silnik i układ przeniesienia napędu - to ze ma trochę inne blachy i inne wnętrze powoduje ze 9-5 w stosunku do Insignii to to samo co Lexus ES i Toyota Avalon - ten sam samochód.

P.S. Camry ma napęd na przód + używa innej płyty podlogowej i innych silników niż GS.

Napisano

> Płyta i silnik i układ przeniesienia napędu - to ze ma trochę inne blachy i inne wnętrze powoduje

> ze 9-5 w stosunku do Insignii to to samo co Lexus ES i Toyota Avalon - ten sam samochód.

> P.S. Camry ma napęd na przód + używa innej płyty podlogowej i innych silników niż GS.

chodzi mi o standard wyposazenia i wykonczenia. wspolna plyta podlogowa jesli jest dobra to jest zaletą, a nie powodem do narzekan.

Napisano

> Płyta i silnik i układ przeniesienia napędu - to ze ma trochę inne blachy i inne wnętrze powoduje

> ze 9-5 w stosunku do Insignii to to samo co Lexus ES i Toyota Avalon - ten sam samochód.

> P.S. Camry ma napęd na przód + używa innej płyty podlogowej i innych silników niż GS.

Obejrzałem sobie dokładnie tego Saaba i obejrzałem Insignię. Jednak się różnią i to mocno. Z tych dwóch bez wahania wybrałbym Saaba.

Napisano
  • Autor

> chodzi mi o standard wyposazenia i wykonczenia. wspolna plyta podlogowa jesli jest dobra to jest

> zaletą, a nie powodem do narzekan.

W ten sposób myśląc to ES jest znacznie lepszy od Avalon - bogatsze wyposażenie, lepsza jakość materiałów, inne wnętrze itp. Ale jeździ tak samo (choć ciszej). To samo z Saabem - tak, wnętrze jest bardziej Saabowe - od drobiazgów typu umieszczenie zaplonu na tunelu poprzez guziczka "stealth mode" a skończywszy na typowo Saabowskich włosach powietrza. Ale np. radio to już GMowski uniwersalny odbiornik. Nie, nie ma nic w tym złego, w sumie to mi wcale nie przeszkadza ta unifikacja części pod warunkiem ze samochód oferuje "coś wiecej" - Saab oferuje kilka ciekawych opcji takich jak np. powiadamiania o zmianie pasa, radarowy temptomat itp.

Mój problem z tym samochodem jest bardzo prosty - jest brzydki z zewnątrz (i niestety odkrywa sie to dopiero widząc go na żywo, bo na zdjęciach wyglada całkiem przyzwoicie) i jest brzydki/antyczny w środku (to takze zdjęcia nie oddają, trzeba pomacac skórę na siedzeniach ktora jest gruba i twarda jak we wszystkich GM'ach, deskę ktora nie wypada w samochodzie za $50K oraz orgie guziczkow ktora w XXI wieku nie przystoi w samochodzie). Co wiecej oryginalność Saabach działa takze na niekorzyść tej marki - po kilku minutach szukania jak otworzyć bagażnik poddalem sie - nie było guziczka ani na drzwiach, ani na desce ani na tunelu. Nadal nie wiem jak to otworzyć - możliwe ze projektanci uznali ze ten guzik jest zbędny. Albo włączanie i wyłączanie zaplonu - wiem ze Saab ma w tradycji kluczyk w tunelu, ale w tym modelu już nie ma kluczyka i mozna by guzik zrobić tam gdzie kierowcy go oczekują. Choć z drugiej strony to nie wiem czy nie wolałbym żeby wszystkie samochody miały zaplon tam gdzie Saab - wydaje sie to wygodniejsze.

A ostatnim dowodem na to ze Saab nie przetrwa jest reakcja laika - mojej sąsiadki - ktora była pewna ze dostała jakiegoś starego grata. Tak - entuzjasci marki pewnie kupią nowego 9-5, ale jak nie będzie sie podobał standardowemu klientowi, to szanse na sukces są zerowe. A obie kształty a'la GM EV1 z lat 80'tych nie dają szans na sukces.

P.S. Przepraszam za błędy - wklepalem to na iPadzie i Jobs "poprawił" niektóre słowa na inne.

Napisano

> W ten sposób myśląc to ES jest znacznie lepszy od Avalon - bogatsze wyposażenie, lepsza jakość

.......

>na sukces są zerowe. A obie

> kształty a'la GM EV1 z lat 80'tych nie dają szans na sukces.

> P.S. Przepraszam za błędy - wklepalem to na iPadzie i Jobs "poprawił" niektóre słowa na inne.

No cos w tym jest ze Volvo we wnetrzu robi male rewolucje - jest nowoczesne, pomimo ze szwedzkie i charakterystyczne. saab troche zbyt kurczowo trzyma sie tego multiprzyciskowego, szarego kokpitu obok kierownicy... skoro jaguar przetrwał pozbycie sie okularów, saab tez powinien to zmienic. no ale mądrzy ludzie z dz. marketingu i badania rynku, za grubą kase, podejmują decyzje ktore skutkują takim a nie innym wyglądem.

i potem ponoszą tego konsekwencje.

Napisano

> trzeba pomacac skórę na siedzeniach

> ktora jest gruba i twarda jak we wszystkich GM'ach

Tutaj się zgodzę - skóra jest tragiczna w porównaniu do 9-5 1-szej generacji - porównywałem te dwa auta i mocno się zawiodłem.

Napisano
  • Autor

> .......

> No cos w tym jest ze Volvo we wnetrzu robi male rewolucje - jest nowoczesne, pomimo ze szwedzkie i

> charakterystyczne.

Oglądałem nowe S60 i moim zdaniem jest super - z jednej strony widać od razu że to Volvo, z drugiej wygląda nowocześnie i świeżo. To samo z wnętrzem - siadając za kierownicą nie da się pomylić tego z inną marką, a przy okazji jest ergonomicznie i ładnie (choć niestety też poszaleli z ilością guziczków).

S60_interior_04.jpg

Uwielbiam kręciołki do regulacji - są znacznie bardziej naturalne niż wciskane nam na siłę przez innych producentów guziczki i ekrany dotykowe.

Napisano

> Uwielbiam kręciołki do regulacji - są znacznie bardziej naturalne niż wciskane nam na siłę przez

> innych producentów guziczki i ekrany dotykowe.

ładne, ale to drewno wyglądajace jak kredens z czasów PRLu...

Napisano

> Oglądałem nowe S60 i moim zdaniem jest super - z jednej strony widać od razu że to Volvo, z drugiej

> wygląda nowocześnie i świeżo. To samo z wnętrzem - siadając za kierownicą nie da się pomylić

> tego z inną marką, a przy okazji jest ergonomicznie i ładnie (choć niestety też poszaleli z

> ilością guziczków).

> (...)

A mi się wydaje, że to było tak:

W fabryce Volvo designerzy zrobili piękną deskę rozdzielczą, zaplanowali jej wszystkie elementy, wykonali model przedprodukcyjny, usiedli i się bawią. Och, ach, jakie to wszystko wspaniałe... Zaraz, zaraz... Czegoś tu jakby brakuje... Hmmm... Pomyślmy... To jest... Tamto jest...

O ŻESZ KU...!!! Zapomnieliśmy! KRATKAAA NAWIEEEEWUUUUUUU!!!

Napisano

> Była strasznie oburzona że jakiegoś starego grata dostała

spineyes.gif bez komentarza palacz.gif

Napisano

> Oglądałem nowe S60 i moim zdaniem jest super - z jednej strony widać od razu że to Volvo, z drugiej

Drewienko jak mebloscianka "Pozny Gierek" sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.